Календар щеплень дорослим, дітям і де краще вакцинуватися

Факти – річ уперта, а вони стверджують, що вакцинація врятувала людство від епідемій багатьох важких інфекцій – віспи, поліомієліту, свинки, дифтерії. Але без підтримки потрібного рівня колективного імунітету ці хвороби будуть прогресувати знову. Адекватною імунопрофілактики вимагає і новий виклик – пандемія Covid-19. BlogPokuponTeam розбиралася, від яких інфекційних хвороб необхідна вакцинація, навіщо керуватися календарем імунізації, як і де зробити якісне щеплення, скільки це буде коштувати і як заощадити до 30%

Читайте в нашій статті:

Які щеплення важливо робити дитині і дорослому

За останні 5 років напружена епідемічна ситуація в Україні набрала загрозливих обертів. Причина тому як поява нових вірусів та інфекційних захворювань, так і нехтування графіком вакцинації і навіть повна відмова багатьох людей від щеплень.

Чим так небезпечні інфекційні хвороби? Які наслідки можуть наздогнати нещеплених людей, і які вакцини найбільш якісні – читайте далі.

Коронавірус Ковід 19 

Єдиним ефективним способом боротьби з коронавірусів є щеплення, і вже в січні 2020 року вчені світу приступили до розробки вакцини. На даний момент існує кілька препаратів з доведеною ефективністю, схвалених ВООЗ, і процес вакцинації активно ведеться у всіх країнах. 

Щеплення не захищає від зараження на 100%, але гарантує протікання хвороби в більш легкій формі, без реанімації і важких наслідків. 

Вакцина від ковід

В Україні доступні щеплення такими препаратами: 

  • Оксфорд-АстраЗенека (Oxford-AstraZeneca), Великобританія. Це вірусна рекомбінантна векторна вакцина на основі ослабленого аденовірусу шимпанзе (AdV). Ефективність (наскільки у вакцинованих людей знижується ризик захворіти в порівнянні з невакцинованими) – 63-70%. Укол вводиться двома дозами по 0,5 мл з інтервалом від 8 до 12 тижнів. 
  • Moderna (Модерну), США. РНК-вакцина, ефективність 92%. Вводиться внутрішньом’язово двома дозами по 0,5 мл з інтервалом 28 днів, при необхідності – до 42 днів. 
  • Пфайзер-Біотек (Pfizer BioNTech), США, Німеччина. РНК-вакцина, ефективність 95%. Для повного захисту від вірусу потрібні 2 дози з інтервалом 21-28 днів. Вік – з 12 років. 
  • CoronaVac (КоронаВак), Китай. Інактивована цельновірусна вакцина. Ефективність – 51%. Вводиться внутрішньом’язово двома дозами з інтервалом 2-4 тижні. З 18 років. 
  • Johnson & Johnson, США. Вакцина на основі аденовірусу людини. Ефективність через 28 днів після імунізації – 93%. Передбачає внутрішньом’язове введення однієї дози препарату. Рекомендована з 18 років. 

Читайте також: 

Вакцинація від Covid-19: все, що потрібно знати про вакцини 

Тест на коронавірус Covid-19: як і де робити 

Як передається коронавірус

Пневмококова інфекція

Пневмокок, а точніше Streptococcus pneumoniae, – це бактерія, яка часто викликає ускладнення при ГРВІ, грипі і COVID-19: отити, синусити, пневмонію, менінгіт, сепсис.  Цей збудник – один з основних винуватців смертності дітей до 5 років. Ефективність антибіотиків проти пневмококової інфекції з кожним роком падає, що ускладнює процес лікування. Найбільш ефективним захистом від цієї інфекції є вакцинація. В Україні щеплення від пневмокока не включене до національного календаря, хоча в більш ніж 70 країнах воно є обов’язковою.

На тлі пандемії коронавируса щеплення від пневмокока не тільки безпечні, але і рекомендовані, особливо таким категоріям людей:

  • діти до 5 років;
  • літні люди, старші 65 років;
  • пацієнти з хронічними захворюваннями (імунодефіцитні стани, хвороби системи кровотворення, серцево-судинної і дихальної систем, цукровий діабет);
  • алергіки;
  • курці і діти батьків, які палять;
  • діти, які часто хворіють на ГРВІ.

На сьогоднішній день існує 2 види вакцин від пневмокока:

  • «Prevnar 13» – 13-валентна кон’югована пневмококової вакцина. Можна колоти немовлятам від народження. 
  • «Pneumovax 23» – 23-валентна пневмококова полісахаридна вакцина. Рекомендована всім дорослим від 65 років і особам в зоні підвищеного ризику.

Правець, дифтерія, коклюш

Правець – хвороба нервової системи. Заразитися збудником правця – правцевою паличкою – можна в будь-який час навіть через найменшу ранку або скалку. Через прогресуючу хворобу починаються судоми, а при поганому розвитку можливий летальний результат: уражаються нерви, відповідальні за дихання.

Дифтерія – дуже важка хвороба, яка вражає, в першу чергу, бронхи і горло.  Дифтерійна паличка – збудник інфекції, через яку страждають внутрішні і дихальні органи людини, піднімається висока температура. Нерідко з’являються важкі ускладнення, тому хвороба смертельно небезпечна.

Коклюш – хвороба дихальної системи, яка особливо небезпечна для нещеплених дітей.  Відрізняється важким характерним кашлем і можливими неприємними наслідками: пневмонія, крововиливи в мозок і в склери очей.

Дітям від двох місяців вводять вакцину АКДС, яка захищає від правця, дифтерії та кашлюку в трьох дозах з певними інтервалами. Якщо всі норми і графік введення вакцини будуть дотримані вірно, ваш організм легко подолає можливу інфекцію з раннього дитинства і до 6 років. У 6 років і кожні наступні 10 років необхідно робити ревакцинацію. Дорослим повторне щеплення від коклюшу не робиться, тому що  ця хвороба стає менш небезпечною і легше переноситься. Роблять двохкомпонентне щеплення від правця і дифтерії. Якщо якийсь етап вакцинації був упущений або ви відмовляєтеся від ревакцинації – ви в групі ризику.

Яку вакцину краще застосовувати? Залежно від виду коклюшного компонента – клітинного або безклітинного (ацелюлярного) – виділяють 2 різновиди вакцин АКДС:

  • Цільноклітинні – більш ефективні у формуванні імунного захисту (ефективність – 95%), але мають більш виражені побічні ефекти – підвищення температури, біль і припухлість в місці уколу. В Україні це індійська вакцина виробництва компанії «Serum Institute».
  • Безклітинні (ацелюлярні): французькі препарати «Тетраксім», «Пентаксим», «Гексаксім», бельгійські  – «Инфанрикс (АаКДП),« Инфанрикс ІПВ »,«Инфанрикс Гекса »,«Бустрікс », «Бустрікс Поліо». Вакцина має менше побічних ефектів, але рівень захисту нижче, ніж у цільноклітинним АКДС – 84-85%.
Щеплення

Кір, краснуха, паротит

Кір – небезпечна хвороба, збудник якої дуже швидко поширюється серед групи людей.  Характеризується запаленням слизових оболонок порожнини рота і дихальних шляхів, високою температурою і висипом на шкірних покривах. Може викликати важкі ускладнення, такі як пневмонія та енцефаліт.

Краснуха – вірусне захворювання, яке є вкрай небезпечним для вагітних жінок, а точніше для плода: вірус може спровокувати серйозні вроджені вади.

Паротит (свинка) – інфекційне захворювання, викликане параміксовірусом.  Уражаються слинні і підшлункові залози, насінники. Захворювання небезпечне тим, що може викликати ускладнення на мозку, нирках і залозах, а також спровокувати безпліддя у чоловіків.

Від кору, краснухи та паротиту дітей прищеплюють одночасно в 1 рік, а другу дозу вводять в 6 років (вакцина КПК).

Ревакцинацію від цих хвороб радять робити кожні 10 років, тому що  захист від них може ослабнути. Якщо з якихось причин ви не виконали профілактичний план по вакцинації від кору, краснухи та паротиту або не знайшли даних про імунізацію в медкарті, зверніться до свого лікаря. Він призначить аналізи на антитіла, за результатами яких стане зрозуміло, потрібно вам робити щеплення чи ні – можливо, у вас вже є імунітет від цих хвороб.

Найбільш ефективною і доступною вакциною КПК є трикомпонентний препарат виробництва Бельгія «Пріорікс».

Щеплення дорослих

Грип

Грип  респіраторне захворювання, яке може супроводжуватися високою температурою, лихоманкою, головним болем, кашлем, ломотою в м’язах, суглобах. Небезпечний можливими важкими ускладненнями: пневмонія, бронхіт, отит, трахеїт, риніт, синусит, перикардит, міокардит.

Вакцинацію від грипу рекомендується робити щорічно, до початку епідемії. Щепитися радять до середини листопада. Дітям щеплення вводиться в два етапи по одній дозі з проміжком в 4 тижні.

Вакцинація проти грипу не входить до календаря обов’язкових щеплень в Україні, але її рекомендують робити людям з групи ризику:

  • вагітні жінки;
  • діти дошкільного віку, в тому числі новонародженим і немовлятам до 2 років; 
  • люди з хронічними захворюваннями і порушеннями імунної системи; 
  • літні люди старше 65 років. 

За прогнозом ВООЗ, в епідсезоні 2021-2022 будуть циркулювати торішні штами грипу – B/Washington, H1N1 і H3N2. У зв’язку з цим, в Україні поставлять вакцини: 

  • чотирьохвалентну «Vaxigrip tetra» виробництва Франція; 
  • тривалентну «Інфлувак» виробництва Нідерланди; 
  • тривалентну «ДжіСі Флю» і чотирьохвалентну «ДжіСі Флю Квадрівалент» виробництва Південної Кореї.

Що стосується суміщення вакцин від грипу і ковіда: це два різних віруси, і два різних препарати. Щеплення від однієї інфекції не є захистом від іншої. Між вакцинами від грипу і Covid-19 лікарі рекомендують робити інтервал мінімум 2 тижні, але точний графік уточніть у свого сімейного лікаря.

Жовта лихоманка

Жовта лихоманка – вірусне захворювання, яке передається інфікованими комарами.  Небезпечне тим, що в деяких випадках може розвинутися жовтяниця (запалення печінки). Через важкі симптоми можливий летальний результат.

Щеплення від жовтої лихоманки робиться за бажанням. Особливо рекомендується робити щеплення туристам перед подорожжю в країни Африки.

Ефективним способом захисту від цього захворювання є вакцина «Стамарил» виробництва Франція. Препарат рекомендований як для первинного вакцинації, так і для ревакцинації. Однієї дози достатньо для формування довічного імунітету.

Вітрянка

Вітряна віспа – вірусне захворювання, що супроводжується ураженням верхніх шарів шкіри і нервової системи. При контакті з інфікованою людиною ймовірність зараження вірусом – 100%. Вітрянка легше переноситься в дитинстві, тому багато «спритних» батьків усвідомлено підштовхують дитину на повітряно-крапельний контакт з хворим.

Прогрес не стоїть на місці і тепер щеплення від вітрянки можна зробити в будь-якому віці. Вона також не входить до календаря обов’язкових щеплень, але лікарі рекомендують щепити дітей і робити щеплення дорослим – навіщо виснажувати організм, якщо хвороби можна уникнути.

Профілактику від вітряної віспи для дітей лікарі рекомендують починати з 12 місяців.  Щеплення вводиться двома дозами з інтервалом в три місяці для дітей і один місяць для дорослих.

Одна з доступних в Україні вакцин від вітрянки – «Varilrix» («Варілрікс»), виробництва Бельгії.  Препарат відповідає всім вимогам ВООЗ та після введення забезпечує імунітет проти вітряної віспи на 7-10 років.

Дитячі щеплення

Сказ

Сказ – хвороба рідкісна, але дуже небезпечна. Інфекція передається через слину або укус зараженої тварини. Без екстренної вакцинації в 100% випадків настає смерть.

Для дорослих і дітей щеплення від сказу необхідно робити в разі, якщо вкусила тварина. Після укусу або ослинення, що потрапило в кров, терміново зверніться до лікаря! Звертатися по допомогу пізніше 14 днів після події марно і безнадійно.

Якщо робота людини пов’язана з підвищеним ризиком зараження сказом (ветеринарія, лісове господарство, лабораторії), то варто зробити профілактичне щеплення.

Гепатит Б

Гепатит Б (В) – вірусна інфекція, що вражає печінку. Передається статевим шляхом і через кров. Небезпека в тому, що на даний момент немає специфічних ліків, які допомогли б упоратися з інфекцією за фактом зараження. Найчастіше хвороба протікає важко і з ускладненнями, тому летальний результат – не рідкість. Від гепатиту Б щорічно помирає понад 700 тисяч людей у світі.

Імунізація проводиться не щепленим раніше дітям і дорослим в три підходи: перший день – одна доза, через один місяць – друга, через 6 місяців – третя. При дотриманні цієї схеми ви отримаєте довічний імунітет від гепатиту В.

Завдяки високому ступеню очищення і мінімальним побічним ефектам хороші відгуки медиків в Україні завоювала бельгійська вакцина «Енджерікс-В» («Engerix B»).

Читайте також: Венеричні захворювання: симптоми, лікування

БЦЖ (Туберкульоз)

Туберкульоз – інфекційне захворювання, що вражає легені та інші органи людини.  Хвороба виліковна, але проходить важко, а без своєчасного лікування може призвести до смерті. Близько третини населення землі – латентні переносники хвороби. Це означає, що людина носить інфекцію в собі, але сама не хворіє, однак бувають випадки, коли вірус все-таки бере своє.

Щеплення від туберкульозу включена в український календар обов’язкових щеплень і робиться один раз на третю-п’яту добу з народження дитини. Дорослим щеплення робити не рекомендується, тому що  це може спровокувати розвиток хвороби. Щеплення БЦЖ не гарантує 100% захисту від туберкульозу, але знижує ризик захворювання і прояви подальших ускладнень.

Вакцину від туберкульозу Україна закуповує в Болгарії: препарат «BCG Vaccine Freeze Dried».

Поліомієліт

Поліомієліт – важке вірусне захворювання. На тлі різкого підвищення температури тіла, кашлю і нежиті, іноді – проблем з травною системою у дитини може виникнути параліч.  Єдиною можливістю захисту від цього захворювання є вакцинація, в Україні вона включена до календаря обов’язкових щеплень. Є два варіанта:

  • вакцина, що містить ослаблені живі клітини вірусу – її капають у рот;
  • вакцина, яка містить убиті клітини збудника – вводиться шляхом ін’єкції.
Щеплення від поліомієліту

У обох видів щеплень є переваги і недоліки. Дослідження показують, що первинну вакцинацію слід проводити шляхом ін’єкції, а ревакцинацію – перорально, коли у дитини вже сформувався стійкий імунітет до хвороби.

Малярія

Малярія – захворювання, викликане паразитами і передане людям через укус тропічного малярійного комара (вид Anopheles), найбільш небезпечні з яких мешкають в Індії та країнах Африки.

Щеплення від малярії поки немає, але вакцину вже розробили. Щоб убезпечити себе, відправляючись в подорож по тропічних країнах, необхідно пройти медикаментозний курс за 10 днів до поїздки, продовжувати приймати таблетки під час поїздки і ще 4-6 тижнів після приїзду.

Медикаменти може призначати виключно лікар-терапевт або сімейний лікар.

Календар щеплень – коли краще робити прищеплення

Національний календар профілактичних щеплень – це облік і планування проведення необхідних людині вакцинацій протягом усього життя. Для кожної людини персональний календар щеплень становить і контролює сімейний лікар або лікар-імунолог в державних або приватних клініках. Але не варто пускати цю справу на самоплив, краще володіти інформацією, щоб не пропустити потрібний період.

Календар щеплень

Спробуйте згадати коли і від якої хвороби останній раз вам робили щеплення. Чи ви не пам’ятаєте? Погортайте свою медкартку, там повинні бути записи про проведені вакцинації із зазначенням дати. Якщо дані про щеплення є, перевірте, чи не підійшов час ревакцинації. Згідно офіційного календаря щеплень, після 16 років від деяких хвороб її треба робити кожні 10 років.

Щоб скласти свій календар вакцинації і відстежити де і коли можна зробити щеплення в медцентрах і клініках Києва або іншого міста України, радимо використовувати сайт і мобільний додаток «Вакарта». Це зручно, коли у вас є дані про зроблені раніше щеплення. Для початку роботи з сайтом необхідно пройти просту реєстрацію. Після чого – ввести в спеціальне поле дату і тип вакцинації, і отримати рекомендації по часу проведення повторних щеплень.

Вакарта
Вакарта
«Вакарта» допоможе знайти клініку, в якій потрібна вакцина буде в наявності

Якщо пам’ять все-таки підводить, картка загубилася, і ваша мама не змогла дати чітку відповідь, вихід є. Запишіться на прийом до сімейного лікаря і візьміть направлення на аналізи, щоб встановити рівень імунітету до певних хвороб. Консультацію терапевта можна отримати в одній з приватних клінік Києва зі знижкою Покупона до 75%, в пакет послуг часто входять і аналізи.

Де краще робити щеплення

Вакцинація

Для всіх, хто дотримується графіка обов’язкової вакцинації, актуальним залишається питання, де можна зробити щеплення – дитині або дорослому. 

Перший спосіб – звернутися в установу первинної медичної допомоги, де працює ваш сімейний лікар. Обов’язкові щеплення безкоштовно роблять: 

  • дитячі або дорослі поліклініки; 
  • амбулаторії; 
  • фельдшерсько-акушерські пункти; 
  • пологового будинку або неонатальні центри – вакцини БЦЖ і від гепатиту В (тут декларація з сімейним лікарем не потрібна). 

Це можуть бути як державні установи, так і приватні клініки та лікарі-ФОП, які уклали договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Всі препарати для безкоштовної вакцинації закуповуються державою через дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), підтверджені ВООЗ, ефективні і безпечні. 

Другий варіант – зробити щеплення платно. Буває, що безкоштовних вакцин немає в наявності, а за графіком вже час робити цю процедуру. Або ж ви хочете зробити щеплення іншим препаратом або поза обов’язкового календаря (від грипу, пневмокока, вітрянки та інших інфекцій) – тоді варто звернутися в приватну клініку: вони закуповують вакцини на комерційній основі. У Києві, Одесі, Дніпрі, Харкові, Львові та інших містах України в приватному порядку можна зробити необхідне щеплення вчасно і без черг. 

Можна також купити препарат самостійно в аптеці, при цьому важливо дотримуватися всіх правил перевезення і зберігання вакцини до самого пункту вакцинації, підтримуючи температурний режим за допомогою термосумки і акумуляторів холоду.

 «Гармонія здоров’я»

«Гармонія здоров’я» – це два багатопрофільних центри вищої акредитації, розташовані в Києві на правому і лівому березі. Тут надають комплексні послуги з різних галузей медицини, в тому числі проводять вакцинацію дорослих і дітей.

Приблизні ціни на вакцину:

  •  «Тетраксім» (дифтерія, коклюш, правець, поліомієліт) – 1350 грн.
  •  «Гексаксім» (дифтерія, коклюш, правець, гепатит В, поліомієліт, Haemophilus типу b) – 1600 грн.
  •  «Пріорікс» (кір, краснуха, паротит) – 950 грн.
  •  «Инфанрикс» (дифтерія, коклюш, правець) – 1230 грн.
  •  «Инфанрикс Гекса» (дифтерія, коклюш, правець, поліомієліт, гепатит В, гемофільна паличка) – 2000 грн.
  •  «Енджерікс-В» (гепатит В) – 310 грн.

Медичний центр «Превентклініка»

«Превентклініка» – медична клініка європейського зразка в Києві. Надає широкий спектр послуг, в тому числі проводить вакцинацію дітей і дорослих.

Вартість вакцини від грипу – від 510 до 670 грн («ДжіСі Флю», «Інфлувак», «Vaxigrip tetra»).

 «VIVA»

«VIVA» – мережа багатопрофільних клінік по Києву. Надає послуги сезонної вакцинації від грипу на дому, вартість виїзду бригади лікарів – 1740 грн (без урахування вартості огляду лікарем і ціни препарату). Крім обов’язкових щеплень, в клініці «VIVA» можна зробити щеплення від таких інфекцій, як грип, вірус папіломи людини, пневмококової інфекція, гепатит А, жовта лихоманка, а також пройти вакцинацію для мандрівників.

Ціни на вакцини:

  •  «Vaxigrip tetra» (грип) – 595 грн.
  •  «Пріорікс» (кір, краснуха, паротит) – 870 грн.
  •  «Енджерікс-В» (Флакон 10 мкг / 0,5 мл гепатит В) – 310 грн.
  •  «Енджерікс-В» (Флакон 20 мкг / 1,0 мл гепатит В) – 470 грн.
  •  «Инфанрикс Гекса» (дифтерія, правець, коклюш, гепатит B, поліомієліт, Haemophilus influenzae) – 2520 грн.

«Колібрі»

Медичний центр «Колібрі» – багатопрофільна клініка сімейного типу. Тут ви можете зробити ЕКГ, пройти обстеження у педіатра, дерматолога, гінеколога, сімейного лікаря. А також здати необхідні аналізи і зробити щеплення. При необхідності, можна викликати сімейного лікаря або педіатра і зробити щеплення вдома (Позняки, в радіусі 5 км від клініки). Вартість послуги без урахування препарату – 800 грн.

Вартість вакцин:

  • Правець, дифтерія, коклюш: «Бустрікс Поліо» – 1100 грн, «Инфанрикс Гекса» – 1850 грн.
  • Кір, краснуха, паротит: «Пріорікс» – 650 грн.
  • Вітрянка: «Varilrix» – 1350 грн.
  • Гепатит В: дорослий «Енджерікс-В» – 300 грн, дитячий «Енджерікс-В» – 380 грн.
  • Грип, з оглядом лікаря, «Vaxigrip tetra» – 1050.

«Pulse» 

«Pulse» – мережа медичних центрів, що працюють у форматі «поруч з будинком», в житлових кварталах Києва та передмістя (Ірпінь, Вишневе, Софіївська Борщагівка). 

Ціни на вакцини: 

  •  «Vaxigrip tetra» (грип) – 790 грн. 
  •  «Пріорікс» (кір, краснуха, паротит) – 695 грн. 
  •  «Енджерікс-В» (гепатит В) – 670 грн. 
  •  «Инфанрикс Гекса» (дифтерія, правець, коклюш, гепатит B, поліомієліт, Haemophilus influenzae) – 1970 грн .

Вакцинація: за і проти

Найбільше схильні до ризику зараження немовлята, діти і люди похилого віку, але це не означає, що всі інші знаходяться в безпеці. Хтось заспокоює себе тим, що всі необхідні щеплення йому зробили в дитинстві, а значить імунітет вироблений і хвилюватися не варто. Але це не так, адже імунний захист проти деяких хвороб не зберігається на все життя, і періодично потрібно проводити повторне введення вакцин, ревакцинацію.

Наведемо яскравий приклад. У 2016 році вакцинація громадян України знизилася до критичного рівня: наша країна стала на один щабель з Сирією та країнами Африки. В середньому лише 30% немовлят були щеплені, що вже говорити про повторне введення вакцини дорослим.

Рівень вакцинації

Таке ставлення до щеплення спричинило за собою трагічні наслідки – в 2017 році відбулася епідемія кору, від якої постраждали понад 110 тисяч осіб, а 40 чоловік померли від цієї хвороби та її ускладнень.

Незважаючи на очевидну необхідність імунізації, питання щеплень, як і раніше, овіяне міфами, страхами і сумнівами. Причина цього – антивакцинальна компанія, що широко розгорнулася в Україні, велика кількість недостовірної інформації і, на жаль, недолік якісних вакцин.

Але аргументи за вакцинацію говорять самі за себе:

  • В результаті вакцинації в організмі людини формується імунна відповідь, ідентичний реакції на інфікування збудником, тільки без розвитку захворювання.  А значить, без ризику для здоров’я.
  • Будь-яка ліцензована вакцина проходить ретельну перевірку в декілька етапів випробувань. Тільки після цього її допускають до використання. І після виходу препарату на ринок він проходить ряд повторних перевірок. Тому, за твердженням ВООЗ, всі ліцензовані вакцини безпечні. Ризик індивідуальної непереносимості і поствакцинальних ускладнень складає близько 1 випадку на мільйони введених доз і менш. Це не можна порівняти з рівнем імунного захисту, який людина отримує при вакцинації. Наприклад, смерть від правця настає в 300 000 разів частіше, ніж анафілактичний шок від щеплення.
  • Вакцинація від кору 95% населення дозволяє створити колективний імунітет, уникнути повторних спалахів епідемії аж до повного викорінення цього захворювання.

Варто пам’ятати, що ті, хто не робить щеплень собі, своїм дітям або прищепився один раз в надії, що цього достатньо, наражає на небезпеку не тільки себе, а й оточуючих.  Особливо це загрожує людям, яким щеплення протипоказані за станом здоров’я.  Основні абсолютні протипоказання до вакцинації:

  • Сильна реакція на попереднє щеплення – підвищення температури понад 40 градусів, набряк, почервоніння більше 8 см в місці ін’єкції, алергія і анафілактична реакція на компоненти вакцини.
  • Імунодефіцитний стан, вагітність, онкологічні захворювання – протипоказання до застосування живих вакцин.
  • ВІЛ-інфекція, келоїдні рубці, недоношеність – протипоказання до БЦЖ.
  • Хвороби нервової системи – не рекомендують робити АКДС.
  • Алергія на дріжджі – не можна робити щеплення від гепатиту В.

Нам всім потрібно серйозно задуматися і бути відповідальними за своє здоров’я і здоров’я нації.

Читайте також:

Як записатися до лікаря в Києві

Аналізи на вітаміни

Як економити на ліках

А де проходили вакцинацію ви або ваша дитина? Чи керуєтеся ви графіком обов’язкових щеплень? Діліться своєю думкою в коментарях і будьте здорові!

4 коментарів
  • Лера

    Всегда была против всех вакцинаций и так остаюсь против. Сама вакцина – это ничего другое, как ослабленный вирус, которые вводится добровольно в организм, аж мурашки по коже. Сколько было случаев, когда ребенок заболевал именно после вакцины!

    • Анна

      Лера, а вам известно что такое оспа и как в мире она была побеждена? Если нет, то рекомендую изучить вопрос. Что касается смерти детей после прививок, то в большинстве случаев проблема не в прививках, а в том, что был нарушен протокол их проведения (например, ребенок был нездоров или ослаблен после болезни, нарушен календарь прививок и т.д.). Кроме того, во многих современных препаратах уже давно нет самого вируса, а есть антиген к нему. Отказываясь от прививок вы ставите своего ребёнка и окружающих его других детей в опасность. Почитайте, что такое столбняк, полиомиелит и какие от них могут быть последствия. Недавняя эпидемия кори, во время которой больше 100 тыс заразилось, 40 с летальным исходом, тоже о чем-то говорить должна. От кори, между прочим, нет лекарства. Если заболел, лежи, лечи симптомы и надейся, что не сдохнешь.

  • Татьяна

    Очень полезная статья! На счет прививок сейчас много различных мнений, иногда и сам начинаешь сомневаться, стоит ли делать. Спасибо за хорошую подборку информации!

  • Елена

    Сделали прививку от дифтерии и столбняка всей семьей в амбулатории под домом после осмотра семейного врача. После прививки сделали запись в карте. Все было бесплатно, а главное стерильно. Что скажешь, с амбулаторией нам повезло, о других местах точно сказать не могу.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *