Себорейний дерматит: причини, симптоми, діагностика та лікування

Себорейний дерматит: причини, симптоми, діагностика та лікування

Себорейний дерматит (себорея, себорейна екзема) є поширеним захворюванням шкіри, яке вражає частини тіла з найбільшою кількістю сальних залоз. Найчастіше захворювання виникає у немовлят до 3 місяців та дорослих від 30 до 60 років.

BlogPokuponTeam розбиралася, що таке себорея, які причини її появи, симптоми та методи лікування захворювання.

Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
17 акцій

Що таке себорейний дерматит

Себорейний дерматит – хронічний запальний стан шкіри, який не передається від людини до людини (не заразний). Хвороба характеризується почервонінням, жовтуватими лусочками, лущенням та свербінням. Вона може виникати на різних частинах тіла, включаючи обличчя, голову, вуха, груди.

Себорею часто плутають з псоріазом, але це два різні шкірні захворювання, які незважаючи на схожі симптоми, відрізняються причинами, характером прояву та методами лікування.

Як відрізнити себорейний дерматит від псоріазу:

  • Себорейний дерматит частіше зустрічається на місцях з високою концентрацією сальних залоз (обличчя, голова, груди, спина, за вухом). Псоріаз може виникати на різних областях тіла (лікті, коліна, скальп і нігті).
  • Себорея проявляється почервонінням шкіри, жовтуватими лусочками, лущенням та свербінням. А симптоми псоріазу включають товсті, сріблясті лусочки, почервоніння та можливе утворення псоріатичних пластин.

На запитання: «Чи може себорейний дерматит перейти в псоріаз?» – однозначної відповіді немає, як і немає безпосередніх наукових доказів того, що себорея – попередник псоріазу.

Однак, обидва захворювання можуть супроводжувати один одного і мати схожі симптоми, тим самим викликаючи плутанину при діагностиці.

Акції
Обстеження у дерматолога в «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-31%
550 грн
379.0 грн
Обстеження у дерматолога у центрі «Файно Мед»
Київ, Жилянська вулиця, 74
-65%
550 грн
299.0 грн
Показати всі
13 акцій

Причини себорейного дерматиту

Себорея на голові
Себорея на голові

Точно визначити причини виникнення себорейного дерматиту поки не вийшло, але вважається, що головну роль відіграють генетична схильність і гормональні зміни. Розвиток росту дріжджоподібних грибків Malassezia на шкірі, а також підвищена активність сальних залоз можуть сприяти розвитку захворювання.

Існує кілька факторів, що підвищують ризик розвитку себореї:

  • Сімейний анамнез (у спадок від когось із членів сім’ї).
  • Сухе повітря та низькі температури (причина, чому себорейний дерматит загострюється взимку).
  • Емоційна перенапруга (від нервів, стресу).
  • Застосування певних лікарських засобів, таких як Гризеофульвін, Літій, Буспірон, Хлорпромазин та інші.
  • Наявність неврологічних та психіатричних захворювань (хвороба Паркінсона, епілепсія, депресія).
  • Ослаблена імунна система, наприклад, у пацієнтів після трансплантації органів, при ВІЛ, СНІДі, алкогольному панкреатиті та деяких видах раку.
  • Відновлення після стресових захворювань, таких як серцевий напад чи інсульт.
  • Наявність інших шкірних захворювань (розацеа, псоріаз, акне).

Ці чинники можуть спонукати до розвитку себорейного дерматиту, але не є єдиними причинами. Їхня комбінація, разом із генетичною схильністю, збільшує ймовірність виникнення себорейного дерматиту.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Як виглядає себорейний дерматит (фото) та симптоми хвороби

Симптоми себорейного дерматиту можуть варіювати в залежності від ураженої ділянки шкіри:

  • На обличчі себорейний дерматит проявляється почервонінням та жовтуватими лусочками. Лупа на обличчі концентрується в області брів, біля носа та куточків рота.
  • На голові себорея може викликати лупу та свербіж.
  • У вухах і за вухами – почервоніння, лущення та запалення.
  • У немовлят себорея проявляється у вигляді жовтих скоринок на голові, обличчі та інших частинах тіла. У дітей та підлітків симптоми можуть бути більш вираженими та викликати дискомфорт.

Діагностика себорейного дерматиту

Діагностика себорейного дерматиту проводиться лікарем-дерматологом на основі огляду уражених областей шкіри та аналізу симптомів. У деяких випадках необхідні лабораторні дослідження для виключення інших можливих захворювань:

  • Загальний аналіз крові.
  • Біохімічний аналіз крові.
  • Загальний аналіз сечі.
  • Дерматоскопія.
  • Біопсія.
Акції
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Показати всі
16 акцій

Як лікувати себорею на обличчі, голові та тілі

Лікування себореї на голові
Лікування себореї на голові

Головною метою лікування себорейного дерматиту є зменшення видимих ознак захворювання, таких як почервоніння та свербіж. У більшості випадків лікар призначає місцеві препарати (мазь), які мають протизапальну, протигрибкову та кератолітичну дію. Однак у разі поширених уражень шкіри або неефективності місцевого лікування може знадобитися системне лікування.

Для лікування себорейного дерматиту на волосистій частині голови рекомендується застосування спеціальних шампунів, що містять активні речовини: кетоконазол 2%, циклопірокс, пірітіон цинк, сульфід селену та дьоготь.

Рекомендації щодо препаратів для лікування себореї на обличчі та тулубі:

  • Глюкокортикоїди – ефективні та легкі у використанні, але їх слід застосовувати з обережністю, оскільки при тривалому використанні можуть виникнути побічні ефекти, такі як витончення шкіри, стриї та зморшки.
  • Інгібітори кальциневрину. Ці препарати ефективні та мають менше побічних ефектів, ніж глюкокортикоїди. Однак вони не є першою лінією лікування через можливий зв’язок з раковими захворюваннями, за вираженими побоюваннями FDA (управління продовольством та медикаментами).
  • Місцеві протигрибкові препарати. Залежно від місця ураження та тяжкості симптомів лікар може призначити місцеві препарати з кетоконазолом або циклопіроксом, які мають протигрибкову дію.

Якщо симптоми не покращуються при використанні препаратів, зазначених вище, лікар може рекомендувати системне лікування за допомогою таблеток від грибка.

Акції
Лазерне видалення новоутворень у «TOP Laser»
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-57%
1640 грн
739.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
15 акцій

Чи може себорейний дерматит пройти сам собою

Себорейному дерматиту властивий змінний характер і в деяких випадках він може зникнути сам по собі без спеціального лікування. Однак, жодних гарантій того, що він пройде саме у вас – немає. У деяких людей себорейний дерматит може бути хронічним або періодично повертатись.

Рецидив та ремісія себореї пов’язані з різними факторами, включаючи зміни у навколишньому середовищі, психосоматику, погане харчування, гормональні зміни чи індивідуальну реакцію організму. Для більшості людей, управління симптомами та запобігання загостренням потребує регулярного догляду за шкірою та застосування відповідних лікарських засобів.

Якщо у вас з’явилися ознаки себореї – не відкладайте візит до лікаря-дерматолога. Хоча симптоми можуть тимчасово зникати, важливо отримати професійну консультацію для правильного діагнозу та лікування захворювання.

Читайте також:
✔️Як вибрати сімейного лікаря та укласти декларацію
✔️Як правильно здавати аналізи
✔️Як позбутися лупи
✔️16 найпоширеніших хвороб шкіри

Бережіть себе та вчасно звертайтеся до лікаря. Пам’ятайте, що будь-яке захворювання набагато легше та дешевше вилікувати на ранньому етапі. Будьте здорові ❤️

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *