Як підготуватися до фотосесії: поради для ідеальних кадрів

Навіть перед тим, як зробити селфі, хлопець не забуде пригладити волосся, а дівчина – підфарбувати губи, що вже казати про професійну фотосесію ? Комерційні зйомки у виконанні справжніх майстрів своєї справи відкривають широкі простори для втілення оригінальних ідей і яскравих образів. Готуватися до таких фотосетів треба по повній програмі, щоб усе пройшло рівно і кадри вийшли ефектними. #PokuponBlogTeam підготувала кілька корисних порад для тих, хто збирається на фотосесію, а також знижки на послуги професійних фотографів, макіяж і зачіски.

Порада 1: Обирайте

Апаратура, ціна, інтер’єр студії – важливі критерії вибору, але вони не є настільки критичними, як жанр і манера роботи професійного фотографа. Уважно вивчіть портфоліо – від необроблених знімків прямо зі зйомок до відретушованих світлин. І зупиніться на тому варіанті, який вам припав більше до душі.

Выбирайте близкого по духу фотографа
Обирайте близького по духу фотографа

Порада 2: Наводимо красу перед фотосесією

Часто дівчата «зависають» у косметологів і перукарів, намагаючись причепуритися, буквально напередодні «дня ікс». Але професійні фотографи рекомендують не проводити ніяких радикальних бьюті процедур за 2 тижні до фотосету. Щоб постати перед об’єктивом у всій красі, перед заходом вітаються:

  • Легкий пілінг – салонний або в домашніх умовах.
  • Сезонний догляд і програми зволоження шкіри для красивого і свіжого кольору обличчя.
  • Делікатна атравматична чистка обличчя.
  • Масаж обличчя.
  • Легка засмага у солярії для надання шкірі спокусливого кавового відтінку. Взимку виглядає дуже оригінально.
  • Епіляція будь-яким зручним способом: шугарінг, ваксинг, лазером. Тим паче якщо ви запланували зйомку в нижній білизні, купальнику або в стилі ню. Звичайно волосся на тілі можна прибрати і за допомогою фотошопу, але, погодьтеся, без нього позувати буде приємніше та вільніше.
  • Процедури корекції тіла. Допоможуть виглядати стрункою, підтягнутою, без целюліту на фотосесії в облягаючому вбранні або купальнику на пляжі. Але враховуйте, що деякі техніки залишають на тілі синці. Тому обирайте більш делікатний ручний лімфодренажний або LPG масаж, а краще починайте курс заздалегідь.

Будь-яка процедура може бути доречною, якщо підходити до неї без фанатизму, дозовано, з урахуванням показань і протипоказань, дотриманням рекомендацій по відновленню (за необхідності).

Красиве тіло створене для фотосесії в купальнику, нижній білизні, стилі ню
Красиве тіло створене для фотосесії в купальнику, нижній білизні, стилі ню

Для фотосесії, особливо портретної, важливі манікюр, педикюр, зафарбована сивина, охайні брови. І це стосується не тільки дівчат, але й чоловіків. Яка ж фотозйомка нареченого і нареченої або закоханої пари без пильної уваги до обіймів і рук один одного? 

К фотосессии должен готовиться и парень
До фотосесії повинен готуватися і хлопець

Порада 3: Кращі зачіски для фотосесії

Якщо ви захотіли кардинально змінити зачіску або колір волосся, робіть це як мінімум за два тижні до запланованої дати фотосесії. За цей час ви встигнете звикнути до нового образу та щось підправити, якщо результат вас не задовольнив. За кілька днів до зйомки допустимо підрізати чубчик або кінці, підфарбувати коріння волосся, щоб у процесі бути впевненою в своїй привабливості.

Укладка волос очень важна в кадре
Укладка волосся дуже важлива в кадрі

У кадрі завжди виграшно виглядає проста укладка – злегка завите в локони волосся. Складні зачіски – прерогатива фешн-фотосесій. Не використовуйте лак з блискітками, тому що на фото він буде виглядати як лупа у волоссі.

Читайте також: Як гарно причепурити волосся феном

Порада 4: Макіяж

Вкрай бажано звернутися до професійного візажиста. Але якщо ви все ж вирішили фарбуватися самостійно, переконайтеся, що послідовність нанесення макіяжу не порушено:

  • Спочатку треба нанести основний тон;
  • Потім нафарбувати очі;
  • Третій крок – змоделювати брови;
  • У фіналі – підібрати тон помади та підкреслили губи.

І пам’ятайте, що мейк повинен відповідати приводу і образу – легкий денний для повсякденного look’у, більш яскравий вечірній для урочистої фотосесії. У будь-якому випадку варіанти макіяжу краще обговорити зі стилістом і випробувати заздалегідь.

Будьте зіркою у кадрі з професійним макіяжем
Будьте зіркою у кадрі з професійним макіяжем

Читайте також:
Як правильно наносити денний макіяж
Вечірній мейк – ідеї для будь-якої події
Як пібідрати колір помади
Як правильно змоделювати форму брів
Як правильно наносити макіяж

Порада 6: Продумайте локацію

Місце проведення фотосесії – один з ключових моментів. Тому ви чітко повинні проговорити з фотографом кілька моментів:

  • Фотозйомка буде студійна або на вулиці.
  • Які інтер’єри плануються в студії і які локації під час прогулянки.
  • Для зйомки на природі обговоріть, що ви будете робити в разі поганої погоди, опадів. Особливо цей пункт актуальний взимку і восени.

Не полінуйтеся подивитися локації, запропоновані фотографом, особисто або по фото. Так у вашій голові змалюється більш чітка картинка майбутньої зйомки. Пропонуйте свої варіанти цікавих місць і діліться з фотографом світлинами, які вас надихають. Можна скласти мудборд з кадрів єдиної тематики, стилю і колірної гами. В інтернеті є спеціальні сервіси для їх створення (Canva, Crello), а красиві картинки можна знайти на сайтах на кшталт Pinterest.

Зйомки на природі складніші для фотографа, проте ви отримаєте оригінальні кадри
Зйомки на природі складніші для фотографа, проте ви отримаєте оригінальні кадри

Читайте також:
Красиві локації для фотосесій у Харкові
8 красивих місць Дніпра для фотосету
Класні локації для фотосету в Одесі

Порада 6: Образ починається з одягу

Приділіть одягу особливу увагу, обговоріть його з фотографом, дивіться варіанти і черпайте натхнення звідусіль. Вибирайте одяг виходячи з жанру і тематики фотосесії. Для новорічної зйомки підійдуть затишні светри, а для зйомки в студії в стилі «прованс» – ніжне плаття.

Але все ж існують загальні правила підбору луку:

  • Вибирати одяг по фігурі, так щоб приховати наявні недоліки і підкреслити переваги. 
  • Пам’ятайте, що одяг і аксесуари – це фон для вас. Не треба відмовлятися від яскравих акцентів, але вони не повинні відволікати увагу від вашого обличчя і фігури.
  • Кольорова гамма і стиль одягу повинні гармонійно поєднуватися з місцем проведення фотосесії і її тематикою.
  • Якщо ви збираєтеся на лав сторі, сімейну зйомку або хочете фотографуватися з дитиною – продумайте гармонійні образи для обох. Це можуть бути комплекти одягу фемілі луку або для хлопця з дівчиною в англійському, вуличному, діловому, готичному, casual та інших стилях. Домовтеся про це заздалегідь, щоб не сталося так, що дівчина прийде у вечірній сукні, а хлопець – в треніках і кепц

Безпрограшні варіанти, які завжди цікаво виглядають на сімейних фото:

  • Одяг білих, пастельних блакитних або кремових відтінків.
  • Фемілі-лук для мами і доньки, тата і сина.
  • Однакові футболки з написами.

Покупон допоможе підібрати гармонійні образи одягу та взуття за супер приємними цінами з кешбеком до 15% та доставкою від Нової пошти.

Читайте також: 
Як підібрати одяг по фігурі
Правила поєднання кольорів в одязі

Порада 7: Фотосесія і шик

Фотосесії в шикарних сукнях, в яких і дихати навіть важко, ніхто не відміняв. Пам’ятайте, що стиль зйомки обираєте тільки ви. Тому якщо ви мрієте про шпильки та пафосне плаття, скажіть про це фотографу прямо, щоб підібрати локацію і інші елементи під цей образ. 

Виграшно фешн-фотосесії виглядають у преміум-фотостудії, у класичному і модерновому інтер’єрах. Але не менш оригінальний результат можна отримати на виїзді. Занедбаний будинок або берег річки тільки підкреслять наряд, створивши ефектний контраст.

Окрема тема – шлейфи суконь. Будь-яка дівчинка хоче себе відчути принцесою, а шлейф повністю передає цей настрій. Щоб зробити максимально вдалі фото в подібному плаття, вибирайте локації зі сходами, красиві крісла. Намагайтеся не бути статичною в кадрі, підкидайте шлейф і грайте з ним, допомагаючи фотографу робити більш яскраві кадри.

Королівські наряди ㅡ мрія кожної дівчинки

Зйомка в красивих вечірніх сукнях – завжди вдала ідея для новорічної теми або лав сторі. Такий фотосет надовго запам’ятається і прекрасно передасть особливий чарівний настрій.

Порада 8: Ідеальні пози для фотосесій

Це професійна модель може заскочити по дорозі до фотостудії або влаштувати спонтанну фотопрогулянку містом після роботи. Вона і так кожен день позує перед камерою, а тому в лічені секунди вміє «переключатися» на потрібні емоції. Якщо ви не частий гість на фотосесіях, то, швидше за все, вам навіть доведеться заздалегідь попозувати перед дзеркалом. Так буде простіше зрозуміти вигідний для себе ракурс.

Тому перед фотосесією вивчіть пози для фото і поекспериментуйте з ними перед дзеркалом. Дуже важливо вміти розслабитися в кадрі. Не думайте, куди подіти руки і як втягнути живіт, просто будьте собою і прислухайтеся до порад фотографа.

Для портретної фотозйомки добре підійдуть ці поради:

Для зйомки лав-сторі необхідна робота двох партнерів, тому заздалегідь подивіться, як ви краще виглядаєте на фото. Лайфхак: ви можете спробувати кілька поз для зйомки, стоячи перед дзеркалом (але приготуйтеся до того, що спочатку буде дуже смішно ?).

У жанрі фешн важливо показати себе в максимально виграшному ракурсі. Дивіться відеогайди позування для фотосесії в шикарній сукні.

Уникайте вульгарних і провокаційних поз і дуже уважно стежте за положенням ніг, особливо коли ви фотографуєтесь в вузьких і коротких сукнях. 

Фото на пляжі може бути як в купальнику, так і пляжному одязі. У будь-якому випадку, для них вам треба бути впевненими у своїй фігурці і не соромитися перед фотографом. Обов’язково спробуйте пози, які пропонує професійний фотограф.

Не бійтеся використовувати для фотосесії оригінальні пози, наприклад, в цьому відео можна підглянути свіжі ідейки.

Читайте також: Як правильно фотографуватися – пози для фото на всі випадки

Порада 9: Фотосесії в стилі ню

Фотосесії бувають і без одягу або з мінімальною його кількістю – ви можете «засвітитися» перед камерою в купальнику на пляжі, на морі, біля відкритого басейну, в красивій нижній білизні або взагалі в стилі ню

Такі зйомки вимагають більш ретельної підготовки. Перед фотосесією з оголеним тілом насамперед подбайте про чистоту і красу шкіри. Обгортання, епіляцію, комплексну спа програму можна зробити в салоні краси зі знижкою від Покупона до 90%. Подібні б’юті-процедури роблять шкіру максимально гладкою. Безпосередньо перед зйомкою намагайтеся обмежитися легким перекусом без переїдання. 

І врахуйте, що білизна і одяг з тугими резинками і бретелями залишають на тілі смуги. Тому надягайте перед фотосесією безшовну нижню білизну і речі вільного крою.

Фотосессии ню не обязательно должны быть будуарными
Фотосесії ню не обов’язково повинні бути будуарними

Порада 10: Весілля 

Весілля – завжди пам’ятний момент в житті. Ці фотографії ви не просто запостите в Інсту, а будете показувати своїм дітям і онукам. Тому і фотосесія вимагає окремої та ретельної підготовки. Покажіть фотографу, які фото вам подобаються, подумайте про оригінальні локації, наприклад, на вулиці, де у вас було перше побачення, або в студії, де вам будуть байдужі примхи природи. 

Зверніть увагу, що на весільній фотосесії на природі важливо акуратно поводитися з сукнею, щоб вона залишалася чистою і цілою. А так хоч в ліс, хоч на пляж, головне не в дощ і мокроту.

Пусть свадьба запомнится самыми яркими фотками
Нехай весілля запам’ятаєся найяскравішими фотками

І ще одна порада від професіоналів по весільній зйомці. Плануючи графік весільного дня, закладайте на фотосет не більш 3 годин. Весілля – захід нервовий і обтяжливий, яким би щасливим не був цей день. А тривала фотозйомка може вимотати вас. В ідеалі фотографи радять проводити весільну фотосесію і торжество в різні дні, щоб отримати більше задоволення і спокійно, без поспіху робити вдалі кадри. Основну частину кадрів можна взагалі зробити у весільній подорожі.

Читайте також: Найкрасивіші і оригінальні місця для весільної фотосесії в Києві і за містом

Порада 11: Трендові ідеї

Фешн-фотосесія, психологічний портрет, портретна зйомка, ділова зйомка – це все модні види фотосесій, які пропонують фотографи.

На фешн-фотосесії ви відчуєте себе справжньою моделлю. У такі зйомки часто включений прокат вечірніх суконь і луків від стилістів, які досконально пропрацюють ваш образ, а фотограф допоможе підібрати пози для фото.

Психологічний портрет – трохи інший напрям. Тут ви працюєте одночасно з візажистом, стилістом, психологом і фотографом. Немає якихось певних образів, фотограф ловить ваші справжні емоції в процесі спілкування з психологом, вашу посмішку, сльози, як ви морщитесь або піднімаєте плече. Образи на таких фотосесіях зазвичай лаконічні – великий светр грубої в’язки, чоловіча сорочка або непомітне плаття. Все, щоб підкреслити ваші емоції, не відволікаючись на фон.

Любой портрет должен нести вашу энергетику
Будь-портрет повинен нести вашу енергетику

Відносно новий тренд – ретро-зйомка. Зазвичай її проводять в стилі 20-30 років. Чорно-білі плівкові фото оригінально виглядають у всьому засиллі яскравого контенту. Та й хто з нас не мріяв пограти в гангстера або фатальну жінку.

Порада 12: Сезонні фотосесії

Найпопулярніший в Україні вид зйомки – у новорічній тематиці. Ці сезонні фотосесії стартують в студіях вже з листопада, а розбирають декорації до кінця березня. Ваш образ буде прямо залежати від інтер’єру і концепту студії, на якій ви зупинитеся. 

Чимало є й дизайнерських рішень: від класичного поєднання зеленого і червоного до хайтекових ялинок і неймовірних гірлянд. Новорічні образи можна підібрати на будь-який смак: домашні в піжамному стилі, в’язаний затишний кежуал, урочисті наряди «при повному параді» – у яскравих сукнях, з ефектною зачіскою і макіяжем.

Новый год ㅡ отличный повод для фотосессии
Новий рік ㅡ відмінний привід для фотосесії

Літні фотосесії частіше проводяться на вулиці. І тут у вас найширше роздолля для фантазій, від урбаністичних пейзажів до фотосесії в лісі. Яскраво виглядають фотосесії в свято Івана Купала, з вінками, свічками та іншою атрибутикою дня. Невщухаючою популярністю користуються фотосесії на лавандових або пшеничних полях.

Для летних образов фантазия не ограничена ничем
Для літніх образів фантазія не обмежена нічим

Осінні фотосесії у більшості асоціюються з жмутками листя, розмаїттям фарб, стильними пальто, об’ємними шарфами і картатими пледами для пікніків. Перед такою фотосесією важливо уважно вивчити прогноз погоди і не засмучуватися, якщо раптом намічається дощик, адже професійний фотограф зможе обіграти і таку ситуацію, були б під рукою парасолька або альтанка.

При хорошей подготовке даже дождь не помешает фотосету
При гарній підготовці навіть дощ не завадить фотосету

Фотосесія навесні теж дозволить втілити різноманітні образи: в ботанічному саду, великодні – з курчатами, гусенятами, каченятами або кроликами, а ще романтичні для зйомок закоханих пар.

Яркие образы цветущей весны
Яскраві образи квітучої весни

До сезонних фотосесій відноситься і шкільна зйомка. Найчастіше ці зйомки проводяться навесні перед випускними. На зміну нудним віньєткам і постановочним позам прийшла репортажна фотографія, коли фотограф ловить щоденні моменти життя класу і створює з них цілий альбом.

Порада 13: Яка фотосесія без аксесуарів?

Мало просто надіти гарне платтячко і зробити мейк. Додайте в свою фотозйомку фішки, які зроблять її особливою. Шикарно в кадрі виглядають квіти або букет з листя для осінньої фотосесії. Фотосет закоханої пари в кафе не обійдеться без красивих коктейлів або чашок з гарячою кавою. Яскраво та оригінально виглядають фотосесії з повітряними кулями. Книги, м’які іграшки, велосипед, та хоч географічні карти або пачки грошей – головне, щоб аксесуари відображали ваші інтереси.

Создавайте историю на фото
Створюйте історію на фото

Порада 14: Прокат суконь та аксесуарів

Складно, коли фантазію обмежує бюджет. І так, деякі аксесуари, наприклад, драпірування або паперові кулі для фотосесії можна зробити своїми руками. А от все інше можна роздобути в оренду! 

Уточніть у фотографа, що з аксесуарів та нарядів є особисто у нього (найчастіше, фотографи надають оригінальні штучки для фотосету безкоштовно або за дуже невелику вартість). Пошукайте прокат суконь або костюмів – можливо, вам пощастить і ви знайдете наряд своєї мрії, який допоможе втілити бажаний образ. 

Найпростіший варіант – купити пакетну пропозицію: фотостудії пропонують зйомки в декількох образах, послуги візажиста і перукаря в комплекті з фотосесією. Від вас не потрібні додаткові зусилля по підбору вбрання та аксесуарів, пошуку візажиста. Крім того, частіше за все пакет послуг обходиться вигідніше, ніж якби ви шукали і замовляли все окремо.

Создавайте историю на фото
Створюйте історію на фото

Порада 15: Фотосесія для вагітних

Фотографувати вагітних для більшості фотографів – як окремий вид мистецтва. Кращий термін для фотосесії з животиком – восьмий місяць, з 32-го по 36-й тиждень. В цей час живіт вже кругленький, а майбутня мама ще сповнена сил і зможе попозувати кілька годин. Зверніть увагу на пункт про гармонійний підборі одягу для пари, щоб ідеально виглядати з майбутнім татом в кадрі.

Як аксесуари відмінно підходять для фотосесії: 

  • Пінетки, дитяче взуття або шкарпетки.
  • Брязкальця, м’які іграшки.
  • Дитяча одяг.
  • Бантики, які стануть прикрасою для животика.
  • Дерев’яні метрики або таблички з написами (наприклад «чекаємо хлопчика», «скоро будемо», «щастя всередині» …).
  • Квіти.
  • Знімки УЗД.
  • Легка тканина для драпіровки.
Беременные фотосессии требуют особого подхода
Вагідні фотосесії вимагають особливого підходу

Порада 16: Фотосесія для діток

Дитячі та сімейні фотосесії з дітьми вимагають додаткової психологічної підготовки, особливо для малюків. З дітьми від 3 років вже можна домовитися і заздалегідь обговорити, що їх чекає і навіщо їм потрібна фотосесія. Виберіть разом наряд, обговоріть, що дитина візьме з собою і яку фотографію вона хоче. Запропонуйте малюку пограти в супергероя або чарівну фею, і фотосесія перетвориться для сина або дочки не в сумне позування, а у веселу гру.

Создайте идею фотосессии совместно с ребенком
Створіть ідею фотосесії разом з дитиною

Для фотосесії маленьких діток запасіться терпінням і вологими серветками. Заздалегідь продумайте час заходу, щоб він не збігався з часом сну малюка. Дуже бажано призначати фотосет якраз після пробудження дитинки, щоб вона був в максимально гарному настрої.

Порада 17: Моря, ліси і океани

Зйомки на природі прекрасні і мають свою родзинку в кожну пору року. І якщо ви вибрали в якості локації не студію, то врахуйте заздалегідь:

  • Прогноз погоди (і якщо він зовсім несприятливий, краще зупиніть вибір на студії.
  • Піковий час відвідування місця людьми (наприклад, фото з магноліями в ботанічному саду фотографи вважають за краще робити приблизно о 7 ранку, коли ще немає великої кількості відвідувачів, що маячать у кадрі).
  • Можливість швидко переміщатися в різні локації, переодягатися для зміни образу.
Природа - прекрасный фон для фотосессии
Природа – чудове тло для фото

Порада 18: Що робити напередодні фотосесії

Найкорисніший рада від фотографів – лягти спати: вчасно, заздалегідь, рано, як завгодно. Перед фотосесією обов’язково важливо виспатися, а якщо нерви взяли верх, візьміть на замітку наші поради, як швидко заснути, коли спати зовсім не хочеться. І ясна річ – відмовитися від алкоголю напередодні і надмірного споживання рідини на ніч (щоб уникнути набряклості). 

Порада 19: Корисні справи

Важливо заздалегідь розподілити заплановані образи і аксесуари до них по окремих пакетах/валізах. Завдяки такому підходу, на фотосесії ви не будете втрачати час, риючись в одному великому баулі в пошуку кульчика, що загубився. Зберіть речі заздалегідь. 

До сумки обов’язково покладіть: 

  • Гребінець;
  • Шпильки та невидимки для волосся;
  • Бальзам для губ;
  • Необхідну косметику, щоб поправити макіяж;
  • Матуючі серветки, вологі серветки;
  • Воду та маленький перекус (горішки, мюслевий батончик). 

Заздалегідь підготуйте повну суму, яку ви віддасте фотографу і всім учасникам зйомки в кінці. Обов’язково врахуйте: в разі вуличної зйомки вам можуть знадобитися дрібні гроші на каву, таксі та інші незаплановані штучки.

Порада 20: Розслабтеся і отримуйте задоволення

Ми так часто стурбовані результатами фотосесії, що абсолютно забуваємо отримувати від неї задоволення. Напружено втягуємо живіт або покрикуємо на дітей, щоб вони правдоподібно зображували щастя. А замість цього треба просто розслабитися, бути собою і радіти тому, що відбувається в конкретний момент.

Не бійтеся, що кадри можуть вийти нестандартними і далекими від постановочних. Головне – вони будуть щирими і емоційно живими, відображатимуть справжніх вас. Тож привіт, гарний настрій, і вперед на фотосесію мрії!

Поділіться, як готувалися до фотосесії ви? І який би образ хочете втілити на наступній зустрічі з фотографом?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *