Гайд як правильно поєднувати кольори в одязі

Колір має багато психофізіологічних властивостей, не дарма зелений вважають заспокійливим, а червоний активним, агресивним. Хтось любить відтінки синього або жовтого, а декому нічого крім бежевого і білого не пропонувати ? В іміджі ми теж віддаємо перевагу улюбленим барвам. Кожному фототипу підходить свій колір, а до кожного кольору – потрібно підібрати правильний відтінок або насиченість. Як розібратися у всіх поєднаннях і застосовувати в образах PokuponBlogteam розповість у цій статті і допоможе підібрати стильний одяг і взуття.

Читайте в статті:

Колірний круг

Колірний круг – це плавний перехід всіх кольорів з одного в інший. Тут зібрані всі барви веселки і ті, що бачимо в житті. Крім цього існують ще ахромати – чорний, сірий і білий, про них ми розповімо далі. Коло розроблене вченими, художниками простим у використанні, щоб навіть профан в колористиці міг скласти гармонійну комбінацію кольорів. Виходячи з цього існують основні схеми поєднання кольорів. 

Постійно користуватися колірним кругом не доведеться, з практикою вийде поєднувати палітру на око. Для зручності можна користуватися сайтом Color.Adobe.com: експериментувати і гратися з колом прямо в телефоні.

Характеристики кольору

Щоб легко розуміти, як створюються схеми поєднання кольорів, потрібно вивчити трохи теорії про: 

  • температуру кольору
  • яскравість
  • насиченість
  • відтінок

Температура – наявність жовтого або блакитного пігменту в кольорі. Якщо переважає жовтий пігмент – колір теплий, блакитний – холодний. Будь-який колір, з основних семи, при додаванні жовтого або блакитного буде теплим або холодним.

Щоб зрозуміти які відтінки вам більше підходять – холодні або теплі, – потрібно визначити кольоротип. Тут ми детально розповідали про особливості кожного і допомагали з вибором кольору волосся. Орієнтуйтеся на ці шпаргалки, щоб не прогадати з палітрою відтінків в одязі. 

Акції
Ламінування, відновлення волосся в «Compliment»
Київ, Академіка Каблукова вулиця, 25
-60%
2500 грн
1119.0 грн
Ламінування, реконструкція і полірування волосся
Київ, Академіка Каблукова вулиця, 25
-58%
1000 грн
499.0 грн
Показати всі
82 акцій

Яскравість в теорії кольору – це світлість, а не те, що ми звикли називати яскраво-червоний або яскраво-жовтий. Останнє – це насиченість. Зайдіть в будь-який додаток для ретуші фото і побачите, що яскравість – це висвітлення фото. Вона визначається кількістю білого на зображенні, тому найяскравіший колір – білий, а найяскравіші відтінки лежать в центрі колірного кола.

Насиченість – як ми зазначали вище, це те, що ми звикли називати «яскравість». Визначається кількістю пігменту в кольорі. Якщо погратися з насиченістю в додатку, то можна побачити, що фото з нульовою насиченістю – чорно-біле.

У кожного кольору є свої відтінки – переміщення всередині самого кольору. Наприклад, більш-менш насичений зелений. Або бордовий і марсала – відтінки червоного.

Якщо поєднувати кілька кольорів в образі, то повинні збігатися один або кілька параметрів: яскравість, насиченість або відтінок. Тоді образ буде виглядати гармонійно.
Якщо поєднувати кілька кольорів в образі, то повинні збігатися один або кілька параметрів: яскравість, насиченість або відтінок. Тоді образ буде виглядати гармонійно.

Читайте також:
Капсульний гардероб
Як підібрати одяг по типу фігури

Основні схеми поєднання кольорів

Щоб не морочити голову і не думати, як підібрати кольори, існують готові схеми. Сміливо користуйтеся ?

Монохром

Поєднання всіх відтінків одного кольору. Це 1 колірна частина кола, завжди безпрограшний варіант. Можна схилятись до більш холодних або теплих відтінків, але щоб лук виглядав гармонійно, краще поєднуйте 80% на 20%. Наприклад, 20% холодного кольору в образі і 80% теплого або навпаки.

Монохромне поєднання кольорів в одязі
Монохромне поєднання кольорів в одязі

Аналогова схема

Сусідні кольори на колірному колі. Може бути 2, 3 або 4 поспіль. Такий принцип помітний в природі, коли листок спочатку зелений, потім жовтий, помаранчевий і нарешті червоний або коричневий. 

За цією схемою образ можна зробити в більш пастельних або насичених відтінках. Але найпростіше працювати з пастельними кольорами, вони не мають великої насиченості, легко сприймаються візуально. 

Аналогове поєднання кольорів в образі
Аналогове поєднання кольорів в образі

Комплементарна схема 

Поєднання протилежних кольорів в колі. Наприклад, зелений і червоний, синій і помаранчевий, жовтий і фіолетовий. При змішуванні ці кольори «поглинають» один одного. Таким прийомом користуються візажисти: червоні цятки маскують зеленим коректором, а синяву під очима – світло-помаранчевим. В одязі контрастні кольори яскраво виділяються на тлі один одного, тому один (припустимо, червоний) буде основним, а інший (скажімо, зелений) – додатковим у вигляді аксесуара або верху.

Комплементарне поєднання кольорів в образі
Комплементарне поєднання кольорів в образі

Тріада 

Поєднання 3-х кольорів. У цій комбінації кольори знаходяться на рівній відстані один від одного на спектрі: фіолетовий, помаранчевий, синьо-зелений; червоний, жовтий, синій. Один колір використовують в якості основного, а два інших – доповнення.

Поєднання кольорів за схемою тріада
Поєднання кольорів за схемою тріада

Кольори ахромати – чорний, білий і сірий – не підкоряються теорії колірного кола. Вони не мають ні яскравості, ні насиченості, ні відтінку. Тільки у сірого може бути тон. Ахромати відмінно поєднуються з будь-яким кольором на колірному колі і між собою. 

Ахроматичний образ
Ахроматичний образ

Не важливо, яке поєднання кольорів ви обрали і який колір підходить за кольоротипом – головне відчувати себе в образі гармонійно і комфортно. Буває, що теоретично теплий зелений не підходить, але так подобається ця спідниця, що не можете з нею розлучитися – сміливо носіть, адже ваш образ – це ваші правила.

Пам’ятайте, будь-який лук – це гармонійне поєднання макіяжу, зачіски, манікюру, взуття та одягу. Запаморочливе вбрання легко зіпсувати недоглянутим волоссям або руками. Покупон подбав про вас і знайшов кращі знижки до 75% на: манікюр і педикюр, догляд за волоссям і послуги косметологів. А фінальну, важливу деталь образу – мистецтво макіяжу – можна опанувати на курсах візажу зі знижкою до 60%.

Читайте також:
Модні тренди макіяжу 2021
Актуальний манікюр 2021
Модні тренди в фарбуванні волосся 2021
Який купальник обрати в 2021

Розкажіть в коментарях які кольори вам більше подобаються? Чи підбираєте одяг згідно свого кольоротипу або носите просто те, що впало в око? Які колірні схеми будете використовувати в образах?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *