Ворохта: куди піти, що подивитись і чим зайнятись в райському куточку Карпат

Можна подумати, що Ворохта – всього лише невелике високогірне селище в Карпатах, але як би ж то! По-перше, його історія починається як мінімум з XVII століття. По-друге, останнім часом Ворохта – один з найпопулярніших гірськолижних курортів в Україні. Що вже казати про неймовірні карпатські пейзажі, барвисті пам’ятки на кшталт знаменитого віадука і численні розваги, які не обмежуються лижами. #PokuponBlogTeam розповість, куди сходити в Ворохті, що подивитися і де зупинитися з приємними знижками до 30%.

Природні красоти Ворохти і околиць

Ворохта – своєрідний кліматичний курорт, розташований в Івано-Франківській області, в гирлі річки Прут, на північному схилі лісистих Карпат поряд з Яблунівським перевалом. Взимку тут відносно сніжно, але погода може бути непередбачувана. Любителів гірськолижного спорту та сноубордингу часто виручають генератори штучного снігу на обладнаних трасах.

У весняно-літній період відкривається можливість повністю насолодитися красою Ворохти: смарагдовими долинами, дзвінкими гірськими річками, могутніми горами, свіжим повітрям з легкими нотками хвої.

Природою можна милуватися вічно. Але якщо вам захочеться прогулятися, вивчити місцевий край і ближче познайомитися із самобутньою гуцульською культурою, практично на кожному кроці ви зустрінете місцевих гідів і організаторів екскурсій.

Любителям природи рекомендуємо також відвідати місцеві водоспади і озера. Найближчі до Ворохти:

Озеро Несамовите

Озеро Бребенескул

Водоспад Женецький Гук у Татарові 

Пробій на річці Прут в Яремче 

Говерлянський водоспад на Говерлі 

Смугарські водоспади

Ціла група водоспадів причаїлася на річці Смугарів – Смугарські або, як їх ще називають, Буковинські. Всього водоспадів сім, а відстань, на протязі якої вони зустрічаються, – всього 2 кілометри. Кожен водоспад має свою висоту, ширину, довжину, а також назву:

  • Ковбер;
  • Сич; 
  • Нижній Гук;
  • Ворота;
  • Середній Гук;
  • Великий Гук;
  • Верхній Гук.  

Читайте також: Водоспади Західної України

Архітектурні пам’ятки – що подивитись у Ворохті

Цінителі культурної самобутності Гуцульщини будуть раді познайомитися з головними архітектурними пам’ятками Ворохти – церквами та іншими будівлями, деякі з яких вже стали візитною карткою місцевості.

Церква Різдва Богородиці

Дерев’яна церква Різдва Богородиці – зразок гуцульської дерев’яної архітектури, для якої є характерним будівництво без використання цвяхів. Історія цього невеликого храму сягає корінням в XVII століття: кажуть, що вже в 1615 році вона вже стояла в Яблуниці, потім її перевезли і відбудували заново в самій Ворохті. Там вона і знаходиться до цього дня, приваблюючи туристів своїм автентичним виглядом і колоритом.

Читайте також: Що подивитись в Карпатах

Богослужбова каплиця

Незвичайна цегляна каплиця в стилі неоготики, за переказами, була побудована засновником Ворохти Василем Янюком приблизно в середині XVI століття. З невідомих причин пізніше вона була зруйнована, однак при Австро-Угорської імперії її відбудували заново. Через деякий час історія знову внесла свої «корективи», і в 1940 році, в розпал пропаганди атеїзму, каплицю знову зруйнували і перетворили на конюшню. У 1997 році каплицю знову відновили, і з тих пір вона прикрашає собою мальовничий пейзаж і привертає увагу цінителів незвичайної архітектури.

Міст-віадук

З шести українських залізничних віадуків у Ворохті знаходяться два. Довжина їхня становить 100 і 130 метрів, вони вважаються одними з найдовших в Європі. Величні віадуки були побудовані ще в австро-угорський період, їх вік налічує понад 100 років. Сьогодні по ним вже не їздять потяги, але якщо напружити фантазію, то можна уявити, що ось-ось пролунає гудок потяга, і по старовинних рейках помчить вдалину червоний Хогвартс-Експрес. Чому б і ні?

Активний відпочинок

Хтось приїжджає в Карпати для неквапливого релаксу в лоні природи, хтось – за пригодами і спортивним дозвіллям, а хтось – заради того і іншого. Ворохта задовольнить будь-який запит, а шанувальники активного відпочинку точно знайдуть, чим зайнятися в цьому маленькому зеленому раю.

Гірськолижний відпочинок

Складно уявити собі зимову відпустку в Карпатах без снігу і лиж. Для фанатів гірськолижних розваг у Ворохті працює навчально-спортивна база «Авангард» – комплекс з 4-х трамплінів.

При базі «Авангард» працюють:

  • Канатно-крісельний підйомник: влітку вартість підйому становить 50 грн, взимку – 20 грн.
  • Бугельний підйомник: 20 грн за підйом, 180 грн за 10 підйомів, 550 грн за 50 підйомів.
  • Мультиліфт: 10 грн за підйом, 45 грн за 5 підйомів, 65 грн за 10 підйомів.
  • Гірськолижні траси.
  • Дитяча спортивна школа.
  • Сувенірний ринок.

У 20 кілометрах від Ворохти знаходиться Буковель, куди можна доїхати місцевими маршрутками і автобусами. Розклад вам завжди підкажуть місцеві жителі, на ресепшені в готелі або прямо на зупинці громадського транспорту.

На території Буковеля розміщено 22 канатно-крісельних оглядових підйомники (влітку працює всього два – основний №2 і запасний 2R), звідки можна побачити велич карпатської природи.

Читайте також:

Гірськолижні курорти України 2020-2021

Що подивитись в Буковелі

Зіплайн

Ще одна розвага для любителів екстриму –  зіплайн. Влітку і в міжсезоння в Ворохті можна покататися з вітерцем по довгій трасі загальною протяжністю 700 метрів. Сама траса ділиться на дві зони: звичайну – 500 метрів, і дитячу – 200 метрів. Дітям доступна тільки друга, дорослі можуть собі дозволити повноцінний “політ” над деревами на всю відстань.

  • Вартість повного спуску – 150 грн.
  • Дитячий квиток – 80 грн.

Рафтинг

Сплав по річці на рафтах або на байдарках – універсальний спосіб весело відпочити і отримати дозу адреналіну в теплу погоду. Рафтинг – одна з найпопулярніших розваг у Ворохті і взагалі в Карпатах. Тож якщо все ще не вирішили, якими пригодами наповнити свою відпустку, подумайте про водний екстрім.

Головні маршрути для сплавів – гірські річки Чорний Черемош і Прут. Можете вибрати сплав на рафтах, невеликих човнах на 4-10 осіб, або – більш професійний варіант – на байдарках, розрахованих на 2-3 людини. Середня вартість сплаву на одного – 500 грн, а протяжність маршрутів варіюється від 5 км до 14 км, в залежності від пори року. Бажаєте заощадити? Слідкуйте за оновленнями акцій на Покупоні – в сезон на сайті часто можна знайти знижки на рафтинг в розділі екскурсій і турів.

Покатеньки на квадроциклах

Якщо не хочеться мокнути в гірських річках або ви вже перепробували все, що можна, то чому б не влаштувати прогулянку на квадроциклах? Адже зовсім не обов’язково підкорювати лісову гущавину і круті пагорби пішки, якщо це можна зробити за кермом великого позашляховика. Вартість прокату одного квадроцикла в Ворохті стартує від 800 грн на годину, а тривалість маршруту – від 90 хвилин. Враження – безцінні!

Прогулянки верхи на коні

Хочеться розваг з ноткою романтики? Тоді спокійні прогулянки верхи – це те що потрібно. У Ворохті на вас чекають:

  • Катання верхи на конях.
  • Взимку – прогулянка на санях, влітку – в бричці.
  • Навчання верховій їзді з досвідченим інструктором.
  • Кінні екскурсії в гори або по лісі.

Ціна на прогулянку верхи складає 200 грн/год і 350 грн/2 години, вартість поїздки на санях і в бричці – 600 грн/год і 1000 грн/2 години.

Читайте також: Що подивитись в Яремче

Риболовля у Ворохті

Для любителів рибної ловлі місцеві курортні комплекси надають форелеві господарства – найчастіше це невеликі ставки при місцевих ресторанах. Повноцінно порибалити ви зможете на території котеджів «Скита» або «Хатки на пеньках».

Сувенирні лавки

Шопінг – теж цілком собі активний відпочинок, адже поки обійдеш всі крамнички, поки помацаєш усі товари, можна і втомитися. Сувенірний ринок Ворохти – один з найбільших і недорогих в регіоні. Крім традиційних магнітиків, є маса різних колоритних сувенірів: в’язані вовняні шкарпетки і гетри, натуральна косметика, дерев’яні шкатулки з унікальним різьбленим візерунком, дитячі іграшки та забавки, хвойний мед і місцеве вино на розлив, біжутерія, аксесуари зі шкіри та вишитого полотна, традиційний український одяг тощо.

Де зупинитися недорого

У Ворохті є багато варіантів для відпочинку на будь-який смак та кишеню. Ви можете зупинитись у великому готелі з усіма зручностями та спа-релаксом, в оздоровчому санаторії або у тихому приватному котеджі. Вартість проживання в середньому становить 800-1500 грн за одну ніч на двох, а знайти потрібне місце для відпочинку в Ворохті за вигідною ціною зі знижкою до 20% завжди можна на Покупоні.

Приватна садиба «Урочище Багончик»: ідеально підходить для любителів відпочинку на природі. Вона розташована в заповідній зоні, в оточенні лісів, річок та мальовничих гір. На території садиби знаходиться п’ять котеджів з 10 номерами, альтанки з мангалами, бар та ресторан. Гостям доступні всі необхідні зручності, відпочинок у чанах, прокат байків та велосипедів, екскурсії, організація риболовлі та пікніків.

Цікаві екскурсії в околицях

Підйом на Говерлу

Хочете побачити всю красу Карпат з висоти пташиного польоту? Екскурсії на Говерлу з гідом-провідником урізноманітнять вашу програму захоплюючими прогулянками, красивими видами і хорошою фізичною зарядкою. А якщо віддаєте перевагу більш пасивному відпочинку і не боїтеся висоти – шикарний вид відкривається з підйомників (до них доведеться проїхатися).

Читайте також: Що потрібно знати підкорювачу Говерли

Підйом на Кукул

Ще один популярний екскурсійний маршрут з Ворохти – одноденний похід на гору Кукул. Цей маршрут простий і не вимагає якоїсь особливої підготовки, підходить для туристів будь-якого рівня підготовки. Крім того, є варіант пройти шлях до вершини небанальним способом – верхи на коні. А взимку тут можна влаштувати фрірайд на лижах чи сноуборді.

Пожижевська Полонина

У цьому чарівному місці гармонійно поєднуються технології та краса первозданної природи. Саме тут, в найвітрянішому в Карпатах і найвологішому в Україні місці, розташувалися найбільш високогірна метеостанція країни і Інститут екології Карпат НАН України. Метеостанцію, яка заодно виконує і функції сніголавинної станції, було запущено в 1899 році; вона працює вже більше століття.

Місцезнаходження Пожижевської Полонини – підніжжя Пожижевської гори Чорногірського хребта на території Карпатського біосферного заповідника. Звідси відкривається чудовий вид на гірські пейзажі навколо. З Полонини добре видно гори Брескул, Данцір і, звичайно ж, Говерлу.

Сюди обов’язково варто заглянути тим, хто полюбляє краєвиди, від яких перехоплює подих. Особливо красива Пожижевська Полонина влітку, коли зеленим кольором радують не тільки хвойні ліси навколо, але і яскраві галявинки на гірських схилах.

Карпатський національний природний парк

Якщо хочете з головою зануритися в карпатські красоти і насолодитися місцевими природними пам’ятками «оптом», вирушайте на прогулянку стежками Карпатського національного природного парку. Дивовижні ландшафти, чистота яких охороняється законом, не залишать байдужим нікого.

Фауна парку налічує 48 видів ссавців, 110 – птахів, 11 – риб, 10 – земноводних, 6 – плазунів. З них занесено до Червоної книги України 32 види. Гуляючи в лісових хащах, ви пройдете по слідах бурих ведмедів і вовків, почуєте дзвінкі голоси снігура і оріховки і, якщо пощастить, побачите диких оленів або навіть рись. А урочище Кедрувате – єдине місце в країні, де вільно росте кедрова сосна. Любителі красивих світлин неодмінно оцінять місцеві печери і вражаючі одним своїм виглядом скелі Довбуша – одну з головних визначних пам’яток парку.

Більше екскурсій і турів по Ворохті і околицях зі знижками до 50% дивіться в акційному розділі Покупону.

Де поїсти з місцевим колоритом

Якщо ви подорожуєте довше одного дня, логічно подумати, де зупинитися на ніч і смачно поїсти. У Ворохті ресторанів, кав’ярень і гуцульських колиб не менше, ніж котеджів. Приватні садиби, зазвичай, пропонують комплексний сервіс – проживання і домашню кухню. Якщо вам захочеться різноманітності і феєричною подачі – йдіть до ресторану. Спеціально для вас ми відібрали найцікавіші, на наш погляд ?

Ресторан-паб «Вепр»

Заклад вважається одним з найпопулярніших в Ворохті, і не дивно – тут є все, що необхідно для ситного сніданку, обіду і вечері. Колоритна затишна атмосфера затягує, варто тільки переступити поріг ресторану, а меню взагалі підкорює з першої спроби! М’ясо на грилі, супи, вареники, деруни, млинці, соковиті стейки – вибирай не хочу. Порадує і карта напоїв: тут ви можете вибрати як солодкий компот, так і смачне домашнє вино. Ніхто не піде голодним і невдоволеним :).

Адреса: смт Ворохта, Говерлянська вулиця, 19а.
Графік роботи: щоденно 10:00-22:00.

Ресторан «Високий Грунь»

Затишний заклад «Високий Грунь» – місце, де поєднуються українські кулінарні традиції, якісний доброзичливий сервіс і приємні ціни. Відвідувачі люблять цей ресторан за неповторну домашню атмосферу, привітних офіціантів і ну дуже смачну і ситну кухню. Тут вас пригостять і улюбленої картоплею «по-селянськи» з сальцем і зеленушкою, і картопляними дерунами, і апетитними варениками, і рибкою, і зразами… Чим запити? Вибирайте каву, пиво, трав’яний чай – тут смачно все!

Адреса: смт Ворохта, Михайла Грушевського вулиця.
Графік роботи: чт-вт – 11:00-23:00, ср – 11:00-15:00.   

Ресторан «Stara Vorokhta» 

Розташований на перетині траси Татарів – Верховина та автостанції. Відомий завдяки зручному місцю розташування, цей ресторан нескладно помітити з дороги, а гуцульська атмосфера так і манить спробувати місцеві авторські страви. На території ресторану є зал з каміном і мисливський банкетний зал на 12 персон. Гості можуть замовити традиційне закарпатське вино і свіже крафтове пиво, спробувати деруни з грибним соусом, кров’янку і млинці зі свіжими лісовими ягодами.

Адреса: смт Ворохта, Данила Галицького вулиця, 66.
Графік роботи: щоденно 10:00-22:00.

А ви вже вирішили, куди підете в першу чергу, коли приїдете в Ворохту? А може, ви вже там були, і можете підказати цікаві місця, про які ми забули? Діліться враженнями та планами в коментарях!

3 коментарів
Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *