Книги, які варто прочитати кожному, хто любить проводити дозвілля з розумом

Книги які варто прочитати

Для любителів зайняти свій розум захоплюючими сюжетами або новими корисними знаннями питання «яку б книгу почитати?» є завжди актуальним. Хочеться знайти щось по-справжньому цікаве, що не закриєш на перших сторінках. Щоб полегшити вам муки вибору, PokuponBlogTeam відібрала кращі книги, які варто прочитати кожному, хто цінує якісну літературу. У нашому топі ви знайдете найзахопливіші, найцікавіші та найпопулярніші твори класичних авторів в різноманітних жанрах.

Акції
Квиток до музею «Становлення української нації»
Київ, Лаврська вулиця, 27
-46%
350 грн
189.0 грн
Знижка 50% на квиток в «Аптека-музей на Подолі»
Київ, Притисько-Микільська вулиця, 7
-50%
0 грн
10.0 грн
Показати всі
5 акцій

Читайте у нашому огляді:

Що почитати про кохання

Світова скарбниця класики рясніє величезною кількістю творів в жанрі романтика, але перераховувати всі гарні та популярні книги про кохання можна без кінця – тому обмежимося кількома: тими, котрі обов’язково слід прочитати кожній цінительці хорошої любовної літератури.

«Великий Гетсбі» 

Знаковий твір американської літератури, роман Френсіса Скотта Фіцджеральда «Великий Гетсбі» є чудовою ілюстрацією до легковажної доби джазу, повної розкоші та показної безтурботності. Джей Гетсбі, чию історію розповідає його друг Нік Каррауей, намагається повернути кохання своєї юності. Колись він був надто бідний, щоб чарівна Дейзі могла погодитися на щось серйозніше, ніж короткий бурхливий роман. Дівчина вийшла заміж за більш заможного залицяльника, а Гетсбі почав довгий шлях до сходження на вершини багатства. Ставши мільйонером, він знову вирішив випробувати долю – і, здавалося б, все йшло чудово, але обставини виявилися сильнішими за високі почуття, привівши історію до трагічного фіналу.

«Великий Гетсбі» читати
Акції
Знижка 56% на суші-сети «5 хітів» та «Маскарад»
Київ, Симиренка вулиця, 22Б
-56%
0 грн
40 грн
Знижка 53% на суші-сет «Сушіманія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-53%
0 грн
30 грн
Показати всі
31 акцій

«Буремний перевал»

Єдиний роман англійської письменниці Емілі Бронте, який заслужено вважається шедевром класичної літератури. Хтось гадає, що ця книга – про справжнє кохання, хтось – що про хворобливу пристрасть, яка межує з безумством. Одне зрозуміло, «Буремний перевал» не залишить байдужим жодного читача. Головні герої роману – Кетрін і Хіткліф – закохані один в одного тим фатальним коханням, яке губить не тільки їх самих, але і всіх, хто опиняється поруч. У вир демонічних пристрастей виявляються втягнутими їхні сім’ї, і нічим хорошим це не закінчиться.

«Буремний перевал» – гарна книга для читання

«Спокута» 

Ця історія авторства Ієна Мак’юена зачіпає найглибші струни душі і залишає гіркий післясмак. У центрі сюжету – Бріоні, дівчинка з багатою фантазією та талантом до написання історій. На жаль, свій талант вона використовує не на користь оточуючим – неправильно витлумачивши інтимну сцену між своєю старшою сестрою та її коханим, вона звинувачує останнього у зґвалтуванні, здійсненому іншою людиною. Подальше життя Бріоні проведе у спробах хоч якось виправити свою страшну помилку.

«Дружина мандрівника в часі» 

Генрі має рідкісне генетичне захворювання: він переміщається в часі проти своєї волі, спонтанно і непередбачувано. Але це не завадило Клер покохати і навіть вийти за нього заміж. Погодившись стати дружиною Генрі, вона прирекла себе на повне несподіванок життя, коли сьогодні твій чоловік може раптово зникнути, а завтра повернутися помолоділим на кілька років. Дебютний роман американської письменниці Одрі Ніффенеггер сповнений щирих почуттів, пронизливої романтики та незвичайних сюжетних поворотів.

Рекомендуємо прочитати книгу «Дружина мандрівника у часі»

«Джейн Ейр» 

Роман Шарлотти Бронте «Джейн Ейр» – просто неможливо оминути увагою, складаючи список мастрід для любителів класичних романів. Історію про молоду гувернантку і похмурого господаря маєтку було неодноразово екранізовано, також вона надихнула чимало авторів дамських романів на створення схожих сюжетів. І дійсно, багатьох не залишать байдужими чиста душа і принциповість мудрої не по роках Джейн і зрілий шарм цинічного графа Рочестера.

«Ті, що співають у терні»

І якщо романи Остін завершуються хеппі-ендом та доводять, що для кохання не існує перешкод, то «Ті, що співають у терні» Колін Маккалоу – справді драматичний твір, який розповідає про те, що навіть взаємна любов може не дати справжнього щастя. Історія дивних і безнадійних відносин Меггі Клірі та священика Ральфа де Брікасара, що розвивається на тлі степів Австралії, повниться пристрастю, надією та боллю – головні герої до останніх своїх днів кохають один одного, але через непереборні обставини не можуть бути разом. 

Обов'язково для прочитання книга  «Ті, що співають у терні»

«До зустрічі з тобою» 

Лу Кларк працює у кафе. У неї вистачає життєвих проблем, вона не любить свого хлопця, а невдовзі ще й втрачає роботу. Доля підкидає їй можливість підзаробити – молодому бізнесменові Віллу Трейнору, прикутому до інвалідного крісла після аварії, потрібна доглядальниця. Зустріч Лу та Вілла стане для обох доленосною, адже вони знайдуть одне в одному не лише підтримку, а й кохання. Зворушливий роман Джоджо Мойес ліг в основу однойменного романтичного фільму з Емілією Кларк.

Акції
Квест «Лабіринт страху» від «Insomnia»
Київ, Хрещатик вулиця, 15
-50%
720 грн
359.0 грн
Квест «Ліфт» у будні дні від «Logikum»
Київ, Оболонський проспект, 1Б
-25%
700 грн
525.0 грн
Показати всі
25 акцій

«Маруся» 

Не обійтися в цьому списку без вітчизняної класики. Прекрасний зразок української романтичної прози – драма Григорія Квітки-Основ’яненка «Маруся». Головна героїня, іменем якої названа повість, – еталон української дівчини: гарна, спокійна, розумна, господарська. Коханий Марусі Василь – у всьому її гідний, хоча бідний і сирота. Перш ніж стати нареченим і нареченою, їм доводиться подолати чимало труднощів, але і заручившись, вони так і не побачили «хеппі-енду». Фінал твору – прекрасне свідчення того, якою зворушливою може бути українська література.

«Маруся» – читати романтичну прозу

«Не відпускай мене» 

Цей роман Кадзуо Ишіґуро входить до топ-100 найкращих англійських романів усіх часів за версією журналу «Time». Це свого роду притча, що розповідає про кохання, дружбу та пам’ять. Головна героїня роману Кеті виросла у закритому пансіоні, де жили та навчалися незвичайні діти. Через тридцять років вона згадує своє дитинство, сповнене таємниць та прихованої загрози, наново переживаючи знаковий період свого життя.

«Бріджертони» 

Шанувальникам однойменного серіалу, напевно, буде цікаво познайомитися з його літературною основою авторства Джулії Квін. Це ціла сага із восьми книг, присвячена перипетіям життя знатної англійської родини Бріджертонів. Вони обертаються у вищому світі, відвідують пишні бали, періодично потрапляють до епіцентру скандалів, але головна мета у них одна – знайти кожному члену сім’ї вдалу партію для щасливого сімейного життя.

Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Показати всі
36 акцій

Історичні твори

Хоча романи, що оповідають про історію, нерідко викривляють історичні правду та рясніють авторськими вільностями, читати їх варто – хоча б для того, щоби вловити дух зображуваної епохи та зрозуміти, як автор уявляв собі ті чи інші історичні реалії.

«Терор» 

Ден Сіммонс, автор роману, відомий фантастикою та трилерами, а тому і його «Терор» – це не просто історичний роман, а практично містичний хорор, заснований на реальних подіях. В основу сюжету лягла реальна історія: в 1845 два кораблі «Терор» і «Еребус» у складі експедиції полярного дослідника сера Джона Франкліна вирушили до північного берега Канади, щоб відшукати Північно-Західний прохід з Атлантичного океану в Тихий. Обидва корабля безвісти зникли, і досі невідомо, що з ними сталося. Письменник пропонує оригінальне прочитання трагедії.

«Список Шиндлера» 

Роман Томаса Кініллі, заснований на реальних подіях періоду Другої світової війни і покладений в основу знаменитого фільму Стівена Спілберга, розповідає про одного з найзнаменитіших Праведників Світу – Оскара Шиндлера, німецького ділка, який врятував від жорстокої смерті більше тисячі людей. Відкривши у Кракові посудну фабрику, він використовує євреїв як дешеву робочу силу, але коли їх починають перевозити в Аушвіц, він прикладає всі сили до того, щоб запобігти страшній загибелі своїх працівників.

Гарна книга «Список Шиндлера»

«Все те незриме світло» 

Друга світова війна. Сліпа французька дівчинка і невпевнений у собі німецький хлопчик – кожен по-своєму – намагаються вижити за умов війни, зберегти людяність і не втратити близьких. Самі того не знаючи, вони рухаються назустріч один одному, долаючи біль, страх та жахи воєнного часу. Роман Ентоні Дорра розповідає про кохання, смерть, страшні шрами, які залишає на душах людей війна, і про невидиме світло, яке розсіює навіть непроглядну темряву.

Акції
Майстер-клас з акварелі у студії «Tvorcha»
Київ, Липська вулиця, 16
-45%
700 грн
399.0 грн
Показати всі
9 акцій

«Роксолана» 

Захоплюючий історичний роман українського письменника Павла Загребельного розповідає про одну з найяскравіших і загадкових жінок в історії України – Настю Лісовську, яка потрапила у полон до турків-османів та подолала тернистий шлях від простої гаремної наложниці до першої дружини султана Сулеймана. Автор роману скрупульозно підійшов до відтворення історичних реалій та опису побуту султанського палацу, а для натхнення подорожував Туреччиною та побував у Рогатині, на малій батьківщині Роксолани.

Читати книгу «Роксолана»

«Ім’я троянди» 

Роман «Ім’я троянди» – найзнаменитіший художній твір італійського письменника та історика Умберто Еко. У кращих традиціях постмодерну сюжет твору витончено перегукується з детективними пригодами Шерлока Холмса, хоча дія відбувається в XIV столітті. Два головних герої – монах-францисканець Вільгельм Баскервильский і його юний учень Адсон Мелькскій – розслідують загибель ченця з бенедиктинського монастиря. Більшість персонажів роману вигадані, проте Еко вдалося зробити те, що далеко не завжди під силу авторам історичної прози, – він максимально точно передав не тільки атмосферу середньовічного життя, а й особливості мислення і світосприйняття людей того часу.

«Безмовність дівчат» 

Відомі нам оповіді про Троянську війну, зокрема, «Іліада» розповідають нам про героїчну, «чоловічу» сторону легендарної події. Але що ми знаємо про те, як переживали події знаменитої війни троянські жінки? Письменниця Пет Баркер вирішила підняти завісу мовчання і дати голос царівні Брісеїді, бранці Ахілла. Ставши рабою та наложницею грецького героя, вона пізнала цілий спектр суперечливих почуттів – від ненависті та жаху до смирення та любові. 

«Безмовність дівчат» - гарна книга
Акції
До 6 занять вокалом від Назара Корняка
Київ, Олександра Кониського вулиця, 11
-61%
600 грн
369.0 грн
До 5 занять вокалом у студії «D-Vox Music Studio»
Київ, Туманяна вулиця, 15
-54%
500 грн
319.0 грн
Показати всі
5 акцій

«Лже-Нерон» 

Роман Ліона Фейхтванґера «Лже-Нерон» – це не просто твір в історичному жанрі. Це справжня сатира, яскрава і дотепна, на нацистську Німеччину, написана в 1937 році, незадовго до початку найбільш кровопролитної війни в історії людства. Обрана автором тема – сходження на вершину політичної влади посередньої людини з низів – і до цього дня залишається актуальною, перетворюючи книгу на вічну класику.

«Чорна рада» 

Свій історичний роман «Чорна рада» український письменник Пантелеймон Куліш написав, надихнувшись творами Вальтера Скотта. Дія книги відбувається на тлі «чорної ради», яку було скликано в Ніжині в 1663 році. У романі з’являються і реальні історичні персонажі, і вигадані, серед яких – головні герої козак Шрам і його син Петро. Протягом сюжету вони переживають чимало захоплюючих пригод, знайомляться з різними людьми, беруть участь в поєдинках, а в фіналі стають свідками тієї самої чорної ради, на якій вирішується доля українського козацтва.

Історичний роман «Чорна рада» рекомендована для читання

«Татуювальник Аушвіцу» 

1942 рік, концентраційний табір Освенцім/Біркенау. Туди потрапляє словацький єврей Лале, якому доручають роботу татуювальника: він має набивати номери новим ув’язненим, внаслідок чого отримує трохи комфортніше життя, ніж в інших бранців. У липні 1942 року він наносить номер на руку молодій жінці на ім’я Гіта, і між ними спалахує іскра глибокого взаємного почуття. Незважаючи на всю тяжкість становища та постійну близькість смерті, Лале та Гіта міцно тримаються один одного і втішають себе мріями про світло щасливе майбутнє. Роман за авторством Гізер Морріс заснований на реальній біографії Людвіга Соколова.

Читати книгу «Татуювальник Аушвіцу»
Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
8544 грн
7259.0 грн
Показати всі
82 акцій

Читайте також:
🔷 Що подивитись: топ найвдалішіх екранізацій
🔶 Як швидко вивчити англійську з нуля
🔷 Що модно в сезоні весна-літо: найкрутіші тренди 2024
🔶 Кращі курорти Карпат для відпочинку з дітьми

Пригодницькі романи

І, звісно ж, без пригод нікуди! Якісна пригодницька література є обов’язковою не тільки для дітей, але й для дорослих, які не можуть жити без цікавого захоплюючого сюжету.

«Код да Вінчі» 

Роман Дена Брауна, який свого часу наробив шуму, неможливо не згадати в числі найяскравіших книг пригодницького жанру. Захоплюючий сюжет починається з нічного дзвінка професору іконографії та історії релігії Роберту Ленгдону – так він дізнається про таємниче вбивство старого хранителя музею у Луврі. Поруч із тілом знаходять записку з таємничим шифром, ключ до розгадки якого захований у роботах Леонардо да Вінчі. Головний герой має повне небезпек розслідування, результат якого може повністю перевернути уявлення людства про християнство.

«Сьоґун» 

Полюбляєте японський колорит? Тоді історико-пригодницький роман Джеймса Клавелла має захопити вас із головою. У центрі сюжету – капітан Джон Блекторн родом з Англії, чиє судно зазнало аварії біля берегів Японії. Його та інших членів екіпажу, що залишилися в живих, беруть у полон і збираються судити за звинуваченням у піратстві. Проте Блекторн демонструє свої чудові знання географії, військової справи та математики, чим привертає увагу місцевого правителя Торанагі-но Міновари. Той стає покровителем англійця, сподіваючись використати його у боротьбі влади. Блекторн стає самураєм, але вірить, що колись зможе повернутися додому.

Найкраща книга для читання «Сєгун»

«Шантарам» 

Цей роман став одним із найгучніших бестселерів останніх двох десятиліть, а критики порівнюють його з класиками ХХ століття. «Шантарам» Грегорі Девіда Робертса – багато в чому автобіографічний твір, який розповідає про людину, що пройшла всі кола пекла перш ніж здобути мир і справжнє кохання. Розлучення, позбавлення батьківських прав, пристрасть до наркотиків, пограбування та вирок до 19 років ув’язнення від австралійського суду – приблизно так виглядає початок захоплюючого та драматичного шляху головного героя. Не змирившись зі своєю долею, він втікає з в’язниці і вирушає до Бомбею, де на нього чекають нові кримінальні пригоди та зустріч із прекрасною жінкою.

Читати гарну книгу «Шантарам» 
Акції
Показати всі
11 акцій

«Навколо світу за 80 днів»

Хто не знає Жюля Верна? Його захоплюючий роман «Навколо світу за 80 днів», який розповідає про неймовірні пригоди Філеаса Фогга, який за умовами парі вимушений обминути земний шар за 80 днів, читається легко й без затримок. Освоюючи творчість Верна, сучасний читач може немало здивуватись тому, наскільки фантастичними здавались звичні нам сьогодні речі якихось півтори століття тому!

Захоплюючий роман «Навколо світу за 80 днів» рекомендована для читання

«Тигролови»

Пригодницький роман Івана Багряного «Тигролови» оповідає про українського парубка Григорія Многогрішного, що втік з ешелону смерті, який віз його та інших в’язнів ГУЛАГу до Сибіру. Знесилений і ледве живий, він, тим не менше, рятує від розлюченого ведмедя дівчину Наталю і потім знайомиться з її сім’єю – родом Сірко з Зеленого Клину в Приамур’ї. Зблизившись з гостинною сім’єю, він стає їм сином і братом, ходить з ними на полювання, закохується в Наталю, але ще не знає, що на нього активно полює майор НКВС Медвин, підступний і жорстокий «тигролов»…

«Дванадцять стільців»

Якщо ви ще не читали «Дванадцять стільців» Іллі Ільфа і Євгена Петрова, то саме час надолужити згаяне! Шедевральна сатирична комедія з пригодницьким флером зробить вас свідком захоплюючих і блискуче смішних пригод великого комбінатора Остапа Бендера і колишнього ватажка повітового дворянства Кіси Вороб’янінова. Стільці, діаманти, соковиті діалоги і забавні сюжетні колізії – задоволення від читання гарантовано!

«Дванадцять стільців» читати онлайн книгу
Акції
Знижка 50% на піци від служби доставки «Sushitta»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-50%
0 грн
30 грн
Знижка 40% на піцу «Пепероні з грибами» та «Чіз»
Харків, 23 Серпня вулиця, 43
-40%
0 грн
30 грн
Показати всі
8 акцій

Психологичні романи

Є твори, обов’язкові для прочитання та глибокого осмислення, які допомагають краще зрозуміти себе, інших людей, закономірності людських взаємовідносин. В класичній літературі вистачає складних сюжетів, котрі змушують замислитись про сенс життя, про мораль та етичний бік людських вчинків.

«Симпатик» 

Це дебютний роман американського письменника в’єтнамського походження В’єт Тхань Нгуєна – і він виявився настільки успішним, що отримав безліч премій, включаючи Пулітцерівську. Твір напрочуд різноплановий: у ньому є війна і мир, сміх і сльози, життя і смерть. Дія роману відбувається наприкінці В’єтнамської війни у різних точках планети: у В’єтнамі, Америці, Лаосі та на Філіппінах. Головний герой – подвійний агент, що працює на США та СРСР, намагається знайти себе на руїнах звичного йому світу і не перестає задаватися питанням про сенс кривавої війни.

«Таємна історія» 

Юний Річард Пейпен приїжджає до невеликого коледжу у Вермонті, щоб вивчати давньогрецьку мову. Його нові друзі – дівчина і четверо хлопців – розумні, багаті та ще й божеволіють від античної культури. Але дружба швидко дає тріщину – у їхній компанії трапляється вбивство. Через роки Пейпен намагається осмислити те, що сталося, і згадує своє студентське життя, відтворюючи в пам’яті кожен день стосунків із друзями та коханою дівчиною. Автор роману Донна Тартт перетворює реконструкцію подій багаторічної давності на справжній психологічний трилер.

«Таємна історія» обов'язкова до читання

«Над зозулиним гніздом» 

Культовий роман Кена Кізі не залишає шансу на байдужість. Це свого роду притча про протистояння жорсткої тоталітарної системи та вільної волі окремо взятої людини. У центрі сюжету – психіатрична лікарня, в яку потрапляє безбаштовий та волелюбний Рендл Патрік Макмерфі. Він не просто привертає до себе всю увагу персоналу та пацієнтів, але повністю змінює усталені за роки правила та закони. Його життєстверджуючий бунт, до якого залучаються й інші хворі, закінчується трагічно, чим приголомшує читача до глибини душі.

Гарна книга для читання «Над зозулиним гніздом» 
Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі у будні у «У Марусі» під Києвом
Миколаївка (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
73 акцій

«Портрет Доріана Грея»

Інший твір виховного характеру – «Портрет Доріана Грея» Оскара Уайльда – у свій час викликав цілий шквал критики, що не завадило йому стати найвідомішим творінням письменника. Головний герой, на честь якого названо роман, гарний та приємний зовні, однак всередині він розбещений і злий, й єдиною річчю, яка наочно демонструє непривабливість душі Грея, є його портрет, котрий старіє та втрачає красу замість того, хто на ньому зображений. Однак в один прекрасний момент закони природи й часу беруть своє, і таємне стає явним. 

Найкраща книга для читання «Портрет Доріана Грея»

«Червоне і чорне» 

Роман Стендаля «Червоне і чорне», відомий більшості з школи, свого часу мав скандальну репутацію, через що на нього накладали заборони всі, кому не лінь, починаючи з Ватикану і закінчуючи іспанським диктатором Франко. А все тому, що історія головного героя книги – Жюльєна Сореля – є яскравою ілюстрацією типового кар’єрного шляху в церковній сфері. Вибравши релігійну сферу для задоволення власних амбіцій, Сорель прагне не до духовної досконалості, а лише до отримання привілеїв, не вірячи в Бога і сповідуючи революційні ідеї.

«Їсти, молитися, кохати» 

Автобіографічна книга Елізабет Гілберт розповість про те, як знайти гармонію, дружбу та справжнє кохання. У житті головної героїні настають складні часи – щоб пережити їх, вона вирушає у подорож, сподіваючись повернути почуття внутрішнього балансу та відшукати дорогу на щастя. На неї чекають Італія, Індія та Індонезія – там вона познайомиться з найкращою їжею світу, усамітниться на чотири місяці в ашрамі та зустріне людину, яка змінить її долю.

Автобіографічна книга Елізабет Гілберт «Їсти, молитися, кохати» 
Акції
Показати всі
24 акцій

«Сто років самотності» 

Жанр магічного реалізму складно уявити без роману Габріеля Гарсіа Маркеса «Сто років самотності». Сюжет твору заворожує: неквапливо розгортаючись навколо історії сімейства Буендіа, він перетворює розповідь на справжню сюрреалістичну сагу. Життя цілих семи поколінь нерозривно пов’язане з містом Макондо, який заснував родоначальник прізвища. Підпорядковані пророцтвам старого цигана Мелькіадеса, всі Буендіа приречені бути самотніми…

«Фінансист»

Перша частина знаменитої «Трилогії бажання» Теодора Драйзера. В основі сюжету – життєвий шлях американського мільйонера Чарльза Йеркса, який помітно вплинув на становлення системи громадського транспорту в Чикаго та Лондоні. Головного героя звати Френк Каупервуд, він народився в сім’ї дрібного працівника банку, але, завдяки важкій праці, інтригам та безпринципності, зумів заробити величезний стан та здійснити американську мрію. Заплативши за це, щоправда, дуже високу ціну.

«Прощавай, зброє!»  

Ще один культовий, вічний твір – «Прощавай, зброє!» Ернеста Гемінгвея. Присвячений подіям Першої світової війни, він пропонує увазі читача драму рядового солдата-добровольця, який, пройшовши пекло бойових дій, розуміє, що більше не хоче брати в цьому участь. Каталізатором пацифістських прагнень головного героя стає закоханість у медсестру: разом вони, як їм здається, без проблем знайдуть щастя далеко від війни і вбивств.

Культовий твір «Прощавай зброє» рекомендована для читання

«Сяйво» 

Один із найкращих романів Стівена Кінга розповідає моторошну історію родини Торрансів, які потрапили в лапи зловісних потойбічних сил. Письменник Джек Торранс отримує пропозицію, від якої неможливо відмовитись: попрацювати взимку доглядачем у віддаленому від цивілізації гірському готелі «Оверлук». Вся розкіш готелю – до послуг Джека, його дружини та маленького синочка Денні, єдине «але» полягає в тому, що всі троє будуть відрізані від світу до самої весни. Опинившись у повній ізоляції, Торранси не одразу розуміють, що їм уготовано важке випробування.

Один із найкращих романів Стівена Кінга «Сяйво»
Акції
Квиток на виставу «Триматися за порожнечу» 20.04
Київ, Петра Сагайдачного вулиця, 25Г
-30%
400 грн
279.0 грн
Квиток на виставу «Тиснява» від Театру драматургів
Київ, Петра Сагайдачного вулиця, 25Г
-30%
300 грн
209.0 грн
Показати всі
7 акцій

Детективи та трилери

Тим, кому хочеться відійти від повчальної класики і зануритися в легке читання, хочеться порадити старі добрі детективи. Цей жанр добре розвіює нудьгу, змушує поворушити мізками, але при цьому зовсім не напружує.

«Дівчина з тату дракона» 

Цей роман Стіга Ларссона недаремно прославився настільки, що був екранізований – його сюжет захоплює з головою і не відпускає до фіналу. Немолодий промисловий магнат сорок років марно намагається розгадати, куди зникла його юна родичка, і зрештою доручає розслідування журналісту Мікаелю Блумквісту. Останній з’ясовує, що справа ця набагато заплутаніша, ніж здається. Блумквіст має розгадати, як пов’язане зникнення дівчини з кількома вбивствами і Третьою Книгою Мойсея, і чому його самого тепер намагаються вбити.

«Ребекка» 

Найзнаменитіший роман Дафни Дюмор’є недаремно приніс їй всесвітню славу: віддалено нагадуючи «Джейн Ейр» Шарлотти Бронте, він є самостійним і, головне, дуже захоплюючим твором. Головна героїня роману – юна дівчина, що майже не знає життя, компаньйонка літньої американки, несподівано для себе привертає увагу англійського аристократа Максиміліана де Вінтера. У короткий термін ставши його дружиною, вона опиняється в незвичній для неї ролі господині родового маєтку Мендерлі. Але старий будинок не хоче приймати дівчину: все тут нагадує про першу дружину де Вінтера, покійну Ребекку, яка була не тільки красива, а й зналася на управлінні. Якоїсь миті стає зрозуміло, що в стінах маєтку прихована якась зловісна таємниця.

«Загублена» 

Нік та Емі готуються відзначати п’ятирічний ювілей весілля, але напередодні святкування Емі безвісти пропадає. Все, що залишилося після її зникнення, це сліди боротьби в будинку, трохи крові та загадкові «ключі» – дивні записки та дрібнички, залишені Емі. Ці зачіпки – єдиний шанс з’ясувати, що з нею трапилося, але єдиний, хто може розшифрувати їх, це сам Нік. Однак він виявляється першим, на кого падає підозра у розправі над зниклою жінкою… Напружений трилер Ґіліян Флінн швидко став бестселером і був екранізований Девідом Фінчером у 2014 році.

«Талановитий містер Ріплі» 

Головний герой роману Патриції Гайсміт – Том Ріплі – небагатий молодий музикант, трапляється на очі багатому бізнесменові Герберту Грінліфу. Грінліф просить Тома про незвичайну послугу: він хоче, щоб хлопець з’їздив до Італії і вмовив його сина Дікі повернутися додому, до США. Трохи повагавшись, Том погоджується. Прибувши до Італії, він без особливих труднощів утирається у довіру до Діккі та його дівчини та поселяється в їхньому будинку. Розкішне життя за чужий рахунок, чарівливість Діккі та м’який середземноморський клімат кружляють Тому голову, і він розуміє, що тепер його мрія – самому стати Діккі Грінліфом.

«Правда про справу Гаррі Квеберта» 

Роман швейцарського письменника Жоеля Діккера оповідає про молодого романіста Маркуса Гольдмана, який втратив натхнення і вирішив попросити допомоги у свого вчителя Гаррі Квеберта. З’ясовується, що Квеберт сам потребує допомоги: його звинуватили у вбивстві, скоєному 33 роки тому. Щоб врятувати його від страти, Маркус починає власне розслідування і заразом отримує тридцять одну пораду, як написати успішний бестселер.

«Пригоди Шерлока Холмса»  

Почати можна зі старих добрих «Пригод Шерлока Холмса» Артура Конана Дойля, в яких кожна історія – це маленький шедевр. 

Читати пригоди «Шерлок Холмс» для саморозвитку

«Вбивство у “Східному експресі”» 

У детективній повісті «Вбивство в “Східному експресі “» Агата Крісті доручає Еркюлю Пуаро чергову захоплюючу місію. Великий слідчий повертається до Англії на «Східному експресі», і один з пасажирів, американець Ретчетт, щиро вважаючи, що його можуть вбити, просить Пуаро стати його охоронцем. Бельгієць не сприймає Ретчетта всерйоз – і дарма: наступного ранку останнього знаходять мертвим у власному купе… Пуаро починає заплутане розслідування.

«Клуб убивств по четвергах» 

Головні герої книги Річарда Османа – четверо друзів, які живуть у будинку для людей похилого віку. Їхні хобі – раз на тиждень збиратися та обговорювати нерозкриті злочини. Якось на їхню частку випадає справжнісінька справа: місцевого будівельника знаходять мертвим, а поряд з ним – загадкове фото. Згодом виявляється, що це не останнє вбивство, а члени «Клубу вбивств по четвергах» мають свої таємниці.

Класика фантастики

Якісна цікава фантастика дає можливість уявити, яким, можливо, стане людство в майбутньому, як виглядатимуть наш світ, технології, суспільний устрій, економіка та взаємовідносини. Читання фантастики – ідеальний варіант для людей з багатою уявою, що цікавляться наукою, соціумом й футурологічними теоріями. 

Акції
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням у Пацьорка біля Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-35%
5200 грн
3379.0 грн
Показати всі
24 акцій

«Анафем» 

У романі знаменитого фантаста Ніла Стівенсона немає звичного нам світу – Земля занурена у нове середньовіччя. Вчені, винні перед світом за заподіяне йому зло, стають ченцями, а наука ховається від простих людей за високими стінами монастирів. Лише раз на десять років – такий день називається аперт – братам та сестрам конценту дозволено вийти за ворота у зовнішній світ, а мирянам – зайти всередину. Одного разу в один із таких апертів світ опиняється на межі катастрофи – і для її запобігання не обійтися без руйнування вже звичних законів і традицій.

«Хроніки Дюни» 

Масштабна гексалогія «Хроніки Дюни», що вийшла з-під пера Френка Герберта – один із найяскравіших творів у жанрі наукової фантастики. Дія відбувається у далекому майбутньому. Планета Арракіс, вона ж Дюна, є єдиним джерелом дорогоцінної спеції – унікальної речовини, що дозволяє навігаторам прокладати курс між планетами та наділяти людей надприродними здібностями. Дюна стає головною причиною війни між двома великими будинками – Атрідами та Харконеннами. Юний Пол Атрід втратив у війні свого батька та законну спадщину. Його мета – повернути собі владу над Дюною та виконати призначення.

«Сліпобачення» 

Пітер Вотс пише книги для тих, хто любить багато думати, і цей роман – один із найяскравіших зразків його творчості. 2082 рік, людство остаточно переконується в тому, що Земля – не єдине місце у Всесвіті, де є життя. Після появи в небі павутиння зондів, що світяться, люди відправляють корабель «Тезей» з командою фахівців на край Сонячної системи. Мета експедиції – вступити в контакт з інопланетним розумом і з’ясувати, що він собою являє. Зустріч перевершує всі очікування – загроза виявляється значно серйознішою, ніж будь-хто міг уявити.

«Пам’ять про минуле землі» 

Незабаром після того, як Китаєм прокотилася кривава хвиля «культурної революції», юна дівчина-астрофізик, яка потрапила в секретний військовий проект, таємно посилає в космос сигнал. Розчарована в людстві й керована бажанням помститися за вбитого революціонерами батька, вона запрошує на Землю інопланетян, чий світ перебуває на межі загибелі. Через багато років люди дізнаються про те, що на їхню планету збираються вторгнутися прибульці, і починають розробляти план порятунку… Трилогія китайського фантаста Лю Цисіня («Проблема трьох тіл», «Темний ліс», «Вічне життя смерті») вражає уяву сміливими фантазіями автора, несподіваними сюжетними поворотами та масштабом подій, що описуються.

Прочитати «Пам'ять про минуле землі»

«Прекрасний новий світ»

Дія культового роману-антиутопії Олдоса Хакслі під назвою «Прекрасний новий світ» розвивається в 2541 році. Автор у подробицях зображує світ майбутнього, в якому споживання зведено чи не в ранг релігії, а основними цінностями є безтурботність, сексуальна свобода і гедонізм. Народжені в інкубаторіях і розділені від початку життя на касти, люди виховуються в любові до розваг і споживацтва. Наука, мистецтво і релігія виключені з життя суспільства, а найменші відхилення в бік індивідуалізму караються всезагальним презирством і нерозумінням…

«451 градус за Фаренгейтом»

Песимістично виглядає й майбутнє в уявленні письменника-фантаста Рея Бредбері. «451 градус за Фаренгейтом» – сумна антиутопія, яка демонструє світ, в якому книги не просто знецінились, а потрапили під сувору заборону. Якщо вірити автору, саме такий варіант розвитку подій нас очікує, якщо люди не будуть чинити спротив диктатурі поверхневих розваг та цінностей, що їх транслює блакитний екран телевізора.

Рекомендуємо для читання книгу «451 градус за Фаренгейтом»

«Соляріс»

У центрі сюжету фантастичного роману Станіслава Лема «Соляріс» – вчений-психолог Кріс Кельвін, який прибуває в складі науково-дослідної експедиції на загадкову планету у Альфи Водолія. Солярис – так називається планета – відкрили за 100 років до народження головного героя, і деякий час вона не викликала інтересу вчених, допоки вони не виявили, що прогнози щодо траєкторії її руху не збуваються. З’ясувавши, що планета повністю вкрита океаном, вони вирішили вивчити її… Кельвінові та його колегам доведеться зіткнутися з деякими дивацтвами в ході експедиції.

«1984»

Продовжуючи тему антиутопії, неможливо не згадати про культовий твір Джорджа Оруелла «1984», який на прикладі умовного світу майбутнього ілюструє жах тоталітарного суспільства, підпорядкованого одній-єдиній ідеї, та яке не знає, що війна – це не мир, воля – це не рабство, а незнання не є силою.

Культовий твір «1984» обов'язковий для прочитання

Цікаві книги фентезі

Фентезі – один з найпопулярніших жанрів сучасності, про що свідчить зростаюча кількість екранізацій книг із казковими сюжетами, що не мають жодного відношення до нашої реальності.

«Хмарний атлас» 

У романі Девіда Мітчелла дивним чином перетинаються життя шести чоловік: американського нотаріуса дев’ятнадцятого століття, молодого композитора з міжвоєнного періоду, журналістки з 1970-х, дрібного видавця з XXI століття, прислуги-клона з кіберпанківської Кореї майбутнього та гавайського козопасу, що живе у кінці часів. У кожного із них – своя складна, повна драми історія. І всі ці історії зливаються у єдине ціле, пов’язані між собою дрібними, але важливими деталями.

«Тінь і кістка» 

Багатьом відомий похмурий фентезі-серіал «Тінь і кістка» – він є екранізацією серії книг Лі Бардуго. Книга розповідає про неіснуючу країну під назвою Равка – колись велика, тепер вона розділена Тінистим Каньйоном. Це смуга густої темряви, в якій кишать монстри, що пожирають людей. Зруйнувати прокляття може лише Аліна Старкова – юна сирота, в якій прокидається величезна магічна сила. Її забирають до королівського палацу, щоб тренувати нарівні з гришами – представниками елітного братства магів, очолюваного таємничим Дарклінгом.

«Пісня льоду й полум’я» 

Культова серія епічних фентезі-романів Джорджа Мартіна набула шаленої популярності завдяки знаменитому серіалу, але практично всі, хто не тільки дивився «Гру престолів», а й читав, запевняють, що книги – кращі. Дія розгортається у вигаданому світі, на континенті під назвою Вестерос. Король Семи Королівств гине, шляхетні Старки з Вінтерфелла опиняються в епіцентрі кривавих інтриг, що їх плетуть підступні Ланістери, а Залізний трон у Королівській Гавані стає об’єктом амбіцій одразу кількох знатних сімей. Тим часом далеко за морем юна спадкоємиця поваленої династії Таргарієнів стає володаркою останніх у світі живих драконів і готується повернути собі владу над Вестеросом. А далеко на півночі, за високою крижаною стіною, набирається сил стародавнє зло – Король Ночі на чолі армії мерців.

«Відьмак» 

Хто не грав у «Відьмака», той хоча б дивився серіал із красенем Генрі Кавіллом, але щоб поринути в унікальний фентезі-світ по максимуму, радимо ознайомитись із серією романів польського письменника Анджея Сапковського. Головний герой романів – відьмак Геральт із Рівії – найманець, який заробляє на життя знищенням небезпечних чудовиськ. За збігом обставин він стає опікуном юної Цирі, принцеси зруйнованого королівства. Згідно з передбаченням, нащадок Цирі вирішить долю світу, але передусім їй, Геральту та його коханій, чарівниці Йенніфер, доведеться пройти через низку важких випробувань.

Культова книга «Відьмак»

«Американські боги» 

Потрапивши у в’язницю на трирічний термін, хлопець на прізвисько Тінь мріє повернутися до рідного Ігл-Пойнта в штаті Індіана і знову побачити дружину Лору. Коли до виходу Тіні на волю залишається кілька днів, Лора та його найкращий друг гинуть в автомобільній аварії. Втративши сенс життя, Тінь надходить на службу до загадкового містера Середи і стає його водієм та охоронцем. На новій роботі він стикається з містичною стороною повсякденного життя і дізнається, що за лаштунками звичної реальності ведеться грандіозна боротьба за душу Америки… Що на нього чекає? Відкрийте неймовірно захоплюючий роман Ніла Геймана і пориньте в загадковий світ американських богів.

«П’ята пора» 

У світі, зображеному Норою К. Джемісін, настає чергова Зима. Це не перше і не останнє випробування для людства – землю постійно трясуть землетруси та виверження вулканів, люди воюють один з одним, старі цивілізації вмирають, щоб дати дорогу новим. Глухачам не подобаються рогги – вони чують землю, вміють рухати гори та, можливо, є богами. Але навіть боги не всесильні – особливо коли світ стрясає катастрофа, якої ще не бувало.

«Володар перснів» 

Важко знайти людину, яка б не чула про трилогію «Володар кілець» Джона Толкіна, або хоча б не дивилася знамениту екранізацію з Елайджею Вудом, Орландо Блумом та іншими популярними акторами. Перед головним героєм книги – Фродо Беггінсом – стоїть нелегке завдання: знищити Перстень Всевладдя, за яким полюють злі сили, і зробити це можна тільки в жерлі гори Ородруїн в жахливому темному Мордорі. З численними перешкодами на шляху до мети Фродо допоможуть впоратися вірні друзі, але в фіналі на нього чекає найскладніше випробування – боротьба з самим собою… Історія про маленьких, але хоробрих хоббітів, ельфів, гномів, могутніх магів і мужніх людей захоплює з перших рядків і не відпускає до самого фіналу.

Читати всім відому трилогію «Володар перснів»

«Хроніки Амбера» 

Фентезі-цикл Роджера Желязни – один із найпопулярніших у своєму жанрі. У десяти цікавих романах автор розкриває історію боротьби за престол королівства Амбера. Його король Оберон загадково зникає, залишивши по собі порожній трон і дев’ятьох спадкоємців, які прагнуть влади. Перше п’ятикнижжя присвячене одному з членів сім’ї, що царює в Амбері, – Корвіну, друге – Мерліну, сину Корвіна і Дари з Царства Хаосу. Обом судилося зіграти важливі ролі у долі королівства.

Читайте також:
🔷 Куди сходити: найцікавіші музеї Києва
🔶 Новинки кіно 2024, які варто подивитись
🔷 100+ яскравих ідей весняного манікюру
🔶 Які аналізи треба здавати щороку

Сподобалася стаття? Не забудьте в коментарі поділитися своїм списком «маст-рід»!

7 коментарів
  • Христя

    Дуже класна добірка, дякую 👍

  • Оксана

    Я теж читала 7 привычек чрезвычайно эффективных людей, і це справді хороша книга. Ще є схожа Думай та багатій. Раджу почитати.

  • Ігор

    Класика завжди хороший вибір) дякую за такий список
    можу ще порекомендувати Сунь-дзи “мистецтво війни”, книжки Макса Кідрука і Дена Брауна

  • Мирослава

    ооо, класс, это самое оно, что нужно на карантине. прочитала много подборок, ваша больше всего зашла. Кинга я правда уже всего перечитала , а вот до нашумевшего уже давно “Шантарама” так и не дошла
    спасибо, вы спасли мой отдых)))

  • Оля

    Люблю иногда когда скучно окунуться в мир чтения. Самая любимая моя книга это “Чудеса в Аббатстве”. Очень интересная книга. Понравиться любителям романов, средневековья, королей, принцесс и тд.

  • Христина Дудяк

    Дуже пізнавальна стаття

  • Ира

    Поделюсь таким списком книг которые точно дадут полезную и очень интересную информацию о психологии человека с тренингами, это
    Ст. Р. Кові “7 привычек чрезвычайно эффективных людей”
    Е. Рэй “Выбирай себя Как преодолеть страх и сомнения на пути к полноценной жизни”.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *