Глінтвейн: найсмачніші рецепти в домашніх умовах

Коли на вулиці холодно, справжнім гастро хітом і, до речі, ефективним засобом від застуди стає глінтвейн. На будь-якому святі, різдвяному базарі і фестивалі їжі, в кафе і просто на охололих вулицях міста – цей смачний, ароматний, зігріваючий тіло і душу напій можна купити повсюдно. А якщо хочеться привнести затишну, розслаблюючу і теплу нотку до власного будинку, дуже просто зварити глінтвейн вдома самому. #PokuponBlogTeam зібрав найкращі рецепти цього божественно смачного і корисного напою.

25 акцій
Читайте у нашому огляді:
- 5 цікавих фактів про глінтвейн
- Яке вино краще підходить для глінтвейну
- Церемонія пиття і подачі напою
- Способи як приготувати глінтвейн
- ТОП-10 рецептів приготування домашнього глінтвейну
5 цікавих фактів про глінтвейн
- Ще древні римляни вживали вино, приправлене спеціями, але без підігріву. У теплих умовах Середземномор’я в цьому не було необхідності: пряні інгредієнти і так добре робили свою справу, змішуючись і насичуючи вино смаком і ароматом.
- В Середні віки на півночі Європи, в Скандинавії, зірка глінтвейну запалилася по-справжньому яскраво. Запашне гаряче вино стали продавати на вуличних різдвяних базарах і готувати у себе на кухні. Пізніше культура споживання ароматного алкогольного напою поширилася і на більш теплі європейські країни.
- Користь для організму – одна з причин популярності глінтвейну, поряд з його відмінними смаковими якостями. Лікарський ефект досягається за рахунок температури коктейлю, наявності в ньому соку і величезного букета інших корисних інгредієнтів. Наприклад, кориця має відхаркувальні властивості, імбир знижує температуру і позбавляє нежитю, мед посилює властивості цих продуктів, містить вітаміни, в тому числі вітамін С, підвищує імунітет і лікує хворе горло.
- З метою лікування від грипу та застуди коктейль необхідно випити в перший день захворювання перед сном, і в будь-який інший день – для профілактики.
- Не забуваємо, що в напої міститься і алкоголь! Тому, навіть в лікувальних цілях глінтвейн не варто вживати більше, ніж 100-150 мл за один прийом, або варити безалкогольний – на виноградному, яблучному або вишневому соку.

Читайте також:
Як вилікувати хворе горло, нежить, кашель
Як підвищити низький гемоглобін
Яке вино краще підходить для глінтвейну
Найчастіше питання – з чого варимо? Для приготування міцного глінтвейну можна брати майже будь-яке вино – краще з невеликим вмістом алкоголю (10-15%, не більше); червоне (за класичним рецептом) або біле; сухе, солодке або напівсолодке, не обов’язково дороге за ціною. Підійде Сапераві, Каберне, Мерло, Кагор, Хванчкара, а також чилійські й аргентинські вина з хорошим поєднанням ціна-якість.
Кріплені сорти вин для глінтвейну краще не брати: спирт, який активно випаровується при підігріві вина, може зіпсувати запах, перебивши аромат спецій, смак і все задоволення від напою.

Але якщо ви любите солодші коктейлі і вирішили зварити напій з білого вина, яке за своєю природою кисліше червоного, доведеться додати більше цукру (3-4 столові ложки на 1 пляшку вина, 750 мл).
Читайте також: Як вибрати вино
Церемонія пиття і подачі напою
Для класичної подачі глінтвейну прийнято використовувати спеціальний посуд. Зовні він нагадує масивний скляний келих з товстими стінками і ручкою, як у чашки.

Якщо спеціальних келихів немає, один з варіантів подачі – у скляних чайних чашках. А якщо ви зібралися на прогулянку і хочете побалувати себе теплим напоєм на вулиці, термоси і термочашки – найкращий вибір.
Правильно пити коктейль гарячим і свіжоприготованим, бо підігрітий двічі втрачає свої смакові якості і аромат. З глінтвейном добре йде імбирне або інше сухе печиво, не дуже солодка випічка, фрукти, шоколад, горіхи. У німців, великих любителів цього напою, прийнято вживати його на вулиці, закушуючи смаженими на грилі сосисками або м’ясом.
Ми ж рекомендуємо замовити доставку улюбленої їжі з найкращих ресторанів вашого міста зі знижкою від Pokupon до 60%.



65 акцій
Способи як приготувати глінтвейн
Приготувати улюблений міцний напій можна не тільки за всілякими рецептами, а й різними способами і в різних умовах.
Варимо глінтвейн в мультиварці
В мультиварці виходить особливо смачний глінтвейн, а все завдяки тому, що щільна кришка чудо-пічки не дає випаруватися натуральним ефірним оліям, якими багаті приправи і фрукти. Ще одна перевага такого способу приготування – контроль температури нагріву вина: так ви не перегрієте напій і зможете зберігати його теплим стільки, скільки потрібно.
Щоб зварити глінтвейн в мультиварці, врахуйте основні особливості цього процесу:
- Режим вибирайте «Тушіння», «Пароварка» або «Підігрів», тобто м’який, який дозволяє готувати страви при більш низьких температурах, що нам і потрібно: для приготування глінтвейну найкраща температура – 65-75 °C;
- Час приготування – 15 хвилин, проте не поспішайте відразу після сигналу мультиварки про готовність вживати напій, дайте йому настоятися хвилин 15.

Правила вибору вина (сухого, солодкого, напівсолодкого), прянощів для глінтвейну в мультиварці – такі ж, як для інших способів приготування цього коктейлю.
Як варити глінтвейн в мікрохвильовці: швидко і смачно
Експрес-метод приготування глінтвейну – за допомогою мікрохвильової печі. Процес варіння займе не більше 10 хвилин.
Для цього необхідно помістити всі інгредієнти за рецептом (якими ми поділимося далі) в посуд для мікрохвильовки (найзручніше каструльки круглої форми з високими бортиками), поставити ємність з напоєм в мікрохвильовку, встановити потужність 700-800W і включити на 7-8 хвилин. Не забувайте і стежте за тим, щоб вино не закипіло. З появою першого бульбашки відразу ж вимикайте піч. Готовий напій наполягаємо хвилин 10 під кришкою, проціджуємо і все – глінтвейн готовий до вживання, приємного коктейлювання!

Гріємося на природі: варимо глінтвейн на багатті
На дачі, в поході, на зимовій риболовлі, вуличному святковому заході – зварити глінтвейн на природі в холодну пору року, на багатті або мангалі, завжди до речі. Свіжозварений напій і від холоду врятує, і від депресії та безсоння позбавить, і застуду з іншими хворобами віджене.

Лайфхак, як варити глінтвейн на багатті, дивіться на відео.
Глінтвейн в чайнику – екстрений спосіб
Бувають ситуації, коли умови не дозволяють зварити глінтвейн звичайним способом (наприклад, у відрядженні), а зігрітися і підлікувати застуджене горло дуже потрібно. Тоді можна приготувати цілющий напій в звичайному електрочайнику, який напевно знайдеться в готельному номері. Як це зробити – дивіться на відео.
Відразу хочемо застерегти тих, хто намагається варити в електрочайнику не тільки глінтвейн, але ще сосиски, пельмені і суп, оскільки вони ризикують залишитися без техніки. Частинки їжі можуть пристати до нагрівального елементу і привести до поломки. У випадках, коли під рукою ані плити, ані набору спецій, найкращим рішенням буде відвідати найближчий бар або паб і випити цілющий коктейль там, на Покупоні завжди є цікаві акції в затишних ресторанах вашого міста.


51 акцій
ТОП-10 рецептів приготування домашнього глінтвейну
Рецепт домашнього глінтвейну: класика, перевірена віками
Щоб зварити 4-5 порцій глінтвейну у себе вдома за класичним рецептом вам знадобляться такі складові:
- Пляшка червоного вина (750 мл), якого – читайте вище.
- Фільтрована або бутильована вода – півсклянки.
- Цукор – 1 столова ложка, можна підсолоджувати і медом.
- Мускатний горіх – 1 щіпка. Краще якщо ви знайдете цілий горіх і подрібнете його на тертці. Якщо немає – беріть подрібнений, але в герметичній упаковці.
- Корінь імбиру (потерти на дрібній тертці) – 1 чайна ложка.
- Сухі бутончики гвоздики – 5 штучок.
- Кориця – 1 паличка. Мелену краще не брати, купуйте саме в паличках, і звертайте увагу на країну-виробника: найякіснішу корицю поставляє Цейлон; китайська, індонезійська або в’єтнамська може виявитися не корицею, а касією, яка має дещо інші властивості і навіть містить шкідливу для організму людини речовину – кумарин.

За таким рецептом готують саме класичний напій. Якщо хочете, можете доповнювати його іншими прянощами, шматочками фруктів (апельсинів, яблук – які подобаються). Залежно від фантазії і ваших уподобань в одному коктейлі можуть бути присутніми від 4 до 20 інгредієнтів. Тут – широке поле для смакових експериментів!
Готувати класичний напій вдома будемо так:
- Змішуємо приправи в посудині для варіння, додаємо воду. Підігріваємо до закипання і відразу знімаємо з вогню, настоюємо 10 хвилин.
- Видаляємо з напою домішки, проціджуємо (марля, дрібне сито – підійде все).
- Додаємо в відвар вино і цукор.
- Гріємо на слабкому вогні, доводимо приблизно до 65-70 °C, без кип’ятіння. Тут стане в нагоді кухонний градусник, який дозволить вам точно визначити температуру їжі і напоїв.
- Після приготування залишаємо наш коктейль під кришкою на 5-10 хвилин, щоб прянощі як слід наситили вино, а ви отримали від глінтвейну максимальну користь і задоволення.
Як готують класичний глінтвейн, дивіться на відео.
Скандинавський глінтвейн в мультиварці
У домашніх умовах з рецептами можна експериментувати, додавати нові спеції, придумувати свої варіанти приготування, а можна взяти готовий і зварити, наприклад, скандинавський глінтвейн в мультиварці. Шведи запозичили у німців класичний варіант, приправивши його апельсином, корицею і мигдалем, а в міцній версії – присмачивши горілкою. Склад інгредієнтів такий:
- Вино сухе червоне – літр.
- Апельсин – 1 шт.
- Цукор – 2 столові ложки.
- Імбир – на кінчику ножа.
- 1 столова ложка родзинок.
- Аніс – 2 шт.
- 2 палички кориці.
- Гвоздика – 10-15 шт.
- 6 мигдальних горіхів.
Покроковий процес приготування:
- Виливаємо в чашу для мультиварки вино, додаємо спеції.
- Прогріваємо вино в мультиварці на режимі «Підігрів» 10 хвилин.
- Висипаємо в чашу цукор, ллємо свіжовичавлений сік апельсина (який зручно робити в соковижималці для цитрусових), при цьому корочку і залишилася м’якоть теж пускаємо в хід: ріжемо і додаємо в напій. Варимо суміш ще 20 хвилин.
- По закінченню варіння наполягаємо напій приблизно півгодини. Для насиченості і міцності можна додати 2-3 столових ложки коньяку.
- Перед розливом і подачею проціджуємо глінтвейн через дуже дрібне сито.

Шоколадний глінтвейн
Для фанатів солодких ласощів – рецепт глінтвейну з шоколадом:
- Шоколад – 40 г.
- Молоко – півсклянки (100 мл).
- Вино червоне – 150 мл.
- Бадьян – 1 зірочка.
- Гвоздика – 3 бутончики.
Готуємо так:
- Вино виливаємо в ємність для варіння, додаємо спеції, доводимо до кипіння.
- Знімаємо з вогню, проціджуємо суміш.
- В іншому посуді підігріваємо молоко, додаємо шматочки шоколаду до розчинення, збиваємо вінчиком.
- Вливаємо в молочно-шоколадну суміш вино.
- Подаємо теплим.

Глінтвейн з журавлиною
- Вино червоне сухе – 0,5 л;
- Апельсин – шт .;
- Журавлина – 100 г;
- Лайм – 1 шт .;
- Розмарин – гілочка;
- Кориця – 1 паличка;
- Гвоздика – 5 квіточок;
- Цукор – півсклянки.

Яєчний глінтвейн: рецепт німецької кухні
- Червоне вино – 1 літр;
- Вода очищена – 1 стакан;
- Яєчний жовток – 2 шт .;
- Гвоздика – 5 квіточок;
- Цукор.

Приготування:
- Вино змішати з водою, додати гвоздику, довести до кипіння.
- Жовтки розтерти з цукром, підігріти на слабкому вогні.
- Постійно помішуючи жовтки, влити акуратно гаряче вино.
Глінтвейн з білого вина
Такий міцний напій на білому вині не можна назвати класичним глінтвейном, але він має більш м’який і делікатний смак, як його зварити – дивіться на відео.
А ось рецепт глінтвейна з білого вина з ромом і родзинками:
- Вино біле сухе – 1 пляшка;
- Ром білий – 1 стакан;
- Лимон – половинка;
- Кориця – 1 паличка;
- Ізюм світлий – 7 ст. ложок;
- Цукор-пісок – 7 ст. ложок;
- Гвоздика – 10 квіточок.
Приготування:
- Ізюм на півгодини замочуємо в ромі.
- З лимона зняти цедру і розрізати її на великі шматки. Корицю розламуємо на 2 частини.
- У ємності змішуємо вино, цукор, цедру лимона, корицю, нагріваємо суміш до кипіння і відразу прибираємо з вогню.
- Прибираємо з суміші цедру і корицю.
- Розливаємо по склянках ром, додаємо в кожен по щіпці родзинок і доливаємо гаряче вино, подаємо відразу.

Глінтвейн з кавою і коньяком
- Вино червоне – 1 пляшка;
- Коньяк – 50 мл;
- Кава еспресо – 100 мл;
- Сік чверті лимона;
- Цукровий пісок – 150 г.
Процес приготування:
- У розігріте вино додаємо цукор, виливаємо каву (до речі, якщо ви хочете готувати дивовижний еспресо вдома, читайте нашу статтю про кавоваріння).
- Вичавити сік з лимона, скориночку проварити.
- Вливаємо коньяк, вимикаємо вогонь.
- Настоюємо 5-10 хв.

Безалкогольний вишневий глінтвейн
Такий напій має пікантний, кислуватий смак і насичений вишневий аромат. Погодьтеся, це одне з найсмачніших і приємних засобів від застуди!

З чого варимо:
- Вишневий сік – 1 літровий пак.
- Апельсиновий сік (краще свіжовичавлений) – 1 стакан.
- Кориця – 2 палички.
- Імбир мелений – щіпка.
- Гвоздика суха – 2 шт.
Готуємо дуже просто:
- Змішуємо всі складові в каструлі, нагріваємо, але не до закипання, – все як і зі звичайним глінтвейном на вині.
- Знімаємо з вогню, накриваємо кришкою, чекаємо кілька хвилин – і можна пити навіть дітям!
Глінтвейн з обліпихою
Яскравий і соковитий смак цього зігріваючого безалкогольного напою порадує вас в холодну пору, а велика кількість вітамінів, якими багата обліпиха врятує від застуди та грипу.

Для приготування 10 порцій глінтвейну знадобиться:
- Ягоди обліпихи заморожені – 300 грам;
- Вода очищена – 2 літри;
- Імбир мелений – 0,5 чайної ложки;
- Куркума – 0,5 чайної ложки;
- Цукор – 1 склянка;
- Мед – 2 ст. ложки;
- Кориця – 1 паличка.
Як варити:
- Обліпиху розморозити за кілька годин, розібрати, помити, а потім потовкти, зцідити сік.
- Обліпихову макуху змішати з куркумою і імбиром.
- Додати воду, цукор, корицю, довести до кипіння, відставити з вогню, накрити кришкою і настояти 20 хвилин.
- Відфільтрувати суміш за допомогою сита або марлі.
- Додати в розчин сік обліпихи і мед.
- Якщо напій недостатньо теплий, підігріти, подавати теплим.
Варити глінтвейн вдома – одне задоволення, коли всі інгредієнти і техніка під рукою. Але не менш приємно насолоджуватися зігріваючим напоєм в затишній атмосфері закладу – на Покупоні діють знижки до 60% на страви кухні і напої в найкращих ресторанах та барах вашого міста.
Бажаємо вам вдалих та смачних експериментів на кухні, обов’язково діліться авторськими рецептами глінтвейну в коментарях!
Получился вкуснейший глинтвейн, я тут вычитала рецепт шоколадного глинтвейна, моей семье и мне понравился, так как мы любители шоколада.
Аппетитно все расписано, понравилисиь все идеи для приготовления этого классного напитка, вот как раз говорят что метели все таки накроют нас, и думаю было бы неплохо пить ароматный горячий глинтвейн в десертами. Уже взяла на заметку рецепт приготовления вишневого глинтвейна из этой статьи.
рецепт с облепихой я назвала бы скорее морсом, чем глинтвейном )))), но в любом случае это вкусно). Делаю себе такой вместо обычного чая, и еще калиновый. А когда готовлю глинтвейн, добавляю в вино дольки сочной груши и свежего ананаса.
Ох, глінтвейн – то моя слабкість )))
Дякую за рецепти, тре буде спробувати власноруч приготувати щось таке))
І окрема дяка за зауваження щодо кориці – бо я не знала до цього дня, що вона може бути несправжньою. Тепер буду краще придивлятись до країни походження!
Никогда сама не готовила глинтвейн, только на новогодних ярмарках пила и то не могу сказать, что сильно понравилось. Нужно приготовить самой, наверное) такой вариант будет лучшим)
Очень интересные и вкусные рецепты, обязательно приготовлю, только куплю все правильные ингредиенты:)