Як правильно паритися — банні традиції

Лазня — це не тільки про помитися: здавна парильні служать людям способом відпочити і оздоровитися душею та тілом. Але щоб насолоджуватися банними процедурами з користю і в повній мірі, необхідно знати, як правильно паритися і що для цього потрібно взяти з собою. BlogPokuponTeam ділиться знаннями та знижками до 55% на лазню та сауну у вашому місті.

Читайте:

Які бувають лазні

Банна традиція у світі існує з прадавніх часів як основний засіб гігієни для людей і іноді служила в ритуальних цілях. З усього розмаїття лазень українці найбільше віддають перевагу російській та фінській, і трохи менше — турецькій та інфрачервоній. Щоб зрозуміти, яка підходить, необхідно розібратися в особливостях кожної.

Російська, вона ж волога або мокра (t = 50-95° C, f = 60-70%) — примітна великою піччю для створення рясної кількості пари з води.

Класична російська лазня

Фінська сауна, або суха (t=70-90°C, f=5-15%) — популярна в Америці та Європі завдяки використанню сухої пари для прогрівання тіла. Це дає менше навантаження на організм і переноситься легше на відміну від російської лазні.

Візуально фінська парилка схожа на російську

Римська — складається з двох секцій із температурною різницею — 45 і 600 С, f=30%. Такий градусний перепад легше переноситься і тонізує організм — після відвідин парної відчувається приплив сил.

Римська лазня у всій красі

Турецький хамам примітний помірною температурою нагріву — 35-55°C, f = 100%, і традицією одночасно проводити масаж (за бажанням). Саме тому такий вид лазні є особливо популярним серед жінок.

Гарна турецька лазня

Ірландська (t = 25-60° C, f = 50-65%) — відрізняється від інших правилом попереднього охолодження тіла. Потім проводиться масаж і після можна заходити в сауну.

Ірландський лазневий комплекс

Традиційна японська лазня (фурако) є дерев’яною бочкою з сидінням, куди заливається нагріта до 400 С вода (f=100%) і ця температура постійно підтримується. У воду обов’язково додають ароматні олії, мінеральні солі з природних термальних джерел або концентрати відварів трав і плодів (ромашка, меліса, очеред, календула), що сприяють розслабленню та покращенню стану шкіри.

Японська лазня фурако

Фітобочка (t = 20-30 ° C, f = 40-60%) — це різновид парної лазні на кшталт японської фурако, але замість води всередину бочки подається пара від парогенератора, вбудованого в дно. Пара збагачується цілющими екстрактами трав. Сама діжка виготовляється з кедрового дерева, відомого в народі як терапевтичне.

Фітобочка — секрет краси та молодості багатьох жінок

У сучасній інфрачервоній сауні (t=37-47°C, f=40-60%) замість пари застосовуються інфрачервоні хвилі від нагрівальних елементів, розташованих по периметру спеціальної кабіни або невеликої кімнати. Вони абсолютно безпечні для людини і добре прогрівають тіло, але не повітря, від чого і легше дихати.

Інфрачервона сауна

Читайте також:
✔️Користь масажу
✔️Види масажу для тіла та душі

Чому паритися корисно

Оздоровча дія високих температур на організм науково доведена та широко застосовується медициною для профілактики та лікування різних захворювань. Серед них — артрит, артроз, радикуліт, хронічний бронхіт, астма, фарингіт, ларингіт, а також при алергіях та хронічних синуситах, на початкових стадіях запалення верхніх дихальних шляхів.

Чим корисні походи в лазню:

  • Підвищене потовиділення сприяє очищенню організму від відпрацьованих речовин та токсинів.
  • Шкіра глибоко очищається, що сприяє її регенерації, омолодженню, кращому проникненню корисних активних речовин доглядової косметики. Це допомагає дівчині (жінці) ефективніше стежити за своєю красою та здоров’ям.
  • Гаряча пара прискорює пульс, кровотік та розширює судини, чим зміцнює серцево-судинну систему та підвищує резистентність до різних видів захворювань (інсульт, інфаркт та ін.).
  • Виводиться зайва волога.
  • Позитивно впливає на нирки та сечовидільну систему. Особливо це допомагає полегшити симптоматику за наявності проблем у чоловіків старшого віку.
  • Сприяє кращому засвоєнню поживних речовин і, як наслідок, регенерації клітин та органів.
  • Розслаблюються м’язи (усуваються болючі спазми після фізичних навантажень) і нервова система, йде стрес і почуття тривожності.

Вважається, що лазня чи сауна допомагає скинути вагу, що вірно лише частково. Ставши на ваги до і після процедури, ви дійсно не дорахуєтеся 1-2 кг. Але це пішла вода, а не жир… А от із лікуванням застуди і нежиті парилка реально допоможе, якщо тільки захворювання не перейшло в гостру стадію. При сильному кашлі, високій температурі та ломоті в тілі розумніше звернутися до кваліфікованого терапевта, ніж займатися самолікуванням. Переходьте за посиланням та заощаджуйте зі знижками від Покупона до 70%.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Рекомендований вік для відвідування лазні або сауни — 10-75 років за умови відсутності наступних протипоказань:

  • Гіпертонія.
  • Онкологічне захворювання.
  • Хронічні запальні процеси у організмі.
  • Психічні та невротичні відхилення.
  • Захворювання серцево-судинної системи.
  • Туберкульоз.
  • ДЦП та дитячий енурез.
  • Епілепсія.
  • Хвороба Паркінсона.
  • Дівчині (жінці) у період менструацій і категорично під час вагітності, навіть за наявності великого досвіду відвідування лазні: зайві теплові навантаження можуть негативно вплинути на формування органів у дитини та спровокувати викидень. Відновлювати відвідування оптимально через 3 місяці після народження дитини: доведено, що молоко не зіпсується і не перегорить у період лактації.

Як правильно паритися

Незважаючи на всі плюси, лазня здатна і нашкодити абсолютно здоровій людині, якщо не дотримуватися простих правил. Чоловікові або дівчині (жінці) необхідно бути особливо обережними з російською парилкою, адже висока вологість дає найбільше навантаження на судини, що може призвести до наслідків — від теплового удару, зневоднення, аритмії до інфаркту міокарда. Якщо у вас здоров’я не надто міцне, краще ходіть у сауну чи хамам — вони переноситься легше.

Правила відвідування лазні та сауни:

  • Ходити в лазню потрібно не частіше одного разу на тиждень.
  • Час у парилці дуже індивідуальний: новачкам буде достатньо 3-4 хвилини для одного заходу, а досвідченим банщикам варто паритися не більше 15 хвилин.
  • Категорично заборонено вживати важкий алкоголь перед та під час парильні! Максимум легке якісне крафтове пиво в помірній кількості не більше 0,5 літра.

Між заходами краще пити ароматний чай, мінеральну воду, морс чи сік, які допоможуть відновити водний баланс організму.

  • Не можна наїдатися перед лазнею: жар погано впливає на процес травлення їжі. Але й на голодний шлунок паритись не бажано. Якщо попередньо поїсти не вдалося, можна взяти з собою легке перекушування — фрукти, печиво та мед до чаю або фісташки, горіхи, в’ялене м’ясо, сир (чеддер, моцарелла, бри, сулугуні) або іншу закуску до пива за смаком з невеликим вмістом солі, щоб не пересушувати організм.
  • Небажано вирушати в парну відразу після виснажливого фізичного навантаження. Необхідно дати 1,5-2 години організму перепочити.
  • Обливатись холодною водою, пірнати в річку, ополонку або чан після парної для загартування тіла слід тільки здоровим і тренованим людям. Початківцям краще від цього утриматися.
Молоді дівчата паряться у лазні

Що робити, якщо перегрівся у лазні чи сауні

У парилці може стати важко дихати, запаморочитися голова, почне часто битися серце і темніти в очах, — це ознаки перегріву! Якщо той, хто зазнав теплового удару, здатний самостійно пересуватися (інакше потрібно обов’язково викликати швидку допомогу), необхідно зробити наступне:

  • При поганому самопочутті людини в жодному разі не можна різко обливати холодною водою або виводити на вулицю — різкий перепад температур лише нашкодить і погіршить стан.
  • Людину, якій стало погано, потрібно вивести з парильні й дати лягти на рівну поверхню, підклавши під ноги валик, скручений рушник чи невелику подушку.
  • Забезпечте надходження свіжого повітря в приміщення через вікно або двері.
  • Якщо в сауні є медична аптечка — використайте нашатирний спирт, щоб швидше привести його до тями.
  • Після того, як стан стабілізується, покладіть холодний компрес на лоб. Наприклад, рушник, змочений у прохолодній воді.

Навіть якщо стан повністю нормалізується — в лазню повертатися не можна. Потрібно їхати додому відпочивати, бажано у супроводі когось із друзів, на випадок, якщо раптом знову закрутиться голова у дорозі.

Важливо! У разі відчуття симптомів перегріву протягом 24 годин необхідно обов’язково звернутися до лікаря.

Що потрібно брати з собою у лазню та сауну

Якщо ви вперше зібралися попаритися в лазні або сауні, то логічно, що це питання викликає у вас труднощі, як перший день у школі у першокласника. Тому розберемо цей момент докладніше.

Одяг та аксесуари

І чоловікам, і дівчатам (жінкам) традиційно прийнято паритися, закутавшись у легке парео з натуральної бавовняної тканини з високою проникною здатністю для теплого повітря. Чому не можна у купальнику чи плавках? Справа в тому, що розпарена шкіра стає вразливою і їй важко дихати під синтетичною тканиною. І обов’язково купіть шапочку для лазні з фетру та повсті — вона вбереже вашу голову та волосся від перегріву! А на ноги потрібно одягати капці, шльопанці чи в’єтнамки, щоб комфортно та безпечно пересуватися.

Не завадить мати і килимок під попу, особливо відвідувачам російської чи фінської лазні, де лавочки для сидіння часто дуже гарячі, шампунь чи гель для душу, мочалку, гребінець та рушник.

Банні традиції всієї родини

Косметичні засоби

Подібні оздоровчі процедури добре поєднуються з доглядом за красою. Як говорилося вище, пара відкриває та очищує пори на шкірі від шлаків та токсинів, і одночасно покращує транспортування вітамінів та інших корисних речовин. Для посилення ефекту використовуйте натуральну косметику та спеціальний прилад для пілінгу обличчя, мило банне з антицелюлітним ефектом, скрабами для тіла, масками для обличчя і т.д. Це допоможе видалити ороговілі клітини шкіри, посилити приплив крові та відтік лімфи, розгладити та омолодити шкіру.

Віник

Банний віник використовується для масажу (віничний масаж), нагнітання пари шляхом розбризкування вологи по стінах та кам’яниці сауни або лазні та глибшого прогрівання тіла. В Україні та Європі виготовляється з гілок дуба, берези, липи та інших листяних дерев з приємним ароматом, що зв’язуються у пучок. Деяким подобається східний бамбуковий віник, який завдяки своїй твердості посилює масажний ефект та розслаблення. Щоб не обпектися — використовуйте лазневі рукавиці.

Види банного віника
Види банного віника

Як правильно використовувати віник у лазні чи сауні дивіться у відео:

Ефірні олії

Ідея застосування в лазні та сауні ефірних олій стара як сама банна традиція.
Швидко проникаючи в тіло, вони мають зігріваючий, антисептичний та інгаляційний ефекти: очищається носоглотка, розширюються бронхи та судини, стабілізується нервова система. Бувають на основі м’яти, евкаліпта, лаванди, герані, сандалового дерева, розмарину, грейпфрута, ялиці, лайма, кипарисового або чайного дерева та інших рослин.

У фінській сауні невеликі ємності з розведеним у теплій воді маслом ставлять неподалік нагрівача, печі або кам’янки, а в російській бані обмазують розчином стіни або лавки, щоб створити ефект випаровування. Ні концентровані, ні розбавлені водою ефірні олії не варто лити на розпечене каміння, інакше вони почнуть підгоряти, виділяючи неприємні запахи. Як варіант, спочатку охолодіть каміння простою водою і потім злийте розчин з маслом, якщо хочеться якнайшвидшого ефекту від процедур.

Пропонуємо кілька варіантів змішування ефірних олій на 1 л води з конкретними ефектами:

  • Антистрес —  5 крапель апельсина і по 3 краплі бергамоту та ялиці.
  • Для загартування — по 3 краплі ялиці, лимона та 5 крапель евкаліпта.
  • Тонізація шкіри — по 5 крапель ялиці, лимона та апельсина.
  • Для зняття втоми — по 3 краплі розмарину, лимона та м’яти.

Або використовуйте вже готові коктейлі ефірних олій для сауни та лазні.

Детальніше про ефірні олії для лазні та сауни у відео:

Читайте також:
✔️SPA – що це і навіщо
✔️Секрети та користь турецької лазні
✔️Ефективні способи підвищити імунітет
✔️Як гартуватися з користю для здоров’я

«Баня парить — все поправить», — кажуть у народі. Слідкуйте за своїм самопочуттям та станом тих, хто з вами поряд, щоб ніхто не перегрівся. Ходіть у лазню з розумом, тоді і здоров’я буде міцним цілий рік, і позитивний настрій.

1 коментар
  • Елена

    Очень люблю баню и регулярно хожу с подругами) это помогает хорошо расслабиться и привести кожу в порядок. и после банного отдыха самый лучший сон – спишь крепко, как маленький ребенок)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *