Чернігів: що подивитися і куди сходити в стародавньому місті

Що потрібно для захоплюючої поїздки? Багато цікавих пам’яток, насичена фактами історія, багата культурна програма, смачна їжа, розваги та комфортний номер в готелі. Все це є в Чернігові – гарному українському місті з особливою атмосферою. #PokuponBlogTeam розповість, чому вам варто поїхати до Чернігова, що там можна подивитися, куди сходити і де зупинитися на відпочинок.

Знижки Покупону на проживання в готелях Чернігівської області зроблять вашу відпустку ще приємнішою та допоможуть заощадити до 20%!

Пам’ятки Чернігова

Чернігів – одне з найстаріших міст України, тож якщо полюєте за старожитностями, вам сюди! Красиве та затишне місто повниться історичними пам’ятками та унікальною архітектурою. Особливо цікавим є заповідник «Чернігів стародавній» у центрі. До нього входить кілька парково-архітектурних ансамблів, старовинні будівлі, храми, церкви та археологічні пам’ятки. Все це можна подивитися за 1 день, але краще виділити більше часу, якщо хочете в повній мірі насолодитися красою міста.

Чернігівський Вал

Чернігівський Вал або, як його ще називають, Дитинець можна сміливо назвати історичним серцем міста. Це найдавніша частина Чернігова, просочена духом старовини і давно минулої епохи. За часів Київської Русі тут знаходилися міські укріплення, найраніші сліди будівельної діяльності датуються Х століттям. Дитинець включає в себе цілий ряд старовинних архітектурних споруд, і про деякі з них ми розповімо нижче. Тут дуже люблять гуляти місцеві жителі, а ще Вал – це місце, в якому обов’язково потрібно побувати гостям міста. І не тільки через старовинну архітектуру, а й щоб подивитися на мальовничі краєвиди і прогулятися по красивих сходах на схилах.

Дитинець з висоти пташиного польоту
Дитинець з висоти пташиного польоту
Вид зі сходів, що ведуть на Вал
Вид зі сходів, що ведуть на Вал

Відмінний варіант подивитися побільше пам’яток за один день і заодно влаштувати собі спортивний струс – орендувати ровер і з вітерцем прокотитися по Чернігову. Безкоштовну оренду велосипедів шукайте за адресою: вулиця Сережникова, 2.

Макет фортеці початку XVIII століття, встановлений на Валу в 2020 році до Дня міста
Макет фортеці початку XVIII століття, встановлений на Валу в 2020 році до Дня міста
У Чернігові чимало місць, які варто побачити, якщо ви цікавитеся старовиною
У Чернігові чимало місць, які варто побачити, якщо ви цікавитеся старовиною

Спасо-Преображенський собор

Величний п’ятиглавий храм привертає увагу з першого погляду. Спасо-Преображенський собор, одна з головних прикрас Дитинця, – найстаріший в Україні зразок давньоруської архітектури, що зберiгся. Його будівництво почалося близько 1030-х років за чернігівськогоо князя Мстислава Володимировича. Дивно, але його вигляд за тисячу років практично не змінився, якщо не брати до уваги невелику реконструкцію після масштабної пожежі 1756 року. Храм є чинним, і за сумісництвом виконує роль музею.

Спасо-Преображенський собор – найстаріша збережена церква в Україні
Спасо-Преображенський собор – найстаріша збережена церква в Україні

Борисоглібський собор

Ще одна визначна пам’ятка стародавнього Чернігова – Борисоглібський собор, який за віком є майже ровесником Спасо-Преображенського. Історики вважають, що він був побудований в проміжку З 1097 по 1115 рік. Будівництво ініціював князь Давид Святославович, який після смерті був похований тут же в церковній усипальниці. Собор неодноразово переробляли і доробляли, а після Другої світової війни його і зовсім довелося практично відбудовувати заново.

Великий білокам'яний Борисоглібський собор
Великий білокам’яний Борисоглібський собор

Музеї

Чернігів багатий своєю історією та купою пам’яток (щоб описати їх всі, нам довелося б складати цілий путівник!). Ви можете замовити детальну екскурсію містом, але якщо хочете дізнатися більше, обов’язково пройдіться по музеях, де вас познайомлять з минулим Чернігова ще більш детально і наочно:

  • Музей-аптека, відкритий в 2018 році.
  • Музей-заповідник Михайла Коцюбинського, заснований на базі будинку, в якому письменник разом зі своєю сім’єю прожив 15 років.
  • Чернігівський обласний історичний музей імені В.В. Тарнавського.
  • Чернігівський обласний художній музей ім. Г. Галагана.
Чернігівський історичний музей
Чернігівський історичний музей

Хтось любить планувати туристичний маршрут самостійно, а комусь більше до душі готові екскурсійні програми. Покупон пропонує захоплюючий продуманий тур «Зачарована Десна», в який входить відвідування найцікавіших пам’яток Чернігівщини: старовинне місто Козелець, Батурин з його пам’ятками козацької доби, Глухів, казковий Новгород-Сіверський, панорама Десни і, нарешті, сам Чернігів. Замовляйте 2-денний тур і заощаджуйте до 20% разом з Покупоном!

Будинок Мазепи

Хочете побачити будівлю, що належала знаменитому гетьманові Івану Мазепі? На території Дитинця ви знайдете добре збережену будівлю в стилі українського бароко. Будинок називають по-різному: полкової канцелярії, Лизогуба (чернігівський полковник, який теж встиг побувати господарем будови) і, нарешті, Мазепи. Будівля неодноразово змінювала своє призначення: спочатку тут розташовувалася канцелярія, потім Чернігівська ратуша, після – архів. Сьогодні це музейний об’єкт, популярний серед туристів і любителів історії.

Старовинний будинок Мазепи або Будинок полкової канцелярії
Старовинний будинок Мазепи або Будинок полкової канцелярії

Чернігівський колегіум

Одне з тих місць, де зароджувалась українська освіта, – старовинний Чернігівський колегіум, ровесник Києво-Могилянського і найперший в Російському царстві навчальний заклад повної середньої духовної освіти. Тут навчалися діти духовенства, дворян і міщан, в стінах колегіуму переводили стародавні праці з грецької і латини, вивчали мови і точні науки.

Будівля Чернігівського колегіуму – яскравий зразок українського бароко
Будівля Чернігівського колегіуму – яскравий зразок українського бароко

Красна площа

Гуляючи центром Чернігова, ви навряд чи пропустите Красну площу – центральний майдан міста на перетині проспекту Миру, вулиць Гетьмана Полуботка, Шевченка і Магістратської. Тут зосереджене культурне і адміністративне життя Чернігова, а в давні часи на цьому місці щосили велася жвава торгівля. Красну площу прикрашають Чернігівський музично-драматичний театр, кінотеатр ім. Щорса, стародавня цегляна П’ятницька церква, Облдержадміністрація, Міська рада народних депутатів. До площі примикає тінистий сквер ім. Б. Хмельницького, головна цікавинка якого – світломузичний фонтан. Вечорами він перетворюється та іскриться всіма кольорами веселки, розносячи по окрузі звуки відомих мелодій.

Вид на Красну площу
Вид на Красну площу
П'ятницька церква, побудована імовірно в XII-на початку XIII століття
П’ятницька церква, побудована імовірно в XII-на початку XIII століття
Висота струменів світломузичного фонтану в сквері Б. Хмельницького досягає 10 метрів
Висота струменів світломузичного фонтану в сквері Б. Хмельницького досягає 10 метрів

Центральний бульвар

Хочете продовжити неквапну прогулянку в тіні дерев? З Красної площі поверніть на проспект Миру і пройдіться Алеєю вишиванок, вздовж якої висаджені красиві клумби і розлогі дерева. У спекотну погоду свіжість надають фонтани, розташовані в середній частині бульвару.

Алея вишиванок
Алея вишиванок
Вид на Красну площу з Центрального бульвару
Вид на Красну площу з Центрального бульвару

Антонієві печери

Урізноманітнюють враження від старовинної архітектури блукання по древніх лабіринтах Антонієвих печер. Знаходяться вони в Болдиних горах і є частиною комплексу Іллінської церкви. Старовинні перекази свідчать, що колись тут знаходилися язичницькі капища, але з приходом християнства вони були знищені, а на їх місці святий Антоній Печерський викопав печеру. У підземеллях збереглися залишки стародавнього монастиря, чернечих келій і похоронних камер. Загальна протяжність печер – близько 350 метрів, тож прогулятися тут є де.

Вхід до кісниці в Антонієвих печерах
Вхід до кісниці в Антонієвих печерах

Мурали

Чернігів захоплює не тільки історичними пам’ятками, а й сучасними, що з’явилися завдяки талановитим художникам-креативщикам. Місто не оминула хвиля популярності муралів, тож тут ви знайдете чимало будівель, прикрашених гігантськими барвистими малюнками. Приготуйте камери смартфонів – незабаром ваша галерея фоток поповниться справжніми шедеврами стріт-арту :)

«Маленький хуліган» змінив до невпізнання звичайний фасад на вулиці Родимцева
«Маленький хуліган» змінив до невпізнання звичайний фасад на вулиці Родимцева
Дівчинка і котик у впізнаваній манері художниці Гапчинської на Мстиславській, 6
Дівчинка і котик у впізнаваній манері художниці Гапчинської на Мстиславській, 6
Мурал в міні-сквері на розі вулиці Кирпоноса і проспекту Перемоги
Мурал в міні-сквері на розі вулиці Кирпоноса і проспекту Перемоги

Читайте також: Піша оглядова екскурсія по Києву

Чернігівська область: цікаві місця

Під Черніговом теж чимало пам’яток, в яких гармонійно поєднані історія, краса пейзажів і веселі розваги. Розповідаємо, що подивитися в околицях міста.

Голубі озера

Архітектурні пам’ятники – не єдине, чим цікавий Чернігів і його околиці. Приблизно в 60 кілометрах від Чернігова, в Олешні, вас чекають дивовижної краси Голубі озера – комплекс водойм, що утворилися на місці кар’єрів, де добували кварцовий пісок. Біле піщане дно надає прозорій воді синього відтінку, який яскраво сяє на сонці, нагадуючи про блакитні береги морських курортів. На озерах розвинена туристична інфраструктура, є обладнані зручностями пляжі, зони відпочинку, кемпінги і готелі. Ви можете вибрати будь-який формат відпочинку – як «дикуном» з наметами, так і цивілізований в готелі.

Голубі озера оточені лісами, переважно хвойними
Голубі озера оточені лісами, переважно хвойними

Читайте також: Голубі озера Чернігівщини

Садиба Тарновських

Село Качанівка – місце, яке поєднує в собі чудову красу природи і витонченість старовинної архітектури. Палацово-парковий комплекс «Качанівка» включає в себе садибу XVIII століття, красивий парк, один з найбільших пейзажних садів в Європі. Тут надихалися природою і творили Тарас Шевченко і Микола Гоголь, а в качанівському альбомі для гостей ви знайдете автографи Пантелеймона Куліша, Марка Вовчка, Миколи Костомарова та інших видатних діячів науки і літератури.

Садиба Тарновських у Качанівці: вид згори
Садиба Тарновських у Качанівці: вид згори

Менський зоопарк

У місті Мені, яке відокремлює від Чернігова відстань в 70 кілометрів, є крутий зоопарк. Він унікальний тим, що є єдиним в Україні зоопарком, який знаходиться в районному центрі. Він був заснований в 1977 році і спочатку був невеликим живим куточком. Але час минав, куточок розростався і перетворився на великий зоопарк на 3 гектари з більш ніж 120 видами тварин. Тут ви побачите левів, тигрів, мавпочок, антилоп, оленів, павичів і інших тварин, серед яких є і червонокнижні. Поруч із зоопарком є ​​кафе, тож після спілкування з тваринами ви зможете перекусити і відпочити в приємній обстановці.

Один з мешканців Менського зоопарку
Один з мешканців Менського зоопарку

Заповідник «Гетманська столиця» в Батурині

Місце, в якому витає атмосфера героїчного козацького минулого, – перше визначення, яке приходить в голову, коли потрапляєш до заповідника «Гетьманська столиця». Тут знаходиться цілих 39 історичних об’єктів. Серед них: палац Кирила Розумовського, останнього гетьмана України, його ж усипальниця у Воскресенській церкві, будівля Генерального суду Лівобережної України, цитадель Батуринської фортеці та інші цікаві пам’ятки старовини. Музейний фонд заповідника налічує майже 20 тисяч експонатів – від старовинних документів і монет до картин і книг.

Панорама гетьманської столиці – приголомшливий вид на Батурин
Панорама гетьманської столиці – приголомшливий вид на Батурин

Мезинський національний природний парк

Спокійний відпочинок серед мальовничих пейзажів – те, за чим зазвичай їдуть до Мезинського національного природного парку. І хоча він створений всього в 2006 році, тут теж знайшлося місце для слідів сивої давнини. Саме на території парку була виявлена стоянка древніх людей, а разом з нею – кістки давно вимерлого мамонта. Тут розташовано кілька природних заказників, туристи можуть прогулятися екостежкою, помилуватися берегами Десни і заглянути до Мезинського музею.

Природа Мезинського парку
Природа Мезинського парку

Парк природи «Беремицьке»

«Беремицьке» – мальовничий парк в Чернігівській області, який має статус природоохоронного об’єкта. Він створювався з метою збереження екосистем Подесення, відновлення дикої природи в її доагрокультурному стані та розвитку зеленого туризму. У парку «Беремицьке» ви побачите оленів, лосів, міні-коней і диких котів, насолодитеся ароматом Хвойного саду, прогуляєтеся Алеєю яблунь і зможете познімати місцевих птахів на камеру в Будиночку фотомисливця. До «Беремицького» безперечно слід зазирнути, якщо ви любите споглядати природу і тварин в природному місці існування.

Краєвиди парка природи «Беремицьке»
Краєвиди парка природи «Беремицьке»  

Читайте також: Найцікавішими тури і екскурсії Україною

Чим зайнятися в Чернігові

Покататися на драгонботах

Жадаєте екзотичних розваг з купою яскравих емоцій? Тоді заплив на драгонботі – це просто must ;) Уявіть собі велике каное на 20 місць, в носовій частині барабанщик відстукує ритм за великому барабані, і в такт йому синхронно рухають веслами веслярі. Так плавають на драгонботі. Причому ті, хто серйозно захоплюється цим видом греблі, ще й чемпіонати влаштовують. Однак вам не обов’язково бути профі, щоб порадувати себе плаванням на човні-драконі. З квітня по жовтень на Десні регулярно здійснюються прогулянки на драгонботі, і в них можуть взяти участь як новачки, так і досвідчені веслярі. Тож якщо у вашій крові кипить жага пригод, велкам :)

Затусити у ТРЦ «Hollywood» 

Шопоголіки неодмінно оцінять «Hollywood» – найбільший торгівельний центр Чернігова, загальна площа якого дорівнює 53,8 тисяч квадратних метрів. Звичайно, ця цифра не зрівняється зі 127 тисячами квадратних метрів «Лавини» в Києві, але якщо ви хочете потрапити у найжвавіше місце Чернігова, вам обов’язково варто зайти до «Голлівуду». Десятки магазинів і кафешки – очі розбігаються! А поки будете шопитись, ваша дитина проведе час не менш приємно – в дитячому парку розваг «Fly Kids» зі знижкою Покупону майже 60%.

Всередині торгівельного центру «Hollywood» завжди панують пожвавлення і весела атмосфера
Всередині торгівельного центру «Hollywood» завжди панують пожвавлення і весела атмосфера

Відвідати найкращі ресторани Чернігова

Яка подорож без гастрономічних вражень? Якщо шукаєте, де поїсти, та ще й смачно, загляньте до вінтажного кафе-кондитерської в стилі 50-60-х «Абажур» на Преображенській, 2. Тут вас пригостять смачним чаєм, кавою, тістечками та манником зі смаком дитинства. Випити запашної крафтового пива можна в атмосферному трактирі «Buddka Bar» на Володимира Дрозда, 2, оформленому в індустріальному дусі. Соковите м’ясо з нотками домашнього затишку подають в будинку пива і м’яса «Хряк» на Київській, 12. По-справжньому королівський обід або вечерю вам влаштують в ресторані «Градецький» – тут навіть чай подають з розмахом, гідним мішленівських ресторанів.

Ресторан «Хряк» – це не тільки смачна їжа, але і душевна атмосфера
Ресторан «Хряк» – це не тільки смачна їжа, але і душевна атмосфера
За ніжними десертами і домашнім затишком приходьте до кафе «Абажур»
За ніжними десертами і домашнім затишком приходьте до кафе «Абажур»

Сходити до пивоварні

Якщо любите свіже пиво і поважаєте працю пивоварів, обов’язково навідайтеся на завод «Десна». Саме звідти по Україні роз’їжджаються пляшечки «Чернігівського» і «Білого». Під час захоплюючої екскурсії ви познайомитеся з традиціями українського пивоваріння, дізнаєтесь найголовніше про технологію виготовлення пінистого напою, візьмете участь в майстер-класі професійного дегустатора і самі спробуєте декілька видів пінного. Знаходиться пивоварня на Інструментальній, 20. Записатися на екскурсію та дегустацію, а також дізнатися вартість можна за телефоном, який вказаний на сайті компанії «AB InBev Efes».

Любителі пива будуть у захваті від можливості продегустувати улюблений напій прямо на заводі
Любителі пива будуть у захваті від можливості продегустувати улюблений напій прямо на заводі

Познайомитися з молодими талантами

З травня по вересень щоп’ятниці в Чернігові проходить знайомство місцевих жителів і туристів з молодими українськими даруваннями. Майданчик, з якого музиканти, актори, художники демонструють свої таланти, називається «Зеленою Сценою» і знаходиться в самому центрі міста, біля Красної площі. Вхід на заходи безкоштовний, тож якщо ви опинилися в Чернігові і саме в п’ятницю, обов’язково сходіть до «Зеленої Сцени» і потіште себе живою музикою або яскравою виставою.

У теплий сезон щоп'ятниці на Зеленій Сцені безкоштовно виступають молоді українські артисти
У теплий сезон щоп’ятниці на Зеленій Сцені безкоштовно виступають молоді українські артисти

Читайте також: Куди поїхати на море в Україні

Де зупинитися

У Чернігові, як і в будь-якому українському місті, є чимало готелів, готелів і апартаментів, в яких можна зупинитися, якщо ви приїхали на вихідні або на довший термін. А ще, якщо вам більше подобається близькість до природи, завжди можна зупинитися де-небудь недалеко від Чернігова, наприклад, на Голубих озерах. А знижка Покупону допоможе не тільки відпочити з комфортом, але і заощадити до 20%.

Голубі озера

Комплекс «Голубі озера» потішить вас великою кількістю свіжого повітря, мальовничими пейзажами і прекрасним сервісом. В готелі ви відпочинете з усіма зручностями, насолодитеся красою озер і наберетеся сил для поставлених цілей. Що є на території:

  • Котеджі різних категорій, обладнані всім необхідним.
  • Ресторан з сільською кухнею і великим меню.
  • Звичайні альтанки, альтанки і тераси на воді.
  • Банний комплекс з чаном на відкритому повітрі.
  • Кальян.
  • Конференц зал.
  • В еко-комплексі можна проводити корпоративи, дні народження, святкові банкети, весілля, для дітей є дитячі кімнати відпочинку та аніматори.

З сертифікатом Покупону за 1699 грн замість 2000 грн ви зможете орендувати будиночок комфорт «Фінляндія» на 3 дні. 

Читайте також: Куди поїхати на вихідні з Києва

А ви вже бували в Чернігові або тільки збираєтеся відвідати старовинне місто? Що вам там сподобалося і що хочете подивитися? Діліться враженнями та планами!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *