Біль в попереку: причини і що робити, щоб не боліло

Боль в пояснице: причины и что делать, чтобы не болело

Біль у попереку – вельми частий симптом, який виникає під час невдалого, різкого повороту, після підйому важких предметів, як результат переохолодження або просто сидячого способу життя. Буває, що ні-ні – та й стрельне в попереку, і людині вже зовсім неможливо розігнутися – такий сильний виникає біль. Що робити в таких випадках, до кого звертатися і як запобігти проблемам із попереком – розповість BlogPokuponTeam.

Акції
Консультація невропатолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Обстеження у невропатолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-61%
600 грн
239.0 грн
Показати всі
3 акцій

Причини хворобливих симптомів в попереку

Статистика говорить про те, що близько 90% людей час від часу відчувають біль у попереку, причому ця недуга наздоганяє не тільки в літньому, а й молодому віці, як чоловіків, так і жінок. Крім факторів, зумовлених особливостями будови опорно-рухового апарату людини, біль у попереку може виникати під впливом багатьох причин ?

Вікові зміни в хребті

На поперековий відділ хребта покладається найбільше навантаження. Як наслідок – міжхребцеві диски в цій області зношуються швидше, ніж в будь-якому іншому відділі хребта. Також, з віком диски втрачають вологу, тріскаються, внаслідок чого хребці стають більш рухливими і можуть зіскочити з диска. При цьому відбувається защемлення спинального нервового корінця, в результаті людина відчуває болючі симптоми.

Затискання нерва
Затискання нерва

Спадковий фактор

Найчастіше винуватцем болі в нижній частині спини, попереку є остеохондроз – швидке зношування, передчасне старіння кісток, суглобів, хрящової тканини хребта.  Схильність до цього процесу обумовлюється спадковим фактором, тому, якщо ваші батьки, дідусі-бабусі страждають частими болями в спині, поперековому відділі – то велика ймовірність таких проблем і у вас. Знаючи це, слід вчасно вживати заходів щодо запобігання остеохондрозу, про які ми розповімо далі.

Шкідливі харчові звички

Правильне харчування – запорука здоров’я всього організму, і хребет – не виняток.  Погані харчові звички – зловживання фастфудом, жирною, з великою кількістю консервантів, марною в плані вітамінів і мікроелементів їжею – рано чи пізно приведуть до проблем з органами шлунково-кишкового тракту. Їжа, і без того бідна на корисні речовини, буде засвоюватися все гірше, і хребту просто нізвідки буде брати матеріал для регенерації кісткової і хрящової тканини. Наявність зайвої ваги, уповільнення обмінних процесів в організмі – найбільш ймовірні супутні проблеми, що виникають при неправильному харчуванні. Результат – дегенеративні процеси у відділах хребта, зайве навантаження на опорно-руховий апарат, і відповідь організму – біль в спині.

Правильне харчування корисне для регенерації кісткової та м'язової тканини
Правильне харчування корисне для регенерації кісткової та м’язової тканини
Акції
Програма «Eximia body-контуринг» у «BG Lab»
Київ, Євгена Чикаленка вулиця, 20А
-61%
1300 грн
699.0 грн
Показати всі
6 акцій

Дефіцит рухової активності

Ще одна проблема сучасної людини – гіподинамія, малорухливий спосіб життя, дефіцит фізичних навантажень. Особливо це стосується офісних працівників, які основну кількість часу сидять за комп’ютером, після роботи багато хто пересідає за кермо авто, а вдома знову ж таки сідають біля телевізора або схиляються над гаджетом.

Поперек більшу частину часу напружений, хребці (кісткова, хрящова тканина) погано забезпечуються кров’ю і недоотримують поживні речовини. Як наслідок – швидке зношування хребта і болісні симптоми.

Сидячий спосіб життя – причина болю в попереку
Сидячий спосіб життя – причина болю в попереку

Перебір з фізичними навантаженнями

Як то кажуть, занадто багато – теж недобре. Надмірні навантаження на організм, часті підйоми тяжкого, виснажливі тренування, травми і мікротравми під час занять спортом, змагань – все це зношує, в першу чергу, опорно-руховий апарат, хребет. Тому багато спортсменів-професіонали страждають болями в спині і попереку. Різкий, пульсуючий біль, його ще називають прострілом, зазвичай наздоганяє раптово, внаслідок перенапруги м’язів попереку або переохолодження. Приступ, зазвичай, триває кілька днів, але іноді не проходить і декілька тижнів. Поки больовий синдром не відступив, краще лежати і дотримуватися режиму спокою.

Надмірні фізичні навантаження зношують опорно-руховий апарат
Надмірні фізичні навантаження зношують опорно-руховий апарат

Патологічні зміни хребта

  • Причиною раптового, гострого болю в поперековому відділі, в ділянці крижів може бути грижа, коли ядро міжхребцевого диска випинається в хребетний канал, або радикуліт – запалення нервових корінців спинного мозку. І в тому, і в іншому випадку больові прояви сильніше відчуваються під час вдиху і руху (ходьбі, нахилі). При грижі ще часто німіють пальці верхніх і нижніх кінцівок, біль віддає в руку або ногу.
Міжхребцева грижа
Міжхребцева грижа
  • міщення міжхребцевих дисків, викривлення хребетного стовпа – також часті причини, через які може турбувати поперек.
  • Запалення в тканинах хребта – ревматоїдний артрит, синдром Рейтера.
  • Хвороби хребта, спричинені інфекцією – туберкульоз, бруцельоз.
  • Онкологічні захворювання спинного мозку або органів, прилеглих до хребта.
Акції
МРТ у неділю, понеділок, середу, п'ятницю DocLife
Київ, Трускавецька вулиця, 10В
-30%
1900 грн
1329.0 грн
МРТ у діагностичному центрі «СДС»
Київ, Рогозівська вулиця, 6
-41%
1200 грн
699.0 грн
Показати всі
23 акцій

Хвороби внутрішніх органів

Хвороби внутрішніх органів можуть впливати на хребет, викликаючи в ньому патологічні зміни. Виникає так званий вертебральний синдром.

Наприклад, запалення нирок або яєчника призводить до спазму м’язової тканини, розташованої в цій ділянці, і в підсумку – до деформації поперекового відділу хребта. Ось чому часто патологічні процеси в органах супроводжуються симптоматикою радикуліту. Це вимагає комплексного підходу до лікування: крім того, що лікар проведе огляд, призначить МРТ, він може дати направлення на УЗД нирок і органів малого таза.

Травми

Якщо людина впала, вдарилася куприком, сідницями, то в результаті може довгий час боліти і область куприка, і поперековий відділ хребта. Для виключення переломів необхідно відвідати травматолога, зробити рентгенівський знімок, а краще МРТ, шукайте акційні пропозиції на Покупоні.

Акції
Консультація ортопеда-травматолога у «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Консультація у ортопеда-травматолога в «Ортодок»
Київ, Бульварно-Кудрявська вулиця, 33Г
-40%
500 грн
299 грн
Показати всі
3 акцій

Особливості жіночого організму

Біль внизу живота і в попереку під час місячних, напевно, знайомий багатьом жінкам, які перебувають як у молодому віці, так і в більш зрілому. Такий дискомфорт, а іноді і явні хворобливі прояви часто обумовлені природними процесами, що протікають у репродуктивній системі жіночого організму. Якщо болі в попереку не надто сильні і через день-два після початку місячних минають, то турбуватися, найімовірніше, не варто. У разі ж постійного і більш сильного болю, звісно ж, потрібно не відкладаючи йти до гінеколога.

Біль у попереку може бути викликаний менструацією
Біль у попереку може бути викликаний менструацією
Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

 «Чоловічі» проблеми

У чоловіків болі в попереку можуть бути спричинені захворюваннями простати, як доброякісними (дисплазія передміхурової залози), так і злоякісними (пухлина простати). Захворювання може протікати безсимптомно тривалий час, а в разі ослабленого імунітету можливе утворення метастаз у ділянці попереку, грудного відділу, легенів. Щоб уникнути таких серйозних проблем зі здоров’ям, слід вчасно проходити діагностику в уролога, особливо літнім чоловікам групи ризику.

Акції
Обстеження у уролога у клініці «Тева Мед»
Киев, Полтавская улица, 10
-77%
1990 грн
499.0 грн
Обстеження в уролога в «Поліклініка Сім'я»
Київ, Харківське шосе, 56
-65%
1190 грн
499.0 грн
Показати всі
37 акцій

Читайте також:
Правильне харчування – запорука здорового життя
Кіста яєчника: причини, симптоми, лікування
Простатит: причини, симптоми, лікування

Характер больових відчуттів і супутні симптоми

Боліти поперек може по-різному. Відрізняється характером і силою больових відчуттів, їхньою локалізацією (посередині, праворуч, ліворуч), різними можуть бути органи й ділянки тіла, куди біль віддає. Залежно від цього можна припустити, чому насправді розболівся поперек.

Біль в попереку віддає в ногу при ходьбі

Люди похилого віку часто страждають болями в нижній частині спини через локальні запальні процеси. Характер відчуттів такий:

  • При ходьбі на далекі відстані біль в області попереку віддає в ногу.
  • Ноги німіють.
  • Якщо не відпочити і ще більше навантажити організм, то біль посилюється.
  • Деяке полегшення відчувається, якщо зігнути спину.

Ниючий або оперізуючий біль в попереку і в лівому підребер’ї

  • Оперізуючий біль, найбільш сильний в лівому підребер’ї, який віддає в поперек і супроводжується діареєю, підвищеною температурою і блювотою, швидше за все свідчить про панкреатит.
  • Ниючий біль у боці ліворуч, пов’язаний з ходьбою, бігом, фізичними навантаженнями. Після відпочинку больові відчуття можуть вщухати. Можливі причини таких симптомів – радикуліт, зміщення хребців, защемлення хребетного нерва. Якщо біль не проходить в стані спокою, то причина може бути в остеохондрозі, сколіозі, інфекційних захворюваннях хребта.

Кинджальний, оперізуючий біль

Якщо біль має гострий, оперізуючий характер, віддає під ліву лопатку, то це може бути тривожною ознакою передінфарктного стану, необхідно негайно звертатися по допомогу до кардіолога. Кинджальний біль у цій же ділянці – один із симптомів виразки шлунка.

Гострий або тягнучий біль праворуч у попереку і вище

  • Тягнучий характер болю, зосереджений в боці праворуч, може свідчити про поперековий міозит (запалення скелетних м’язів), онкологічні захворювання, хронічний остеохондроз і пов’язані з ним дегенеративні процеси.
  • Сильний, гострий біль із правого боку в попереку і вище може виникнути, якщо спину простягнуло, у разі переохолодження, а також унаслідок травми, апендициту, грижі, наявності каменів у нирках, жовчному міхурі.
  • Різкий, пекучий біль із правого боку буває наслідком викривлень хребта (сколіоз, кіфоз), радикуліту, туберкульозу кісток.

Читайте також:
Біль у правому боці: у чому може бути причина
Перші ознаки інфаркту: як розпізнати серцевий напад

Біль в попереку при вагітності: коли потрібно бити на сполох

Тягнучі, ниючі болі в попереку при вагітності – не рідкість, їх відчувають більше 70% жінок в положенні. Причина – в зростаючому плоді, вага якого з перебігом вагітності все більше збільшує навантаження на попереково-крижовий відділ хребта майбутньої мами.

Біль також провокує зміщення центру ваги, через який вагітній при довгому сидінні, стоянні, ходьбі доводиться вигинати спину в попереку і тим самим ще більше її навантажувати.

Болі в попереку у вагітних викликає, також, зміна гормонального фону, а саме, збільшення вироблення гормону релаксину, який сприяє підготовці організму до пологів – розслабляє хрящі і зв’язки в області крижів.

На ранніх термінах вагітності тягнути низ живота і поперек може через процес прикріплення яйцеклітини до слизової матки, а трохи пізніше – на 3-4 тижні – хворобливі відчуття може викликати формування плаценти.

Біль у попереку під час вагітності
Біль у попереку під час вагітності

Варто побоюватися ситуації, коли крім болю в попереку у жінки спостерігаються такі симптоми:

  • Сильний біль в животі, маткові виділення – можлива загроза викидня.
  • Біль односторонньої локалізації, з правого або лівого боку, часті позиви до сечовипускання, підвищена температура тіла – такими симптомами характеризується цистит (запалення сечового міхура).
  • Нудить, можлива блювота, болить зліва під ребрами – можливо запалення підшлункової залози.
  • Гострий біль ззаду, внизу спини, часте сечовипускання, що супроводжується різями, можуть свідчити про сечокам’яну хворобу.

У разі цих або інших симптомів потрібно невідкладно звернутися за медичною допомогою.

Як зняти біль в попереку: лікування та профілактика

Способи позбутися від хворобливих симптомів в попереку залежать від причин, що їх викликали, тому без консультації з лікарем і адекватної діагностики до лікування приступати не варто. Знаючи точний діагноз і проконсультувавшись з лікарем, вже можна застосовувати різні методики зняття больового синдрому.

Лікарські засоби

  • Зняти біль допоможуть знеболювальні та протизапальні препарати – таблетки, мазі: Ібупрофен, Диклофенак, Німесулід.
  • Допоможуть зняти спазм і купірувати навіть дуже сильний біль знеболювальні уколи таких препаратів, як Баралгін. Його можна колоти в домашніх умовах, у сідничний м’яз, а в медустанові – внутрішньовенно. 
  • Гормональні препарати прописують, якщо потрібно якнайшвидше зняти набряк і біль. В умовах стаціонару це крапельниці. Таке лікування потрібно проводити під чітким контролем лікаря за певною схемою. Вдома гормональні препарати колють внутрішньом’язово або приймають у вигляді таблеток за призначенням лікаря.

Читайте також: Як зробити укол правильно

Консервативні методи

До консервативних методів відносять фізіопроцедури, які доповнюють медикаментозне лікування:

  • Мануальна терапія – один з альтернативних способів діагностики та лікування хвороб хребта, суглобів. Лікувальний ефект досягається при безпосередньому впливі, натисканні лікарем на певні ділянки тіла пацієнта. Звертаємо вашу увагу на те, що мануальна терапія підходить не всім: протипоказанням буде наявність гриж або протрузій, тому обов’язковим є огляд у лікаря і МРТ для правильної діагностики. Якщо вам цей метод показаний, шукайте мануальну терапію серед вигідних пропозицій лікування зі знижкою
  • Лікувальна гімнастика. Особливо популярна кінезотерапія – спеціальний комплекс вправ за допомогою декомпресійних тренажерів.
  • Голковколювання, акупунктура, голкотерапія, голкорефлексотерапія – все це один метод лікування шляхом впливу на біологічно-активні точки організму за допомогою тонких голок. 
  • Різні види лікувального масажу. Наприклад, гарний ефект дає баночний масаж: спеціальна масажна банка встановлюється в певну точку для стимуляції кровообігу.

Методи позбавлення від болю і профілактика

Больові симптоми в попереку, викликані м’язовим спазмом, можна купірувати вдома за допомогою нескладних вправ.

  • Опускаємося на коліна.
  • Згинаємо праву ногу під кутом 90 градусів і ставимо її вперед. Приймаємо стійке положення, фіксуємо, щоб не впасти.
  • Лівою рукою тягнемося назад, обхоплюємо нею ліву п’яту і тягнемо до сідниці. У процесі руху відчувається розтягнення м’яза стегна.
  • Постоявши таким чином 30 рахунків, не поспішаючи повертаємо ліву ногу на підлогу.
  • Аналогічні вправи робимо на праву ногу.
Вправи для купірування болю у спині
Вправи для купірування болю у спині
Акції
Консультація кінезітерапевта в «Спина +»
Київ, Перемоги проспект, 121А
-62%
400 грн
149 грн
Курс лікування хребта в «Амбулаторія спини»
Київ, Олени Пчілки вулиця, 6
-60%
1662 грн
659.0 грн
Показати всі
17 акцій

Для профілактики болю в попереку, а також усунення болю дуже ефективна йога. На відео дивіться спеціальний йогівський комплекс, який можна виконувати вдома.

Можна відвідувати заняття йогою, приєднавшись до групи однодумців.

Взагалі, будь-яка помірна рухова активність піде на користь опорно-руховому апарату і всьому організму. Танці, аквааеробіка, плавання, фітнес – підійдуть будь-які тренування, які ви відвідуватимете регулярно, але без фанатизму і надмірних навантажень.

Акції
До 12 занять танцями у студії «У такт»
Київ, Миколи Закревського вулиця, 61/2
-50%
750 грн
449.0 грн
5 занять східними танцями у школі «Аль-Таїс»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-80%
500 грн
99 грн
Показати всі
18 акцій

Бажаємо вам жити без болю і проблем зі здоров’ям, а якщо залишилися якісь запитання – ставте в коментарях.

5 коментарів
  • Даша

    Дякую за рекомендації. теж виникали проблеми з попереком. Перечитувала різні статті і побачила рекомендацію змінити ліжко. Після цього болі припинилися і зараз почуваю себе чудово.

    • Наталья Лукьяненко

      Доброго дня, Дарино. Дійсно, біль у попереку може спровокувати незручне ліжко. Але перед тим, як купувати нове, не зайвим буде проконсультуватися з лікарем-ортопедом Як вибрати ортопедичний матрас ми писали у цьому обзорі. Дякуємо, що читаєте наш блог :)

  • Катя

    Иногда продувает поясницу и потом мучаюсь несколько дней, теперь хоть буду знать какими еще способами можно с этим бороться, а не только водкой мазать.

  • Кристина

    У меня были болевые ощущения в пояснице, не критично, но все же доставляло дискомфорт. просто поменяла кровать, купила хороший ортопедический матрас – и боли прошли, совсем другие ощущения. поэтому обязательно нужна хорошая кровать, старый диван может провоцировать такие боли и проблемы со спиной в будущем.

  • Лера

    Были боли в спине из-за тяжестей, которые подымаю на работе частенько. Сначала ходила на массаж, немного помогает, но надо будет пойти к мануальщику.. Может порекомендуете какого хорошего?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *