Як легко і швидко кинути палити

«Куріння вбиває» — над цією фразою на пачках цигарок, на жаль, починаєш замислюватися, коли з’являються перші ознаки негативного впливу на організм шкідливої ​​звички: задишка, швидка стомлюваність, різкі періодичні болі в кінцівках і зубах, — тільки вершина айсберга. Продовжуючи потурати тютюновій залежності ваш стан буде тільки погіршуватись.

На жаль, мало-кому вдається просто взяти і кинути курити самостійно — частіше потрібна допомога, в тому числі професійна. Всім, хто твердо вирішив «хочу», #PokuponBlog підкаже ефективні способи як розпрощатися з сигаретою назавжди в цій статті.

Читайте у статті:

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Шукаємо мотивацію кинути палити

Згідно з дослідженнями вчених Кембриджського університету, курець робить близько 30 невдалих спроб кинути курити, перш ніж йому це вдається. Що ж стає визначальним фактором? Здавалося б, усі усвідомлюють наслідки цієї згубної пристрасті для здоров’я організму. Насправді ні!

Нікотин називають «повільним вбивцею» тому, що його негативний вплив проявляється через роки. Як правило, на огляді у лікаря, до якого звернулися через, всього лише, докучаючий кашель. Але той, замість запропонувати кілька препаратів від нього, констатує: тахікардію, бронхіт, атеросклероз, гіпертонію, коронарне захворювання серця або … рак легенів. Від останнього вмирають понад 25% любителів сигарет. Тут-то і настає запізніле усвідомлення, що МОЗ попереджав не дарма.

Праворуч — легені курця, зліва — здорової людини. Ще не хочете кинути курити?
Ліворуч — легені курця, зправа — здорової людини. Ще не хочете кинути курити?

Психологічні рефлекси людини влаштовані реагувати на реальні й відчутні обставини. Інакше кажучи, щоб з’явилася мотивація кинути палити — необхідне чітке розуміння навіщо це потрібно. Причина значення не має — поліпшити здоров’я, зовнішній вигляд, не нашкодити дитині під час вагітності, заради спорту, на спір з друзями. Її важливість індивідуально для вас повинна стати тим рішучим кроком і опорою для самоконтролю і сили волі поставити жирну крапку у стосунках з сигаретою.

Якщо у вас немає очевидних причин позбутися куріння, спробуйте прочитати книгу Аллена Карра «Легкий спосіб кинути палити». Автор ділиться ефективними секретами, порадами і методами, але хитрість ще в самому тексті: він містить слова і фрази тригери, здатні розвинути мотивацію позбудеться від нікотинової залежності. Вона вже допомогла мільйонам людей!

Не впевнені, що впораєтеся самостійно? Зверніться до фахівців — проконсультуйтеся у нарколога або психолога. Хороший професіонал допоможе розібратися в причинах, які вас тримають і заважають відмовитися від куріння, знайде правильні слова для мотивації та надасть психологічну підтримку в критичні моменти. Нарешті, можна звернутись до терапевта, він порадить який з сучасних препаратів допомагає ефективно побороти нікотинову залежність. Майте на увазі, такі таблетки мають ряд побічних ефектів, тому не займайтеся самолікуванням.

Акції
Показати всі
35 акцій

Ендорфіни пішли — чим замінити залежність від тютюну

Нікотинова залежність складається з двох складових — психологічної та фізичної. Як було сказано вище, з першою допоможе правильна мотивація. З другою складніше.

Задоволення від куріння не пов’язане з нікотином безпосередньо. Потрапляючи в середину організму він провокує виплеск ендорфінів (так званих «гормонів щастя»), від їх передозу і настає ейфорія. Одночасно істотно пригнічується вироблення дофаміну (гормону задоволення). Коли людина кидає курити у нього утворюється значний дефіцит обох, і тіло починає вимагати нові порції нікотину. Як симптом, все навколо стає сірим, дратівливим, позбавленим будь-якого сенсу, — навіть можлива депресія. Німецькі вчені експериментальним шляхом з’ясували, що для нормалізації гормональних процесів організму потрібно близько 3 місяців. Саме цей період ломки — найскладніший в процесі боротьби з курінням. Але можна допомогти йому, вписавши в своє життя нові безпечні і корисні джерела задоволення. Постарайтеся замінити паління чимось цікавим, не нудним і корисним, і ви швидко кинете курити.

Спорт

Заняття спортом активують вироблення дофамінів, ендорфінів, окситоцинів, серотоніну — повний набір гормонів-нейромедіаторів, щоб відчувати себе щасливим, всемогутнім і впевненим у собі.

А ви думали що спортсмени катують себе з почуття мазохізму?) На ділі, вони такі ж залежні, як і курці, тільки наркотик не руйнує їх зсередини, а навпаки робить сильнішими й успішними. Замініть куріння спортом до душі та користуйтеся знижками від Покупона, щоб дозволити собі більше.

Акції
До 10 занять стретчингом у студії «FreeLady»
Київ, Академіка Богомольця вулиця, 7/14
-51%
700 грн
399.0 грн
До 8 занять Pole dance в студії «FreeLady»
Київ, Академіка Богомольця вулиця, 7/14
-46%
700 грн
399.0 грн
Показати всі
161 акцій

Смачна їжа

Відвикання від нікотину протікає набагато легше, якщо включити в раціон більше овочів і фруктів. Як з’ясували американські вчені, мозок практично не розрізняє тягу до паління від бажання з’їсти клітковину — салати, моркву, авокадо, яблука, персики, апельсини, а також цільнозерновий хліб.

Взагалі варто приділити своїм гастрономічним уподобанням більше уваги. Готуйте смакоту самі, ходіть в улюблені ресторани і кафе або замовляйте доставку зі знижками від Покупона. Адже смачна їжа — одне з головних задоволень в житті! Але будьте уважні з алкоголем і кавою — ці продукти, як правило, стають причинами зривів в боротьбі з нікотиновою залежністю.

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Подорожі

Кидати курити під час відпустки — прекрасна ідея. Захистіть себе від робочих стресів і перекурів з колегами — вирушайте до моря, мальовничої природи Карпат та Закарпаття, Буковелі, або сховайтесь в затишному комплексі недалеко від міста в своє задоволення. Відволіктися від сигарет допоможе також захоплюючий тур по цікавим і загадковим куточкам України.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
86 акцій

Читайте також:
✔️7 чудес України: найяскравіші скарби країни
✔️Як правильно займатися в тренажерному залі
✔️Як почати бігати

Нікотинозамісна терапія: наскільки ефективний спосіб

Багато з тих, хто не один раз програвав боротьбу з курінням, вдаються до допомоги нікотиномістких пластирів, спеціальної жувальної гумки, спреїв, цукерок або інших засобів для заміни тютюну. І це дійсно ефективні способи, за допомогою яких близько 50-70% людей кидають палити. Завдяки чому, нікотинозамісна терапія включена в перелік офіційних лікарських засобів Всесвітнього центру охорони здоров’я.

Ще один варіант споживання нікотину — куріння кальяну. Це не можна назвати повноцінним замінником сигарет, адже цей агрегат не дістанеш з кишені, коли дуже потрібно розслабитися. А для періодичного відпочинку з друзями — підійде. Кальян менше шкодить організму, ніж сигарети за рахунок додаткової фільтрації тютюнової суміші через рідину, що затримує деяку кількість кіптяви, дрібних частинок і пилу, — лише в разі використання якісного тютюну для забивання, як роблять в хороших кальянних. Якщо тільки збираєтеся кидати курити і думаєте як протриматися хоча б пару тижнів — можна спробувати цей варіант зменшити нікотинову залежність.

group of red hookahs shisha on table in interior
Акції
Фірмовий кальян з чаєм у барі «Doit» на ВДНГ
Київ, Голосіївський проспект, 130/57
-31%
340 грн
249.0 грн
Показати всі
1 акцій

Нарешті, серед курців поширена думка, що електронні сигарети, вейпи або інноваційна система нагрівання тютюну iQos, — допомагають легко кинути палити. Останні дослідження американських вчених Каліфорнійського університету не знайшли цьому підтвердження.

Читайте також:
✔️Як правильно курити кальян
✔️Як правильно забити смачний і димний кальян

Секрети відмови від куріння для жінок

Невтішна для прекрасної половини людства статистика стверджує, що жінки в 3 рази рідше кидають курити, ніж чоловіки. Причина в реакції на стресову ситуацію: американські вчені з’ясували, що дівчата під впливом нікотинової ломки нервують в рази більше, ніж чоловіки. Але з підтримкою хорошого психолога багато хто знаходить шляхи вирішення психологічних проблем.

Чималу роль відіграє й одвічний страх жінки набрати вагу, якщо вона кине курити. Правда, це міф, яким багато жінок виправдовують небажання розлучитися з сигаретою або боязнь невдачі. Науковим шляхом ендокринологи довели — метаболізм в організмі навпаки прискорюється при позбавленні від нікотинової залежності. Інша справа, що сигарету в роті потрібно чимось замінити, і найчастіше — це булочки і тортики. Якщо немає проблем із зайвою вагою або схильності до неї, то навіть бажано в міру порадувати свої смакові рецептори та отримати необхідні ендорфіни. Не варто забувати і про інші джерела задоволення, як фітнес, подорожі, танці, йога і т.д. :)

Читайте також:
✔️Як швидко заснути
✔️Як позбутися зубного болю
✔️Як і чим підвищити імунітет

Змусити людину кинути курити під силу тільки йому особисто. Якщо ви успішно позбулися від нікотинової залежності, діліться своїми мотивуючими історіями в коментарях :)

2 коментарів
  • Алексей

    Весьма интересная статья, заставляет задуматься, даже думаю некоторые методики применить в ближайшем будущем. С некоторыми моментами не согласен, но то уже личное и индивидуальное.

  • Андрей

    Сигареты – убийцы свободного времени и перерыва в мыслительных процессах…) Займите себя на все 100…)))

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *