Як вибрати термобілизну, яка краще і для кого

В аутдорщика буває два бажання – не замерзнути і не спітніти до застуди або теплового удару. І обидва зводяться до термобілизни. Неважливо, спортсмен ви, полюбляєте туризм, працюєте пішим або велокур’єром, або щодня бігаєте то на вулицю, то до приміщення назад. Що це таке, як працює термобілизна, як правильно вибрати термобілизну, в якій буде сухо, тепло і комфортно на малорухливій риболовлі або під час повільних прогулянок взимку, а яке краще одягати для активного спорту та повсякденного носіння, який матеріал кращий – ці та інші основні питання про термобілизну ми детально обговоримо у статті.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Показати всі
83 акцій

Як працює термобілизна

Якщо ви ще не знаєте, що таке термобілизна, то ви багато втратили, особливо якщо ваше хобі або професійна діяльність пов’язані з фізичною активністю. Термобілизна – це функціональний, обов’язково багатошаровий натільний одяг, який служить базовим прошарком між тілом і верхнім шаром одягу. 

Його головна функція – відводити вологу, зберігаючи тіло максимально сухим і підтримуючи оптимальну температуру, або охолоджувати. Термобілизна виготовляється з таких матеріалів, які однаково захищають організм як від переохолодження, так і від перегріву. Вибираючи термобілизну, враховуйте насамперед ступінь активності та сезон (для зими, осінь-весна чи літо).

Тканина для термобілизни складається з чашечок, що утримують тепло
Тканина для термобілизни складається з чашечок, що утримують тепло

Яка термобілизна краще

1. Термобілизна для активного спорту

Займаючись будь-яким видом фізичної активності, яка вимагає постійних – помірних або екстремальних – рухів і зусиль, треба пам’ятати, що тіло має властивість пітніти. Причому взимку можеш одягнути на себе і сто одежинок, але не завжди це буде ефективно. Під час передихів та пауз, без правильного одягу, зростає ймовірність швидко охолонути, продрогнути і застудитися. Навіть влітку, коли вам здається, що легкий прохолодний вітерець – ліпший супутник мокрої бавовняної футболки, він може вас підвести і залишити «післясмак» прострілу в спині.

Термобілизна для бігу взимку
Термобілизна для бігу взимку

Як ви вже зрозуміли, спортивна термобілизна повинна, в першу чергу, мати гарну вологовідводячу здатність. Чим вище активність, тим тоншим повинно бути плетіння і більшим простір між нитками. Менше зігріву – більше «віджиму». За цим принципом вибирається термоактивна білизна як дитині, так і дорослому.

Який матеріал краще та як вибрати термобілизну для сноуборду, гірських лиж, бігу, футболу, хокею, походу, альпінізму, фігурного катання, занять баскетболом та інших видів активного спорту? Фахівці рекомендують синтетичну тканину.

Якісна спортивна термобілизна з синтетичного матеріалу здатна в десятки разів краще утримувати оптимальну температуру тіла і відводити зайву рідину під час активного руху. 

На відміну від натуральних тканин синтетика:

  • вбирає значно меншу кількість вологи;
  • завдяки спеціальній двошаровій технології моментально відводить її з внутрішнього шару назовні;
  • швидко сохне;
  • не деформується при пранні і тривалому використанні;
  • володіє кращими гігієнічними властивостями – за рахунок антибактеріального просочення іонами срібла (часто зустрічається в брендах преміум якості, нейтралізує неприємний запах і підтримує відчуття свіжості) синтетичну термобілизну можна носити протягом кількох днів, не відчуваючи ніякого дискомфорту;
  • матеріал вирізняється гіпоалергенністю, тобто нездатністю провокувати алергічну реакцію. 
Для інтенсивної активності обирайте термобілизну із синтетики
Для інтенсивної активності обирайте термобілизну із синтетики

В процесі виробництва термобілизни в різних пропорціях (склад термобілизни зазвичай вказаний на бірці та у характеристиках товару) часто використовують:

  • Поліамід – гладкий і легкий на дотик, популярний матеріал для пошиття безшовної білизни.
  • Поліпропілен – не намокає, поза конкуренцією серед інших матеріалів щодо відведення вологи від шкіри, але може пересушувати її при дуже тривалому носінні.
  • Поліестер – за структурою волокон нагадує бавовну; м’який, довговічний, вологовідштовхуючий, вважається найкращим матеріалом для термобілизни, може сушитися на батареї або праскою.
  • Спандекс – м’яка, гладка тканина має гарну міцність, швидко сохне.
  • Нейлон – не гріє і не зберігає тепло, але і не пропускає холодне повітря, володіє хорошими вологовідштовхувальними властивостями.
  • Віскоза – штучне целюлозне волокно, яке сприяє терморегуляції.
  • Еластан в якості добавки для кращої еластичності і більш щільного прилягання до тіла. Чим більше в складі еластану, тим краще виріб тягнеться, не залишаючи слідів від розтягування.   

Для спорту також варто звернути увагу на функціональний зональний перший шар. Поєднання ділянок різної щільності, товщини, структури і плетіння волокон забезпечує кращу вентиляцію і миттєве відведення вологи в місцях підвищеного потовиділення, забезпечуючи тілу сухість і повний комфорт.

Термоодяг для велотренувань
Термоодяг для велотренувань

Зимова чоловіча термобілизна, жіноча термобілизна зазвичай представлена комплектами з регланів (кофт) з довгими рукавами і легінсів (штанів, кальсонів), з бафами, шапками і балаклавами або без них, а також комбінезонами. На літо, особливо для бігу, мотокросу, для велосипедистів, катання на роликах тощо, краще підібрати моделі термофутболок з коротким рукавом і шорти, переважно з поліпропілену або поліестеру, з ультралегким термоактивним шаром. Чоловічі труси, жіночі трусики і спортивні бра актуальні цілий рік.

Читайте також:
? Відпочинок у Карпатах восени
? Де відпочити у Карпатах з дітьми
? Гірськолижні курорти України
? Що потрібно знати підкорювачу Говерли
? Розваги курорту Буковель
? Чим зайнятися у Славському

2. Функціональна білизна для низької і середньої активності

Малорухливість – стан, коли головний центр терморегуляції людини знаходиться у спокої. У вас нормальна температура тіла, яку не треба охолоджувати, а потові залози працюють в звичайному режимі. В такому випадку взимку або в холодну погоду, сидячи біля лунки дуже довго, вигулюючи собаку або дитину у візку, ремонтуючи машину в гаражі, працюючи на великому погано опалювальному складі, важливо не замерзнути.

Крім того, термошар на кожен день дозволяє відчувати себе більш комфортно тим людям, яким важливо навіть взимку дотримуватися ділового стилю одягу і ходити в костюмах.

Який склад термоактивного одягу рекомендують вибирати в такому випадку?

Термобілизна для зимової риболовлі – утеплюйтесь правильно, щоб не змерзнути
Термобілизна для зимової риболовлі – утеплюйтесь правильно, щоб не змерзнути

Для зимової риболовлі, прогулянок на природі, полювання, піших походів (трекінгу), а також для повсякденного носіння при мінусових температурах (на відміну від літніх модельок, головне завдання яких тільки відводити вологу і в деяких випадках надавати охолоджуючий ефект, захищаючи від перегріву і теплових ударів) експерти рекомендують вибирати комплекти термобілизни з утепленим шаром.

Також зараз актуальним стає питання, яку вибрати термобілизну для військових ЗСУ, коли недалеко до холодів та для зими. Армійська термобілизна має бути такою ж якісною, як і зимова чоловіча термобілизна, і в принципі мало від неї відрізняється.

Тоді який склад краще? Для зігріваючого ефекту в холоднечу в багатошарову структуру термоодягу входить, як правило, 100% мериносова вовна, мікрофліс, натуральна бавовна. Причому вовна мериноса (австралійської вівці) популярна не тільки за рахунок гарної теплової властивості, але й ультратонких (в моделях преміум) і міцних волокон. Для повсякденного носіння на зимовий час вибирайте тепліші моделі, які не зоновані, можна не дуже облягаючі. 

3. Універсальна термобілизна з комбінованим температурним режимом

Універсальну термобілизну можна сміливо віднести до категорії «розумних товарів» – вона розуміє ваше тіло краще за вас самих. Завдяки поєднанню в складі передових технологій і волокон, термобілизна здатна зігрівати (утримуючи інертне тепле повітря) взимку або охолоджувати влітку (прискорюючи випаровування адсорбованої вологи) в залежності від ситуації.

Термобілизна із поліпропілену
Термобілизна із поліпропілену

Поліпропілен є найтеплішим з усіх синтетичних матеріалів. Якщо в холод одягаєте таку термобілизну під верхній одяг – створюється ефект «підігріву». Влітку носите його як верх – отримуєте одяг, який відмінно продувається, відводить зайву вологу і тепло від тіла, створюючи охолоджуючий ефект.

Така білизна ідеально підходить для тренувань в осінньо-весняний період з максимальною і змінною інтенсивністю, змагань в зимовий період, туризму, а також на кожен день людям, які сильно пітніють або у кого робота пов’язана з постійним переміщенням в холодну пору року з приміщення на вулицю і навпаки.

Де найкращий склад і якої фірми краще вибирати термобілизну? У топі виробників – Craft (Крафт), Dr. Wool, Norveg, Viking, Columbia (Коламбія), Kifa (Кіфа), Brubeck. Саме вони роблять кращу термобілизну: чоловічу, жіночу та дитячу.

Температурний режим

Припустимо, ви хочете купити термобілизну для бігових лиж і вибираєте комплект з характеристикою від -10 до -20 градусів. Як це розуміти? В даному випадку виробник гарантує, що, виступаючи на лижних гонках при вказаній температурі навколишнього середовища, ви отримаєте оптимальний теплообмін. Саме при дотриманні всіх цих умов – цільового застосування, активності і температурного режиму – спортсмен не замерзає і не перегрівається.

Ефективність термобілизни залежить від правильного цільового застосування та поєднання з верхнім одягом
Ефективність термобілизни залежить від правильного цільового застосування та поєднання з верхнім одягом

Якщо ви хочете купити термобілизну на кожен день, не вузькоспеціалізовану, тоді вибирайте універсальні моделі на будь-яку температуру. Тільки пам’ятайте, що носити і поєднувати її потрібно правильно. Помилково сподіватися, що вам буде тепло і комфортно взимку в тонкій спортивній білизні на прогулянці з дітьми біля будинку, якщо ви забули надіти зверху теплу флісову кофтину або куртку з мембранної тканини. На осінь не завадить запастися флісовим костюмом і щільною непродувною вітровкою.

Підібрати правильно термобілизну з відповідним температурним режимом допоможе маркування:

  • Microweight – ідеально підходить для занять спортом навесні та влітку або у спортзалі.
  • Lightweight – те що треба для бігових прогулянок у міжсезоння. Чим інтенсивнішими плануються навантаження, тим більше синтетики має бути у складі тканини.
  • Midweight – оптимальний вибір на зиму для лижників, любителів кататися на ковзанах, а також для тих, хто любить просто прогулятися засніженим парком або посидіти з вудкою біля ополонки.
  • Heavyweight – так зазвичай позначається термобілизна для фанів екстремальних температур. Якщо ви збиралися підкорювати засніжені вершини або йти в заполярну експедицію, це термобілизна для вас.

Як вибрати термобілизну за розміром

Найчастіше і українські, і імпортні бренди вказують міжнародну розмірну сітку: S, M, L, XL, XXL тощо. Щоб правильно підібрати розмір термобілизни, орієнтуйтеся на таблиці відповідності або запитуйте уточнюючі виміри у виробника або офіційного представника.

Термоодяг для дітей
Термоодяг для дітей

Вибір термобілизни: на що ще звернути увагу

Крім складу, призначення, погодних умов і температурного режиму звертайте також увагу на додаткові критерії вибору термобілизни, які допоможуть вам більш виважено підійти до покупки обновки:

При купівлі термобілизни звертайте увагу на шви, бірки, написи
При купівлі термобілизни звертайте увагу на шви, бірки, написи
  • Термобілизна має бути еластичною, приємною на дотик.       
  • Краще, якщо манжети і комір будуть посилені другим шаром.       
  • Якщо на тканині є написи, акуратно розтягніть її – наскільки вона еластична, чи не тріскається.       
  • Для максимального комфорту шви повинні бути міцними, плоскими, без стирчащих ниток, розміщуватися на зовнішній стороні виробу. Те ж саме стосується і ярликів – зсередини вони можуть вам заважати і неприємно натирати.       

І пам’ятайте: щоб термобілизна якомога довше зберігала функціональні властивості, важливо дотримуватися простих правил догляду (вони повинні бути вказані на бірці або на тканині).

Правильний догляд за термобілизною – запорука її функціональної стійкості
Правильний догляд за термобілизною – запорука її функціональної стійкості

Зазвичай це:

  • Делікатне машинне або ручне прання при температурі до 30 градусів.
  • Без або з мінімальним віджимом.
  • Сушка при мінімальній температурі.
  • Прання спеціальними засобами для термобілизни і мембранних тканин. Рідкі порошки мають особливу формулу без шкідливих хімічних компонентів і зберігають функціональність термоактивного одягу.
Засоби для прання термобілизни зі знижкою-кешбеком
Засоби для прання термобілизни зі знижкою-кешбеком

Читайте також:
? Що робити, якщо болить поперек
? Як прибрати живіт
? Де покататися на ковзанах у Києві
? Найкращі ковзанки Львова

А для яких цілей вам потрібен термокостюм? Діліться в коментарях.

1 коментар
  • Анастасия

    Ребенок едет в Карпаты с классом, как раз интересуюсь этой темой. Я так поняла, полностью натуральным термобелье быть не должно, но все же буду искать с хорошим содержанием хлопка и шерсти.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *