Сильно випадає волосся: причини і що робити

Часто можна почути, як хтось скаржиться на посилене випадання волосся. Наприклад, після розчісування щітка виглядає «пухнастішою», ніж зазвичай, або волосся лізе клаптями під час миття голови, прилипаючи до мокрих рук у великій кількості. Природне бажання в таких випадках – усунути проблему, і найчастіше це можна зробити, лише попередньо з’ясувавши, що її викликало. PokuponBlogTeam розібралася, які можуть бути причини надмірного випадання волосся, та як його лікувати. В якості приємного бонусу – знижки до 70% на процедури з лікування та відновлення локонів.

Акції
Відновлення волосся у студії «Compliment»
Київ, Академіка Каблукова вулиця, 25
-60%
2000 грн
899.0 грн
Електропорація у «Beauty-room by Dr. Ishchenko»
Київ, Туманяна вулиця, 15А
-75%
270 грн
129.0 грн
Показати всі
4 акцій

Причини випадання волосся

Найчастіше випадання волосся і крайня його форма – облисіння (алопеція) – пов’язане з віковими змінами. Однак і молодих дівчат і хлопців нерідко непокоїть незрозуміла втрата звичного об’єму шевелюри. Чому так відбувається? Залежно від ступеня виявленості, причини такого стану можуть варіюватися від найневинніших до серйозних, що вимагають термінового звернення до лікаря. Давайте розберемося, через що волосся може випадати або навіть лізти пучками.

Захворювання 

Нерідко корінь проблеми полягає у захворюваннях – будь-які патологічні зміни в організмі мають властивість позначатися на зовнішньому вигляді, у тому числі на густоті локонів. Серед хвороб, які провокують випадання волосся, вважаються:

  • Себорея.
  • Діабет.
  • Стригучий лишай.
  • Фурункульоз.
  • Мікоз.
  • Патологии печени и поджелудочной железы.
  • Аутоімунні хвороби.
  • Гормональні порушення роботи щитовидної залози.
  • Сильний грип або будь-яка інша ГРВІ, яка супроводжується високою температурою тіла, зокрема, інфекція, викликана коронавірусом. 
чому випадає волосся

Монодієта та авітаміноз

Зниження густоти локонів часто є наслідком незбалансованого раціону та неправильних дієт. Сильно лізе волосся у людей, які страждають на булімію, анорексію, у весняний період, коли вітамінів після зими не вистачає. Нерідко випадання волосся турбує жінок перший час після вагітності та пологів, а також у період годування груддю – організм недоотримує корисні вітаміни та мінерали, витрачаючи весь «будівельний матеріал» на дитину.

Дефіцит яких мікроелементів може спричинити проблему?

Це вітаміни групи В:

  • В3 (ніацинамід) – міститься у спаржі, мигдалі, петрушці, авокадо, ягодах та капусті.
  • В5 (пантотенова кислота) – його можна отримати з авокадо, цвітної капусти, горіхів, селери та часнику.
  • В6 – є в м’ясі птиці, насінні, помідорах, шпинаті та капусті.
  • В8 (біотин) – його організм отримує з бобових, грибів, капусти, помідорів, мигдалю та пивних дріжджів.
  • В12 (ціанокобаламін) – у великій кількості присутній у червоному м’ясі, субпродуктах, птиці, рибі та водоростях спіруліни.

Інші дефіцити, через які локони стають менш густими:

  • Брак заліза особливо вірогідний, якщо випадання волосся супроводжується втомою, головним болем, запамороченням, блідістю шкіри та холодними кінцівками.
  • Дефіцит вітаміну D є поширеним станом, особливо серед міських жителів. Часто проявляється загальною слабкістю, головними та м’язовими болями, нудотою, втратою апетиту та зниженням імунітету.
  • Брак лізину, амінокислоти, яка відіграє важливу роль у формуванні кісток і м’язів. Його дефіцит проявляється такими симптомами, як слабкість, втома, зниження концентрації, імунодефіцит, депресія. 
волосся лізе клоками

Читайте також:
Як розпізнати та підняти низький гемоглобін
Причини та методи лікування запаморочення
Як подолати головний біль
Набираємо вагу: дієта та вправи
Перевіряємо свій вітамінний статус

Акції
Огляд у трихолога і лікування випадіння волосся
Київ, Велика Васильківська вулиця, 32
-67%
400 грн
159.0 грн
Знижка на мезотерапію шкіри голови у «Neko»
Київ, Академіка Вільямса вулиця, 5А
-56%
0 грн
119.0 грн
Показати всі
4 акцій

Прийом ліків, хіміотерапія

Головними винуватцями можуть бути побічні ефекти лікування. Наприклад, через високі дози ліків від артриту, депресії та гіпертонії. Якщо ви помітили, що після прийому пігулок почало сипатися волосся, зверніться до лікаря – він відкоригує лікування.

До категорії медикаментів, що провокують випадання волосся клаками, належить хіміотерапія, що застосовується при раку. Суть такої терапії полягає в руйнуванні клітин, що швидко діляться, – не тільки уражених раком, але і волосяних фолікулів, тканин слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і кісткового мозку. В результаті коріння волосся стає випадковою жертвою терапії: одна з найдієвіших форм лікування онкологічних захворювань призводить до практично повного облисіння, хоч і не завжди.

Важливо регулярно, щорічно, проходити профілактичне обстеження. Адже рак виникає навіть у молодих, і з віком ризик онкологічних захворювань зростає.

причини випадіння волосся

Читайте також:
Що робити при відвищенному тиску
Симптоми та лікування депресії
Як позбавитися болей у суглобах

Гормони

Одна з найпоширеніших форм випадання волосся – андрогенна алопеція. Це генетично обумовлена ​​атрофія цибулин, пов’язана з надлишком чоловічих гормонів в організмі. Проявляється ослабленням волосяних фолікулів та зменшенням пігментації.

До цієї проблеми схильні як чоловіки, так і жінки. Сильна половина людства лисіє на маківці голови і в куточках чола, найчастіше після 40 років. Жінки також втрачають шевелюру з віком, але інакше: в області маківки та лобно-тім’яній зоні. Цього захворювання зазнає до 30% жінок віком близько 30 років, приблизно 40-50% – після 50 і до 75% – за межою 65 років.

причини облисіння

При сильному випаданні волосся варто здати аналізи на гормони та виключити андрогенну алопецію.

Акції
Пакети аналізів «Біохімічна панель» у «GenLab»
Київ, Драгоманова вулиця, 25
-60%
220 грн
89.0 грн
УЗД молочних залоз та щитовидки у «Гіппократ»
Київ, Вацлава Гавела бульвар, 4
-52%
1100 грн
525 грн
Показати всі
28 акцій

За умови підтвердження діагнозу лікар-трихолог призначить спеціальні засоби: косметичні сироватки для інвазивної мезотерапії або лікувальні препарати з міноксидилом у складі.

Міноксидил – судиннорозширювальний антигіпертензивний косметичний засіб, який є стимулятором зростання шевелюри. Курс лікування міноксидилом триває від 4 місяців до року, починати його краще на початкових стадіях облисіння. Перед його використанням необхідно проконсультуватися з лікарем, оскільки препарат підходить не всім і допомагає лише у 20-40% випадків.

Читайте також: 
Аналізи на гормони: які, коли і як правильно здавати
Принципи правильного харчування

Психосоматика

Ви здивуєтеся, але психосоматика – одна з причин послаблення фолікулів та алопеції. Сильне потрясіння призводить до психологічної та фізичної реакції, у тому числі у вигляді втрати волосся.

До стресу та подальших проблем з густотою локонів може призвести будь-яка подія або стан, який сильно б’є по ваших нервах:

  • Втрата близької людини, розлучення або страх її втратити.
  • Невпевненість у собі стосовно протилежної статі.
  • Нерозділена любов.
  • Страх засудження у суспільстві та багато іншого.
психосоматика як причина випадання волосся
Акції
Показати всі
35 акцій

Сезонне випадання волосся

Одна з найбільш невинних причин – банальна зміна сезону. Восени та навесні організм адаптується до нових умов; цей процес зачіпає майже всі системи – від імунітету до гормонального тла. Сезонне випадання рідко триває довше 1-2 місяців і зазвичай проходить саме по собі: за цей час відростають нові волоски, і об’єм у результаті особливо не змінюється.

? В нормі щодня ми втрачаємо близько 50-100 волосин. Перевірити інтенсивність випадання можна так: запустіть руку в шевелюру, затисніть пасма між пальцями і потягніть вниз легким ковзаючим рухом, нічого не смикаючи і не вириваючи. Якщо на долоні залишиться до 6 стрижнів – вам нема про що турбуватися, якщо більше – швидше за все, за день у вас випадає більше норми.

До якого лікаря звернутися, якщо випадає волосся

Якщо у вас не банальне сезонне випадання, розумно буде поставити питання, до кого звернутися, щоб вирішити проблему.

Терапевт

Насамперед, проконсультуйтеся з терапевтом: він скерує ваші пошуки у вірному напрямку. Швидше за все, у подальшому вам знадобиться консультація профільного спеціаліста (дерматолога, трихолога, ендокринолога, гінеколога, гастроентеролога), лабораторне (розгорнутий аналіз крові, гормони, панель анемії, вітамін D) та інструментальне обстеження. Завдяки Покупону пройти комплексну діагностику в кращих клініках вашого міста можна зі знижкою до 85% від цін у вихідних прайсах.

❗️ Важливо: обов’язково зверніться до лікаря, якщо вас турбує не просто велика кількість волосся на гребінці, а, наприклад, з’явилися залисини там, де їх раніше не було, або проділ став помітнішим, ніж зазвичай. Такі ознаки можуть свідчити про серйозні збої у гормональному тлі.

трихолог допоможе відповісти на питання, чому випадає волосся

Дієтолог

Якщо з’ясується, що причина порідіння шевелюри криється в неправильному раціоні, то вам прямий шлях до дієтолога. Призначена збалансована дієта повинна не тільки відрегулювати вагу, а й покращити здоров’я та загальний вигляд. Звертайтеся до професійних дієтологів, які індивідуально розпишуть програму харчування з урахуванням особливостей конституції тіла.

дієтолог розповість, як уникнути випадання волосся
Акції
Програма «Eximia body-контуринг» у «BG Lab»
Київ, Євгена Чикаленка вулиця, 20А
-61%
1300 грн
699.0 грн
Показати всі
6 акцій

Психолог

Якщо всьому виною психосоматика, необхідно усунути джерело стресу чи змінити ставлення до нього. Впоратися з цим самостійно часто буває складно, і в таких випадках краще звернутися за допомогою до кваліфікованого психолога. За статистикою, після курсу терапії у пацієнтів відзначається позитивна динаміка: на місці залисин з’являється пушок і згодом локони повністю відростають.

прийом у психолога

Крім лікування психосоматичних розладів, варто також пам’ятати про позитивні емоції та релакс. Відволікайтеся від проблем, балуйте себе чимось приємним. Наприклад, сходіть до спа-салону, або організуйте розваги на свій розсуд. А зі знижками Покупону ви завжди можете дозволити собі більше ?

Найефективніші салонні процедури проти випадання волосся

Оживити волосся, наситити його корисним коктейлем з вітамінів та біологічно активних добавок допоможуть лікувальні косметологічні процедури. Після них локони стають міцними, здоровими, слухняними та блискучими.

лікування волосся та шкіри голови

Мезотерапія

Інвазивна мезотерапія – одна з найдієвіших процедур для лікування волосся. Допомагає боротися з їх випаданням, ламкістю, сухістю та уповільненням росту. Суть методу полягає у механічному подразненні шкіри голови голкою та введенні спеціальних препаратів – мезококтейлів. Це запускає процеси регенерації шкіри голови та обміну речовин. Курсу з 10 сеансів зазвичай вистачає, щоб відновилося зростання і збільшився об’єм волосистої частини голови.

Акції
Знижка на мезотерапію шкіри голови у «Neko»
Київ, Академіка Вільямса вулиця, 5А
-56%
0 грн
119.0 грн
До 3 сеансів відновлення волосся з мезотерапією
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-53%
4750 грн
2199.0 грн
Показати всі
4 акцій

Кріотерапія

Кріотерапія – дає добрий ефект при різних видах алопеції. Метод заснований на застосуванні рідкого азоту та позитивному впливі холоду на організм. Показаний при сильній втраті волосся та нестачі живлення фолікулів.

Акції
До 5 сеансів кріоліфтингу у «Територія краси»
Київ, Академіка Палладіна проспект, 32/34
-75%
800 грн
399.0 грн
До 7 сеансів кріоліфтингу обличчя у We Сosmetology
Київ, Братів Зерова вулиця, 14Б
-82%
2400 грн
749.0 грн
Показати всі
6 акцій

Плазмотерапія

Ця процедура показана при випадінні, спровокованому себореєю, грибковим ураженням, а також при ламкості та сухості стрижнів. В основі плазмотерапії – приблизно та сама методика, що у мезотерапії, тільки замість лікувальних коктейлів використовується концентрат із тромбоцитів, взятих із крові пацієнта. Він активізує ріст волосся та зміцнює цибулини, головне розпочати лікування на початковій стадії облисіння, коли більшість фолікулів ще жива.

У крайніх випадках вдаються до хірургічного лікування та трансплантації шкіри з інших ділянок голови зі здоровими цибулинами.

Акції
До 5 сеансів плазмоліфтингу в центрі TOP Laser
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-72%
1500 грн
799.0 грн
До 3 сеансів плазмоліфтингу в «Осокор Медікал»
Київ, Бориса Гмирі вулиця, 9В
-60%
2500 грн
1249.0 грн
Показати всі
4 акцій

Правильний догляд за волоссям у домашніх умовах

Якщо зі здоров’ям все гаразд, і волосся не лізе пучками, то з проблемою випадання впоратися легше – достатньо відкоригувати домашній догляд.

Турбота за сезоном

На стан кучерів та волосяних цибулин впливають не лише внутрішні чинники, а й зовнішні, зокрема, температура та рівень вологості повітря.

Влітку ? на волосся згубно впливають ультрафіолетові промені, сухий вітер та купання в солоній та хлорованій воді. Щоб знизити ймовірність неприємних наслідків, виконуйте наступні рекомендації:

  • Носіть головні убори: вони захистять вас не тільки від сонячного удару, але й убережуть волосся від ультрафіолету.
  • Використовуйте сонцезахисні спреї для волосся (L’Oreal, Estel).
  • Не забувайте про активне зволоження: у цьому вам допоможуть спеціальні маски (їх варто застосовувати 2-3 рази на тиждень), шампуні та бальзами від сухості.
  • Пам’ятайте про важливість відновлювальних салонних процедур: ламінування, кератинове відновлення.
турбота про волосся

Взимку головним ворогом локонів стає холод ❄️? Перепад температур (наприклад, коли ви з теплого приміщення виходите на мороз, а потім назад) погано позначається на стані волосяних фолікулів, послаблює їх, унаслідок чого стрижні випадають. Дотримання простих правил допоможе уникнути неприємностей:

  • Обов’язково носіть шапку, навіть якщо здається, що не дуже холодно – цибулини волосків «вважають» інакше.
  • Феном користуйтеся на низьких температурах, щоб уникнути пересушування.
  • Уникайте шампунів глибокого очищення: вони змивають не тільки пил і бруд, але й захисний шар шкіри, роблячи його вразливим до зовнішніх факторів.
  • Використовуйте засоби для волосся, що не змиваються, аби вони не наелектризовувались і простіше розчісувалися – це знизить ризики появи ламкості і посічених кінчиків.

Читайте також: Як доглядати за волоссям у холодну пору року

Негативні фактори: усунути та мінімізувати

негативні фактори, які спричиняють випадіння волосся

Для того, щоб пасма не сипались, мінімізуйте такі негативні фактори:

  • Неправильно підібрані доглядові засоби для волосся. Переважно користуватися безсульфатними шампунями, які дбайливо очищають локони та шкіру голови.
  • Термообробка приладами для сушіння та стайлінгу: фенів, випрямлячів, прасок.
  • Складне агресивне фарбування, особливо із знебарвленням волосся порошками: подібних експериментів краще уникати або робити поетапно, використовуючи захист у вигляді косметики Olaplex, і тільки у кваліфікованого колориста.
  • Зачіски, що сильно стягують (особливо, якщо забуваєте розплітатися на ніч).
  • Куріння та зловживання алкоголем.
  • Недосипання та часті стреси.
  • Гормональні перебудови. Щоб баланс гормонів менше позначався на стані ваших локонів, у домашньому догляді використовуйте косметику, що зміцнює і відновлює (L’Oréal Professionnel, Kerastase, Nioxin, Londa Professional, Sebastian Professional, Aloxxi, Moroccanoil). Підтримати волосяний покрив на голові у гарному стані допоможуть також салонні процедури з акцентом на догляді та живленні.

Читайте також: Догляд за фарбованим волоссям

Масаж голови

У домашніх умовах надзвичайну користь можуть принести дерматологічні ролики та масажери. Їх вплив стимулює ріст волосся та кровообіг шкіри голови. Масаж можна робити і вручну:

  • Обидві руки запустіть у пасма.
  • Круговими рухами почніть масажувати шкіру.
  • Важливо не «чухати» маківку, а намагатися проминати шкіру, як це відбувається в класичному масажі тіла.
  • Масаж може тривати 3-5 хвилин, головне щоб був інтенсивним.
масаж голови як профілактика випадання пасом

Народні засоби від випадання волосся

З інгредієнтів, знайдених на кухні, можна зробити домашні маски. Такими народними засобами можна зупинити випадання волосся та прискорити зростання нових, міцних локонів.

? Яєчна маска для слабкого та ламкого волосся

Домашні яйця містять цілий набір вітамінів та мінералів, які допоможуть відновити вашу шевелюру. Візьміть кілька яєць та відокремте білки від жовтків. Білок можна пустити на безе, а жовтки змішайте з парою ложок касторової олії та соком половинки лимона. Розподіліть суміш рівномірно по шевелюрі (від коріння до кінчиків), замотайте шапочкою для душу і зверху – махровим рушником. Через 30-40 хвилин маску можна змивати. Повторюйте процедуру один раз на тиждень, і через місяць ви побачите ефект.

яєчна маска для волосся

? Лосьйон з кропиви для росту волосся

Зміцнюючі, поживні та антисептичні властивості кропиви відомі ще з давніх часів. Використовуючи засоби на основі соку кропиви, ви не тільки посилите ріст волосся, додасте їм здоровий блиск, але й позбавитеся лупи.

Для приготування лікувальної настойки необхідно 10 г свіжої кропиви та 100 мл спирту або горілки. Подрібніть кропиву на блендері до однорідної кашки та залийте спиртом. Есенцію необхідно зберігати 2 тижні, у темному місці у скляній пляшці із щільно закритою пробкою.

Перед використанням розведіть суміш водою (приблизно 50/50), щоб не обпалити шкіру голови і втирайте в коріння волосся. Таку маску можна залишити на ніч і наступного дня вимити з шампунем.

До речі, не обов’язково робити лосьйон самостійно. Можна також користуватися покупними гідролатами та рідкими екстрактами кропиви з аптеки або спеціалізованих магазинів натуральної доглядової косметики.

кропива як засіб лікування волосся

? Вітамінна бомба

Приготувати поживну маску можна на основі магазинного кондиціонера, трохи вдосконаливши формулу. Ви можете купити додатково необхідні компоненти та додати по кілька крапель у свій бальзам:

  • Вітаміни А та Е: забезпечують відмінний захист від негативного ультрафіолетового випромінювання та вільних радикалів. Косметика, що їх містить, прискорює регенерацію волосся.
  • Алое особливо корисне для сухих кучерів і чутливої, схильної до подразнень шкіри голови.
  • Колаген (рідкий в ампулах – можна знайти в аптеках та спеціалізованих магазинах) та олія авокадо. Ці два компоненти чудово відновлюють волосся і надають йому сяючого блиску.
  • Олія жожоба, гліцерин (дуже популярний бюджетний зволожувач) та олія каріте роблять прядки більш пружними та блискучими. Ці інгредієнти захищають стрижні від втрати води.
вітамінна маска для голови

?Нікотинова кислота

Нікотинка (ніацинамід, вітамін В3) допоможе швидко відростити втрачені пасма.

Ніацин:

  • Покращує кровообіг у шкірі голови, що сприяє насиченню фолікулів киснем та поживними речовинами;
  • Дає кератин-індукувальний ефект – посилює синтез кератину, дефіцит якого провокує ослаблення та витончення стрижнів;
  • Знижує втрату води і сприяє зволоженню ороговілих шарів шкіри.

Купуйте в аптеці нікотинову кислоту і втирайте вміст ампули щодня у корені волосся. Змивати її не треба. Після застосування цього методу вже за кілька місяців ви однозначно побачите результат.

нікотинова кислота відновлює ріст волосся

Маска з олією авокадо

Олія авокадо – визнаний засіб для відновлення ламких, сухих, пошкоджених пасом. У ньому міститься висока концентрація вітамінів B6, C, E, F, К, жирних кислот, фолієвої кислоти, лецитину та сквалену. Регулярне використання масок з основою з олії авокадо надасть вашим кучерям необхідне живлення, поверне здоровий вигляд, блиск та об’єм.

Для маски вам знадобляться базисні олії авокадо, мигдалю та фікусу, а також ефірні олії лаванди, евкаліпта та ромашки. Як приготувати:

  • Візьміть по дві чайні ложки кожної базової олії, змішайте їх і трохи нагрійте на водяній бані.
  • Додайте в суміш по 2 краплі ефірних олій і знову перемішайте.
  • Нанесіть маску на шкіру голови та пасма по всій довжині, замотайте волосся у рушник.
  • Тримайте її на локонах мінімум 3 години, а краще цілу ніч, для досягнення максимального ефекту.
  • Повторюйте процедуру щотижня.
маска з олією авокадо

Читайте також:
Як доглядати за волоссям
Зміцнюємо сухе та ламке волосся
Як прискорити ріст волосся

Випадання волосся – складна та гостра проблема для будь-якої людини. Але, впевнені, з нашими рекомендаціями ви успішно впораєтеся з нею. Діліться у коментарях власним досвідом боротьби із проблемою!

7 коментарів
  • Наталя

    пробувала все, але допоміг лише трихолог і дуже довге лікування ( треба одразу берегти волосся, без підліткових експериментів

  • Виктор

    Наконец-то нашла. Спасибо Вам. Для меня – это актуальная и весьма востребованная информация. Много полезного в статье, а главное без «водички».

  • Anastasiya

    Заметила, что больше стали лезть мои волосы только после того как стала на себе испытывать приступы ПА, это довольно неприятная штука, но теперь с должным уходом за волосами в домашних условиях и с позитивным настроем реально заметен эффект того что волосы практически уже и не выпадают. Пользуюсь удобной для моих волос расческой, чаще их расчесываю что бы избежать колтунов, ну и решила что пора завязывать с утюжком каждый день. Волосы сейчас намного стали лучше выглядеть.

  • Кира

    Согласна полностью за правильный уход, некоторые люди вообще впервые слышат про термозащиту, а еще некоторые, что она нужна при сушке феном. Это конечно печально, что люди про это не знают и не хотят знать, а потом удивляются, когда у них с волосами что-то не так.
    Мне когда-то парикмахер дала рецепт маски, весьма простой, но действующий, все ингредиенты покупаются в аптеке, кроме меда и яйца. Точно не помню рецепт, там была расторопша вроде, касторка и еще что-то.

  • Лиля

    Уже который раз слышу и читаю про никотиновую кислоту для волос, и скорее всего решусь делать с ней маски. Девочки, кто реально пробовал? Есть результат? потому что самая эффективная на мой взгляд маска с яйцом, медом и коньяком мне уже не помогает(((. волосы продолжают лезть клочьями((

    • Викуля

      Читала очень много отзывов и пробовала на себе – эффект ощущается, но если своих три волосины (я образно конечно :)) ), то не ждите сразу роскошную шевелюру, как с обложки. Восстановление волос – длительный процесс. а если еще и в домашних условиях – то будьте любезны делать это регулярно и комплексно). Лично я втираю никотинку из ампул в кожу головы массирующими движениями, но можно и добавлять в натуральные маски. ПРепарат наносится только на чистые волосы, от мытья к мытью (причем, желательно чаще, но при этом не наносите никаких бальзамов и масок на корни волос), и так в течение месяца, дальше перерыв (тоже месяц) и повтор. Только если вы раньше ее не использовали, попробуйте сначала одну ампулу и понаблюдайте за самочувствием. Если нету аллергии, головных болей или головокружения, тогда пользуйтесь дальше. В целом на голову хватает 2-х ампул. А еще никотиновую кислоту можно использовать в качестве антицеллюлитного средства в комплексе с обертываниями:).

  • Наталя

    робила маски з алоє, трохи краще, але все одно хочу до тріхолога та на мезотерапію

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *