Ландшафтний парк «Буки»: історія та пам’ятки заповідника на Київщині

На березі мальовничої річки Роставиця розкинувся витончений парковий комплекс «Буки». Навіть у найгаласливіший день спокійні води в оточенні зелених насаджень і скульптур навіюють думки про прекрасне. Так, на територію можна потрапити тільки два дні на тиждень, не можна ставити мангали, розпалювати багаття, смажити шашлики і залишатися на нічліг з наметом. Але краса Буцького дендропарку таки варта тривалої дороги і цих невеликих обмежень. BlogPokuponTeam розповість історію парку та поділиться найкрасивішими локаціями ?

Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі відпочинку у комплексі «Krakow»
Київ, Брест-Литовське шосе, 8А
-26%
1195 грн
885.0 грн
Показати всі
75 акцій

Історія створення парку «Буки»

Ландшафтний парк розташований у Київській області, приблизно в 111 кілометрах від столиці. Ще на початку 90-х років замість паркової зони тут «красувався» смітник. Ідея очистити і перетворити 2,7 гектари забрудненої сміттям землі була реалізована меценатом Іваном Сусловим. Таким чином в 1996 році з’явився один з найкрасивіших парків сучасної України. 

 Вид на Сусловські садиби
Вид на Сусловські садиби
Прогулянка у парку «Буки»

На території паркової зони в Буках побудовані церква святого Євгенія і дзвіниця Данила. Поруч з ними стоїть той самий демонтований фонтан «Рулетка» з Майдану Незалежності: його відреставрували і доповнили підсвічуванням.

Церква святого Євгена та дзвіниця
Церква святого Євгена та дзвіниця
Церква у парку «Буки»
Фонтан «Рулетка» у буцькому парку, що переїхав з головної київської площі
Фонтан «Рулетка» у буцькому парку, що переїхав з головної київської площі

Над реалізацією проекту в 90-х роках працював український архітектор Юрій Бабич, за що був нагороджений державною премією. Образ його роботи відображений на пам’ятній монеті номіналом в 10 грн. 

Мапа ландшафтного парку «Буки»
Мапа ландшафтного парку «Буки»
Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
245 акцій

Чим зайнятися в «Буках»

Діставшись парку, гості можуть насолодитися приголомшливими краєвидами, зробити яскраві фото пам’яток і ситно пообідати у місцевому ресторані.

Вид на церкву парку «Буки» з річки
Вид на церкву парку «Буки» з річки

Зонально парк можна поділити на дві частини. В першій зосереджені фонтан, церква та дзвіниця. Прийом у церкві завжди теплий і привітний: свічки роздають безкоштовно, а всі пожертви добровільні. У другій частині дендропарку знаходяться маєток Суслових, зоопарк і алея казкових статуй. Туди дозволяється ходити з гідом і екскурсією.

Вид на садиби у буцькому парку
Вид на садиби у буцькому парку

Територію парку у великій кількості прикрашають скульптури: грошові жаби на каменях біля води, ростовий пам’ятник улюбленому письменникові власника садиби — Максиму Горькому, фігури божества Ктулху, дракона і вежі, пегасів і пушкінського дуба, численні статуї грифонів, янголят. У невеликому зоопарку живуть поні, бурі ведмедики, страуси, вовченята, олені і лев.

Скульптурні зображення жаб у парку «Буки»
Скульптурні зображення жаб у парку «Буки» 
Міні-зоопарк с ведмедями
Міні-зоопарк с ведмедями

Молоді сімейні пари часто приїжджають сюди доторкнутися до привезеного з Ізраїлю Святого каменю, що його тримає дівчина-янгол. За легендою, він узятий з місця, де Ісус перетворив воду на вино. Дотик до реліквії обіцяє закоханим гармонію і довгі роки щасливого спільного життя. Сімейні фотосесії в Буцькому дендропарку — не рідкість, оскільки знімки тут виходять світлими, теплими і майже казковими. 

Святий камінь з висоти пташиного польоту
Святий камінь з висоти пташиного польоту
Статуя дівчини-янгола зі святим каменем
Статуя дівчини-янгола зі святим каменем

Купатися в річці Роставиці не вийде, зате можна покататися на катамаранах і насолодитися річковою прохолодою та краєвидами. Оренда водного транспорту погодинна.

Цікавий факт: місток, що веде до садиби, частково залитий водою для того, щоб проїжджаючі машини змивали бруд і пил з коліс. Також в парку часто зустрічається цифра «7» — щасливе число мецената. 

 Вид з містка
Вид з містка
Відпочинок у парку «Буки»

Графік роботи

Ландшафтний парк «Буки» у 2023 році відновлює свою роботу 13 травня. Дні для відвідування – субота та неділя, в інші дні парк закритий. Вхід на територію парку – строго з 09:00 до 17:00.

Акції
Від 1 ночі з сніданками і лазнею у «Княжий двір»
Княжичі (Київська область), Стогнія вулиця, 39А
-22%
2960 грн
2299.0 грн
Від 1 ночі відпочинку у комплексі «Krakow»
Київ, Брест-Литовське шосе, 8А
-26%
1195 грн
885.0 грн
Показати всі
41 акцій

Де поїсти

Ситно, недорого поїсти і навіть зупинитися на нічліг можна в ресторані і гостьовому комплексі «Бакожин». Українське меню ресторану доповнене гриль-меню і стравами, приготованими на мангалі: шашликом, барбекю, овочами. Ресторан стоїть на скелі, звідки відкривається панорамний вид на річку і сам парк. 

Ресторан «Бакожин» у буцькому парку
Ресторан «Бакожин» у буцькому парку
Вид на ресторан
Вид на ресторан

Як дістатися до парку «Буки»

Як доїхати до Буцького дендропарку і назад на громадському транспорті:

  • З Києва до Сквирського райцентру автобусом з автостанції на Либідській (час рейсів 8:00 і 10:20) або потягом 209К до Білої Церкви і звідти автобусом до Буків.
  • Зі Сквири до Буків автобус відправляється за розкладом: о 10:20 та 12:20. Якщо раптом ви не встигли на ці два рейси, чекайте попутку. До Буків майже рукою подати — 14 км. 
  • Останній прямий зворотний рейс до Києва йде з автостанції Сквири о 17:40 або з Буків о 17:30 (зупинка поряд з парком) відправляється автобус до Білої Церкви. З Білої Церкви до Києва можна дістатися маршруткою (відправляються кожні 15-30 хвилин до 20:00 вечора) або автобусом (на залізничний вокзал або на автостанцію на метро Либідська).

На особистому авто найкоротший шлях — одеською трасою, у Митниці праворуч по Сквирському шосе через Фастів і далі трасою Т1013 до місця призначення (GPS координати: 49º50’19.73 “, 29º39’30.5”).

Читайте також:
? Кращі парки у Києві та області
? Де найсмачніша піца у Києві
? Де посмажити шашлики у Києві та в області
? Кращі комплекси відпочинку з басейном у Київській області
? Де відпочити з дітьми під Києвом
? Що подивитися та чим зайнятися у «Добропарку»
? Дендропарк Софіївка в Умані
? Швейцарська краса Буцького каньйону    

А ви бували у Буках та буцькому ландшафтному парку чи тільки плануєте туди завітати? Діліться планами та враженнями у коментарях ?

2 коментарів
  • Олена

    Скажіть,будь ласка,чи можна в парк с собакою? На повідку. Прищеплена,вихована..
    Дякую

    • {:ru}Дарья Погребная{:}{:uk}Дар'я Погребна{:}

      Вітаємо, Олено! Наразі у вільному доступі немає інформації щодо того, чи можна у ландшафтному парку “Буки” гуляти з собакою.
      Рекомендуємо звернутися до адміністрації парку за номером +38 (093) 534-77-77 або задати це питання на офіційній сторінці парку у Facebook.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *