Як позбутися лупи: причини, засоби та способи лікування волосся

Девушка с перхотью

Лупа – поширений симптом захворювання шкіри, з яким стикається 70% людей: жінки, чоловіки, діти. Проявляється головним чином у вигляді жирних або сухих білястих пластівців на волосистій частині голови, які легко відлущуються, і мікротріщинок, що сверблять. Часто проблема не вирішується косметичним шляхом та потребує комплексного лікування. 

PokuponBlogTeam розбиралася, звідки з’являється лупа, як її позбутися дієвими способами та що робити для профілактики. А також підготувала знижки до 70% на послуги трихологів і салонне лікування волосся.

Акції
Консультація трихолога, трихоскопія у «Medic Hair»
Київ, Саксаганського вулиця, 125
-69%
1557 грн
469.0 грн
Консультація лікаря-трихолога в «Резонанс»
Київ, Лесі Українки бульвар, 26Б
-56%
350 грн
249.0 грн
Показати всі
6 акцій

Чому з’являється себорея

Лупа – це легка клінічна форма себорейного дерматиту (себореї), захворювання, що може проявлятися не тільки на шкірі голови, а й на тілі (в місцях концентрації сальних залоз) у вигляді висипань і подразнень. 

Головним провокатором і причиною, чому з’являється лупа, служить грибок Pityrosporum ovale (Malassezia). Мікроорганізм живе на шкірі кожної людини і є нормальним компонентом мікрофлори. У стані спокою, поки його ніщо не провокує, не становить загрози. Але в сприятливому середовищі, коли порушується робота сальних залоз, грибок починає активно розвиватися і розмножуватися. У результаті відбувається неправильне оновлення клітин – утворюються щільні лусочки, іменовані лупою.

Залежно від активності сальних залоз волосистої частини голови виділяють три види себореї:

  • суха;
  • жирна;
  • лупа змішаного типу.

Сухий вид себорейного дерматиту утворюється при дефіциті шкірного сала в сальних залозах і супроводжується такими симптомами:

  • Сухі білі лусочки або пластівці, які легко обсипаються та нагадують пил.
  • Сверблячка, почервоніння, мікротріщини на шкірі голови.
  • Світло-червоні плями на потилиці.
  • Ламкість, випадіння волосся.
  • Незважаючи на сухість шкіри голови, волосся може бути як зайво сухим, так і жирним.

До виникнення сухої лупи найчастіше схильні жінки та діти.

Суха себорея
Суха себорея

Жирна лупа виникає при надмірній секреції (виділенні) шкірного сала. У результаті на волосяному покриві утворюється плівка, під якою активно розвиваються бактерії, вражаючи дерму. Візуально така лупа помітна вже через 2 години після миття голови –  на волоссі з’являються густіші і щільніші пластівці, які шматками падають на одяг.

У групі ризику захворіти на жирну себорею знаходяться люди з надмірною активністю сальних залоз і порушеною функцією вироблення кератиноцитів, коли оновлення епідермального шару відбувається не протягом 2-х тижнів, а протягом декількох днів. Часто такі порушення виникають під час статевого дозрівання: секреція сальних залоз збільшується на тлі гормональної перебудови організму. Із закінченням етапу дорослішання така фізіологічна себорея проходить. Якщо цього не відбувається, можливо йдеться про більш серйозні гормональні порушення:

  • У жінок – підвищений рівень чоловічих гормонів (андрогенів) та знижений жіночих (прогестерону та естрогенів);
  • У чоловіків – надлишкове вироблення андрогенів та їх прискорений метаболізм.

Результатом гормональних збоїв може бути не тільки лупа, а й підвищена жирність шкіри обличчя і тіла, прищі, зайвий ріст волосся або, навпаки, його випадіння. Перевірити рівень гормонів можна зі знижкою до 60% від Покупон.

Жирна себорея
Жирна себорея

Змішаний тип захворювання зустрічається рідко і проявляється окремими зонами ураження як сухою, так і жирною лупою.

Акції
Консультація лікаря-трихолога в «Резонанс»
Київ, Лесі Українки бульвар, 26Б
-56%
350 грн
249.0 грн
Обстеження у дерматолога в «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-31%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
4 акцій

Є багато різних факторів, які можуть спровокувати себорею:

  • стрес;
  • неправильне харчування;
  • надто часте або, навпаки, рідке миття голови;
  • генетична схильність;
  • реакція на хімічний склад засобів для волосся;
  • застосування гормональних, психотропних препаратів;
  • дисбактеріоз;
  • харчова алергія;
  • звичка ходити взимку без головного убору;
  • психосоматичні фактори – тривога, страх, хвилювання, образа в душі, що накопичується роками;
  • проведення курсу хіміотерапії;
  • серйозні ураження шкіри, внутрішніх органів та систем: псоріаз, екзема, цукровий діабет, ВІЛ. Самі хвороби та прийом сильнодіючих препаратів послаблюють імунітет, викликаючи побічний ефект у вигляді лупи.

Виключити наявність серйозних захворювань та встановити причини збою роботи сальних залоз може лише лабораторна діагностика. Попередньо проаналізуйте свої харчові звички, баланс зайнятості та відпочинку, на що хворіли останнім часом, чи тестували нову косметику. 

Згадайте, коли з’явилася лупа, що з можливих причин могло стати каталізатором – це допоможе визначитися, до якого лікаря йти – терапевта, дерматолога, невролога, алерголога, психолога, дієтолога, які обстеження та аналізи проходити. Для діагностики стану внутрішніх процесів організму знадобиться здати загальний аналіз крові та сечі, біохімію і гормони. Підвищена кількість еозинофілів у крові свідчить про алергічну природу себореї, а лейкоцитів – про наявність запального процесу.

Акції
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Показати всі
16 акцій

Як позбутися лупи домашніми засобами

Атакувала лупа – що робити? Прихильники нетрадиційної медицини рекомендують позбуватися напасті за допомогою народних методів. Лікування зводиться до використання натуральних масок, ополіскувачів та шампунів, зроблених самостійно з доступних засобів, а також дотримання правил профілактики.

Лимон від жирної себореї

Лимон – хороший домашній засіб, що дозволяє вилікувати жирну себорею. Тільки застосовувати його можна за умови, що у вас немає алергії на цитрусові.

Властивості лимона:

  • Має протигрибковий ефект.
  • Завдяки своїй кислотності відновлює нормальний рівень pH шкіри голови.
  • Лимонна кислота – натуральний кератолітик, відноситься до альфа гідроксикислот (АНА), саме завдяки їй лимон славиться відбілюючими та відлущуючими властивостями, позбавляє від мертвих клітин шкіри, очищає від жиру, пилу та інших забруднень.
  • Завдяки вітамінам та антиоксидантам (аскорбінова, пантотенова, фолієва кислота, токоферол, ретинол, вітамін D, флавоноїди), має протизапальну та дезінфікуючу дію, заспокоює шкіру, знімає подразнення та свербіж.

Вже через кілька застосувань засобів на основі лимона ви відчуєте як голова перестає свербіти, а білих пластівців стає значно менше.

Застосування: свіжий сік (цілого лимона – для жирного волосся або 1-2 ст.л. – для сухого) змішайте з 1 л теплої кип’яченої води, обполіскуйте волосся після кожного миття. Або раз на тиждень втирайте у коріння лимонну маску – 1 ч.л. меду з фруктовим соком. Через 20-30 хвилин голову потрібно помити як завжди.

Крім лікування лупи такий народний засіб використовують, щоб швидко надати волоссю об’єму та шовковистості в домашніх умовах. Крім лимонного соку можна додавати кокосове масло, яке зволожить і знезаразить шкіру.

Лимон від лупи
Лимон від лупи

Оцет

Домашні засоби на основі оцту ефективні тим, що підтримують кислотно-лужний баланс шкірних покривів, позбавляють зайвої жирності, пластівців і не дають грибку розвиватися. Краще взяти яблучний або трав’яний оцет із лавандою, розмарином, чебрецем та шавлією.

Яблучний оцет від себореї
  • Рецепт маски: налийте оцет у невелику ємність і обережно, за допомогою спонжа або масажної губки втирайте в шкіру голови. Через 15 хвилин помийте локони з шампунем. Повторюйте процедуру 1-2 рази на тиждень.
  • Ополіскувач: щоб голова мала чистий охайний вигляд і позбулася лупи, зробіть швидкий засіб, змішавши одну ст. л. оцту й 1 л води, обполосніть розчином волосся після основного миття. Оцет не тільки допомагає боротися з лупою, а й надає локонам неймовірного блиску.

Сода

Доступний засіб, який ефективно лікує лупу, що підтверджують позитивні відгуки. Має протигрибкову властивість, допомагає видалити відмерлі клітини шкірного покриву і відновити жировий баланс.

  • Рецепт маски: літр води + 10-15 г порошку гідрокарбонату (медичної соди з аптеки чи звичайної харчової) + 1 ч. л. меду + 1 ч. л. лимонного соку. Якщо у вас алергія на мед, замініть його на жовток сирого яйця, а при сухому волоссі не використовуйте більше 10 г соди. Добре розмішуємо всі інгредієнти та наносимо на вологі локони, укутуємо рушником та залишаємо на 2 години. Волосся після содової маски промити звичайним способом.
  • Ополіскувач: 1,5 чайної ложки соди розчиняємо в одному літрі води та ополіскуємо волосся після миття шампунем або маски.

При внутрішньому збої організму лише народні методи не врятують. До вирішення проблеми лупи потрібно підходити комплексно – звернутися до лікаря, пройти обстеження та лікувати основне захворювання.

Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
17 акцій

Кора дуба

Дубова кора – ефективний і швидкий спосіб вивести жирну лупу. Містить комплекс біологічно активних речовин із протизапальними, антисептичними та ранозагоювальними властивостями, допомагає зупинити алопецію (випадіння волосся).

Дубова кора від лупи

Домашній рецепт маски проти сильної лупи: змішати по 5 ст. л. сухої сировини – лушпиння цибулі та кори, додати літр води та варити 60 хвилин на повільному вогні. Отриманий відвар проціджують, остуджують і наносять на чисте сухе волосся, масажними рухами, втираючи в коріння. Голову укутують пакетом та рушником, через 2 години змивають маску теплою водою.

Кропива в боротьбі із сухою себореєю

Кропива має ранозагоювальну та зміцнюючу дію, ефективно бореться зі слідами сухої лупи. Завдяки своєму пекучому ефекту, засіб стимулює кровообіг, перешкоджаючи випадінню волосся. А ще екстракт цієї рослини надає красивого відтінку темним пасмам, тому блондинкам потрібно бути обережними.

Кропива від себореї

Ополіскувач: у ємність покласти 100 г листя кропиви (свіжого або сухого з аптеки), додати по 0,5 л оцту й води, отриману суміш кип’ятити на повільному вогні 30 хвилин, потім процідити. Використовувати готовий відвар для миття волосся 2-3 рази на тиждень, чергуючи його з миттям шампунем.

Ефірні масла

Якщо з’явилася лупа, вилікувати хворобу допоможуть маски з ефірними оліями: одне яйце добре збити, додати 5-10 крапель олії, нанести на чисте волосся, розподілити на пасма, залишити на 30 хвилин і змити. А якщо додавати кілька крапель засобу в шампунь – локони набудуть приємного натурального блиску. Щоб усунути проблему, візьміть ефірні олії з яскраво вираженою протизапальною та протигрибковою дією:

  • Чайного дерева – допоможе позбутися жирних шматків лупи, усуне сильне свербіння і загоїть розчесані ділянки шкіри.
  • Евкаліптове – знижує свербіж, запалення, має антисептичну дію, освіжає шкіру, регулює вироблення себуму.
  • Розмаринове – має у складі антиоксиданти, які допомагають усунути надлишки шкірного сала та зняти запалення. Крім основи з яйцем та олією, в рецепт маски додають ст. ложку теплої (не гарячої) кокосової олії.
  • Кедрова – має антибактеріальну дію, активізує кровообіг, підвищує тонус шкіри, зміцнює волосяні фолікули.
  • Іланг-ілангова – ефективний протигрибковий засіб, знімає свербіж та загоює розчесані ранки. Хороша профілактика при схильності до лупи.
  • Лаймова – тонізуючий м’який засіб, який допоможе впоратися з жирними пластівцями і надасть волоссю приємного аромату. Разом з лаймовим в яєчні маски додають 5-7 крапель ефірної олії гвоздики.
  • Лемонграсова – допомагає позбутися лусочок і подразнення вже після 2-х тижневого застосування. Засіб можна втирати щодня перед сном у волосисту частину голови, а можна додати кілька крапель у шампунь – ефект ви відчуєте у будь-якому випадку.
Прибрати себорею можна за допомогою ефірних олій
Прибрати себорею можна за допомогою ефірних олій

Дігтярне або господарське мило

Про користь дігтярного та господарського мила знають давно. Але наскільки ці засоби ефективні у боротьбі проти ненависних білих пластівців? Давайте розберемося.

Господарське мило від себореї
  • Господарське мило містить жирні кислоти, які знищують лупу. Такий засіб здатний відновити пошкоджені кінці волосся, але через високий вміст концентрату лугів не рекомендують використовувати господарське мило часто, а після застосування обов’язково робити відновлюючі маски для волосся.
  • Березовий дьоготь – основа дігтярного мила, хоч і невелика, всього 10%. Дьоготь має протизапальну дію, сприяє загоєнню ран, що утворилися в результаті сверблячки, покращує процес кровообігу та сприяє нормалізації роботи сальних залоз. Однак не рекомендується використовувати дьогтьове мило частіше 2-х разів на тиждень.

Незважаючи на позитивні відгуки та помітний ефект, дьогтьове або господарське мило використовують як додатковий засіб у боротьбі з лупою.

Пам’ятайте, народні засоби лікування лупи хоч і складаються виключно з натуральних інгредієнтів, застосовувати їх теж потрібно з обережністю. Перед використанням переконайтеся, що у вас немає алергії на якийсь зі складників, а також дотримуйтеся дозувань, щоб не пересушити шкіру голови і волосся.

Акції
Комплекси аналізів у мережі «HealthyLab»
Київ, В'ячеслава Чорновола вулиця, 27А
-30%
200 грн
139.0 грн
Чек-ап організму у мережі «HealthyLab»
Київ, Антоновича вулиця, 16В
-47%
1140 грн
719.0 грн
Показати всі
2 акцій

Лікувальна косметика

Часто при виникненні лупи достатньо підібрати в аптеці чи супермаркеті потрібну косметику для догляду за волоссям. За допомогою активних речовин шампуні, маски та ополіскувачі борються з лупою, живлять шкіру голови оліями, амінокислотами, керамідами та іншими корисними інгредієнтами. У лікуванні себореї добре зарекомендували себе засоби таких торгових марок:

  • «Сульсена» (Україна), проти жирної лупи. До складу лікувальної продукції (шампунь, шампунь-пілінг, паста) входить активна діюча речовина дисульфід селену, яка нормалізує вироблення сальних залоз, уповільнює процес оновлення епідермісу (причина лущення та утворення пластівців), створює умови для придушення росту та розмноження грибка. Проходить свербіж, підвищена сальність та запалення.
  • «Нізорал» (Бельгія), від жирної та сухої себореї. Шампунь містить кетоконазол (2%) – протигрибковий засіб, добре знімає свербіж, лікує себорейний дерматит та лупу.
  • «Дермазол» – індійський аналог «Нізоралу», у складі кетоконазол.
  • «Кетозорал-Дарниця» (Україна) – ще одна похідна «Нізоралу».  Застосовується для лікування себорейного дерматиту, лупи та висівкоподібного лишаю.

Допомога трихолога, лікувальні процедури для волосся

Що робити, якщо протягом місяця ви регулярно користуєтесь шампунем, бальзамом, маскою від лупи, але результату немає? До того ж додалися такі симптоми:

  • шкіра голови постійно свербить;
  • з’явилося почервоніння, набряки у деяких областях голови;
  • почало випадати волосся.

У цьому випадку варто звернутися за допомогою до лікаря – спеціаліста з хвороб волосся та волосистої частини шкіри голови. 

В результаті огляду з використанням спеціального обладнання (трихоскопа) лікар:

  • визначить тип шкіри та волосся, активність сальних залоз;
  • діагностує захворювання волосистої частини голови;
  • призначить лікування.
Обстеження у трихолога
Обстеження у трихолога
Акції
Обстеження у дерматолога в «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-31%
550 грн
379.0 грн
Огляд у трихолога і лікування випадіння волосся
Київ, Велика Васильківська вулиця, 32
-67%
400 грн
159.0 грн
Показати всі
2 акцій

Крім ліків, таблеток, до програми лікування входять різні апаратні та інвазивні процедури для волосистої шкіри голови:

  • Мезотерапія – підшкірне введення препаратів, збагачених корисними речовинами і вітамінами, – мезококтейлів, – які стимулюють процес оздоровлення волосяних фолікулів і ефективні в разі дуже сильної лупи. Метод підходить як за надмірної сухості, так і за підвищеної жирності шкіри голови. Результат – здорове, об’ємне і красиве волосся. У середньому, курс мезотерапії становить від 7 до 10 процедур з інтервалом раз на 10 днів.
  • Плазмоліфтинг – лікування і відновлення волосся методом інвазій власної плазми пацієнта, збагаченої тромбоцитами (технологія PRP – Platelet Rich Plasma). Крім боротьби із себореєю, процедура лікує алопецію. Для стійкого ефекту знадобиться курс від 2 до 6 сеансів з інтервалом 2-3 тижні.
  • Лазерне лікування волосся – апаратна процедура дає змогу оздоровити шкіру голови, зупинити втрату волосся, відрегулювати роботу сальних залоз, активізувати ріст і поділ клітин, зняти запалення. Залежно від стану, знадобиться курс із 7-15 процедур із періодичністю раз на 7-10 днів.
  • Кріотерапія – метод лікування волосся за допомогою рідкого азоту. Технологія заснована на короткочасному впливі на шкіру наднизьких температур (до -160°С). Вплив холоду знижує інтенсивність вироблення шкірного сала, жирність волосся зменшується і жирна лупа минає. Холод також пробуджує сплячі волосяні цибулини і стимулює ріст нових волосків. При цьому низькі температури не встигають проникнути в глибокі шари шкіри і нашкодити їй. Повний курс – 10-15 процедур.
Акції
Знижка на мезотерапію шкіри голови у «Neko»
Київ, Академіка Вільямса вулиця, 5А
-56%
0 грн
119.0 грн
До 3 сеансів відновлення волосся з мезотерапією
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-53%
4750 грн
2199.0 грн
Показати всі
4 акцій

Профілактика виникнення лупи

Себорейний дерматит лікувати важко, особливо коли форма запущена та присутні запальні процеси. Будь-яку хворобу завжди краще попередити, ніж з нею боротися – дотримуйтесь простих правил профілактики, які допоможуть уберегти вас від лупи:

  • Якщо ви цього ще не зробили – введіть народні засоби в домашній догляд за локонами. 
  • Регулярно мийте голову: сухе та фарбоване волосся – 1-2 рази на тиждень (не частіше), жирне – до 4 разів.
  • Використовуйте засоби для догляду, правильно підібравши їх за типом волосся і віддаючи перевагу більш делікатній формулі для чутливої шкіри. Серед м’яких, щадних очищувальних компонентів – неіоногенні ПАР, безпечні органічні речовини, як-от бетаїн, коко глюкозид і кокамідопропілбетаїн (входять до складу кокосової олії), лаурил глюкозид, кокоїл гліцинат натрію та калію (жирні кислоти кокосової олії), лаурет сульфосукцинат (із солі бурштинової кислоти), лаурил саркозинат натрію (з натуральної амінокислоти овочів і фруктів), цетеариловий глюкозид (природний емульгатор), сорбітан лаурат, стеарат сахарози, пальмітат натрію (з пальмової олії) та інші. Сам по собі шампунь не може викликати лупу, а ось неправильно підібраний здатний посилити вже наявну проблему.
  • За можливості мінімізуйте використання фена і стайлінгу для укладки, щоб не пересушувати і зайвий раз не посилювати чутливість шкіри.
  • У стресових ситуаціях намагайтеся зберігати спокій, реагувати на негатив більш врівноважено. Стрес безпосередньо взаємопов’язаний з випадінням волосся і появою лупи, не кажучи вже про загальний руйнівний вплив на організм. Розібратися в собі, навчитися контролювати емоції та напрацювати нове сприйняття світу допоможе психолог.
  • Дотримуйтеся правильного раціону харчування.
  • Позбавтеся шкідливих звичок, таких як куріння і зловживання алкоголем, якщо вони є.
  • Полюбіть спорт – фізична активність підвищує імунітет, зміцнює нервову систему і покращує емоційний фон. Вибирайте напрямок і записуйтесь на тренування зі знижками до 70% від Покупон.
Акції
Консультація трихолога, трихоскопія у «Medic Hair»
Київ, Саксаганського вулиця, 125
-69%
1557 грн
469.0 грн
Лікування волосся в салоні краси «ES Beauty Bar»
Київ, Бориса Грінченка вулиця, 4
-52%
2500 грн
1199.0 грн
Показати всі
24 акцій

Читайте також:
✔️Себорейний дерматит: причини, симптоми, лікування
✔️Сильно випадає волосся: що робити
✔️Як і чим підвищити імунітет – ефективні способи
✔️Як дізнатися свій вітамінний статус
✔️Як правильно здавати аналізи

Проблема з волоссям і шкірою голови може лежати глибше, і до її вирішення потрібно підходити комплексно, особливо якщо лупа з’являється з регулярною періодичністю. А як ви боретеся з проявами себореї – діліться в коментарях.

5 коментарів
  • Даша

    Почала застосовувати у боротьбі з лупою протигрибкові креми. Дія таких кремів спрямована на зниження кількості дріжджових організмів, що живуть на шкірі. Доступні без рецепта клотримазол крем 1% і міконазол крем 2%. Протигрибкові креми застосовуються один чи два рази в день.

    • {:ru}Наталья Лукьяненко{:}{:uk}Наталія Лук'яненко{:}

      Доброго дня, Дарино. Незважаючи на те, що багато протигрибкових мазей від лупи відпускаються в аптеці без рецепта, застосовувати їх без призначення лікаря не рекомендується. До складу цих засобів входять високоактивні речовини, неправильне використання яких може лише погіршити стан та затягти лікування захворювання. Курс лікування має тривати не довше 7-10 днів, з перервами. Для визначення препарату радимо звернутися до лікаря-трихолога або дерматолога. Дякуємо, що читаєте наш блог.

  • Оксана

    Поделюсь и я своим опытом успешной борьбы с перхотью. Мне помог шампунь Нафтадерм. Обратила внимание, что после курса и перхоть исчезла, и волосы перестали быстро жирниться.

  • яна

    У отца моего была сильная перхоть и кожа при этом сухая. Куда ее еще сущить дегтем или маслом чайного дерева?. А вот уксус яблочный подошел. Правда мы потом шампунь в аптеке купили, не помню как назывался… Себория или как то так. У меня после покраски корней бывает первые пару дней, а потом проходит.

  • Тома

    Хороший список средств против перхоти, перечитала и занесла себе в блокнот, на всякий случай на будущее,, ведь волосы часто крашу и часто делаю укладку, но пока что мне очень хорошо помогает Сульсена против перхоти волос. После нескольких применений сульсены на себе, перхоть уходит точно на месяц, а то и на дольше.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *