Пам’ятки та цікаві місця Одеси – що подивитись у перлині біля моря

Перш ніж їхати в Одесу, потрібно добре підготуватися, щоб знати, де найцікавіші та незвичайні локації, де смачно годують та звідки відкриваються найкрасивіші краєвиди на морі. Тому читайте швидше наш путівник, щоб знати, куди сходити і що цікавого та незвичайного подивитися в Одесі, і потім не кажіть, що ми вас не попереджали.

PokuponBlogTeam розповість, де побувати в Одесі, щоб відчути не просто кайф, а справжнісінький цимес. І таки ловіть хороші знижки на найкращі ресторани та готелі приморського містечка – раптом ви теж не любите переплачувати ?

Акції
Від 1 ночі зі сніданками у «Optima Одеса 4*»
Одеса, Пантелеймонівська вулиця, 25
-15%
1104 грн
935.0 грн
Від 2 ночей в «Asiya Hotel» біля моря в Одесі
Одеса, Семена Яхненка вулиця, 10А
-25%
2000 грн
1499.0 грн
Показати всі
4 акцій

Читайте у  нашій статі: 

  • Що подивитись у центрі
  • Цікаві місця, в яких вирує життя Одеси
  • Де погуляти біля моря в Одесі
  • Куди сходити на екскурсію
  • Куди піти поїсти в Одесі
  • Які місця відвідати в рамках культурної програми
  • Одеські мурали
  • Що подивитись у центрі

    Центр міста ідеальний для прогулянки: куди не подивишся – обов’язково трапиться будинок, спроектований геніальним архітектором, чи то Бернардацці, чи Боффо, чи Торрічеллі. Потіште свого внутрішнього естета прогулянками старими одеськими вулицями та площами, прикрашеними визначними пам’ятками архітектури. Багато хто з них виглядає як новенький завдяки нещодавній реставрації, що додає приводів частіше користуватися камерою смартфона і фіксувати красу на світлинах ?

    Пушкінська вулиця

    Безперечно, це одна з найкрасивіших і атмосферних вулиць Одеси, що рясніє чудовими архітектурними спорудами різних років будівництва. Пушкінською приємно гуляти у будь-яку пору року, але особливо – влітку: платани створюють густу тінь, яка рятує в спеку тих, хто ще не дійшов до моря.

    На що варто звернути увагу на Пушкінській ?

    ? Філармонія

    Одна з найяскравіших та найнезвичайніших будівель у місті – Одеська обласна філармонія, спроектована О. Бернардацці. На тлі інших будівель вона виділяється особливим стилем: фантастична еклектика, що поєднала в собі венеціанський неоренесанс і мавританський стиль, виглядає справжньою екзотикою! А якщо зайти до внутрішнього дворика, можна випадково телепортуватися до Італії ?

    Пушкінська вулиця, Одеса
    Двір філармонії
    Акції
    Оренда корту в «Чорноморська академія тенісу»
    Одеса, Шампанський провулок, 3
    -57%
    1200 грн
    599.0 грн
    Знижка 40% на заїзди на картингу «Drift Karting»
    Одеса, Степова вулиця, 9
    -40%
    0 грн
    20.0 грн
    Показати всі
    22 акцій

    ? Готель «Брістоль» 

    Як не дивно, але цей будинок, що знаходиться навпроти філармонії і зовсім інший за стилем, теж збудував Бернардацці! Фасад п’ятизіркового готелю – живе втілення розкоші та пишноти, а все завдяки елементам бароко та контрастному поєднанню червоно-рожевої гами та білої ліпнини. Ця будівля заслуговує на мільйон фоток в Інстаграмі, безперечно!

    Готель «Брістоль», Одеса
    Архітектура готелю «Брістоль» в Одесі

    Одеський оперний театр

    Ну, хто не чув про Одеський оперний театр? Головний дорогоцінний камінь у короні красуні Одеси, осередок культурного життя міста та один із найкрасивіших театрів Європи, включений до списку найнезвичайніших пам’яток Східної Європи за версією журналу Forbes. Одеський оперний, збудований у стилі віденського бароко, має чимало «родичів» – його творці, архітектори Ф. Фельнер і Г. Гельмер, спроектували і побудували близько 48 театрів по всій Європі.

    Навіть якщо ви не поціновувач опери та балету, зазирнути до театру безперечно варто. На особливу увагу заслуговує найбільша в Україні костюмерна з більш ніж 800 вбраннями, найстарішому з яких – 100 років. Запишіться на екскурсію за куліси оперного та дізнайтесь найцікавіші його таємниці ?

    Візьміть до уваги: в околицях оперного особливо красиво навесні – поряд з театром висаджені дерева сакури, які в період цвітіння покриваються ніжно-рожевими квітками. Японська вишня надзвичайно фотогенічна, тому ваш інстаграм не залишиться без бомбічних фоток.

    Завітати до оперного теарту в Одесі

    Опинившись поруч із оперним, обов’язково завітайте до Пале-Роялю – затишного дворику між театром та Катерининською вулицею. Там на вас чекає романтичний сквер з фонтаном, кафешками та скульптурним дуетом Амура та Психеї. У Пале-Роялі можна сісти на лаву, відпочити від міського шуму, порадувати себе чашкою кави у затишному закладі. Весільні фотосесії у сквері – звичайна справа, тож і ви зробіть собі пару селфі ?

    Акції
    Знижка 50% на суші-сети від «Emoji Sushi»
    Одеса, Базарна вулиця, 69
    -50%
    0 грн
    40 грн
    Знижка 50% на шашличний сет від «Шашлик на виніс»
    Одеса, Небесної Сотні проспект, 4В/3
    -50%
    0 грн
    60 грн
    Показати всі
    16 акцій

    Приморський бульвар

    Не можна просто так приїхати до Одеси і не влаштувати променад Приморським бульваром. Приморський бульвар, що потопає в зелені дерев, манить місцевих жителів і туристів прогулятися тінистими алеями, насолодитися морським пейзажем, купити каву або прохолодний напій в одному з кавомобілів.

    Любителі давнини можуть безкоштовно подивитися на законсервовані під скляною стелею розкопки грецького поселення, яке розташовувалося на місці бульвару близько 2,5 тисяч років тому.

    Що подивитися на бульварі ?

    • Будівля Міськради – сувора біла споруда, прикрашена рядом колон і прекрасними статуями в античному стилі. У цьому будинку вершиться доля міста, а на Думській площі перед ним гуляють жителі міста, катаються на роликах і скейтах екстремали, розважають дітей аніматори. Кожні півгодини куранти на годиннику над входом до Міськради грають мелодію «Одеса, моє місто рідне» з оперети «Біла акація» Ісаака Дунаєвського – саме нею зустрічають поїзди, що приходять на Одеському залізничному вокзалі ?
    • Гармата на Приморському бульварі – пам’ятник, відкритий у 1904 році на честь успішного відображення атаки англо-французької ескадри в період Кримської війни 1854-1855 років.
    • Покажчик міст-побратимів – пам’ятник у вигляді вказівника, на якому позначені всі міста-побратими та партнери Одеси (на даний момент їхня кількість становить 23).
    • Археологічний музей – найстаріший в Україні. Зараз він, на жаль, не працює, але після нашої перемоги сюди обов’язково варто заглянути тим, хто цікавиться історією та старожитностями. Знаходиться він буквально за кілька кроків від Думської площі у бік Пушкінської, на ? Ланжеронівській, 4.
    • Скульптура «Лаокоон» – точна копія античної мармурової скульптурної групи «Лаокоон та сини», яка, у свою чергу, повторює бронзовий оригінал II століття до н.е., що не зберігся до наших днів. Статуя встановлена навпроти музею.
    Міськрада
    Гармата на Приморському бульварі
    Архіологічний музей в Одесі
    Скульптура «Лаокоон»

    Потьомкінські сходи

    Одне з найулюбленіших в Одесі місць для селфі та звичайних фоточок – Потьомкінські сходи, які відвідували наші батьки, їхні батьки та батьки батьків… тому не нам міняти цей ритуал. Фотографуватися можна на тлі сходів, біля пам’ятника Дюку, що стоїть над нею, а також на тлі моря та одеського порту. Унікальна пам’ятка прикрашає місто ще з першої половини ХІХ століття – її будівництво розпочато з ініціативи графа Михайла Воронцова.

    Що ще цікавого поблизу:

    • Пам’ятник дюку де Рішельє – той самий, на який не варто дивитися «з другого люка». Присвячений видатному градоначальнику Одеси герцогу де Рішельє або «нашому Дюку», як охрестили його мешканці міста.
    • Вид на Морвокзал відкривається, якщо дивитися від пам’ятника у бік моря. Улюблене тло для фотографій, особливо коли до Морвокзалу підходять величезні круїзні кораблі з іноземними туристами.
    • Фунікулер – саме те, якщо вам не хочеться пішки спускатися або підніматися  Потьомкінськими сходами, які зовсім не маленькі. Всього за 3,5 хвилини ви доїдете до кінцевого пункту, та ще й з чудовими видами.
    • Катерининська площа – обрамлена приголомшливої краси будинками, а центр її вінчає постамент із прапором України, на якому раніше стояв пам’ятник засновникам Одеси. Він оточений акуратними зеленими газонами та лавочками, на яких можна відпочити від затяжної прогулянки.
    Пам’ятник дюку де Рішельє
    Вид на Морвокзал в Одесі
    Фунікулер в Одесі
    Акції
    Від 3 ночей на базі відпочинку «Міраж» під Одесою
    Коблево (Миколаївська область), Курортний проспект, 50А
    -20%
    1800 грн
    1439.0 грн
    Від 1 ночі зі сніданками у «Optima Одеса 4*»
    Одеса, Пантелеймонівська вулиця, 25
    -15%
    1104 грн
    935.0 грн
    Показати всі
    5 акцій

    Воронцовська колонада

    Ще одна архітектурна будова, яку можна сміливо додати до візитних карток Одеси – Воронцовська колонада, вона ж ротонда, вона ж бельведер. Витончений витвір архітектора Ф.К. Боффо сьогодні приваблює масу людей, як туристів, так і одеситів. З колонади відкривається мальовничий краєвид на Одеський порт. У літній сезон тут проводяться концерти просто неба – це стало можливим після того, як протягом реставрації біля бельведеру відновили амфітеатр.

    Колонада в Одесі

    В околицях Воронцовської колонади є на що подивитись:

    • Воронцовський палац – колишня резиденція графа Воронцова, ефектний палацовий комплекс у стилі класицизму. Від колонади до палацу спускаються сходи, прикрашені статуями львів. Не забудьте сфотографуватися поруч зі старовинним колодязем, розташованим у дворі.
    • Тещин міст – великий пішохідний міст, що розкинувся над Військовим узвозом. З нього, як і з бельведеру, відкривається панорама на порт та море. Чому «тещин»? Одна версія каже: тому що найдовший і найвузькіший міст у місті. Друга: бо хитається на сильному вітрі, «як язик тещі».
    • Куточок старої Одеси – майже музей просто неба, місце, де витає дух минулого. Зазирніть до альтанки, підніміться на місток, помилуйтеся фонтанчиком і загляньте у колодязь. Ще трохи – і вас понесе вітром історії кудись у XIX століття!

    Закохане серце – пам’ятник у формі серця з десятками та сотнями замочків. Чи потрібно казати, що це ще одне «намолене» закоханими місце, де люблять фотографуватися одеські молодята?

    Відвідати Воронцовський палац у Одесі
    Прогулянка біля тещиного моста в Одесі
    Куточок старої Одеси
    Фонтан в Одесі
    Закохане серце

    Стіна кохання (aka будинок-стіна або відьмин будинок )

    Ця архітектурна споруда входить до трійки найплоскіших будинків світу і здатна здивувати не тільки перехожих, а й архітекторів. Картковий будинок або відьмин будинок знаходиться за адресою ? Воронцовський провулок, 4 і примітний тим, що під деякими ракурсами здається таким, що складається з однієї стіни.

    Насправді ж це трикутна будівля. За однією з легенд, замовник програв у карти одну стіну майбутньої споруди чи то архітекторові, чи то виконробу. А відьминим будинок називають тому, що, згідно з чутками, будь-яка пара, що побувала в ньому, неодмінно закінчить вечір плотськими втіхами. Не знайшовши розумного пояснення цієї закономірності, люди поспішили приписати будівлі магічні властивості. Дехто пов’язує любовну силу будинку з багатовіковою «намоленністю»: у минулому його квартири часто знімалися для коханок.

    Зробити фотосесію біля стіни кохання в Одесі

    Дім з атлантами (Будинок Фальц-Фейна)

    Мало кому вдасться пройти вулицею Гоголя і не помітити «Будинок з атлантами» – найкрасивішу пам’ятку архітектури ХІХ століття, яка була побудована для відомого колекціонера мистецтв барона Фрідріха Фальц-Фейна. Ця будівля асиметричних форм і складних композицій, з фанерованим теракотовою плиткою фасадом, барочними балконами, карнизами та масивними лиштвами в стилі класицизму, з вигадливими барельєфами під ними – «наліплено», не те слово.

    Кут будинку прикрашають два атланти, які утримують спинами кулю небосхилу та балкон другого поверху. Автор будівлі – Лев Влодек, відомий також і створенням архітектурного ансамблю «Пасаж» в Одесі – того самого місця, де ваша Галя, напевно, вже встигла прикупити собі капелюшок  ?

    Дім з атлантами, Одеса

    Кірха та околиці

    Одна з найбільш фотогенічних та колоритних локацій міста – лютеранська кірха святого Павла на ? Новосільського, 68. Як і у більшості релігійно-культових споруд, у церкви було складне життя, у радянський період він взагалі виконував функцію спортивної зали. У 2000-х сталося друге народження кірхи, її було відреставровано, і тепер вона тішить погляд одеситів і туристів під арії і розспівки, що доносяться з вікон консерваторії.

    Одна з найбільш фотогенічних та колоритних локацій міста – лютеранська кірха святого Павла
    Прогулянка біля лютеранської кірхи святого Павла, Одеса

    Навесні поруч із кірхою розквітає магнолія – ловіть момент для яскравих селфі.

    А якщо спуститися вздовж Новосільського на кілька кварталів і повернути на Спиридонівську, 8, потрапите у таємне подвір’я – знамените, але водночас далеко не всім відоме місце. Подвір’я прибуткового будинку Михайлова зроблено з цегли, а в парадне ведуть красиві дерев’яні двері. У цьому атмосферному місці знімалися «Ліквідація» та «Настроювач».

    Подвір'я прибуткового будинку Михайлова в Одесі

    Цікаві місця, в яких вирує життя Одеси

    Дерибасівська 

    Знаменита одеська вулиця Дерибасівська майже як київський Хрещатик – також центральна та пішохідна. Проте, на відміну від вулиці з каштанами, вона оспівана не лише у піснях та романах, а й в анекдотах. Дерибасівська настільки популярна, що встановлений на ній пам’ятник 12-му стільцю з усім відомого твору Ільфа та Петрова виглядає непристойно засидженим ?

    Куди дивитись та що фотографувати на Дерибасівській: 

    • Будинок Ісаковіча – одна із найстаріших будівель Одеси, а з 1913 по 2008 рік тут знаходився кінотеатр «Уточкіно».
    • Готель «Велика Московська» – зразок ідеальної реставрації старовинного готелю на початку ХХ століття. Гостей він не приймає, але є гідною окрасою Дерибасівської, до того ж поруч із нею є кілька кафешок із літніми терасами, де можна смачно посидіти. 
    • Пасаж Менделевіча – одна з найзнаменитіших будівель Одеси та улюблене місце фотографів та інстаграм-блогерів. Пам’ятник архітектури, спроектований одразу трьома авторами – Л.Л. Влодеком, Т.Л. Фішелем та С.І. Мільманом – виконує дві функції: готелю та торгового павільйону. У внутрішній галереї Пасажу розташовані невеликі крамнички та кафешки, але головна особливість цього місця – красива ліпнина і скляний дах-ліхтар, що пропускає всередину денне світло.
    • Найвузькіша вуличка Одеси відкриється вам, якщо з Пасажу пройдете через «Крамницю художників». Строго кажучи, це не зовсім вуличка, скоріше крихітний дворик, витягнутий у довжину. Незважаючи на його скромні розміри, тут вмістився ряд кафешок та сувенірних магазинчиків. А яскраві кольорові фасади, ліхтарики і бруківка роблять цю місцинку просто ідеальною локацією для фотосесій.
    Кінотеатр «Уточкіно» в Одесі
    Пасаж Менделевіча в Одесі
    Екскурсія у пасаж Менделевіча в Одесі
    Прогулянка у пасаж Менделевіча в Одесі
    Найвузькіша вуличка Одеси
    Акції
    Знижка 35% на картинг у Дюківському парку
    Одеса, Розкидайлівська вулиця, 56
    -35%
    0 грн
    30 грн
    Показати всі
    1 акцій

    Міськсад та Літній театр

    Якщо ви опинилися на Дерибасівській, то повз Міськсаду точно не пройдете. Тінистий сквер привітно зустрічає гостей затишними кафешками, численними лавами, гарною альтанкою в центрі та фонтаном із підсвічуванням.

    Тут завжди вирує життя: у Міськсаду можна побачити закохані парочки, туристів, місцевих жителів, які кудись поспішають або просто прогулюються алеями, мам з дітьми, а під час навчального року – школярів та студентів, які відпочивають у перервах між заняттями. По периметру скверу ви побачите кілька закладів, де можна посидіти з філіжанкою кави або замовити смачний ситний обід чи вечерю.

    Найголовніші цікавинки Міськсаду:

    • Літній театр – гордість одеситів, які кілька років тому відстояли цю територію та довели, що тільки вони тут повноправні господарі. Завдяки свідомим городянам сьогодні тут знаходиться не чергова забудова, а популярний майданчик, де постійно проводяться концерти, лекції та інші заходи.
    • Музичний павільйон, у якому влітку грає духовий оркестр вихідного дня.
    • Бронзова лава Л. Утьосова та французька скульптура 19 століття «Левова сім’я».
    • Пам’ятник Ільфу та Петрову, або «Дванадцятий стілець».
    • Фонтан парфумів – колись раз на годину розбризкував улюблений аромат парфумера Крістофа Лакарена, який подарував його одеситам на честь своєї коханої дружини, одеситки Маріанни. Зараз фонтан вже не дарує мешканцям чудовий запах, але влітку радує гарним виглядом та ілюмінацією.

    Соборна площа

    Одне з найпопулярніших та найжвавіших місць у місті – це Соборна площа. Біля фонтану за собором призначаються зустрічі та побачення, тут же бігають діти, а неподалік грають у шахи навчені життя дідусі. Тут завжди багато голубів, яких підгодовують місцеві завсідники. В будь-яку пору року на Соборній площі можна зустріти музикантів, аніматорів, купити собі шаурми на зупинці та взяти каву в будці. А ще тут красиво, спокійно і все поруч: Дерибасівська, Міськсад, Преображенська… тож обов’язково зазирніть на Соборку, якщо будете неподалік.

    Що тут є ?

    • Спасо-Преображенський катедральний собор з багатою та складною історією височить над містом – шпиль його дзвіниці добре проглядається з інших високих точок центру Одеси. Перший його камінь був закладений в 1794 році, в 1936 Преображенський собор зруйнували, і тільки на початку 2000-х відновили в первозданному вигляді. У ніч на 23 липня 2023 року російські війська обстріляли Одесу – собор прийняв на себе один із ударів і був серйозно пошкоджений, тому зараз його закрито для відвідування.
    • Пам’ятник Воронцову безпристрасно спостерігає за закоханими парочками, дітьми, що грають, бабусями, що підгодовують голубів, і випадковими перехожими, що поспішають по своїх справах.
    • Будинок Русова – одна з найскандальніших пам’яток архітектури Одеси – прибутковий будинок Руссова, збудований у 1897-1900 роки – знаходиться прямо навпроти Соборної площі. У 2009 році протягом реставрації будівлі сталася пожежа (а знаючі люди стверджують – підпал!): будинок вигорів вщент і опинився на межі знесення. Здавалося б, на цьому історія шедевру необарокко могла й закінчитися, але, на щастя, його було відреставровано та урочисто відкрито у 2019 році.

    Фішка будинку Руссова – центральна аптека Гаєвського, яка влаштувалась у будівлі ще на початку ХХ століття і залишається його особистим «брендом» досі. Звичайно, власники сучасної аптечної мережі не мають відношення до фармацевтів Гаєвського та Поповського, але традиція є традицією, тому назва «Аптека Гаєвського», як і раніше, прикрашає фасад будинку Руссова.

    Спасо-Преображенський катедральний собор у Одесі
    Пам’ятник Воронцову в Одесі
    Будинок Русова в Одесі

    Стамбульський парк

    Відносно свіжа визначна пам’ятка міста – Стамбульський парк, розбитий на схилах під Приморським бульваром. Затишні зелені газони та клумби, доріжки, посипані гравієм, альтанки та дитячі майданчики – все це плід співпраці України та Туреччини. Завдяки спільним зусиллям Стамбульський парк (названий так на ім’я міста-побратима Одеси) був відкритий у 2013 році і з того часу не залишає топ найулюбленіших серед одеситів локацій.

    Стамбульський парк

    І дійсно, обладнані ландшафтним дизайном схили закохують у себе. Тут не тільки красиво, але й комфортно: для тих, хто гуляє, облаштовані численні лавки, альтанки, а коли зовсім тепло, можна спокійно лежати на акуратно підстриженій траві серед квітів.

    Альтанка у Стамбульському парку

    У Стамбульському парку багато барвистих фотолокацій, які прикрасять будь-яке селфі або звичайний знімок. Чого тільки вартий грот Діани – великий штучний камінь-печера з фонтаном! Він зберігся ще з тих часів, коли замість парку тут був лише занедбаний старий сквер. Грот облагородили та перетворили на одну з головних місцевих пам’яток.

    Грот Діани
    Акції
    Авто-квест «Пізнай Одесу IV» від компанії «OQRoomS
    Одеса, Дюківська вулиця, 14
    -40%
    1200 грн
    719.0 грн
    Відвідування автоквесту від компанії «OQRoomS»
    Одеса, Дюківська вулиця, 14
    -40%
    1200 грн
    720 грн
    Показати всі
    13 акцій

    Грецький парк

    По сусідству зі Стамбульським розкинувся Грецький парк, відкритий у 2018 році за підтримки грецької діаспори в Одесі. Його краса зовсім іншого характеру. Якщо Стамбульський парк переважно ландшафтний, то в Грецькому домінують малі архітектурні форми: сходи, тераси, широкі прямокутні алеї, викладені світлою плиткою.

    Грецький парк

    Прикрашають грецький парк скульптури в античній стилістиці та квіткові клумби. Головна особливість – великий фонтан-статуя у вигляді голови, який називається «Початок початків». За задумом його творця, Сергія Реви, одне обличчя поєднує в собі чоловічі та жіночі риси та символізує початок світобудови. Увечері скульптуру та весь парк висвітлює яскрава кольорова ілюмінація, що створює воістину казкову атмосферу.

    Фонтан у грецькому парку в Одесі

    У Грецький парк можна потрапити не лише за допомогою сходів, а й скориставшись спеціальним ліфтом, призначеним для людей з обмеженими можливостями.

    Сквер на Старосінній площі

    Якщо ви приїхали до Одеси потягом, то, вийшовши з вокзалу, обов’язково завітайте до скверу на Старосінній площі. По-перше, там 100% можна щось перекусити з дороги. По-друге – просто перевести дух, сівши на лавку у тіні дерев, та викликати таксі. Не забудьте зробити фоточку з дельфінами… так-так, ви все правильно почули! Прямо у сквері граються дельфіни – щоправда, не справжні, і взагалі це фонтан, але такого ви точно ніде не бачили.

    Сквер на Старосінній площі
    Сквер на Старосінній площі в Одесі

    А на виході з площі, поруч із переходом на бік будівлі вокзалу, красується велика інсталяція з освідченням у коханні: «I ❤ Odessa» зі знаменитим якорем у формі серця. Сфотографуватися поруч із цим написом – святий обов’язок кожного, хто приїхав у гості до Одеси-мами!

    Одеська староконка

    Місце, де можна, без перебільшення, знайти практично все, що завгодно – це одеський блошиний ринок або, як його називають місцеві, Староконка. Знаходиться він на Молдаванці та займає кілька кварталів Раскидайлівської, Старопортофранківської, Колонтаївської та Непрямої вулиць. Майже два століття тому на Староконному ринку торгували кіньми та худобою, з 1950-х – м’ясом та іншою їжею, а останні десятиліття тут торгують виключно речами.

    Хтось використовує Староконку як секонд-хенд, полюючи на вінтажні речі, хтось приходить сюди за старими книгами, захоплені колекціонери нишпорять уздовж розкладених прямо на асфальті поверх поліетилену або тканини товарів і виглядають цінний антикваріат. Навіть якщо вам не потрібні ретро-сукні, вінілові платівки, раритетні сервізи або дерев’яні статуетки з Африки, ви можете прийти сюди тільки для того, щоб перейнятися тутешнім неповторним колоритом і послухати, як віртуозно торгуються одесити за якусь старовинну дрібничку.

    Одеська староконка
    Купити сувенір на одеській староконці

    Привоз

    Аби відчути одеський колорит у всій красі, радимо зазирнути на «Привоз», але не заради покупок – хоча ніхто вас особливо не відмовляє – а за словесними «перлами». Саме в цьому місці розумієш, де черпав натхнення Михайло Жванецький. Щоб насолодитися усією гамою нестандартних дотепів, жартів і умовиводів, радимо проявляти живий інтерес до кожного прилавка, а за окремі товари навіть поторгуватися.

    Привоз, Одеса
    Відвідати Привоз в Одесі

    Смішне і веселе ви знайдете і на прилеглих до ринку вулицях, де в кожному кіоску чи крамничці з вами з радістю поспілкуються і поділяться життєвою мудрістю.

    Прогулянка на Привозі в Одесі
    Коларит Привоза, Одеса

    Зелений театр у парку Шевченка

    Ще одне місце, улюблене одеситами, особливо в теплу пору року, – парк Шевченка, з його широкими алеями, лавами, розлогими деревами та акуратними газонами. Біля стадіону «Чорноморець» традиційно жвава атмосфера: підлітки катаються на скейтах, діти граються, одесити та гості міста юрмляться біля кіосків з кавою, коктейлями, глінтвейном, хот-догами та бургерами.

    На початку парку, з боку Маразлієвської біля пам’ятника Тарасу Шевченку ви знайдете Зелений театр – амфітеатр просто неба, оточений фуд-кортами та лаунж-зонами. У мирний час тут щоліта проводилися концерти, івенти для молоді та не тільки, фестивалі та виставки. У 2023 році театр, на жаль, закритий, але ми з нетерпінням чекаємо на поновлення яскравих літніх сезонів.

    Зелений театр у парку Шевченка
    Заняття йогой у парку Шевченка
    Акції
    Знижка на прогулянку на конях від «Айвенго»
    Прилиманське (Одеська область), Садова вулиця
    -40%
    0 грн
    60.0 грн
    Показати всі
    1 акцій

    Де погуляти біля моря

    Як це приїхати до Одеси та не піти гуляти до моря? Так-так, саме так тут і кажуть – «сходити до моря», бо таке поняття як набережна в Одесі не використовують. У мирний час одесити «пляжаться», зараз – «дихають морським повітрячком».

    Навіть якщо ви зазирнули до перлини біля моря на декілька днів, обов’язково викроїть час для сонячних ванн та цілющого морського повітря. Забудьте про людей – вирушайте до моря та чайок. Відключіться. Помедитуйте. Можливо, саме ці 20 хвилин ви згадуватимете наступні 10 років. А навіть якщо ні, то вітамін D вам забезпечений, як і гарний настрій до кінця поїздки.

    Ланжерон

    В Одесі два найвідоміші пляжі, популярні у будь-яку пору року. І один із них Malecon. Ой, вибачте, – Ланжерон. Але їх так легко переплутати, адже мальовничі відбійники та чарівний шторм на одеському пляжі не гірший, ніж у Гавані на Кубі. Судіть самі.

    Ланжерон

    Де, як не на найстарішому пляжі Одеси – Ланжероні – побачити найкращий одеський паблік сервіс?! Саме з Ланжерону почалася епоха морського відпочинку в Одесі – із засмагою та купанням – в якості самодостатньої розваги. Ініціатором ідеї став генерал-губернатор Андре Ланжерон, на честь якого названо пляж. Після смерті губернатора в 1831 його дача з пристойним шматком землі перейшла за заповітом до володінь міста. Як і хотів Андрій Ланжерон, тут відкрили перший міський публічний пляж. А в 1950-1960-х роках узбережжя Одеси почали масштабно упорядковувати та намивати пісок.

    Набережна біля пляжу Ланжерон
    Набережна біля пляжу Ланжерон

    Сучасну набережну Ланжерона прикрашають пальми та фонтани. Влітку струмені води, що б’ють ключем вгору, дарують приємну прохолоду дорослим і неосяжну порцію втіхи дітям.

    Що ще цікавого є на Ланжероні (море, ясна річ, поза конкуренцією) ? ?

    • Двері до «Будинку Сонця» – арт-робота, відома як двері до «Будинку Сонця», з’явилася тут у 2017 році. Її автор – український скульптор та архітектор Михайло Рева, відомий завдяки скульптурам «Одеський час» та «12-й стілець». Скульптуру ще називають Salve, що з латині означає вітання. 
    • Одеський дельфінарій «Немо» – чудова ідея для тих, хто приїхав на вікенд з дитиною. Численні відгуки не брешуть: шоу тут справді захоплюючі, а ще можна пофоткатися з дельфінами. «Немо» працює всесезонно (не лише влітку, а й узимку), щодня, окрім понеділка, з 10:00 до 19:30.
    • Траса здоров’я – мальовнича дорога протяжністю 5 км, яку влітку заполонюють любителі піших прогулянок, бігуни, велосипедисти, скейтери та ролери. Якщо вистачить витривалості, трасою здоров’я від Ланжерона можна дійти до Аркадії (а дорогою – заглянути на канатну дорогу і отримати масу позитивних емоцій).
    Двері до «Будинку Сонця» на пляжі Ланжерон
    Двері до «Будинку Сонця» на пляжі Ланжерон
    Дельфінарій «Немо» в Одесі
    Дельфінарій «Немо» в Одесі
    Трасса здоров'я
    Акції
    Цілий день у SPA-центрі «Aqua Paradise»
    Одеса, Южносанаторний провулок, 2/2
    -40%
    1200 грн
    720.0 грн
    Путівка до дитячого табору Clever Camp Severynivka
    Северинівка (Київська область), Богдана Хмельницького вул., 2А
    -19%
    17900 грн
    14499 грн
    Показати всі
    2 акцій

    Аркадія

    Розкішні пляжі, ресторани з літніми терасами, гучна музика, атракціони, водні гірки та шопінг – все це поєднує в собі Аркадія в теплий сезон. Влітку тут не проштовхнутися: Аркадійську алею наповнюють одесити та туристи, які прагнуть спробувати весь асортимент розваг: покупатися у басейні, випити вина, скуштувати устриці або постояти у черзі за смачною шаурмою. Щоб не застрягти у натовпі, тут можна взяти в оренду велосипед, електросамокат, сігвей або гіроборд – покатеньки з вітерцем здорово освіжають у спеку.

    Прогулянка вздовж Аркадії, Одеса
    Відпочити на пляжі Аркадія в Одесі

    Великий Фонтан

    Від 8-ї до 16-ї станції Великого Фонтану розтягнулася довга лінія пляжів на будь-який смак, з ресторанами, нічними клубами, готелями та тихими санаторіями для поціновувачів спокійного відпочинку. За 1 день всю курортну зону обійти навряд чи вийде (хіба що галопом по європах, але сенс?), тому рекомендуємо обмежитися найцікавішими місцями ?

    Сонячне серце

    Ще у 2017 році в районі 13 станції Великого Фонтану прямо на пірсі встановили 800-кілограмову металеву композицію у формі двох переплетених сердець. Усередині сердець вигравірувані 20 мовами світу слова «мир» і «любов», а саму скульптуру було встановлено так, щоб через неї було видно сонце, що сходить.

    Сонячне сонце на фонтані
    Провести відпустку в Одесі

    Куди сходити на екскурсію

    Одеса багата на музеї, але, на жаль, воєнний час наклав свій відбиток на їхній режим: деякі не приймають відвідувачів зовсім, а інші працюють у виставковому режимі. Окрім музеїв, можна сходити до арт-галереї, спуститися під землю чи замовити екскурсію у гіда, який покаже вам таємні одеські дворики та маловідомі куточки Одеси.

    Куди радимо зазирнути:

    • Музей шоколаду, де можна подивитися на шоколадні фігурки та картини, а також купити солодкий сувенір до чаю. Знаходиться на ? Дерибасівській, 14.
    • Одеський національний художній музей за адресою ? Софіївська вулиця, 5А. Працює у виставковому режимі.
    • Музей звуку Василя Пінчука за адресою ? Дворянська вулиця, 25. У музеї знаходиться унікальна експозиція звукової апаратури, починаючи з грамофонів та музичних скриньок і закінчуючи плеєрами та відеомагнітофонами. 
    • Музей особистих колекцій ім. О. В. Блещунова за адресою Польська вулиця, 19. Тут представлені ексклюзивні експонати із приватних колекцій одеського альпініста Олександра Блещунова, зібрані ним по всьому світу. Наразі експозиція закрита, але у музеї проводяться виставки.
    • Одеські катакомби – унікальні підземелля, повні загадок, таємниць та слідів минулого. Обов’язково сходіть з дітьми на екскурсію в катакомби, тим більше, що влітку це ще й чудовий спосіб сховатися від спеки. 
    • Арт-галерея «Сади Перемоги» – знаходиться в модному торговому центрі з люксовими бутіками та ресторанами, тож тут ви зможете обзавестися не тільки красивою картиною, але й гарною сукнею або новими туфлями.
    Акції
    Подарункові сертифікати від Pokupon.ua
    Вся Україна
    -0%
    0 грн
    250.0 грн
    Показати всі
    1 акцій

    Куди піти поїсти

    Куди можна піти, якщо зголодніли?

    • «Nonna» – для тих, хто любить ситно та по-домашньому затишно (? Преображенська вулиця, 42).
    • «Di Mare» – знахідка для цінителів морепродуктів (? Приморська вулиця, 6/3).
    • «Риба» – ідеальне місце для тих, у кого шлунковий сік виробляється найактивніше під живу музику (? Фонтанська дорога, 155/4).
    • «Sophie Gastro Cafe Bar du Vin» – сюди варто завітати, якщо хочете скуштувати справжню одеську кухню (? Некрасова провулок, 7).
    • «Облака» – звідси відкривається чудовий панорамний вид на центр Одеси (? Катерининська вулиця, 27).
    • «Куманець» – вам сюди, якщо не уявляєте обід без борщу та вареників (? Гаванна вулиця, 7).
    • «Арарат» – коли захочеться екзотики у вигляді страв вірменської кухні (? Гагаринське плато, 5/4).
    • «Жето» – кав’ярня-музей, заставлена витонченими дрібничками з усіх куточків планети (? Гаванна вулиця, 2). 
    Акції
    Знижка 40% на все меню кухні від «Pick Up Sushi»
    Одеса, Велика Арнаутська вулиця, 2
    -40%
    0 грн
    25 грн
    Знижка 50% на суші-сети від «Emoji Sushi»
    Одеса, Перлина вулиця, 3
    -50%
    0 грн
    40 грн
    Показати всі
    13 акцій

    Які місця відвідати в рамках культурної програми

    Хочете побачити, як талановиті актори, одеського походження, намагаються зобразити американців Стенлі, Бланш і Стеллу з «Трамвай «Бажання» або італійців герцога Мантуньского і Джильду з «Ріголетто»? Це веселе видовище, вам сподобається! Шукайте подібні п’єси і експериментальні постановки в афішах таких театрів:

    • «Український театр» (? Пастернака вулиця, 15). 
    • «Будинок клоунів» (? Ольгіївська вулиця, 23).
    • Єврейський центр «Beit Grand» (? Ніжинська вулиця, 77/79). 
    • Одеський обласний академічний драматичний театр (? Грецька вулиця, 48). 
    • «Оперний театр» (? Чайковського провулок, 1). 
    • Театральна лабораторія «Театр на Чайній» (? Маразліївська, 34А).

    Якщо ви меломан і хочете не тільки дивитися, а й слухати, на вас чекають концерти в:

    • Одеському академічному театрі музичної комедії ім. Водяного (? Пантелеймонівська вулиця, 3).
    • Одеської обласної філармонії (? Буніна вулиця, 15).
    • Одеському національному академічному театрі опери і балету (? Чайковський провулок, 1).

    Одеські мурали

    Мурали – ще одна прикраса та визначна пам’ятка колоритного міста. Ще років зо п’ять-сім тому ви б не побачили в Одесі жодної розмальованої будівлі. Проте зараз, приїхавши до Одеси на кілька днів, обов’язково подивіться мальовничі шедеври наживо.

    • Кінь від американського художника Ернеста Мараньє на ? Французькому бульварі, 85.
    • Тюлень від італійця Kraser на ? Французькому бульварі, 11Б.
    • Шилоклювка костариканської художниці Мата Руда за адресою ? Тираспольська вулиця, 16. 
    • Сова, намальована київськими митцями Вікторією Лайм та Андрієм Ковтуном, на ? Преображенській, 88. 
    • Моряк авторства Насті Білоус на ? розі Сегедської та Місячного провулка. 

    Читайте також:
    Кращі пляжі Одеси
    Красиві місця для фотосесії в Одесі 
    Куди піти з дитиною в Одесі
    Куди поїхати на море в Україні
    Що подивитися у Львові
    Путівник Ужгородом
    Красиві локації для фотосесії у Києві

    І таки що скажете? Оцінили колорит красуні-Одеси? А може, вже збираєте валізи, щоб скоріше дістатися і відхопити найзручніші номери в готелі? Розкажіть, чого чекаєте від подорожі до Одеси-мами, а якщо вже бували там, діліться враженнями: що цікавого ми пропустили в нашому огляді і де обов’язково варто побувати кожному туристу? Ми вас послухаємо – і обов’язково доповнимо наш сонячний гайд, якщо що ?

3 коментарів
  • Oliveruhc

    Спасибо за вашу личную замечательную публикацию! Мне серьезно, очень понравилось читать ;)

  • Мила

    Одесса , душа моя) Трасса здоровья с сигвеями -маст хэв, и по дороге всегда заезжаю здороваться с морем)

  • Катя

    Одесса, наверно, мой любимый город Украины. Сказать, что он просто колоритный – мало. Это, что-то иное и не привычное, тут живет очень классный народ) Такое чувство, что попадаешь в город без комплексов, где живут добрые и очень гостеприимные люди, но без “башни”))) В хорошем смысле) Грустить в Одессе вам не дадут ни жители, ни банальная скука. Тут множество классных мест, неординарных заведений и конечно старые районы, а это просто нечто) Даже просто гуляя по улице, я постоянно смеялась и была в хорошем настроении (от неординарности людей). Если вы не были в этом городе Одессу-маму ставьте на первое место в вашей карте путешествий.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *