Буцький каньйон: швейцарська краса та цікавинки села Буки Черкаської області

Щоб побачити вражаючі природні ландшафти, зовсім не обов’язково їхати до Швейцарії – Україна теж багата на красиву природу і фотогенічні краєвиди. Так, в Маньківському районі Черкаської області є село Буки, про яке, може, ніхто б і не знав, якби не тутешні ефектні панорами, що нагадують гірські рельєфи Швейцарії. Буцький каньйон і навколишня природа масово приваблюють любителів екотуризму, релаксу на природі, ретріт-відпочинку далеко від галасливих міст. BlogPokuponTeam розповість, що це за диво-каньйон, цікаві факти про нього, як до нього дістатися, що подивитися, і заодно поділиться знижками до 50% на екскурсії і тури Україною.

Акції
Осінній тур в Буковель від «Miracle Travels»
Вся Україна
-24%
12500 грн
9999.0 грн
Семиденний тур «Карпати – Трускавець»
Трускавець (Львівська область), Дрогобицька вулиця, 7
-35%
13000 грн
8449.0 грн
Показати всі
97 акцій

Цікаві факти про Буцький каньйон

  • Максимальна глибина Буцького каньйону – 20 метрів, максимальна ширина – 40 метрів. Протяжність – 5 км.
  • Село Буки, через яке тягнеться каньйон, є старовинним – воно з’явилося у XVI столітті.
  • Поруч із каньйоном археологи знайшли величезні валуни рукотворного походження. Їхня історія дуже таємнича – вченим ще тільки доведеться дізнатися, коли і чому вони тут з’явилися.
  • У XIX столітті над водоспадом Вир був побудований великий водяний млин. До наших днів будова не збереглася, можна побачити тільки її фрагменти.
  • У 20-ті роки минулого року в Буцькому каньйоні відкрили першу гідроелектростанцію: вона пропрацювала майже 70 років і була закрита у 1991 році через нерентабельність. Якщо спуститися на дно каньйону, можна побачити гідротехнічні споруди, що залишилися від ГЕС.
  • У вересні 2019 року на каньйоні знімали один з епізодів українського псевдоісторичного комедійного серіалу «Козаки. Абсолютно брехлива історія».
  • Над Буцьким каньйоном ростуть дикі тюльпани – навесні вони розцвітають і стають справжньою окрасою цієї локації.
Що подивитися у Буцькому каньйоні
Що подивитися у Буцькому каньйоні

5 кращих фотозон Буцького каньйону

Буцький каньйон вражає не тільки красою, але й старовиною: йому близько 2,5 мільярдів років. Своєю появою він зобов’язаний розлому Українського кристалічного щита, а вітер і вода надали йому фантастичні обриси людських облич і личок казкових істот.

Мальовничість тутешніх пейзажів зачаровує в будь-яку пору року: навесні і влітку тут все потопає в квітах і зелені, восени – в буянні золотих і червоних відтінків, а взимку – в білому снігу. Якщо ви любите відпочивати на природі, вам точно треба сюди на вихідні.

Акції
Від 1 ночі з сніданками у «Gintama Hotel» у Києві
Київ, Трьохсвятительська вулиця, 9
-40%
2000 грн
1299.0 грн
Від 1 ночі зі сніданками у «Royal Hotel De Paris»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 5
-30%
1824 грн
1459.0 грн
Показати всі
86 акцій

Фото на тлі водоспаду Вир

Буцький каньйон починається з греблі колишньої Буцької ГЕС, а наступна після руїн покинутої станції зупинка – Вир. У цьому місці річка Гірський Тікич спадає з висоти 2 метрів між скель, утворюючи невисокий, практично пологий, але дуже мальовничий водоспад. Деякі любителі дикого туризму не проти насолодитися природним «джакузі» в бурхливій воді. На скелях біля водоспаду або прямо в хвилях у вас вийдуть дуже красиві фото, які гріх буде не виставити в соцмережах ?

З водоспаду Вир починаються пороги Гірського Тікича, які ведуть углиб Буцького каньйону
З водоспаду Вир починаються пороги Гірського Тікича, які ведуть углиб Буцького каньйону
Пороги гірського Тікича утворюють природне джакузі у Буцькому каньйоні
Пороги гірського Тікича утворюють природне джакузі у Буцькому каньйоні

Фото біля млина

Недалеко від водоспаду-перекату Вир стоїть закинутий водяний млин. Побудований ще в XIX столітті, він багато років не функціонував і поступово руйнувався, поки його реконструкцією не зайнялися місцеві бізнесмени. Сфотографуватися можна з високого протилежного берега на тлі будівлі млина, або спуститися до кам’яних стін біля води.

На Буцькому каньйоні можна подивитися руїни старовинного млина
На Буцькому каньйоні можна подивитися руїни старовинного млина

Фото на тлі тисячолітніх скель

Дві тисячі років річка Гірський Тікич точила граніт місцевих скель, щоб в наш час ми могли насолоджуватися видами каньйону, глибина якого варіюється від 10 до 25 метрів. Особливо фантастична атмосфера спокою і усамітнення внизу біля річки утворилася за рахунок того, що каньйон вузький. Максимальна ширина між берегами досягає 40 метрів, через що виникає відчуття відокремленості від зовнішнього галасливого світу.

У найглибших місцях пейзажі нагадують норвезькі фіорди. У вільний від напливу туристів день місце відмінно підійде для тривалої медитації. Кадри можна зробити як на березі каньйону з видом на річку, так і, спустившись вниз, на тлі скель. Ще краще орендувати човен і допливти до найглибшого і живописного місця.

У Буцькому каньйоні можна покататися на човнику і з нього пофотографувати краєвиди
У Буцькому каньйоні можна покататися на човнику і з нього пофотографувати краєвиди
 Якщо навіть від фото каньйону захоплює дух, то як буде насправді!
Якщо навіть від фото каньйону захоплює дух, то як буде насправді!

Фото біля руїн ГЕС

Буцький каньйон знаменитий і тим, що на його березі в 1929 році була побудована перша на території України гідроелектростанція. Щоб дістатися до залишків будівлі, необхідно спуститися вниз до води нижче за течією, де річка між скель звертає наліво. На правому березі ви побачите руїни, що потопають у зелені над водою – все, що зараз залишилося від будівлі ГЕС. Фотографії з протилежного берега виглядають не так атмосферно, як знизу. Краще не полінуватися і прогулятись по правому берегу Гірського Тікича прямо до будівлі.

 Можна сфотографувати будівлю колишньої ГЕС зверху, але краще спуститися ближче
Можна сфотографувати будівлю колишньої ГЕС зверху, але краще спуститися ближче
Руїни ГЕС – цікава пам’ятка Буцького каньйону
Руїни ГЕС – цікава пам’ятка Буцького каньйону

Фото на тлі дамби

Дамба, побудована для роботи ГЕС, знаходиться вище по річці за мостом через Гірський Тікич. І хоча фактично каньйон починається за нею, це одна з улюблених фотолокація туристів. До дамби річка досить широка, тому вода тут тече бурхливим потоком. Спустіться вниз до дерев і сфотографуйтесь на тлі штучного водоспаду.

На Буцькому каньйоні можна побачити водоспад, що утворився через дамбу
На Буцькому каньйоні можна побачити водоспад, що утворився через дамбу

Екотуризм і ретрит: чим зайнятися у Буках

Довгий час місцеві жителі не сприймали туристів серйозно, тому інфраструктура на Буцькому каньйоні майже не розвивалася. Однак це місце швидко пригледілі любителі екотуризму та ретриту на природі, і зараз тут можна провести чудовий вікенд, наповнений прогулянками, скелелазінням, йогою на свіжому повітрі та іншими розвагами. Розповідаємо, чим розважити себе у Буках.

Прогулянка на човні

Чудова можливість насолодитися видами каньйону, відчути єднання з природою, зробити гарні фотки на тлі річки. Покататися на човниках коштує приблизно 300 грн/година.

GPS координати: 49 ° 05’34.4 “N 30 ° 24’11.2” E

Буцький (Букський) каньйон – прогулянка на човні
Буцький (Букський) каньйон – прогулянка на човні

Скелелазіння

Мабуть, альпіністи були першими, кому сподобався Буцький каньйон своєю мальовничістю і 20-метровими скелями. Буцький каньйон входить в топ кращих місць для скелелазіння в Україні. Періодично групи альпіністів організовують троллей між берегами каньйону.

Скелелазіння – відповідь на питання, чим зайнятися в Буцькому каньйоні
Скелелазіння – відповідь на питання, чим зайнятися в Буцькому каньйоні

Велосипед

Буцький каньйон – відмінне місце для велотуристів. Через нього пролягає популярний веломаршрут Кінний завод (Жашків) – Буцький каньйон – Софіївка (Умань). Навіть якщо ви не готові до подібних марафонам, можна орендувати велосипед у Жашкові і проїхатися самостійно на екскурсію до каньйону. Але розраховуйте свої сили, адже відстань в одну сторону – 35 км. 

Турпохід

Околиці Гірського Тікича просто ідеальні для зупинки з наметами. Влітку тут можна знайти навіть організоване наметове містечко. Прекрасно провести час на березі, скупатися у воді Гірського Тікича, помилуватися скелями і помедитувати, влаштувати кемпінг – відмінний вікенд далеко від міста. Туристичний маршрут в 15 км, що пролягає через Буки, стартує на станції Поташ і закінчується в Жашкові.

Читайте також:
? Що взяти з собою в похід
? Як обрати намет для походу і пікніку в лісі
? Дендропарк Софіївка в Умані
? Куди поїхати на вихідні з Києва

Де зупинитися біля Буцького каньйону? Поряд є кемпінги для наметів
Де зупинитися біля Буцького каньйону? Поряд є кемпінги для наметів

Екскурсія в Буки заради крутої фотосесії

Поєднати екскурсію і дослідження пам’яток в Черкаській області можна з фотосесією на тлі мальовничої природи. Особливо круто тут виходять весільні фотографії і Love Story. Скельні ландшафти в поєднанні з чистими водними потоками і пишною рослинністю задають романтичний настрій і перетворюють знімки на шедеври. Знайти фотографа для цієї мети – не проблема. Багато хто працює з виїздом на локацію, до того ж на Покупоні є можливість замовити послуги справжнього профі за вигідною ціною зі знижками до 85%.

На тлі красот Буцького каньйона можна влаштувати чарівну фотосесію
На тлі красот Буцького каньйона можна влаштувати чарівну фотосесію
Акції
Показати всі
26 акцій

Як дістатись

Місцезнаходження Буцький каньйон: Черкаська область, Маньківський район, село Буки. Чому це важливо? Тому що в Київській області теж є Буки (про них ми розповідали в окремому огляді) і туристи часто через незнання заїжджають не туди. Ви, звичайно, не засмутити, адже в київських Буках є прекрасний ландшафтний парк, про що свідчать численні відгуки, але це все-таки не каньйон.

Ще недавно поїздка на Буцький каньйон була справжнім квестом для тих, у кого немає автомобіля, але сьогодні створені всі умови для допитливих туристів. Найкращий спосіб – доїхати електричкою або автобусом до Жашкова, потім пересісти на маршрутку або автобус до Бук.

З Києва з центрального автовокзалу курсує прямий автобус Київ-Маньківка через Буки (вартість рейсу в один бік – від 187 грн). Відстань в 185 км долається приблизно за 2,5-3 години. Виходити – на зупинці «на каньйоні». Водії маршруток знають, де це, і висадять вас практично біля мети подорожі.

З Одеси прямих рейсів в Буки немає, але ви можете сісти на автобус до Умані, і звідти вже їхати автобусом в Буки. Виходьте на центральній автостанції – Буцької – від неї до каньйону всього 1 км, який не складно пройти пішки. Таким же чином доведеться добиратися до каньйону з Харкова і Дніпра – з цих міст не ходять прямі маршрути в Буки.

Хто подорожує на машині, шукайте Буки на карті – GPS координати 49°5’47.02”N, 30°23’48”E. Їхати треба трасою М-05 Київ-Одеса через Жашків (якщо їдете з боку Києва) або Маньківку (з боку Одеси). Відразу попередимо, що дорога від Жашкова до Бук залишає бажати кращого, тому останні 35 кілометрів можуть здатися дуже довгими. Трохи приємніша дорога через село Маньківка, тож якщо хочете менше трястися на ямах, вибирайте її.

Де переночувати

Так як Буки – крихітне селище, варіантів і місць для ночівлі не так вже й багато:

  • Намет – найпростіший і бюджетний варіант. У Буках є кілька наметових містечок, платних та безкоштовних, різних типів: тільки для наметів чи змішаних – з кемпінгом, будиночками, сімейними номерами та ліжко-місцями у спільних приміщеннях. Вартість проживання у кемпінгу стартує від 100 грн/доба на одного за наметове місце.
  • Знімне житло. В околицях Буцького каньйону немає баз відпочинку в класичному розумінні, проте ви можете зняти дерев’яний будиночок або садибу, або орендувати ліжко-місце в загальному номері, якщо не дуже вимогливі. Залежно від умов проживання ціни стартують від 800 грн за номер (сімейний з двоярусними ліжками). Більш комфортні умови в будиночку коштуватимуть сім’ї з 4-х осіб від 3000 грн на добу. Зазвичай на території садиб є спільна кухня для самостійного приготування їжі, альтанки з мангалами, щоб відпочиваючі могли посмажити шашлик, та інші додаткові зручності.

Де поїсти

На під’їзді до каньйону стоять намети з напоями, морозивом та різними закусками, які можна купити з собою. На випадок організованого пікніка ми все ж рекомендуємо закупитися заздалегідь самостійно. Щоб пікнік вдався і після нього залишилися тільки позитивні враження, важливо підготуватися до нього як слід і нічого не забути. Продумайте меню, купіть продукти заздалегідь і не забудьте про зручні підстилки і похідні меблі, які зроблять ваш відпочинок на природі комфортним і приємним.

Ситно поїсти і перепочити можна і в одному з нечисленних закладів громадського харчування поряд: «Кафе» на вулиці Суворова та «Каньйон».

Буцький каньйон – відмінне місце для поїздки вихідного дня, коли, з одного боку, екскурсія насичена враженнями і новою інформацією про рідну країну, активними розвагами, а з іншого, можна відпочити душею і тілом, медитуючи або просто загоряючи на березі біля гучного водоспаду або в тиші між вікових скель.

І останній аргумент на користь того, що варто відкинути сумніви геть і поїхати до Буцького каньйону, щоб насолодитися відпочинком на природі – відео, на якому видно каньйон з висоти пташиного польоту ??

Читайте також:
? Що треба знати підкорювачу Говерли
? Найцікавіші тури та екскурсії Україною
? ТОП пам’яток України
? Відпочинок у Карпатах з дітьми
? 14 див України
? Відпочинок у Карпатах влітку

Чи доводилося вам бувати в Буках? Як добиралися і де ночували? Які ще пам’ятки поблизу можете порекомендувати?

1 коментар
Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *