Їдемо в Черкаси: що подивитися, чим зайнятися і де зупинитися

Черкаси – місто з красивою архітектурою, цікавими пам’ятками і мальовничими природними краєвидами. Його неможливо обійти за один день, щоб нічого не упустити під час прогулянки. Але, як і в будь-якому іншому місті, в Черкасах є найцікавіші місця, які найкраще відображають його дух. #PokuponBlogTeam розповість, що подивитися в Черкасах і куди поїхати в області, щоб отримати максимум вражень від поїздки.

Акції
Знижка 50% на перегляд фільму на «XRide» в «DTech»
Дніпро, Нижньодніпровська вулиця, 17
-50%
0 грн
10.0 грн
День для дитини у «Fly Kids» у ТРЦ «Дніпро-Плаза»
Черкаси, Припортова вулиця, 34
-50%
310 грн
155.0 грн
Показати всі
2 акцій

Пам’ятки Черкас

Палац одружень

Черкаський ЗАГС заслужено вважається одним з найкрасивіших в Україні. Витончена архітектура в стилі неоренесансу вигідно виділяє будівлю на тлі сірих брежневок, а яскрава біло-жовта гамма піднімає настрій перехожим. Черкаський Палац одружень був побудований в 1892 році на замовлення підприємця Щербини і перший час використовувався як приватний особняк. Тут був зимовий сад з фонтаном, стайні і флігелі. Неодноразово змінивши своє призначення, тільки в 1970 році будівля перетворилася на ЗАГС.

черкаський загс
Черкаський Палац одружень

Свято-Михайлівський собор

Ще один архітектурний рекорд Черкас, який варто подивитися, – Свято-Михайлівський кафедральний собор, найбільший храм в Україні. Його висота – 72 метри, довжина – 58 метрів, а ширина – 54 метри; одночасно він може вмістити в себе близько 12 тисяч людей. Свято-Михайлівський собор вражає не тільки своїми масштабами, а й красою архітектури та внутрішнього оздоблення: побудований у візантійському стилі, він виглядає переконливо і велично.

Свято-Михайлівський кафедральний собор в Черкасах
Свято-Михайлівський кафедральний собор в Черкасах

Пагорб слави

Складно уявити собі екскурсійний маршрут по Черкасах без красивих панорамних видів. Обов’язково підніміться на Пагорб слави – місце з особливою атмосферою, адже тут знаходиться меморіальний комплекс з братською могилою загиблих у Другій світовій війні і пам’ятник Батьківщині-Матері. На вершині пагорба ви можете насолодитися мальовничими пейзажами річки Дніпро і Долини троянд.

Вид на Пагорб слави
Вид на Пагорб слави

Долина троянд

З Пагорба слави якраз зручно спуститися в Долину троянд – невеликий парк біля Дніпра. Прогулянку найкраще влаштовувати в літньо-осінній сезон – коли починають розпускатися троянди. Насолодившись ароматом вишуканих квітів, не забудьте сфоткатись поруч з великим сонячним годинником у вигляді птаха.

Сонячний годинник у вигляді птаха в Долині троянд
Сонячний годинник у вигляді птаха в Долині троянд

Блакитний палац

Ще одна популярна серед туристів локація – будівля готелю «Слов’янський», яка, завдяки своїй незвичайній красі стала однією з візитних карток Черкас. Побудована на рубежі XIX-XX століть, вона нагадує казковий палац – а все через незвичайну архітектуру в романтичному стилі. Пройти повз цього шедевру зодчества просто неможливо!

Казковий палац – готель «Слов'янський»
Казковий палац – готель «Слов’янський»

Буддійський храм «Білий лотос»

У Черкасах є своя екзотика – найбільший в Європі буддійський храм бойових мистецтв, який зветься «Білий лотос». Його прототипом став один з лаоських храмів, а будували його самі учні школи та члени громади, без застосування техніки. Буддисти, які відвідують цей храм, вірять, що засновник всесвітньо відомого вчення був родом з території сучасної України. В «Білий лотос» можна потрапити на екскурсію: щонеділі о 12:00 тут розповідають про історію храму (вартість квитка 50 грн). Також можна домовитися про індивідуальну екскурсію в будні дні.

Буддійський храм «Білий лотос»
Буддійський храм «Білий лотос»

Плануючи поїздку до Черкас, не забудьте забронювати номер в готелі, щоб між екскурсіями та численними прогулянками вам комфортно відпочивало. У місті та області є готелі, хостели, бази відпочинку. Середня вартість добового проживання у номері стандарт із одноразовим харчуванням на двох становить 1000–1500 грн. Шукайте знижки на Покупоні, щоб заощадити та заплатити за житло менше.

Акції
Від 1 ночі зі сніданками у «Optima Одеса 4*»
Одеса, Пантелеймонівська вулиця, 25
-15%
1104 грн
935.0 грн
Від 2 ночей в «Asiya Hotel» біля моря в Одесі
Одеса, Семена Яхненка вулиця, 10А
-25%
2000 грн
1499.0 грн
Показати всі
4 акцій

Що цікавого можна подивитися в Черкаській області

Парк Софіївка в Умані

У Черкаській області знаходиться справжня туристична перлина – національний дендрологічний парк «Софіївка» в Умані, заснований польським магнатом Станіславом Потоцьким і подарований їм дружині. Флора парку налічує 1994 найменування: це і дерева, і чагарники, і квіти. Серед них є чимало екзотичних порід на кшталт болотного кипариса, тюльпанового дерева і гінкго. Окрема тема для захоплення – архітектура Софіївки, від скульптур і фонтанів до вишуканих павільйонів в дусі класицизму. В Умань з Черкас їхати близько трьох годин, і якщо ви запланували тривалу поїздку, то обов’язково виділіть час для відвідування парку.

Парк «Софіївка»
Парк «Софіївка»  

Відстань між Черкасами та Уманню – 187 км

Акції
Від 1 ночі з харчуванням та SPA в «Олімп» в Умані
Умань (Черкаська область), Тихий провулок, 2
-20%
2340 грн
1870.0 грн
Показати всі
1 акцій

Читайте також: Дендропарк «Софіївка» в Умані

Фентезі-парк «Нова Софіївка»

Прогулявшись старовинною Софіївкою, зазирніть до нової. У фентезі-парку «Нова Софіївка» вам відкриється світ мальовничої рослинності, сучасного і традиційного мистецтва, оригінальних арт-об’єктів і скульптурних композицій. Парк поєднує в собі елементи казкової, фольклорної та екзотичної тематик: тут ви знайдете і українську хату, і японський сад каменів, і великий корабель-фонтан. У парку працюють музично-світлові інсталяції, а ввечері тут можна подивитися 3D-шоу «Душа лісу».

Буцький каньйон

Якщо шукаєте, що ще цікавого можна побачити в Черкаській області, зверніть увагу на її природну красу. Приблизно в трьох годинах їзди від міста розкинув свої скелясті уступи Буцький каньйон – одна з найкрасивіших пам’яток України. 5-кілометровий каньйон – місце, де ви не просто доторкнетеся до природи, а й відчуєте дух старовини, адже гранітним породам, через які тече річка Тікич, близько 2 мільярдів років!

Буцький каньйон
Буцький каньйон

Читайте також: Гайд по Буцькому каньйону

Холодний Яр

Місце, оспіване Тарасом Шевченком, мала батьківщина Коліївщини і притулок партизанів часів громадянської війни – ось що таке Холодний Яр. А ще це урочище – осередок неймовірних лісових пейзажів та приємних оку зелених горбистих рельєфів. Холодний Яр прорізає безліч балок і близько 150 струмків, що впадають в річку Тясмин. На туристів тут чекає музейно-етнографічний комплекс «Дикий Хутір», в якому можна подивитися, як жили місцеві селяни сто і більше років тому.

Дикий хутір
Дикий хутір
Акції
Весняний тур в Буковель від «Miracle Travels»
Вся Україна
-24%
12500 грн
9999.0 грн
Показати всі
94 акцій

Читайте також:
? Найцікавіші тури та екскурсії Україною
? Вихідні в червні: куди поїхати

Розваги в Черкасах

Після огляду визначних пам’яток саме час розважитися. Ви можете скористатися нашими ідеями і поспілкуватися з звірятами або зануритися з головою в мистецтво. А можете порадувати себе знижками Покупону до 55% на різноманітні веселі розваги для дорослих і дітей в Черкасах.

Отже, куди завітати?

Атракціони від «DTech»

Місце, куди варто сходити, якщо ви хочете отримати купу яскравих та позитивних емоцій – атракціон віртуальної реальності від «DTech». Команда 7D-кінотеатру приготувала понад десять унікальних сюжетів для перегляду всією родиною. Фішка кожного сеансу – в ефекті присутності та повного занурення у те, що відбувається.

Вартість квитка: від 80 грн, а зі знижкою Покупону – на 50% дешевше!

Акції
Знижка 50% на перегляд фільму на «XRide» в «DTech»
Дніпро, Нижньодніпровська вулиця, 17
-50%
0 грн
10.0 грн
Знижка 50% на атракціон «7D Кіно» від «DTech»
Тернопіль, Текстильна вулиця, 28Ч
-50%
0 грн
10.0 грн
Показати всі
2 акцій

Зоопарк

Черкаський зоопарк безперечно вартий вашої уваги. Різноманіття тварин від приматів до хижаків, барвисті пернаті і інтригуючі рептилії в тераріумі – все це ви побачите, якщо приділите пару годинок і прогуляєтеся зоопарком. Без яскравих вражень і крутих пам’ятних фоток не підете!

Красуня-рись в Черкаському зоопарку
Красуня-рись в Черкаському зоопарку

Прогулянка Дніпром

А як щодо річкової прогулянки на пароплаві? У теплу пору року – з кінця квітня по вересень-жовтень – Черкаський річковий порт пропонує гостям міста і місцевим жителям прокотитися по Дніпру на пароплаві. Річковий круїз зазвичай триває годину, але бажаючі завжди можуть домовитися про приватну оренду на триваліший термін. Відпочинок на річці можна доповнити риболовлею і пікніком на одному з островів.

Прогулянка Дніпром
Прогулянка Дніпром

Художній музей

Бажаючим культурно збагатитися прямий шлях до Черкаського художнього музею. Він був заснований в 1991 році і є одним з наймолодших музеїв в країні. Однак це не завадило йому стати сховищем немаленької колекції старовинного живопису, предметів традиційного декоративно-прикладного мистецтва і унікальної добірки барокових і народних ікон Наддніпрянщини.

Виставка сучасного мистецтва в Черкаському художньому музеї
Виставка сучасного мистецтва в Черкаському художньому музеї
Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
87 акцій

Музей «Кобзаря» Т. Г. Шевченка

Будівля не просто так зветься Музеєм однієї книги або Музеєм «Кобзаря». У цій будівлі зібрано величезну кількість раритетних видань славетної поетичної збірки Тараса Шевченка. В експозиції є також і оригінальні першодруки 1840 року, яких в усьому світі по пальцях можна перерахувати.

Меморіальна дошка на будівлі Музею «Кобзаря»
Меморіальна дошка на будівлі Музею «Кобзаря»

Як дістатись

До Черкас з будь-якого обласного центру України можна дістатися поїздом, автобусом і на особистому транспорті. Розповідаємо, на чому доїхати до Черкас з різних міст, якщо ви віддаєте перевагу громадському транспорту.

  • З Києва можна дістатися поїздом Київ-Черкаси або Київ-Одеса з проміжною зупинкою в Черкасах. Також існує прямий автобусний рейс Київ-Черкаси (автостанція «Київ» – Черкаси-1, Центральний автовокзал).
  • З Одеси до Черкас йде поїзд Одеса-Київ, також є автобусні рейси з залізничного та автовокзалу.
  • Зі Львова до Черкас можна доїхати поїздом, який вирушає зі Львова і доїжджає до станції імені Т.Г. Шевченка в місті Сміла (Черкаська область). Далі робимо пересадку на поїзд і їдемо прямо до Черкас.
  • З Харкова до Черкас простіше дістатися автобусом, бо прямого залізничного сполучення між цими містами немає.
  • З Дніпра поїздом можна дістатися з пересадкою на станції імені Т.Г. Шевченко в Смілі або автобусним рейсом.

Читайте також: Куди поїхати в Україні

А ви були в Черкасах чи тільки збираєтеся? Що вас найбільше вразило? Діліться в коментарях, що цікавого можна подивитися в місті, або куди плануєте поїхати в першу чергу ;)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *