Лікувальна гімнастика для шиї: вправи з відео

Симптоми болю і дискомфорту в шийному відділі хребта знайомі багатьом. Причиною цьому може служити не тільки травма. Це і неправильна організація робочого місця, «сидяча», малорухлива робота, і надмірні фізичні навантаження. З часом поскрипування, хрустіння в шиї починають переростати в більш інтенсивні болі і реально турбувати. Тоді мимоволі задаєшся питанням, як від них позбутися, як вилікувати шию і за допомогою яких вправ? Про це ми розповімо далі, а також підкажемо, де пройти обстеження і лікування хребта та суглобів зі знижкою до 80% від Покупона. 

Читайте в нашій статті:

Гімнастика для шиї за Шишоніним

Часто біль в шийному відділі хребта супроводжується високим артеріальним тиском, головними болями. Звичні препарати від гіпертонії в таких випадках малоефективні. А все тому, що причиною високого тиску може бути шийний остеохондроз. В такому випадку починати треба з вирішення саме цієї проблеми. 

Ланцюжок такої залежності простий. Атлант (перший шийний хребець) з якоїсь причини зміщується, перетискає судини, що постачають мозок киснем. Відчуваючи кисневий голод, мозок подає команду серцю перекачувати кров швидше. Частота серцевих скорочень зростає – підвищується і артеріальний тиск. Мозок отримує додатковий приплив крові, але і гіпертонія – теж у наявності.

Спазм м’язів шиї часто буває причиною постійних головних болів. В результаті кров погано циркулює і живить прилягаючі тканини, в тому числі міжхребетні диски, зв’язки. Вони знаходяться у нестабільному стані і в підсумку перетискають судини. 

Враховуючи всі ці причинно-наслідкові зв’язки, лікар-реабілітолог Олександр Шишонін розробив простий комплекс вправ для шиї. Регулярно виконуючи його вдома, ви можете знизити тиск і усунути причину хронічних головних болів.

Дізнатися, чи є пережим хребетних судин, можна з допомогою УЗД. А якщо хочете заощадити і пройти обстеження дешевше, тоді скористайтеся знижками Покупона на діагностику. Якщо діагноз підтвердився, можна приступати до вправ за Шишоніним. Експрес-варіант гімнастики містить комплекс з розминки, трьох вправ і розтяжки (показаний нижче на фото). Поки ви не вивчите, як правильно виконувати кожну вправу, краще робити гімнастику перед дзеркалом.

Розминка

Розігріти тіло і підготувати його до гімнастики допоможе розминка. В іншому випадку, м’язи можуть отримати мікротравми, які не підуть на користь. Виконайте присідання з гантелями 3 підходи по 10 разів. При цьому тримайте поставу рівною, надмірно не напружуйте м’язи.

Гімнастика для шиї по Шишоніну: Розминка

Вправа 1 «Балет»

Вихідне положення цієї і наступних вправ – сидячи з рівною спиною. Обережно, без ривків, нахиліть голову вправо, підніміть праву руку паралельно підлозі. На 5-7 рахунків затримайтеся в цьому положенні. Аналогічно виконайте вправу на лівий бік. Зробіть по 5 разів на кожну сторону. В результаті опрацьовується і розтягується бічна поверхня шиї. 

Гімнастика для шиї по Шишоніну: Вправа 1

Вправа 2 «Хитрий атлант»

Зробіть поворот голови вправо і нагору (але не закидайте сильно). Ліву руку при цьому покладіть в районі першого шийного хребця, під потилицю. Ви відчуєте як напружуються м’язи в підпотиличної області, а бічні м’язи шиї – розтягуються. Вправу потрібно повторити по 5 разів вліво і вправо.

Гімнастика для шиї по Шишоніну: Вправа 2

Вправа 3 «Напіврамка»

Лівою рукою візьміться за правий лікоть, потягніть вліво, натискаючи на плече підборіддям. Напруга відбувається в області передньої поверхні шиї. Вправу повторюємо по черзі на кожну сторону по 5 разів. 

Гімнастика для шиї по Шишоніну: Вправа 3

5. Розтяжка (скручування)

Робимо скручування до коліна і рукою акуратно тягнемо шийні м’язи. При цьому розтягуються м’язи грудного і поперекового відділу хребта.

Гімнастика для шиї по Шишоніну: Розтяжка

Щоб лікувальна гімнастика пішла на користь, перш ніж приступати до вправ, слід проконсультуватися з лікарем.

Повний комплекс для шиї від доктора Шишоніна (12 вправ) дивіться на відео.

Комплекс вправ для шиї за Бубновським

Сергій Бубновський – відомий лікар-ортопед, автор унікальної методики лікування хвороб хребта, м’язів і суглобів (кінезотерапія). В основі лікувальної фізкультури по Бубновскому лежить рух і послідовне збільшення навантаження. 

Комплекси вправ для шийного відділу хребта лікар підбирає для кожного пацієнта індивідуально. Така гімнастика допомагає:

  • позбутися болю в шиї, головних болів;
  • нормалізувати артеріальний тиск;
  • привести в порядок суглоби і відновити їх функціональність. 

Незважаючи на ефективність, є у гімнастики по методу Бубновського і протипоказання:

  • Протрузії міжхребцевих дисків.
  • Грижі.
  • Запаморочення, синдром хронічної втоми. 
  • Нещодавно перенесені операції (до 1-2 місяців тому).
  • Травми, пошкодження зв’язок і сухожиль.
  • Запущені стадії гіпертонії.
  • Наявність гострих інфекційних процесів в організмі.
  • Онкологічні хвороби.
  • Серйозні захворювання серцево-судинної системи, печінки, нирок.

Наявність протипоказань вимагає обов’язкової консультації лікаря. Також необхідно переконатися в тому, що ці вправи будуть ефективними саме у вашому конкретному випадку. Проконсультуватися з провідними фахівцями-ортопедами вашого міста, а також пройти повну діагностику організму, можна скориставшись акціями на сайті Покупон. 

Перед початком вправ за Бубновським (так і за іншими методиками теж) впевніться у відсутності гриж і протрузій. Краще за все провести діагностику за допомогою МРТ шиї і спини. Про те, що таке МРТ і як підготуватися до обстеження, читайте в нашій статті. Потім, вже за результатами, потрібно звернутися за кваліфікованою допомогою. Лікування і профілактику проблем опорно-рухового апарату ви можете отримати в мережі медичних центрів доктора Бубновського.

Один з комплексів вправ для лікування шийного остеохондрозу за Бубновським, які можна робити в домашніх умовах, дивіться на відео.

Гімнастика Бутримова для здорової шиї

Доктор Володимир Бутримов – інструктор з лікувальної гімнастики. За його плечима – більш ніж тридцятирічний досвід вивчення різних методик лікування та зміцнення хребта. Бутримов також є фахівцем з психо-  і цигун- терапії. Взявши за основу найбільш ефективні методики, доктор розробив авторський комплекс вправ. Гімнастика спрямована на зміцнення м’язового каркаса і лікування остеохондрозу хребта. 

Зарядка Бутримова допоможе:

  • у лікуванні остеохондрозу;
  • відновленні кровообігу в області шийного відділу хребта;
  • поверненні хребців в нормальне правильне положення.

Щоб переконатися, що ця гімнастика вам підходить, проконсультуйтеся з лікарем перш, ніж приступити до вправ. Не забувайте, що самостійне виконання будь-яких комплексів ЛФК може нашкодити здоров’ю.

Гімнастика Бутрімова для шиї

Наведена на відео нижче методика на основі цигун ефективна для лікування хвороб шийного відділу хребта. Робити вправи потрібно не менше 2 разів на день, вранці і ввечері, можна частіше. Одне з основних правил виконання гімнастики – повне розслаблення м’язів шиї. Тільки навчившись це робити, можна домогтися бажаного ефекту від зарядки.

Як правильно виконувати гімнастику для шиї за Бутримовим дивіться на відео.

Гімнастика для шиї Євдокименка

Павло Євдокименко – лікар-ревматолог, академік РАМТН, автор книг про здоров’я, творець авторських методик відновлення здоров’я. Одна з них містить вправи:

  • для профілактики і лікування шийного остеохондрозу;
  • зміцнення м’язів шиї;
  • поступового підвищення рухливості шийного відділу хребта;
  • зняття спазмів і больового синдрому.

Всі вправи лікар рекомендує робити плавно, виключаючи різкі рухи (сильні обертання головою, різкі повороти і закидання голови назад).

Відео з базовим комплексом вправ для шиї за методикою Євдокименка можете подивитися тут.

Зарядка для шиї за Норбековим

Доктор Мирзакарим Норбеков багатьом відомий як автор методики і книг по відновленню зору: 

Прагнучи зробити людей здоровими і щасливими, Норбеков також розробив суглобову гімнастику. До неї входить комплекс вправ для шийного відділу хребта. У поєднанні з психологічними прийомами така гімнастика виявилася досить ефективною. Незважаючи на критику з боку скептиків та представників офіційної медицини, метод Норбекова користується популярністю у всьому світі.

Доктор Мирзакарим Норбеков

Суть методики оздоровлення за Норбековим – стань щасливим ще до одужання. Сам факт того, що ти живий – вже привід для радості. Душевну рівновагу, позитивний настрій в комплексі зі здоровим хребтом – ось простий секрет здоров’я. Комплекс вправ ефективний при артриті, остеохондрозі, протрузіях, міжхребцевої грижі. 

Комплекс Норбекова для шиї дивіться на відео.

Гімнастика Дикуля: лікування протрузій і остеохондрозу шийного відділу хребта

Валентин Дикуль – керівник медико-реабілітаційного центру захворювань опорно-рухового апарату, артист цирку. В юності Валентин захопився виступами в цирку і одного разу впав з висоти 13 метрів. Обірвалася страховка. Отримавши важкі травми з компресійним переломом хребта, він потрапив до реанімації. Далі – у відділення нейрохірургії. Лікарі стверджували, що нормально ходити хлопець не зможе. Але юнак, перечитавши всіляку доступну медичну літературу, почав самостійно тренуватися і поставив себе на ноги. Згодом він розробив свою систему лікування захворювань та травм опорно-рухового апарату. Ця методика допомогла багатьом людям, яким наукова медицина не обіцяла нічого хорошого.

Гімнастика Дикуля

Головні складові методики Дикуля:

  • Сильне самоналаштування на ефективність практики.
  • Віра в те, що кожна людина здатна подолати власний біль.
  • Незламна воля до успіху лікування.
  • Дисципліна і самоконтроль.

На жаль, остеохондроз, протрузії міжхребцевих дисків – проблема не рідкісна і дуже «помолодшала». Адже багато молодих людей ведуть «сидячу» роботу за комп’ютером або проводять багато часу за кермом автомобіля. У відео наведений комплекс для шиї, розроблений Валентином Дикулем, саме для таких людей. Всі вправи майстер рекомендує робити вдумливо і без різких рухів. 

Гімнастика для шиї за Євміновим

Метод лікування і профілактики хвороб хребта Євмінова заснований на використанні спеціальної дошки – профілактора Євмінова. З допомогою власної ваги на дошці відбувається розтягування хребта, при цьому знімаються спазми, утиски, декомпресії.

Профілактор Євмінова

Сам автор методики настійно рекомендує перед початком вправ обов’язково проконсультуватися з лікарем вертебрологом. Це необхідно для постановки точного діагнозу. За результатами обстеження, з урахуванням віку і стану пацієнта лікар підбирає:

  • індивідуальний комплекс вправ;
  • рівень початкового навантаження;
  • кут нахилу профілактора;
  • необхідну кількість сеансів. 

Консультацію щодо проблем з хребтом, у тому числі з шиєю, можна отримати в Центрі Євмінова. Тут же, в Центрі, можна пройти курс занять на профілакторі, якщо у вас немає можливості встановити його вдома. Більш того, перші заняття бажано проводити під наглядом спеціаліста з ЛФК. 

Для шийного відділу хребта розроблені комплекси з допомогою профілактора Євмінова і петлі Гліссона. Вправи спрямовані на:

  • на розслаблення м’язів спини, плечового поясу і шиї;
  • додаткову рухову активність;
  • відновлення і підтримання здорової функціональності хребта.
Гікування шиї за допомогою петлі Гліссона

Рекомендації для вправ в домашніх умовах

Для тих, хто твердо вирішив зайнятися своєю шиєю і хребтом в цілому, регулярно тренуватися вдома, рекомендуємо придбати масажерами для шиї і спини з вигідним кешбеком від Покупона.

Якщо мучить біль у спині і шиї, крім гімнастики і самомасажу подбайте про комфортне для спини робоче місце і здоровий сон. Придбайте зручне і ергономічне крісло для роботи за комп’ютером, ортопедичну подушку для комфортного сну. З метою лікування і профілактики також рекомендують 2 рази на рік проходити курси масажу по 10 процедур. Про те, які бувають масажі, читайте в нашій окремій статті.

Сподіваємося, що описані методики для здоров’я шиї будуть вам корисні, адже профілактика краще за лікування. Якщо у вас є приклади хороших і результативних практик – діліться в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *