Як правильно наносити макіяж: правила та покрокова інструкція

Макіяж – важлива частина образу, і навіть ті дівчата, які не люблять надлишок косметики, підфарбовують хоча б вії та губи, щоб виглядати яскравіше. А що робити, якщо хочеться щодня сяяти ідеальним макіяжем і не витрачати на це купу часу? #PokuponBlogTeam підготувала докладний гайд, з якого ви дізнаєтеся, як поетапно зробити якісний макіяж, щоб виглядати бездоганно у будь-якій ситуації.

Навчитися наносити косметику самостійно простіше за все під керівництвом досвідченого майстра на курсах візажу для себе зі знижками Покупону до 85%.

Підготовка до макіяжу

Щоб макіяж «сидів» ідеально, важливо не забувати про базовий догляд. Обов’язкові правила перед стартом макіяжу – очищення та зволоження. На гладеньку доглянуту шкіру косметичні засоби лягають легше і виглядають краще.

догляд за шкірою
  • Якщо бачите, що шкіра лущиться, зробіть легкий механічний пілінг. Відлущування ороговілих клітин шкіри – важливий етап підготовки до нанесення макіяжу, якщо хочете, щоб косметика лягала рівним шаром і не підкреслювала нерівності. Та й взагалі пілінг – це одна з обов’язкових процедур базового догляду за шкірою, її потрібно робити 1-2 рази на тиждень. Процедуру можна робити в домашніх умовах, використовуючи щадні скраби, а можна записатися на пілінг до косметичного салону, скориставшись акційними пропозиціями на Покупоні.
  • Приступаючи до макіяжу, протріть обличчя ватним диском, просоченим тоніком або міцелярною водою, щоб видалити залишки шкірного сала, пилу та звузити пори.
  • Очистивши обличчя, нанесіть зволожуючий крем. Якщо у вас суха шкіра, вибирайте засоби із вмістом косметичних масел, для жирної або комбінованої підійдуть легші текстури.
  • Не забудьте про область навколо очей, де шкіра особливо тонка, ніжна і потребує спеціального догляду. Використовуйте крем, який призначений для цієї зони. Обираючи засіб, орієнтуйтеся на проблему, яку бажаєте вирішити: креми із вмістом вітаміну С забезпечують шкірі гарний захист від вільних радикалів, а вітамін К допоможе, якщо є темні кола. Наносити крем потрібно легкими поплескуючими рухами, не відтягуючи шкіру і нічого не втираючи.
  • Губам також варто приділити особливу увагу – якщо вони сухі і потріскані, помада не тільки не приховає це, але підкреслить, особливо матова. Використовуйте спеціальний скраб для губ, а потім скористайтеся зволожуючим бальзамом або гігієнічною помадою.

Основа ідеального макіяжу – здорова шкіра. Декоративна косметика не покращує, а лише підкреслює її красу. Щоб підтримувати цю красу, не забувайте раз на кілька місяців відвідувати косметолога і за необхідності – дерматолога.

Читайте також:
Пілінг: різновиди процедури
Як підібрати форму брів
Робимо красиві брови самостійно

Етапи нанесення макіяжу

Ось ми і підійшли до основного – до послідовності нанесення декоративної косметики. Щоб мейк виглядав добре і був стійким, дуже важливо дотримуватись поетапності і знати, як і в якій черговості наносити засоби з вашої косметички.

Тон

Після очищення та зволоження шкіри обличчя першим кроком йде нанесення тону. Якщо ви робите денний макіяж і у вас не проблемна шкіра, цей етап взагалі можна пропустити або скористатися легким флюїдом, а ось на вечір вже знадобиться щільна тональна основа.

  • Наносимо на обличчя праймер – він полегшить нанесення косметики та продовжить термін життя макіяжу. Праймер не знадобиться, якщо в якості тонального засобу ви використовуєте BB- або CC-крем.
  • На тильний бік долоні набираємо тональний крем, розмішуємо.
  • Розподіляємо засіб по обличчю сухими пальцями або спонжем.
  • Важливо: тоном покривається не лише видима частина обличчя, але й лінія щелепи та шия.

Маскування недоліків

Закінчивши з тоном, можна брати до рук консилер, щоб замазати синці під очима, пігментні плями, почервоніння, капілярні сіточки. Засіб краще наносити тонким шаром, щоб не переборщити – консилери мають досить щільну текстуру. Щоб замаскувати кола, нанесіть засіб під очі так, щоб вийшов перевернутий трикутник. Часто візажисти радять використовувати засіб у внутрішньому куточку ока – синьова в цій зоні надає обличчю стомлений вигляд, але про неї дуже часто забувають при корекції тону.

Фіксація пудрою

Перш ніж фарбувати обличчя далі, зафіксуйте проміжний результат пудрою. Цей продукт допоможе прибрати жирний блиск і створить ефект легкої «ретуші», замаскувавши ті нюанси, які не вдалося приховати повністю тоном і консилером. Підійде як розсипчаста пудра, так і компактна спресована (зручний формат, щоб фарбуватись «на ходу»).

  • Беремо велику пухнасту кисть і набираємо пудру круговими рухами.
  • Обов’язково струшуємо надлишки засобу.
  • Наносимо пудру на обличчя тонким шаром: спочатку на лоб, ніс і підборіддя, потім на вилиці та бічні поверхні.

Важливо: якщо ви використовуєте кремові рум’яна або тіні, їх потрібно використовувати до пудри.

Контурування

Хтось цей етап пропускає, а комусь важливо досягти ідеального овалу обличчя і підкреслити вилиці, щоб обличчя здавалося худим і витягнутим. Для цього зазвичай використовується скульптурна пудра та хайлайтер. Також можна взяти бронзер (рідкий, кремовий або сухий спресований) – він не тільки скоригує форму, але й створить ефект засмаглої шкіри, наче ви щойно повернулися з відпустки.

За допомогою вибраного засобу затемніть ті області на обличчі, які хочете зменшити візуально: вилицеві западини, бічні зони чола, область під підборіддям. Хайлайтером можна висвітлити вилиці, спинку носа, галочку над верхньою губою, внутрішні куточки очей. З сяйвом головне не перестаратися: якщо у шкіри яскраво виражений рельєф і є схильність до жирного блиску, вистачить парочки легких акцентів.

контурування обличчя

Лайфхак: полегшити контурування допоможе прийом, який називається «правило трійки». З кожного боку обличчя намалюйте пензлем або спонжем цифру три так, щоб серединка трійки припадала на вилицю. Добре розтушуйте.

Рум’яна

Щоб надати обличчю свіжості та здорового вигляду, не забудьте про рум’яна. Але пам’ятайте: з цим продуктом потрібно бути обережним, тому що неправильно підібраний колір, неправильне розташування на обличчі та надмірна, неприродна насиченість можуть зіпсувати весь образ.

Як правильно поводитися з рум’янами:

  • Вибираємо максимально близький до природного рум’янцю відтінок. Щоб з’ясувати свій природний колір, достатньо просто ущипнути себе за щоку.
  • Рум’яна бувають сухі, кремові та рідкі. Для сухих використовуємо пухнастий пензлик, бажано натуральний, куполоподібної форми або зі скошеним краєм. Для кремових та рідких беремо щільну кисть.
  • Наносимо рум’яна на верхню область вилиці, від яблучок щік до скроні, ретельно розтушовуємо. Щоб точно визначити зону, витягніть губи, як перед поцілунком.
  • Деякі використовують рум’яна не тільки для щік: акценти можна розставити на переніссі, підборідді та бічних зонах чола. Проте з такою схемою є ризик переборщити та отримати нездоровий алергічний рум’янець.
Акции
Выездной макияж от визажиста «Di Visage»
Весь Киев
-55%
1800 грн
799 грн
Урок «Макияж для себя» от мастера Екатерины Бятец
Киев, Софии Русовой улица, 3В
-60%
1500 грн
599 грн
Показать все
4 акций

Брови

Наступний етап – оформлення брів. Є кілька варіантів, як можна зробити:

  • Зачесати і все.
  • Якщо у вас густі брови, схильні до «безладу», укласти їх допоможе прозорий гель, що фіксує. Якщо, незважаючи на густоту, у волосистій частині помітні пролисини або лінії не такі чіткі, як хочеться, використовуйте олівець.
  • Для тонких і рідких брів рекомендуємо брати тіні, щоб додати густини. Олівцем домалюйте волоски, що бракують, і скоригуйте хвостик брови. 
  • Бажаєте прибрати цей етап взагалі, але щоб брови щодня виглядали ідеально – запишіться на корекцію та фарбування брів або перманентний макіяж (пудрові брови, мікроблейдінг). Один візит до майстра допоможе заощадити багато часу вранці.
макіяж брів

Очі

Після оформлення брів можна прийматися за макіяж очей – і тут відкривається широкий спектр фантазії та навчальних відеотуторіалів з Ютуба. Ви можете обмежитися підводкою і намалювати акуратну стрілку, яка чудово виглядатиме в повсякденному образі. У вас вдома лежить купа різнокольорових палеток тіней – намалюйте смокі айс або зробіть акцент сяючим пігментом на рухливому віці. Фанатки мінімалізму можуть обійтися виключно тушшю або ламінуванням вій.

макіяж очей

Правильно нафарбувати очі тінями допоможе класична техніка: світлі тіні потрібно наносити у внутрішні куточки очей та під брову. Чим ближче ми рухаємося до зовнішніх куточків очей, тим темніший підбираємо відтінок, також темні тіні використовуються при фарбуванні складки століття.

Губи

Для легкого повітряного ефекту візьміть блиск, для яскравішого та насиченішого – помаду. Можна з олівцем того самого відтінку. Щоб засіб тримався довше, спочатку потрібно навести олівцем контур і зробити легку розтушовку на губи і потім наносити помаду.

як фарбувати губи

Якщо головна особливість вашого макіяжу – губи, то правильніше всього спочатку зайнятися ними, а вже потім переходити до очей. Пам’ятайте: спочатку марафетимо ту частину обличчя, до якої хочемо привернути увагу, потім фарбуємо все інше, регулюючи насиченість так, щоб зберегти яскравість головного акценту.

Читайте також:
Ідеї вечірнього макіяжу
Новорічний макіяж
Як стати візажистом

Чого уникати: найпоширеніші помилки

Помилки у макіяжі роблять не лише новачки, а й дівчата, які вже давно звикли самостійно фарбуватись. Однак ніколи не пізно навчитися правильно робити макіяж, тому розповідаємо про найпоширеніші помилки, яких варто уникати.

Неправильний вибір тону

Неймовірно, але незважаючи на те, що чимало бьюті-блогерів і професійних візажистів регулярно звертають увагу на це питання, далеко не всі дівчата вміють правильно вибирати відтінок тональної основи. Щоб не промазати, пробник варто перевіряти не на руці, а на обличчі. Ретельно розтушуйте тон на підборідді при денному освітленні і лише тоді робіть висновки.

неправильно підібраний тональний крем

Забагато блиску

Надто велика кількість бронзеру та хайлайтеру здатні не просто зістарити обличчя, а й змінити його до невпізнання. Якщо ви переборщили із цими засобами, то ваш макіяж не залишиться непомітним у поганому значенні цього слова. Хайлайтер варто наносити тільки на частини обличчя, що виступають, при денному світлі з використанням пухнастого пензля.

надто багато хайлайтеру

Непідготовлені губи

Губам потрібно приділяти особливу увагу. Багато хто наносить помаду відразу на сухі губи. Звичайно, так вчиняти теж можна, але якщо ви спробуєте спочатку використовувати спеціальний скраб і зволожити губи за кілька хвилин до нанесення помади, то побачите, якими м’якими і пухкими вони стануть, і наскільки рівніше ляже тон помади.

сухі губи

«Зебра» на віях

Якщо ви використовуєте праймер для вій, варто вибирати його в колір туші: білий для чорної класичної не дуже правильне рішення. При нанесенні туші слідкуйте за кожною війкою – через праймер недофарбовані ділянки дуже помітні.

неправильний макіяж очей

На обличчі залишаються тільки брови

Якщо природа не нагородила вас бровами Кари Делевінь, не варто їх «малювати». Занадто товсті або чорні брови перетягують на себе всю увагу, відволікаючи від решти обличчя, – у результаті оточуючі бачитимуть лише їх. В експериментах з макіяжем не забувайте про натуральність.

надто густі брови

Читайте також:
Тренди макіяжу в сезоні 2021-2022
Модні брови 2021-2022
Найсвіжіші тренди в оформленні вій
Модні ідеї макіяжу губ

А як у вас справи з навичками самостійного макіяжу? Фарбуєте кожного дня чи тільки на свята? З чого складається ваш щоденний make up?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *