Мукачево: що подивитися в місті і поруч, як дістатися і де зупинитися

Мукачево… Невелике, але жваве містечко в одній із зелених низин Закарпатської області вабить туристів неповторною атмосферою, красою природи навколо і історичними пам’ятками. І поки інші їдуть за європейською старовиною за кордон, #PokuponBlogTeam пропонує познайомитися з Мукачевом і з задоволенням розповість, що цікавого можна побачити і куди піти в місті і в околицях, як доїхати і де зупинитися з комфортом і знижками Покупону.

Читайте в огляді:

Цікаві пам’ятки Мукачева

Замок Паланок

Головна визначна пам’ятка Мукачева, заради якої до міста з’їжджаються туристи з усієї України, – замок Паланок. Старовинна будівля височіє на 68-метровій горі, з оглядових майданчиків замку відкривається приголомшливий вид на місто. Усередині на відвідувачів чекають численні експозиції, присвячені історії Мукачева, самого замку і сімейства князів Ракоці, яким він належав в XVII-XVIII століттях. Замок Паланок варто відвідати, щоб зануритися в атмосферу старовини, насолодитися неймовірною панорамою і послухати захоплюючі екскурсії у виконанні професійних гідів. А ще – випити холодного квасу або сидру, які продають у дворі фортеці, – вони здорово освіжають у літню спеку ?

Читайте також: Замок Паланок в Мукачеві

Мукачевська ратуша

Гуляючи Мукачевом, ви навряд чи зможете не помітити триповерхову ратушу в стилі неоготики. Гострі шпилі її веж тягнуться в небо, а яскраво-червоний дах ефектно контрастує з м’ятно-зеленим кольором фасаду. Ратушну вежу з 1904 року прикрашають годинник-куранти: в той час вони входили в п’ятірку кращих баштових годинників Європи. Зараз в будівлі Мукачівської ратуші знаходиться міська мерія.

Площа Миру

Вікна та двері ратуші дивляться на площу Миру – центральну площу Мукачева, яка є осередком міського життя. Від неї трикутником розходяться пішохідні вулиця Пушкіна і проспект Миру. Тут панує затишна атмосфера маленьких європейських міст, площа і вулиці рясніють малоповерховими будинками кінця XIX-початку XX століть, куди не глянь – усюди кафешки, ресторани, кондитерські. Найчастіше туристичні маршрути по Мукачеву починаються саме тут, на площі Миру.

Де поїсти в Мукачеві? Це питання перестає бути складним, варто вам потрапити до центру міста, повного найрізноманітніших закладів на будь-який смак і бюджет. Більшість кафе мають літні тераси, тож в теплу пору року ви можете поєднати дегустацію місцевих страв і спостереження за жвавим вуличним життям міста.

Кафедральний собор Почаївської ікони Божої Матері

Трохи осторонь від площі Миру розкинувся величний трибаштовий собор Почаївської ікони Божої Матері. Архітектура його не дарма виглядає незвично – храм збудували нещодавно, в 1993 році, і його стиль по-сучасному еклектичний, хоча і відсилає в значній мірі до давньоруських традицій. Собор виділяється на тлі інших будівель, але разом з тим доволі гармонійно вписується в архітектурний ансамбль центру Мукачева. Не менш красивим є внутрішнє оздоблення храму з його неповторними розписами і строкатими віконними вітражами.

Палац князів Ракоці

Що ще варто відвідати – так це палац князів Ракоці, тих самих, що якийсь час володіли замком Паланок. У народі палац називають Білий дім, хоча білосніжними його фасади не назвеш, швидше блідо-рожевими. Будівлю, оформлену в неокласичному стилі, побудували в 1667 році: в ній 21 кімната, 10 старовинних печей, 98 вікон і 91 дверка – нечувана розкіш! У багатьох приміщеннях палацу Ракоці збереглася оригінальна ліпнина: нею сьогодні насолоджуються учні Закарпатського художнього інституту, який розташувався в стінах будівлі.

Акції
Від 2 ночей навесні і влітку на еко-курорті «Ізки»
Ізки (Закарпатська область)
-30%
4000 грн
2799.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням у «Darino» у Закарпатті
Родниківка (Закарпатська область)
-20%
4800 грн
3839.0 грн
Показати всі
61 акцій

Собор святого Мартіна

Римо-католицький костел святого Мартіна побудований в 1904 році (так-так, тоді ж, коли на ратуші розмістили куранти!) – і не просто, а на місці одного з перших храмів Мукачева, зведеного ще в XIV столітті. Всередині собору знаходиться орган, створений в 1913 році майстром з Будапешта, а у дворі ви знайдете каплицю Святого Йосипа, яка збереглася ще з часів колишнього храму.

Що відвідати в околицях

Околиці Мукачево також багаті пам’ятками, які обов’язково треба побачити, якщо хочете вивчити Закарпаття з різних боків.

Розрахувати маршрут від Мукачева до кожної пам’ятки допоможе карта під кожним пунктом.

Середнянські винні погреби

Якщо від’їхати на 19 км від Мукачева, то можна потрапити в село Середнє, а там – знайти знамениті Середнянські винні погреби, вириті ще в XVI столітті полоненими турками. І якщо спочатку підвали були частиною військових фортифікацій, то приблизно з середини XVII століття вони перетворилися на виносховища. Завдяки особливій будові вулканічної породи, в якій вириті підвали, там цілий рік панує ідеальна для зберігання вин температура +12. На поточний момент там проводиться і зберігається 11 видів вина, які можна продегустувати в рамках екскурсії і прикупити в якості сувеніру в місцевому магазині.

Чинадіївський замок

Його друга назва – фортеця Сент-Міклош. Історія цієї будівлі почалася в XIV столітті, хоча, строго кажучи, люди тут жили задовго до зведення фортеці. За весь час свого існування Чинадіївський замок часто переходив з рук в руки, а за часів Другої світової виконував функцію в’язниці. З 2001 року старовинним будинком в рамках договору концесії володіє художник Йосип Бартош – за допомогою дружини і людей, які цікавляться історією, він безперервно займається його реставрацією.

Замок графів Шенборнів

Ще одна популярна туристична локація неподалік від Мукачева – замок графів Шенборнів, він же Берегвар. Він не такий старовинний, як Паланок або Сент-Міклош, оскільки побудований в кінці ХІХ століття, але за красою він їм не поступається. В даний час на території замку працює санаторій «Карпати», який надає туристам унікальну можливість відпочити в оточенні вишуканої архітектури і мальовничих пейзажів.

Акції
Від 1 ночі з басейном в «Forest Camp»
Мигово (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-34%
5500 грн
3799.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «Forest Camp»
Мигове (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-48%
7800 грн
3999.0 грн
Показати всі
64 акцій

Термальні води

Закарпатська область – це не тільки замки та інші цікаві місця з багатою історією, але ще і гарячі джерела. Курорти Берегово, Косино, Хуст, Виноградів забезпечать вам розмірений неквапливий відпочинок з оздоровчим ефектом. Первозданна природа, смачна цілюща вода, купання в термальних басейнах, європейський сервіс в санаторіях і готелях – що може бути краще для любителів релаксу? Ви можете зупинитися на одному з курортів і поєднувати лікувальний відпочинок з культурною програмою, включаючи відвідування Мукачева.

Читайте також: Термальні джерела України

Акції
Від 2 ночей з сніданками у SPA-курорті «Богольвар»
Анталівці (Закарпатська область), Миру вулиця, 17А
-35%
7800 грн
5459.0 грн
Показати всі
1 акцій

Оленяча ферма

У закарпатському селі Іза вже майже 30 років розводять благородних тварин – оленів. 57 гектарів мальовничих пейзажів з полянами, лісом і річкою є домівкою для поголів’я розміром в майже 300 особин. Приїжджати сюди найкраще на початку літа, коли молоді самці відрощують собі великі роги – панти. Якщо ж хочете побачити маленьких оленят, можете перенести екскурсію на ферму на серпень-вересень.

Ужгород

Серце Закарпатській області – чарівний Ужгород, який не варто оминати увагою, якщо вже ви опинилися поблизу. Місто, якому понад тисячу років, значно перевершує Мукачево за масштабами, і за один день вам навряд чи вдасться оглянути його «від А до Я», але пройтися хоча б по історичному центру слід однозначно (ну, або забронювати житло і зупинитися на одну-дві ночі). Щоб отримати максимум вражень від Ужгорода, приїжджайте сюди в середині-другій половині квітня, щоб побачити цвітіння сакури, настільки популярне серед туристів.

Читайте також: Що подивитись в Ужгороді

Де зупинитися

Невід’ємна частина будь-якої поїздки – зручне житло. Ви можете доглянути готелі в самому Мукачеві (вартість проживання на одного стартує від 150 грн) або скористатися пропозиціями Покупону і зупинитися на одному із закарпатських курортів неподалік від міста зі знижкою до 55%.

Астур

SPA-готель «Астур» в Іршаві: від 3 днів відпочинку для двох – від 1999 (2740) грн. У вартість сертифікату включено проживання в номері економ, дворазове харчування, відвідування SPA, гра в більярд, риболовля в озері з можливістю приготування улову в ресторані, користування вуличним каміном, приладдям для барбекю, дитячим ігровим майданчиком, парковкою, відвідування міні-зоопарку, Wi- Fi.

Турянський Двір (Тур’я Поляна)

Садиба «Турянський Двір» у Тур’їй Поляні: від 4 днів відпочинку для двох – від 2899 (4580) грн. У вартість сертифікату включено проживання в номері стандарт, комплексні сніданки та вечері, риболовля, відпочинок в альтанках, користування мангалом, парковкою, супутникове TV, Wi-Fi.

Срібне Джерело

Садиба «Срібне Джерело» в селі Осій Закарпатської області: від 3 днів відпочинку для двох у вересні – від 2175 (3200) грн. У вартість сертифікату включено проживання в номері двомісний стандарт, дворазове харчування, плавання в басейнах, користування парасольками і шезлонгами, мангалами, альтанками, соляна кімната, парковка, дитяча кімната, Wi-Fi.

Як дістатись

До Мукачева доїхати нескладно: в місті є автовокзал, а також залізничний вокзал, тож ви можете дістатися будь-яким видом транспорту. Автобуси в Мукачево курсують майже з усієї Західної України, а Львів та Івано-Франківськ лідують за кількістю маршруток, які їздять в цьому напрямку.

Мукачево – проміжна зупинка для залізничних маршрутів до Ужгорода, наприклад, Львів-Ужгород, Одеса-Ужгород, Київ-Ужгород. Якщо відправна точка маршруту – Чернівці, то спочатку вам доведеться доїхати до Львова, і там пересісти на потяг до Ужгорода. Щоб не помилитися, моніторьте сайт «Укрзалізниці» – там вказано, за яким розкладом ходять потяги, а також можна придбати квитки або скористатись знижкою Покупону 50% на допомогу у придбанні залізничних квитків, якщо боїтесь щось переплутати.

Також до Мукачева можна доїхати власною автівкою або за допомогою сервісу BlaBlaCar, де потрібно вказати місто і дату вашого відправлення, а також місто прибуття.

Читайте також:
Що подивитись в Карпатах
Найзахопливіші тури та екскурсії Україною

А ви вже бували в Мукачево або тільки збираєтеся? Діліться планами і враженнями в коментарях ??

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *