Як зробити соковитий бургер вдома: секрети приготування своїми руками

Як зробити соковитий бургер вдома: секрети приготування своїми руками

Хрумка булочка, соковита котлета, свіжі овочі – мало хто зможе вистояти від такого ідеального поєднання смаків. Очевидно бургери – настільки смачна універсальна страва, що її готують не лише у звичайних фаст-фудах, а й у модних ресторанах.

Для тих, хто мріє стати асом у приготуванні типового частування американської кухні самостійно, редакція Покупона зібрала лайфхаки та перевірені рецепти ?

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Готуємо ідеальні котлети для бургерів

Котлети для бургерів своїми руками

Фарш для бургерів має бути найсвіжішим, тому найкраще готувати його самостійно. Щоб зробити його правильно, дотримуйтесь наших рекомендацій ?

1. Вибирайте правильне м’ясо

У «серці» традиційних гамбургерів – рубані котлети з яловичини. Їх найкраще готувати з відрубу – найм’якшої задньої частини. Найвишуканіший варіант – мармурова яловичина, але підійде відруб і простіше, причому краще готувати з різних частин: яловичої вирізки, лопатки, шиї, пашини. 

Важливе правило: у фарші має бути 20-30% жиру, тоді котлети вийдуть соковитими та м’якими.

2. Експериментуйте

У рецепті класичного гамбургера – яловича котлета. Але ніхто не заважає вам готувати з іншого м’яса: курка чи свинина теж смачно поєднуватимуться з традиційними «бургерськими» інгредієнтами. 

Для курячого фаршу краще брати м’ясо з ніг, воно соковитіше, а з філе котлети можуть вийти сухуватими. Ще один перевірений варіант фаршу для гамбургерів – свинячо-яловичий. Додайте до 25% свинини, щоб котлетки вийшли соковитими.

Вибране м’ясо помийте, очистіть від зайвого жиру та плівок, просушіть його паперовим рушником.

3. Подрібніть

Рубані котлети можна готувати двома способами: подрібнити м’ясо ножем вручну або перекрутити через м’ясорубку. Перший варіант – енерговитратніший, але котлета вийде соковитішою, оскільки у волокнах залишиться більше вологи. Другий спосіб швидший. Для цього вам знадобиться хороша потужна м’ясорубка. Щоб отримати м’який однорідний фарш, пропустіть яловичину через велику решітку двічі.

4. М’ясо, нічого крім м’яса

Правильно приготовлена котлета для бургера складається з м’яса. Не додавайте більше ніяких інгредієнтів: цибулі, часнику, тим більше яєць, картоплі чи хліба. Максимум, чим можна доповнити – обваляти котлету в панірувальних сухарях для хрусткої скоринки.

5. Додаємо спеції

Багато хто не солить фарш, щоб уникнути щільної пружної структури. Але, якщо солити і перчити тільки зверху, то всередині фарш не встигне просочитися і котлета вийде прісною. Спеції засипайте у фарш безпосередньо перед формуванням котлет, щоб кожна вийшла запашною та не втратила всі соки. Перед смаженням натріть приправами котлети з двох сторін: це забезпечить найкраще підрум’янювання та апетитну скоринку.

6. Охолодіть

Щоб фарш не лип до рук та поверхні, перед формуванням котлет відправте його на півгодини до холодильника. Не завадить охолодити і прилади, якими будете набирати фарш: покладіть їх у морозилку на кілька хвилин. Під час готування протирайте руки кубиками льоду.

7. Сформуйте рівні круглі котлетки

Ідеальна котлета має бути на 2-3 см ширше, ніж підготовлені булочки, та товщиною 13-19 мм. Можна формувати котлети руками, але щоб вони вийшли рівними, краще скористатися круглою формою для випікання або спеціальною прес-формою для бургерів. Коли котлета сформована, зробіть з одного боку великим пальцем поглиблення: у ньому накопичуватиметься м’ясний сік, який зробить котлети максимально соковитими.

8. Смажте правильно

Смажити котлети найкраще на електрогрилі. А якщо у вас його немає, підійде звичайна сковорода з антипригарним покриттям, змащена олією. На природі ж готуйте на мангалі, буде неймовірно смачно та ароматно.

9. Слідкуйте за часом

Оптимальний час смаження – 5-8 хвилин. Якщо ви любите точність у всьому і готувати «на око» – не ваш варіант, використовуйте термометр для м’яса. З його допомогою можна точно визначити температуру продукту та варіювати ступінь прожарювання:

  • для слабкої прожарки – температура всередині котлети 63 градуси, смажити по 5 хвилин із кожного боку;
  • середнього прожарювання – при 68 градусах по 6 хвилин з кожного боку;
  • нормального прожарювання – при 74 градусах по 7 хвилин з кожного боку;
  • сильної прожарки – при 77 градусах по 8 хвилин з обох боків.

10. З пилу-жару

Коли котлета готова, відразу приступайте до формування бургера: так її аромат просочить решту складових, і бургер отримає насичений смак.

Акції
Знижка 50% на меню кухні у ресторані «Greek House»
Київ, Берковецька вулиця, 6Д
-50%
0 грн
40 грн
Знижка до 35% на меню кухні у ресторані «Дубаї»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 1-3
-35%
0 грн
25.0 грн
Показати всі
6 акцій

Як готувати смачні булочки для бургера самостійно

Як готувати смачні булочки для бургера самостійно

Готові булочки для бургерів, мабуть, можна знайти у кожному супермаркеті. Але булочки, приготовані власними руками, будуть найсмачнішими, найсвіжішими, пухкішими.

Перш ніж почати готувати, переконайтеся, що у вас є весь необхідний інвентар.

Вам знадобиться:

  • глибока миска для замішування тіста;
  • вінчик або міксер;
  • сито для просіювання борошна;
  • мірний посуд або кухонні ваги.

Для приготування 10 штук вам знадобиться:

  • борошно – 5 склянок;
  • молоко – 0,5 л;
  • вода – 25 мл;
  • пресовані дріжджі – 20 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • олія рослинна – 2 ст. л;
  • сіль – 2 ч. л;
  • цукор – 1 ч. л;
  • кунжут.

Як готувати булочки для бургерів – покроковий рецепт:

  1. З’єднайте цукор із дріжджами, додайте теплу воду, ретельно перемішайте і залиште на 10-15 хвилин.
  2. Молоко підігрійте до кімнатної температури, зніміть із вогню.
  3. У глибоку миску влийте дріжджову суміш, молоко, додайте олію та яйце. Змішайте до однорідної консистенції.
  4. В окрему ємність просійте борошно, додайте сіль. Пересипте до інших продуктів, постійно помішуючи ложкою.
  5. Замісіть тісто руками протягом 2-3 хвилин, накрийте кришкою і рушником і залиште в теплому місці підніматися.
  6. Перекладіть тісто на стіл, розділіть на 10 рівних частин, з кожної сформуйте колобки. Накрийте харчовою плівкою або рушником і залиште на 10 хвилин.
  7. Знову розімніть кожну кульку з тіста і надайте круглу форму.
  8. Застеліть деко пергаментом, покладіть заготовки і залиште в теплому місці на годину. За цей час тісто має збільшитись у 2-3 рази.
  9. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  10. Змастіть яйцем заготовки і посипте кунжутом.
  11. Випікайте булочки в розігрітій духовці хвилин 15. Після чого вимкніть вогонь, привідкрийте дверцята і дайте випічці «дійти» протягом 3-5 хвилин.
  12. Готові булочки дістаньте з духовки та накрийте рушником.

Як готувати булочки бріош, рецепт та технологію дивіться на відео

Акції
Знижка 65% на набори піци від мережі «Mister Cat»
Доставка по Києву
-65%
0 грн
40 грн
Знижка 50% на піци від служби доставки «Sushitta»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-50%
0 грн
30 грн
Показати всі
20 акцій

Класичний американський гамбургер

Приготувати класичний амереканський гамбургер

Готувати класичний американський бургер дуже просто, а його смак неодмінно порадує і дітей, і дорослих.

Інгредієнти:

  • булочки для гамбургера – 4 штуки;
  • яловичина – 600 грам;
  • корнішон – 2 штуки;
  • цибуля ріпчаста (червона або біла) – 1 штука;
  • винний оцет – 1 ч. л;
  • бекон – 50 грам (4 смужки);
  • гірчиця – 4 ч. л;
  • твердий сир – 50 г;
  • салат айсберг;
  • оливкова олія – 2 ст. л;
  • перець чорний мелений – до смаку.

Для соусу:

  • кетчуп;
  • майонез – 3 ст. л;
  • соус Табаско – 2 грами;
  • соус ворчестер – 1 ч. ложка.

Як готувати:

  1. Наріжте півкільцями цибулю, полийте винним оцтом і посипте щіпкою солі. Залишіть маринуватися.
  2. Підготовлений фарш (про нього ми писали вище) дістаньте із холодильника, сформуйте котлети.
  3. На добре розігріту сковороду обережно перекладіть котлети і якщо залишилося місце – смуги бекону.
  4. Смажте котлети 3 хвилини, потім переверніть, змастіть підсмажену сторону гірчицею та однією краплею соусу Табаско (якщо бургери будуть їсти діти, то пропустіть цей крок, оскільки соус дуже гострий). Ще через 3 хвилини знову переверніть котлети для гамбургерів та змастіть з іншого боку гірчицею та соусом Табаско.
  5. Покладіть на кожну котлету сир та бекон і готуйте ще одну хвилину. Коли сир почне плавитись, зніміть котлети зі сковороди.
  6. Розріжте булочки вздовж навпіл, обсмажте внутрішні сторони на сковороді (можна готувати в тостері) до золотистого кольору.
  7. Змішайте усі інгредієнти для соусу.
  8. Коли все готове, починайте утворювати гамбургер. Змастіть нижню частину булочки соусом, вмочіть у соус листя салату і викладіть їх зверху. Покладіть котлету з сиром та беконом, мариновану цибулю та шматочки маринованого огірка. Верхню частину булочки змастіть соусом і накрийте, акуратно притиснувши бургер.
  9. Ваш класичний гамбургер готовий! Аналогічно зберіть решту і насолоджуйтесь ідеальним смаком!

Чизбургер як в Макдональдс

Приготувати вдома чизбургер як в Макдональдс

Мабуть, кожен, хто хоч раз куштував чизбургер з Макдональдса, полюбив його. Рецепт цієї смакоти вже давно не секрет і ми розповімо, як його готувати в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • яловичий фарш – 300 г;
  • сіль – 3 ст. л;
  • чорний мелений перець – 1 ч. л;
  • сир «Чеддер» – 4 скибочки;
  • булочки із кунжутом – 4 шт;
  • мариновані огірки – 1-2 шт;
  • цибуля – 1 шт;

Для соусу:

  • солодка гірчиця – 1 ст. л;
  • винний білий оцет – 1 ч. л;
  • майонез – 3 ст. л;
  • маринад овочевий (бажано «Sweet Pickle Relish») – 2 ст. л;
  • сіль, сушена цибуля та часник – по дрібці;
  • паприка – 3 щіпки;

Етапи приготування:

  1. Щоб приготувати заправку, змішайте всі компоненти для соусу та лишіть настоятись.
  2. Нарізану цибулю залийте невеликою кількістю теплої води. Щоб вона була м’якою, залиште на 7-10 хвилин.
  3. З фаршу сформуйте плоскі рівні коржі-котлетки і обсмажте кожну на сковороді з олією до підрум’янювання.
  4. Підігрійте булочки в мікрохвильовій печі 10-15 секунд або підсмажте з внутрішньої сторони на сковороді до утворення золотистої скоринки.
  5. Змастіть зрізи булочок соусом. Викладіть котлету, потім сир, скибочки огірків, підготовлену цибулю. Закрийте верхньою частиною здоби.
Акції
Знижка 40% на меню кухні в ресторані «Мітла»
Київ, Прорізна вулиця, 21
-40%
0 грн
30 грн
Знижка до 35% на меню кухні у ресторані «Дубаї»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 1-3
-35%
0 грн
25.0 грн
Показати всі
75 акцій

Ідеальний рибний бургер

Рецепт рибного бургера

Рибний бургер, приготовлений своїми руками, – це не тільки дуже смачно, а й корисно. Основна відмінність від традиційних бургерів – рибна котлета, яку можна зробити, наприклад, з філе лосося або будь-якої білої риби. Сьогодні пропонуємо перевірений рецепт бургера з рибною котлетою з тріски.

Інгредієнти на 4 порції:

Для рибного фаршу:

  • тріска – 600 г;
  • цибуля – 1 шт;
  • яйце – 1 шт;
  • сухарі панірувальні – 100 г;
  • сіль – 1 щіпка;
  • перець чорний мелений – 1 щіпка;
  • олія рослинна – 6 ст. л.

Для соусу:

  • йогурт натуральний – 150 мл;
  • майонез – 100 г;
  • огірки корнішони – 6 шт;
  • каперси – 1 ч. л;
  • петрушка.

Для подачі:

  • булочки для гамбургерів – 4 шт;
  • листя салату.

Як готувати:

  1. Приготуйте фарш для рибної котлети. З філе видаліть всі кісточки, наріжте на шматочки, додайте нарізану цибулю і подрібніть до однорідної маси. Вбийте яйце, посоліть, поперчіть до смаку. Якщо фарш вийшов рідкуватий, можна засипати столову ложку манки та дати настоятися 10 хвилин. Щоб рибні котлети зберегли форму і були соковитими, перед смаженням відправте їх на годину в холодильник.
  2. Тим часом займіться соусом. Дрібно наріжте огірочки та петрушку. Змішайте йогурт із майонезом, додайте огірки, петрушку, каперси (за бажанням). Поставте в холодильник до подачі.
  3. З підготовленого фаршу сформуйте котлети, обвалюючи їх у панірувальних сухарях.
  4. Смажити потрібно на добре розігрітій сковороді або електрогрилі, змащеній олією.
  5. Булочки розріжте навпіл, розігрійте в духовці, мікрохвильовій печі або тостері.
  6. Нижню частину здоби рясно змастіть соусом. Зверху покладіть листя салату, рибну котлету, накрийте другою половинкою булочки. Ваш соковитий смачний рибний бургер готовий!

Покроковий рецепт приготування рибного бургера з лососем дивіться на відео:

Чорний бургер

Кращій рецепт чорного бургера

Основна відмінність black burger від його білих побратимів у кольорі булочок. Для надання чорного кольору в ресторанах найчастіше використовують чорнило каракатиці. Але цей барвник досить дорогий і знайти його в магазинах не так просто. Тому для приготування чорних бургерів у домашніх умовах його можна замінити харчовим барвником або активованим вугіллям.

Чорний бургер виглядає дуже ефектно. Приготуйте цю страву за нашим рецептом вдома і вона неодмінно викличе фурор.

Інгредієнти:

Для чорних булочок:

  • пшеничне борошно – 350 г;
  • соняшникова олія – 2 ст. л;
  • сухі дріжджі – 4-5 г;
  • вершкове масло – 30 г;
  • молоко – 230 мл;
  • сіль – 0.5 ч. л;
  • цукор – 1 ч. л;
  • кунжут;
  • харчовий барвник чорного кольору чи упаковка активованого вугілля.

Для начинки:

  • яловичий фарш – 800 г;
  • рослинна олія – для смаження;
  • сир для бургерів – 8 шматочків;
  • соус барбекю – 150 г;
  • огірки мариновані – 2 шт;
  • свіжі помідори – 2 шт.;
  • петрушка;
  • листя салату;
  • червона цибуля – 1 шт;
  • гірчиця та інші спеції – за смаком.

Етапи приготування:

  1. Почнемо з «фішки» цього бургера – чорних булочок. Їх готують з того ж тіста, як і звичайні білі, але на етапі з’єднання сухих продуктів додають барвник. У мисці змішайте борошно, сіль, цукор, сухі дріжджі, барвник (якщо використовуєте активоване вугілля, заздалегідь розітріть його в порошок). Додайте тепле молоко, ретельно перемішайте, щоб не залишилося грудочок. Влийте олію. Вимішуйте тісто до однорідності, воно не повинно липнути до рук і бути насиченого чорного кольору. Готове тісто присипте борошном, накрийте рушником і поставте в тепле місце. Коли тісто підійде вдвічі, промніть його, розділіть на 4-5 частин, кожній надайте круглу форму. Заготовки з тіста змастіть вершковим маслом, посипте кунжутом і відправте в духовку розігріту до 180 C на 15-18 хвилин.
  2. Для котлети візьміть яловичий фарш, додайте рубану петрушку, спеції до смаку. Перемішайте до однорідності та сформуйте котлети.
  3. Обсмажуйте котлети на добре розігрітій сковороді по 2 хвилини з кожного боку до стану медіум.
  4. Підготуйте інші інгредієнти для начинки. Помідори наріжте тоненькими кружечками, червону цибулю – кільцями, мариновані огірки – слайсами.
  5. Коли все готове, можна збирати бургер. Розріжте булочку навпіл, нижню частину змастіть соусом барбекю, верхню – гірчицею. Знизу покладіть листя салату, скибочку сиру, котлету, знову скибочку сиру, кілька шматочків помідора, слайсів огірка, кружечків цибулі. Накрийте верхньою частиною булочки і з’єднайте шпажкою.

Чорний бургер готовий – порадуйте незвичайною стравою рідних та друзів!

Акції
Знижка 50% на пироги від служби доставки «The Pie»
Доставка по Києву
-50%
0 грн
25 грн
Показати всі
59 акцій

Смачний вегетаріанський бургер

Рецепт вегетаріанського бургера

Порівняно з традиційними «м’ясними» бургерами, віджибургери менш калорійні та корисніші. Котлети для таких бургерів готуються з бобових, овочів або круп – поєднань можна придумати безліч, все залежить від ваших уподобань та фантазії. Ми розповімо, як готувати смачні вегетаріанські бургери з котлетою з нуту.

Інгредієнти:

Для вегетаріанських котлет:

  • нут – 200 г;
  • вівсяні пластівці – 100 г;
  • морква – 0,5 шт;
  • цибуля – 0,5 шт;
  • яйце – 1 шт;
  • оливкова олія – 1 ч. л;
  • сік лимона – 1 ст. л;
  • сіль за смаком;
  • перець чорний мелений – за смаком;
  • часник сушений мелений – за смаком;

Для соусу:

  • петрушка – один пучок;
  • лимон – 0,5 шт;
  • часник – 1 зубок;
  • волоські горіхи – 0,5 склянки;
  • соус соєвий – за смаком.

Для начинки:

  • Помідор – 1 шт.
  • Огірок – 1 шт.
  • Листя салату.
  • Цибуля.

Як готувати:

  1. Нут залийте окропом, залиште поки не охолоне. Після цього промийте, відваріть до готовності і відкиньте на друшляк.
  2. Подрібніть відварений нут у блендері та перекладіть у миску.
  3. У чашу блендера насипте вівсяні пластівці, натерту моркву, половину цибулини, яйце, оливкову олію. Подрібніть до однорідності.
  4. З’єднайте масу з нутом, додайте сік лимона, спеції до смаку і ретельно все перемішайте.
  5. З отриманого фаршу сформуйте круглі котлети. Обсмажте на розігрітій сковороді.
  6. Для приготування соусу подрібніть усі інгредієнти у блендері до однорідної консистенції.
  7. Булочку розріжте навпіл і трохи підсушіть на сковороді або в тостері.
  8. Змастіть нижню частину соусом, покладіть зверху котлетку з нуту. Зверху – начинку до смаку: листя салату, кружечки помідора, слайси огірка, трохи червоної цибулі. Другу половинку булочки змастіть соусом чи гірчицею і покладіть зверху. Такий смачний та ситний бургер сподобається навіть справжнім м’ясоїдам!

Дієтичний бургер

Приготувати дієтичний бургер вдома

Багато хто помилково вважає, що бургери – це калорійний фастфуд, якого бути не може в раціоні людини, яка веде здоровий спосіб життя. Але якщо готувати з «правильних» продуктів, то може вийти «здорова» страва. Для цього візьміть цільнозернові булочки, а калорійне червоне м’ясо замініть куркою або індичкою. Пропонуємо приготувати смачний низькокалорійний домашній бургер за нашим рецептом.

Інгредієнти (на 3 штуки):

Для булочок:

  • борошно пшеничне цільнозернове – 120 г;
  • борошно кукурудзяне – 80 г;
  • кефір – 120 мл;
  • сир нежирний – 80 г;
  • яйце – 1 шт;
  • розпушувач – ½ ч.л;
  • сіль – щіпка;
  • підсолоджувач.

Для котлет:

  • м’ясо курки чи індички – 300 гр;
  • сіль, перець – до смаку.

Для соусу:

  • натуральний йогурт – 3 ст. л;
  • гірчиця – 1 ч. л;
  • сіль.

Для начинки:

  • листя салату;
  • помідор – 1 шт;
  • моцарелла – 50 г;

Етапи приготування:

  1. Щоб приготувати булочки змішайте цільнозернове і кукурудзяне борошно, сіль, розпушувач, підсолоджувач. Додайте кефір, сир, яйце, ретельно перемішайте. З отриманого тіста сформуйте три пампушки. Змастіть їх жовтком і посипте кунжутом. Випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 40 хвилин.
  2. Щоб отримати курячий фарш, пропустіть м’ясо курки через м’ясорубку або подрібніть у блендері. Посоліть, поперчіть, перемішайте. З отриманого фаршу сформуйте три котлети.
  3. Обсмажте з кожного боку протягом кількох хвилин, додавши краплю олії.
  4. Для смачного низькокалорійного соусу перемішайте йогурт із гірчицею, трохи посоліть.
  5. Приготовлені та охоловші булочки розріжте на дві частини. Нижню змастіть соусом, зверху покладіть листя салату, кружечки помідора, курячу або індичку котлету, моцареллу, листя салату. Накрийте здобною верхівкою та насолоджуйтесь ідеальним смаком без шкоди для фігури.

За цими перевіреними рецептами ви зможете досить швидко приготувати смачні бургери на своїй кухні. Якщо ж часу на приготування зовсім немає, замовляйте їжу з доставкою.

Акції
До 10 занять стретчингом у студії «FreeLady»
Київ, Академіка Богомольця вулиця, 7/14
-51%
700 грн
399.0 грн
До 8 занять Pole dance в студії «FreeLady»
Київ, Академіка Богомольця вулиця, 7/14
-46%
700 грн
399.0 грн
Показати всі
160 акцій

Читайте також:
✔️Рецепти маринадів для шашлику
✔️Березовий сік: користь та рецепти консервації
✔️Топ-15 доставок та ресторанів суші у Києві
✔️Де готують найкращі м’ясні стейки у Києві
✔️Доставка їжі та продуктів у Києві
✔️Сервіси доставки їжі по Львову
✔️Доставки їжі додому в Одесі

А як сильно любите бургери ви і як часто готуєте їх вдома? Діліться своїми рецептами у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *