Аналізи на вітаміни і мікроелементи: які, як і де здати

Брак вітамінів і мікроелементів колосально впливає на стан організму: від хронічної втоми і відсутності настрою до випадання волосся і розвитку серйозних захворювань. Щоб поліпшити самопочуття і підвищити імунітет, лікарі рекомендують приймати курс вітамінів 3-4 рази на рік. Для максимальної користі вітамінотерапії потрібно виявити, яких речовин в організмі не вистачає, а які в надлишку. Як перевірити свій вітамінний статус – розбиралася BlogPokuponTeam, а також підготувала знижки до 70% на аналізи в найкращих лабораторіях вашого міста.

Читайте:

Навіщо організму вітаміни і мінерали?

В організмі має бути все збалансовано. В тому числі і рівень біологічно значущих органічних і неорганічних речовин – вітамінів і мікроелементів. Роль їх дуже важлива: у потрібній кількості вони забезпечують безперебійну роботу життєво важливих біохімічних і фізіологічних процесів. 

1. Вітаміни

Потреба в цих речовинах дуже мала – менше 0,1 г на добу. Одні з вітамінів є водорозчинними (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, С) – їх надлишок виводиться з сечею. Інші – жиророзчинними (A, A1, A2, D, D1, D2, D3, D4, D5, E, K, K1, K2) – накопичуються в жировій тканині й печінці. Тому так часто зустрічається нестача вітамінів першої групи та надлишок – другої. 

Вітаміни
  • Надлишок вітаміну А при вагітності може викликати порушення розвитку плоду, стати причиною інтоксикації. Дефіцит цього вітаміну – призвести до «курячої сліпоти». 
  • Нестача вітамінів групи В може стати причиною різних проблем зі здоров’ям. Таких як захворювання шкіри, проблеми з психікою, порушення обміну речовин, функцій печінки, погіршення зору, випадіння волосся, суглобові болі.
  • Недолік вітаміну C – веде до розвитку цинги, кровоточивості ясен.
  • Дефіцит вітаміну D призводить до рахіту у дітей, розм’якшення кісткової тканини. Недолік вітаміну E призводить до розвитку порушень у м’язах і нервах. Може також розвинутися гемолітична анемія (розпад еритроцитів в крові).

2. Мікро – та макроелементи

Вживання приставки мікро- або макро- залежить від відсоткового вмісту речовини в організмі. Найчастіше ці терміни не поділяють і називають всі мікроелементами. 

Мікроелементи

Вміст мікроелементів у тілі не більше 0,001% загальної його маси. Це такі речовини як:

  • Селен – сприяє синтезу колагену в шкірі. Колаген забезпечує шкірним покровам еластичність і гарний зовнішній вигляд, а також усуває прояви лупи. В комплексі з вітаміном E селен уповільнює процеси старіння, а для зростаючого організму – запобігає відставання у розвитку. Завдяки цьому мікроелементу в тілі не накопичуються шкідливі речовини – миш’як і кадмій, та не виводиться кальцій.
  • Цинк – бере участь в синтезі гормонів тимусу (вилочкової залози, що відповідає за імунітет), впливає на статеве дозрівання, якість репродуктивної функції організму, а також здатний розщеплювати жири.
  • Фтор нарівні з кальцієм та фосфором сприяє зміцненню кісток і зубів, впливає на здоров’я і ріст волосся і нігтів. 
  • Молібден – одна з складових деяких металоферментів, які беруть участь в обмінних процесах.
  • Марганець входить до складу сполучної і кісткової тканини, впливає на репродуктивну систему, вуглеводний та ліпідний обмін. Низький рівень марганцю провокує розвиток хвороб серцево-судинної системи. Нестача цього мікроелемента також сприяє розвитку депресії, швидкої стомлюваності, остеопорозу, артриту, розсіяного склерозу, вітіліго. Надмірна кількість марганцю веде до неврозів, зниження потенції у чоловіків і порушення менструального циклу у жінок, сприяє розвитку марганцевого рахіту (коли цей елемент накопичується в кістках).

Набагато більший відсоток в організмі (до 2%) мають макроелементи: 

  • Кальцій – відповідає за якість кісткової системи, зубів, нігтів, а також за стан нервової системи.
  • Калій – впливає на роботу серцевого м’яза.
  • Натрій відіграє важливу роль у регулюванні балансу рідин, запобігає ризик зневоднення організму. Разом з хлором натрій нормалізує рівень pH крові.
  • Залізо – входить до складу гемоглобіну, що забезпечує транспортування кисню в крові.
  • Йод – один з найважливіших компонентів гормонів щитовидної залози. Їх робота обумовлює швидкість обмінних процесів, впливає на процес перетворення їжі на енергію. Недолік цієї речовини може призвести до відставання в розумовому і фізичному розвитку дитини. 
  • Магній – відіграє важливу роль у забезпеченні періоду спокою і відновлення організму на клітинному рівні. Зайве надмірне збудження, безсоння – результат дефіциту цієї речовини, особливо якщо також не вистачає і цинку.

Саме макро– і мікроелементи в даний час мають на увазі, коли використовують загальне поняття «мінерал». Хоча це і не зовсім коректно, адже насамперед мінерал – геологічний термін, що позначає речовину з кристалічною структурою. Проте, вітамінно-мінеральний комплекс – якраз те, що вам запропонують в аптеці або в каталозі продукції при замовленні вітамінів онлайн.

Нестача вітамінів і мінералів: хто в групі ризику?

Ви не палите, не зловживаєте алкоголем, достатньо рухаєтеся і відвідуєте спортивні тренування? Збалансовано харчуєтеся і часто буваєте на свіжому повітрі? Тоді найімовірніше з балансом вітамінів і мікроелементів у вас все в порядку. Однак це скоріше ідеальна картинка, правда ж? 

Здоровий спосіб життя

Екологія у великих містах, таких як Київ, Дніпро, Харків, Одеса, Запоріжжя, теж не додає оптимізму. Реалії такі, що недолік тих чи інших найважливіших речовин – досить часте явище. Як і накопичення шкідливих для людини важких металів, таких як ртуть, свинець, миш’як, нікель. 

Погана екологія

Всі ці фактори говорять про необхідність перевірити свій вітамінний статус. Регулярна здача аналізів на вітаміни і мінерали особливо показана:

  • Якщо ви живете в місцевості з поганою екологією.
  • Віковими категоріями: дітям, підліткам, літнім людям.
  • При наявності хронічних хвороб.
  • Часто хворіючим.
  • Вагітним і годуючим мамам.
  • Тим, хто часто сидить на незбалансованих або строгих дієтах.
  • Людям з великою фізичною і розумовою навантаженням.
Акції
Програма «Eximia body-контуринг» у «BG Lab»
Київ, Євгена Чикаленка вулиця, 20А
-61%
1300 грн
699.0 грн
Показати всі
6 акцій

Як розпізнати брак або надлишок вітамінів і мікроелементів

Як нестача, так і надмірна кількість тих чи інших речовин в організмі ведуть до збоїв у його роботі. А в перспективі – до розвитку серйозних захворювань.

Тривожні симптоми дисбалансу біологічно-активних елементів наступні:

  • Дисбактеріоз.
  • Низький гемоглобін.
  • Слабкий імунітет: часті застуди, хронічна втома, млявість.
  • Погіршення пам’яті, зору.
  • Надмірна вага.
  • Розвиток цукрового діабету.
  • Гальмування в розвитку дитини.
  • Випадання волосся.
  • Проблеми з травною системою.
  • Розвиток захворювань опорно-рухового апарату, кісток, зв’язок.
  • Патології серця.
  • Шкірні захворювання.
  • Порушення репродуктивної (дітородної) функції, проблеми зі статевою системою.

Виявили себе або своїх близьких в групі ризику? Помітили погіршення самопочуття або якісь патологічні прояви – не зволікайте з візитом до лікаря. Медичний чек ап на те і потрібен, щоб вчасно виявити проблему і почати лікування на ранніх стадіях.

Акції
Комплексне обстеження у гастроентеролога
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-55%
650 грн
319.0 грн
Обстеження гастроентеролога у «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-50%
690 грн
345.0 грн
Показати всі
21 акцій

Визначення вітамінного статусу – які аналізи потрібно здавати

Приймати корисні речовини потрібно правильно – тільки ті, в яких є потреба, та в оптимальній кількості.

Перш ніж приймати, треба перевірити вміст вітамінів і елементів в організмі – здати певні аналізи. У відповідності з видом дослідження, на аналіз беруть кров з пальця або вени, сечу, волосся, нігті. 

Аналізи

1. Загальний аналіз крові

Загальний клінічний (розгорнутий) аналіз крові – перше, що варто зробити для визначення стану організму. Дослідження покаже, чи протікають на даний момент запальні процеси, дозволить оцінити показники захисних функцій, рівень гемоглобіну, показник згортання крові.

Кров з пальця

Правила здачі крові стандартні – краще прийти зранку, натщесерце. Здавати кров можна як в поліклініці за місцем проживання (тоді треба обов’язково отримати направлення від сімейного лікаря), так і в приватній лабораторії. В цьому випадку можна обійтися без призначення, а заощадити допоможуть знижки Покупона на аналізи.

Акції
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Обстеження в ендокринолога в «Академія здоров'я»
Київ, Бастіонна вулиця, 3/12
-63%
530 грн
259.0 грн
Показати всі
11 акцій

2. Біохімічний аналіз крові

Для аналізу на біохімію беруть кров з вени натщесерце. За результатами тесту можна зрозуміти, в якому стані серце, судини, підшлункова, печінка, нирки, обмінні процеси в організмі. Цей аналіз також дозволить визначити наявність найважливіших мікроелементів. Основні показники, які доповнюють дані загального клінічного аналізу – рівень білірубіну, цукру і холестерину в крові. А також кількість в організмі калію, натрію, заліза, кальцію, хлору. Цей аналіз також входить в комплекс загальноклінічних аналізів, які можна пройти в рази дешевше, отримавши знижку Покупона. 

Біохімічний аналіз крові

Читайте також: 

Як записатися до лікаря в Києві через систему Helsi

Розшифровка аналізу крові ㅡ норми основних показників 

Як правильно здавати аналізи

3. Тести на вміст мікроелементів

Залежно від симптоматики (а її може правильно визначити тільки лікар), призначають різні тести на вміст мікроелементів. Наприклад, щоб зрозуміти, чи є додаткова потреба в йоді, потрібно здавати на аналіз волосся, нігті і сечу.

Волосся на аналіз

Мікроелементи і біоматеріал, необхідний для визначення їх кількості в організмі:

  • Барій, ванадій, залізо, талій, фосфор – волосся.
  • Кадмій, кобальт, нікель, свинець – цільна кров, добова сеча, волосся.
  • Миш’як, хром – цільна кров, волосся.
  • Мідь, цинк – венозна кров, добова сеча, волосся.
  • Марганець, селен – сироватка крові, добова сеча, волосся.
  • Молібден – нігті, волосся.

Волосся і нігті для виявлення мікроелементів здають на перевірку в такий спосіб: 

  • Біоматеріал повинен бути чистим і сухим. 
  • Перед здачею аналізу не рекомендують користуватися засобами укладки і покриттями. 
  • Пофарбовані волосся можна здавати не менше ніж через 2 місяця після фарбування. 
  • Застосування лікарських засобів для волосся потрібно припинити за 14 днів до здачі аналізу. 
  • Волосся потрібно зрізати біля коріння (висмикувати), на різних ділянках, в області шиї, потилиці. 
  • Зрізані нігті і волосся покласти в конверт. 

Більш детальну інформацію вам розкажуть в лабораторії.

Акції
Обстеження у гінеколога у центрі «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-62%
750 грн
279.0 грн
Обстеження у гематолога у «Превентклініка»
Київ, Митрополита Василя Липківського вулиця, 45
-32%
1450 грн
975 грн
Показати всі
39 акцій

4. Тест на вітамінний статус 

Тест на вітамінний статус

Як такого комплексного, загального для всіх вітамінів тесту немає. Потрібно робити окремі аналізи, наприклад, на вміст вітаміну Д3, B12, A, E або C. Для досліджень знадобиться цільна кров або її сироватка. За результатами аналізів сімейний лікар призначить необхідний курс вітамінів. Або відкоригує споживання вами тих речовин, які виявляться в надлишку.

Вартість аналізів на вітамінний статус і де здати дешевше

Виникає питання, де здати необхідні аналізи, яка їхня вартість, і як можна заощадити, адже будь-яка діагностика стану здоров’я сьогодні коштує недешево, особливо, якщо перевіряти кожен вітамін або макроелемент окремо.

Наша порада – питайте в лабораторіях про комплексні варіанти аналізів на вітаміни та мікроелементи, так виходить дешевше. Наприклад:

  • Комплексний аналіз «Вітаміни та мінерали» у мережі лабораторій «Ескулаб» можна здати за 1179 грн, у «Сінево» – за 1080 грн.
  • Пакети «Електроліти крові: калій, натрій, хлор» та «Калій, натрій, кальцій іонізований» у лабораторії «GenLab» коштуватимуть 149 та 180 грн з урахуванням знижки Покупона відповідно. А «Діагностика анемії (5 показників)» – за акцією коштуватиме 549 грн.

А ще перед здачею аналізів рекомендуємо промоніторити знижки від Покупона, які дозволяють економити на лабораторних дослідженнях до 70%. Акції на маркетплейсі знижок – тільки від перевірених провідних клінік і лабораторій у Києві, Одесі, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі.

Акції
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Показати всі
16 акцій

Бережіть здоров’я, періодично обстежуйтеся, і тоді баланс вітамінів і мікроелементів буде завжди в нормі. Залишилися ще питання – задавайте їх у коментарях і будьте здорові :)

6 коментарів
  • Полина

    Регулярно пью витамины в межсезонье, сама боюсь выбирать и постоянно полагаюсь на своего врача. Хорошо, что он у меня толковый и действительно приписывает именно то, что надо с нужным результатом.

  • Рита

    Поливитамины наше все, так говорит мой терапевт и думаю он прав. Главное правильные выбрать из всех существующих.

  • Елена

    Фрукты, овощи, крупы – всегда будут первоначальными способами для получения витамином. Все вот эти витамины в таблетках – это полнейшая химия!

  • Юля

    Еще и щитовидку не мешает проверить, потому как бывает, плохое самочувствие, иммунитет падает, и пить витамины бесполезно. То есть просто пить витамины бесполезно, нужно еще и гормон понижать или наоборот повышать. Смотря какой диагноз. Вы, кстати, напишите, о щитовидной железе.

  • Борис

    Покупон, снимаю шляпу! Очень доходчиво рассказали о сложной теме)

  • Лариса

    А еще не мешает проверить желудок и кишечник на предмет всасываемости. Может статься так, что с потреблением витаминов все нормально, но из-за нарушений в работе ЖКТ полезные вещества плохо всасываются и не доходят по назначению, вследствие чего наблюдаются симптомы авитаминоза.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *