Що потрібно знати підкорювачу Говерли – маршрути сходжень

Ще зі школи кожен знає, що Говерла – найвища гора України. Незважаючи на висоту 2061 метр і те, що в перекладі з румунської Говерла («Hovârla») означає «важкопрохідна височина», її вершину підкорити не так вже й складно. Є як мінімум шість маршрутів сходження на Говерлу, і серед них відповідний для себе зможе знайти як аматор, так і досвідчений профі. PokuponBlogTeam розповість про найпопулярніші способи піднятися на Говерлу – читайте і вибирайте свій ідеальний маршрут ?

Акції
Від 1 ночі у «Біля річки» у Кам'янці-Подільському
Кам'янець-Подільський (Хмельницька область), Онуфріївська вулиця, 5
-37%
1150 грн
799.0 грн
Показати всі
1 акцій

Читайте в нашому огляді:

Маршрути від Заросляка

Найшвидшими маршрутами сходження на Говерлу вважаються ті, які стартують від туристичної бази «Заросляк». Турбаза розташована на відстані 42 км від Буковеля. Добиратися до бази найзручніше на своїй машині або на таксі.

Від «Заросляка» стартують наступні маршрути:

  • Зелений;
  • Червоний;
  • Жовтий;
  • Синій.
Туристична база «Заросляк»
Туристична база «Заросляк»  

Читайте також: 
Що подивитись у Ворохті
Цікаві пам’ятки та розваги курорта Буковель

Акції
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «White House»
Яблуниця (Івано-Франківська область), Горишків ділянка, 379
-34%
3800 грн
2499.0 грн
Показати всі
24 акцій

Зелена стежка

Маршрут із зеленим маркуванням – об’єктивно найпростіший і найпологіший, а тому найбільш популярний серед туристів без будь-якої спеціальної і серйозної фізичної підготовки. Цей шлях зазвичай вибирають для першого підйому на гору, тут досить безпечно як з гідом, так і без.

  • Протяжність зеленого маршруту – 4,3 км.
  • Приблизний час проходження – 2,5-3 години. З привалами, зупинками і очікуванням відстаючих – 4 години (і здебільшого саме ця цифра найближча до реальності).
  • Стежку добре розмічено: велика кількість покажчиків не дасть вам збитися зі шляху.

Червоний маршрут можна не розглядати окремо, оскільки він стартує одночасно з зеленим і до вершини Говерли повністю з ним збігається. Ключова відмінність – в тому, що червона стежка, на відміну від зеленої, йде далі, до самої Дземброні.

сходження на Говерлу

Синя стежка

Цей маршрут найкоротший з усіх, що стартують від «Заросляка», але при цьому найскладніший. Стежка піднімається до вершини Говерли дуже круто, тож підкорювати її слід, тільки якщо ви впевнені в своїх силах і здоров’ї. Синій маршрут не підійде дітям, літнім людям і тим, у кого є хронічні захворювання (особливо в разі проблем з серцем, судинами і суглобами). Для його проходження не потрібні навички скелелазіння, досить витривалості і спритності.

  • Протяжність синього маршруту – 3,7 км.
  • Приблизний час проходження – 2,5-3 години.

Досвідчені підкорювачі Говерли радять комбінувати маршрути: підніматися синім, а спускатися зеленим. Таким чином ви зможете правильно розподілити навантаження і на зворотному шляху зможете розслабитися, йдучи пологим спуском і насолоджуючись красою природи.

Жовта стежка

Тим, хто не шукає легких шляхів, ідеально підійде маршрут з жовтим маркуванням – найдовший, захоплюючий і мальовничий. Він не веде безпосередньо до вершини Говерли: спочатку ви вийдете до гірського озера Несамовите, після цього на вас чекає захоплююча подорож горами Пожижевською і Брескулом, а фіналом стане сходження на Говерлу. Спуститися назад до турбази «Заросляк» можна синьою або зеленою стежками, про які ми писали вище.

  • Протяжність жовтого маршруту – 7,7 км.
  • Приблизний час проходження – 2 дні, тож якщо плануєте затриматися в горах довше, беріть з собою намет.

Ті, хто піднімався жовтим маршрутом, відзначають, що він доволі спокійний і відокремлений. Основна маса туристів віддає перевагу коротким шляхам сходження, а жовту стежку вибирають любителі довгих лісових прогулянок з ночівлею і вечірніми посиденьками під зірками.

Кришталево чиста вода озера Несамовите
Кришталево чиста вода озера Несамовите

Читайте також: 
Що подивитись в Яремче

Акції
Від 2 ночей у квітні зі сніданками і SPA у «Гора»
Поляниця (Івано-Франківська область), Подина урочище, 261
-20%
5000 грн
3999.0 грн
Від 3 ночей зі сніданками у «Гора» у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Подина урочище, 261
-20%
9600 грн
7679.0 грн
Показати всі
15 акцій

Підйом з Лазещини

Лазещина – невелике село за 80 км від Яремче. З нього, а точніше, біля Ж/Д станції «Лазещина» починається довгий і красивий підйом на Говерлу, який в народі називають ще «через Козьмещик». Він набагато довший, ніж всі дороги, які стартують від «Заросляка», але при цьому чудово підходить для новачків, оскільки в більшій мірі прогулянковий, ніж екстремальний. Також на цьому маршруті легко «вбити двох зайців одним пострілом»: кінець треку впирається в проміжок між Петросом і Говерлою, тож перед підйомом на найвищу гору ви можете піднятися і на її красиву сусідку.

підйом з лазещини

Перші 12 кілометрів підйом проходить по лісовій гущавині, тож готуйтеся об’їдатися суницею і ожиною, якщо піднімаєтеся влітку. На висоті 1350 м ви опинитеся в полонині Гропа, звідки вже буде видно вершину Говерли. На останньому відрізку шляху на вас чекає відпочинок в туристичному притулку «Козьмещик» – в ньому можна підкріпитися, випити чаю, перечекати негоду, переночувати і залишити на час рюкзаки, щоб завершити підйом без нічого. Стежка тут відзначена жовтим кольором, а значить середня по складності.

  • Протяжність маршруту – 17,2 км.
  • Приблизний час проходження – 2-3 дня.

Маршрут від Лазещини вважається одним із самих мальовничих. В дорозі ви насолодитеся приголомшливими гірськими пейзажами: зеленими долинами, глибокими ущелинами, крутими і пологими схилами, густими хвойними лісами і загубленими в глушині чарівними полянками.

Сходження через Петрос

Якщо ви вже розсмакували прості маршрути і хочете спробувати свої сили в більш складній подорожі, то відмінною ідеєю стане сходження на Говерлу з боку Петроса в поєднанні з походом по Чорногірському хребту. Цей маршрут дозволить обійти за один раз всі «двотисячники» України: Петрос (2020 м), Говерлу (2061 м) і Піп-Іван Чорногірський (2028 м).

Вид на Говерлу і Петрос – найвищі гори України
Вид на Говерлу і Петрос – найвищі гори України

Початок шляху лежить у селі Кваси за 65 км від Яремче. Гірський трек пролягає через полонину Менчур, де розташована розсип дерев’яних колиб і частина біостаціонару Львівського інституту. Трохи далі, на перехресті між Петросом, Шешулом і Менчулом, з’являється просвіт, де на вас чекає столик з розряду «сісти і не встати» – настільки тут красиво. Після сходження на Петрос – підйом на Говерлу, похід до озера Несамовите, проходження по Чорногірському хребту з видом на озеро Бребенескул і скелі Шпиці, а фінальними пунктами стануть сходження на Піп-Іван Чорногірський і прогулянка до водоспаду Дземброня.

  • Протяжність маршруту – 51 км.
  • Приблизний час проходження – 4-6 днів в залежності від швидкості, кількості привалів і відхилень від основного шляху заради огляду визначних пам’яток.

Підйом на Говерлу в комбінації зі сходженням на Петрос і Піп-Іван Чорногірський – пригода не для новачків, хоча якщо підібрати хорошого гіда і піти з великою компанією підготовлених туристів, то можна навіть дітей взяти. Цей маршрут дуже довгий, місцями досить непростий, але після нього залишиться максимум вражень і крутих фото.

привал з наметами

Читайте також: 
Закарпатський курорт Драгобрат
Відпочинок в Мигові
Найзахопливіші тури та екскурсії Україною

Акції
SPA-відпочинок з харчуванням у «Карпатські зорі»
Яремче (Івано-Франківська область), Петраша вулиця, 6А
-20%
6400 грн
5199.0 грн
До 20 відвідувань соляної кімнати в «Oriona»
Київ, Антоновича вулиця, 99
-65%
260 грн
99.0 грн
Показати всі
2 акцій

Що взяти в похід на Говерлу

Сходження на гірські вершини в будь-який час року – захід не з простих, і підготуватися до нього варто серйозно. Як мінімум, потрібно обзавестися максимально зручним та міцним одягом і взуттям. Одяг потрібно вибирати по сезону, але не варто забувати, що навіть в спекотну літню пору може вибухнути негода.

Отже, мінімальний список must have для підйому на Говерлу:

  • Вітрівка: в горах завжди більш вітряно, ніж внизу, тож якщо не хочете мерзнути на вершині під пронизливим вітром або навіть дощем, обов’язково візьміть із собою цей предмет гардероба.
  • Фліс – стане прекрасною альтернативою важким светрикам, буде зігрівати вас вечорами і вранці, особливо якщо похід припав на холодну пору року.
  • Термобілизна – завдяки здатності відводити вологу від тіла перешкоджає переохолодженню і перегріву, тож не буде зайвим як в холод, так і в спеку.
  • Головний убір: в теплу погоду – кепка або панама, в зимові холоди підійде шапка або капюшон куртки. Він забезпечить вам захист від сонячних променів, вітру, холоду в залежності від сезону.
  • Зручне взуття: це може бути професійне трекінгове або будь-які міцні, нековзаючі і водонепроникні кросівки, кеди або черевики. Гірські стежки – часто круті, кам’янисті, а після дощів можуть бути слизькими, тому вкрай важливо, щоб у своєму взутті ви відчували себе впевнено і стійко.
  • Намет та спальний мішок – точно знадобиться вам, якщо ви пригледіли маршрут, який триває більше одного дня. Звичайно, можна переночувати в туристичному притулку, але завжди є ризик, що не вистачить місця. До того ж ніч в наметі – це романтично!
  • Туристичний рюкзак – важливо, щоб це був саме спеціальний рюкзак для походів, з анатомічною спинкою, поясом і спеціальними відділеннями та кріпленнями для речей різного типу: посуду, одягу, спальника, каремата і намети. Без такого рюкзака вам доведеться нелегко.
  • Дорожний посуд: фляга, металева кружка та миска, казанчик.  
що взяти в похід на Говерлу

Досвідчені мандрівники радять ще прихопити з собою шарф і рукавички та трошки коньяку, якщо погода не тішить теплом. У холодний період не завадить зігрітися парою ковтків, головне дотерпіти до вершини і не переборщити з кількістю, щоб не спускатися сторчголов. В таких обставинах стійкість допомагають зберегти трекінгові палки, які можна взяти з собою або орендувати біля турбази «Заросляк». Однак найчастіше туристи обходяться без них, особливо на простих маршрутах.

Акції
Від 1 ночі з басейном в «Forest Camp»
Мигово (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-34%
5500 грн
3799.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «Forest Camp»
Мигове (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-48%
7800 грн
3999.0 грн
Показати всі
66 акцій

Читайте також: 
Що взяти в похід
Як вибрати намет
Поради з вибору термобілизни

У вас є досвід сходження на Говерлу або ви тільки збираєтеся підкорювати найвищу гору України? Діліться враженнями та планами в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *