Як кинути пити: 4 кроки, щоб зав’язати раз і назавжди

Алкоголізм — захворювання, яке підпорядковує волю, руйнує психіку та організм питущого. В Україні щороку помирає близько 40 000 людей від отруєння спиртними напоями! Але є реальні способи вирішення цієї слабкості. Поставивши собі за мету «кинути пити» — готуйтеся дати відсіч алкогольній спокусі. BlogPokuponTeam розповість, як змусити себе не вживати алкоголь і допомогти самому собі правильно подолати згубну залежність.

Читайте у нашому огляді:

Крок 1: Подумайте, що заважає кинути пити

Можливо, ви щасливчик і здатні самостійно подолати потяг до алкоголю. У більшості випадків боротьба з алкозалежністю віч-на-віч переростає в замкнене коло — «кидав, кидаю чи хочу кидати пити» — адже причина, з якої вам хочеться бухати, не вирішена.

Найпоширеніші приводи, чому люди багато п’ють, це:

  • Вбити час або розігнати нудьгу буденності.
  • Розслабитися та зняти психологічну напругу.
  • Забути, заглушити гіркі переживання.
  • «Для хоробрості» і таким чином подолати невпевненість у собі.

Насправді алкоголем не вирішити жодної реальної проблеми… А ось шкідливість спиртних напоїв для організму доведена десятками тисяч наукових досліджень. У нашому суспільстві, на жаль, все ще існують міфи з цього приводу. Декілька найпопулярніших:

  • Алкозалежними стають тільки генетично схильні люди — генетика ніяк не впливає на алкогольні уподобання людини. Набагато важливіша політика конкретної держави щодо поширення спиртних напоїв та інформування про негативні наслідки їх надмірного вживання.
  • Якісний алкоголь не шкодить організму — у складі будь-якого навіть найелітнішого алкоголю міститься етиловий спирт. При вживанні у великих кількостях токсична речовина здатна призвести до смерті. Доведено, що спиртне в «помірних» або, як люблять казати, «культурних» дозах, які вводять в оману і нібито виправдовують розпивання «потроху», також згубно впливає на роботу мозку, печінки, нирок та інших життєво-важливих органів. Слабоалкогольні напої не менш шкідливі, ніж міцні.
  • Спиртне допомагає зняти стрес — алкогольне сп’яніння лише створює ілюзію розслаблення, «обманюючи» мозок. Варто хмільному стану розвіятися, як нервова напруга повертається з подвійною силою.

Відверто спитайте себе «Чому я п’ю?». Перше, що спало на думку — швидше за все і є основним мотивом. Проаналізувавши причину свого пияцтва, ви зрозумієте всю безглуздість цього згубного заняття. Навіть якщо твереза ​​перспектива лякає — що, до речі, є яскравою ознакою закоренілої залежності — розпрощавшись з алкоголем назавжди, натомість отримаєте можливість змінити якість свого життя на краще.

Акції
Показати всі
35 акцій

Спробуйте зробити паузу у ваших стосунках з пивом (так-так, пиво також рахується), вином, горілкою та іншими спиртними напоями на тиждень, місяць. Скачайте собі на допомогу спеціальний мобільний додаток «Не п’ю» (доступний лише користувачам смартфонів на Android). Він допоможе відстежити період без алкоголю, підтримає вас мотивуючими фразами та цитатами великих людей, розповість чого ви уникнули відмовившись від спиртного та дасть поради як полегшити самопочуття у важкі хвилини.

Інтерфейс програми «Не п'ю»
Інтерфейс програми «Не п’ю»

Змогли обмежити свою пристрасть і не доторкнутися до келиха чи пляшки? Тоді ситуація у вас під контролем. Іноді можна дозволити собі пропустити стаканчик увечері, але намагайтеся робити це якомога рідше, продовжуючи безалкогольні паузи та прагнучи відмовитися від спиртного назавжди.

Крок 2: Шукаємо мотивацію зав’язати з алкоголем

Якщо хочеш перестати вживати, але в домашніх умовах упоратися не виходить, потрібна правильна мотивація. У кожного буде своя передумова:

Сім’я та народження дітей

Пристрасть чоловіка чи дружини до спиртного часто губить, начебто, ідеальні союзи, від чого найбільше страждає їх потомство. Загроза втратити найдорожче — сильний стимул зав’язати зі спиртним. Адже залишившись на самоті, людина спивається в рази швидше, доходячи до повного дна.

Чоловікові чи жінці, які бажають завести здорове потомство, обов’язково треба зав’язати з алкоголем. П’юча жінка схильна до різних патологій, що перешкоджають здоровому зачаттю або виношуванню плода. Для їх лікування лікарі-гінекологи застосовують гормональну терапію та прописують препарати — дюфастон, регулон та інші.

Акції
Обстеження у гінеколога у центрі «Global Med»
Київ, Володимира Івасюка проспект, 48
-62%
650 грн
249.0 грн
Обстеження у гінеколога у «Dr. Kushniruk Tatyana»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-60%
500 грн
249.0 грн
Показати всі
8 акцій

Здоров’я

Цироз печінки, ураження мозку, ниркова недостатність, зношеність серцево-судинної системи — далеко не повний перелік захворювань, які є наслідком пияцтва. Можливо, ви вже відчуваєте на собі ефекти згубного впливу алкоголю? Сходіть на обстеження до лікаря в тій ділянці, яка турбує, здайте аналізи. Вердикт, хоч би який був, допоможе наочно усвідомити проблему.

Кар’єра

Перспектива особистих досягнень як фахівця — безумовно мотивує на зміни, особливо чоловіків. При вживанні спиртного мозкова активність значно знижується, тому, якщо бажаєте вийти на новий щабель кар’єрними сходами, з п’янками краще зав’язати.

Важливі зміни

Коли очікується або трапляється щось дуже важливе, що кардинально змінить життя в позитивний бік — це потужний мотив розпрощатися з алкоголем. Очікування світлого майбутнього працює як контраст для розуміння проблем сьогодення.

Моральне виснаження від пиятик

«З дня на день те саме, кінця краю цьому не видно», — типові думки алкоголіків. Усвідомлення безглуздості такого життя допомагає під іншим кутом подивитись на потреби, які спочатку штовхнули взятися за склянку.

Усвідомивши своє справжнє бажання і ціль, будь-хто здатний кинути пити самостійно!

Нехай як легко і гладко вам не здавалося спочатку на хвилі натхнення, не розслабляйтеся. Після того, як протрималися день, тиждень, місяць, раптом знову стає нудно вечорами й з’являються думки випити пляшку пива для настрою — стільки ж днів уже протримався. Тримайтеся якомога далі від «зеленого змія», не переставайте повторювати, що «я можу вистояти», поділіться з близькими людьми своєю напругою від того, що ти покинув, але знову думаєш випити, не тримайте думки в собі.

Не варто думати, що в зоні ризику знаходяться тільки чоловіки, які п'ють, алкозалежність у жінок має більш несприятливий перебіг
Не варто думати, що в зоні ризику знаходяться тільки чоловіки, які п’ють, алкозалежність у жінок має більш несприятливий перебіг

Хороший мотиваційний заряд дає знаменитий бестселер Аллена Карра, яка допомогла мільйонам людей у ​​боротьбі із «зеленим змієм». У своїй книзі автор ділиться ефективними методами зав’язати з алкоголем навіть у домашніх умовах.

Інші корисні книги на тему:

  • «Кинути пити простіше простого» Флюра Мавзєєва.
  • «Пити, щоб кинути пити» — Рой Ескапа.
  • «Алкоголізм і неврози: 100 лікувальних установок» — Раміль Гаріфуллін.
Аллен Карр «Легкий спосіб кинути пити»
Аллен Карр «Легкий спосіб кинути пити»

Крок 3: Заручіться підтримкою близьких та друзів

Щоб перестати «бухати», не шкодуйте себе, прокручуючи в голові: «Мене ніхто не розуміє». Попросіть близьких про підтримку, відкрито оголосивши їм про свій намір зав’язати з алкогольною пристрастю, поясніть, як важливо для вас їхнє розуміння і допомога.

Алкоголізм — складна психофізіологічна хвороба. І якщо організм швидко адаптується до припинення постачання етанолу, то психологічну залежність подолати складніше. Друзі та сім’я краще бачать, як спиртне знищує особистість у знайомій їм людині та дуже хочуть, щоб ситуація змінилася на краще.

Бажаючи допомогти комусь позбудеться тяги до спиртного, важливо уникати:

  • Надмірного піклування — людина повинна працювати над собою самостійно, тоді у неї виробляється впевненість у собі.
  • Прийняття відповідальності за чужі вчинки — якщо алкоголік не зіткнеться віч-на-віч з наслідками своєї поведінки, він не отримає мотивації для зміни.
  • Звинувачення – пам’ятайте, алкоголізм – захворювання, яке треба лікувати терпінням та розумінням. Злість і неприязнь до жінки, що п’є, або питущого чоловіка, не додають їм бажання зав’язати зі спиртним.
  • Самовпевненості — думаєте, сильно постараєтеся і близька вам людина відразу кине бухати? Ми не можемо змусити нікого робити щось проти його волі. У наших силах лише допомогти у дорозі.
Підтримка близьких у боротьбі з алкозалежністю часто відіграє вирішальну роль
Підтримка близьких у боротьбі з алкозалежністю часто відіграє вирішальну роль

Крок 4: Зверніться за допомогою до фахівця

Дозволити підтримати вас у боротьбі зі шкідливою звичкою — не слабкість, а важлива складова цієї боротьби. Відчуваєте, що самі не справляєтеся і ситуація виходить з-під контролю? Щодня відчуваєте потребу випити? Тоді зверніться до спеціалістів.

Запам’ятайте: народні методи, перехід на низькоалкоголку, БАДи та знамените «кодування» не допоможуть кинути пити!

Нарколог

До кого йти? Спочатку на прийом до сімейного лікаря, який дасть направлення до профільного фахівця — нарколога. Це дозволить звернутися на безкоштовну консультацію та лікування у державний наркологічний диспансер. На прийомі будьте готові відповісти на три основні питання:

  1. Як часто відчуваєте, що вам треба випити?
  2. Чи складно вам контролювати кількість алкоголю, яку випиваєте, і чи відчуваєте ви, коли потрібно зупинитися?
  3. Чи відчуваєте негативні емоції — гнів, дратівливість, агресія — якщо не випиваєте алкоголь, коли вам його хочеться?

Так лікар визначить, наскільки серйозна ваша проблема, складе індивідуальний план лікування та призначить необхідні таблетки, які блокують опійні рецептори, позбавляючи людину будь-якого задоволення від спиртного, як:

  • антаксон;
  • налтрексон;
  • продітоксон;

Не займайтеся самолікуванням! Тільки лікар може визначити вид і дозування препарату після низки обстежень, а неправильне використання може спричинити серйозні побічні ефекти.

Психолог

Психотерапевт допоможе вам знайти корінь проблеми, заглибитися в нього шляхом самоаналізу, після цього внести зміни до поведінкового мотиву, позбутися депресії та нервозності. Пияцтво сильно впливає на стосунки з дружиною або чоловіком, іншими родичами, тому радимо сходити на прийом з близькою людиною, щоб психотерапевт міг допомогти вам налагодити взаємозв’язок і позбутися відчуття самотності.

Психологічна допомога є важливою складовою боротьби з алкоголізмом
Психологічна допомога є важливою складовою боротьби з алкоголізмом
Акції
Показати всі
35 акцій

Групова терапія

Групова терапія реально працює! За статистикою 7 із 10 людей справляються з алкоголізмом за допомогою підтримки з боку учасників групи та куратора.

Зустрічі з людьми, які розуміють вашу проблему, дуже важливі. На таких анонімних зборах ви зможете спостерігати успіхи інших співгрупників, отримати дозу непоганої мотивації та віру у свої сили, а часом почути сумні історії з життя людей, які допоможуть протверезити вашу голову на довгі роки.

Як знайти таку групу? Введіть у пошуковій системі вашого браузера запит «Анонімні алкоголіки» або «Клуб анонімних алкоголіків» і ваш населений пункт — результат не забариться.

Групова терапія проти алкогольної залежності
Групова терапія проти алкогольної залежності

Анонімна гаряча лінія

Не наважуєтеся вселюдно розповісти про вашу алкозалежність? Телефонуйте на національну гарячу лінію з питань реабілітації нарко- та алкозалежних за номером 0-800-507-703. Досвідчені психологи підтримають ваше бажання розпрощатися з алкоголем та дадуть відповіді на запитання. Дзвінки з українських мобільних операторів – безкоштовні.

Реабілітація у спеціалізованій установі

«Навіть чути про це не хочу» — перша думка, яка може промайнути в голові людей, чиї проблеми з алкоголем уже перейшли допустимий кордон. Дуже дарма! Допоможіть собі, перестаньте чинити опір реальності. Ніхто не може вас змусити, але не варто боятися й уявляти собі кадри з фільмів жахів, у реальному житті все інакше.

Чого вам варто остерігатися, так це синдрому скасування, який може наздогнати вас у період боротьби за ваше здоров’я. Вільні від алкоголю дні можуть стати болючими: головний біль і судоми, галюцинації та тремтіння в кінцівках — так може реагувати організм на свідому відмову від спиртного. Полегшити ці страждання допоможуть лікарі у профільній лікарні.

Професійна допомога — найкращий метод боротьби пияцтвом
Професійна допомога — найкращий метод боротьби пияцтвом

Читайте також: Як кинути палити

Лікування від алкоголізму займає чималий час (від 3 до 6 місяців) і потребує витривалості та терпіння. Не впадайте у відчай, якщо на цьому нелегкому шляху будуть зриви — це нормальне явище. Без помилок не досягти успіху в будь-якій справі. А що вам допомагає триматися та кидати пити? Діліться у коментарях.

1 коментар
  • Елена

    Спасибо большое за статью, очень интересная и много нужного написано. Сама не планирую бросать, но хочу уменьшить количество употребления. Думаю некоторые вещи, возьму из написанного.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *