Паморочиться в голові: причини, супутні симптоми, лікування і профілактика

Хто хоч раз відчував запаморочення, тому знайоме відчуття дезорієнтації, коли «земля йде з-під ніг», предмети навколо рухаються, в очах темніє, у вухах шумить… Чому може паморочитися голова, якщо не від успіху? На жаль, це одне з найпоширеніших проявів самих різних захворювань, і найбільш часто турбує людину в комплексі з іншими проявами. Розібратися в причинах виникнення цього симптома і способах позбутися від нього допоможе наша стаття.

Запаморочення: як це буває

Запаморочення – дуже поширений симптом, який турбує багатьох людей і займає «почесне» друге місце, віддаючи пальму першості головному болю. Стан зазвичай виникає раптово, ніби людину хтось штовхнув, і її різко «повело». Або раптом навколо неї по відчуттях починають кружляти предмети, і сама вона теж крутиться, немов тільки що зійшла з каруселі, на якій довго каталася. Такі прояви можуть тривати досить тривалий час – від декількох хвилин до години. Нерідко запаморочення проявляється у відчутті відсутності стабільності самої людини і навколишньої обстановки, предметів. Під час ходьби хворому здається, що він може втратити рівновагу і впасти. Часом симптоми посилюються настільки, що людина близька до непритомності і реально ризикує впасти, їй доводиться хапатися за предмети, щоб утримати рівновагу. 

Запаморочення

Супутня симптоматика

Запаморочення не є самостійним симптомом і тим більше окремим захворюванням, його супроводжують такі прояви:

  • Холодні кінцівки. 
  • Посилене потовиділення в руках, ногах або в усьому тілі (кидає в піт).
  • Відчуття паніки, нестачі кисню: важко дихати.
  • Терпнуть губи, обличчя, слабкість, нудота.
  • Нудить, можлива блювота.
  • Прискорений пульс, високий або навпаки, низький тиск.
  • Шумить у вухах, закладає вуха.
  • Темніє в очах.
  • Очі мимоволі сіпаються. 

Появі симптомів і їх посиленню сприяє:

  • Різка зміна положення тіла.
  • Рухи, пов’язані з обертанням головою, нахилами і підйомами тіла. Симптоми можуть з’явитися при закиданні голови назад або навпаки, при опусканні вниз, при повороті в ліжку з боку на бік.
  • Фіксація погляду на рухомих предметах.
  • Їзда у транспорті.
Запаморочення під чаз їзди у транспорті

Чому виникає запаморочення?

Симптом запаморочення може бути як нормою, так і результатом патологічних процесів в організмі. 

Варіант норми

Запаморочення є нормальною фізіологічною реакцією організму в таких випадках:

  • Коли «закачало» на швидких атракціонах, під час стрибків з висоти.
Атракціони
  • При сильному переляку, як результат дії гормонів адреналіну, норадреналіну і кортизолу, рівень яких підвищується при стресі.
  • Кисневе перенасичення (наприклад, під час занять дайвінгом).
  • При анемії (зниженому вмісті заліза в крові), що призводить до кисневого голодування тканин, а також головного мозку.
  • При надмірному захопленні дієтами і нерегулярному або недостатньому прийомі їжі, при цьому організм виснажується.
Дієти
  • Коли встаєш з ліжка або з положення сидячи. Якщо практично в кожному такому випадку постійно виникає легке запаморочення, варто задуматися, чи достатньо ви п’єте рідини. Якщо ви виключаєте зневоднення, то треба навідатися до терапевта і перевіритися на наявність проблем з серцем і судинами або невропатії – ураження нервів. Отримати консультацію фахівців зі знижкою допоможе сайт Покупон.
  • При вагітності і в першій половині терміну – як результат токсикозу, підвищеного або низького тиску, на пізніх строках – внаслідок залізодефіциту, який нормалізується тільки після пологів. У вагітних легкі короткочасні запаморочення вранці, при вставанні з ліжка не повинні викликати занепокоєння, особливо в першій половині вагітності. Якщо ж у вагітної раптом закрутилася голова на пізніх термінах (34-38 тиждень) на тлі високого тиску, то мова може йти про симптоми гестозу, така ситуація потребує термінової допомоги лікарів.
Запаморочення під час вагітності
  • Перед початком місячних у жінок – періодичні запаморочення як реакція організму на зміну гормонального фону. 
  • При клімаксі у жінок – гормональна перебудова, що приводить до перепадів тиску, які провокують запаморочення.
  • При надмірних психоемоційних навантаженнях (стресі, перевтомі, тривалій роботі за комп’ютером, емоційному вигорянні) – симптоми запаморочення можуть виникати ввечері, перед сном. Психосоматика – найбільш часта причина запаморочення у дітей і підлітків. Якщо немає ніяких інших проявів (шуму у вухах, блювання, порушення слуху), то стан поліпшується після налагодження режиму дня, відпочинку і прийому заспокійливих ліків.
Паморочиться голова у підлітка

Патологічні причини

У той же час, запаморочення іноді може бути сигналом розвитку різних хвороб і патологічних станів:

  1. Захворювання опорно-рухового апарату (остеохондроз, міжхребцева грижа), найбільш часто – в шийному відділі хребта, в ділянці потилиці, так як це викликає пережиму судин, що ведуть до головного мозку, і порушення його кровопостачання. Докладніше про те, як вирішити проблему з шиєю за допомогою вправ – читайте в нашій окремій статті.
Захворювання опорно-рухового апарату

2. Патології внутрішнього вуха: лабіринтит (недоліковане запалення у вушному лабіринті), хвороба Меньєра (крім нападів запаморочення супроводжується втратою слуху і захворюванням судин), вестибулярних нейронів (запалення вестибулярного нерва при відсутності проблем зі слухом і шуму у вухах).

3. Захворювання, які призводять до порушення постачання мозку киснем (гіпоксії): інсульт, ішемічна хвороба, тромбоз.

4. Вегетативно-судинна дистонія або ВСД, при цьому запаморочення супроводжується зниженим тиском, потемнінням в очах, сонливістю, загальною слабкістю.

ВСД

5. Захворювання органів шлунково-кишкового тракту (шлунка, печінки): організм не справляється з важкою їжею, відбувається отруєння, що супроводжується болем у животі, нудотою, блювотою і запамороченням. 

Якщо голова паморочиться відразу після їжі, то можливо у людини ранній демпінг-синдром – порушення функцій шлунка, коли їжа, не перетравлюючись, відразу потрапляє в кишківник. Кров у великому обсязі приливає до живота, а в області серця і головного мозку утворюється її дефіцит. Швидко зростає рівень цукру в крові, в результаті чого підскочує або падає тиск, організм реагує викидом гормонів, і людина відчуває симптоми високого цукру в крові: крутиться голова, нудить, слабкість, холодний піт. Демпінг-синдром часто (але не обов’язково) зустрічається у людей, які перенесли операцію на органах ШКТ. Для встановлення точного діагнозу слід звернутися до гастроентеролога.

Захворювання органів шлунково-кишкового тракту

7. Мігрень і розвиток доброякісного пароксизмального позиційного запаморочення (ДППЗ). Останнім найчастіше схильні люди похилого віку, жінки частіше, ніж чоловіки. ДППЗ характеризується короткочасними (не довше 1 хвилини) запамороченнями, що виникають при певному положенні голови.

Мігрень і  ДППЗ

8. Невроз: крім запаморочення спостерігається тахікардія, порушення сну, проблеми з диханням (відчуття задухи), у хворого трясуться руки, перепади температури тіла.

9. Напади панічних атак.

10. Онкологічні захворювання головного мозку.

11. Побічний ефект прийому лікарських препаратів.

Крім перерахованих захворювань медицина налічує ще близько 80 патологій організму, які супроводжуються запамороченням. Для визначення точного діагнозу потрібно комплексне обстеження, що включає не тільки вимір артеріального тиску (часто спостерігаються відхилення від норми), пульсу, але і вестибулярні проби, МРТ головного мозку, УЗД кровотоку в артеріях в області шиї, аудіометрія (дослідження слуху). На Покупоні є безліч пропозицій щодо медичного обстеження та діагностики зі знижкою.

МРТ

Шкідливі звички

Наявність згубних пристрастей створює безліч проблем для організму. Так, після алкоголю, куріння можуть виникати симптоми запаморочення.

Шкідливі звички

Куріння негативно впливає на роботу центральної нервової системи. Корінь зла – нікотин – порушує передачу нервових імпульсів у мозок, і сигнали, що виходять від зорового нерва, м’язів, піддаються блокування. Орієнтація курця в просторі порушується, в результаті паморочиться голова. 

Знайомі багатьом ознаки похмілля або отруєння алкоголем – людину трясе, хитає, нудить, сухість у роті, спрага, набряки – супроводжуються також і запамороченням. Поради, як позбутися наслідків п’янки (з ким не буває?) читайте в нашій статті

Самий вірний спосіб зняти неприємні прояви, пов’язані із згубними звичками, – кинути палити і зловживати алкоголем, про це ми розповідали в наших окремих статтях.

В яких випадках терміново викликати швидку?

  • Голова паморочиться більше години.
  • Хворий відчув запаморочення вперше, різко, крім того нудить, можлива блювота, сильно болить голова.
  • Хворий втрачає свідомість.
  • Виражена слабкість, тремтять руки і ноги, прискорений пульс, кидає в піт, відчуття задухи, немов не вистачає кисню, болить за грудиною.
  • Раптово виникло оніміння, зниження чутливості або слабкість в правій або лівій половині тіла, обличчя.

Така симптоматика свідчить про важкому стані хворого: потрібна термінова допомога медиків.

Коли терміново треба викликати швидку

Запаморочення: як лікувати, щоб позбутися?

Позбавлення від симптому запаморочення представляє собою комплекс заходів, спрямованих на лікування основного захворювання, і лише у разі правильної діагностики ці заходи будуть ефективними. Лікування включає кілька складових, які доповнюють одна одну.

Прийом ліків

Лікарські засоби призначає лікар, самолікування може бути не лише малоефективним, але і небезпечним для вашого здоров’я.

Цинаризин
  • Судинорозширювальні та антигістамінні засоби, спрямовані на поліпшення кровообігу, плинності крові: цинаризин, бетагістин.
  • Нейрометаболические стимулятори (ноотропи) – препарати, що покращують провідність нервів, що надають благотворний вплив на вегетативну нервову систему, що відповідає за регуляцію роботи внутрішніх органів, залоз, кровоносних і лімфатичних судин.
  • М’язові релаксанти призначають, якщо запаморочення викликано остеохондрозом і спазмами м’язів.
  • Гормональні препарати призначають у разі запаморочень, спровокованих гормональною перебудовою організму у жінок (клімакс) або порушенням менструального циклу.

Режим дня

Необхідно збалансувати фізичні та інтелектуальні навантаження, час сну і активності. Повинен бути організований певний розпорядок дня, який по можливості потрібно дотримуватися. Особливо це важливо для зростаючого організму, для дитини чи підлітка.

Правильне харчування

Дієта при запамороченні полягає в обмеженні споживання продуктів, підвищують тиск, що негативно впливають на серце і судини, надають збудливу вплив на нервову систему: кава, міцний чай, алкогольні напої, тютюн, соління (і просто занадто солона і гостра їжа), солодощі, шоколад.

Необхідно повністю виключити з раціону фастфуд, занадто жирну висококалорійну їжу. Замість цього потрібно підвищити споживання фруктів, овочів, молочних продуктів з низьким вмістом жиру – все це сприяє нормальній роботі органів шлунково-кишкового тракту.

Правильне харчування

Тренування вестибулярного апарату і рухова активність

Вестибулярний апарат можна і потрібно тренувати. У періоди, коли голова не болить і не паморочиться, рекомендують виконувати спеціальну гімнастику:

  • Обертання голови, нахили тіла вправо-вліво з відкритими і закритими очима.
  • Розгойдування на гойдалці: спочатку повільно, потім поступово збільшувати амплітуду.
  • Тренування рівноваги: необхідно стояти на одній нозі спочатку з відкритими очима, потім із закритими.
  • Обертальні рухи очними яблуками.

При запамороченні дуже корисними будуть помірні фізичні навантаження: заняття йогою, аквааеробікою, плаванням, пілатесом або стретчингом – вибирайте з пропозицій зі знижкою на Покупоні.

Народні засоби

Незважаючи на доведену ефективність народних методів, фітотерапії, прийом будь-яких засобів необхідно узгоджувати з лікарем, адже будь-який препарат може мати протипоказання. 

Народні засоби лікування запаморочення

В домашніх умовах полегшити симптоми запаморочення допоможуть такі рецепти:

  1. Листя меліси (сухі або свіжі) – 1 ст. ложка, заварити в склянці окропу. Приймати при симптомах запаморочення.
  2. Насіння петрушки перемолоти на кавомолці, 1 ч. л. порошку залити 1 склянкою чистої води, настоювати 8 годин. Пити настій по чверті склянки 4 рази на день.
  3. Квітки конюшини (1 ч. л.) залити склянкою окропу і прокип’ятити ще 5 хвилин. Процідити і охолодити, пити, коли паморочиться голова, по 1 ст. ложці 5 разів на день.
  4. Гілочки омели білої заварити, приймати відвар.

Також від запаморочення народна медицина пропонує приймати відвари кореня імбиру, насіння фенхелю, глоду. 

Як вдома полегшити симптоми запаморочення

Виникає питання: що робити, якщо причину запаморочення вдалося з’ясувати, але голова все ж періодично паморочиться? Адже хочеться зупинити неприємний симптом або хоча б полегшити стан. У домашніх умовах це можна зробити за допомогою таких дій:

  • Якщо турбує запаморочення після сну, при різкому вставанні, потрібно нахилити голову вперед і глибоко видихнути, повністю спустошивши легені.
  • Якщо симптом виник при сидінні – зробити нахил до колін і посидіти так до припинення запаморочення.
  • Якщо раптом закрутилася голова, потрібно або сісти, або прийняти стійку позу (розставити ноги широко) і зосередити погляд на одному нерухомому об’єкті.
  • Бризнути в обличчя холодною водою.
  • Понюхати нашатир.
  • Випити чай з цукром.
  • У положенні лежачи міняти позу обережно – не різко лягати і підніматися, перевертатися на інший бік.

Бажаємо вам бути здоровими, радіти життю, нехай голова крутиться тільки від щастя :) Якщо залишилися ще якісь питання – задавайте в коментарях.

7 коментарів
  • Ольга

    Заметила, что как стала меньше заниматься спортом, то и голова часто кружится при резких движениях, а бывало и при просто вставании если долго сидела. Надо спорт!

  • Марина

    Если голова кружиться не постоянно, а там резко встал или выпил лишнего, или погода дождливая и спать хочется, то можно и народными методами пользоваться, а если прям постоянно, или при беременности конечно лучше к врачу. Так что все советы норм. При чем тут медработник писал или нет….

  • Нина

    Cтатья оказалась полезной, хоть и о большинстве информации об головных болях мне уже известны, но например о том что возникновение головных болей так же может быть из-за нарушения МЦ и перестройкой гормонального фона, я не предполагала.

  • Ольга

    Я лет 5 жила с легким головокружением при вставании. Меня это совсем не пугало, потому что знала, что это не опасно и не было других симптомов. Когда проходила обследование (не связанное с головокружением) никаких нарушений не нашли. В тот период моей жизни у меня была сидячая работа, ненормированный график и ела я, когда возможность была. В общем никакого режима и нагрузок. В силу обстоятельств и смены деятельности все стало на свои места. Начала больше двигаться (даже в зал пошла) и нормально спала по ночам. Через пол года в другом образе жизни все прошло само собой.

  • Ольга

    Оказалась полезна статья, помимо уже имеющихся сведений узнала про демпинг-синдром и теперь знаю о чем спрошу обязательно у своего врача. К сожалению проблема головокружений мне знакома и тут может быть целый спектр причин. Очень сложно однозначно установить диагноз и чаще всего действительно поставят всд

  • Sergeus

    Нет в международной классификации болезней такого диагноза – “ВСД”. Вегето-сосудистая дистония – это синдром, комплекс симптомов, которые и вместе и по отдельности могут сигнализировать о наличии проблем с сердечно-сосудистой системой, ЖКТ, нервной системой… Просто надо лучше искать. Кто ищет, тот найдет, жаль только, наши врачи не всегда пользуются этим девизом.

  • Аника

    Интересная статья, написано все в принципе правильно, но я бы не рекомендовала прописывать какие-либо препараты – уверена статью писал не врач или мед работник. А рекламируя препараты в таких статьях вы пагубно влияете на восприимчивых людей.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *