Як зробити укол правильно: докладна інструкція та техніка

Ситуація, коли необхідно терміново зробити укол собі чи комусь, хоча б раз у житті може статися з кожним. Наприклад, вколоти той самий антибіотик в домашніх умовах при лікуванні складних простудних захворювань, інсулін – хворим на цукровий діабет, жарознижувальне, коли дитині або дорослому не вдається збити високу температуру пероральними препаратами, або коли лікар призначив проколоти курс вітамінів. І хоч ми наполегливо рекомендуємо не займатися самолікуванням, у разі крайньої необхідності, якщо це допоможе запобігти важким наслідкам, треба вміти робити укол самостійно в домашніх умовах. А для того, щоб правильно зробити укол, важливо дотримуватись інструкції та стерильності процедури.

Акції
Консультація лікаря у «Клініка первинної допомоги №1»
Запоріжжя, Леоніда Жаботинського вулиця, 39
-50%
250 грн
125 грн
Показати всі
178 акцій

Підготовка до уколу

У такій педантичній та відповідальній справі, як введення препаратів підшкірно, все має бути під рукою:

  • Упевніться, що у вас є ліки, які виписав лікар, та шприц правильного обсягу.
  • Важливо ретельно вимити руки з милом та протерти їх одноразовим рушником.
  • Підготуйте плоский органайзер (тарілку, тацю або лоток), обов’язково продезінфікуйте його медичним спиртом і розмістіть все, з чим працюватимете.
  • Надягніть стерильні рукавички.
  • Підготуйте ватні тампони, заздалегідь змочені в спирті, або спиртові медичні серветки.

Залежно від того, в яку частину тіла вводять ліки – внутрішньом’язово або внутрішньовенно – техніка уколу буде відрізнятися. Далі ми розповімо про кожну докладно.

Робити укол у домашніх умовах правильно тільки у стерильних медичних рукавичках
Робити укол у домашніх умовах правильно тільки у стерильних медичних рукавичках

Як робити укол внутрішньом’язово

1️⃣ Якщо ліки холодні, їх потрібно зігріти до кімнатної температури. Для цього хвилину-другу просто потримайте ємність у руці.

2️⃣ Обробіть руки та ампулу антисептиком, відкрийте флакон за допомогою спеціальної пилочки та наберіть ліки у шприц. Зверніть увагу, якщо ампула має гумову кришку, вона не є стерильною і перед використанням її теж необхідно обробити  медичним спиртом. Після проколу та набору ліків, потрібно замінити голку, оскільки вона може затупитися. Якщо ви випадково торкнулися її – обов’язково замініть.

3️⃣ Після того як ви наповнили шприц, переверніть його голкою вгору і випустіть зайве повітря, до першої краплі. Перед тим, як ставити укол у сідницю, розділіть її подумки на 4 частини. Коліть у верхню крайню зону, таким чином ви точно уникнете попадання в нерв і не зробите боляче хворому.

4️⃣ Протріть спиртом місце, куди будете колоти ліки, рухаючись від центру до периферії. Перед тим, як робити внутрішньом’язову ін’єкцію, розмістіть шприц під кутом 90° до шкіри (це стосується тільки внутрішньом’язових уколів).

Перед тим як робити укол в попу, подумки розділіть сідницю на чотири частини і коліті в верхню зовнішню частину, як показано на малюнку.
Перед тим як робити укол в попу, подумки розділіть сідницю на чотири частини і коліть у верхню зовнішню частину, як показано на малюнку.

5️⃣Одним впевненим і швидким рухом вставте голку в сідницю приблизно на ⅓ носика. Щоб зробити укол максимально безболісно, ​​намагайтеся вводити препарат якомога повільніше, потроху. Також буде не так боляче, якщо ви під час уколу та введення ліків (хворому чи самому собі) однією рукою притримуватимете шприц, а іншою – тиснутимете на поршень.

Цю техніку можна використовувати при уколі в живіт. Для цього подумки намалюйте горизонтальну вісімку біля пупка і зробіть укол в одне з кілець вісімки.

Аналогічно можна зробити внутрішньом’язову ін’єкцію дитині. У віці до 7-8 років по техніці краще зібрати в складку верхню чверть сідниці, різким, але контрольованим рухом ввести ліки і злегка помасажувати зону кілька секунд.

Заздалегідь підготовлену спиртову серветку прикладіть до шкіри поруч із місцем уколу. Одним рухом витягніть голку і одразу притисніть прокол серветкою. Закрийте голку ковпачком та утилізуйте використані інструменти.

Якщо вам терміново необхідно зробити укол самостійно, потрапити у сідницю самому собі буде складніше, тому внутрішньом’язову ін’єкцію можна провести у зовнішню частину стегна. Як це краще робити: сядьте на стілець та розслабте ногу. Вам знадобиться середня третина стегна із зовнішнього боку.

Якщо вам складно собі потрапити в попу, зберіть рукою складочку на стегні, як показано на малюнку
Якщо вам складно собі потрапити в попу, зберіть рукою складочку на стегні, як показано на малюнку

Техніка внутрішньом’язового введення ліків у стегно аналогічна техніці уколу в сідницю.
Обов’язково простежте, щоб у складці опинився лише жир, а не м’язи.
Ніколи не використовуйте голку або шприц повторно. І не забувайте щоразу дезінфікувати шкіру та інструменти спиртом.
На цьому відео ви можете переглянути докладну інструкцію як робити укол внутрішньом’язово

Читайте також:
Що робити, якщо болить горло?
Закладений ніс: причини та рішення
Як збити температуру
Кашель: чим лікувати сухий та мокрий

Як робити ін’єкції інсуліну

Швидкість всмоктування інсуліну залежить від того, куди вводиться голка. Для ін’єкцій препарату використовують кілька зон: зовнішня поверхня плеча, передня поверхня стегон, живіт, сідниці.

Не рекомендується робити ін’єкцію в плече самому собі, тому що в цій ділянці тіла неможливо сформувати складку і існує ризик введення речовини внутрішньом’язово. Ін’єкції повинні завжди здійснюватись у підшкірний жир.

Як правильно набирати інсулін в інсуліновий шприц:

  • Якщо вам потрібно ввести інсулін подовженої дії, добре перемішайте його, поки розчин не стане рівномірно каламутним.
  • Наберіть у шприц повітря – рівно стільки, скільки одиниць препарату необхідно колоти, і введіть повітря у флакон.
  • Щоб легше видалити бульбашки повітря, що потрапили в шприц, візьміть  інсуліну трохи більше, ніж потрібно. Потім злегка постукайте по корпусу шприца і випустіть із нього зайву кількість рідини з повітрям у флакон.

Тепер перейдемо безпосередньо до ін’єкції інсуліну. Що потрібно робити:

  • Великим та вказівним пальцями візьміть шкіру у складку.
  • Тримати шприц потрібно перпендикулярно або під кутом 45° до шкіри.
  • Не відпускаючи складку, натисніть на поршень шприца до упору.
  • Кілька секунд після введення зачекайте і потім виймайте голку.
Акції
Обстеження у ендокринолога в «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-56%
690 грн
299.0 грн
Обстеження в ендокринолога в «Академія здоров'я»
Київ, Спаська вулиця, 5
-63%
530 грн
259.0 грн
Показати всі
20 акцій

Як зробити внутрішньовенний укол або поставити катетер

Внутрішньовенна ін’єкція (укол у вену) – складна процедура. Її можна проводити лише після професійної підготовки. Важливо дотримуватися двох умов: колоти можна в добре помітну вену в зоні згину ліктя, периферичну вену вище або на зап’ясті і вводити препарат по напряму кровотоку.

Як зробити укол внутрішньовенно – покрокова інструкція:

  • Обробіть дезінфектором ділянку шкіри, куди потрібно ставити укол чи катетер.
  • Оберніть джгут навколо руки на 5-10 см вище від місця ін’єкції.
  • Намацайте судину, поставте шприц під кутом 45° зрізом голки вгору і зробіть прокол.
  • Якщо ви робите укол шприцем, потрібно трохи потягнути поршень на себе і закачати пару крапель крові в шприц, таким чином ви переконаєтеся, що потрапили у вену. При встановленні катетера кров сама затече в розширювальний бачок голки, також підтверджуючи попадання в судину.
  • Плавно введіть ліки шприцем, витягніть голку, затисніть ватку, змочену дезінфікуючим засобом, і зігніть руку в лікті. У разі встановлення катетера, просуньте канюлю глибше у вену, зніміть джгут і притисніть вену пальцем на кілька см вище катетера, після чого витягніть голку катетера і приєднайте крапельницю.

На цьому відео показана техніка як правильно робити внутрішньовенну ін’єкцію в домашніх умовах

У житті бувають різні ситуації, коли укол необхідно зробити прямо зараз, і це стає питанням життя і смерті. В іншому випадку, якщо укол не вимагає неймовірної терміновості, найкраще звернутись за допомогою до лікаря. На сайті «Покупон» можна знайти лікаря будь-якого профілю, отримавши знижки на консультацію, діагностику та лікування.

Акції
Медогляд із видачею довідок для школи та саду
Київ, Новомостицька вулиця, 15
-30%
500 грн
349.0 грн
Обстеження у проктолога в New Clinic
Київ, Почайнинська вулиця, 25/49
-55%
550 грн
249.0 грн
Показати всі
44 акцій

Читайте також:
Як правильно здавати аналізи
Гемоглобін: симптоми зниженого рівня

А як часто вам доводиться робити уколи самому собі чи своїм близьким? Діліться у коментарях.

3 коментарів
  • Ира

    Делала сама себе, другим боюсь) Мне медсестра показывала. Сейчас прочла статью, точно, все так. Но не знала, что можно себе в ногу колоть сверху. Я все время изворачивалась к попе своей, а надо же еще так, что не напрячь мышцу.

  • Аня Р.

    Инфа очень помогла мне понять как реально правильно сделать укол внутривенно и как при этом правильно держать руку, что бы не вздрагивала.

  • Рита

    Спасибо за понятную статью. Недавно была ситуация нужно было сделать укол отцу, но не знала, как и ни разу не делала, в итоге насмотрелась кучу видосов на ютубе потратив кучу времени, чтобы сделать один маленький укольчик.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *