Рецепти маринадів для шашлику: як вибрати та замаринувати м’ясо
Починається сезон шашликів, тому час вибирати м’ясо, діставати шампури і готувати маринад. Які частини вибирати для приготування шашликів, як правильно та в чому маринувати свинину, яловичину, баранину, курку – ці питання у теплий сезон актуальні як ніколи. BlogPokuponTeam поділиться корисними порадами щодо вибору м’яса для шашликів та найкращими рецептами для маринування, читайте та зберігайте.
50 акцій
Як вибрати м’ясо на шашлик
Яка частина найкраще підійде для шашлику? Критерії для вибору прості: м’ясо має бути з тієї частини туші, де розташовані найменш активні м’язи. Вони м’які, у них достатньо жиру, тож шашлик у результаті вийде ніжний, соковитий, його буде легко та приємно жувати.
Якщо готуєте свинину, беріть ошийок або корейку (грудинку). Можна взяти і вирізку (філе із середньої частини туші), але вона трохи суха, доведеться рятувати ситуацію шматочками сала, які можна нанизати між м’ясом на шампур.
Якщо у вас у планах телятина чи яловичина, беріть товстий (але можна й тонкий) край кістки чи вирізку зі спини.
Для шашлику з курки краще брати гомілки, стегна або крильця.
Збираєтеся робити шашлик з баранини? Відразу попереджаємо: вона досить непроста в приготуванні, але якщо ви все-таки наважитесь зробити справжній кавказький шашлик, сміливо беріть корейку, реберця, шию, лопатку або окіст.
2 акцій
Рецепти шашличного маринаду
Свинина в мінералці
Один із найпростіших, класичних варіантів маринаду – шашлик в результаті виходить смачним, м’яким та соковитим.
Вам знадобиться:
- 2 кг свинини, краще взяти ошийок.
- 500 мл мінеральної води.
- 4 шт ріпчастої цибулі.
- Чорний перець мелений.
- Мелений коріандр.
- Сіль.
Як маринувати:
- Чистимо і миємо цибулю, нарізаємо кільцями.
- М’ясо миємо під проточною водою, обсушуємо та нарізаємо на однакові шматочки. Головне – не надто дрібно, щоб шашлик не вийшов сухим.
- Перчимо, посипаємо меленим коріандром за смаком (можна додати й інші спеції, які ви любите).
- У глибокий емальований посуд викладаємо свинину і цибулю, добре перемішуємо руками, трохи приминаючи, і заливаємо мінералкою таким чином, щоб вона повністю покривала м’ясо.
- Зверху придавлюємо чимось важким – наприклад, тарілкою, на яку можна поставити велику банку з водою. Залишаємо маринад на 4 години.
- Перш ніж нанизувати шашлики на шампури, обов’язково солимо їх до смаку.
Лайфхак: якщо збираєтеся готувати шашлики на вугіллі, нарізайте м’ясо середніми шматками. Якщо плануєте готувати у духовці, намагайтеся нарізати дрібніше, ніж на шашлик.
197 акцій
Класичний маринад з цибулею
Класичний простий рецепт в цибульному маринаді: свинячий або яловичий шашлик вийде ароматним, м’яким і соковитим.
Для маринаду потрібно:
- 1 кг свинини або яловичого м’яса.
- 0,5 кг ріпчастої цибулі.
- Чорний перець.
- Мелений коріандр.
- Сіль.
- Спеції за смаком.
Як маринувати:
- Готуємо м’ясо, нарізаємо його середніми шматками, цибулю подрібнюємо.
- Перемішавши їх у глибокому посуді, ставимо на ніч у холодильник або в інше прохолодне місце.
- Вранці додаємо спеції, сіль – тільки перед тим, як нанизувати м’ясо на шампури, щоб шашлик не вийшов занадто сухим.
- За бажанням, шматки шашлику можна чергувати з цибульними кільцями та помідорами, щоб він вийшов ще соковитішим і ароматнішим.
Шашлик у гранатовому соку
Кортить особливого, насиченого смаку з ноткою пікантності? Шашлик, маринований у гранатовому соку, повинен вам сподобатися. Приготуйтеся до того, що доведеться зайнятися ним за два дні до готування, якщо хочете, щоб шашлик був соковитим, як у ресторані.
Що для нього знадобиться?
- 2 кг м’яса (найкраще з гранатовим соком поєднуються свинина та баранина).
- 4-5 штуки ріпчастої цибулі.
- 1 л гранатового соку (тільки той, що продається у скляній банці).
- 2 ст. л. рослинної олії.
- Хмелі-сунелі.
- Коріандр.
- Сіль.
- Мелений чорний перець.
Як маринувати:
- М’ясо миємо, сушимо та нарізаємо середніми шматочками.
- Цибулю чистимо і нарізаємо кільцями.
- Складаємо інгредієнти в каструлю та перемішуємо, а зверху посипаємо спеціями: хмелі-сунелі, коріандром, перцем, сіллю.
- Зверху виливаємо гранатовий сік і перемішуємо.
- Додаємо до маринаду олію і знову мішаємо.
- Накриваємо м’ясо перевернутою тарілкою і притискаємо гнітом, щоб шашлик був повністю в соусі.
- Залишаємо маринад у холодильнику на 2 доби, не забуваючи зрідка помішувати і знову притискати.
Лайфхак: якщо готуєте м’ясо в духовці, використовуйте для нього дерев’яні шпажки та розміщуйте їх поверх листа, застеленого пергаментом. Вільні кінчики шпажок загорніть у шматочки фольги, щоб вони не потемніли від високих температур.
Як замаринувати м’ясо в оцті
Рецепт маринаду з оцтом користується великою популярністю завдяки своїй простоті та приголомшливому результату – м’ясо виходить смачним і тане в роті. Цей варіант підійде і для свинини, і для шашлику з яловичини, баранини, курки – головне, щоб вибрана вами частина була досить жирною, інакше шашлик вийде сухуватим.
Що потрібно для маринування:
- 2 кг м’яса.
- 1,5 л води.
- 1 кг ріпчастої цибулі.
- 3 ст. л. оцту 9% (можна яблучний чи винний).
- 2 ст.л. солі.
- 2 ст.л. цукру.
- Мелений чорний перець.
Як зробити оцтовий маринад:
- Нарізаємо м’ясо шматками, а цибулю – великими кільцями.
- Укладаємо їх шарами в глибоку каструлю, перчимо.
- В окремій ємності змішуємо воду, сіль, оцет і цукор.
- Отриманою сумішшю заливаємо м’ясо, після чого прибираємо каструлю на ніч у холодильник.
Читайте також:
Кращі сервіси доставки їжі в Києві
Як самостійно приготувати піцу
Де в Києві найсоковитіші та найсмачніші бургери
Як приготувати курку в соєвому соусі з гірчицею
Якщо ви фанат курки на грилі (особливо курячих стегон), то придивіться до рецепту маринаду з соєвого соусу з гірчицею. Він покращить смак вашої улюбленої страви і перетворить звичайний шашлик на справжній кулінарний шедевр.
Інгредієнти:
- 2 кг курячого м’яса.
- 3 ст. л. соєвого соусу.
- 1 ст. л. приправи для курки.
- 2 ст. л оливкової олії.
- 1,5 ч.л. гірчиці в зернах.
- 4-5 зубчиків часника.
- 3 ст. л. майонезу.
- 1,5 ч. л. готової гірчиці.
- Мелений чорний перець.
- Сіль.
Маринуємо курку:
- Миємо курячі стегенця (або гомілки), видаляємо з них зайвий жир і шкірку, після чого висушуємо паперовим рушником. Солимо, але зовсім небагато, оскільки соєвий соус вже досить солоний на смак.
- В окрему ємність наливаємо оливкову олію, додаємо туди соєвий соус, розчавлюємо часник і приправляємо меленим перцем.
- Додаємо приправу для курки (можна замінити приправою для шашлику), потім гірчицю – готову і у зернах.
- Кладемо майонез і ретельно перемішуємо маринад.
- Курку викладаємо в глибоку миску, заливаємо маринадом, ретельно втираємо його, потім накриваємо всю красу харчовою плівкою і ставимо в холодильник на ніч.
37 акцій
Шашлик у томатному соку
Томатний сік надає м’ясу приємний кислуватий присмак, робить його ніжним, м’яким і соковитим. Цей рецепт користується популярністю у господарок, за його допомогою виходить дуже смачний шашлик. Альтернатива томатному соку – томатна паста, що дає той самий ефект.
Що знадобиться:
- 1 кг м’яса.
- 1 л томатного соку.
- 2-3 цибулини.
- Мелений чорний перець.
- Сіль.
- Приправа за смаком.
Маринування:
- М’ясо ріжемо і викладаємо в глибоку каструлю, додаємо приправу, сіль та перець за смаком.
- Цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями, кладемо в ємність до м’яса.
- Заливаємо все томатним соком і ретельно перемішуємо, притискаючи руками цибулю.
- Накриваємо каструлю кришкою та ставимо на ніч у холодильник.
Шашлик з ківі
Смачний і досить екзотичний варіант швидкого маринування шашлику – з ківі. Підійде до будь-якого м’яса: свинини, яловичини, курячого філе або індички.
Що потрібно:
- 1 кг будь-якого м’яса, але краще пожирніше.
- 3 цибулини.
- 1 шт ківі (якщо фрукти маленькі, візьміть два).
- 2 ст. л. рослинної олії.
- Мелений чорний перець.
- Сіль.
Як готувати:
- Цибулю та ківі очищаємо від шкірки та миємо.
- Одну цибулину та фрукт нарізаємо шматочками.
- Нарізані продукти кладемо в блендер і подрібнюємо до однорідної кашки.
- Дві цибулини, що залишилися, нарізаємо кільцями і трохи посипаємо сіллю, щоб пустили сік.
- М’ясо миємо, висушуємо та нарізаємо.
- Додаємо до нього пюре з ківі та цибулі, добре перемішуємо, викладаємо цибульні кільця та заливаємо олією.
- Поперчивши та посоливши, знову ретельно перемішуємо, затягуємо ємність харчовою плівкою і залишаємо маринуватися на 30-40 хвилин.
65 акцій
Маринад без цибулі
Оригінальний рецепт маринаду дозволить приготувати шашлик без цибулі, оцту та майонезу. Шашлик вийде смачним і соковитим за рахунок замочування в окропі та власному соку, з додаванням приправ та олії. Гаряча вода просочить м’ясо, що дозволить йому максимально насититися ароматом спецій.
Інгредієнти:
- 2 кг м’яса.
- 250 мл води.
- 50 мл рослинної олії.
- Приправа.
- Сіль.
Як готувати:
- Кип’ятимо воду та заливаємо нею приправу.
- Додаємо до отриманої суміші олію та сіль за смаком, перемішуємо.
- Заливаємо маринадом заздалегідь помите і порізане м’ясо, добре перемішуємо і прибираємо його в прохолодне місце на 3 години.
Шашлики у вині
Дуже смачно виходить м’ясо, мариноване з вином. Це класичний рецепт, для нього краще брати свинину, яловичину чи баранину. Результат перевершить усі очікування: ви отримаєте ароматний шашлик з неповторним смаком та м’якою текстурою.
Що знадобиться:
- 1 кг м’яса.
- 300 мл сухого червоного вина.
- 4 цибулини.
- 1 половинка лимона.
- 5 горошинок чорного перцю.
- 1 шт червоного перцю.
- Півпучка кропу.
- Сіль.
Як робити маринад:
- М’ясо промиваємо, висушуємо, видаляємо жили та великі шматки жиру, після чого нарізаємо шматочками і трохи відбиваємо.
- Чистимо цибулю, три цибулини нарізаємо кільцями, четверту подрібнюємо як для смаження.
- З червоного перцю витягаємо серцевину, м’якоть нарізаємо великими шматочками.
- Дрібно ріжемо кріп, половину пересипаємо в окрему ємність, щоб приправити нею готовий шашлик.
- У глибокий емальований або пластиковий посуд кладемо м’ясо і подрібнену цибулю, перемішуємо протягом 3-4 хвилин.
- Додаємо 50 мл червоного вина та сік лимона, знову перемішуємо 2-3 хвилини.
- Викладаємо м’ясо в каструлю шарами, кожен із них приправляємо кропом, скибочками червоного перцю, горошинкою чорного перцю та сіллю за смаком.
- Вином, що залишилося, заливаємо вміст каструлі, зверху викладаємо цибульні кільця, закриваємо маринад харчовою плівкою і ставимо в холодильник на 5-6 годин.
- У процесі смаження шашлику не забуваємо іноді збризкувати його залишками маринаду.
Шашлики на пиві
Пиво надає шашликам особливого хмільного аромату з нотками солоду, шашлик виходить м’яким, дуже смачним і тане в роті. Для цього рецепту потрібно брати червоне м’ясо, але найкращий варіант – це свинина, вона особливо добре вбирає аромат пива.
Що знадобиться:
- 1,5 кг м’яса.
- 300-500 мл світлого пива (ідеально взяти живе на розлив, непастеризоване, але якщо такої можливості немає, то беріть хороше, якісне, не дешеве та бажано нефільтроване).
- 3-5 середніх цибулин.
- Мелений чорний перець.
- Спеції.
- Сіль.
Як зробити маринад:
- Помите та висушене м’ясо нарізаємо шматочками.
- Ріжемо цибулю, можна кільцями або, якщо любите насичений цибулевий аромат, подрібнити її в блендері або на тертці до кашки.
- Майбутній шашлик викладаємо в каструлю або миску, додаємо цибулю та спеції, накриваємо кришкою і залишаємо на 30-40 хвилин при кімнатній температурі.
- Коли підійде час, заливаємо м’ясо пивом і залишаємо на 2-3 години, потім переміщуємо ємність із маринадом у холодильник ще на 6-12 годин.
- Під час смаження шашлику періодично поливаємо його маринадом.
Смачний шашлик на кефірі
Кефір – ще один популярний продукт для гарного маринаду, який дарує м’ясу м’якість та ніжний смак.
Інгредієнти:
- 2 кг м’яса.
- 500 г кефіру.
- 3 цибулини.
- Зелень – кінза чи петрушка, можна свіжий базилік та орегано.
- Мелений чорний перець.
- Приправа.
- Сіль.
Приготування маринаду:
- М’ясо промиваємо та обсушуємо паперовими серветками, нарізаємо середніми шматками.
- Цибулю чистимо і миємо із зеленню в холодній воді.
- Викладаємо м’ясо в глибоку ємність, додаємо чорний перець і приправу та сіль за смаком.
- Нарізаємо цибулю кільцями, крупно рубаємо зелень.
- Викладаємо на дно миски зелень і цибулю, добре приминаємо руками, зверху кладемо м’ясо, і так шарами аж до верху.
- Збовтавши кефір, поступово виливаємо його в миску.
- Щоб кефір просочив м’ясо аж до дна, робимо пальцями поглиблення у верхньому шарі. Замотуємо ємність харчовою плівкою або накриваємо кришкою і ставимо в холодильник на 5-6 годин.
- Перед смаженням потрібно добре перемішати маринад. Нанизавши шматочки на шампури, прибираємо зелень і цибулю, щоб вони не підгоріли і не зіпсували зовнішній вигляд шашлику.
М’ясо в яблучному соку
У маринованого з яблучним соком м’яса дуже ніжний смак, саме воно виходить дуже м’яким та соковитим. Сам рецепт – без цибулі, без майонезу, що робить його максимально простим і таким, що не вимагає особливих зусиль.
Що знадобиться:
- 1 кг м’яса.
- 200 мл освітленого яблучного соку.
- 3 зубчики часнику.
- 50 г зелені (петрушка, м’ята, тархун).
- 0,5 ст. л. молотого чорного перцю.
- 0,5 ст. л солі.
Як готувати:
- Зелень розминаємо пальцями, ламаючи кожну стеблинку в декількох місцях, кладемо в яблучний сік.
- Часник чистимо, натираємо на тертці і додаємо в суміш.
- Заздалегідь підготовлене та нарізане м’ясо натираємо сіллю та перцем, після чого кладемо в маринад.
- Накриваємо ємність харчовою плівкою або кришкою та залишаємо на 2 години при кімнатній температурі або на 12 годин у холодильнику.
55 акцій
Маринад для буженини
Якщо з погодою не пощастило і м’ясо ви зібралися готувати вдома, на допомогу прийде духовка та рецепт смачного маринаду для буженини. Ця страва стане головною фішкою вашої святкової вечері та зігріє вас у холодну пору.
Що взяти:
- 1,5 кг свинячого окосту.
- 1,1 л води.
- 50 г крупної солі.
- ½ г лаврового листя.
- 10 г чорного перцю горошком.
- 5 г духмяного перцю горошком.
- 5 г насіння кмину.
- 25 г цукру.
Процес приготування:
- У киплячу воду кладемо лаврове листя, сіль, чорний і духмяний перець, насіння кмину та цукор. Варимо півгодини на повільному вогні.
- Знявши з вогню, накриваємо кришкою каструльку і даємо маринаду повністю охолонути.
- Підготовлений свинячий окіст викладаємо в охолоджений маринад і залишаємо на добу.
- Після цього дістаємо м’ясо з маринаду, обмазуємо його смальцем, викладаємо на нього частину приправ та спецій, загортаємо у фольгу.
- Запікаємо в духовці близько 45 хвилин за температури 185 градусів. Перевіряємо готовність: свинину потрібно проткнути – і якщо сік прозорий, фольгу можна розгорнути і залишити окіст у такому вигляді, що він випікався до рум’яності.
Читайте також:
Відпочинок у Карпатах влітку
Де посмажити шашлики у Києві
Кращі місця для барбекю в Одесі
Де посмажити шашлики у Дніпрі та передмісті
Тут ми розповіли про найкращі рецепти маринадів для шашлику, а які знаєте ви, за яким рецептом хочете спробувати приготувати шашлик? Діліться у коментарях.