Найкращі українські фільми, які має побачити кожен

Найкращі українські фільми, які має побачити кожен

За останні роки український кінематограф дуже рвонув уперед, випустивши чимало крутих фільмів, серед яких були навіть номінанти на «Оскар». Найяскравіші події з історії України, героїзм українців, національний колорит, естетика та почуття, минуле та сучасність – все це можна знайти в українському кіно. У цьому огляді – топ найкращих фільмів останніх років за версією BlogPokuponTeam: мелодрами, комедії, драми, історичні, документальні та художні про війну, нові та перевірені часом. Замовляйте доставку смаколиків зі знижкою до 55% на нашому сайті і влаштовуйтеся зручніше. 

Акції
До 360 днів підписки на кінотеатр «SWEET.TV»
Вся Україна
-54%
747 грн
399.0 грн
Квиток у кінотеатр просто неба «Кінодром»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 4
-25%
200 грн
149 грн
Показати всі
3 акцій

Мирний-21

Рік: 2023
Жанр: воєнний, драма
Режисер: Ахтем Сеітаблаєв
IMDb: 8,3

У центрі сюжету нової української воєнної драми – луганські прикордонники у перші дні війни у 2014 році. Фільм розповідає про той героїчний спротив, який вони чинили сепаратистам та російським бойовикам. Прем’єра мала відбутися ще у травні 2022 року, але повномасштабне вторгнення внесло свої корективи. Режисер фільму та актори Максим Девізоров та Олексій Тритенко на даний момент перебувають на фронті; Євген Ламах та Роман Ясиновський стали волонтерами. Актор Павло Лі загинув 6 березня в Ірпені.

Додому

Рік: 2019
Жанр: драма
Режисер: Наріман Алієв
IMDb: 7.3

Двоє синів кримського татарина Мустафи після анексії Криму перебираються до Києва. Через деякий час старший з них помирає. Мустафа їде до Києва, щоб повернути молодшого Аліма додому, а первістка поховати у рідній кримській землі за мусульманським звичаєм.

Щедрик

Рік: 2023
Жанр: історичний, драма
Режисер: Олеся Моргунець-Ісаєнко
IMDb: 8.0

Дія починається у 1938 році у місті Станіславі – раніше так називався Івано-Франківськ. У центрі сюжету – звичайнісінький будинок, в якому пліч-о-пліч живуть українці, поляки, євреї, німці. Маховик історії розгойдується, над ними повисає тінь Другої світової війни. Молода вчителька співу на ім’я Софія оточує турботою дітей, які живуть у будинку, але ще не знає, які складнощі чекають на них попереду.

Гуцулка Ксеня

Рік: 2019
Жанр: мюзикл
Режисер: Олена Дем’яненко
IMDb: 7.1

1938 рік, два тижні до анексії Західної України. До карпатського села, де живе красуня-гуцулка Ксеня, приїжджають колишні місцеві жителі, американські емігранти, з метою знайти наречену молодому Яро. Тільки зв’язавши життя зі свідомою українкою, він зможе отримати свою величезну спадщину. Український фільм сповнений яскравого звучання музики з національним колоритом, тому меломанам особливо варто його подивитися.

Дике поле

Рік: 2018
Жанр: драмком, вестерн
Режисер: Ярослав Лодигін
IMDb: 7.3

Фільм є яскравою та самобутньою екранізацією роману «Ворошиловград» сучасного українського поета, прозаїка та есеїста Сергія Жадана. Головному герою Герману після зникнення його старшого брата доводиться повернутися до свого рідного містечка на Донбасі, щоб захистити сімейний бізнес – стару бензоколонку. Крім неї, захисту потребують друзі дитинства Германа та його кохана жінка.

Весільний спадок 

Рік: 2020
Жанр: документальний
Режисер: Олексій Гуз
IMDb: 8.2

Повнометражний документальний фільм, що розкриває у всій красі весільні звичаї та обряди різних регіонів України. На глядача чекає захоплююче занурення у строкате розмаїття весільних традицій Київської, Черкаської, Чернігівської, Івано-Франківської, Харківської, Чернівецької, Рівненської та Закарпатської областей.

Безславні кріпаки

Рік: 2020
Жанр: бойовик, комедія
Режисер: Роман Перфільєв
IMDb: 7.0

1844 рік, в Україну, рятуючись від японського імператора, приїжджає самурай і знайомиться з кріпаком, яким виявляється молодий Тарас Шевченко. Японець вирішує навчити його хитрощам східних бойових мистецтв. Ставши справжнім майстром бою, Тарас відчуває в собі готовність боротися за свою свободу проти гнобителів. Фільм знятий у динамічній манері, сповнений гумору, яскравих бойових сцен та фольклорних мотивів.

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго

Рік: 2019
Жанр: документальний, трагікомедія, музичний
Режисер: Надія Парфан
IMDb: 8.1

Іван Васильович уже багато років є не лише головою профспілки комунального підприємства Івано-Франківськтеплокомуненерго, а й керівником профспілкового хору «Чорнобривці». Співають у колективі працівники підприємства: диспетчери, слюсарі, бухгалтери та ремонтники. Іван Васильович суворо стежить, щоб творча діяльність хору не заважала роботі та забезпеченню споживачів теплом, тому репетиції проводяться виключно за принципом «спочатку людям тепло – а вже потім співати». Глядачі фільму мають унікальну можливість дізнатися, як виглядає запуск опалювального сезону в Івано-Франківську та як звучить українська народна пісня у виконанні звичайних комунальників.

Гніздо горлиці

Рік: 2016
Жанр: драма
Режисер: Тарас Ткаченко
IMDb: 7.3

Дарина працює на італійську родину, щоб прогодувати свою. Між нею та сином старої синьйори, Алессандро, спалахують почуття – але їм не судилося перерости у щось серйозне. Дарина повертається в Україну з новим життям під серцем, там на неї чекають чоловік і донька. Попереду – складний вибір, який визначить подальшу долю Дарини та її сім’ї.

Акції
До 360 днів підписки на кінотеатр «SWEET.TV»
Вся Україна
-54%
747 грн
399.0 грн
Показати всі
1 акцій

Вусатий фанк

Рік: 2020
Жанр: документальний фільм
Режисер: Олександр Ковш
IMDb: 7.3

Цікавий документальний фільм присвячений феномену так званого «вусатого фанку» – унікального та самобутнього явища в українській культурі. У центрі уваги – творчість гуртів «Смерічка», «Світязь», «Арніка», «Кобза», «Візерунки шляхів», «Березень», «Дзвони», «Водограй» та інших представників «золотої доби» української поп-музики.

Кисневий голод

Рік: 1991
Жанр: драма
Режисер: Андрій Дончик
IMDb: 6.8

Фільм українського режисера Андрія Дончика, знятий в останні місяці існування Радянського Союзу. У центрі сюжету – звичайний український солдат, який разом зі своїми побратимами потрапив під коток дідівщини до радянської армії. Стрічка – художня, але ґрунтується на реальному досвіді Дончика та його колеги, сценариста Юрія Андруховича.

Євромайдан. Чорновий монтаж

Рік: 2014
Жанр: документальний
Режисер: Роман Бондарчук, Катерина Горностай, Юлія Гонтарук
IMDb: 8.0

Документальний фільм, знятий командою режисерів проекту Вавилон’13, присвячений подіям Євромайдану. По суті, це хроніка трьох місяців протестів, що завершилася втечею Віктора Януковича і загибеллю Небесної сотні та започаткувала нову історію України. У фільмі показані найяскравіші та найемоційніші кадри Революції Гідності.

Кіборги: Герої не вмирають

Рік: 2017
Жанр: драма, воєнний
Режисер: Ахтем Сеїтаблаєв
IMDb: 7.5

Вересень 2014 року. Семеро українських військових уперше приїжджають у напівзруйнований бойовими діями старий термінал Донецького аеропорту. Серед них – молодий доброволець із позивним «Мажор», музикант, який втік на війну потай від своїх багатих батьків. Його мета – не лише воювати, а й зрозуміти, яке місце він сам посідає в цій війні, що вона собою являє і яким буде життя після неї.

Мавка. Лісова пісня

Рік: 2023
Жанр: мультфільм, фентезі, романтика
Режисери: Олександра Рубан, Олег Маламуж
IMDb: 8.4

Молодий музикант Лукаш хоче врятувати свого тяжко хворого дядька Лева і задля цього йде в загадковий і сповнений небезпеки ліс. Там росте дерево життя, що має цілющу силу. Лукаш не здогадується, що підступна Килина відправила його туди з метою самій заволодіти магією дерева і отримати вічну молодість. У чарівному лісі хлопець зустрічає лісову Мавку – між ними зароджується світле почуття, яке змінює перебіг сюжету.

Клондайк

Рік: 2022
Жанр: драма
Режисер: Марина Ер Горбач
IMDb: 6.9

У 2014 році Донбас охоплює полум’я війни. У центрі драматичних подій, у селі Грабове Донецької області живе проста українська родина: Анатолій, Ірина та їхній ще не народжений первісток. 17 липня поряд з їхнім селом відбувається авіакатастрофа – аварія малайзійського боїнгу MH17. Незважаючи на жахливі події, Ірина не хоче евакуюватись – навіть коли Грабове захоплюють озброєні люди…

Шляхетні волоцюги

Рік: 2018
Жанр: музично-комедійний бойовик
Режисер: Олександр Березань
IMDb: 6.7

Іскрометний гумор, львівський колорит та яскрава картинка – головні компоненти успіху цього українського фільму. У центрі сюжету – львівські батяри Бодя та Мірек, їхнє життєве кредо: «Любити Львів, жінок та жарти». Вони не можуть жити без авантюр і веселих бійок. Одного дня їм практично падає на голову юна Христя – взявши на себе місію її опікунів, Бодя та Мірек втягуються у чергову пригоду.

Людина з табуретом

Рік: 2019
Жанр: документальний, драма
Режисер: Ярослав Попов
IMDb: 8.4

Команда мрійників вирушає у приголомшливу подорож до мису Горн з метою поставити звичайну табуретку з київської кухні на березі Тихого океану. Групу мандрівників очолює Леонід Кантер – він і знімає все, що відбувається на камеру. Сценарій фільму змінюється, коли Кантер повертається до України та наважується на свою останню подорож.

Червоний

Рік: 2017
Жанр: бойовик, драма, історичний 
Режисер: Заза Буадзе
IMDb: 7.1

Фільм «Червоний» – вижити, перемогти, жити. Екранізація роману Андрія Кокотюхи від режисера Заза Буадзе. Дія фільму відбувається у ГУЛАГу в 1947 року. Патріот, воїн УПА Данило Червоний – змушений вести безперервну боротьбу за своє життя, Віктор Гуров – український льотчик, схиляється перед Сталіним та переконаний, що потрапив у табір помилково. Двох героїв із протилежними політичними поглядами поєднує прагнення вижити та спільна батьківщина. Майор Абрамов – жорстокий начальник табору, ненавидить усіх українців та мріє знищити «бандерівців». Червоний організовує та очолює бунт. Каторжники знають, що в них майже немає надії на успіх, але любов до свободи рухає бажанням змінити своє життя.

Захар Беркут

Рык: 2019
Жанр: бойовик, драма, екшн, історичний
Режисери: Джон Вінн, Ахтем Сейтаблаєв
IMDb: 7.3

1241 рік. Монголо-татари знову кровожерливо атакують слов’янські землі. Сіючи хаос і паніку, сльози та смерть, хан Монгольської орди – Бурунда – зупиняє своє військо на нічліг біля підніжжя Карпат. Сміливі мисливці – брати Беркути – не в змозі миритися з нападками чужинців: за першої нагоди брати пробираються у ворожий табір і звільняють полонених. Хан Бурунда лютує, тепер він має намір пройти через гори і знищити все, що зустріне на своєму шляху.

Я, «Побєда» і Берлін

Рік: 2022
Жанр: комедія, роуд муві
Режисер: Ольга Ряшина

Майже біографічна картина занурює глядача у 90-ті роки – період становлення Кузьми Скрябіна як музиканта. Сюжет простий і цілком у дусі епохи: за три дні до власного концерту Кузьма бере друга Барда і на старій «Перемозі» вирушає до Берліна, щоб обміняти її на шестисотий Мерседес у місцевого колекціонера. Він обіцяє своїй дівчині повернутися додому на новій крутій автівці, а колегам-музикантам – встигнути на концерт. Зрозуміло, що всі плани йдуть коту під хвіст.

Кіборги

Рік: 2017
Жанр: воєнний, драма, бойовик
Режисер: Ахтем Сейтаблаєв
IMDb: 7.9

Український художній фільм про війну на Донбасі покаже події вересня 2014 року, що відбувалися в найгарячішій точці Донбасу – у донецькому аеропорту ім. С. Прокоф’єва. Це жива історія про довгу і відважну боротьбу українських захисників проти ворожих загарбників, що перевершують їх за чисельністю.

Мої думки тихі

Рік: 2019
Жанр: комедія, драма
Режисер: Антоніо Лукіч
IMDb: 8.6

Вадим – молодий звукорежисер, який вирішує розпочати своє життя із чистого аркуша. Отримавши, начебто, просте завдання – записати звуки закарпатських тварин, – він мріє про далеку Канаду. Легко хлопцю не буде – головним партнером у новому проекті Вадима стає його мати.

Той, хто пройшов крізь вогонь

Рік: 2011
Жанр: драма, пригоди, воєнний
Режисер: Михайло Іллєнко
IMDb: 7.0

Звичайний український хлопець – льотчик Іван Додока – стає справжнім героєм Радянського Союзу, беручи участь у страшних битвах Другої світової війни. Після німецького полону та втечі з нього на Ваню чекає новий статус на батьківщині – державний зрадник. Івана посилають у сталінські табори, але й тут спритний хлопець примудряється уникнути несправедливого покарання: він тікає, втрачаючи надію на зустріч із сім’єю та своєю коханою. Доля юнака непередбачувана: якимось дивом Іван Додока опиниться за океаном і приєднається до індіанського племені. Фільм знято на основі реальних подій.

Поводир

Рік: 2013
Жанр: драма, біографія, історичний
Режисер: Олесь Санін
IMDb: 7.9

1930 рік. Американський інженер Майкл Шемрок разом зі своїм сином Пітером приїжджають до Харкова, щоб разом із місцевими будувати комунізм. Там він знаходить таємні докази репресій, що ховаються під маскою соціалізму. Звинувативши владу в жахливих діях проти народу, Майкл ховає секретні документи до книги сина, але сам трагічно гине. Хлопчик рятується від переслідувачів втечею і потрапляє до сліпого кобзаря. Майже не маючи шансів вижити в чужій країні, Пітер стає поводирем для незрячого, а кобзар – захисником для десятирічного американця.

Акції
Знижка до 43% на суші-сети від «Sushi Story»
Київ, Погребняка вулиця, 14
-43%
0 грн
40 грн
Знижка 40% на суші-сети від служби «Sushi Experts»
Київ, Тираспільська вулиця, 56
-40%
0 грн
40 грн
Показати всі
35 акцій

Будинок зі скалок

Рік: 2022
Жанр: документальний
Режисер: Саймон Леренг Вільмонт
IMDb: 7.2

Спільний кінопроект Данії, України, Швеції та Фінляндії розповідає про складне життя вихованців дитячого будинку у Лисичанську. Це не простий дитячий будинок: тут мешкають діти, чиї батьки загинули під час бойових дій. Вихователі, попри важкі умови та постійну загрозу, що виходить через лінію фронту, докладають максимум зусиль, щоб внести в життя дітей вогник світла та тепла.

Зйомки фільму тривали понад два роки.

Маріуполь. Невтрачена надія

Рік: 2022
Жанр: документальний
Режисери: Максим Литвинов, Юрій Сметанін
IMDb: 8.5

Фільм обов’язково треба дивитися тим, хто хоче отримати хоча б віддалене уявлення про те, як і чим жив Маріуполь у той період, коли в ньому точилися активні бої. Основну увагу приділено свідченням звичайних жителів міста, яким доводилося виживати під щільними обстрілами, в умовах нестачі продовольства та медикаментів, відсутності води, електроенергії та зв’язку. Серед цих історій – записи зі щоденника журналістки Надії Сухорукової, яка докладно описувала своє життя в обложеному Маріуполі.

OrangeLove

Рік: 2006
Жанр: драма, мелодрама
Режисер: Алан Бадоєв
IMDb: 6.8

Помаранчева революція. Пару закоханих молодих людей замкнено у квартирі. Гра почалася. Незрозумілі та загадкові правила не дозволяють залишати стіни будинку, поки живий господар нерухомості. Приз за виграш: квартира у центрі Києва та 200 тисяч євро. Єдиний зв’язок із зовнішнім світом – листи, які хтось підкидає під двері. Осіння романтика змінюється шоком та напругою, коли відкривається черговий конверт.

https://www.youtube.com/watch?v=f1IBCOoLjqk

Віддана

Рік: 2020
Жанр: драма, мелодрама
Режисер: Христина Сиволап
IMDb: 7.6

Історія двох подруг дитинства, яких пов’язує одна драматична подія. Але чи така сильна дружба, коли мова заходить про статус, честь, любов і ревнощі? Українську драму про непрості стосунки простої служниці і господині дивіться у фільмі «Віддана».

Так виглядає наш рейтинг українських фільмів, які варто подивитися кожному. Насолоджуйтесь, а ми з нетерпінням чекаємо на нові яскраві та душетрепетні сюжети від українських режисерів. Шукайте знижки на Покупоні щоразу, як збираєтеся йти до кінотеатру – так набагато дешевше ?

Які фільми з нашого списку дивитиметеся на вихідні? Що ще з українського кінематографу можете порадити для перегляду кіноманів? Діліться у коментарях, що вас вразило ?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *