Що робити, якщо болить горло: ефективні засоби лікування

Что делать, если болит горло: эффективные средства лечения

Боляче ковтати, дискомфорт при розмові, хворе горло віддає у вухо, ріже, першить – кожен бодай раз страждав на такі симптоми. Поряд із нежиттю та закладеністю носа біль у горлі – частий супутник застуди, яка може спіткати раптово і в холодний сезон, і в спеку під кондиціонером. Але крім ГРВІ, сильний біль у горлі без температури або з нею буває ознакою серйозніших захворювань. Що робити, коли болить горло та боляче ковтати в домашніх умовах, а коли обов’язково потрібно звертатися до лікаря – розбиралася BlogPokuponTeam.

Акції
Консультація у отоларинголога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-48%
490 грн
279.0 грн
Обстеження у отоларинголога у «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-34%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
12 акцій

Причини болю у горлі – коли потрібен лікар?

Коли йдеться про застуду, багато хто воліє «підлікуватися» самостійно. Однак звернутися до лікаря потрібно обов’язково, якщо біль у горлі супроводжується такими симптомами:

  • Горло набрякло, складно ковтати, але горло не болить, лімфовузли збільшені з одного боку або відразу з обох, при цьому кашель і нежить відсутні. Важко відкрити рота, горло скувало болем, надзвичайно сильне виділення слини. При таких симптомах можливе бактеріальне зараження стрептококом, а неправильне лікування може призвести до ускладнень: від отиту до запалення нирок та синдрому токсичного шоку. Хвороби верхніх дихальних шляхів, причиною яких є бактерії, – гнійна ангіна або тонзиліт – небезпечно пускати на самоплив. Їх лікують антибіотиками, а при частих складних запущених формах та певних показаннях не уникнути видалення мигдаликів.
  • Важко дихати. Причини можуть бути різні – від бронхіальної астми та коронавірусу до захворювань щитовидки.
  • Біль у вухах, очах, язику, болить горло та шия – свідчення бактеріального чи вірусного зараження.
  • Набухання лімфатичних вузлів, більш виражене в ділянці шиї, діарея, зниження ваги та інші симптоми можуть бути ознакою серйозних захворювань. У тому числі ВІЛ-інфекції.
  • Кров у слині може говорити про інфекційні процеси в органах дихання (від звичайної застуди, поліпів у носі до запалення легенів).
  • Будь-який висип на шкірі або слизовій оболонці, висока температура тіла (вище 38°C), сильно болить голова – такі симптоми можуть бути при корі, скарлатині та інших інфекційних захворюваннях.
  • Є відчуття, що болить горло без причини, воно не червоне та не запалене. Насправді проблема у щитовидці – болить передня поверхня шиї в районі кадика.
  • Горло періодично тривало по часу першить, спостерігається сухий кашель, захриплість, яка не проходить протягом двох тижнів або навіть місяця. Це може бути алергія на домашній пил, пилок рослин, пліснява та грибок, шерсть тварин.
  • Зміна голосу, припухлість горла в ділянці шиї; у горлі відчувається грудка, що заважає ковтати; неприємні відчуття при ковтанні, постійний кашель, при цьому болить вухо та спостерігається різке зниження ваги. Причиною цього може бути рак гортані.
  • Печіння та біль у горлі провокують деякі розлади шлунково-кишкового тракту. Наприклад при гастроезофагеальній рефлюксній хворобі (ГЕРХ) кислота закидається зі шлунка в стравохід і горлянку, подразнюючи і викликаючи дискомфорт у горлі.
  • Біль у горлі при ковтанні, супроводжується закладеністю носа і вночі посилюється через сильне пересихання слизової оболонки. У разі ГРВІ, грипу, вірусної ангіни потрібне симптоматичне лікування за призначенням лікаря.
Прийом у лора
Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Крім різних захворювань, болючість та дискомфорт у горлі може бути і з інших причин, наприклад:

  1. Сильна сухість повітря в приміщенні викликає пересихання слизових оболонок, через що у горлі сильно першить. Ось чому так важливо підтримувати оптимальну вологість вдома або в офісі.
  2. Різні речовини-подразники: дим цигарок та кальяну, хімічні компоненти у складі миючих засобів, летючі сполуки, що виділяються з будматеріалів, меблів тощо. У цьому випадку слід виключити контакт із подразнюючими речовинами, відмовитися від куріння, у тому числі вейпу та айкосу.
  3. Зайва напруга зв’язок та м’язів мовного апарату: наприклад, ви голосно співали та кричали на концерті чи на спортивному матчі. У цьому випадку біль у горлі може супроводжуватися тим, що вам важко говорити або навіть повною втратою голосу. Найчастіше проблема проходить, якщо дати голосовим зв’язкам перепочити.

Якщо симптоми не проходять після усунення зовнішніх факторів, звертайтеся до лікаря. Проконсультуватися у потрібного спеціаліста у найкращих медичних центрах вашого міста можна зі знижкою до 60% від Покупона.

Акції
Консультація педіатра у «Сlinic Dr.Sosnovenko»
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-33%
400 грн
269 грн
Консультація педіатра і дерматолога у «SovaKlinik»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-50%
700 грн
350.0 грн
Показати всі
8 акцій

Лікування горла в домашніх умовах

При болі в горлі, навіть якщо серйозної симптоматики немає, краще звернутися до лікаря: терапевта, педіатра, ЛОРа. Тільки він зможе призначити найефективніший засіб для лікування горла. Але якщо так склалося, що відвідати лікаря можливості немає, то до консультації можна скористатися народними методами. Звичайно вилікувати горло за 1 день у домашніх умовах не вийде, але полегшити симптоматику – цілком.

Як зняти біль та запалення горла вдома:

  1. Полоскання – перша допомога дорослим та дітям, якщо болить горло при ковтанні, воно червоне та його обклало.

Чим полоскати горло в домашніх умовах, розчини:

  • Сольовий – полоскання сіллю знижує активність хвороботворної мікрофлори, знімає запалення та загоює ранки на слизовій оболонці. Готується дуже просто: 0,5 чи 1 чайну ложку солі розчинити в склянці теплої води. У перші дні хвороби полоскання рекомендують робити щогодини. Потім досить 3-4 рази на добу, доки не зникнуть неприємні симптоми. Не зловживайте – надмірний контакт із сіллю може пересушити слизову.
  • Содово-сольовий – ¼ чайної ложки солі, щіпка (приблизно ⅛ чайної ложки) харчової соди на склянку теплої води, полоскати раз на годину. Коли при застуді крім болю в горлі ще й заклало носа (а таке трапляється часто), таким розчином можна робити також промивання носа, щоб слиз не накопичувався в носоглотці і не був живильним середовищем для вірусів та бактерій. Тут ще важливо стежити за відчуттями та не пересушити слизову.
  • Фурациліновий. 2 таблетки ліків (фурациліну) потовкти в порошок і розчинити в склянці окропу, дати охолонути до кімнатної температури в темному місці (на світлі діючі речовини розпадаються і ефективність їх знижується). Полоскати після їжі, 4-6 разів на день.
  • Відвари трав – ефективні як допоміжні засоби при таких захворюваннях, як ангіна та фарингіт. Полоскання відваром квіток ромашки та календули, листя евкаліпта та шавлії, дубової кори допомагають зняти набряк із тканин та заспокоїти слизову, полегшуючи біль.

Консультація лікаря важлива в будь-якому випадку, щоб не пропустити більш тяжких захворювань. Самодіагностика та самолікування можуть бути небезпечними для вашого здоров’я.

  1. Курячий бульйон. Завдяки жиру вживання бульйону добре пом’якшує запалене горло і не дозволяє йому пересихати. Крім зволожуючого ефекту відвар з курячого м’яса:
  • має протизапальну дію;
  • знімає набряклість горла, закладеність носа;
  • допомагає при кашлі;
  • поповнює захисні сили організму.
Курячий бульйон при болі у горлі
Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій
  1. Трав’яний чай з лимоном, медом, імбиром. Пийте їх якнайбільше у теплому (не гарячому!) вигляді.
  2. Компреси слід використовувати після консультації з лікарем та постановки діагнозу. При фарингіті, наприклад, зігріваючий компрес не зашкодить і навіть полегшить симптоми. А от якщо причина хворого горла – паратонзиліт, коли в глотці формується паратонзилярний абсцес (нарив), то будь-яке прогрівання посилить приплив крові і скупчення гною, погіршить ситуацію і може спричинити ускладнення. Тож ще раз наголошуємо, самолікуванням краще не зловживати.
  3. Інгаляції ефективні при болю в горлі внаслідок ГРВІ, грипу, фарингіту, ларингіту (коли дитина або дорослий страшенно кашляє грудним кашлем), при перенапрузі голосових зв’язок у лекторів, вчителів, співаків. Можна використовувати паровий інгалятор з відварами трав, прополісом, бальзамами, ефірними оліями, содово-сольовими розчинами, фізрозчином, лужною мінеральною водою на кшталт Боржомі або Лужанської.

Інгаляції протипоказані, якщо:

  • У мокротинні є прожилки крові або ж у хворого носова кровотеча.
  • Підвищена температура тіла – вище 37 °C для парових інгаляцій та вище 37,5 °C для небулайзера.
  • Високий тиск (понад 140/90 мм рт.ст.).
  • Прискорений пульс (понад 90 ударів на хвилину).
  • Задишка.
  • Раніше перенесений інфаркт чи інсульт.

Лікарські засоби від болю у горлі

Лікарські засоби від болю у горлі

Фармацевтичний ринок пропонує безліч препаратів, призначених для зняття больових симптомів у горлі ?

Чим лікувати горло:

  1. Ліки для горла у спреях (Пропосол, Інгаліпт, Хлорофіліпт, Мірамістин, Тантум Верде та інші).
  2. Смоктальні цукерки або льодяники (на кшталт Strepsils, Шавлія з ромашкою від Др. Тайса, Ісла-Моос, Фарингосепт, Септолете, Лісобакт; Декатилен, Трахісан тощо).

Але пам’ятайте, що спреї та цукерки відрізняються між собою спрямованістю впливу. Зокрема, деякі з них містять антибіотики і є неефективними при вірусних інфекціях, інші навпаки добре борються з вірусами і в складі містять ще й знеболювальні компоненти, що моментально прибирають біль. Також ліки мають свої протипоказання, тому бажано не призначати їх собі самостійно, а попередньо консультуватися з терапевтом або лором.

Акції
Консультація у отоларинголога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-48%
490 грн
279.0 грн
Обстеження у отоларинголога у «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-34%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
3 акцій

Що робити, якщо часто болить горло?

Якщо ви задаєтесь питанням, чому часто болить горло у вас або у вашої дитини, краще відвідати лора і здати мазок із горла. Так можна з’ясувати, що є причиною постійних запалень та болю. При необхідності лікар призначить правильний курс лікування, і ви назавжди позбавитеся проблеми.

Але як кажуть: «Будь-яку хворобу краще попередити, ніж лікувати». Тому, не забувайте про профілактику:

  • Щоб не захворіти, дотримуйтесь правил гігієни. Мийте руки після відвідування громадських місць, перед їжею і намагайтеся не торкатися обличчя брудними руками.
  • Харчуйтеся повноцінно: більше овочів, фруктів. Пийте багато води.
  • Пройдіть діагностику і доповніть свій раціон вітамінами і мікроелементами. Для нормальної роботи імунної системи особливо важливими є вітаміни А, С і Е, а також мікроелементи – залізо, селен, цинк, мідь.
  • Висипайтеся та гуляйте на природі, на свіжому повітрі.
  • Приділяйте час спорту, давайте собі помірні фізичні навантаження.
  • При перших симптомах хворого горла відразу зверніться до лікаря та почніть лікування.
Акції
До 10 занять стретчингом у студії «FreeLady»
Київ, Академіка Богомольця вулиця, 7/14
-51%
700 грн
399.0 грн
До 8 занять Pole dance в студії «FreeLady»
Київ, Академіка Богомольця вулиця, 7/14
-46%
700 грн
399.0 грн
Показати всі
155 акцій

Читайте також:
✔️Як швидко вилікувати нежить
✔️Чим підвищити імунітет
✔️Які аналізи потрібно здавати щороку
✔️Правильне харчування – запорука здорового життя
✔️Глінтвейн: найкращі рецепти для приготування
✔️9 ідей відпочинку в горах

А як ви справляєтеся з болем у горлі? Діліться своїми методами у коментарях.

14 коментарів
  • Альбина

    Лично мне Колдисепт наноСильвер очень хорошо помогает при воспалении в горле! Правда немного печёт как только побрызгал, но зато потом сразу приятное ощущение прохлады и нет боли.

  • Екатерина

    При сильной боли в горле я всегда стараюсь меньше разговаривать и укутывать шею шарфом. По возможности полощу отваром шалфея или ромашки и обязательно брызгаю Колдисепт нано Сильвер. Этот спрей смягчают горло и облегчая боль.

    • {:ru}Ангелина Гончаренко{:}{:uk}Ангеліна Гончаренко{:}

      Доброго дня! Дякуємо за відгук) Дійсно, при сильному болі у горлі краще, по можливості, менше розмовляти і тримати шию у теплі. Але перед використанням будь-яких лікарських засобів необхідно заздалегідь проконсультуватися з лікарем, щоб виявити причину захворювання і підібрати необхідний препарат. Нагадуємо, самолікування може бути шкідливим. За посиланням ви можете отримати кваліфіковану консультацію терапевта чи ЛОРа без черг і зі знижкою.

  • Анжела

    Мне Колдисепт наноСильвер назначил Лор- врач, у которого я наблюдаюсь по поводу своего тонзиллита. И надо сказать, что с этим препаратом улучшение наступило быстрее обычного.

  • Мария

    Раньше при боли в горле всегда брали различные леденцы, но уже год покупаем Тонзилотрен. Очень эффективный препарат если принимать вовремя и правильно по схеме лечения в острый период.

    • {:ru}Наталья Лукьяненко{:}{:uk}Наталія Лук'яненко{:}

      Добрый день, Мария. Тонзилотрен – достаточно сильный гомеопатический препарат, эффективен в комплексе с антибиотиками и противовирусными препаратами при ангинах и боли в горле. Можно принимать детям с 2 лет. По поводу дозировки и длительности курса лечения необходимо проконсультироваться с лечащим врачом. Спасибо, что читаете наш блог.

      • Марина

        У меня как раз обошлось без приема антибиотиков именно благодаря приему Тонзилотрена. Полоскать горло не особо люблю, а вот эти таблетки работают отлично. Они хорошо воспаление снимают, глотать с ними намного легче.

        • {:ru}Наталья Лукьяненко{:}{:uk}Наталія Лук'яненко{:}

          Добрый день, Марина. Спасибо, что поделились своим опытом. Обратим внимание только, что у препарата могут быть побочные эффекты в виде аллергии, кожных высыпаний, тошноты, а при проблемах со щитовидной железой его можно принимать только по назначению врача.

  • Карина

    Желательно больное горло начать лечить сразу, чтоб избежать осложнений. Никогда не знаешь, сколько времени займет это лечение. Я первым делом Тонзилотрен начинаю принимать. Он хорошо убирает белый налет с миндалин. А само лечение хоть и длительное, но очень эффективное.

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Карина. Тонзилотрен – гомеопатический препарат, по отзывам, некоторым людям действительно помогает, если начать принимать при первых симптомах больного горла. Но у таблеток есть побочные эффекты, перед приемом лучше посоветоваться с лечащим врачом. Спасибо, что читаете нас, с уважением, BlogPokuponTeam.

  • Вероника

    Уже давно в домашней аптечке Трахисан держу. Здорово помогает от боли в горле, действуя на причину, а не просто маскируя неприятные чувства.

  • Анжела

    Нет хуже боли, чем боль в горле. У меня эта проблема довольно часто. Спасаюсь полосканиями с ромашкой и таблетками Трахисан. Последние, весьма действенные, т.к. обладают антибактериальным действием.

  • Юля

    Иногда боль в горле, даже не очень сильная, ужасно мешает жить нормально. Мое первое лечение мятные леденцы от горла и достаточно теплый чай с сливочным маслом (чуть меньше столовой ложки на чашку чая). Такой чай немного не приятный, как по мне, но очень помогает когда дерет горло. Если уж совсем туго и болит реально сильно (очень редко, но бывает у меня), покупаю спрей от горла, в составе которого есть лидокаин (обезболивающее), он немного замораживает горло и чувствуешь себя почти сразу отлично. Конечно если в течении недели не проходит дорога к врачу.

  • Ольга

    Иногда появляется боль или першит в горле, сначала лечусь леденцами всякими, если не помогает иду к терапевту ибо горло и нос – это первые признаки простуды и гриппа. Надо беречь себя и лучше лишний раз пройтись к врачу, нежели проваляться в овощном состоянии в кровати.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *