Біль в лівому підребер’ї: симптом, який може бути тривожним

Буває, що в лівому боці починає боліти після їжі, під час бігу або інших фізичних навантажень, а іноді дискомфорт і хворобливі відчуття не залежать ні від прийому їжі, ні від рухової активності. Біль такого роду може бути як реакцією організму на природні процеси, так і сигналом виникнення або загострення хвороб внутрішніх органів.  Характер болю може бути різним, він залежить від причин, через які виникає болісний спазм. Розібратися, чому болить під ребрами, що робити і до якого лікаря звертатися – допоможе наша стаття.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Характер і локалізація болю в лівому підребер’ї

У черевній порожнині розташовано безліч життєво важливих органів, тому при сильному болю, який періодично турбує, не кажучи вже про постійний гострий біль, потрібно невідкладно звернутися до сімейного лікаря. Щоб на початковому етапі продіагностувати, від чого виникає біль, людина повинна описати її характер (звичайно, з певною часткою суб’єктивності). Залежно від того, якого роду біль в лівому боці, де конкретно він розташований, куди віддає, можна припустити, в чому її причина, що болить насправді. Остаточний діагноз лікар-гастроентеролог поставить на основі додаткового обстеження, яке швидше за все знадобиться. Пройти діагностику зі знижкою можна, користуючись акціями на Покупоні.

Колючий біль

Біль під лівими ребрами, коли поколює в боці під час бігу або швидкій ходьбі, – нормальна реакція організму (в даному випадку – селезінки) на різке прискорення кровообігу. Особливо, якщо людина як слід не розім’ялась за 10-15 хвилин до тренування, або, ще гірше, поїла перед активним рухом.

Якщо вже так сталося, що ви зневажили розминкою і до того ж пообідали перед інтенсивним навантаженням (після прийому їжі пройшло менше 1-1,5 годин), то зменшити хворобливе поколювання можна так:

  • сповільнити темп, перейти на крок, але не зупинятися різко;
  • почати дихати глибше, ритмічніше: при поверхневому, частому диханні рухи діафрагми слабкі, приплив крові до серця зменшується і відбувається застій крові в селезінці (у випадку з больовими відчуттями зліва) і в печінці (якщо болить в правому боці);
  • розслабити плечовий пояс, руки, нахилити корпус вперед кілька разів;
  • іноді дискомфорт проходить при натисканні в точці болю.

Як бігати правильно, ми розповіли в нашій окремій статті.

Біль під лівими ребрами під час бігу

Гострий, ріжучий біль

Якщо біль такого характеру виник раптово, і не від бігу чи фізичних навантажень, то на це слід обов’язково звернути увагу і не пускати на самоплив. Несподіваний різкий біль під лівим ребром може бути симптомом розриву ниркової балії (порожнини в нирці для збору сечі), селезінки, порушення цілісності тонкого кишечника або шлунка. Для виключення цих припущень необхідна негайна консультація лікаря. І зверніть увагу, що на Покупоні є вигідні пропозиції зі знижкою з надання кваліфікованої медичної допомоги.

Акції
Діагностика урології в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-63%
640 грн
249.0 грн
Обстеження у проктолога у «Гармонії Здоров'я»
Київ, В'ячеслава Чорновола вулиця, 12
-65%
730 грн
249.0 грн
Показати всі
25 акцій
Гострий, ріжучий біль у лівому боці

Тягнучий, ниючий біль

Тягнучий біль, що не проходить, коли постійно ниє лівий бік, – один із симптомів коліту або дуоденіту, а якщо при цьому ще й нудить, у хворого блювання – то можлива виразка шлунка.

Такий самий характер болю, але не пов’язаний з хворобами шлунково-кишкового тракту, може сигналізувати про проблеми із серцем: передінфарктний стан, ішемію, стенокардію.

Тупий біль протягом довгого часу

Якщо тупий біль в лівому боці турбує вже довго, то затихає, то загострюється, стаючи колющим, розпираючим, свердлячим, стріляючим, то це привід проконсультуватися з гастроентерологом і з’ясувати причину. Велика ймовірність, що проблема в органах травлення – запалення жовчного міхура (холецистит), слизової шлунка (гастрит) або підшлункової залози (панкреатит). В останньому випадку, при загостренні панкреатиту, біль має оперізуючий характер, супроводжується блювотою, здуттям живота і посилюється через 1-2 години після їжі і вночі.

Акції
Комплексне обстеження у гастроентеролога
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-55%
650 грн
319.0 грн
Обстеження гастроентеролога у «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-50%
690 грн
345.0 грн
Показати всі
21 акцій

Сильний, різкий біль після отриманої травми

Сильний біль, який відчувається на вдиху, пов’язаний з недавніми травмами, потраплянням в аварію, падінням, може бути небезпечним сигналом пошкоджень внутрішніх органів. В цьому випадку хворому слід терміново звертатися за допомогою до медиків.

Акції
Консультація ортопеда-травматолога у «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Консультація у ортопеда-травматолога в «Ортодок»
Київ, Бульварно-Кудрявська вулиця, 33Г
-40%
500 грн
299 грн
Показати всі
3 акцій

Пульсуючий біль

Якщо біль у лівій частині живота тупий і немов пульсує, при цьому віддає в поперек і область промежини, то це може бути симптомом аневризми черевної аорти. У разі розриву аневризми людина може отримати геморагічний шок, а це дуже небезпечно для життя. При виникненні подібних симптомів слід терміново викликати швидку.

Біль спереду збоку або ближче до центру

Біль, локалізований спереду найімовірніше є симптомом хвороб шлунка або селезінки.  Для виключення інфаркту міокарда, коліту тонкого кишківника необхідно провести додаткову діагностику у кардіолога і гастроентеролога. Якщо біль відчувається ближче до центру, проблеми зі шлунком можуть супроводжуватися ще й холециститом і запаленням дванадцятипалої кишки.

Біль ззаду в області нирок

Біль ззаду зліва, внизу спини, на рівні талії найбільш часто пов’язаний із захворюванням нирок. Не виключений також грудний або поперековий остеохондроз, який викликає такого роду больові відчуття, які посилюються при натисканні.

Акції
Обстеження у уролога у клініці «Тева Мед»
Киев, Полтавская улица, 10
-77%
1990 грн
499.0 грн
Обстеження в уролога в «Поліклініка Сім'я»
Київ, Харківське шосе, 56
-65%
1190 грн
499.0 грн
Показати всі
37 акцій

Що може викликати біль під лівими ребрами

Узагальнимо причини, через які може боліти з лівого боку під ребрами, і розглянемо, які органи тут знаходяться і що може віддавати в цю область.

Патологічні зміни діафрагми

Причиною болю в лівому боці у верхній частині живота може бути грижа діафрагми, вірніше, стравохідного її отвору. Діафрагма – орган, що представляє собою м’язову перегородку, яка відокремлює грудну порожнину від черевної (між грудьми і животом).  В силу різних причин (вродженої патології, тривалого кашлю, порушень постави, запорів тощо). М’язи діафрагми послаблюються, і верхня частина шлунка виходить з черевної порожнини в грудну. Вміст шлунка потрапляє в стравохід, це супроводжується відрижкою і печінням, дискомфортом і болем в області шлунку, серця. Симптоми проявляються відразу після їжі і посилюються пропорційно кількості з’їденого.

Проблеми з селезінкою

Під діафрагмою, в черевній порожнині зліва розташовується селезінка. Внаслідок деяких інфекційних захворювань, таких як мононуклеоз, цей орган може збільшуватися в розмірах. Посилено працюючи, борючись з інфекцією, фільтруючи кров і виконуючи імунну функцію, селезінка випирає і викликає біль з лівого боку живота.

Проблеми з селезінкою

Хвороби серця

Болі в лівому боці можуть виникати через проблеми з серцево-судинною системою, коли серце погано забезпечується кров’ю, діагностована ішемія або ж у хворого кардіоміопатія (кілька хвороб, які викликають порушення функцій серця, при цьому з серцевим клапаном і судинами все в порядку).

Акції
Обстеження у кардіолога у центрі «Гіппократ»
Київ, Вацлава Гавела бульвар, 4
-56%
810 грн
486.0 грн
Обстеження у кардіолога з ЕКГ у «Благомед»
Київ, Еспланадна вулиця, 20
-53%
650 грн
319.0 грн
Показати всі
24 акцій

Міжреберна невралгія

Якщо запалилися міжреберні нерви, теж може боліти зліва, при цьому біль відчувається і зверху під лопаткою, і нижче в попереку, і загострюється при повороті, нахилі корпусу. Хворобливі прояви можуть виникати коли завгодно: вночі, вранці, протягом дня, і тривати довгий час. У місцях, де нерви пошкоджені, може з’явитися оніміння.

Акції
Обстеження у невропатолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-61%
600 грн
239.0 грн
Консультації лікарів у центрі «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-31%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
2 акцій

Читайте також:
✔️ Як правильно здавати лабораторні аналізи
✔️ Перевіряємо рівень вітамінів та мікроелементів
✔️ Аналізи на гормони – коли і які потрібно здавати
✔️ Як підготуватися до УЗД черевної порожнини

Хвороби травної системи

Причиною больових відчуттів зліва під ребрами можуть бути проблеми з шлунково-кишковим трактом – гастрит, виразка шлунка, панкреатит, онкологічні захворювання.

Запалення сигмоподібної кишки (дивертикулез) також може викликати біль в лівому підребер’ї і над лобком. Залежно від тяжкості, хвороба може супроводжуватися підвищенням температури тіла, розладом стільця (діареєю), метеоризмом та іншою симптоматикою.

Біль зліва під нижніми ребрами, внизу живота може викликати така проблема, як синдром роздратованого кишечника (СКР), яка більш діагностується у жінок, ніж у чоловіків. Природа цього синдрому до кінця не вивчена. Крім фізіологічних змін кишківника, що визначають симптоми (порушення моторики, запори, діарея), причиною вважається психосоматика і такі її прояви, як тривожні розлади, депресія, порушення сну. Тож лікування у гастроентеролога в комплексі бажано доповнити консультацією психотерапевта, шукайте акції на Покупоні.

Акції
Гастроентеролог в «Академія вашого здоров'я»
Київ, Спаська вулиця, 5
-59%
870 грн
349.0 грн
Показати всі
12 акцій

Хвороби нирок та сечовидільної системи

Сильний переймоподібний біль і печіння в лівому боці і в поперековій ділянці може бути пов’язаний з каменями в нирках, які почали переміщатися, виходити з нирки в сечовід. Сечокам’яна хвороба, на жаль, не рідкість, в групі ризику – досить широка вікова категорія, від 20 до 50 років. Тому кожному в якості профілактики не зайвим буде періодично проходити УЗД нирок, щоб запобігти утворенню і зростання каменів в органах сечостатевої системи.

Хвороби нирок
Акції
УЗД всього організму у центрі «Global Med»
Київ, Володимира Івасюка проспект, 48
-80%
2925 грн
599.0 грн
УЗД всього організму в «Pechersk Medical Studio»
Київ, Лесі Українки бульвар, 23А
-76%
2500 грн
599.0 грн
Показати всі
25 акцій

«Жіночі» причини

У жінок больові відчуття в животі зліва можуть бути проявом хвороб репродуктивної системи – ендометріозу, позаматкової вагітності, перекручення придатків, яєчника або маткової труби. Причиною перекручення є кіста або інше новоутворення, що ускладнює приплив крові до органу. За кілька тижнів до різкого нападу періодично можуть спостерігатися кольки – переймоподібний біль в животі, який несподівано проходить.  Приступ супроводжується досить сильним болем, локалізованим внизу живота, іноді – з нудотою і блювотою. Такі симптоми не можна ігнорувати і терпіти, тим більше, це навряд чи можливо – біль дуже сильний, слід звертатися за допомогою до лікаря і, можливо, навіть викликати швидку.

Болить у лівому боці у жінки

Болісні спазми внизу живота під час місячних у жінок – справа звична. Однак, якщо звичайний дискомфорт і толерантні хворобливі відчуття змінилися більш інтенсивними болями, які не проходять після місячних, або якщо виділення довго не закінчуються, слід також проконсультуватися з гінекологом, який проведе діагностику і призначить лікування.

Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

Вагітність – не хвороба, але…

Це серйозне випробування для організму жінки, пов’язане зі зміною гормонального фону і посиленою роботою всіх органів і систем заради однієї мети – збереження майбутньої дитини. Подібно іншим сигналам організму і відчуттям, біль в лівому боці вагітної може свідчити як про природні процеси, так і про досить серйозні хвороби, які в період виношування дитини, на жаль, загострюються.

Болить під лівими ребрами у вагітної

Детальніше про це дивіться на відео.

Патологічні зміни вимагають невідкладного лікування. Контроль лікаря протягом вагітності обов’язковий при будь-яких змінах в самопочутті, особливо потрібно турбуватися, коли:

  • Біль зліва чи зправа під ребрами стає все сильніше, його важко терпіти.
  • Біль в лівому боці має пронизливий колький характер.
  • Піднялася висока температура.
  • Відкрилася кровотеча, діарея.

При такій симптоматиці потрібно терміново викликати медиків. В очікуванні лікаря вагітній категорично не рекомендується:

  • Гріти живіт грілкою.
  • Пити знеболюючі, антибіотики без призначення лікаря. 
  • Робити клізму, приймати проносне.

Біль під лівими ребрами: лікування та профілактика

Необхідно розуміти, що больовий синдром – це лише сигнал організму про якісь збої в його роботі. Хворобливі спазми в підребер’ї з лівого боку – лише одна з ознак захворювання, якого (або яких) саме – визначає тільки лікар. Перелік необхідних заходів для визначення діагнозу такий:

Проконсультуватися з лікарем і пройти необхідні обстеження зі знижкою можна, скориставшись акціями на Покупоні.

УЗД

При постановці діагнозу хворий повинен чітко дотримуватися рекомендацій лікаря і розуміти, що проблеми зі здоров’ям багато в чому являються наслідком неправильного способу життя, переїдання, зловживання алкоголем, куріння. Про те, як позбутися нікотинової та алкогольної залежності, читайте в наших окремих статтях.

Якщо джерело болю в боці ліворуч – органи травлення, то доведеться дотримуватися суворої дієти, прописаної лікарем, а в подальшому – харчуватися правильно. Інакше знову може початися загострення.

Фактори виникнення больового синдрому можуть бути різними, і лікувальні заходи залежать від результатів діагностики і зазвичай включають:

  • Прийом ліків.
  • Фізіотерапевтичні процедури.
  • Лікувальна гімнастика та масаж.
  • При необхідності – допомога хірурга.

Хворобливі прояви не можна терпіти чи ігнорувати, це може мати негативні наслідки, тож звертайтеся до лікаря вчасно. Бажаємо вам жити без болю і проблем зі здоров’ям, а якщо є якісь питання – задавайте в коментарях.

9 коментарів
  • Татьяна

    Все правильно, обязательно провериться.У меня была ситуация которая через 10 лет вылезла боком.Советую при лубом дискомфорте обращаться к врачу и провести обследования.

  • Виталина

    вот кстати да, и у меня как и у многих комментирующих именно во время бега начинает в боку болеть. Может поэтому и не люблю пробежки. Сейчас увлеклась йогой и стретчингом, чувствую себя очень комфортно

  • Даша

    Как-то столкнулась с болью в подреберье, при том болело не в одном месте, а как бы стреляло то там, то там, даже в ногу отдавало. С перепуга пошла по всем врачам, сделала узи, сдала анализы, везде норма, а болит. Наверно спустя дней 5 мучений выяснилось, что это нерв, как написано в статье Межреберная невралгия. Хорошо, что после курса массажа все прошло и больше не беспокоило

    • Назар

      Які обстеження ви робили, щоб дізнатись що у вас Межреберная невралги?

  • Lissy

    Прочитала статью и ушла на статью как правильно бегать. У меня чаще всего описаный симптом после интенсивного бега, было еще пару раз когда я была беременна, но там отдельная история и нужно обязательно обратиться к врачу.

  • Ольга Маркова

    у меня всегда болит, когда я бегаю. везде читала, что это может быть из-за не правильно дыхания.
    как не пробовала правильно дышать во время пробежки мне ничего не помогало
    буду пробовать ваши советы

  • Даяна

    Ооо, боли в селезенке во время бега – это просто классика. Поэтому совет про разминку -очень дельный. Ну а вообще, конечно, такие статьи читать страшновато – можно у себя все болячки найти, а потом оказывается, что боль вызвана чем-то гораздо более безобидным, чем можно подумать…

  • Елизавета

    Конечно, любая боль это то плохо,но впадать в панику и искать у себя симптомы всех болезней на свете тоже не стоит. Считаю,что если боль действительно не надуманная и приносящая дискомфорт,то тогда стоит,конечно обращаться ко врачу, или в скорую.

  • Антон

    Хоть и длинная, но полезная и понятная статья, спасибо. Считаю, что любую боль нельзя терпеть и если что то надо обращаться напрямую к врачу ибо любое упущение – может вылезти боком!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *