Як і чим підвищити імунітет – ефективні методи

Як і чим підвищити імунітет – ефективні методи

Часті застуди, нездужання, поганий сон та нескінченні стреси призводять до виснаження імунної системи організму. Але навіть сьогодні — у період різних вірусів та пандемій не кожен знає, що таке імунітет та як його підвищити. BlogPokuponTeam розповість про тонкощі імунної системи та допоможе знайти правильні засоби для підвищення нашого природного захисту у будь-якому віці.

Акції
Допоможи Фонду збудувати Сімейну Кімнату
Київ, Михайла Гришка вулиця, 7
-0%
0 грн
20.0 грн
Показати всі
19 акцій

Читайте в огляді:

Що таке імунітет?

Імунна система – це мережа спеціальних органів і клітин, яка створює потужний щит для нашого організму від різних інфекцій та патогенів (бактерії, віруси, паразити, грибки) та бореться з ними. У більшості випадків ця «війна» проходить непомітно для нас, але якщо імунітет ослаблений, ми починаємо хворіти, і організму потрібно більше часу, щоб впоратися з атакою.

Імунна система складається з кількох захисних механізмів:

  • Органи та тканини: кістковий мозок, вилочкова залоза (тимус), лімфатичні тканини селезінки та кишечника, мигдалики, лімфатичні вузли, червоподібний відросток (апендикс).
  • Клітини (лейкоцити) та молекули (різного типу та з різними функціями), які можна охарактеризувати як «солдатів» імунної системи.
Імунітет людини
Імунітет людини

Імунітет, у свою чергу, поділяється на два типи:

  • Вроджений – це система захисту, яка сформована в ході еволюції і передається ще в утробі від матері. Наприклад, шкіра та слизові оболонки – первинний та основний бар’єр для проникнення патогенів в організм, а слина та шлунковий сік підключаються при попаданні паразиту до травної системи. У крові також є вроджена захисна сила — клітини та молекули, які допомагають позбавитися небезпечних для здоров’я мікробів.
  • Специфічний (придбаний) імунітет пов’язаний насамперед із роботою спеціальних клітин — лейкоцитів (білі клітини крові). Імунні клітини утворюються в кістковому мозку та циркулюють по кровоносних та лімфатичних судинах. При виявленні чужорідного мікроорганізму, що потрапив ззовні, вони атакують та знищують його.

До набутого імунітету відносяться антитіла, вироблені після імунних сироваток або вакцинації.

Лейкоцити мають кілька підвидів, кожен із яких відіграє важливу роль у придушенні патогену (антигену). Деякі клітини розпізнають шкідника і створюють «пам’ять» про їхнє існування, щоб у разі нової атаки швидко та ефективно його побороти. Якщо вірус ще не відомий організму, вироблення антитіл буде повільнішим і складнішим. Наприклад, якщо ви хоч раз перехворіли на вітрянку, краснуху або кір, імунна система виробляє антитіла (пам’ять), які при повторній атаці швидко нейтралізують патоген.

Придбаний імунітет за допомогою пам'яті клітин захищає організм від відомих вірусів
Придбаний імунітет за допомогою пам’яті клітин захищає організм від відомих вірусів

Читайте також:
Календар щеплень дорослим та дітям
Вакцинація від Covid-19: все, що потрібно знати про вакцину
Гемоглобін – симптоми при низькому рівні та як підняти
Аналізи на вітаміни та мікроелементи: які, як і де здати

Причини зниження імунітету

Існує ряд причин, які знижують імунний захист дорослої людини, і вони можуть бути патологічними (імунодефіцит) та непатологічними.

Патологічні чинники послаблюють і руйнують лейкоцити, у результаті організм перестає боротися з інфекціями. Імунодефіцит зазвичай є спадковим або серйозним набутим захворюванням, серед яких:

  • Захворювання крові (лейкоз, лімфома, анемія).
  • Вроджені та набуті імунодефіцити, ВІЛ-інфекція.
  • Печінково-ниркова недостатність.
  • Порушення шлунково-кишкового тракту.
  • Онкологія.
  • Аутоімунні захворювання.
  • Порушення щитовидної залози.

Також до імунодефіциту може призвести тривалий неконтрольований прийом антибіотиків, агресивна променева або хіміотерапія при онкології, перенесені тяжкі операції та серйозні травми.

Хронічний стрес знижує захисні властивості організму

Непатологічні причини зниження імунітету найчастіше пов’язують із способом життя, найпоширеніші – це:

  • Часті неврози та стреси.
  • Незбалансоване харчування (дієти, голодування, дефіцит вітамінів).
  • Відсутність чи надлишок фізичних навантажень.
  • Шкідливі звички (навіть у малих кількостях).
  • Проживання в зонах радіації та промзонах.
  • Регулярне недосипання.

Як зрозуміти, що імунна система ослаблена?

Коли тіло людини вступає в контакт з антигеном, всі захисні механізми імунної системи діють швидко та злагоджено, щоб захистити організм. Але як зрозуміти, що імунітет ослаблений та не може якісно виконувати свою захисну функцію?

При зниженому імунітеті людина піддається частим застудам
При зниженому імунітеті людина піддається частим застудам

Ознаки, що сигналізують про те, що час покращувати своє здоров’я, як правило, можуть мати такі форми:

  • Довгонезаживаючі рани.
  • Часті застуди, які перетікають у хронічні.
  • Алергія.
  • Почуття слабкості та втоми.
  • Прищі на обличчі, акне та демодекс.
  • Збільшення лімфатичних вузлів.
  • Грибкові ураження нігтів та слизових.
  • Випадіння волосся.
  • Порушення сну.

Але це лише верхівка айсбергу. Через зниження імунітету організм беззахисний перед ГРВІ, пневмонією, онкологією та навіть ВІЛ.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Читайте також:
Як вибрати свого психолога
Емоційне вигорання та що з цим робити
7 причин зайнятися йогою

Засоби для підвищення імунітету: ліки та вітаміни

У різні пори року, наприклад, восени, організму особливо потрібна підтримка. Але перш ніж приймати будь-який засіб, фармакологічний або народний, важливо звернутися до лікаря імунолога чи терапевта. Швидше за все лікар призначить здати імунограму – аналіз, який показує здатність організму протистояти вірусам прямо зараз.

Медичні препарати

У період пандемії та гострих респіраторних інфекцій препарати для підняття імунітету набули небувалої популярності, проте їх ефективність не доведена офіційною медициною. В основному імуностимулюючі речовини здатні лише на короткий час підняти захисну реакцію організму за рахунок стимуляції окремих типів клітин, але результат буде нетривалим і може призвести до серйозних побічних ефектів.

Підняти або знизити імунітет здатні лише спеціалізовані медичні препарати (імуномодулятори та імунодепресанти), які застосовуються при серйозних порушеннях в організмі та видаються тільки за рецептом.

Будьте обережні з вживанням будь-яких ліків та не займайтеся самолікуванням. Медичні препарати для імунітету можна приймати тільки за рекомендацією лікаря.

Не приймайте лікарських препаратів без призначення лікаря
Не приймайте лікарських препаратів без призначення лікаря

Пробіотики та пребіотики

Для підвищення імунітету зовсім не обов’язково приймати таблетки, достатньо налагодити правильне харчування та додати до раціону корисних речовин, адже близько 70% імунної системи знаходиться у шлунково-кишковому тракті.

Пробіотики (мікроорганізми, активні бактерії) вважаються найкращими підсилювачами імунітету. Вони допомагають зміцнити «бар’єрну» функцію слизової оболонки кишечника, зменшуючи ймовірність попадання кишкових бактерій у кровотік.

Правильне повноцінне харчування посилює імунний захист
Правильне повноцінне харчування посилює імунний захист

Пребіотики – компоненти їжі, які не перетравлюються, але використовуються мікрофлорою для нормальної роботи та підтримання життєдіяльності. Найпопулярніший пребіотик – клітковина. Але крім нього є полісахариди, багатоатомні спирти, деякі жирні кислоти.

Наситити організм пребіотиками найпростіше з їжі, харчуючись повноцінно та правильно. Вони містяться в молочній продукції, овочах, фруктах, бобових та необроблених злаках та крупах. Також є аптечні добавки, але перед застосуванням бажано проконсультуватися з сімейним лікарем.

Акції
Програма «Eximia body-контуринг» у «BG Lab»
Київ, Євгена Чикаленка вулиця, 20А
-61%
1300 грн
699.0 грн
Показати всі
6 акцій

Антиоксиданти

Стійкість до інфекцій можна підвищити, забезпечивши організм антиоксидантами:

  • Глутатіон виробляється організмом і міститься в деяких овочах (спаржа, авокадо, шпинат, яблука), у сардині, яєчному жовтку, часнику, молоці та м’ясі.
  • Вітаміни забезпечують красу та здоров’я нашому тілу, і в темі імунітету відіграють одну з важливих ролей. Для зміцнення організму приймайте: вітамін С (солодкий перець, цитрусові, чорна смородина, всі види хрестоцвітих, ківі), вітамін Е (олії, авокадо, горіхи), вітамін D (риба та риб’ячий жир, креветки, яєчний жовток, вершкове масло), В6 та В12 (броколі, сухофрукти, кисломолочні та морепродукти).
  • В-каротин має антиоксидантні властивості, підвищує фізичну активність та сприяє швидкій нормалізації сну (морква, курага, гарбуз, петрушка, помідори).
  • Мінеральні солі необхідні для правильного виконання багатьох біологічних функцій, пов’язаних з ефективністю імунної системи. Селен і цинк (риба та м’ясо, пшениця, бобові, морські водорості), залізо (яловичина, печінка, яйця, сочевиця, морепродукти) та мідь (міститься в печінці, грибах, мигдалі) – всі ці елементи відповідають за підвищення імунітету на клітинному рівні, які розпізнають та знешкоджують чужорідні та небезпечні агенти.
  • Амінокислоти (глютамін та аргінін) – це «паливо» для лейкоцитів, які незамінні в процесах синтезу білків та виробленні гормонів. При прийомі аргініну у правильних дозах підвищується гормон росту, покращується мозкова діяльність та налагоджується робота нервової системи. Продукти, багаті на амінокислоти, – це: м’ясо, яйця, бобові, рис, молочні продукти, горіхи.
Антиоксиданти підвищують стійкість організму до інфекцій
Антиоксиданти підвищують стійкість організму до інфекцій

Натуральні чаї

Гарною профілактикою ГРВІ взимку, та й будь-якої пори року, можуть стати народні способи зміцнення імунітету. Наприклад, чаї з шипшини, календули, чебрецю, обліпихи, малини, ехінацеї. Ці рослини мають дивовижні якості: протизапальну, відхаркувальну, дезінфікуючу та протипаразитарну дію. А якщо в чашку ароматного чаю додати ще й ложку меду з імбиром – ви отримаєте додаткову порцію корисних речовин.

Додавати мед можна лише у теплий напій, окріп нейтралізує його корисні властивості
Додавати мед можна лише у теплий напій, окріп нейтралізує його корисні властивості

Інгаляції ефірними оліями

Хорошою стимуляцією імунітету є інгаляції з краплею ефірної олії. Для стимуляції імунітету використовують: кминову, кедрову, лимонну, жасминову, кипарисову та масло обліпихи.

Крім інгаляцій, додавайте олії в аромолампу та обкурюйте приміщення. Можна навіть помити підлогу, додавши пару крапель ефірної олії у відро з теплою водою. Однак, перед застосуванням будь-яких олій потрібно переконатися, чи немає у вас алергії на них. Для цього можна зробити алергопробу, помазавши нею невелику ділянку на згині ліктя. Прислухайтеся до себе, якщо запах викликає неприємні відчуття або почервоніння на шкірі, краще відмовтеся від її використання.

Перед використанням ефірних олій для інгаляції переконайтеся, що у вас немає алергії
Перед використанням ефірних олій для інгаляції переконайтеся, що у вас немає алергії

Здоровий спосіб життя – найкращий спосіб підвищити імунітет

Найкращий спосіб зміцнити імунну систему – вести здоровий спосіб життя. Швидко підвищити імунітет неможливо, це щоденна робота і догляд за собою. Кожна частина тіла функціонує найкраще, коли вона захищена від зовнішніх впливів та підтримується стратегіями здорового способу життя. Отже, щоб бути здоровим:

  • Відмовтеся від куріння, адже навіть пасивне вдихання нікотину згубно впливає на здоров’я. Обмежте споживання алкоголю, оскільки він порушує синтез імуноглобуліну та сприяє поступовому ослабленню захисних сил організму.
  • ✅Ходіть у сауну, лазню, хаммам, якщо немає протипоказань. Помірно високі температури стимулюють потовиділення, очищають дихальні шляхи та активізують кровотік.
  • Робіть зарядку, займайтеся йогою, ходіть у спортзал, танцюйте. Фізична активність захищає від стресу, допомагає організму виводити токсини, що накопичилися, і сприяє виробленню серотоніну, гормону гарного настрою.
  • ✅Пройдіть курс лімфодренажного масажу (за відсутності протипоказань). Він добре знижує стрес і активізує кровотік.
  • Більше гуляйте на свіжому повітрі, навіть узимку та восени. Сонячний вітамін D необхідний формування міцного імунітету.
  • Почніть гартуватися. Краще пробувати в теплу пору року вранці обливати стопи прохолодною водою, а вже з другого тижня все тіло.
  • Висипайтеся. Оптимальний режим сну для людини 6-8 годин. Його порушення призводить до безсоння, і захисні функції організму виходять із ладу.
  • Скажіть «ні» стресу. Зайві переживання згубно впливають на організм та призводять до гормональних збоїв. Якщо ви відчуваєте, що самотужки вам не впоратися, і негативні думки атакують, зверніться до психолога, на Покупоні можна вибрати хорошого фахівця зі знижками до 90%.
Акції
До 12 занять фітнесом в студії «GlamShape»
Київ, Братиславська вулиця, 14Б
-49%
1050 грн
399.0 грн
До 16 занять фітнесом та стретчингом у «FitMotion»
Київ, Срібнокільська вулиця, 12
-58%
550 грн
279.0 грн
Показати всі
52 акцій
Регулярне заняття спортом допомагає зняти стрес, що накопичився
Регулярне заняття спортом допомагає зняти стрес, що накопичився

Читайте також:
Як легко кинути палити
Як позбутися алкогольної залежності
Як швидко заснути – якщо підрахунок баранчиків не допомагає
Як гартуватися правильно з користю для здоров’я

Підвищення імунітету під час вагітності

У першому триместрі імунна система майбутньої матері ще не встигає пристосуватися до нового стану, тому вагітні жінки на ранніх термінах часто піддаються застудам. Її організм повністю зайнятий зростанням плоду і захисту від патогенів віддається менше енергії. Через 3-4 місяці після пологів імунна система починає потихеньку відновлюватися і згодом прийде в норму.

Правильне харчування та повноцінний сон найкращі друзі майбутньої мами
Правильне харчування та повноцінний сон найкращі друзі майбутньої мами

Для зміцнення імунітету у вагітних лікарі рекомендують:

  • ✅Правильно харчуватися та приймати вітаміни.
  • ✅Більше гуляти на свіжому повітрі та по можливості займатися спортом (плавання, йога для вагітних).
  • ✅Чаще мити руки та уникати людних місць.
  • ✅Висипатися та уникати стресів.
Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

Підвищення імунного захисту та підтримання організму в бойовій готовності – один із пріоритетів будь-якої людини. Навіть якщо ви почуваєтеся добре і сповнені енергії, регулярно проходьте медичні обстеження, а за наявності хронічних захворювань не пропускайте відвідування лікаря. Ведіть здоровий спосіб життя, займайтеся спортом та харчуйтеся правильно, щоб зміцнити свій захист. А як ви піднімаєте імунітет? Пишіть у коментарях.

12 коментарів
  • Виктория

    Например я знаю как повысить имунитет всей семье легко и просто,мы всегда осенью принимаем настойку Травник Карпатский это очень хорошее средство.

    • Наталья Лукьяненко

      Добрый день, Виктория. Фитотерапия – хороший способ повысить иммунитет, особенно в комплексе со здоровым образом жизни, полноценным питанием и регулярными физическими нагрузками :) Спасибо, что читаете нас, BlogPokuponTeam.

  • Полина

    Каждый раз как делаю ребенку вакцинацию задумывают, а нужно ли. Никак не могу ответить себе на этот вопрос, прочитав вашу статью теперь еще больше задумалась.

  • Оля

    Не согласна с вакцинацией, хотя это уже дело каждого человека и каждого родителя наверно. Сама постоянно повышаю иммунитет лимоном и имбирем.

  • Nastya R.

    Мне как то посоветовали пить побольше свежевыжатых соков. Вот я и подсела на ягодные, фруктовые соки. Реально самочувствие меняется в лучшую сторону, да и воды пить больше нужно – вот это думаю вообще золотое правило.

  • Sveta

    Моя вакцина для иммунитета это обычная чистая вода, обожаю пить воду каждый день, с тех пор как начала пить ее регулярно, теперь это просто вошло в привычку. Стала чувствовать себя намного лучше, плюс уже долго не курю, бросила. Чувствую большое расслабление в грудной клетке. Считаю так будет намного лучше добиться здорового и крепкого иммунитета, если еще и избавить себя от вредных привычек..

  • Вика

    Я до четвертого класса дома училась, потому что болела часто простудами. И дочь у меня такая же. Иммунитетом занимаемся каждый день, по крупинкам собираем. Чтоб и чисто дома было и проветрено, и влажно. И на воздухе погулять, и фруктов поесть, и выспаться. И витамины пьем… Просто ежедневный труд. Так что работает все только в комплексе. Иначе никак.

  • Марго

    По личному опыту соглашусь, что сон – очень важный пункт. Стоит моему режиму сбиться, как у меня сразу все охранные механизмы летят к чертям… Поэтому стараюь высыпаться. А вот как не стрессовать и получать нормальную дозу витамина Д в эти сумрачные зимние месяцы – прямо не имею понятия(( как гляну в окно, так аж депрессняк наваливается, и солнца тааак не хватает, прямо ужас…

  • Карина

    Могу с уверенностью сказать, что все витамины – это сплошная химия. У меня две подруги медсестры и обе утверждают, что лучше съедать по яблоку и цитрусовому в день, и время от времени остальные фрукты, чем пичкать себя витаминами в таблетках. Единственное исключение рыбный жир в капсулах, а все остальное сплошная химия в таблетках, если только витамины не колоть напрямую в кровь в больницах. Так что я уже давно не покупаю никаких витаминов, только деньги на ветер.

  • Ксюша

    Мне наверное повезло, я болею ну очень редко ( та и болезнью это не назовешь – легкое недомогание). Я с самого детства не боялась пить холодную воду или есть мороженное зимой. Никогда не одевалась как капуста в холода и не парилась по поводу сквозняка, на улицу не раз ходила с влажной головой. Не знаю, может это наследственное или я действительно закаляла свой организм таким образом, но тем не менее почти никогда не болею, а даже если и простужусь, то не травлю организм таблетками и прочей химией. Чай с лимоном, медом или малиной мое лекарство. Единственное когда я начала чувствовать себя действительно ослабленной, это когда сидела на диете, точнее на ПП. Явно в то время моему организму начало чего-то не хватать и самочувствие мягко говоря было не очень. Так что могу сказать по своему опыту, что нормальное питание играет огромную роль и если и диета, то она должна быть очень строго подобрана именно для вас. Еще могу сказать, что старайтесь меньше пить лекарств. Пусть ваш организм сам борется с бактериями, не давайте ему расслабляться, иммунка должна работать, она для этого и нужна! А пичкая себя таблетками когда почувствовали легкое недомогание не стоит.

  • Nastya

    Могу с твердостью сказать что иммунитет укрепился у меня за счет того что я перестала курить ну и в последствии выпивать как это было раньше, хоть было и тяжело первую неделю. Ну и интенсивные вечерние тренировки танцами по вечерам перед сном мне тоже помогли в дальнейшем.. Чувствую как организм радуется теперь тому что тратит свою энергию на спортивные нагрузки а не на курение и распитие алкоголя. Осталось конечно и питание поменять, но это уже со временем. Не хотелось бы себя сразу вот так резко прям во всем ограничивать, на счет еды тут уже нужен особый индивидуальный подход.

  • Вита

    Все правильно, за иммунитетом нужно хорошо следить и лучше с детства. Закалаться. Не бояться холодной воды, мороженого, открытых форточек, наоборот стараться привыкать к холоду, чаще ходить босиком. Обязательно следить за питанием. Как и сказано в статье спорт и закаливание- отличный помошник в выработке иммунитета и, заодно, хорошего настроения)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *