Найкращі книги 2024 року – що цікавого почитати

Щоб відволіктися від побутової рутини та новин, хтось дивиться фільми, хтось зависає в іграх, а хтось із головою пірнає у книги. Шукаєте, що почитати, хочете зануритися у щось цікаве і не заїжджене, скласти оцінку свіжої книжки одним із перших? #PokuponBlogTeam зібрала в огляді найкращі, найцікавіші книги 2023 року, популярні новинки та гучні бестселери. Вивчайте анотації та вибирайте, що вам до душі – фентезі, детективи, психологічні романи або публіцистика.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
88 акцій

«Плетений колосок» 

Енн Тайлер

Новий роман американської письменниці та лауреата Пулітцерівської премії Енн Тайлер, який сміливо можна додати у список кращих нових книжок за останні роки, оповідає про звичайнісіньку родину з Балтімора. Перед вами – історія Гарретів від 50-х років минулого століття до сьогоднішніх днів, з усіма їхніми радощами та бідами, труднощами та нездійсненими мріями. Покоління змінюються, але старі сварки і взаємне відчуження все ніяк не хочуть йти в минуле. Як їх подолати?

Літературна новинка «Плетений колосок»
Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі відпочинку у комплексі «Krakow»
Київ, Брест-Литовське шосе, 8А
-26%
1195 грн
885.0 грн
Показати всі
75 акцій

«Анна. Біографія» 

Емі Оделл

Книга, внесена Bloomberg до списку найкращих видань 2022 року, скоро вийде і в українському перекладі. Це чесне та відверте дослідження життя легендарної Анни Вінтур – жінки, яка беззмінно сидить на Олімпі світу глянцю та моди. Біографія грунтується на 250 інтерв’ю, які Емі Оделл провела з друзями та колегами Вінтур.

Книга новинка «Анна. Біографія»

«Скляний замок» 

Джаннет Воллс 

Пронизливий автобіографічний твір прославив авторку – Джаннет Уоллс – на весь світ, пробув у списку бестселерів «New York Times» 7 років, був перекладений більш ніж 30 мовами та екранізований у 2017 році. Для нас ця книга стане відкриттям, бо тільки у 2023 році її переклали українською. Це не просто мемуари, це щемливі спогади про життя в багатодітній сім’ї, яскравій, складній, з нестандартними і навіть дивними методами виховання. На чолі цієї сім’ї стояли яскравий, харизматичний та уважний до дітей у моменти тверезості, але брехливий та непостійний у періоди запою батько, і мати – вільна мисткиня, яка ненавиділа приземлене домашнє життя. 

Краща книга «Скляний замок»
Акції
Квиток у кінотеатр просто неба «Кінодром»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 4
-25%
200 грн
149 грн
До 360 днів підписки на кінотеатр «SWEET.TV»
Вся Україна
-54%
747 грн
399.0 грн
Показати всі
10 акцій

«Оппенгеймер. Тріумф і трагедія Американського Прометея»

Кай Берд, Мартін Дж. Шервін

Вперше українською вийшла повна біографія «батька атомної бомби» Дж. Роберта Оппенгеймера – вченого, який розробив найстрашнішу зброю в історії людства. Такі винаходи не можуть не залишити слід у душі їхнього творця, і Оппенгеймер повною мірою відчув відповідальність за подальшу долю світу після трагедії Хіросіми і Нагасакі. Автори книги провели фундаментальне дослідження, витративши на збирання матеріалів близько 30 років. Саме ця праця стала головним джерелом натхнення для Крістофера Нолана, чий фільм «Оппенгеймер» вийшов цього літа.

«Оппенгеймер. Тріумф і трагедія Американського Прометея», автор Кай Берд, Мартін Дж. Шервін у списку, що варто почитати

«Запасний» 

Принц Гаррі, герцог Сассекський

Один із найгучніших бестселерів 2023 року – мемуари принца Гаррі, який нарешті відкрив завісу таємниці над своїм життям і поділився зі світом своїми істинними думками та почуттями. Емоційна автобіографія містить всі етапи життя Гаррі: від раннього щасливого дитинства і смерті матері, служби в армії та зустрічі з Меган до важкої відмови від королівських привілеїв.

Книга «Запасний» у списку, що почитати
Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
234 акцій

«Друзі, коханки і велика халепа» 

Метью Перрі

Дотепні та захоплюючі мемуари зірки серіалу «Друзі» Метью Перрі, відомого роллю Чендлера Бінга. У своїй автобіографії він чесно і без купюр описує своє життя, чимало часу приділяючи спогадам про те, що відбувалося на знімальному майданчику знаменитого ситкому.

Книга «Друзі, коханки і велика халепа», Метью Перрі обов'язкова до прочитання

«Драбина» 

Євгенія Кузнецова

Мрії здійснюються, але не завжди так, як ми хочемо. Толік купив будинок за чотири тисячі кілометрів від сім’ї, щоб нарешті зажити спокійним тихим життям. Але війна змішала всі карти – і тепер у цьому будинку, окрім Толіка, мешкає вся його численна рідня. І в той час, як в Україні триває кривава війна з вибухами та смертями, у домі Толіка теж настають складні часи, адже тепер йому доводиться уживатися зі своїми родичами, такими різними і такими схожими водночас.

Літературна новинка «Драбина» Євгенія Кузнецова
Акції
До 16 занять англійською в «Ideal International»
Вся Україна
-64%
2500 грн
879.0 грн
Показати всі
11 акцій

«Залізний генерал. Уроки людяності» 

Автор невідомий

Хто такий насправді Валерій Залужний? Через що він пройшов, перш ніж стати талановитим та безстрашним генералом і увійти до списку 100 найвпливовіших людей світу за версією журналу «Time»? Що він відчуває, приймаючи складні рішення, наскільки важко йому дається ця війна і про що він мріє? На ці та багато інших питань відповість у своїй книзі автор, чиє ім’я з міркувань безпеки поки що не розкривається.

Книга «Залізний генерал. Уроки людяності» у списку, що треба почитати

«Позивний для Йова» 

Олександр Міхед

Початок цього автобіографічного роману-хроніки, який ми включили у наш список кращих книг 2022-2023 років, було покладено у перший день широкомасштабного вторгнення. Український письменник працював над текстом тринадцять місяців, описуючи пережите: і як вони з дружиною терміново залишали рідну оселю, і як його батьки три тижні провели у Бучі в окупації. Червоною ниткою через книгу проходять роздуми про зміну мови під впливом війни – адже змінюючи нас, вона змінює і наше сприйняття майже кожного слова.

У список кращих книг 2022-2023 років входить книга «Позивний для Йова»
Акції
Професійний онлайн-курс «Mini MBA Professional»
Вся Україна
-85%
7100 грн
999.0 грн
Показати всі
37 акцій

«Маріуполь. Надія» 

Надія Сухорукова

Надія Сухорукова – мешканка Маріуполя, яка пережила страшну блокаду міста російськими військами. Єдиним, що допомагало їй не скотитися у прірву чорного відчаю, було ведення щоденника. Книга повністю складається із записів Надії, що містять страшну правду про те, що діялося в Маріуполі. Ілюстрації до тексту створив інший уродженець міста – художник-графік Данило Немировський, який, так само, як і Надія, пережив облогу Маріуполя.

Книга Надії Сухорукової «Маріуполь. Надія»

«Мазохістка»

Катя Перат

У романі словенської письменниці Каті Перат на вас чекає історія Надії Мозер, вигаданої падчерки Леопольда фон Захер-Мазоха. Історія починається з Лемберга, але переважна більшість подій розгортається у Відні початку ХХ століття. Головна героїня намагається знайти себе в імперському світі, побудованому чоловіками: життя зводить його зі знаменитим Густавом Клімтом та його моделями, із палким Теодором Герцлем. Мазохістка у творі Перат – не так сама героїня, як кожна нація, захоплена в полон імперії.

Роман письменниці Каті Перат «Мазохістка»
Акції
Показати всі
35 акцій

«Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow»

Ґабріель Зевін

Найкраща книга 2022 року за версією Amazon розповідає історію трьох друзів – Сема, Маркса та Седі – двох хлопців та дівчини, студентів Гарварду та Массачусетського технологічного університету. Разом вони вирішують спробувати себе у ігровому бізнесі. У своєму романі автор порушує важливі питання: про співпрацю, про вплив етнічного походження на життя окремої людини у суспільстві, про культурну експропріацію.

Краща книга 2022 року Ґабріеля Зевіна «Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow»

«Легенда про зміїне серце, або Друге слово про Якуба Шелю» 

Радек Рак

Фентезійно-історичний роман польського письменника Радека Рака, новинка 2023 року, вражає барвистою мовою, сповненою метафор, яскравими образами та великою кількістю легенд, органічно вшитих у полотно тексту. В основі сюжету лежить реальна подія – селянське повстання 1846 проти шляхти в західній Галичині, яка на той час належала Австрійській імперії. Найвідомішим лідером повстанців був Якуб Шеля – він і став головним героєм наполовину казкового твору, де історичні реалії сусідують з мавками, відьмами та чортами.

Книга новинка 2023 року «Легенда про зміїне серце, або Друге слово про Якуба Шелю» 
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

«Казка» 

Стівен Кінг  

Фентезійний роман автора зі світовим іменем, на рахунку якого понад 50 бестселерів у стилі жахи. Чарлі Ріду 17 років, матір він втратив ще у дитинстві, отець – алкоголік. Але хлопець не сумує: він доглядає батька, влаштовується на роботу до нелюдимого сусіда і знаходить собі вірного друга в особі пса на прізвисько Радар. І все б нічого, та тільки Чарлі чує дивні звуки з таємничого сараю біля сусідського будинку. Ведений зацікавленістю, він проникає всередину і знаходить портал, який переносить його в іншу реальність.

Книга Стівена Кінга «Казка» у списку, що варто прочитати

«Емпусіон» 

Ольга Токарчук

Восени 1913 року львівський студент Мечислав Войнич приїжджає лікуватися від туберкульозу на сілезький курорт Ґерберсдорф. Майже одразу в чоловічому пансіонаті, де він оселився, трапляється лихо. Деякі незримі сили наводять тут свої порядки, поки сусіди Мечислава ведуть розслаблене життя курортників: гуляють, п’ють і спілкуються на високі теми. Польська письменниця Ольга Токарчук створила витончений роман у жанрі жахів, де потойбічні явища – лише тло для споконвічної боротьби протилежностей.

Гарна книга «Емпусіон» Ольги Токарчук у списку, що варто почитати

Читайте також:
? Книги, які варто почитати кожному
? Що почитати підлітку
? Останні новинки кіно
? Які нові серіали подивитись
? Кращі українські фільми
? Модний осінній манікюр
? Де відпочити у Карпатах восени

А які сучасні книжки ви вже встигли прочитати, що можете порадити тим, хто хоче почитати щось цікаве, пізнавальне для душі? Діліться у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *