Як навчитись гарно говорити: ораторами не народжуються – ними стають

Славетний давньогрецький оратор Демосфен не одразу досяг фантастичних успіхів на своїй професійній ниві. До того, як прославитися та залишити своє ім’я в історії, йому довелося пройти довгу дорогу, невтомно працюючи над недоліками мовлення.

Дійсно, аби навчитись гарно говорити, потрібно прикласти певні зусилля з подолання страху перед публікою, побороти невпевненість в собі, по-справжньому хотіти переконувати, об’єктивно оцінювати власні помилки та не боятись складнощів. Але як досягти вершин майстерності? Про це ми й поговоримо в нашій статті.

Основи мистецтва красивого мовлення 

Поповнюйте словниковий запас 

Чим багатше ваша мова, тим більше можливостей ви отримуєте для побудування красивого, грамотного, сповненого сенсу мовлення. 

Як розширити словниковий запас? Читати художню та спеціальну літературу, словники, спілкуватись з грамотними та начитаними людьми, дивитися якісне кіно, вивчати іноземні мови. Книги різноманітних жанрів та напрямків можна придбати на Покупоні, де вони продаються за приємною ціною з вигідним кешбеком.

ораторське мистецтво

Книги – не єдине джерело багатого словникового запасу. Аби поповнити його, ви можете слухати аудіокниги, лекції, семінари і майстер-класи талановитих ораторів, відвідувати театри. На жаль, сьогодні чимало людей нехтують знайомством з класичними взірцями грамотного і красивого мовлення, однак без цього добитися успіхів в риториці та навчитися гарно розмовляти самостійно практично неможливо.

Важливо: словниковий запас потребує не тільки поповнення, але й регулярної чистки. Якщо ви бажаєте розмовляти красиво, вам необхідно позбавлятись розповсюджених нині слів-паразитів. Це буде не просто. Вам доведеться постійно слідкувати за тим, що ви кажете, але тільки ретельний самоконтроль допоможе очистити мову від словесного сміття й зробити її більш усвідомленою. 

Долайте свій страх! Спочатку буде страшно та незручно, але з часом ви навчитесь переступати бар’єр із побоювань та невпевненості й, можливо, навіть зрозумієте, що виступи перед аудиторією – це ваша пристрасть!

Ходіть на тренінги 

Один з кращих способів чомусь навчитись – поспілкуватися та запозичити досвід компетентного викладача, коуча, спікера, професіонала своєї справи. Серйозних результатів в ораторській майстерності можна добитися й самостійно, але такий шлях може виявитись довшим та складнішим, ніж в тому випадку, коли ви довіритесь грамотному спеціалісту. 

тренінг з ораторського мистецтва

На шляху до освоєння ораторської майстерності сильний поштовх в потрібному напрямку можуть дати різноманітні практичні курси. Сайт Покупон пропонує низку акцій на тренінги з красномовства, сценічної мови і ораторської майстерності, що постійно оновлюється. На курсах ви можете у короткий термін опанувати ораторське мистецтво, опрацювати свої помилки та слабкі сторони, навчитись правильно розмовляти та грамотно доносити свої думки до оточуючих. 

Що дають професійні ораторські тренінги:

  • розробка артикуляційного апарату;
  • налаштування правильного дихання та постави, що дуже важливо при роботі з аудиторією;
  • зняття психологічних блоків та підвищення рівню стресостійкості; 
  • розширення словникового запасу; 
  • практика мовних імпровізацій; 
  • робота над правильним темпом розмови; 

У кожного викладача – своя методика й свої особливі вправи, але мета в них єдина: навчити вас вільно висловлювати свої думки та емоції, переконливо відстоювати свою позицію, впевнено триматися перед публікою й не боятися звучання власного голосу.

Як красиво і правильно розмовляти: навчальна література 

Якщо ви не можете відвідувати курси або вже відвідуєте їх, але потребуєте додаткової теоретичної бази, ідеальним варіантом для вас стане придбання тематичних книг, присвячених теорії та практиці риторики. Пропонуємо вашій увазі кращі взірці спеціалізованої літератури з ораторської майстерності: кожна з цих книг не тільки дасть їжу для розуму, але й закріпить вже наявні навички, допоможе подолати страх перед аудиторією та забезпечить багажом корисних прийомів. Топові книги з ораторського мистецтва можна придбати на Покупоні з вигідним кешбеком:

  • «101 совет оратору» Радіслава Гандапаса, топ-коуча, автора 9 книг та 14 фільмів з лідерства та ораторського мистецтва. В посібнику зрозумілою мовою пояснюється, як правильно підготуватися до виступу, як вести себе з аудиторією та не втрачати впевненості в собі.
101 порада оратору
  • «Впечатляющая речь. 51 подсказка оратору» Олександра Сударкіна – по суті книга-шпаргалка для оратора-початківця, яку корисно мати під рукою на випадок виступу. В ній зібрана 51 підказка від професійних спікерів в допомогу кожному, хто хоче навчитись сміливо спілкуватись з аудиторіє.
51 підказка оратору
  • «Камасутра для оратора» Радіслава Гандапаса – ще одна яскрава та докладна книга, яка допоможе позбавитись незручності під час публічних виступів та наповнить вас впевненістю та бойовим настроєм.
камасутра для оратора
  • «Блестящее выступление. Как стать успешным оратором» Андрея Сєднєва – наочний посібник з ораторської майстерності, заснований на вивченні успішних промов більш ніж 1000 сучасних спікерів. В книзі автор на різних прикладах розбирає найефективніші прийоми і методики побудування гарного мовлення та позбавлення від психологічних зажимів.
блискучий виступ
  • «‎Уверенность в себе и ораторское мастерство» Іцхака Пінтосевича. Кожний розділ книги забезпечений не тільки теоретичними побудуваннями й корисними порадами, але й практичними завданнями. Регулярно виконуючи запропоновані автором вправи, читач вже за місяць помітить зміни на краще: постійна практика додасть вам впевненості, красномовства та переконливості.
виступай
  • «Я говорю – меня слушают. Уроки практической риторики» тележурналистки Ніни Звєрєвої. Автор – справжній знавець своєї справи: вона не просто розповість вам, чому і як потрібно говорити, аби вас слухали відкривши рота, вона ще й поділиться професійними секретами та прийомами, пояснить, як розробити свій індивідуальний ораторський стиль і не вдарити в бруд обличчям перед найвимогливішою публікою. 
я говорю - мене слухають

Практикуйтеся, розмовляйте!

Неможливо добитися успіху в ораторському мистецтві без практики: теорія й накопичений багаж знань та слів мають властивість забуватись з часом за непотрібністю. Аби цього не відбувалось, постійно розмовляте: спілкуйтесь з людьми, говоріть тости кожен раз, коли підвертається випадок, беріть участь в дебатах та дискусіях, не бійтеся публічно відстоювати свою точку зору. Запишіться в дискусійний гурток, відвідуйте різноманітні заходи на кшталт нетворкінг-зустрічей та арт-сніданків, дізнайтеся, чи є в вашому місті можливість виступити з відкритою лекцією, на якій ви змогли б поділитися знаннями з вашої професійної сфери. 

спікер виступає

Корисні лайфхаки для практики ораторської майстерності 

Аби теорію було легше застосовувати на практиці, дотримуйтесь порад професіоналів риторики: візьміть будь-який текст, закресліть в ньому випадкові слова, а потім, читаючи, намагайтесь самостійно вставляти відповідні за змістом слова на місце закреслених. Ця вправа активізує ваш словниковий запас та навчіть правильно ним користуватись.

У вільний час також можна грати в просту гру, для участі в якій достатньо лише двох персон. Мета гри – навчитись пояснювати. Починати можна з відносно простих слів та термінів (іноді просте та звичне для всіх поняття навіть важче пояснити, ніж складне та вузькоспеціальне), а потім потроху переходити до більш складних. Головне – не лінуватись роз’яснювати те чи інше слово максимально докладно, та разом з тим так, аби слухач дійсно зрозумів, про що йде мова.

Корисною для розвитку словникового запасу та вміння простою мовою пояснювати поняття та терміни може стати гра «Аліас». Суть її зводиться до того ж, що й в попередній грі, але, на відміну від першої, «Аліас» передбачає командну працю та часове обмеження – за певний час потрібно встигнути описати якомога більше слів, а команда того, хто описує, повинна якомога скоріше відгадати кожне з них.

Навіщо це потрібно?

Навіщо вам красиво розмовляти, якщо ви не журналіст, актор, зірка, викладач чи політик? Хоча, в сутності, питання красномовства не повинне виникати взагалі, якщо ви просто товариська й комунікабельна особистість.

Ораторська майстерність – вміння, котре необхідно кожному практично щоденно. Вміння грамотно та чітко формулювати думки, навичка переконувати оточуючих в вірності тої чи іншої точки зору здатні допомогти в будь-якій ситуації: в дискусії з керівництвом, під час ділових перемовин, телефонного спілкування (особливо якщо ви працюєте в колл-центрі чи відділі продажу в компанії), з друзями чи в процесі пояснення складної задачі, яке ваша дитина принесла з школи в якості домашнього завдання. Добре поставлена мова потрібна всюди.

Тому, якщо ви бажаєте, аби красномовство та вміння грамотно розмовляти стали вашою візитною карткою, не соромтесь – практикуйтеся, говоріть, декламуйте, дискутуйте. Тільки за допомогою практики можна досягти успіху в такій нелегкій справі, як ораторське мистецтво.

Вам сподобалась стаття? З’явились питання? Не соромтесь – залишайте коментарі та діліться своїми думками з теми.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *