Як записатися до школи в 2024 ㅡ процедура та документи для вступу або переведення учня

Як подати документи у школу

Прийом документів у школу в 2023 році в Україні в перший клас проходитиме з 27 березня до 31 травня. Подати документи можна буде в електронному вигляді. BlogPokuponTeam зробив пам’ятку, яка допоможе розібратися у тонкощах вступу до школи цього року: від переліку документів до особливостей зарахування переселенців.

Читайте у нашій статті:

Перелік документів для першокласника

Для вступу дитини до першого класу у 2023 році батькам потрібно зібрати такі документи:

  • Паспорт громадянина України (як варіант тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на проживання, посвідчення біженця) одного з батьків дитини або законних представників.
  • Свідоцтво про народження дитини.
  • Медична довідка про здоров’я за формою 086-1/0 від лікаря з печаткою (довідку можна оформити у лікаря, з яким підписано декларацію, або у найближчій приватній клініці). Якщо у батьків або опікунів немає можливості отримати медичну довідку для дитини до закінчення терміну прийому заявок до першого класу (до 31 травня) – це не є причиною відмови у зарахуванні.
  • Довідка про реєстрацію місця проживання дитини або одного з її представників ㅡ підходить печатка в паспорті одного з батьків або документ із ЦНАП (як варіант ㅡ можна надати договір оренди).
  • Довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для дитини-ВПО).
Акції
Консультація педіатра у «Сlinic Dr.Sosnovenko»
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-33%
400 грн
269 грн
Консультація педіатра і дерматолога у «SovaKlinik»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-50%
700 грн
350.0 грн
Показати всі
8 акцій

Що треба для переводу дитини до іншої школи

Через війну дуже актуальна тема переведення дітей до інших шкіл. Які документи потрібні переселенцю для переходу дитини до нового навчального закладу у зв’язку з переїздом:

  • Заява від імені одного з батьків на ім’я директора школи (може подаватися дистанційно на пошту обраної школи).
  • Свідоцтво про народження дитини або інший документ, що підтверджує особу.
  • Оригінал чи копія медичної довідки № 086-1/о.
  • Документи про освіту дитини в будь-якому вигляді ㅡ це може бути особиста справа, табелі про успішність і таке інше. Ці документи подаються за наявності. Якщо у вас є довідка про те, що дитина-ВПО, документи про освіту необов’язкові.

Термінів прийому документів з переводу  зі школи до школи немає, ви можете подати документи серед навчального року.

Організація дистанційного навчання в Україні

Навіть якщо школа постраждала під час бойових дій, ви можете продовжувати навчатися в ній онлайн ㅡ кожен навчальний заклад надає інформацію батькам про дистанційне навчання. Тому не обов’язково поспішати зі зміною школи, особливо якщо плануєте повертатися після війни до рідного міста.

Наразі Міністерство активно працює над загальнонаціональною програмою, наприклад, доступні уроки у Всеукраїнській онлайн-школі. Вони дають доступ до занять навіть у критичних ситуаціях, якщо ваша школа ще закрита, і ви не знайшли нову. 

Документи для переведення дитини в іншу школу

Правила та терміни подачі документів

У 2023 році подача документів до українських шкіл призначена на період з 27 березня до 31 травня. Ще, щоб полегшити завдання батькам та дітям, подати документи цього року можна онлайн в електронному вигляді, поштою або через довірених осіб. При цьому оригінали документів не обов’язкові ㅡ достатньо їх скан-копій.

І ще одне приємне нововведення ㅡ оригінал медичної довідки для дитини (форма 086, де, в тому числі, вказується група з фізкультури) можна подавати до фінальної дати зарахування. 

Акції
Медогляд із видачею довідок для школи та саду
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-30%
500 грн
349.0 грн
Оформлення довідки у басейн
Вся Україна
-43%
350 грн
199 грн
Показати всі
2 акцій

Права батьків та дітей під час вступу

Кожен регіон України має свої особливості, але існують загальні правила для всіх шкіл. Щоб вступ або перевод дитини пройшов максимально гладко, рекомендуємо знати свої права.

? Тестування або іспити для вступу до першого класу заборонені

Виняток із цього правила ㅡ тільки спортивні школи або школи мистецтва. В інших випадках, дітей не мають права опитувати або оцінювати перед зарахуванням до першого класу, це грубе порушення їхніх прав на освіту.

? Батьки мають право записати дитину до будь-якої школи

Вибір батьків та подача заяв не обмежується найближчим навчальним закладом або школою за пропискою. Ви можете влаштувати дитину в будь-яку школу, що вам сподобалася.

Зверніть увагу, що якщо школа не за пропискою, то спочатку набирають дітей, закріплених за нею, і тільки на вільні місця, що залишилися, шляхом жеребкування зараховують інших у черзі. Щоб зменшити ризики, рекомендуємо подавати документи відразу в кілька шкіл.

? Переконайтеся, що вашу заяву зареєстрували

Щоб виключити проблеми, обов’язково робіть копію заяви для вступу до навчального закладу та просіть залишити на ній дату, підпис та ім’я людини, яка приймала документи. Також юристи рекомендують сфотографувати оригінал заяви із її реєстраційним номером.

Права батьків при подачі документів
Права батьків при подачі документів

? Школи не мають права відмовити у прийомі документів майбутнього першокласника

Директор зобов’язаний розглядати заяви всіх дітей, подані у строк та у потрібній формі. Якщо вам відмовляють, ви можете викликати наряд поліції та написати акт про порушення ваших прав.

? У вас зобов’язані прийняти документи до нової школи, навіть якщо ви з іншого міста

В останньому роз’ясненні Сергія Горбачова (освітній омбудсмен) сказано, що документи до школи приймаються, зокрема, у людей, які не зареєстровані в цьому населеному пункті. За умови, що найближчим часом батьки ВПО зможуть надати відповідну довідку про місцеву реєстрацію. 

Простими словами, при переїзді ви відразу можете подати документи до школи, не чекаючи на довідки ВПО.

? Деякі діти мають пріоритетний статус при зарахуванні до школи:

  • Якщо в школі навчаються старші брати або сестри.
  • Діти, чиї батьки працюють у школі.
  • Випускники дошкільних закладів, що є частиною школи.
  • Зареєстровані переселенці.

Якщо ви зіткнулися з протиправними діями або вимогою хабара в школі, звертайтеся зі скаргою до Міністерства освіти України

Акції
До 10 консультацій логопеда К. Сулименко
Київ, Лесі Українки бульвар, 34
-54%
500 грн
269.0 грн
Показати всі
89 акцій

Читайте більше корисних статей:
✔️ Прості лайфхаки для вивчення англійської 

Сподіваємося, що стаття повністю пояснила коли та які документи знадобляться для зарахування до школи. Якщо у вас залишилися питання, ставте їх у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *