Їдемо в Ужгород: що подивитися, куди піти і де зупинитися

Едем в Ужгород: что посмотреть, куда пойти и где остановиться

Одним із найкрасивіших міст України по праву вважається Ужгород з його європейським виглядом та казковою середньовічною атмосферою. Тож якщо ви вирішили на вихідні з’їздити до Ужгорода, то це правильний вибір! А щоб подорож пройшла максимально цікаво і насичено, BlogPokuponTeam розповість, куди піти, що подивитися за 1 день, чим себе розважити, де зупинитися в Ужгороді з комфортом та дешевшими завдяки знижкам від Покупону.

Акції
Від 1 ночі з басейном в «Forest Camp»
Мигово (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-34%
5500 грн
3799.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «Forest Camp»
Мигове (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-48%
7800 грн
3999.0 грн
Показати всі
68 акцій

Читайте у нашому огляді:

Парки й алеї сакур

Сакури в Ужгороді

Весною розквітає не лише ботсад, а й чеський мікрорайон Малий Галагів – подивитися, як цвітуть сакури, з’їжджаються туристи не лише з України, а й близького зарубіжжя.

Коли цвіте сакура в Ужгороді? Щоб побачити на власні очі чудове цвітіння сакури і влаштувати фотосесію на тлі розквітлих ніжно-рожевих квітів, в місто потрібно приїхати в проміжок з початку-середини квітня до початку травня – саме у цей час розквітає посаджена ще у 60-х роках на проспекті Свободи алея сакур в Ужгороді. Приблизно тоді зазвичай проходить музично-творчий фестиваль «Сакура Фест», під час якого проводиться маса цікавих заходів.

А ось і список найпопулярніших місць, прикрашених квітучими сакурами в Ужгороді:

  • проспект Свободи;
  • вул. Закарпатська;
  • алея найстаріших сакур Ужгорода, посаджена чехами, на вулицях Ракоці, Довженка та Крилова біля скверу імені Героїв Майдану;
  • вулиця Боженка поряд зі сквером ім. Масарика;
  • парк Св. Тетяни на вулиці Гойди;
  • вул. Менделєєва;
  • площа Театральна біля пішохідного мосту та лялькового театру «Бавка» та площа Богдана Хмельницького;
  • окремо стоїть дерево сакури на вулиці Льва Толстого;
  • вул. Заньковецької, вул. Грушевського (біля «Океану»), Митна, Собранецька, Бращайків;
  • Слов’янська, Православна та Київська набережні; 
  • сквер Томаша Масарика;
  • Драмтеатр та ще багато інших локацій.

Місцеві іноді жартують про горілку із сакури – нібито є такі народні умільці, які збирають пелюстки сакури та роблять із неї самогон, а потім продають з-під поли на вулиці Корзо. З чуток, це найдорожчий напій Закарпаття, але навряд чи ви зможете купити його навіть за великі гроші – бо насправді такої горілки не існує.

Сквер Марії-Терезії

Насолодитися тишею та спокоєм наодинці зі своїми думками можна у сквері поряд із храмом. Маленький парк присвятили австрійській імператриці Марії-Терезії, тій самій, що й передала храм до юрисдикції греко-католиків. 

Пам’ятник австрійській імператриці Марії-Терезії в однойменному сквері
Пам’ятник австрійській імператриці Марії-Терезії в однойменному сквері

Акції
Від 1 ночі в готелі «Optima Кам'янець-Подільський»
Кам'янець-Подільський (Хмельницька область), Старобульварна вулиця, 2
-15%
1498 грн
1269.0 грн
Від 1 ночі в готелі «Optima Кам'янець-Подільський»
Кам'янець-Подільський (Хмельницька область), Старобульварна вулиця, 2
-15%
1428 грн
1209.0 грн
Показати всі
3 акцій

Липова алея

Обов’язково пройдіться пішохідним мостом, який з’єднує два береги річки Уж з розташованою на них Липовою алеєю – найдовшою в Європі. Міст, будівництво якого розпочалось у кінці 19 століття, давно вже уподобали місцеві закохані парочки та весільні фотографи, й не дарма, адже види краєвиди тут неймовірні! Особливо рекомендують побувати там увечері, коли навколо запалюються вогні, й набережна стає ще красивішою та наряднішою.

Вид на Липову алею
Пішохідний міст
Пішохідний міст

Боздоський парк

Гуляючи Ужгородом, не обійдіть увагою Боздоський парк – велику зелену локацію площею 58 га. Відкритий у 1954 році, парк і сьогодні залишається однією з найширших прогулянкових зон у місті. У центрі його ви побачите великий пам’ятник – меморіальний камінь на честь заснування парку. Відпочинок порадує різноманітністю: у Боздоському парку є і тихі місця для спокійних прогулянок, і веселі атракціони для дітей та дорослих.

Боздоський парк, Ужгород

Акції
Від 2 ночей з басейном та сніданками в «Ashad»
Драчине (Закарпатська область), Драчинська вулиця, 119Б
-20%
5900 грн
4719.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками у «Срібний Водограй»
Поляна (Закрпатська область), Курортна вулиця, 27
-30%
3400 грн
2379.0 грн
Показати всі
6 акцій

Ботанічний сад

Якщо ваша подорож припала на осінь, весну й літо, то вам неодмінно слід насолодитись красою Ужгородського ботанічного саду – у листопаді він вражає червоно-золотою палітрою, а в квітні й травні там в самому розпалі весняне цвітіння. Особливою любов’ю місцевих жителів і туристів користується магнолія, представлена в кількох видах, та 120 видів роз у прекрасному розарії. 

Цвітіння в Ужгородському ботанічному саду
Цвітіння в Ужгородському ботанічному саду

Акції
Від 3 ночей в квітні зі SPA у «VitaPark Поляна»
Поляна (Закарпатська область), Європейська вулиця, 25
-15%
7818 грн
6645.0 грн
Від 3 ночей в травні з харчуванням у «VitaPark»
Поляна (Закарпатська область), Європейська вулиця, 25
-15%
8412 грн
7149.0 грн
Показати всі
7 акцій

Замки, фортеці та пам’ятки архітектури

Ужгородський замок

За деякими даними, доводиться ровесником самому місту, а це означає, що йому близько тисячі років чи трохи менше. На території замку ви знайдете фундамент церкви святого Юрія, закладений ще в 14 столітті, розкішний сад та красиві статуї, а самому палаці можна відвідати краєзнавчий музей.  

Ужгородський замок
Ужгородський замок

За легендою, за правління угорського графа Другета, його дочка закохалася у польського воєводу. Він був їхнім ворогом, який збирався захопити фортецю. Закохана дівчина розкрила йому таємні ходи. За це граф Другет наказав замурувати власну доньку живцем в одну зі стін замку.

Хрестовоздвиженський собор

Естетичне задоволення вам подарує похід до Хрестовоздвиженського кафедрального греко-католицького собору, збудованому в стилі рококо у 18 столітті. Обов’язково зайдіть всередину, щоби своїми очима побачити прекрасний бароковий іконостас та розписи, написані рукою Йосипа Бокшая.  

Хрестовоздвиженський кафедральний собор
Хрестовоздвиженський кафедральний собор

Синагога

Зведена у 1904 році за проектом архітекторів Д. Паппа та С. Ференца. Особливий стиль, що придає будівлі вишуканий екзотичний вигляд, зветься неомавританським та об’єднує в собі елементи романтизму й арабо-мароканські упереміш з візантійськими мотиви. В теперешній час будівля синагоги не виконує релігійних функцій – в трагічні сорокові роки, відзначені масовим знищенням євреїв, радянська влада зробила з нього філармонію.

Єврейська синагога, нині – філармонія
Єврейська синагога, нині – філармонія

Акції
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «White House»
Яблуниця (Івано-Франківська область), Горишків ділянка, 379
-34%
3800 грн
2499.0 грн
Показати всі
24 акцій

Совине гніздо

Прихильникам старовини прийдеться до смаку так зване «Совине гніздо», збудоване в далекому 1781 році. У цієї видатної кам’яної будівлі багата історія: спершу тут було розташовано пивний завод, пізніше дім використовували в якості готелю, який мав саме таку назву – «Совине гніздо», а в той період, коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини, тут був винний бар. Починаючи з 90-х років, коли Україна стала незалежною, будівля стала місцем регулярного проведення міських винних фестивалів та тематичних свят.      

Фасад «Совиного гнізда» 
Фасад «Совиного гнізда»

Костел Святого Юрія

Побудований в XVIII столітті, костел Святого Юрія сьогодні щосили привертає увагу туристів і зачаровує стрункою бароковою архітектурою. Свою назву римо-католицький храм отримав на честь небесного покровителя Юрія Другета, який був власником міста в 1583-1620 роки. У 1820 році на вежі костелу розмістили годинник – їх неодноразово замінювали, останній раз – в 1904 році. На подвір’ї храму знаходиться статуя Діви Марії.

Костел Святого Юрія
Костел Святого Юрія
Всередині костел Святого Юрія не менш красивий, ніж зовні
Всередині костел Святого Юрія не менш красивий, ніж зовні

Акції
Від 2 ночей зі сніданками та сауною в «Knaus»
Чернівці, Поштова вулиця, 4
-20%
4700 грн
3759.0 грн
Показати всі
1 акцій

Гірчичне зерно

Популярна ужгородська локація, в якій має побувати кожен гість міста – провулок «Гірчичне зерно». Колись це місце було досить брудним і недоглянутим, але завдяки ініціативі небайдужих городян його перетворили на справжній райський куточок. Сьогодні це 70-метровий пішохідний провулок, що сполучає 2 центральні вулиці міста, оформлений у ретро-стилі 30-х років минулого століття. Тут можна сфотографуватися на кованому стільці, випити ароматної кави в кафешці, закупитися сувенірами, зробити селфі із «вартовим провулка», схожим на австрійського солдата, подивитися на сонячний годинник та багато іншого.

Популярна ужгородська локація, в якій має побувати кожен гість міста – провулок «Гірчичне зерно»
«Гірчичне зерно», Ужгород
Прогулянка вздовж провулка «Гірчичне зерно»

На одному із ліхтарів у провулку «Гірчичне зерно» ви побачите напис: «Мф. 17:20». Це посилання на євангельський вірш із притчею про гірчичне зерно. Її сенс у тому, що творити дива може навіть віра розміром із маленьке зернятко. Якщо знати історію вулички, заради створення якого автору проекту довелося закласти квартиру, авто та навіть обручки, сенс назви грає особливими фарбами.

Акції
Від 1 ночі в «Optima Дворжець» у Львові
Львів, Городоцька вулиця, 107
-15%
1761 грн
1495.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Едем» у Львові
Львів, Городоцька вулиця, 95А
-38%
5400 грн
3519.0 грн
Показати всі
8 акцій

Пасаж Баті

Ще одна визначна пам’ятка, яку ви знайдете в самому серці Ужгорода, – мінімалістичний, але дуже жвавий Пасаж Баті. Він був побудований в 1931 році Томашем Батом – засновником взуттєвої фабрики Bata. У цій суворій будівлі в стилі функціоналізму були розміщені сам торговий дім і взуттєві майстерні, а під ним розташовується вхід в пасаж. Останній з’єднує одну з іншою Театральну площу і пішохідну вулицю Волошина. Активне життя в Пасажі Баті не припиняється й донині: якщо ви завітаєте сюди, то побачите купу маленьких крамничок, в яких йде жвава торгівля.

Пасаж Баті
Пасаж Баті

Горянська ротонда

Якщо ви обійшли центр міста й відчуваєте, що в вас ще залишились сили, вирушайте до мікрорайону Горяни – там на вас чекає Горянська ротонда чи церква Святої Анни, збудована приблизно у 14-15 столітті. Храм вражає старовинними фресками, які увібрали в себе вплив раннього італійського Відродження, а неподалік від нього вже деякий час ведуться археологічні розкопки перших поселень Ужгороду.   

Горянська ротонда
Горянська ротонда

Читайте також:
🔷 Відпочинок у Карпатах з дітьми
🔶 Трускавець – місто здоров’я
🔷 Замок Паланок у Мукачеві
🔶 Найкрасивіші місця західної України

Музеї Ужгорода

Скансен

Літо, наприклад, – ідеальний час для того, щоб відвідати Ужгородський скансен. Це музей народної архітектури та побуту, розташований просто неба, один з перших подібного типу в Україні.

Ужгородський скансен
Ужгородський скансен

В музеї представлені головним чином експозиції закарпатського краю 18-19 століть: хатинки з інтер’єрами, посуд, інвентар. Сюди обов’язково треба сходити кожному, хто цікавиться культурою та етнографією Закарпаття, а ще це вдала ідея для прогулянки з дітьми – яка дитина не прийде в захоплення від можливості уявити, що він потрапив до невеликої казкової деревеньки, цілком не схожою на те, що він звик бачити в сучасних містах?  

Меморіальний дім-музей Ф. Манайла

Тут зібрано великий творчий доробок видатного українського художника та одного з основоположників Закарпатської школи живопису Федора Манайла. У музеї ви познайомитеся зі зразками його живопису і графіки, пронизаних фольклорними й етнографічними мотивами. Крім художніх творів експозиція музею порадує добре збереженими особистими речами Манайло, а також документальними матеріалами, які висвітлюють його творчість. 

Меморіальний дім-музей Ф. Манайла
Меморіальний дім-музей Ф. Манайла

Акції
Від 2 ночей All Inclusive у SPA-готелі «Іллара»
Іршава (Закарпатська область), Шевченко вулиця, 145
-24%
3600 грн
2799.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в «Астур» на Закарпатті
Іршава (Закарпатська область), Собатине урочище
-30%
3700 грн
2675.0 грн
Показати всі
5 акцій

Художній музей ім. Й. Бокшая

Музей названий на честь художника, який розписав Хрестовоздвиженський кафедральний собор. У фондах музею зберігається понад 10 тисяч експонатів, а в залах представлені приголомшливі зразки західноєвропейського, центрально-європейського, російського, українського та закарпатського живопису XVI-XX століть.

У художньому музеї ім. Й. Бокшая 
У художньому музеї ім. Й. Бокшая 

Закарпатський краєзнавчий музей Тиводара Легоцького

Тут на вас чекає експозиція з більш ніж 1000 історичних раритетів із приватної колекції археолога Тиводара Легоцького. Свого часу вона вважалася однією з найбільших приватних колекцій Австро-Угорщини. Тиводар Легоцький ще за свого життя хотів відкрити регіональний музей, у 1909 році зробив перші кроки до здійснення своєї мрії, але влада перешкодила його ініціативі. Тоді археолог заповів колекцію своїй сім’ї, і та втілила його мрію у життя. Музей знаходиться у будівлі Ужгородського замку, про який ми писали вище.

Закарпатський краєзнавчий музей Тиводара Легоцького

Акції
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
8544 грн
7259.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
9243 грн
7855.0 грн
Показати всі
2 акцій

Де зупинитись

В Ужгороді ви знайдете різні категорії житла: хостели біля залізничного вокзалу, приватні будинки, кімнати, готелі в центрі та спальних районах, апартаменти. У 2024 році готелі коштують у середньому 1300-1500 грн за добу проживання у звичайному двомісному номері, але на Покупоні можна знайти відпочинок із знижкою до 30% від початкової вартості і забронювати комфортне житло дешевше. Готелі зі знижкою оновлюються на Покупоні щодня.

Також ви можете зупинитися на одному із найближчих закарпатських курортів, якщо плануєте відпочинок на природі, а відвідування Ужгорода хочете зробити частиною екскурсійної програми.

Акції
До 16 занять англійською в «Ideal International»
Вся Україна
-64%
2500 грн
879.0 грн
До 16 занять англійською дітям у «Clever Land»
Львів, Куликівська вулиця, 18А
-59%
1280 грн
760.0 грн
Показати всі
4 акцій

Де поїсти

Нагуляли апетит? Зазирніть в один із гастрозакладів Ужгорода, щоб дати відпочинок ногам та порадувати внутрішнього гурмана. Де можна смачно поїсти у Львові ?

  • Паб «Корзо» – тут смачно, ситно, а ще можна випити якісного крафтового пива з апетитними закусками.
  • Кафе «Ням-Ням» – затишна місцинка, де подають просто неймовірно смачні млинці.
  • Грузинський ресторан «GRANAT GRILL & WINE» у провулку «Гірчичне зерно» – тут на вас чекають хінкалі, хачапурі, м’ясо гриль, вино та чача.
  • Ресторан «Honey», де ви можете скуштувати не тільки смачного м’яса та вина, але й подиміти ароматним кальяном.
  • Заклад «Grant» – з апетитним меню, естетичним сервіруванням та найкращими в місті грузинськими винами.
  • Знаменита ужгородська кондитерська «Valentin & Valentina Shtefanyo» – тут продається солодкий символ міста торт «Ужгород», створений господарем закладу Валентином Штефаньо. 
Сімейні ресторани в Ужгороді
Акції
Показати всі
35 акцій

Як дістатись Ужгорода

До Ужгорода можна доїхати прямими поїздами:

  • Київ-Ужгород
  • Одеса-Ужгород
  • Харків-Ужгород.
  • Зі Львова, Хмельницького, Тернополя підійде будь-який відповідний потяг. 
  • З інших міст потрібно їхати з пересадками.

Дізнатися точний розклад і замовити квитки онлайн можна на офіційному сайті «Укрзалізниці». Щоб було легше зорієнтуватися і вибрати правильний квиток, читайте статтю про те, як замовити квитки онлайн.

Читайте также:
🔷 Відпочинок у Карпатах восени
🔶 Що подивитися та куди сходити у Львові
🔷 10 найкрасивіших фотолокацій Львова
🔶 Де та як відпочити в Одесі
🔷 Куди поїхати зі Львова

А ви збираєтеся відвідати Ужгород? Про які ще цікаві місця, гарні кафе і затишні готелі, про які ми не згадали, ви чули, знаєте? Діліться у коментарях 🤗

3 коментарів
  • Мишка

    пару раз были в ужгороде по дороге в словакию. останавливались в отеле “у аниты” оч прикольный сделан в частном доме с зеленой территорией. город ужгород однозначно обожаю

  • Krissie

    Ужгород мой родной город. я могу часами о нем говорить, знаю интересные улочки и могу посоветовать оригинальные маршруты прогулки. в статье очень неплохо рассказали что обязательно нужно увидеть в этом прекрасном городе.

  • Misha

    В Ужгороде очень понравилось: город невероятно приветливый и красивый. Особенно нравится набережная с металлическими мини-статуэтками – прогулку по городу можно превратить в своеобразный квест, обнаруживая их. Настоятельно рекомендую зайти в Eatme.Cafe за вкусными солеными и сладкими вафлями с разнообразными начинками.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *