Вакцинація від Covid-19: все, що потрібно знати про вакцини

З 24 лютого 2021 у всіх областях України та Києві розпочалася вакцинація від коронавірусу SARS-CoV-2, а українці, які першими зробили щеплення від ковіда, стали мало не історичними особистостями. Незважаючи на сильне очікування момента, багато людей, як і раніше, відмовляються, або побоюються вакцинуватися. Одні вважають, що вакцина не захищає, інші – бояться побічних ефектів. Спираючись на думку експертів, BlogPokuponTeam розбиралася чому важливо робити щеплення, яким препаратом, де, кому не можна колоти вакцину, а також підготувала корисні знижки до 85% від Покупона на аналізи, діагностику та лікування у вашому місті.

Читайте в нашій статті:

Навіщо потрібно робити щеплення проти COVID-19

1. Сформувати штучний активний імунітет

Будь-яке якісне щеплення є безпечним засобом захисту здоров’я і служить профілактикою захворювань. Вакцина допомагає вродженій імунній системі розпізнавати і природним чином боротися з тими чи іншими вірусами і бактеріями. Після вакцинації організм набагато швидше розпізнає хвороботворні мікроби і знищує їх, присікаючи розвиток хвороби на корню, оскільки вже стикався з ними в ослабленому чи неживому вигляді у форматі вакцини.

Стандартно вакцинація починається з тримісячного віку, якщо не з пологового будинку (багатьом дітям роблять БЦЖ протягом перших днів після народження). Залишатися міцними, здоровими і працездатними – головна причина, чому люди вакцинуються. Особливо, коли мова йде про серйозні захворювання, в тому числі респіраторні, викликані коронавірусами. 

Всесвітня організація здоров’я та регулятори більшості країн дозволяють використовувати вакцину, якщо її ефективність перевищує 50% хоча б на 0,1%.

Covid 19, або SARS-CoV-2, входить в число найнебезпечніших РНК вірусів бета-групи. Його геном містить 30 тисяч нуклеотидів, що вдвічі більше, ніж у звичайного грипу, і унікальний протеїновий S-білок (Spike protein, або шіпіковий). Незважаючи на те, що існують більш патогенні (ті що негативно впливають на організм) та смертельні хвороби (краснуха, кір, поліомієліт, MERS-CoV), ковід ще й перевершує своєю контагіозною – здатністю швидко поширюватися.

Вакцинація від ковід SARS-CoV-2 в Україні
Вакцинація від ковід SARS-CoV-2 в Україні

2. Захиститися від нових штамів коронавируса

Будь-який вірус згодом мутує, і робить це постійно. Для інфекції це єдиний спосіб адаптуватися до нових умов і прожити якомога довше. Еволюціонує і геном SARS-CoV-2. Вчені нарахували близько 10 підтипів (штамів), в тому числі британський (B.1.1.7), південноафриканський, китайський штами. 

Ідеальним середовищем для вірусних мутацій служить організм з хронічними або затяжними формами захворювань. Ось чому так важливо регулярно робити чекапи здоров’я і усувати всі послаблюючі чинники. Йдеться як про хронічні захворювання, так і про банальні ЗПСШ, що викликають запалення, і стоматологічні проблеми, які ослаблюють загальний імунітет. При необхідності здати ПЛР тест можна зі знижкою від Покупона до 30%.

В Україні вже зафіксовані перші спалахи британського штаму в Закарпатській, Вінницькій, Львівській і Луганській областях.

Логічно виникає питання: чи буде захищати «свіжа» вакцина від всього сімейства Covid-19? Тут важливо розуміти, яким чином мутує дикий тип мікроорганізмів. Поодинокі зміни в нуклеотидах без трансформації білка кардинально не впливають на поведінку і характер вірусу. Якщо в РНК відбуваються заміни та перебудови (як це сталося з британським штамом), білок видозмінюється, і ефективність початкової вакцини може помітно знижуватися. На цей рахунок дослідження тривають, але за попередніми заявами ВООЗ вакцина буде ефективна до існуючих мутацій ковіда.

3. Сформувати колективний імунітет

У кожної вакцини є свої протипоказання, і населення не на 100% – за станом здоров’я чи з інших причин – може вакцинуватися. Єдиний спосіб захистити себе і «відмовників» від різних епідемій – це сформувати колективний імунітет, тобто досягти оптимального рівня вакцинації, при якому ризик зараження зводиться до мінімуму. Так працює схема від кору, краснухи, гепатиту А та інших захворювань.

Як і будь-яка інша, жодна вакцина від COVID-19 не дає 100% гарантії, що ви не захворієте – первинно чи повторно, але значно знижує ризики ускладнень і важкого протікання хвороби порівняно з невакцинованими людьми. Тому варто звертати увагу на заяви виробника щодо ефективності препарату.

4. Міжнародні епідеміологічні вимоги

Якщо говорити про другорядні чинники, то щеплення від коронавируса у 2021 році для українців може стати «новим безвізом», якщо на те будуть рекомендації міжнародних організацій. Це означає, що для виїзду за кордон, як мінімум до Європи, ймовірніше знадобиться біометричний паспорт вакцинації. 

Якщо плануєте подорожувати найближчим часом, варто зробити щеплення у перші хвилі вакцинації (для людей у групі підвищеного ризику інфікування), або записатися в електронну чергу і провакцинуватися щойно препарати стануть доступними в Україні: безкоштовно чи на комерційній основі. Внести себе в список очікування вакцини від Covid-19 можна через офіційний сайт МОЗ України, гарячу лінію 0 800 60 2019, або на порталі держпослуг «Дія».

Читайте також: Щеплення в Києві – які і де краще робити

Протипоказання – кому не можна вакцинуватися

Одна з особливостей нового коронавірусу полягає в його здатності вражати населення старшого віку. Саме тому в першу хвилю вакцинації в Україні, крім медиків і мобільних бригад, робота яких тісно пов’язана з COVID-19, потрапили люди старше 60 років. 

При цьому МОЗ України посилається на загальні протипоказання, при яких будь-яке щеплення, в тому числі проти ковіда, робити не можна:

  • Гіперчутливість до компонентів вакцини (склад можна уточнити у фахівців, які проводять вакцинацію). В першу чергу в зоні ризику люди з хронічною алергією. В інших випадках лікарі попередньо рекомендують здати тести на алергени (діє знижка Покупона до 80%), а сам препарат вводити під наглядом медиків. Після введення вакцини перші 10-15 хвилин потрібно залишатися в медустанові, а наступні 4 години пильно стежити за самопочуттям, оскільки за цей час можуть проявитися алергічні реакції відстроченого типу.
  • Важка алергічна реакція на попередню дозу вакцини.
  • Гострі важкі захворювання з температурою тіла вище 38,5ºC.
  • Інфекції, запальні процеси, що супроводжуються субфебрильною (підвищеною тривалою) температурою тіла, вище 37,1ºC. Перед вакцинацією краще проконсультуватися з сімейним лікарем і пройти додаткове обстеження організму. Користуйтеся знижками від Покупона до 75% для доступної діагностики та лікування.
  • З обережністю щеплення призначають пацієнтам з тромбоцитопенією, порушенням згортання крові, після антикоагулянтної терапії, оскільки внутрішньом’язове введення може викликати кровотечу, синці, тромбоз. Здатність викликати такі ускладнення була помічена у вакцин АстраЗенека і Ковішілд, але немає підтверджуючих наукових даних, що препарати здатні розвивати захворювання.

Наразі щеплення не роблять дітям, вагітним і жінкам, які годують груддю, оскільки дослідження для цих груп тривають. З поправкою на те, що вакцинуватися можна на терміні вагітності з 14 по 33 тиждень, якщо потенційні переваги вакцини перевищують ризики захворювання для мами і дитини. До вагітних застосовується будь-який тип вакцини, крім живої (інактивованої), і тільки після консультації з імунологом.

Записатися в електронну чергу на вакцину проти COVID-19 на порталі електронних держпослуг «Дія» можна з 18 років.

Типи препаратів проти SARS-CoV-2

За даними The New York Times 7 препаратів з 115, по закінченні всіх трьох фаз клінічних випробувань і тестування на широких вибірках, дозволені для повноцінного використання. Причому на вибір представлені всі чотири технології виробництва:

  • Живі, інактивовані, наприклад китайська вакцина Коронавак. Створені на основі цілого (з білком і РНК), але ослабленого, вірусу в поєднанні з комплексом речовин для посилення імунної відповіді (ад’ювантами), такими як гідроксид алюмінію, нанопори тощо. 
  • Векторні, рекомбінантні вакцини, такі як Астразенека, Ковішилд, Спутник. Виготовляються на основі очищеної від всіх патогенних складових частинки патогена з основним і найбільш помітним для імунної системи генетичним матеріалом – S-білком. У вакцинах проти COVID-19 використовується транзитний безпечний аденовірус (звичайна застуда). Після введення вакцини антигени активно формуються впродовж перших двох днів, потім чужорідні клітини безслідно руйнуються.
  • Білкові, або протеїнові, як Новавакс. Виготовляються на основі штучно синтезованого S-білка. До складу таких вакцин зазвичай теж входять ад’юванти, допоміжні речовини.
  • Вакцини на основі синтезованої ДНК або РНК, наприклад Пфайзер і Модерна. Більш простий і швидкий спосіб виробництва. Технологія відома більше 10 років, але задіяна вперше. Вимагає мінусових температур транспортування і зберігання, інакше тендітна молекула РНК може зруйнуватися.
Основні технології створення вакцин

Незважаючи на те, що на розробку медичного препарату іноді йде 10-15 років, розробникам вакцин проти COVID-19 (з очевидних причин) дозволили прискорити дослідження і провести кілька фаз одночасно. Але це не говорить про те, що вакцини вивчені до кінця, і в першу чергу не досліджена довгострокова дія препаратів.

Схвалені вакцини від COVID-19 – яку колоти

Оксфорд-АстраЗенека (Oxford-AstraZeneca), Великобританія

Офіційна назва: ChAdOxnCoV-19(AZD1222). Вакцинація в Україні стартувала з використанням саме цієї вакцини, тільки під іншою назвою – CoviShield (Ковішілд). Так її назвав для локального індійського ринку найбільший в світі виробник вакцин і імунобіологічних препаратів – Serum Institute of India (SII). Понад 170 країн світу і 65% дітей планети довіряють і користуються індійськими фармацевтичними препаратами. Інститут сироватки Індії виробляє понад 50 млн доз вакцини проти COVID-19 щомісяця.

Виробник: Оксфордський університет і шведсько-британська фармацевтична компанія «AstraZeneca».

Тип: вірусна рекомбінантна векторна вакцина на основі ослабленої версії аденовірусу шимпанзе (AdV). Приставка Ad в назві якраз вказує на тип препарату. Код глікопротеїну SARS-CoV-2 Spike (S) синтезується в клітинах генетично модифікованої ембріональної нирки людини (НЕК 293).

Ефективність: 82,4%. Випробування показали високу сероконверсію (формування антитіл) у пацієнтів у віці від 18 до 65 років, а також проти британського штаму. В учасників з серологічними доказами попередньої інфекції SARS-CoV-2 на вихідному рівні титри S-антитіл досягли піку через 28 днів після прийому першої дози. Люди з ослабленим імунітетом можуть мати більш слабку імунну відповідь на схему вакцинації.

Вакцина проти covid-19, ефективність препаратів від 66 до 95%
Вакцина проти covid-19, ефективність препаратів від 66 до 95%

Якщо вводили першу дозу одним препаратом, то і друга доза має бути зроблена тією ж вакциною.

Як роблять: укол вводиться двома дозами по 0,5 мл з інтервалом від 4 до 12 тижнів.

Безпечна температура зберігання: від 2°C до 8°C (приблизно як в домашньому холодильнику), що значно спрощує розповсюдження препарату в порівнянні з вакцинами, які потрібно зберігати при великих мінусових температурах. Не підлягає заморожуванню, уникати потрапляння світла.

Побічні ефекти: найчастіше біль в зоні уколу; головний біль, стомлюваність, нездужання; підвищення температури тіла протягом кількох перших днів, міалгія; гіпертермія; рідше озноб; артралгія, нудота. Більшість несприятливих реакцій проходять у легкій або середній формі важкості, і зникають протягом кількох днів після вакцинації.

Moderna (Модерна), США

Офіційна назва: РНК-вакцина mRNA-1273 американської компанії «Moderna».

Ефективність: 94,1%. Тестування показало хороші результати на людях з ВІЛ інфекцією.

Як робиться: вводиться внутрішньом’язово двома дозами по 0,5 мл з інтервалом 28 днів.

Безпечна температура зберігання: транспортування при -20°С.

Пфайзер-Біотек (Pfizer-BioNTech), Німеччина

Офіційна назва: BNT162b2.

Виробник: німецька біотехнологічна компанія BioNTech, китайська фармакомпанія Fosun Pharma і американська фармацевтична компанія Pfizer. Вакцина дозволена регулятором США (FDA) для екстреного використання. Саме пфійзерівська стала першим препаратом від ковід, який почали колоти в Америці та ЄС. Очікується в Україні у квітні 2021.

Тип: РНК-вакцина для захисту від COVID-19, mRNA.

Ефективність: 95%. Першими отримали дозвіл тестувати вакцину на дітях до 12 років.

Як роблять: укол вводиться двома дозами з інтервалом в 3 тижні, з 16 років.

Безпечна температура зберігання: від -25°С до -15°С.

Ізраїль називають світовим лідером за темпами вакцинації проти Covid-19: до лютого 2021 року 84% населення у віці 70 років і старше отримали обидві дози вакцини Pfizer.

Novavax, США

NVX-CoV2373 – американська білкова вакцина c ад’ювантом Matrix M1 для поліпшення роботи препарату, планується виробництво в індійському інституті Serum. Україна очікує 15 млн доз американської вакцини Novavax.

Як роблять: дві дози по 0,5 мл внутрішньом’язово з перервою в 21 день, з 18 років.

Безпечна температура зберігання: від 2°C до 8°C.

Ефективність: 96% проти звичайного штаму коронавируса і 86% ефективності проти британського штаму – такі результати зафіксували на третій фазі клінічних випробувань у Великобританії. Вибірка добровольців становила 15000 дорослих людей, в тому числі близько 27% у віці 65-84 років. 90% випадків зараження ковідом і важким перебігом хвороби спостерігалося в групах плацебо, в тому числі в учасників старше 65 років. Novavax заявляють, що їх вакцина на 100% захищає від тяжкого перебігу хвороби. Ефективність проти південноафриканського штаму – 49,6%.

Побічні ефекти: під час клінічних досліджень препарату траплялися нечасто і зводилися переважно до локальних реакцій.

Після введення більшості вакцин від COVID-19 спостерігаються загальні побічні ефекти – біль в місці уколу, висока температура, озноб, ломота в тілі, головний біль, втома – і, як правило, проходять за 2-3 дні. Це нормальна реакція організму і ознака формування імунітету. 

CoronaVac (КоронаВак),Китай

Китайська інактивована вакцина CoronaVac від компанії Sinovac Biotech, яка офіційно ексклюзивно поставляється в Україну фармацевтичною групою компаній «Лекхім». Перша поставка 700 тисяч доз з 1,9 млн очікується найближчим часом.

Як роблять: дві дози внутрішньом’язово.

Безпечна температура зберігання: від 2°C до 8°C.

Ефективність: китайський CoronaVac на третій фазі тестували Туреччина, Індонезія, Бразилія, і всі отримали різні результати. Істотні розбіжності – від 50,4% до 91% – викликали сумніви щодо надійності препарату. Випробування в Туреччині за участю більше 10 тисяч чоловік у віці 18-59 років показали ефективність вакцини на рівні 83,5%. Сіновак також почав вивчати дію Короновака на групах з хронічними ревматичними захворюваннями, ВІЛ-інфекцією, СНІДом.

Побічні ефекти: були зафіксовані у незначного числа учасників (0,3%), які переважно скаржилися на біль в місці уколу, рідше на підвищену температуру.

Johnson & Johnson, США

Ad26.COV2.S – американська векторна вакцина по типу АстраЗенеки, отримала схвалення FDA і EMA. Розроблена на основі людського аденовірусу Ad26, нездатного до реплікації (відновлення). Україна може розраховувати на вакцину від Johnson & Johnson в рамках програми COVAX.

Як роблять: З явних переваг препарату, крім зручного зберігання в звичних умовах, – режим введення. Вакцина вводиться внутрішньом’язово одноразово.

Безпечна температура зберігання: до 3-х місяців при + 2-8°C і 2 роки при заморожуванні -20°C.

Ефективність: 72% за результатами клінічних випробувань у США, 64% – у Південній Африці (проти південноафриканського штаму) і 61% в Латинській Америці.

Побічні ефекти: під час клінічних досліджень не було виявлено серйозних побічних ефектів.

Супутник 5 (Sputnik V), Росія

Офіційна назва: Gam-COVID-Vac (Гам-КОВІД-Вак).
Виробник: НДЦ епідеміології та мікробіології імені Н.Ф. Гамалії.
Тип: комбінована векторна вакцина на основі серотипів 26 (rAd26) і 5 (rAd5) аденовірусу людини.

Российская вакцина против COVID-19 «Спутник 5»
Российская вакцина против COVID-19 «Спутник 5»

Як роблять: щеплення вводиться внутрішньом’язово двома дозами по 0,5 мл з інтервалом в 3 тижні, дозволено з 18 років.

Ефективність: виробник заявляє, що вакцина ефективна на 92% (в тому числі у віці від 60 до 87 років), але не всі результати клінічних випробувань були оприлюднені. Поки що Супутник дозволений для екстреного використання.

Побічні ефекти: переважно місцеві негативні явища у вигляді хворобливості і набряклості в місці уколу, короткочасний озноб, підвищення температури, біль у суглобах, м’язах, астенія, загальне нездужання, головний біль, рідше – нудота, диспепсія, зниження апетиту, іноді – збільшення лімфатичних вузлів. Варто з обережністю застосовувати Супутник 5 при хронічних захворюваннях печінки і нирок, ендокринних захворюваннях, важких захворюваннях системи кровотворення, епілепсії та інших захворювань ЦНС, міокардитах, ендокардитах, перикардитах, аутоімунних захворюваннях, злоякісних утвореннях. Прийом імунотропних лікарських засобів може негативно позначатися на імуногенності, тому його рекомендують відкласти мінімум на 1 місяць до і після щеплення.

Тривалість дії – на скільки вистачає вакцинного захисту?

Вже через 12-14 днів після першого щеплення з’являється деякий імунітет, але за результатами клінічних випробувань максимально можливий рівень захисту від вірусу досягається як мінімум через тиждень після уколу другої дози.

Після вакцинації організму знадобиться кілька тижнів, щоб сформувати імунітет проти COVID-19.

На даний момент Всесвітня організація охорони здоров’я не має однозначної відповіді на питання, як довго антитіла перебувають в організмі після вакцинації, оскільки вакцини проти COVID-19 – «молодий продукт», і клінічні випробування тривають. 

При цьому обнадіює той факт, що у перехворілих шипіковим коронавірусом природним шляхом все ж формується імунна відповідь, яка забезпечує захист від повторного зараження. За попередніми даними імунітет зберігається від 1 до 3 місяців, але як точно довго і наскільки він сильний вчені продовжують вивчати.

Чи вакцинуватися, якщо вже перехворів коронавірусом?

Чи потрібна вакцинація для перехворівших ковідом – одне з частих питань, і вірусологи відповідають на нього ствердно. По-перше, імунітет у вигляді антитіл після хвороби зберігається тільки певний час – попередньо перші 1-3 місяці. Потім знову з’являється ризик заразитися повторно. 

Єдиний нюанс – немає сенсу робити щеплення відразу після хвороби, коли організм вже виробив певний імунітет на природний носій інфекції. Щеплення можна робити тоді, коли антитіла досягають «сірої зони» за шкалою рівня імунітету від коронавірусної хвороби. Перевірити і дізнатися це можна тільки лабораторним шляхом. Користуйтеся знижкою від Покупона до 30%, щоб здати тест на антитіла до COVID-19 дешевше.

А ви плануєте вакцинуватися від коронавирусу SARS-CoV-2? Діліться в коментарях і стежте за оновленням інформації.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *