Як позбутися розтяжок: найкращі засоби та ефективні методи

Коли шкіра «побита» стриями (розтяжками) – незалежно від того, чи то після вагітності та пологів, різкого перепаду ваги, зниження еластичності шкіри внаслідок гормональної перебудови в підлітків, в процесі нарощування м’язової маси в спортсменів – бажання їх позбутися є цілком зрозумілим і очевидним. Особливо цим переймаються жінки, адже не зовсім приємно дивитися на себе в дзеркало, коли на тілі рожево-бордові або білі смуги, не кажучи вже про те, щоб комфортно носити відкритий одяг. 

Звідки беруться стрії, і, головне, як їх позбутися і чи можна це зробити назавжди без жодного сліду – розповість BlogPokuponTeam.

Акції
Лазерне шліфування рубців та розтяжок у «TOP Laser»
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-50%
1200 грн
599.0 грн
Показати всі
1 акцій

Причини утворення стрий, або по простому розтяжок на тілі

Стрії – це не що інше, як зовнішні зміни шкіри, що сталися внаслідок мікротравми шкірних еластинових і колагенових волокон через посилену секрецію гормону кори надниркових залоз кортизолу, який бере активну участь у вуглеводному, ліпідному та білковому обміні речовин. Вони можуть бути менш або більш вираженими – від неглибоких блідо-рожевих смуг і рубчиків до червоних або синьо-бордових рубців, які з часом стають білими (саме за кольором можна визначити, свіжі вони чи старі). Такі атрофічні зміни і називаються розтяжками.

Розтяжки мають вигляд неестетичних смужок та рубців
Розтяжки мають вигляд неестетичних смужок та рубців

Їх площа та глибина залежить від особливостей будови тіла, гормонального фону, наявності захворювань і ряду факторів. Найчастіше розтяжки з’являються на грудях, стегнах, животі, сідницях, ногах, у рідкісних випадках на обличчі, зоні декольте, коли існують проблеми в ендокринній системі. Отже, давайте розглянемо основні причини виникнення стрий.

Жіноче тіло більше «страждає» від розтяжок, ніж чоловіче
Жіноче тіло на 30% більше «страждає» від розтяжок, ніж чоловіче

Спадковий фактор

Якщо у роду по жіночій лінії існує схильність до розтяжок, швидше за все і вас це не мине. Але при правильному догляді за своїм тілом ви можете уникнути утворення розтяжок. Якими засобами і способами краще скористатися, щоб отримати найефективніший результат – попередити чи позбутися розтяжок – ми розповімо далі.

Гормональний дисбаланс

Гормональний дисбаланс може відбуватися у будь-якому віці, і стосується як чоловіків, так і жінок. Спровокувати гормональний збій може прийом сильнодіючих препаратів, наприклад, імуномодуляторів, до складу яких входять глюкокортикоїди, протиалергічних препаратів проти астми або для зняття симптомів запалення суглобів, а також стероїдних гормонів.

Варто не забувати, що захворювання ендокринної системи призводять до порушення роботи всього організму і утворення розтяжок. Найнебезпечніше, що симптоми цих хвороб можуть зовсім себе не проявляти тривалий час, або виражатися незначними проявами, яким в повсякденному житті люди не надають особливого значення. Симптоми гормонального збою часто схожі з симптомами інших захворювань, наприклад:

  • різка зміна ваги (ожиріння або схуднення);
  • перепади артеріального тиску;
  • швидка стомлюваність, постійна сонливість (при наявності нормального 8-ми годинного сну), погіршення пам’яті;
  • підвищена пітливість, різкий перепад температури тіла, тремтіння рук, раптове відчуття жару;
  • часте і рясне сечовипускання, набряклість, відчуття постійної спраги;
  • судоми.

Перераховані вище симптоми, навіть у сукупності декількох, не вказують зі 100% вірогідністю на наявність порушень з боку ендокринної системи, але їх наявність — серйозний привід звернутися до лікаря-ендокринолога (або терапевта – він видасть направлення до профільного лікаря), який у ході детальної діагностики зможе підтвердити або виключити наявність ендокринних захворювань, таких як цукровий діабет і запалення щитовидної залози, та призначить, якщо потрібно, лікування. На Покупоні ви знайдете знижки на обстеження та аналізи в найкращих клініках вашого міста.

Своєчасна консультація лікаря допоможе уникнути серйозних проблем зі здоров'ям
Своєчасна консультація лікаря допоможе уникнути серйозних проблем зі здоров’ям
Акції
Обстеження у ендокринолога в «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-56%
690 грн
299.0 грн
Обстеження в ендокринолога в «Академія здоров'я»
Київ, Спаська вулиця, 5
-63%
530 грн
259.0 грн
Показати всі
20 акцій

Різка зміна ваги

Людське тіло можна порівняти з повітряною кулькою. Коли вона довгий час знаходиться у надутому стані, то набуває конкретної форми, і коли її різко намагаються здути, що з нею відбувається? Правильно — вона стає млявою та негарною. Тому уникайте різкого схуднення, робіть це поступово за допомогою збалансованих дієт, розвантажувальних днів та фізичних навантажень, використовуючи паралельно допоміжні косметичні засоби, про які ми розповімо далі.

Різке схуднення призводить до виникнення розтяжок та в'ялої шкіри
Різке схуднення призводить до виникнення розтяжок та в’ялої шкіри

Читайте також: Ефективні вправи для схуднення

Але розтяжки (ефект смуг) з’являються і в протилежному випадку, коли м’язова маса стрімко нарощується. Тому, рекомендуємо правильно підходити до силових тренувань, спортивного харчування, і не нехтувати методами догляду за шкірою.

Акції
Показати всі
5 акцій

Вагітність

При вагітності в організмі жінки порушується природний процес синтезу колагену і еластину — саме вони роблять шкіру пружною і «гумовою». При відсутності нормального синтезування білків шкіра стає тонкою та втрачає еластичність, внаслідок чого на тілі утворюються стрії. Але якщо вдалося уникнути розтяжок під час вагітності — не розслабляйтеся, тому що вони можуть з’явитися після пологів, коли тіло починає набувати колишню форму.

Розтяжки при вагітності – результат відсутності нормального синтезування білків
Розтяжки при вагітності – результат відсутності нормального синтезування білків

Післяпологові розтяжки найчастіше атакують живіт, стегна і верхню область ніг. Засмутить поява розтяжок також на сідницях і грудях. Що робити, щоб цьому запобігти, як позбутися смуг, які уже з’явилися, і якими засобами можна прибрати стрії на шкірі ви дізнаєтеся далі у нашій статті.

Як позбутися розтяжок у домашніх умовах?

Перед тим як намагатися усунути розтяжки, не має значення в якій зоні — на животі, стегнах, ногах, сідницях чи грудях — потрібно розуміти, чим свіжіші стрії, тим легше і реальніше від них позбутися. Залежно від ступеня тяжкості з розтяжками можна боротися як у домашніх умовах, так і за допомогою салонних процедур і апаратних методів.

Косметологічні засоби

У сучасній косметології існує величезний вибір засобів по догляду за тілом у боротьбі з розтяжками — різноманітні креми, лосьйони, мазі, масла, ампули, живильні сироватки. Засоби, в основі яких лежить гіалуронова кислота, роблять шкіру еластичною і підтягнутою. Кращі засоби з цієї серії: «Stretch Mark Fighter», «Firming Body Cream», «Anti-Stretch Mark Cream», «Beautiful Belly Oil» «Vichy», «Mangosteen», «SlimWax», «Pasje» з екстрактом готу кола , який активно сприяє відновленню шкіри. Також можна готувати бальзам самостійно: кокосова олія, олія ши, вітамін Е (сприяє пружності та еластичності шкіри) з ефірними оліями – наносити на чисте тіло 1-2 рази на день.

Під час вагітності потрібно особливо уважно вибирати косметичну продукцію від стрий. У цей період якнайкраще підійдуть засоби без різких запахів, на основі вітамінно-мінерального комплексу та олій.

Креми від розтяжок для вагітних: 

  • «Weleda».
  • «Avent».
  • «Sanosan mama».
  • «Бепантен».
  • Масло «Джонсонс Бебі».

Народная медицина

Що стосується народної медицини, слід звернути увагу на масло какао, оливкове, мигдальне, масло ши і масло з абрикосових кісточок. Вони самим натуральним чином наповнюють епідерміс вологою і допомагають її утримувати в тілі, добре впливають на еластичність шкіри. Можливо, назавжди від розтяжок ви не позбудетеся, але регулярно користуючись цими засобами, ви зможете знизити ризик утворення рубців і стрий.

Особливістю застосування народних і косметологічних засобів є те, що у помірній кількості (щоб не проникати в кровотік) вони абсолютно нешкідливі для вагітних і годуючих жінок.

При вагітності потрібно звертати увагу на компонентний склад косметичних засобів
При вагітності потрібно звертати увагу на компонентний склад косметичних засобів

Щоб лікування косметичними засобами у домашніх умовах було ефективним, дотримуйтесь трьох простих правил:

  • Користуйтеся обраним вами засобом регулярно, без перерв.
  • Наносьте засіб на шкіру масажними рухами по 3-5 хвилин.
  • Кожні півроку міняйте засіб на інший.

Важливо пам’ятати! Домашні засоби працюють поверхнево, і допомагають лише замаскувати розтяжки або запобігти появі нових, а також підтримують шкіру у тонусі. Якщо ви рішуче налаштовані позбутися розтяжок, варто звернутися до більш серйозних методів і способів.

Салонні процедури: що допомагає проти розтяжок

Хімічний і механічний пілінг

Хімічний пілінг — це сучасний і безпечний метод, який широко використовують у західній практиці. Суть його полягає у нанесенні концентрованої кислоти на шкіру, яка очищає верхній шар рубцевої тканини і стимулює ріст здорової шкіри. У косметології хімічний пілінг використовують також для видалення розтяжок на обличчі і шиї, які утворилися внаслідок порушень ендокринної системи. Причому останнім часом процедура хімічного пілінгу на обличчі і зоні декольте стає все більш популярною навіть при відсутності розтяжок, так як вона підвищує тонус шкіри і вирівнює її рельєф. Зараз хімічний пілінг вже став звичною частиною догляду за шкірою обличчя та декольте, адже обличчя — наша візитна картка, і кожному хочеться щоб вона була без вад. Спробувати процедуру можна в будь-який зручний для вас час, ще й скористатись акціями, які ви знайдете на Покупоні.

Механічний пілінг — дермабразія або шліфування, має більш глибокий вплив на шкіру і вважається більш результативним.

Механічний пілінг створює глибокий вплив на розтяжки
Механічний пілінг створює глибокий вплив на розтяжки
Акції
Карбоновий пілінг обличчя та шиї у «TOP Laser»
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-50%
1000 грн
499.0 грн
Пілінг для обличчя в кабінеті «Dr.Manvelova»
Київ, Валерія Лобановського проспект, 144
-46%
700 грн
409.0 грн
Показати всі
52 акцій

Під час процедури механічного пілінгу використовується апаратний брашинг або спеціальний наждачний папір. Пілінг брашингом допомагає очистити шкіру за допомогою спеціально підібраної насадки під товщину і тип шкіри. Примітно, що західні косметологи вважають за краще частіше використовувати метод з використанням косметологічного наждачного паперу для більш інтенсивного впливу.

Лазерна терапія

Видалення розтяжок лазером полягає у тому, що промінь робить мікроотвори у шарах дерми, цим активуючи ріст молодих клітин, що наростають поверх старих розтяжок, не впливаючи при цьому на епідерміс. Лазер налаштовують так, що процедура проходить безболісно і ефективно. На сайті Покупон ви знайдете лазерну шліфовку рубців і розтяжок зі знижкою.

Лазерне видалення розтяжок
Лазерне видалення розтяжок
Акції
Лазерне шліфування рубців та розтяжок у «TOP Laser»
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-50%
1200 грн
599.0 грн
Показати всі
1 акцій

Згубний вплив лазерної терапії на жінок у положенні не було науково доведено, але використовувати лазер вагітним як спосіб боротьби з розтяжками не рекомендують. 

Плазмоліфтинг

Це відносно молодий, але ефективний метод, який широко застосовують в анти-ейдж косметології для омолодження шкіри, а також у трихології від випадіння волосся. Суть його полягає в тому, що людині роблять інвазії плазми, отриманої під час центрифугування її власної венозної крові, в рубець, після чого розтяжка звужується, а шкірний покрив світлішає і стає однотонним. 

Щоб досягти найкращого ефекту і стійкості результату, потрібно в середньому 3-4 процедури з інтервалом 7-10 днів, але тривалість лікування фахівець визначає для кожного індивідуально.

Плазмоліфтінг ефективно видаляє застарілі розтяжки
Плазмоліфтінг ефективно видаляє застарілі розтяжки
Акції
До 3 сеансів плазмоліфтингу в «Осокор Медікал»
Київ, Бориса Гмирі вулиця, 9В
-60%
2500 грн
1249.0 грн
До 5 сеансів плазмоліфтингу в центрі TOP Laser
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-72%
1500 грн
799.0 грн
Показати всі
4 акцій

Хірургічне втручання

Цей радикальний метод виправданий у тих випадках, коли розтяжки займають велику площу тіла, присутній надлишок в’ялої шкіри і підшкірно-жирового шару. Метод полягає у видаленні ділянки шкіри, на якому знаходяться старі розтяжки, і накладанні на цьому місці косметичного шва. Якщо площа видалення немаленька — роблять пересадку частини шкіри з іншої ділянки тіла. Цей спосіб дорогий, але дає 100% ефективності.

Що робити для профілактики розтяжок?

Кардіонавантаження сприяють відмінній циркуляції крові та стрункості. Виконання вправ хоча б по 20 хвилин на день зовсім скоро вас приємно здивує. Для тих хто давно мріє вдосконалити своє тіло за допомогою силових тренувань, кардіонавантажень або запальних танців, але ніяк не наважується, поспішаємо повідомити про вигідні акції, які надає Покупон на абонементи до тренажерного залу, фітнес-клубу, або танцювальної школи.

Акції
До 3 місяців тренувань в «Tiger Fitness»
Київ, Івана Дьяченко вулиця, 20А
-41%
680 грн
399.0 грн
Відвідування тренажерного залу в «Atlant GYM»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 46Б
-51%
800 грн
559.0 грн
Показати всі
17 акцій

Вода добре впливає на виведення з організму шлаків і токсинів, зволоження шкіри, тому намагайтеся вживати щонайменше 1,5-2 літри на день. Краще пити очищену – покупну мінеральну без газу, бутильовану або з-під крана, але тільки в тому разі, якщо ви поставили хороший фільтр.

Тіло людини приблизно на 72% складається з води, і крім необхідних 1,5-2 літрів води на день, шкіра потребує додаткового живлення і зволоження. Для живлення і профілактики розтяжок відмінно підійдуть мигдальна, оливкова, і олія абрикосових кісточок. Щоб шкіра залишалася пружною і красивою, для зволоження потрібно правильно підібрати засоби для догляду за тілом за вашим типом шкіри.

Дотримання правил збалансованого правильного харчування допоможе не тільки вберегти тіло від розтяжок, а й зберегти фігуру і поліпшити загальне самопочуття. 

Читайте також:
Правильне харчування – запорука здорового життя
Про заняття в тренажерному залі – правила для початківців
Як правильно робити планку
Як прибрати живіт: способи, які допоможуть

Пам’ятайте, що краще попередити розтяжки, і провести корисну профілактику, ніж лікувати наслідки. Якщо у вас залишилися запитання – ставте в коментарях, із задоволенням відповімо.

8 коментарів
  • Рита

    Я думала, что практически все знают, что от растяжек не избавить, но их можно существенно уменьшить, что и видно не будет только благодаря спорту и массажу.

  • Оля

    Процедура избавления от растяжек оч длинная, пробовала избавиться от растяжек на ногах домашними средствами (не очень эффективными наверное) результат не был виден, может поначалу мне казалось что вроде как помогает, но видимо это всего лишь было моим самовнушением.

  • Юля

    Да уж, эта эстетическая проблема почти никого не обходит стороной. Не скрою, и у меня они есть, не много и не сильно заметны, но это у меня еще детей нет. Как говориться, дальше-хуже. У моей мамы появились после родов (больше 20 лет назад) и вес лишний есть. Соответственно здравствуй растяжки! Она пробовала различные кремы и масла, но результата ноль. Новых не появилось (возможно из-за стабильного ее веса, или средства поспособствовали) но и старые никуда не делись вообще. Единственное, что ей помогло, более менее, избавиться от этой косметической неприятности – лазерная шлифовка. Не скажу, что результат идеальный и растяжек как и не было, но изменения есть, достаточно значительные. Более молодые и не большие растяжки пропали, а старые и глубокие стали менее заметны. Конечно стоят такие процедуры не дешево, а если участков достаточно много, то очень даже приличная сумма за сеанс выходит, и сеансы нужно проходить совсем не один раз. Так что скажу, что избавиться от них или сделать их почти не заметными – реально, но затратно. Занимаемся спортом и следим за телом, чтобы потом не разгребать)

  • Алина

    Появление растяжек,это все-таки особенность организма, у кого-то есть, у кого-то нет. Зависит от состояния кожи, эластичности итд Но все-таки многим же даже в беременность удается предупредить растяжки, при помощи различных косметических средств. Вообще,не вижу в них ничего страшного, хотя порой внешне выглядит совсем не очень и если эстетически не устраивает,наверное имеет смысл обратиться к косметологу.

  • София

    А можно принять растяжки как свою особенность и не париться))) тем более если они не сильно заметные и не выглядят прям совсем ужасно
    У меня с подросткового возраста небольшие растяжки, я когда-то переживала, а сейчас как-то все равно на них… Не вижу смысла тратиться на их удаление, мы, женщины, и так кучу денег тратим на тюнинг внешности, лучше лишнюю копейку на путешествие отложить или на саморазвитие

  • Нина

    Статья не полностью правдива! Могу поспорить, что никакой крем не поможет от растяжек, даже от только появившийся. Растяжки возможно уменьшить в домашних условиях только спортом и питанием, но не убрать. Вот именно если убрать – то это только внешние аппаратные процедуры.

  • Евгения

    Поделюсь тем, что у меня растяжки очень долго исчезают на коже, это только постоянные тренировки и движение поможет. Я просто пару раз поправлялась резко и в итоге растяжки светлые очень быстро проявлялись на коже, вот и с тех пор занимаюсь регулярно физ упражнениями с нанесением специального крема от растяжек и упругости кожи,, правда после него кожу буквально в мороз бросает, но красивые и стройные ноги все же важнее.

  • Леся

    Действительно растяжки очень не эстетично выглядят….хотя бывают разные случаи, но даже почти незаметные вызывают внутренний дискомфорт. К сожалению, мало, кто избегает этой напасти. Не сказать,что сильно страдаю от них, но тоже есть. Пока ни к каким процедурам не прибегала.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *