16 найпоширеніших хвороб шкіри, про які має знати кожен

16 найпоширеніших хвороб шкіри, про які має знати кожен

Шкіра (дерма) – найбільший орган людського тіла, тож не дивно, що саме вона найчастіше страждає від негативних чинників, і реагує на них різними шкірними захворюваннями. За останніми даними на дерматози страждає 3437,5 на 100 000 населення України.

Які бувають хвороби шкіри, причини їхньої появи, симптоми захворювань і до якого лікаря звертатися – розповість BlogPokuponTeam.

Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
17 акцій

Екзема

Хронічне шкірне захворювання, яке супроводжується свербежем, висипаннями у вигляді пухирців і, після розриву, утворенням кірочок. Періоди загострення екземи чергуються з поліпшенням самопочуття (ремісією). Найчастіше хвороба вражає відкриті ділянки шкіри: обличчя, руки, ноги. 

Екзема на кистях рук
Екзема на кистях рук

Справжні причини появи екземи ще не вивчені досконально, але точно відомо, що її спричиняють кілька чинників, які й визначають її тип:

  • Істинна (ідіопатична) екзема. Виникає як наслідок зовнішніх і внутрішніх причин, повністю невивчених. Імовірно, провокаторами слугують: психоемоційне напруження, діабет, вегето-судинні захворювання, психотравми, генетична схильність, хвороби щитоподібної залози та травної системи.
  • Атопічна. Проявляється у людей схильних до алергічних реакцій. Алергія на пил, пилок, їжу, шерсть тощо. Також можлива через генетичну схильність.
  • Професійна – через регулярний вплив тих чи інших хімічних речовин на шкіру. Приміром, через мийний засіб або пральний порошок на руках може утворитися екзема, яка спочатку локалізується тільки в місці контакту з подразником, а потім поширюється на інші ділянки шкіри.
  • Мікробна. З’являється після тривалого запального процесу, спричиненого мікробами або грибками. Наприклад, ураження епідермісу грибком Malassezia furfur може викликати себорейну екзему на шкірі голови.
  • Себорейна. Проявляється в будь-якому віці незалежно від статі, але частіше в підлітків у період статевого дозрівання та людей з імунодефіцитом.
  • Варикозна локалізується на ногах і може бути наслідком порушеного кровообігу через варикозні захворювання.

Хоча екзема різниться причинами і типами, є певні симптоми, за якими можна запідозрити захворювання:

  • Сильний свербіж, здатний порушувати сон і звичний ритм життя.
  • Запалення на шкірі з почервонінням і ущільненням.
  • Пухирці, які після прориву утворюють тріщинки або ранки на шкірі.
  • Загальне нездужання, підвищена температура.
  • Після загострення хвороби шкіра на ураженій ділянці суха, нееластична, тріскається.

Залежно від причин шкірного захворювання різниться і лікування. Якщо запідозрили в себе екзему, не займайтеся самолікуванням, а звертайтеся одразу до дерматолога.

Псоріаз

Запальне захворювання, що супроводжується утворенням еритематозних папул і бляшок із чіткими межами та сріблястими лусочками на поверхні.

Найчастіше висипання безсимптомні, але іноді супроводжуються свербінням різного ступеня інтенсивності. Псоріаз вражає волосяну частину голови, розгинальну поверхню колін і ліктів, крижі, сідниці та ділянку геніталій. Іноді вражає нігті, шкіру біля брів, пахви, пупок і періанальну зону.

У разі розвитку важкої форми захворювання псоріаз може вражати суглоби з артралгіями (псоріатичний артрит).

Діагноз встановлюється лікарем-дерматологом на підставі клінічної картини та локалізації хвороби. Залежно від тяжкості розвитку призначають місцеві або системні препарати.

Атопічний дерматит

Алергічне захворювання шкіри, яке, як правило, виникає у дітей з генетичною схильністю до атопічних захворювань. Дерматит має хронічний рецидивуючий перебіг, характеризується свербежем шкіри та зумовлений надчутливістю до алергенів.

Ступінь тяжкості захворювання визначається інтенсивністю свербежу, локалізацією, порушенням сну та наявністю шкірних інфекцій.

Атопічному дерматиту характерна черговість: загострення, ремісія. Спровокувати загострення може: перегрівання, зайва пітливість або сухість шкіри, розчухи. Під час загострення спочатку на шкірі виникає еритема, потім набряк і мокнуття, часто з’являється інфекція. Ураження може захоплювати великі ділянки шкіри або бути генералізованим. У хронічній стадії з’являється лущення і гіперпігментація. Перебіг хвороби та прогнози залежать від віку, коли дерматит з’явився.

Атопічний дерматит на нозі
Атопічний дерматит на нозі
Акції
Обстеження у дерматолога в «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-31%
550 грн
379.0 грн
Обстеження у дерматолога у центрі «Файно Мед»
Київ, Жилянська вулиця, 74
-65%
550 грн
299.0 грн
Показати всі
13 акцій

Піодермії

Гнійно-запальне захворювання шкіри, спричинене стафілококами, пневмококами, кишковою, синьогнійною паличкою та іншими збудниками. Піодермії виникають як первинно, на здоровій шкірі, так і вторинно – ускладнення інших шкірних, особливо сверблячих, захворювань. Причиною виникнення піодермій можуть бути: порізи, уколи, розчісування, забруднення шкірного покриву, переохолодження, перегрів, різні порушення внутрішніх органів, ЦНС, обмінних процесів, а також індивідуальна чутливість до гнійничкової інфекції. 

Симптоми:

  • Глибокий фолікуліт – основним проявом цього виду піодермії є біль у місці висипання. Якщо гнійних утворень багато – може погіршуватися і загальне самопочуття. 
  • Остіофолікуліт – дрібні гнійні висипання на тілі, обличчі, руках і ногах. Через 4-5 днів зазвичай минають самостійно, пустули висихають і відпадають у вигляді кірочок, не залишаючи при цьому слідів.
  • Епідемічна пухирчатка – висипання у новонароджених протягом першого тижня життя. Проявляються у вигляді пухирців по тілу, а коли вони лопаються, шкіра немовляти вкривається кіркою. Відомі випадки дуже важкого перебігу хвороби, несумісного з життям.
  • Сикоз вульгарний найчастіше вражає чоловіків на бороді, вусах, у паховій ділянці.
  • Фурункул – глибока піодермія з некротичним гнійним запаленням тканин і волосяного фолікула.
  • Гідраденіт – сильне гнійне запалення потових залоз у паху або пахвах. Супроводжується больовими відчуттями, лихоманкою і загальним нездужанням.
  • Карбункул – супроводжується сильною інтоксикацією організму через те, що з’явилися гнійні некротичні запалення одночасно на декількох волосяних фолікулах. Можуть накопичуватися в тканинах клітинні елементи, кров і лімфа.

Демодекоз

Захворювання шкіри, розвиток якого провокує підшкірний кліщ демодекс. Кліщ мешкає у волосяних фолікулах і сальних залозах. Наявність кліща у здорових людей – норма, але тільки в певній кількості – 2-3 особини на 1см2. Якщо ж через ослаблення імунітету, гормональний збій, порушення обміну речовин або деяких хронічних захворювань відбувається зростання колонії – розвивається хвороба.

Найчастіше демодекоз локалізується на щоках, підборідді, носі та чолі, але може проявитися і на волосистій частині голови, очах, шиї, руках, плечах, спині.

На початковій стадії захворюванню характерне почервоніння шкіри, дрібний вугровий висип або гнійні прищі, а під час розвитку – рясні висипання, запалення, рубці. Якщо кліщ вражає ділянку очей – з’являється почервоніння, набряк повік, свербіж, випадання вій і збільшення виділень.

Прояви демодекозу дуже схожі з іншими шкірними захворюваннями (наприклад, акне), тому для підтвердження діагнозу потрібно звернутися до дерматолога і здати аналізи (зішкріб, ЗАК), після чого лікар призначить правильне лікування.

Демодекоз на обличчі
Демодекоз на обличчі
Акції
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Обстеження в ендокринолога в «Академія здоров'я»
Київ, Бастіонна вулиця, 3/12
-63%
530 грн
259.0 грн
Показати всі
11 акцій

Купероз 

Судинна патологія, для якої характерне витончення судин. Захворювання проявляється почервонінням і запаленням на різних ділянках шкіри, особливо на обличчі (щоках, носі, підборідді). Найчастіше купероз проявляється у людей з чутливою і сухою шкірою. Визначити захворювання можна за судинною сіткою, що просвічується, судинними «зірочками».

Купероз лікує лікар-дерматолог, за допомогою лазерного видалення судин можна позбутися естетичних дефектів.

Читайте також: Купероз: причини виникнення і як його лікувати

Акне

Акне або по-простому прищі – хронічне захворювання шкіри, а точніше сальних залоз. Проявляється запаленими вузликами червоного кольору (прищиками) і вугровим висипом (чорними цятками). Акне виникає через закупорку сально-волосяних проток (надлишковим шкірним салом і відмерлими клітинами), що сприятливо для розвитку бактерій і, відповідно, – гнійників. 

Діагностикою та лікуванням прищів займається лікар-дерматолог. Залежно від причин виникнення може знадобитися обстеження в ендокринолога, гастроентеролога, гінеколога або уролога. Для повного позбавлення від косметичних дефектів, які залишає після себе акне (постакне), у комплексі допомагають також косметичні чистки та програми лікування.

Пам’ятайте! Акне часто спричинене внутрішніми порушеннями, і щоб позбутися прищів, необхідно з’ясувати і вилікувати першопричину. Для цього потрібно не маскувати наслідки, у вигляді вугрів, а здати аналізи.

Читайте також: Як позбутися акне за допомогою косметолога і вдома

Мікоз (оніхомікоз)

Хвороба спровокована патогенними грибами. Розвивається через контакт шкіри зі збудником із грибкового середовища. 

Серед причин виникнення хвороби виділяють: теплий вологий клімат, травми шкіри та нігтів, гормональні збої, дефіцит заліза і цинку, ожиріння, антибіотики, авітаміноз, хронічні захворювання обміну речовин та інші. 

Мікоз ділиться на дві групи: поверхневий і глибокий.

До поверхневих належать:

  • Молочниця.
  • Ураження волосистої частини голови.
  • Оніхомікоз (грибок на руках і ногах).
  • Ураження гладкої шкіри та статевого члена.
  • Стопа спортсмена (ураження грибком переважно між пальцями ніг, іноді й на інших частинах стопи).

Глибока група вражає різні органи і системи організму людини.

Мікоз заразний, і в разі хвороби одного з членів сім’ї, він може передатися всім.

Симптоматика залежить від локалізації:

  • Гладка шкіра – з’являється кругла або овальна еритематозна пляма, найчастіше з бульбашками, які з часом стають струпами. Шкіра свербить.
  • Кисті та стопи – шкіра червоніє, з’являються папульозні висипання, пухирці. Найчастіше страждають бічні поверхні кистей, пальці рук, підошва стоп, ділянка між пальцями. Постійний свербіж.
  • Нігті – оніхомікоз спричиняє борозни та потовщення нігтьових пластин, нігті кришаться, розшаровуються, з’являються жовті та інколи навіть чорні плями (як у разі механічної травми).
  • Пахова ділянка – з’являються червоно-коричневі плями. Захворювання може поширитися на внутрішню поверхню стегон, сідниці. Часто супроводжується папульозними висипаннями та свербежем.
  • Волосиста частина голови – утворення сіро-жовтих кірок, що вросли в шкіру. Волосся пересушене, тьмяне, ламке.
Мікоз нігтів
Мікоз нігтів
Мікоз волосистої частини голови
Мікоз волосистої частини голови
Акції
Обстеження у дерматолога в «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-31%
550 грн
379.0 грн
Обстеження у дерматолога у центрі «Файно Мед»
Київ, Жилянська вулиця, 74
-65%
550 грн
299.0 грн
Показати всі
13 акцій

Читайте також: Грибок нігтів: симптоми, лікування та профілактика

Короста

Інвазія паразитами – мікроскопічним кліщем Sarcoptes scabiei varhominis. Він проникає в шкіру і відкладає яйця, тим самим викликаючи імунну відповідь у зараженого, що призводить до висипки і сильного свербіння (посилюється ввечері та вночі). 

Хвороба передається контактно-побутовим шляхом: через одяг, постільну білизну, предмети особистого користування, іноді рукостискання.   

Найчастіше короста вражає кисті, зап’ястя, стопи, чоловічі геніталії, тулуб. У дітей може локалізуватися на обличчі та волосистій частині голови.

Короста на стопі дитини
Короста на стопі дитини

Стригучий лишай

Захворювання шкіри внаслідок ураження нитчастими грибами роду трихофітон (трихофітія) або мікроспорум (мікроспорія).

Стригучий лишай вражає людей будь-якого віку під час контакту із зараженою людиною або твариною. Але особливо в групі ризику маленькі діти і вагітні, через фізіологічні особливості імунної системи в ці періоди.

Симптоми залежать від місця ураження:

  • Поверхнева трихофітія гладкої шкіри: на відкритих частинах тіла з’являються округлі або овальні вогнища з чіткими контурами, блідо-рожевого кольору і з лущенням по центру.
  • Ураження волосистої частини голови: волосся ламається на пару мм вище від шкіри. Осередки хвороби можуть бути різного розміру і форм, без вираженого контуру.
  • Хронічна трихофітія: найчастіше хвороба дівчаток-підлітків. Проявляється у вигляді чорних крапок, що виникли через обламане волосся на рівні шкіри. Ураження синюватого відтінку з невеликим лущенням. Часто грибок вражає нігті, долоні, стопи.
  • Інфільтративно-нагнійна: утворюються болісні фолікулярні абсцеси з гноєм. У хворого збільшені та болючі лімфовузли в зоні ураження.
  • Мікроскопія: при ураженні шкіри голови волосся ламається на 6-7 мм вище точки росту. Епіцентри ураження невеликі, можуть зливатися і нерідко утворюються в крайовій зоні лінії росту волосся.

У разі підозри на наявність захворювання необхідно звернутися до дерматолога. Для встановлення діагнозу лікар призначить мікроскопічне дослідження ураженої шкіри та аналізи (клінічний і біохімічний аналіз крові).

Вірус папіломи людини (ВПЛ)

Хвороба передається контактно-побутовим і статевим шляхом, а також дитині під час пологів через заражені родові шляхи матері.

Інфікування або рецидив ВПЛ провокує:

  • Переохолодження.
  • Гормональні збої.
  • Застудні захворювання.
  • Аборти та внутрішньоматкові спіралі.

Залежно від типу хвороби папіломи можуть утворюватися на руках, ногах, тілі, зовнішніх статевих органах (статевих губах, члені, лобку), а також всередині – у піхві.

Діагноз папілома-вірусу може підтвердити дерматолог. Якщо утворень занадто багато – призначають медикаментозне лікування, у разі поодиноких папілом – видалення лазером, кріодеструкцію тощо. Якщо після виведення папіломи знову не утворюються – додаткове лікування часто не потрібне. 

Гарною профілактикою цього захворювання є щеплення. В ідеалі, щоб воно максимально спрацювало і знизило ризики, робити його краще в підлітковому віці (з 9 років). У дорослому віці теж можна, але після статевого життя, ефективність вакцинації знижується, і гарантія захисту вже не така висока.

Папілома на плечі
Папілома на плечі
Акції
Видалення шкірних новоутворень у «Family Clinic»
Київ, Професора Підвисоцького вул., 19
-86%
300 грн
99.0 грн
Видалення шкірних новоутворень у «Sahara»
Київ, Старокиївська вулиця, 10Г
-85%
300 грн
109.0 грн
Показати всі
14 акцій

Генітальний герпес

Захворювання, спричинене вірусом герпесу 1 і 2-го типу. У хворих він провокує виразки на статевих органах і анусі.

Хвороба проявляється печінням, болем, набряком у промежині. Може приєднатися головний біль, загальне нездужання і температура, а через кілька днів в ураженій ділянці з’являються пухирці з рідиною, які після розриву стають виразками.

Генітальний герпес локалізується:

  • У чоловіків на крайній плоті, голівці й тілі статевого члена.
  • У жінок на статевих губах, кліторі, промежині, піхві та на шийці матки.
  • Навколо анального проходу і в прямій кишці.

Діагностикою генітального герпесу займається гінеколог або уролог. На підставі клінічної картини і результатів аналізів (посів, серологічне тестування) лікар ставить діагноз і призначає лікування – противірусні препарати.

Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

Кандидоз (молочниця)

Грибкове ураження слизової оболонки, спричинене надмірним розмноженням грибів роду Кандида. До хвороби схильні люди будь-якого віку і статі, але частіше молочниця трапляється у жінок.

У нормі Кандида, у невеликій кількості, присутня у здорової людини завжди: на шкірі, в роті, у шлунково-кишковому тракті та сечостатевій системі. Але баланс мікроорганізмів може порушувати, тим самим викликаючи кандидоз.

Молочниця найчастіше вражає статеві органи, але буває і кандидоз ротової порожнини. Хвороба проявляється болем, свербінням, печінням, а також білими або із зеленуватим відтінком сирнистими (часто з кислим запахом) виділеннями зі статевих органів або нальотом на слизовій рота. 

Залежно від локалізації молочницю лікує гінеколог, уролог або стоматолог.

Акції
Обстеження у уролога у клініці «Тева Мед»
Киев, Полтавская улица, 10
-77%
1990 грн
499.0 грн
Обстеження в уролога в «Поліклініка Сім'я»
Київ, Харківське шосе, 56
-65%
1190 грн
499.0 грн
Показати всі
37 акцій

Генодерматози

Генодерматоз – спадкова хвороба шкіри, спричинена мутацією генів, що відповідають за нормальний розвиток і функції шкірного покриву.

Герпетиформний дерматит на руці
Герпетиформний дерматит на руці
  • Пухирчатка – бульбашки та ерозії на слизових оболонках, що поширюються по периферії. Зустрічається у чоловіків і жінок, найчастіше, старше 40 років. У дітей буває вкрай рідко. Хвороба небезпечна і без лікування призводить до летальних наслідків.
  • Себорейна пухирчатка – утворюється на обличчі, волосистій частині голови, грудях, спині, іноді в роті. Проявляється невеликими пухирями, які швидко висихають, стають кірками та ерозіями. Хвороба проходить тривало, найчастіше не є небезпечною.
  • Герпетиформний дерматит – зустрічається в будь-якому віці, у дітей зазвичай минає до періоду статевого дозрівання. Захворювання може локалізуватися на будь-якій ділянці тіла, крім долонь і підошов. Перші прояви хвороби: свербіж, печіння і поколювання на візуально здоровій ділянці шкіри. Через приблизно 12 годин з’являються плями, пухирці або пухирі, заповнені каламутною, прозорою або кров’яною рідиною. Коли бульки лопаються, утворюються кірки, а після загоєння – пігментні плями.

Усі вищевказані захворювання лікує дерматолог, якщо ви помітили у себе незрозумілі утворення або плями на шкірі – негайно зверніться до лікаря.

Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
17 акцій

Читайте також:
Висипання на шкірі: причини появи та що робити
Венеричні захворювання: види, симптоми, як лікувати
Як позбутися лупи: причини, засоби та способи

Бережіть себе і своє здоров’я! А якщо залишилися питання – задавайте в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *