Чим зайнятися вдома: 30+ ідей розвитку і дозвілля у вільний час

Коли сидиш удома без діла – на карантині, лікарняному, під час комендантської години, у відпустці, на вихідних, канікулах, після звільнення – часто виникає питання, чим цікавим, корисним чи лінивим  ? зайнятися. Особливо гострим воно стає, коли відключають світло, і доводиться обходитися без телефону та інших гаджетів, щоб довше зберегти заряд. Або якщо потрібно економити електроенергію та зайнятися чимось без навантаження на енергосистеми. BlogPokuponTeam зібрала ідеї, що робити і чим розважитись, на всі випадки життя. А також приготувала приємні плюшки у вигляді знижок до 90% на онлайн-розваги, саморозвиток – користуйтесь і не нудьгуйте ??

Погортати словник

Несподівано, але корисно і цікаво. Вивчення нових слів, їх значень може навіть пробудити бажання прокачати ораторські скіли. Навик красномовства та ерудиція ще нікому не завадили – ні у пошуку роботи, ні у кар’єрному зростанні, ні у спілкуванні в житті ?

Найпростіший спосіб тут і зараз – встановити мобільний додаток для поповнення словникового запасу, наприклад «Слово дня». А можливо, і записатися на курси ораторської майстерності онлайн.

Збирати пазли

Коли з якоїсь причини доводиться залишатися вдома і хочеться зайняти вечір чимось цікавим, щоб не було нудно, пазли стануть справжньою паличкою-виручалочкою. Складанням великих і маленьких картин з маленьких шматочків можна займатися як одному, так і удвох або навіть всією сім’єю з дітьми – особливо якщо у вас пазли високого рівня складності. Картинки можна складати навіть за відсутності світла, з увімкненим ліхтариком.

збирати пазли

Прогулятися

Відмінний спосіб зайняти себе корисною і одночасно необтяжливою справою без будь-яких грошей, якщо тільки не зобов’язаний сидіти на карантині. Гуляти на свіжому повітрі приємно завжди, особливо, на вихідних, коли на вулиці тепло. І неважливо, чи один ти вийшов, чи удвох з хлопцем/дівчиною, чи з дітьми. Дітлахам в кайф побігати, пострибати, полазити на турніках, пограти з однолітками без будь-яких гаджетів.

А хочете – прогулянку можна зробити ще цікавішою. Є маса захопливих екскурсій, які відкривають приємні дрібниці і особливості рідного міста. 

Зазирнути в соцмережі

Тільки без фанатизму і дозовано, інакше біч залежності від соціальних мереж повністю поглине соціум. Коли нудно, і не знаєш чим зайнятися вдома у вільний час, рука сама тягнеться в стрічку Інстаграма, Фейсбуку чи Тік-Тока. Це може бути корисним, якщо у ваших підписках є пізнавальні акаунти про астрономію, історію, географію, мистецтво, фізику, хімію, лінгвістику тощо. Однак цей варіант не підійде, якщо відключили світло – гаджети мають властивість розряджатися, а електрика може бути відсутньою годинами.

Читайте також: Як знімати хайпові відео в Tik Tok

Навчитися планувати подорож

Неважливо, з якої причини сумуєш вдома – на канікулах, під час карантину, коли хворієш, просто так співпали зірки, – якщо любиш і мрієш подорожувати, прокачай організаторські скіли в цьому напрямку. Повірте, планувати поїздку, обирати напрямок, знаходити квитки за вигідною ціною та інші організаційні моменти – це не вроджена навичка, а напрацьоване вміння. Ведучий коуч туроператора «Kalipso Ukraine» допоможе вам в цьому зі знижкою від Покупона до 70%.

Приготувати незвичні домашні солодощі

Коли довго сидиш вдома, природно виникає бажання з’їсти щось смачненьке. А що якщо самому приготувати цікавий десерт – зефіркі, мармелад, макаронс, пташине молоко, трюфель, маршмеллоу? А майстер-клас від професійного кондитера Олени Мироненко вам в цьому допоможе – тримайте покроковий відео рецепт зі знижкою до 70% від Покупону. Цікаво як дорослому, так і дітям ?

Акції
Показати всі
8 акцій

Навчитись красиво фарбуватись

Давно мали намір записатися на курси макіяжу для себе, але все ніяк не доходили руки? Зробіть це зараз! Коли сидиш удома під час комендантської години або на карантині, саме час навчитися чогось нового. Онлайн-уроки візажу і косметології допоможуть вам розібратися з базовими принципами «наведення краси», не виходячи з дому. Все, що вам знадобиться для навчання в таких умовах, – дзеркало, гарне світло та косметика.

навчитись красиво фарбуватись
Акції
Урок «Макіяж для себе» від стиліста «Di Visage»
Київ, вулиця Володимирська, 51-53
-60%
1600 грн
649.0 грн
Урок «Макіяж для себе» від майстра Катерини Бятець
Київ, Софії Русової вулиця, 3В
-60%
1500 грн
599 грн
Показати всі
2 акцій

Освоїти нову професію

При наявності інтернету і потрібних девайсів елементарно вчитися онлайн – як дорослим, так і дітям. Можна сидіти вдома і отримувати корисні знання і потрібні скіли. Тим паче, якщо шукаєш роботу після звільнення, хочеш підвищити кваліфікацію, перекваліфікуватися, або просто зайнятися цікавим хобі.

Читайте також: 
? Де і як знайти гарну роботу 
? Вчимося фотографувати і робити фотошедеври 
? Інструкція, як стати візажистом 
? Як навчитися співати 
? Що потрібно, аби стати актором або актрисою
? Як стати дизайнером інтер’єру 
? Створюємо свій сайт для бізнесу в інтернеті

Подивитися киношку

Влаштувати кінотеатр вдома – те, від чого ще ніхто ніколи не відмовлявся. Головне, щоб фільми в класній якості і «вкусняхи» під рукою. Можна дивитися фільми на великому екрані прямо онлайн або оформити TV підписку зі знижкою до 50% і не обмежуватися програмою каналів.

Не знаєте що дивитися? Шукайте в добірках BlogPokuponTeam:

Дивіться фільми
Дивіться фільми
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Читайте також: Кращі служби доставки у Києві, Дніпрі, Одесі, Львові, Харкові

Почитати книгу

Навіть якщо ви рідко берете в руки книгу, це не привід одразу відкидати ідею почитати, коли нудно або коли з’явилося багато вільного часу. Читання корисно і цікаво, розвиває пам’ять, фантазію, стимулює розумову діяльність, відволікає і перемикає увагу. До того ж книги чудово рятують, якщо вам доводиться обходитися без телефону. Читаючи книгу, ви вирушаєте у подорож, навіть перебуваючи вдома у улюбленому кріслі. Перед тим, як поринути у читання, не забудьте вимкнути комп’ютер, витягнути все зайве з розеток, згасити непотрібне світло – щоб максимально ефективно економити електроенергію.

Визначитись з тим, що почитати, допоможуть наші літературні огляди: класика, сучасні бестселери, нон-фікшн, психологія, молодіжна література, книжкові новинки 2022.  

Більше читайте
Більше читайте

Перебрати гардероб

Заняття, яке відволіче вас від гаджетів, телевізора та інших розваг, що потребують витрати електрики, – простий розбір шафи. Погодьтеся, на ваших полицях, напевно, зібралося багато непотрібних речей, які можна було б здати на благодійність. Влітку та восени це ще й чудовий спосіб з’ясувати, якого одягу та аксесуарів у вас не вистачає для зимових холодів – такі моменти краще знати заздалегідь, щоб, коли вдарять морози, не виявити, що теплий шарф побила моль, а улюблений светр сів після прання.

Пограти в настолки

Якщо ви не одні – з чоловіком, дітьми, родичами – запропонуйте пограти в командну гру:

  • шашки,
  • шахи,
  • нарди,
  • карти,
  • настолки. 

Є й більш спортивні і рухливі ігри: дартс, міні футбол, хокей, баскетбол. Настільні ігри – відмінна інвестиція в цікаве і веселе дозвілля для всієї родини вдома, онлайн або на природі.

А якщо ви не можете вийти з дому і перебуваєте одні, то зберіть друзів через онлайн додаток з відео-трансляцією (так в Zoom можна зібрати до 100 чоловік одночасно) і влаштуйте ігровий баттл.

Настольні ігри об'єднують
Настольні ігри об’єднують

Читайте також: Найцікавіші настолки і головоломки для дорослих і дітей

Збудувати халабуду

Розвага, яка на ура зайде дітям, а дорослих змусить ностальгувати за безтурботним минулим – будівництво халабуди вдома. Особливо це весело, коли вимкнули світло, нема чого робити, а хочеться якихось позитивних емоцій. Побудувати шалаш можна з підручних матеріалів: стільців, пледів, ковдр. Усередині халабуди можна розкласти подушки і покласти ліхтарик для створення затишної атмосфери. Діти будуть щасливі ?

Зробити зарядку для обличчя

Це не зовсім про корчити гримаси перед дзеркалом. За рахунок тренування лицьових м’язів і коригування особового овалу без втручань і косметології, всього 15 хвилин в день – і ось воно, ваше нове ідеальне обличчя! ? Корисно як жінці, так і чоловікові. 

Акції
Пластичний масаж обличчя від Алли Антонюк
Київ, Маршала Тимошенка вулиця, 15Г
-50%
500 грн
249.0 грн
Масаж обличчя у просторі «Garni Beauty Space»
Київ, Валерія Лобановського проспект, 6
-50%
800 грн
399.0 грн
Показати всі
80 акцій

Віртуальна реальність на дому

Сумуєте за захоплюючим дозвіллям і яскравими емоціями, які дарує ігровий VR клуб? Чи зіграти в VR залишається у вашому списку нездійснених бажань? Вихід є. Пошукайте варіанти прокату VR-шолома з доставкою, або придбайте власні домашні окуляри віртуальної реальності. Так під рукою завжди буде відповідь на питання, чим зайнятися і розважитися вдома, коли нудно або нічого робити.

Замовляй VR додому, коли нудно
Замовляй VR додому, коли нудно

Читайте також: Що робити коли нудно

Квести і квізи онлайн

Полюбляєте у вільний час розгадувати головоломки? Ще один формат гри на перевірку кмітливості і винахідливості не дасть вам занудьгувати одному і дозволить зайняти себе не тільки чимось корисним, а й цікавим. Покупон підготував цікаві онлайн-квести. Обов’язково спробуйте, коли нудно.

Вирушити в онлайн-подорож

Навіть якщо ви опинилися у «домашньому ув’язненні», ніхто не заважає вам подорожувати. Ще з часу ковідного карантину стало популярним вивчати світ онлайн. Це, зрозуміло, не зрівняється з реальним відпочинком, але якщо ти один (або вдвох) сидиш удома і шукаєш, що б поробити, онлайн-екскурсія відверне і подарує яскраві емоції.

Позайматися фізкультурою

Якщо безвилазно сидіти вдома, не встаючи з-за комп’ютера чи з улюбленого дивана, це негативно позначиться на здоров’ї та самопочутті. Лікарі та тренери настійно рекомендують не чекати, поки у вас з’явиться вільний час, а обов’язково включати фізичне навантаження в свій розпорядок дня, особливо якщо доводиться довго сидіти за комп’ютером і працювати з дому. 

Можна займатися будь-якою активністю: зарядкою, йогою, танцями, пілатесом, стретчингом, силовими, функціональними тренуваннями. Не варто гнатися за рекордами, особливо, якщо до цього ви не займалися спортом. Достатньо посильного навантаження і підтримки тіла в тонусі. У цьому допоможуть онлайн-тренування та програми домашніх вправ від провідних тренерів зі знижками Покупона до 90%, а також відео уроки на ютубі.  

Сидячи вдома, обов'язково займайтеся фізичними вправами
Сидячи вдома, обов’язково займайтеся фізичними вправами
Акції
До 12 занять фітнесом, ТRX або табатою в «Le’Fit»
Київ, Володимира Івасюка вулиця, 8А
-58%
700 грн
369.0 грн
До 5 місяців відвідування мережі клубів MalibuFIT
Київ, Володимира Івасюка проспект, 16В
-65%
880 грн
480.0 грн
Показати всі
30 акцій

Читайте також: Як почати бігати

Зробити масаж

Це не тільки приємно, а й корисно для здоров’я. Помічали, як починають затікати ноги, боліти суглоби, поперек, шийно-комірцева зона, особливо при малоактивному способі життя? Якщо не можете вийти з дому, а по сусідству немає масажиста, який зробить вам масаж, обзаведіться домашнім помічником на будь-який випадок: акупунктурними масажерами, роликовими, гідромасажними ваннами для ніг.

Самомасаж
Самомасаж

Причепуритись

Коли хворієш, погано себе почуваєш, хандриш, довго сидиш вдома, не особливо звертаєш увагу на свій зовнішній вигляд. А даремно! Адже банальний догляд за зовнішністю – як мінімум охайно підстрижені і підпиляні нігті на руках, вимита голова, пофарбоване відросле коріння і вищипані брови – приносить не тільки моральне, а й естетичне задоволення. Тому взяли себе в руки і навели марафет.

Читайте також: 
? Як самостійно пофарбувати волосся 
? Тренди фарбування 
? Як робити педикюр 
? Модні тренди манікюру та літнього педикюру
? Обгортання в домашніх умовах 
? Стильні стрижки для чоловіків 
? Як стригтися машинкою вдома

Поворожити

Слабкість, до якої частіше вдаються дівчата і жінки, коли не знають чим зайнятися і коли охоплює сильна цікавість і бажання зазирнути в майбутнє. Хочете більшої ясності, впевненості у завтрашньому дні, втихомирити внутрішню тривогу і страхи, або просто розважитися? ? Тоді вам допоможуть ворожіння, аналіз і прогнози астрологів і нумерологів. Отримати персональний кармічний гороскоп, гороскоп сумісності пари, партнерів по бізнесу, друзів, співробітників, дізнатися своє призначення і відповіді на інші питання можна онлайн за допомогою карт і езотеричних наук, не виходячи з дому. 

Зустрітися з друзями

В епоху цифрових технологій можна здійснювати відеодзвінки через Telegram або Viber, бачитися і спілкуватися з друзями та родичами, які живуть в різних містах і країнах, працювати з дому, радячись з колегами по Skype або Zoom. Достатньо мати гаджет з екраном і доступ до інтернету. Але душевніше, звісно, покликати друзів додому і влаштувати міні паті з вкусняшками – замовляйте доставку їжі зі знижкою від Покупону до 60%.

Читайте також: Як ефективно працювати з дому

Помалювати

Якщо під рукою є розфарбовки (звичайні дитячі, антистрес) або картини за номерами – чудово. Ні, але ідея сподобалася? Замовте розфарбовку в інтернеті, а тим часом беріть альбомний аркуш паперу, олівці, фарби і починайте творити – за власним натхненням чи онлайн майстер-класом. В останньому випадку є ймовірність створити гарну роботу і запостити на свою сторінку. 

Зшити тільду

Як щодо рукоділля? Наберіть клаптиків (зійдуть навіть старі речі), перенесіть викрійку і зшийте милу забавну іграшку. Тільди зазвичай шиються з невеликих і дрібних деталей, тож заняття сильно занурює, концентрує увагу і зовсім забуваєш, що сидиш вдома. Таке заспокійливе медитативне заняття ідеальне, коли хворієш, але вже йдеш на виправлення і почуваєшся досить добре, щоб займатися рукоділлям.

Читайте також: Що можна зробити зі старих джинсів

Зварити мило

У створенні мила своїми руками немає нічого складного. Правда для цього знадобиться спеціальна основа, барвники, спирт і формочки. Якщо раніше в голову закрадалася така ідея і бажання спробувати, краще заздалегідь заготовити матеріали або купити готовий набір для миловаріння. Маючи про запас все необхідне, ви не ламатимете потім голову, що б такого поробити прямо зараз вдома у вільний час. 

Зробити орігамі

Все, що потрібно для орігамі – кумедних паперових фігурок – простий аркуш паперу, або газета. Впевнені, що щось з цього знайдеться вдома під рукою. Так що, досить нудьгувати одному і сидіти склавши руки – починайте складати орігамі своїми руками, а відео в цьому допоможе.

Реставрувати предмети інтер’єру

Якщо ця ідея припала до душі, будьте готові залучитися до серйозного творчого процесу. Для початку озирніться навколо – чи є щось з меблів або старих речей (вазочки, свічники, полички, торшери), яким можна надати свіжий дизайн, полагодити, перетягнути, пофарбувати, модифікувати, декорувати. Загугліть, як відреставрувати стілець, міжкімнатні двері, старі меблі, дзеркало, та будь що – щоб знати, як правильно реалізувати задумане.

Ось, наприклад, відео про реставрацію старої табуретки своїми руками

Зробити натуральний скраб

Це корисне заняття може стати частиною вашого б’юті-ритуалу, про який ми говорили вище. Якийсь час ви точно будете зайняті приготуванням скрабу своїми руками, і нудно не буде. 

Влаштувати романтичне побачення

Коли будинок починає виконувати роль роботи, школи, тренажерного залу та салону краси на додачу, особисті стосунки остаточно губляться в цій рутині, стаючи чимось буденним та звичним. Приділіть серцевій стороні більше уваги. Намагайтеся вносити різноманітність щодня, долучайтеся до інтересів партнера, більше спілкуйтеся, слухайте удвох романтичну музику, частіше жартуйте, влаштовуйте з чоловіком романтичні вечори при свічках (особливо якщо відключили світло чи треба економити електрику в годину пік). І якщо ви даєте собі відпочити від рутини і не морочитеся приготуванням страв, замовте доставку їжі з ресторану.

Зайнятися сексом

Секс не тільки приємний і корисний для здоров’я, але й благотворно впливає на емоційний фон. А ще це чудова ідея для спільного дозвілля в період віялових відключень – якщо немає світла, і ви залишилися без інтернету, без гаджетів і не знаєте, чим зайнятися. Як кохатися, щоб обидва партнери отримали задоволення, як і чим урізноманітнити інтимні відносини – про це та багато іншого читайте в нашій спеціальній рубриці про «Секс»

Оновити інтер’єр

Це може бути як банальна перестановка, так і косметичний лайт-ремонт у вигляді переклеювання шпалер і перестилання підлоги. Якщо зосередитися і зібратися, можна впоратися за вихідні. І проблема? чим зайнятися коли нудно або багато вільного часу, щезне, і новий інтер’єр поліпшить настрій. 

Читайте також:
?
Як правильно клеїти шпалери самому
?
Сам собі майстер – кладемо ламінат

Затіяти прибирання

Необхідність утримувати будинок у чистоті ніхто не скасовував. Хочете того чи ні, але поверхневе вологе прибирання в ідеалі проводити щодня, особливо якщо в будинку є діти. А генеральне – кожні вихідні. Щоб не сильно обтяжувати себе домашніми клопотами і залишити більше часу на відпочинок, користуйтеся нашими рекомендаціями, як прибирати швидко. Або делегуйте прибирання клінінг-сервісу ?, а самі вирушайте гуляти. 

Відвідати Лувр

Дистанційно, звичайно ж ?, раз змушені сидіти вдома. Паризький Лувр ще 2021 року виклав свою оцифровану онлайн-колекцію з півмільйона експонатів. Прогулятися віртуальною виставкою буде цікаво як одному або одній, так і з кимось із близьких (з чоловіком, з дітьми, якщо їм таке цікаво). Замовте щось смачненьке і влаштуйте собі персональну екскурсію.

Подивитися концерт чи спектакль онлайн

Ще під час карантину у 2020 році зародилася гарна тенденція транслювати вистави, концерти, шоу, виставки та інші культурні заходи онлайн. З тим посилом, що якщо ви не можете прийти в театр або концертний зал, тоді він прийде до вас. Так любителі концертів і театрали навіть вдома могли подивитися виставу і розвіятися. Все, що хочете, щоб сидіння вдома не було нудним, а цікавим і корисним. 

Отже, що пропонують подивитися українські театри онлайн:

Як бачите, бути вдома не так і нудно і є чим зайнятися. Залишайтеся вдома в належний час! І обов’язково поділіться в коментарях ідеями занять у вільний час.

3 коментарів
  • Наталья

    Спасибо автору: очень много полезных ссылочек на различные курсы. Какие хочешь, на любой вкус! Выберу что-то для изучения английского и конечно аудиокниги) Читать не всегда получается, а слушать во время пробежки или уборки – самое то)

  • Оксана

    перші два тижні лежала як тюлень і дивилася фільми. стало нудно(
    крута стаття, виберу щось і займу вільним час по повній, щоб не було скучно
    класно, що ви додали список безкоштовних курсів))

  • Карина

    Я вообще не домосед, свободное время всегда старалась проводить активно, гуляла много, ходила в зал и т.д. В связи с нынешней ситуацией по стране приходится сидеть дома постоянно, у меня и так работа удаленная, а тут еще и не выйдешь никуда. Я для себя нашла два занятия: домашний спорт и собирание пазлов. Заниматься спортом дома очень удобно, тем более сейчас очень много различных онлайн тренировок и можно выбрать любое направление. Ну или заниматься самостоятельно, если у вас есть такой опыт, а ваш зал закрыли и форму терять не хочется) А собирать пазлы – решение спонтанное, последний раз их собирала в детстве. Но на удивление это так затянуло и я уже собираю третью картину) Время проходит не заметно и увлекательно, единственное – немного бесит когда долго что-то не получается найти) А когда приходит момент окончания сбора – такое восхищение. Попробуйте – это круто)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *