Розшифровка аналізу крові ㅡ норми основних показників

Как расшифровать анализ крови

Аналіз крові ㅡ один із найшвидших і найдоступніших методів діагностики. Тим більше із сучасними лабораторіями, де результати ранкових аналізів ви можете отримати вже ввечері. У цій статті ми розповімо про норми показників і як розшифрувати аналіз крові самому, поки ви чекаєте консультації лікаря. Користуйтеся знижками від Покупон та заощаджуйте на вартості аналізів до 65%!

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Види аналізів крові

Кров є індикатором стану організму людини. Чи то легке нездужання, чи серйозна недуга, основні показники крові змінюються і допомагають кваліфікованому лікарю визначити хворобу, призначити лікування або додаткову діагностику.

Сучасні лабораторні дослідження крові в Україні проводять за допомогою автоматичних гематологічних аналізаторів. Обладнання підраховує одразу кілька параметрів – від 5 до 24.

Аналізи крові допомагають діагностувати найменші порушення в роботі організму
Аналізи крові допомагають діагностувати найменші порушення у роботі організму
Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Існує безліч видів аналізів крові:

  • Загальний клінічний. Забір матеріалу беруть з пальця чи вени (за призначенням лікаря). Загальноклінічний гематологічний аналіз показує найменші відхилення у процесах життєдіяльності та може сигналізувати про наявність запалення в організмі. Аналізуються значення еритроцитів, лейкоцитів, гемоглобіну, лімфоцитів, моноцитів, гематокриту.
  • Біохімічний. Кров беруть із вени, а сам аналіз показує стан внутрішніх органів та обміну речовин. Оцінюється рівень: глюкози, кількох видів білірубіну, аспартату, аланінамінотрансферази, холестерину, альбуміну, калію, натрію, креатиніну.
  • Імунологічний – для нього також використовується венозна кров. Цей тип досліджень допомагає визначити ВІЛ, різновиди гепатиту, венеричних захворювань, кір, краснуху та токсоплазмоз. Також даний вид аналізів застосовується при алергологічних дослідженнях та діагностиці онкології.
  • Гормональні аналізи відображають наявність проблем у ендокринній системі. Необхідно здати кров із вени та оцінити рівень гормонів щитовидної залози, гіпофіза, надниркових залоз та статевих гормонів.
Клінічні аналізи крові призначають дорослим та дітям
Клінічні аналізи крові призначають дорослим та дітям
Акції
Обстеження у ендокринолога в «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-56%
690 грн
299.0 грн
Обстеження в ендокринолога в «Академія здоров'я»
Київ, Спаська вулиця, 5
-63%
530 грн
259.0 грн
Показати всі
20 акцій

Будь-який аналіз крові потребує спеціальної підготовки. Інакше його результати будуть спотворені, а ви можете отримати неправильний діагноз та додаткові витрати на повторні дослідження. Здача крові та сечі найчастіше відбувається натщесерце. Залежно від виду дослідження є й інші обмеження, тому обов’язково прочитайте нашу окрему статтю про те, як правильно підготуватися до аналізів.

Розшифровка аналізу крові для дорослих

Норма показників крові відрізняється залежно від статі, віку та навіть дня менструального циклу у жінок, тому враховуйте всі нюанси при розшифровці.

Загальний та розгорнутий клінічний аналіз крові: норми

1. Еритроцити відповідають за кисень у нашій крові. Недостатня їх кількість призводить до зниженого гемоглобіну та свідчить про анемію. Якщо ж рівень еритроцитів вищий за норму, то у людини існує ризик розвитку тромбозу.

Таблиця норми еритроцитів для дорослих (RBC)

СтатьВікНорма эритроцитів (х10¹²/л )
Чоловіки12-18 років4,5-5,3
18-90 років4,0-5,0
Жінки12-18 років4,1-5,1
18-90 років3,5-4,7

Абсолютний вміст еритроцитів у крові має позначення RBC. Крім цього, розраховується формула середнього обсягу еритроциту (MCV). Розшифровка результату аналізу дає зрозуміти, чому виникла анемія і як саме з нею потрібно боротися. У таблиці представлені норми обсягу еритроцита в залежності від статі і віку (різниться у підлітків, дорослих, людей похилого віку).

Формула середнього обсягу еритроциту (MCV): норми

СтатьВікСередній обсяг еритроциту в нормі (фл)
Чоловіки15-18 років79-95
19-45 років80-99
46-65 років 81-101
від 65 років81-102
Жінки15-18 років78-98
19-45 років91-100
46-65 років81-101
від 65 років81-102

2. Рівень гемоглобіну (HGB чи HB) тісно пов’язаний з еритроцитами. Цей білок міститься в еритроцитах та забезпечує організм корисними мікроелементами, насамперед залізом. При зниженому вмісті гемоглобіну у крові організм відчуває залізодефіцит. 

Занадто високий рівень HB може бути викликаний різними причинами – і фізіологічними, і патологічними:

  • Недостатнє споживання рідини (кров стає занадто густою).
  • Шкідливі звички (паління).
  • Підвищені фізичні навантаження та знижений вміст кисню у повітрі: у професійних спортсменів, альпіністів, пілотів та стюардес.
  • Цукровий діабет із частим сечовипусканням.
  • Серцево-судинні та легеневі хвороби.
  • Надмірна кількість вітамінів В9, В12 (як перевірити свій вітамінний статус – читайте у нашій статті).
  • Еритроцитоз: захворювання, викликане високим утворенням еритроцитів.
  • Онкологія.

Таблиця норм гемоглобіну (HGB)

СтатьВікНорма гемоглобіну (г/л)
Чоловіки18-45 років132-173
45-65 років131-172
від 65 років126-174
Жінки18-45 років117-155
45-65 років117-160
від 65 років120-161

Розширений аналіз крові включає додаткові формули по гемоглобіну:

  • Середній обсяг гемоглобіну (MCH) в еритроциті. Цей показник допомагає визначити вид анемії в людини. Норма обсягу для дорослих ㅡ 26-35 пг. Рівень більше за норму вказує на мегалобластну анемію, а якщо знижений — залізодефіцитну.
  • Середня концентрація гемоглобіну (MCHC) у загальній масі еритроцитів. У нормі цей параметр від 320 до 360 г/л. Низький MCHC говорить про порушення синтезу гемоглобіну (а ось як підвищити гемоглобін, читайте у нашій окремій статті).
Відхилення від норми показників крові вказує на зміни в організмі
Відхилення від норми показників крові вказує на зміни в організмі

3. Колірний показник (КП) – ступінь концентрації гемоглобіну в одному еритроциті. Норма КП – від 0,8 до 1,0. Підвищений рівень може свідчити про нестачу вітаміну D. Знижений – про дефіцит заліза, анемію внаслідок крововтрат, лейкозу та інші захворювання.

4. ШОЕ або швидкість осідання еритроцитів. У процесі лабораторної проби обчислюється час, протягом якого відбувається осідання еритроцитів. Підвищена швидкість осідання еритроцитів у розшифровці ЗАК (загального аналізу крові) свідчить про наявність запальних чи патологічних процесів.

Таблиця норм швидкості осідання еритроцитів

СтатьВікНорма ШОЕ (мм/ч)
Чоловіки15-50 років2-15
від 50 років2-20
Жінки15-50 років2-20
від 50 років2-30

5. Лейкоцити (WBC) є частиною імунної системи та покликані боротися з різними інфекціями. Ці клітини крові утворюються в кістковому мозку та лімфатичних вузлах. Підвищення рівня лейкоцитів свідчить про наявність інфекції, спричиненої різними чужорідними антигенами: бактеріями, вірусами, алергенами, пухлинними клітинами; а зниження – про хворобу крові. Норма лейкоцитів у крові для дорослих віком від 16 років коливається від 4,0 до 9,0 (мМоль/л).

Лейкоцити або білі клітини крові відрізняються один від одного зовнішнім виглядом та функціями, від чого їх поділяють на 5 видів:

  • Лімфоцити (LYM чи LYMPH): відповідають за захист від вірусів. При підвищенні їхньої норми розвивається хвороба, пов’язана з вірусною інфекцією, а при зниженому рівні є ймовірність проблем з імунітетом. Норма лімфоцитів для людей віком від 16 років коливається від 20 до 30%.
  • Нейтрофіли (NEU). Незрілі паличкоядерні гранулоцити посилено продукуються при гострій бактеріальній інфекції. Підвищення їхнього рівня свідчить про гострий запальний процес, викликаний хвороботворними бактеріями. А ось брак дозрілих сегментоядерних нейтрофілів, які допомагають боротися з бактеріальною інфекцією, говорить про зниження імунітету людини. Показник нейтрофільних гранулоцитів для дорослих у нормі має бути від 45 до 70%, або 1,8-6,5*10^9/л.
  • Моноцити (MON) – одноядерні зрілі лейкоцити, найбільші за розміром. Моноцити переробляють чужорідні мікроорганізми та видаляють відмерлі клітини з організму людини. Підвищення рівня моноцитів свідчить про наявність інфекції, захворювання крові. Знижений показник говорить про пригнічений стан імунітету внаслідок тяжких хвороб, травм, операцій. Для дорослих віком від 16 років рівень моноцитів у відсотковому співвідношенні до загального обсягу крові в нормі становить 3-9%.
  • Еозинофіли (EO) – ще один вид лейкоцитів, які захищають організм від чужих агентів (мікробів, хімічних речовин, токсинів, у тому числі через діяльність паразитів). Включаючись у роботу після лімфоцитів та нейтрофілів, еозинофіли розчиняють залишки патогенної мікрофлори. Ще одна функція цього виду лейкоцитів – контроль вироблення тілом гістаміну – речовини, що викликає алергію. Завдяки дії еозинофілів знижується сила, з якою імунітет реагує на чужорідний білок.
  • Базофіли (ВA) допомагають розширювати судини під час перебігу інфекції для полегшення виведення залишків хвороботворних клітин. Саме базофіли першими реагують на появу в тілі алергенів – їхній рівень підвищується. Разом з еозинофілами базофіли беруть участь в імунній відповіді на наявність паразитів. У нормі базофілів у крові дорослої людини, незалежно від статі, має бути від 1 до 300 на мкл.
Види лейкоцитів крові

Підрахунок кожного з видів лейкоцитів у крові та визначення їх відсоткового співвідношення називається лейкоцитарною формулою. Вона дозволяє визначити, який вид інфекції викликав те чи інше нездужання.

Акції
Комплекси аналізів у мережі «HealthyLab»
Київ, В'ячеслава Чорновола вулиця, 27А
-30%
200 грн
139.0 грн
Чек-ап організму у мережі «HealthyLab»
Київ, Антоновича вулиця, 16В
-47%
1140 грн
719.0 грн
Показати всі
6 акцій

Розширений аналіз крові обов’язково включає лейкоцитарну формулу з такими показниками:

  • Відсотковий та абсолютний вміст середніх клітин (MID) – скільки моноцитів, базофілів та еозинофілів міститься в загальній суміші лейкоцитів.
  • Процентна та абсолютна концентрація гранулоцитів (GRA або GR) – скільки нейтрофілів, базофілів та еозинофілів міститься у загальному обсязі лейкоцитів. Підвищене значення гранулоцитів говорить про запальний процес, знижене – про послаблення кровотворної функції кісткового мозку, системний червоний вовчак та інші недуги.

Для дорослих лейкоцитарна формула в нормі, якщо в ній переважають сегментоядерні нейтрофіли. Підвищення, наприклад, еозинофілів може показувати паразитарне зараження, алергію на гострій стадії (у тому числі – алергію на сонце), астму, а базофілів – тривалі запалення та алергії.

6. Гематокрит (HCT) або кількість еритроцитів у загальному обсязі крові. Знижується після сильних крововтрат, перенасичення тіла рідиною (набряклість), недоотримання кисню. За допомогою цього показника крові лікарі можуть визначити рівень анемії у пацієнта.

Норма гематокриту

СтатьВікНорма гематокриту (%)
Чоловіки18-45 років42-50
45-65 років39-50
від 65 років37-51
Жінки18-45 років38-47
45-65 років35-47
від 65 років35-47

7. Тромбоцити (абсолютний їх вміст – PLT) в аналізі вкажуть на проблеми зі згортанням крові. Якщо тромбоцитів недостатньо, хворий має ризик внутрішніх кровотеч, ниркову недостатність або отруєння важкими металами. При підвищенні рівня тромбоцитів велика вірогідність хронічних захворювань, які викликають запальні процеси. Норма тромбоцитів:

  • для чоловіків – від 200 до 400*10^9 кл/л;
  • для жінок ㅡ від 180 до 320*10^9 кл/л (у період місячних та вагітності показник зазвичай падає).

При проведенні клінічного розгорнутого аналізу крові за формулою також можуть визначати такі показники:

  • відносна ширина розподілу тромбоцитів (PDW) – показує їхній рівень гетерогенності (неоднорідності) розподілу;
  • середній обсяг тромбоцитів (MPV) – у нормі від 7 до 10 фл;
  • частка (відсоток) від загального обсягу крові, який займає тромбоцити – тромбокрит (PCT): у нормі тромбокрити від 0,108 до 0,282.

Розшифровка цих параметрів допомагає більш об’єктивно оцінити стан крові та виявити приховані патології.

Акції
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Показати всі
16 акцій

Розшифровка біохімії крові

В результаті біохімічного аналізу крові отримують показники, які допомагають лікареві глибше вивчити стан здоров’я пацієнта. Серед найважливіших:

  1. Глюкоза. Її підвищений вміст свідчить про розвиток цукрового діабету. Це ендокринне порушення виникає внаслідок недостатнього вироблення гормону інсуліну, який бере участь у засвоєнні глюкози. Для дорослої людини цукор у нормі становить 4,1-5,9 ммоль/л, у літніх осіб кількість цукру в крові поступово збільшується, тому показник глюкози в нормі може становити 4,6-6,7.
  2. Сечовина. Дозволяє проаналізувати видільну роботу нирок: підвищена сечовина в крові говорить про проблеми з фільтрацією. У нормі метаболіт крові має бути в межах від 2,5 до 8,3 мМоль/л. Разом з цим показником розглядають креатинін (у нормі від 44 до 106 мкмоль/л), він також допомагає оцінити роботу нирок.
  3. Загальні ліпіди (жири) – в нормі від 4 до 8 г/л.
  4. Загальний білок. Низьке значення свідчить про виснаження організму, а високе – про хвороби печінки. Норма для дорослих коливається від 65 до 85 г/л.
  5. Загальний холестерин – норма від 3,6 до 7,8 мМоль/л. Підвищений холестерин говорить про ризик розвитку атеросклерозу. Це захворювання викликано відкладенням холестерину на стінках судин, внаслідок чого відбувається їхнє патологічне звуження та закупорка.
  6. Загальний білірубін – утворюється під час розпаду гемоглобіну (норма – 8,5-20,55 мкМоль/л). Високий показник білірубіну веде до розвитку жовтяниці (часте явище у немовлят – фізіологічна жовтяниця).
  7. Ферменти. Рівень вмісту використовують для оцінки функцій найважливіших органів організму:
  • печінки – АЛТ (норма – від 7 до 41 МО/л), перевищення говорить про хвороби печінки;
  • серця – АСТ (норма – від 10 до 38 МО/л), підвищений рівень може бути результатом розвитку серцевих хвороб;
  • підшлункової залози (амілаза, ліпаза) – високі значення цих ферментів говорять про запальні процеси в підшлунковій залозі.
  1. Азот, кальцій, калій, натрій, хлор, залізо: найважливіші для організму мікроелементи (докладніше читайте у нашій окремій статті).
Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Показати всі
11 акцій

Коагулограма

Перед проведенням хірургічних операцій важливо мати уявлення про стан системи зсідання крові. Буває, що людина генетично схильна до тромбозів, кровотеч. Синці у таких людей утворюються навіть від легких ударів. Ризик особливо великий при вагітності, травмах, переломах, прийомі оральних контрацептивів.

Щоб проаналізувати згортання крові, роблять коагулограму – дослідження чотирьох базових параметрів або розширений варіант з великим переліком показників.

Норми показників згортання крові (розширена коагулограма)
Норми показників згортання крові (розширена коагулограма)

Імунологічні аналізи

Імунологічна група аналізів крові включає дослідження біоматеріалу на наявність антитіл до вірусів. Основний метод, який відрізняється високою чутливістю до речовини – метод імуноферментного аналізу.

Є два різновиди антитіл, що вступають у дію на різних етапах імунної відповіді організму. Відповідно виділяють 2 види аналізів на антитіла: IgM та IgG. Перший показує новостворені антитіла під час захворювання або відразу після нього, а другий – на стійкий вироблений до вірусу імунітет. Підвищені показники антитіл будь-якої групи вказують на гострий перебіг хвороби.

Нормальні показники IgM та IgG

СтатьНормальні показники IgM (м/г)Нормальні показники IgG (м/г)
Чоловіки0,22-2,45,4-16,31
Жінки0,33-2,935,52-16,31

Обов’язковим аналізом перед лікуванням у стаціонарі є аналіз RW, який виявляє наявність сифілісу. У чоловіка та жінки позитивний результат свідчить про інфекцію. При цьому у вагітної жінки може виникнути хибнопозитивна реакція.

Однією із груп імунологічних досліджень є ревмопроби. Таке обстеження призначають за наявності запалень у суглобах, тканинах, внутрішніх органах, зокрема аутоімунного характеру. Дослідження є групою показників, для аналізу яких хворий здає кров з вени.

Стандартно перевіряють такі параметри:

  • Ревматоїдний фактор: особливі білки-аутоантитіла. Підвищений рівень може свідчити про різні хвороби, такі як ревматоїдний артрит, поліміозит, цироз печінки, системний червоний вовчак, пухлини, хвороби інфекційного та вірусного характеру.
  • С-реактивний білок – підвищений рівень говорить про гостру фазу запалень та некротичних процесів.
  • Антистрептолізин-О – маркер наявності стрептококової інфекції.

Імунохімічні дослідження

Імунохімічні аналізи необхідні для проведення гормональних досліджень, визначення показників антитіл. Цей вид лабораторних тестів використовують для діагностики та контролю:

  • анемії;
  • хвороб ендокринної системи (діабету, порушень у роботі щитовидної залози);
  • остеопорозу;
  • порушень функцій репродуктивної системи.

Для аналізу використовують різний біоматеріал: сироватку та плазму крові, сечу, слину.

Для правильного визначення багатьох параметрів важливою є фаза жіночого менструального циклу, час доби та інші фактори. Проконсультуйтеся заздалегідь з лікарем або уточніть правила здачі в лабораторії.

Аналіз крові ㅡ розшифровка для дітей

Загальні показники крові при аналізах різняться залежно від віку, інколи ж і від статі. Тому показники дитини-підлітка та новонародженого немовляти відрізнятимуться докорінно.

Розшифровка ЗАК для дітей включає показники еритроцитів. Саме вони допомагають визначити наявність анемії та багатьох інших захворювань.

Таблиця норм показників еритроцитів для дітей
Норма еритроцитів для дітей

Лейкоцити моментально демонструють запальні процеси в організмі. За допомогою цього показника ви зможете визначити, чи захворіла дитина серйозно або її просто продуло.

Таблиця норм показників лейкоцитів для дітей
Норма лейкоцитів для дітей

Від кількості гемоглобіну залежить дієта, яку рекомендує педіатр. Знижені показники часто можна виправити за допомогою правильного харчування із включенням залізовмісних продуктів (гречки, яловичої печінки, гранатів, морської капусти, фундуку та сухофруктів), докладніше – у нашій статті.

Таблиця норм показників гемоглобіну для дітей
Норма гемоглобіну у дітей
Акції
Консультація педіатра у «Сlinic Dr.Sosnovenko»
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-33%
400 грн
269 грн
Консультація педіатра і дерматолога у «SovaKlinik»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-50%
700 грн
350.0 грн
Показати всі
8 акцій

Про наявність вірусного захворювання сигналізує підвищений вміст лімфоцитів у крові. Норми за віком наведені у таблиці нижче.

Таблиця норм показників лімфоцитів для дітей
Норма лімфоцитів для дітей

Показник може підвищуватися під час росту молочних зубів і розвитку аутоімунних захворювань. Тоді як знижені значення можуть вказувати на паразитарні інфекції. Тому відхилення від норми моноцитів потребує додаткової консультації педіатра. Вибрати спеціаліста та проконсультуватися зі знижкою до 55% від Покупона можна на сайті.

Таблиця норм показників вмісту моноцитів у дітей
Норма вмісту моноцитів у дітей

Гематокрит допоможе виявити зневоднення на ранніх стадіях, до якого часто схильні новонароджені діти. У комплексі з іншими показниками гематокрит дозволяє діагностувати широкий спектр захворювань. Як розшифровується аналіз – дивіться в таГематокрит допоможе виявити зневоднення на ранніх стадіях, до якого часто схильні новонароджені діти. У комплексі з іншими показниками гематокрит дає змогу діагностувати широкий спектр захворювань. Як розшифровується аналіз – дивіться у таблиці.

Таблиця норм показників гематокріту для дітей
Показник гематокріту для дітей

Рівень глюкози в біохімічному аналізі крові для дітей залежить від віку: у немовлят до 1 місяця одні, у старших дітей – інші. Норми по глюкозі можна переглянути в таблиці.

Таблиця норм показників рівня глюкози для дітей
 Показники глюкози у дітей

Норми показників антитіл IgG для дитини відрізнятимуться залежно від віку та статі:

Таблиця норм показників антитіл IgG для дітей
Норми показників антитіл IgG для дітей

Антитіла групи IgМ для дітей мають бути в межах норм:

Таблиця норм показників антитіл IgМ для дітей
Норми показників антитіл IgМ для дітей

Особливості показників крові у вагітних

Під час вагітності плід чинить сильний вплив на організм жінки. Крім зовнішніх змін ㅡ налитих грудей, кругленького животика, зміненої ходи тощо – змінюються і показники крові. Особливо це відображається на вмісті цукру та жіночих гормонів.

Рівень глюкози у крові у вагітної підвищується порівняно із звичайними показниками дорослих людей і становить 4,6-6,7 мМоль/г.

Під час вагітності важлива допомога лікаря
Під час вагітності важлива допомога лікаря

Під час вагітності гінеколог призначає скринінг, який включає ультразвукове дослідження та аналіз крові на гормони. Ключовим є вміст прогестерону та естрадіолу. Знижене чи підвищене значення цих гормонів сигналізує про ризик для плода.

Розподіл нормальних значень залежно від терміну вагітності дивіться у таблиці нижче.

Таблиця норм показників гормонів у вагітних
Норми рівня гормонів для вагітних

Сподіваємося, наша стаття допоможе вам розшифрувати та зорієнтуватися у результатах аналізів. І найважливіше ㅡ якісну інтерпретацію результатів може дати лише професійний лікар. Який би розгорнутий аналіз крові ви не здали, не займайтеся самолікуванням — це може загрожувати життю і здоров’ю. Звертайтеся за діагностикою та лікуванням до кращих медичних закладів вашого міста – Покупон пропонує медичні послуги зі знижкою до 85%.

Читайте також:
Як знизити холестерин: ефективні способи
Біль у лівому підребер’ї: симптом, який може бути тривожним
Біль у правому боці: у чому може бути причина
Здуття живота: чому виникає і як позбутися

А в яких лабораторіях зазвичай здаєте аналізи ви і чи можете утриматися, щоб не спробувати розшифрувати дані аналізів самостійно? Діліться в коментарях і будьте здорові :)

35 коментарів
  • Ольга

    Як правельно здати аналіз на Реберга Тареева

    • Наталья Лукьяненко

      Доброго дня, Ольго. В нашій статті ми описали основні групи аналізів крові. Проба Реберга-Тареєва – аналіз сечі та крові, завдяки якому оцінюють видільну спроможність нирок та діагностують ниркову недостатність. За кваліфікованою консультацією та деталями діагностики вам краще звернутися до лікаря нефролога. З повагою, PokuponBlogTeam.

  • Іван

    Чоловік 59 років, діабет 2 типу на інсуліні, аналіз крові еритроцити 3,2х10,лейкоцити 5,3х10, ШОЕ 67, кольоровий показник 0,9; біохімічний аналіз глюкоза 7,2, креатинін 393, калій 5,6, холестирин 5,6

    • Наталья Лукьяненко

      Доброго дня, пане Іван! З приводу відхилень показників від норми радимо вам якомога швидше звернутися до вашого сімейного лікаря або терапевта. Як записатися до лікаря, читайте в нашій окремій статті. Бажаємо здоров’я, БлогПокупон.

  • Віталія

    Доброго дня. Дитині 12 років зробили розгорнутий аналіз крові. Показав- збільшення середнього обєму тромбоцита 13.8. Про що це може свідчити?

    • Татьяна Софиенко

      Добрий день, Віталія. Середній об’єм тромбоцитів у крові понад норму (5-13 фл) може бути як наслідком фізіологічних станів з втратою крові, лікування анемії, ускладнень після респіраторного захворювання (підвищена густина крові, ризик утворення тромбів, ослаблення серцево-судинної системи), так і свідчити про інші патології. Для точної інтерпретації аналізу, додаткової діагностики, встановлення достовірного діагнозу радимо звернутися до кваліфікованого лікаря.

  • Елена

    Я, конечно, не врач, но понятие “норма показателей” очень размытое. Я имею ввиду то, что у каждого человека своя допустимая норма, и она может немного отличатся от шаблонной общепринятой. Тут нужно учитывать много факторов, перед тем как шифровать себя по поводу каких-то отклонений. Так что всем, кто сверяется с табличкой “нормы” и начинает паниковать – успокойтесь. Без консультации врача и учета всех обстоятельств эти числа способны только напугать.

  • tatiana

    Який ризик наявності раку.Клінічний аналіз крові
    Гемоглобін 110
    Еритроцити 3,49
    Лейкоцити 9,6
    ШОЕ 40
    Міелоцити 12
    Метаміелоцити 3
    Паличкоядерні 2
    Сегментоядерні 3
    Лімфоцити 65
    Моноцити 8
    Плазматичні клітини 2
    Проміелоцити 5
    Нормоцити 4

    • Наталья Авдеева

      будь ласка, зверніться по консультацію до лікаря, оскільки така серйозна хвороба діагностується за комплексом показників

  • Натали

    Добрый день!Сдавали кровь на биохимию и у нас отклонения в ответах
    Эритроциты -5,99
    Цветной показатель -0,83
    Средний объём эритроцитов -79,00
    Нейтрофилы палочкоядерные(абс)-0,33
    Нейтрофилы сегментоядерные(абс)-5,51
    Моноциты (абс)-0,74
    Подскажите пожалуйста почему так ?
    У нас все закрыто и обратиться за расшифровкой к врачу мы на карантине не можем
    Заранее спасибо

  • Елена

    Прописал доктор таблетки вагинальные – клотримазол. И одновременно йогурт пробиотик. Это нормально? Ведь йогурт прописывают при употреблении антибиотиков. Заранее благодарю за ответ.

    • Наталья Авдеева

      да, поскольку йогурт назначают для нормализации микрофлоры в организме, тогда как любые таблетки ее нарушают

  • Елена

    Повышен показатель лейкоцитов в крови. Этот показатель указывает на наличие воспалительного процесса по гинекологии? Или может быть любой другой орган воспален?

    • Наталья Авдеева

      это показывает наличие воспалительного процесса в организме, от миндалин до желчного пузыря

  • Саша

    Вот кому верить,сдал моноциты количество 2.2 пишут,что ниже нормы.а читаю на сайтах норма от 2

    • Наталья Авдеева

      обратитесь к доктору, все показатели комплексные и только по полному анализу можно судить о вашем состоянии

  • Светлана

    У беременной лейкоциты 14 подскажите это влияет на ребенка срок 14 недель

    • Наталья Авдеева

      добрый день, повышение уровня лейкоцитов указывает на воспалительные процессы в организме, проконсультируйтесь с доктором, возможно для безопасности ребенка он назначит дополнительные исследования

  • Алёна

    Доброе утро!
    Ребенку 4.7 г при сдачи общего анализа крови по формуле обнаружили эизонофилы в размере 19%, подскажите пожалуйста ,это очень опасно для здоровья ребёнка?
    Наш врач посоветовал пересдать ещё раз анализ.
    Благодарю

    • Наталья Авдеева

      Процент содержания эозинофилов в крови является вспомогательным показателем при постановке диагноза, поэтому нельзя судить о проблеме только по нему, проконсультируйтесь с еще одним доктором, который изучит анализ свежим взглядом, доктора по отзывам можно подобрать тут

  • Тамара

    у дитини 4 годіка і 8 місяців
    Моноцити-0,15-1,08 ЕДТА плазма
    середній об’єм тромбоцитів-6,5-12 ЕДТА плазма
    відсоток великих тромблцитів-13-43 ЕДТА плазма
    сегментоядерні нейтрофіли-30-52 ЕДТА плазма
    лімфоцити-35-70 ЕДТА плазма
    еозинофіли-0.5-6 ЕДТА плазма
    швидкість осідання еритроцитів-2-12 ЕДТА плазма.
    Будласка,допоможіть з розшифровкою, в дитини була пневмонія,7 днів кололи антибіотики,температура спала,на 8 день знову піднялася,37.8 і почала рости до 39.6 і так уже 6днів,доктор говорить,що підчепила вірусну інфекцію,забивали температуру,сьогодні 8 день температура держиться 37.6.Знову почали давати антибіотики в таблетках.Чи це дісно вірусна інфекція?Зробили повторно рентген,то сказали,що пневмонія уже не має. Дякую Вам заблаговременно.

    • Наталья Авдеева

      проконсультуйтеся з ще одним лікарем для підтвердження діагнозу, обрати лікаря можно тут, окрім цього зверніть увагу, що при вірусних інфекціях антибіотики не призначають, оскільки вони ефективні лише при бактеріальних інфекціях, і одужуйте скоріше!

  • Мария

    У ребёнка 1,5 года в анализе крови гемоглобин 148 и повышенны лимфоциты 70!семейный врач сказал ничего страшного)стоит ли переживать ?

    • Наталья Авдеева

      Повышенные лейкоциты характерны для воспалительных процессов, при этом важно наблюдать и уровень эозинофилов, эти показатели характеризуют состояние ребенка в комплексе. Случаи резкого повышения лейкоцитов в анализах могут быть при неправильной подготовке (переедание до анализа, физическая нагрузка). Сдайте анализ повторно, соблюдая все правила подготовки, и проследите показатели в динамике.

  • Марія

    Добрий день. У мене хворий котик. По загальному аналізу крові лімфоцити складають 8% від норми – 36-40. Що це означає? І чи можливо ще котика вилікувати? Він слюнявить весь час, в роті є язвочки.
    Буду вдячна за відповідь.

    • Наталья Авдеева

      зверніться до ветеринара, у тварин інші норми показників крові

  • Наталя

    Доброго дня. Допоможіть будь ласка, розшифрувати аналіз крові на ХГЧ- 17761,0 mIU/ml.

    • Наталья Авдеева

      привіт, для адекватної розшифровки аналізу потрібен ваш приблизний строк вагітності, вік та багато інших факторів, тому краще зверніться до лікаря, який допоможе комплексно оцінити ваш стан

  • Людмила Волкова

    У меня гемоглобин 110,, СОЭ 25, семейный врач настаивает на госпитализации в связи с АНЕМИЕЙ и одновременным кровотечением (кишечным) в течение 10 дней. Но судя по статье, нет у меня анемии и воспаления. Кому верить?
    Мне 83 года, перенесла 2 онкологические операции, инфаркт + куча других болезней.

    • Наталья Авдеева

      в статье указано, что для вашего возраста нижняя граница гемоглобина – 120, так что диагноз доктора адекватен

  • Женя

    Да,согласна, про рейтинг лабораторий было бы интересно почитать, главное,чтобы он был реальным. Но,наверное сложно так прям разузнать. Ато почитаешь про ошибки в анализах и не знаешь идти в платную, или сдавать по талонам в поликлиниках.

  • Ингегерда

    Странно.Анализ крови сделали в Израиле.Показатели нормы отличаются от украинских на 2-3 деления.

    • Наталья Авдеева

      в статье использованы рекомендации МОЗ Украины, но вопрос интересный, обязательно дополним статью

  • Ольга

    Интересно написано, теперь можно самой все расшифровать без помощи медсестре, а то они такие прошеные последнее время. Плюсуюсь к предыдущему комментарию.

  • Артем

    Было бы полезно ещё почитать отзывы о разных лабораториях а разных городах. Типа, рейтинг лабораторий Киева, рейтинг лабораторий Днепра и так далее. Много очень разной информации и не понятно, кому верить.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *