Як приготувати WOK вдома правильно: кращі рецепти азіатських страв
![Wok](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/05/vok-doma.jpg)
Якщо ви справжній гурман, любите відкривати нові поєднання смаків, вам варто неодмінно познайомиться зі стравами WOK, якщо ви цього ще не зробили. Апетитні коробочки, які так часто миготять у голлівудському кіно, родом з Азії, але завоювали своїм смаком весь світ. Спробувати вок зараз не проблема: на Покупоні можна замовити доставку локшини і рису вок зі знижкою до 60%. А коли є час і бажання покулінарити на власній кухні, спробуйте приготувати оригінальне азіатське блюдо самостійно. Продукти можна купити у супермаркеті, а всю необхідну техніку та інвентар – замовити на Покупоні з кешбек-знижкою і доставкою до дверей від Нової пошти.
Читайте у статті перевірені рецепти і секрети WOK:
- Що потрібно для приготування вока у домашніх умовах?
- Готуємо вок вдома: секрети успіху
- Курка у кисло-солодкому соусі по-китайськи
- Фунчоза зі свининою і овочами у соусі теріякі
- Локшина удон з куркою, грибами і устричним соусом
- Рисова локшина з курячим філе і баклажанами
- Удон з креветками у вершковому соусі
- Яєчна локшина з яловичиною
- Смажений рис з овочами і яйцем
- Вегетаріанська якісоба – гречана локшина з овочами
Що потрібно для приготування вока у домашніх умовах?
Щоб ваш експеримент приготування вок страв вдома був успішним, крім перевірених рецептів вам знадобиться певний кухонний інвентар. Далеко ходити за ним не потрібно: все необхідне можна знайти на Покупоні за вигідними цінами і з кешбеком на особистий рахунок. Замовляйте онлайн, і кур’єр Нової пошти доставить все прямо до вашої двері.
Для приготування страв wok вам знадобиться наступне:
- Безпосередньо вок. Класичний китайський вок – це сковорода з чавуну або вуглецевої сталі з опуклим дном і високими тонкими стінками. Підходить він тільки для використання на газовій плиті або пальнику. У такого вока нестійке дно, тому потрібно гарненько постаратися, щоб не перевернути в процесі приготування все на себе. Для домашньої кухні відмінно підійде так званий «європейський» вок з плоским дном: він зручний у використанні, а страви виходять однаково корисними і ароматними. Такі сковороди зазвичай виготовляють з алюмінію, сталі, нержавіючої сталі і покривають антипригарним покриттям. На Покупоні ви знайдете великий вибір сковорідок вок з кешбеком на особистий рахунок і доставкою до дверей від Нової пошти.
- Якщо немає вока, китайську локшину можна приготувати і в звичайній глибокій сковороді з антипригарним покриттям, сотейнику. Буде не зовсім wok, але теж смачно. Щоб максимально спростити процес і не стояти над сковорідкою, сучасні господині нерідко готують у мультиварці: досить змастити чашу невеликою кількістю рослинної олії і виставити режим «жарка».
- Силіконова або дерев’яна лопатка для розмішування інгредієнтів.
- Каструля для відварювання локшини.
- Друшляк, щоб злити воду, в якій варилася локшина.
- Для подачі знадобляться глибокі тарілки, тарілочки для соусу, бамбукові палички.
Готуємо вок вдома: секрети успіху
![Готуємо вок вдома](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/05/sekrety-voka.jpg)
Страви, приготовані у вок, виходять корисніші, ніж на звичайній сковороді. За рахунок швидкого обжарювання, продукти зберігають більше вітамінів і мікроелементів. І олії достатньо всього ложки. М’ясо і овочі, приготовані методом «stir-fry» (з англійської «смажити і перемішувати»), набувають рум’яну хрустку скоринку, насичений аромат і апетитний зовнішній вигляд.
Щоб все вийшло як треба з першого разу, ділимося з вами секретами приготування у сковороді wok.
- Обирайте правильні інгредієнти. З м’яса підійде вирізка свинини або яловичини, філе курки або індички. Овочі можна використовувати будь-які на ваш смак, але бажано, щоб вони не вимагали тривалої термічної обробки. Це можуть бути болгарський перець, кабачки, баклажани, морква, стручкова квасоля.
- Наріжте м’ясо і овочі однаково: невеликими шматочками, соломкою або брусочками.
- Приготуйте локшину або рис заздалегідь.
- Візьміть правильне масло. Страви вок готуються при дуже високих температурах. Оливкова олія або вершкове масло не підходять, так як відразу почнуть диміти. Найкраще використовувати кунжутну, кокосову і олію виноградних кісточок.
- Усе під рукою. У вок все готується дуже швидко, тому поки ви знайдете потрібний інгредієнт, продукти в сковороді можуть згоріти. Так що заздалегідь підготуйте всі продукти і покладіть у радіусі витягнутої руки.
- Не зменшуйте вогонь. Перед тим, як покласти продукти у вок, добре його нагрійте. Смажте все на великому вогні, постійно помішуючи. Звідси і назва методу приготування у вок – «стир-фрай».
- Дотримуйтеся послідовності закладки інгредієнтів: чим довше готується продукт, тим раніше його потрібно класти на сковороду.
- Якщо готуєте велику кількість м’яса, морепродуктів, овочів, закладайте невеликими порціями: так інгредієнти будуть обсмажуватися, а не тушкуватися у власному соці.
Як бачите, нічого складного. Тим більше ви напевно прокачали свою кулінарну майстерність, приготувавши за нашими рецептами піцу, суші, бургери, шаурму.
Курка у кисло-солодкому соусі по-китайськи
![Курка у кисло-солодкому соусі](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/05/kurica-vok.jpg)
У китайській кухні часто використовують кисло солодке поєднання. Приготуйте ароматну ніжну курку за нашим рецептом – це дуже смачно і незвично.
Інгредієнти на 4-5 порцій:
- куряче філе – 400 гр
- болгарський перець – 1 шт.
- часник – 3 зубчики
- рослинна олія – 1 ст. л.
- кунжут – 1 ч. л.
- сіль – за смаком
Для соусу:
- соєвий соус – 4 ст. л.
- яблучний оцет – 2 ст. л.
- картопляний крохмаль – 1,5 ч. л.
- цукор – 1 ст. л.
- вода – 100 мл
Етапи приготування
- Куряче філе ретельно промити, обсушити, наріжте невеликими шматочками.
- Болгарський перець помийте, очистіть від насіння, наріжте брусочками.
- Змішайте в окремій ємності всі інгредієнти для соусу.
- На сковороду вок налийте рослинну олію, ретельно розігрійте.
- Перекладіть шматочки курячого філе на сковороду, обсмажте на сильному вогні, постійно перемішуючи.
- Додайте до курки порізаний перець і подрібнений часник, продовжуйте готувати, помішуючи.
- Вилийте соус у сковороду з м’ясом і овочами, перемішайте і тушкуйте 5 хвилин.
- Готову страву посипати кунжутом і зеленню.
Фунчоза зі свининою і овочами в соусі теріякі
Поєднання свинини з соусом теріякі стало класикою вок. Локшину можна взяти на свій смак: фунчозу, удон, собу або взагалі звичайні спагетті з твердих сортів пшениці. «Скляна локшина» фунчоза з м’ясом і овочами у соусі теріякі готується швидко і легко, а готова страва неодмінно сподобається всій родині.
![Фунчоза зі свининою](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/05/funchoza-so-svininoj.jpg)
Інгредієнти:
- вермішель фунчоза – 250 гр
- свинина (окіст) – 200-300 гр
- болгарський перець – 1-2 шт.
- морква – 1 шт
- ріпчаста цибуля – 1 шт.
- часник – 3 головки
- імбир свіжий – 30 гр
- соус теріякі – 100 мл
- петрушка – 1 пучок
- орегано сушений – 1 щіпка
- рослинна олія
- мелений перець
Покроковий рецепт
- М’ясо промийте, обсушіть паперовим рушником, поріжте шматочками.
- Болгарський перець, моркву імбир наріжте соломкою, цибулю – півкільцями.
- Конфорку увімкніть на максимум, поставте на неї сковороду вок, налийте 2 столові ложки рослинної олії.
- Через 2-3 хвилини, коли олія добре нагріється, викладіть м’ясо. Для рівномірної прожарювання постійно помішуйте лопаткою.
- Через 4-5 хвилин м’ясо почне підрум’янюватися, додайте до нього часник і імбир. При необхідності можна додати трохи рослинної олії.
- Через 1-2 хвилини додайте цибулю і моркву, ще через 2-3 – болгарський перець.
- Поставте грітися воду для фунчози (в електричному чайнику вона закипить за лічені хвилини).
- Викладіть фунчозу у каструлю або глибоку миску, залийте окропом і витримайте потрібний час (вказано на упаковці).
- Тим часом наріжте зелень і додайте до м’яса і овочів.
- Невеликими порціями налийте у сковороду соус теріякі, додайте мелений перець і ретельно перемішайте.
- Готову локшину відкиньте на друшляк, коли вся вода стече, перекладіть у вок. Змішайте м’ясо і овочі з фунчозой. Приберіть сковорідку з вогню.
- Спробуйте на смак: якщо трохи не вистачає солі, додайте ще соус теріякі і перемішайте.
- Сковороду з антипригарним покриттям розігрійте на сильному вогні. Висипте в неї зерна кунжуту, обсмажуйте кілька хвилин, постійно помішуючи, до темно-золотистого кольору.
- Підсмажений кунжут додайте у сковороду з іншими інгредієнтами, перемішайте. Фунчоза з м’ясом і овочами у соусі теріякі готова. Подавайте блюдо гарячим в глибоких тарілках.
Локшина удон з куркою, грибами і устричним соусом
![Локшина удон з куркою](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/05/udon-s-kuricej.jpg)
Удон – це товста локшина з пшеничного борошна і солоної мінеральної води. Нейтральна на смак, вона добре поєднується з багатьма традиційними для азіатської кухні продуктами і приправами. Пропонуємо приготувати удон з куркою, грибами і устричним соусом.
Інгредієнти на 5-6 порцій:
- локшина удон – упаковка
- куряче філе – 500-600 гр
- печериці – 200 гр
- болгарський солодкий перець – 2 шт.
- цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- часник – 3-4 зубчики
- імбир – 30-50 гр.
- устричний соус – 1-2 ст. ложки
- соєвий соус – 1-2 ст. ложки
- кунжут – 1-2 ст. ложки
- петрушка або інша зелень за смаком
- рослинна олія
- сіль і перець за смаком
Готуємо покроково
- Відваріть гриби в підсоленій киплячій воді протягом 10 хвилин.
- В окремій каструлі поставте грітися воду для локшини.
- Часник і імбир подрібніть. Філе, болгарський перець, моркву, цибулю наріжте тонкою соломкою. Курку можна замінити індичкою.
- Поставте сковороду вок на сильний вогонь, розігрійте.
- На суху розігріту сковороду висипте кунжут, смажте, постійно помішуючи. Коли зерна стануть темно-золотистого кольору, висипте їх в чисту суху ємність.
- Налийте на сковорідку олію для смаження, дайте нагрітися.
- Покладіть на сковороду часник і імбир, через 2 хвилини додайте шматочки філе. Трохи посоліть і обсмажуйте, поки не випариться вся волога.
- Додайте відварені гриби, смажте 3-5 хвилин, постійно помішуючи. Покладіть перець, моркву і цибулю. Смажте ще близько 5 хвилин.
- У каструлю з киплячою водою покладіть локшину удон, варіть згідно з інструкцією (зазвичай 6-8 хвилин).
- Поки готується локшина, додайте в м’ясо з овочами соєвий і устричний соуси, трохи поперчіть і перемішайте все. Смажте 3-5 хвилин.
- Готову локшину відкиньте на друшляк, дайте добре стекти, після чого висипте у вок, додайте підсмажений кунжут і ретельно все перемішайте. Насолоджуйтеся оригінальним смаком китайської локшини, такої як в коробочках.
Рисова локшина з курячим філе і баклажанами
![Рисова локшина з курячим філе](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/05/risovaja-lapsha.jpg)
Пропонуємо простий і швидкий рецепт китайської рисової локшини вок з куркою і овочами.
Інгредієнти:
- рисова локшина – 200 г
- куряче філе – 300 г
- баклажан – 1 шт.
- цукіні – 1 шт.
- цибулина – 1 шт.
- соєвий соус – 4-5 ст. л.
- устричний соус – 2 ст. л.
- зелена цибуля – 1 пучок
- сіль, перець – за смаком
- рослинна олія для смаження
Приготування покроково
- Помийте і очистіть всі овочі, наріжте їх невеликими смужками.
- Поріжте на тонкі шматочки куряче філе.
- У каструлі відваріть рисову локшину відповідно до інструкції на упаковці. Злийте всю воду за допомогою друшляка.
- Для обсмажування продуктів візьміть сковороду вок, змастіть її невеликою кількістю рослинної олії і поставте розігріватися на сильний вогонь.
- На гарячу сковорідку викладіть шматочки курки, через 3-4 хвилини додайте цибулю, ще через 2-3 – цукіні і баклажани. Готувати потрібно до розм’якшення усіх овочів.
- Влийте до овочів і м’яса соєвий і устричний соуси, перемішайте.
- Перекладіть у сковороду відварену локшину і ще раз все перемішайте.
- Перед подачею посипте порізаною зеленою цибулею.
Удон з креветками у вершковому соусі
![Удон з креветками у вершковому соусі](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/05/udon-s-krevetkami.jpg)
Локшина удон з креветками – неймовірно смачна і ситна страва. Її приготування не займе багато часу: всього 10-15 хвилин і можна насолоджуватися ніжним смаком. Якщо хочете поекспериментувати, креветки можна замінити іншими морепродуктами, наприклад, мідіями або лососем.
Інгредієнти:
- пшенична локшина удон – 1 упаковка
- креветки – 300 г
- болгарський перець – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- кунжутна олія
Для соусу:
- вершки – 250 мл
- соус устричний – 50 мл
- соус соєвий – 20 мл
- часник – 5 зубчиків
Готуємо з покроковим рецептом
- Закип’ятіть воду у великій каструлі. Опустіть в окріп локшину і варіть протягом 3-5 хвилин. Готовий удон відкиньте на друшляк, промийте холодною водою і залиште стікати.
- Приготуйте соус: у невеликій мисці змішайте вершки, устричний і соєвий соуси, часник, пропущений через прес.
- Овочі помийте, почистіть, наріжте тонкою соломкою.
- Креветки очистіть і промийте.
- Влийте у вок кунжутну або іншу рослинну олію для смаження, добре прогрійте.
- Овочі перекладіть в сковороду і смажте 3 хвилини, постійно помішуючи.
- Додайте до овочевої суміші креветки, продовжуйте смажити 2-3 хвилини.
- Влийте до креветок і овочів приготований вершковий соус. Доведіть до кипіння.
- Додайте приготовлену локшину удон, все ретельно перемішайте і дайте прогрітися протягом 1 хвилини.
Ніжна локшина удон з вершковим смаком, креветками і овочами готова. Розкладіть по порційних тарілках і подавайте до столу гарячою.
Яєчна локшина з яловичиною
![Яєчна локшина з яловичиною](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/05/jaichnaja-lapsha.jpg)
Ідеальне поєднання смаків, яскраві фарби і неймовірний пряний смак – це все про яєчну китайську локшину вок з яловичиною, приготовлену за нашим рецептом. Подаруйте собі та рідним справжнє гастрономічне задоволення!
Інгредієнти на 6 порцій:
- яєчна локшина – 400 гр
- яловичина – 300-500 гр
- болгарський перець – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- перець чилі – 1 шт.
- соєвий соус – 1-2 ч. л.
- часник – 2-3 зубчики
- імбир – за смаком
- кунжут – 1-2 ч. л.
- кунжутна олія для смаження
Дотримуйтесь покрокових інструкцій
- Шматок яловичини добре промийте, промокніть паперовим рушником, наріжте брусочками. Перекладіть у глибоку миску і залийте соєвим соусом, посоліть і поперчіть. Залиште маринуватися на кілька годин.
- Яєчну локшину заздалегідь відваріть за інструкцією на упаковці, пересипте на друшляк, промийте холодною водою і залиште стікати.
- Болгарський перець і моркву наріжте соломкою, чилі – кільцями (якщо гостра їжа – не ваш варіант, гострий перець можна не класти). Часник і свіжий імбир пропустіть через прес.
- У сковороду вок налийте кунжутну або іншу рослинну олію для смаження, добре розігрійте.
- На гарячу сковороду покладіть замариновану яловичину, смажте до готовності, постійно помішуючи.
- Додайте нарізані овочі, пропущені через прес часник і імбир. Смажте кілька хвилин, перемішуючи лопаткою.
- Коли овочі будуть готові, перекладіть у вок зварену локшину, додайте трохи соєвого соусу і готуйте 2-3 хвилини.
- Готову страву розкладіть по тарілках і посипте кунжутом.
Домашня китайська яєчна локшина з яловичиною – відмінний варіант ситного обіду для всієї родини (якщо їстимуть діти, то гострий перець, звичайно, класти не варто). Покладіть кожну порцію в коробочку, і у вас вийде традиційне китайська страва для тематичної вечірки. До речі, необов’язково готувати саме з яєчної локшиною, можна замінити на гречану, рисову або пшеничну: це буде трохи інша історія, але не менш цікава і смачна.
Смажений рис з овочами і яйцем
![Смажений рис з овочами і яйцем](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/05/zharenyj-ris.jpg)
Інгредієнти на 6 порцій:
- круглий рис – 300 г
- цукіні – 200 г
- гриби – 6 штук
- морква – 1 шт.
- яйце куряче – 1 шт.
- червоний стручковий перець – 1 шт.
- зелена цибуля 50 г
- імбир – 10 г
- часник – 2 зубчики
- соєвий соус – 4 ст. л.
- кунжутна олія – 30 мл
Покроковий рецепт приготування
- Заздалегідь приготуйте рис. Найкраще це зробити у пароварці: рис, зварений на пару, буде дуже розсипчастим. Скористатися можна і мультиваркою: рис вийде ніжним і не буде злипатися. Всю необхідну кухонну техніку ви знайдете на Покупоні за вигідною ціною, з додатковим кешбеком і доставкою від Нової пошти. Можна і просто зварити у каструлі, але в такому випадку стежте, щоб крупа не переварилася, а після приготування промийте холодною водою. Готовий рис перекладіть у глибоку тарілку, остудіть і поставте в холодильник.
- Підготуйте овочі. Моркву наріжте соломкою, гриби (ідеально підійдуть шиітаке, але можна замінити печерицями) – тонкими пластинками, цукіні – невеликими кубиками. Гострий перець, часник, цибулю дрібно порубати. Імбир почистіть і натріть на дрібній тертці або пропустіть через прес. Зелену цибулю дрібно поріжте.
- Вок добре розігрійте, влийте кунжутну олію.
- У гаряче масло перекладіть подрібнені часник, імбир, гострий перець. Смажте одну хвилину.
- Додайте моркву і продовжуйте смажити ще хвилину. Покладіть цукіні і гриби, смажте 2-3 хвилини, постійно перемішуючи овочеву суміш лопаткою.
- Пересипте у вок готовий, остиглий рис. Перемішайте і прогрійте суміш протягом 1-2 хвилин.
- У невелику миску розбийте яйце, влийте соєвий соус і добре перемішайте вилкою. Отриману масу змішайте з гарячим рисом і овочами.
- Зніміть вок з вогню, додайте зелену цибулю, перемішайте. Пікантний домашній рис з овочами і яйцем по-китайськи готовий. Розкладіть по порційних тарілках і подавайте до столу гарячим.
Щоб рис з овочами по-китайськи точно вийшов смачним, дотримуйтесь відео інструкції
Вегетаріанська якісоба – гречана локшина з овочами
![Вегетаріанська якісоба](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2020/05/vegetarianskaja-jakisoba.jpg)
Хто сказав, що вегетаріанська їжа – прісна і нудна? Напевно, той, хто не пробував китайську гречану локшину з овочами. Вона сподобається і вегетаріанцям, і тим, хто від м’яса не може відмовитися. До речі кажучи, вона відповідає принципам правильного харчування, про які писали у статті.
Інгредієнти:
- гречана локшина – 1 пачка
- болгарський перець – 1 шт.
- морква – 1 шт.
- рослинна олія – 1 ст. л.
- соєвий соус – 1-2 ч. л.
- свіжа зелень – за смаком.
Етапи приготування
- У каструлі закип’ятіть воду, посоліть, відваріть в ній гречану локшину протягом 5-7 хвилин (дивіться на упаковці). Готовій локшині дайте охолонути, відкинувши її на друшляк.
- Овочі помийте, почистіть, наріжте соломкою.
- На сковороду вок налийте рослинну олію, добре розігрійте.
- Обсмажте моркву з солодким болгарським перцем на сильному вогні протягом 2-3 хвилин.
- Додайте до овочевої суміші зварену локшину, влийте соєвий соус, перемішайте. Готуйте ще 2-3 хвилини.
- Перед подачею посипте нарізаною зеленню.
Такий вегетаріанський обід сподобається всій родині, а його приготування займе лічені хвилини.
WOK – це смачно, корисно, незвично. Ви вже замовляли локшину або рис в коробочках зі знижками від Покупона? Або вже давно озброїлися сковорідкою-вок і готуєте азіатські страви вдома не гірше, ніж у ресторані? Тоді діліться у коментарях перевіреними рецептами.
Готовила удон с курицей и овощами, правда без устричного соуса, получилось очень даже неплохо. Жарила все на обычной ап сковороде, главное сильно разогреть, и как написано в статье, выкладывать небольшими порциями, чтоб именно обжаривалось, а не тушилось. Но хочу теперь сковороду вок, уже присмотрела пару вариантов