Як обрати намет для походу в Гімалаї і пікніка в лісі

Намет — «друга шкіра» для захисту від негоди під час походів.

Розповідаємо, як вибрати намет для пікніка, походу в сосновий бір і тижневого виживання без даху над головою.

Акції
Від 1 ночі у «Біля річки» у Кам'янці-Подільському
Кам'янець-Подільський (Хмельницька область), Онуфріївська вулиця, 5
-37%
1150 грн
799.0 грн
Показати всі
1 акцій

Наметове роздолля — параметри для вибору

Ваші батьки і діди, збираючись в похід, брали з собою важкі брезентові намети. Їх тканина не прогиналася під вагою снігу, але важчала десятикратно, варто було тільки піти дощу. 

Цей туристичний артефакт сьогодні відійшов у небилиця, пластмасовий світ переміг і тепер намети роблять з синтетичних волокон. Легкі, надійні, практичні, тільки не будь-яка для кожного завдання підходить. 

Базові вимоги до наметів

Для походів в далекі і екстремальні загули основний фактор — надійність матеріалів та їх ремонтоспособность. Дуги зі скловолокна при перегині ремонтувати складніше, хоч вони куди дешевше і легше алюмінієвих. 

В ідеалі намет має рівні дуги, без вигинів і зазорів, просто рівна труба. Їх найлегше лагодити при поломці — перев’язати ізолентою, вирівняти або зв’язати мотузкою, щоб перечекати ще одну штормову ніч. 

Яскраві кольори потрібні для експедиційних і туристичних наметів — так їх легше виявити і не втратити маленьку точку серед лісових стовпів вишукуючи загубилися туристів з вертольота. 

Мисливські намети повинні мати забарвлення хакі темно-оливкового кольору для весняної хащі, темно рудого хакі для осіннього листяного лісу і білого для сніжної тундри. 

Вага палатки — питання відносне. Розсікаючи на Шевроле можна легко дотягнути до місця ночівлі намет на 8 — 9 кг, у вигляді ручної поклажі нести намет вагою в 7 кг буде складніше, але якщо правильно упакувати рюкзак то і не таке можливо. Оптимальна вага намети для походу на двох — до 3 кг. Гірські намети повинні бути легше 4 кг на людину.

Інше питання — місткість самої намети і розташування тамбурів для організації персональних комор. Ситуативний фактор, розглянемо на прикладах.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Показати всі
83 акцій

Різновиди наметів для дикої природи і відпочинку

За якими критеріями потрібно вибирати палатку?

Якщо ви не націлені на перехід перевалу Дятлова по другому разу, то вимоги до намету будуть на рівні «Легка, зручна, міцна». 

Кемпінговий намет для виходу на пікнік біля саду

Як обрати намет

Уявімо сцену. 

Двоє зі скриньки, Паша і Олена — студенти-біологи, регулярно виїжджають в походи на хвойні ліси місцевої гаї, що за 2 км від будинку. Спів біля багаття і споглядання нічного неба допомагає їм знайти внутрішній спокій.

Доїхати до лісу можна за 2 години, хвилин 40 з яких це поїздка на червоній гілці метро до Червоного Хутора, а решта — пішки. Отже, забрати вони можуть по 7 кг корисного навантаження на кожного.

Погодні умови — літній відпочинок, вночі температура падає до 22 градусів, але Паша і Лена обзавелися широким спальником на двох і не замерзнуть. 

Який намет підійде для парочки? 

Легка, до 3 кг щоб взяти з собою побільше речей і не втомитися дорогою до точки призначення, на двох чоловік, без особливих вимог до ширини. 

Призначення брезентового Хріна — одноразова ночівля під зірками, вміщення нехитрого скарбу з їжею і одягом, поки господарі гуляють по лісі і збирають паливо для шашлику. 

Як обрати намет для походу

Отже, невелика кемпінговий намет на 120 x 190 x 135 см з каркасом зі скловолокна послужить як не можна до речі. Фібергласові кемпінговий намет -дешева,невибаглива і зійде для відпочинку на легкої хвойної підстилці з опалого ялинових голок. Вистачить на два сезони активного використання, але більше від неї і не потрібно. 

Двомісний намет знадобиться на лісовихе похіди і не підійде для сімейного відпочинку. Якщо ви хочете виїхати сім’єю на природу, то зверніть увагу на тентові навіси з автоматичним розкладанням.

Намет для відпочинку на морі

Якщо ви плануєте проводити на сонці більше 5 годин, то зверніть увагу на переносні пляжні тенти. Вони легкі, зручні, дозволяють організувати тінь і захист від вітру. 

Для більш тривалого відпочинку і ночівлі на море з наметом підбирайте портативне житло за такими критеріями — обтічний корпус, передбанник, одношарова тканина, довгаста форма. 

Намет для риболовлі далекого прямування 

Як обрати намет для походу на пікнік в лісі

У походах на далекі дистанції потрібно захопити з собою цілий обоз: прожиток, аптечки, посуд, інструмент, брезент і сам намет. 

Сцена 2. 

Четверо бойових бороданів зібралися на тиждень до річки, але не на вилов магазинного окуня, а випас диких товстолобиків біля годівниці. Річка пробігає через листяний ліс, поруч розташовано кілька добре прострілює галявин — ідеально для залягання на сім днів. 

Точка зльоту лісових «ведмедів» знаходиться в повному Мордор — зв’язку немає і не буде, до найближчого магазину пішки йти 20 км, добираються ногами через обласні електрички. Прогноз погоди віщає, що в регіоні будуть легкі дощі, бурхливий вітер і температура впаде до 18 градусів. 

Некислі, які зручності тут можна вивудити?

Призначення намети — захист від дощу, вітру, кровосисних комарів, кров для чотирьох чоловік і спорядження, базовий комфорт далеко від дому і зручність для проживання на тиждень.

Кожен бородань захоче собі окремий кут для нехитрого схрону — потрібен окремий тамбур, щоб не заважати іншим побратимам по виживанню. 

Інший момент — сон і відпочинок, сакральна цінність. Щоб не порушувати дрімоту іншим учасникам експедиції потрібні роздільні виходи з намету, тоді не доведеться ходити по головах і вранці все будуть в гарному настрої. 

Як обрати намет для походу на пікнік

Широка намет на чотирьох кемперов гармонійно вмістить ще і спорядження, так, що його можна буде приховати від голодних очей. Тканина проти москітів не дозволить носатим прогризти собі притулок в нервах сплячих а поліестерове покриття вбереже від дощу. 

Акції
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням у Пацьорка біля Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-35%
5200 грн
3379.0 грн
Показати всі
24 акцій

Як вибрати намет для туризму та екстриму

Окей, ви зібралися не просто «в Мордор на природу», а підкорювати вершини та джунглі з температурами від 35+ до -20. 

Спеціально для таких категорій створюються альпіністські, штурмові і експедиційні намети — вузьконаправлене спорядження для одного завдання.

Екстремальні намети витримують пориви вітру, град, проливний дощ, а при наявності сніжної спідниці так цілий снігопад.  

Розглянемо характеристики та вимоги до наметів.

Подорож в гори

Чим далі в екстрим, тим більше вимог до койко-місця для відпочинку. Взбіранія на вершину вимагає використання альпіністських наметів, рідше — штурмових.

Гірські намети оснащують дугами для фіксації з укріпленого алюмінієвого каркаса або посиленого скловолокна. В горах просто дикою холод — температура може спокійно падати до -20 за ніч, так що виробники не мудруючи лукаво роблять їх з щільних матеріалів. 

Звідси і вагу намету, але укріплений каркас варто того. На висоті 700 м над рівнем моря вітри дмуть нещадно, карпатським відпочиваючим це знайомо. 

Оптимальна форма високогірній намети — обтічний, посилений дугами купол і з додатковий камерою-передбанником для створення температурної і повітряної подушки між усипальницею і зовнішнім світом. 

Гарний намет для пікніка

Оптимально, коли вхід оснащений вітрозахисними бар’єрами, для збереження тепла всередині самої намети. Якщо обмести краю снігом, вийде зиккурат зі стійкістю до продування знизу. 

Купити намет для пікніка

У двокамерному наметі знайдеться місце для сну і спорядження — НЕ здує, що не засипле, вистачить місця щоб спокійно пообідати і розігріти їжу в передбаннику на газовому примусі.

Вентиляційні отвори в наметі будуть необхідністю — повітря на висоті дуже розріджене, дихати їм складно, а вночі волога з повітря, що видихається конденсується кристалами льоду. Поліестерове покриття затримує сонячні промені, а поліуретанове напилення забезпечує стійкість до вологи.

Брати в гори намет зі стійкістю покриття нижче 5000 мм водяного стовпа — погана прикмета, до промокання спорядження. Для днища намети вимоги не такі суворі — від 4000 мм водяного стовпа. Виробник завжди вкаже цей параметр в описі товару. 

Правило додаткового тамбура для гірських наметів ніхто не скасовує.

Використовувані для виготовлення наметів матеріали не ликом шиті, перевірка, пошиття та виробництво коштує грошей. Тому цінник на хорошу гірську намет порівняємо з тими ж горами — за 8 тис грн муха не злітав, тільки лапкою ворушить. 

Намет для риболовлі та проживання в джунглях

Умови — постійно висока вологість 

Кращій намет для пікніка

Звертайте увагу на тип швів — проклеєні найбільш стійкі до вологи. Показник 3000 мм водяного стовпа говорить «Цей намет витримає дощ, але не лютий злива». Антимоскітна сітка — обов’язковий пункт для риболовлі, бажано брати намет з подвійним тамбуром.

Намет для походу
Акції
Від 1 ночі з басейном в «Forest Camp»
Мигово (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-34%
5500 грн
3799.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «Forest Camp»
Мигове (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-48%
7800 грн
3999.0 грн
Показати всі
66 акцій

На практиці, це щось на зразок Vango Soul 300 Treetops — навіть на одного вона буде зручною: для підгодовування, радіоприймача і одягу залишиться ціла прірва місця.

Поїздка в далекі ліси це завжди випробування. 

А яку намет для відпочинку обрали ви і чому?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *