Як ефективно працювати з дому: 5 корисних порад

Робота на дому – не такий вже й новий тренд. З нею давно знайомі фрілансери, фахівці ІТ і контент професій, мами, які перебувають в декреті з маленькою дитиною і паралельно працюють через інтернет, майстри хендмейду. Але у зв’язку з вимушеними екстреними заходами у боротьбі зі світовою епідемією коронавирусу COVID 19 – карантином і самоізоляцією – багатьом доводиться стикатися з віддаленою роботою вперше, що доставляє певний дискомфорт і складності в організації робочого процесу. Як організувати роботу на дому ефективно, як налагодити зворотній зв’язок з колегами та що для цього знадобиться – читайте поради з особистої практики в нашій статті. 

1. Робоче місце

Щоб працювати віддалено поза офісом і справлятися з покладеними на вас професійними обов’язками, вдома повинні бути всі технічні інструменти, необхідні для робочого процесу. 

Якщо роботу можна зробити через інтернет (прийняти і обробити замовлення онлайн, наповнити сайт, написати текст, розробити програму чи додаток, відретушувати фото, зробити верстку, розробити дизайн, провести майстер-клас, навчальний курс на будь-яку тематику або репетиторське заняття з дитиною, зробити аналітичні звіти тощо), вдома повинні бути пристрої з певним набором характеристик, з яких ви зможете працювати. Як мінімум це:

  • Стаціонарний комп’ютер або ноутбук з необхідним обсягом пам’яті, достатнім для установки додаткового програмного забезпечення (рідше для цього підходить планшет чи смартфон). Якщо їх немає, запитайте в роботодавця, чи зможуть вас забезпечити корпоративною технікою. В іншому випадку подумайте над покупкою потрібного гаджета або нових деталей для апгрейду – на Покупоні представлений широкий вибір комп’ютерів, ноутбуків, комплектуючих і аксесуарів з вигідним кешбеком, коли частина витрачених грошей повертається на особистий рахунок для подальших покупок.
  • Wi-Fi роутер, який забезпечує доступ до мережі Інтернет.

Якщо виникають складнощі з установкою і налаштуванням ПО, системні адміністратори компанії допоможуть віддалено.

Вдома організуйте собі зручне робоче місце
Вдома організуйте собі зручне робоче місце

2. Онлайн комунікація

Працюючи на дому, можливо фізично ви і ізольовані від зовнішнього світу, але не від спілкування. Коли в робочому процесі бере участь велика кількість співробітників, найзручніше керувати завданнями і контролювати їх виконання через спеціальні CRM-програми (Бітрікс, Microsoft To-Do, Todoist, Wrike, Asana, Trello і багато інших) і комунікувати в месенджерах (Telegram, Hangouts, Skype, Microsoft Teams, Workplace by Facebook, Discord та інші). Кожна програма має свій опціонал. Рішення про те, яким додатком зручніше користуватися з урахуванням внутрішньої політики, приймається централізованоованно в кожній компанії.

3. Менеджмент роботи

По хорошому вас повинен проінструктувати керівник щодо подальшого регламенту роботи. Відразу налаштуйтеся на те, що спонтанний перехід на віддалену роботу – це вимушений захід, а не відпустка або релакс. Залишається чіткий графік роботи, якому потрібно слідувати. Якщо раніше ваш робочий день починався о 09:00, але вам доводилося ще годину-півтори добиратися до роботи, зараз ви можете цей час повалятися в ліжку або переробити домашні справи, але рівно о 09:00 бути на зв’язку онлайн і бути готовими виконувати свої робочі обов’язки.

Тепер ваш керівник не вартує над вами і не сидить за стінкою або сусіднім столом в опен спейс, але це не означає що можна займатися всім, крім роботи. Кінцевий результат – кращий контролер. Тому рекомендуємо складати план роботи і завдань на день, в кінці підводити підсумки і інформувати керівника про статус його виконання. Така тактика допомагає дисциплінуватися і самоорганізуватися.

4. Робоча атмосфера вдома – як це можливо?

Найбільша проблема, з якою можуть зіткнутися люди, які не звикли працювати вдома, – це відволікаючі від роботи чинники, яких поза офісом – все ваше особисте життя. Особливо це відчутно, коли вам доводиться працювати з дому, сидячи з дитиною, яка стала таким же заручником обставин. Якщо раніше йдучи на роботу в офіс, ви відключалися від домашніх справ і концентрувалися на робочих завданнях, то вдома вас продовжують переслідувати питання «де пульт», «мама, що є поїсти», «включи мені мультик – не цей, а той», «почитай мені книжку», «як вирішити цю задачу» тощо. 

Як не зійти з розуму в таких умовах, навчитися працювати, не відволікаючись від роботи, і ефективно справлятися з обов’язками? Рекомендуємо наступне:

  • Проговоріть з сім’єю ситуацію, що склалася. Поясніть, що ви не просто сидите вдома, а працюєте.
  • Повідомте рідним свій графік. Якщо на певний час заплановані онлайн-мітинги, телефонні переговори, онлайн-співбесіди, тестування, семінари та інше, поясніть, що в цей час вас взагалі краще не смикати і не відволікати через дрібниці.
  • Виробіть модель поведінки. Обговоріть з дитиною, як вона повинна діяти, якщо вам телефонують по роботі. Точно не можна викрикувати в трубку, встрявати в розмову дорослих, включати голосно телевізор, музику, закочувати істерику, влаштовувати гучні розборки з сестрою/братом і т.д. І кожен раз заохочуйте дитину словами подяки за її розуміння, підтримку, повагу.
  • На час відповідальної і складної роботи, коли вам важко зосередитися і абстрагуватися в домашній обстановці, займіть дитину корисними справами. Сплануйте школяреві його домашнє завдання, яке він повинен виконати протягом дня, розподіліть час для відпочинку і хобі, доручіть хатні справи, які йому під силу. Дуже виручають онлайн курси для дітей та підлітків, коли дитина не сама повинна розбиратися в матеріалі, а отримує детальне і зрозуміле роз’яснення, не залучаючи вас в навчальний процес. Це можуть бути онлайн курси іноземної мови, програмування, вокалу – кому що подобається і хто чим захоплюється. На Покупоні їх можна придбати з пристойною знижкою до 90%. У дошкільному віці корисно займатися прописами, дивитися навчальні ролики, пізнавальні відео казки, відео букварі, вчити віршики, пісеньки, малювати і розмальовувати. Завдання – захопити його інтерактивно, за допомогою відеоконтенту і звільнити вас від домашніх завдань на час роботи. На цей випадок стане в нагоді підписка на найсоковитіші, розважальні та пізнавальні дитячі канали. Скористайтеся моментом і підключіть кращих інтернет-провайдерів зі знижкою Покупона. З дуже маленькою дитиною або немовлям – складніше. Краще звернутися за допомогою – до бабусь, дідусів, родичів, нянь, які зможуть позайматися малям і зайняти його, поки ви будете зайняті роботою.
  • Залишайтеся чесними з собою та керівником. Якщо з об’єктивних причин ви не можете занурюватися в віддалену роботу на 100%, повідомте про це начальника і постарайтеся знайти спільний компроміс: перегляньте терміни здачі, перерозподіліть обов’язки, не відмовляйтеся від допомоги, якщо вам її пропонують. Постійний стрес, хронічна втома і нервові зриви на рідних і близьких не принесуть ні морального, ні фізичного задоволення – ні вам, ні сім’ї.

5. Взаємна толерантність і підтримка

Перебувати в ізоляції 24 години на добу важко будь-якій людині. Рано чи пізно уклад по накатаній пересичується, незмінні чотири стіни вганяють в тугу, смуток і пригнічений стан. Але не варто піддаватися цій слабкості. Більше спілкуйтеся з близькими, які вас оточують. Більше обіймайтеся – тактильні відчуття також проганяють почуття самотності і ізольованості. Діліться своїми переживаннями і страхами з експертами, які знають як і допоможуть вам вийти з пригніченого стану. Благо, навіть у віддаленому режимі можна отримати онлайн консультацію психолога з будь-якого куточка країни, при цьому пристойно заощадивши завдяки знижці Покупона. 

Оцініть всі плюси і мінуси видаленої роботи на дому, і ви побачите, що переваг більше. Як мінімум, додаткових дві години вільного часу, які ви можете приділити собі і родині, більше живого спілкування в колі рідних і близьких, економія коштів на проїзд і великі можливості саморозвитку онлайн. Більше ідей чим зайнятися вдома на карантині з користю ми розповіли в нашій окремій статті. 

Три тижні карантину – не така вже й вічність, коли береш себе в руки, замість «не можу себе змусити» говориш «у мене все вийде» і починаєш отримувати від ситуації максимум користі. Можливо навіть ви знайдете час прокачати нові скіли на онлайн курсах, які до недавніх пір були платними або дорогими і недоступними, і подумаєте про зміну професії, щоб працювати з дому постійно :)). Пишіть, діліться в коментарях, як вам вдається ефективно працювати віддалено.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *