Рецепти маринадів для шашлику: як вибрати та замаринувати м’ясо

Рецепты маринадов для шашлыка: как выбрать и замариновать мясо

Починається сезон шашликів, тому час вибирати м’ясо, діставати шампури і готувати маринад. Які частини вибирати для приготування шашликів, як правильно та в чому маринувати свинину, яловичину, баранину, курку – ці питання у теплий сезон актуальні як ніколи. BlogPokuponTeam поділиться корисними порадами щодо вибору м’яса для шашликів та найкращими рецептами для маринування, читайте та зберігайте.

Акції
Риболовля з альтанкою і мангалом в «У Марусі»
Миколаївка (Київська область)
-30%
1000 грн
699.0 грн
Банкет із гриль-меню в «Райський дворик»
Київ, Погребський Шлях, 26
-35%
1650 грн
1120.0 грн
Показати всі
58 акцій

Як вибрати м’ясо на шашлик

Яка частина найкраще підійде для шашлику? Критерії для вибору прості: м’ясо має бути з тієї частини туші, де розташовані найменш активні м’язи. Вони м’які, у них достатньо жиру, тож шашлик у результаті вийде ніжний, соковитий, його буде легко та приємно жувати.

Якщо готуєте свинину, беріть ошийок або корейку (грудинку). Можна взяти і вирізку (філе із середньої частини туші), але вона трохи суха, доведеться рятувати ситуацію шматочками сала, які можна нанизати між м’ясом на шампур.

Якщо у вас у планах телятина чи яловичина, беріть товстий (але можна й тонкий) край кістки чи вирізку зі спини.

Для шашлику з курки краще брати гомілки, стегна або крильця.

Збираєтеся робити шашлик з баранини? Відразу попереджаємо: вона досить непроста в приготуванні, але якщо ви все-таки наважитесь зробити справжній кавказький шашлик, сміливо беріть корейку, реберця, шию, лопатку або окіст.

Як правильо вибрати м'ясо для шашлику
Акції
Від 1 ночі з басейном у «Райський дворик»
Київ, Погребський Шлях, 26
-25%
2500 грн
1999.0 грн
Сертифікат на меню та караоке у «Райський дворик»
Київ, Погребський Шлях, 26
-64%
1400 грн
649.0 грн
Показати всі
6 акцій

Рецепти шашличного маринаду

Свинина в мінералці

Один із найпростіших, класичних варіантів маринаду – шашлик в результаті виходить смачним, м’яким та соковитим.

Вам знадобиться:

  • 2 кг свинини, краще взяти ошийок.
  • 500 мл мінеральної води.
  • 4 шт ріпчастої цибулі.
  • Чорний перець мелений.
  • Мелений коріандр.
  • Сіль.

Як маринувати:

  • Чистимо і миємо цибулю, нарізаємо кільцями.
  • М’ясо миємо під проточною водою, обсушуємо та нарізаємо на однакові шматочки. Головне – не надто дрібно, щоб шашлик не вийшов сухим.
  • Перчимо, посипаємо меленим коріандром за смаком (можна додати й інші спеції, які ви любите).
  • У глибокий емальований посуд викладаємо свинину і цибулю, добре перемішуємо руками, трохи приминаючи, і заливаємо мінералкою таким чином, щоб вона повністю покривала м’ясо.
  • Зверху придавлюємо чимось важким – наприклад, тарілкою, на яку можна поставити велику банку з водою. Залишаємо маринад на 4 години.
  • Перш ніж нанизувати шашлики на шампури, обов’язково солимо їх до смаку.

Лайфхак: якщо збираєтеся готувати шашлики на вугіллі, нарізайте м’ясо середніми шматками. Якщо плануєте готувати у духовці, намагайтеся нарізати дрібніше, ніж на шашлик.

Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
221 акцій

Класичний маринад з цибулею

Класичний простий рецепт в цибульному маринаді: свинячий або яловичий шашлик вийде ароматним, м’яким і соковитим.

Для маринаду потрібно:

  • 1 кг свинини або яловичого м’яса. 
  • 0,5 кг ріпчастої цибулі.
  • Чорний перець.
  • Мелений коріандр.
  • Сіль.
  • Спеції за смаком.

Як маринувати:

  • Готуємо м’ясо, нарізаємо його середніми шматками, цибулю подрібнюємо.
  • Перемішавши їх у глибокому посуді, ставимо на ніч у холодильник або в інше прохолодне місце.
  • Вранці додаємо спеції, сіль – тільки перед тим, як нанизувати м’ясо на шампури, щоб шашлик не вийшов занадто сухим.
  • За бажанням, шматки шашлику можна чергувати з цибульними кільцями та помідорами, щоб він вийшов ще соковитішим і ароматнішим.
Який маринад вибрати для свинини

Шашлик у гранатовому соку  

Кортить особливого, насиченого смаку з ноткою пікантності? Шашлик, маринований у гранатовому соку, повинен вам сподобатися. Приготуйтеся до того, що доведеться зайнятися ним за два дні до готування, якщо хочете, щоб шашлик був соковитим, як у ресторані.

Що для нього знадобиться?

  • 2 кг м’яса (найкраще з гранатовим соком поєднуються свинина та баранина).
  • 4-5 штуки ріпчастої цибулі.
  • 1 л гранатового соку (тільки той, що продається у скляній банці).
  • 2 ст. л. рослинної олії.
  • Хмелі-сунелі.
  • Коріандр.
  • Сіль.
  • Мелений чорний перець.

Як маринувати:

  • М’ясо миємо, сушимо та нарізаємо середніми шматочками.
  • Цибулю чистимо і нарізаємо кільцями.
  • Складаємо інгредієнти в каструлю та перемішуємо, а зверху посипаємо спеціями: хмелі-сунелі, коріандром, перцем, сіллю.
  • Зверху виливаємо гранатовий сік і перемішуємо.
  • Додаємо до маринаду олію і знову мішаємо.
  • Накриваємо м’ясо перевернутою тарілкою і притискаємо гнітом, щоб шашлик був повністю в соусі.
  • Залишаємо маринад у холодильнику на 2 доби, не забуваючи зрідка помішувати і знову притискати.

Лайфхак: якщо готуєте м’ясо в духовці, використовуйте для нього дерев’яні шпажки та розміщуйте їх поверх листа, застеленого пергаментом. Вільні кінчики шпажок загорніть у шматочки фольги, щоб вони не потемніли від високих температур.

Як замаринувати м’ясо в оцті

Рецепт маринаду з оцтом користується великою популярністю завдяки своїй простоті та приголомшливому результату – м’ясо виходить смачним і тане в роті. Цей варіант підійде і для свинини, і для шашлику з яловичини, баранини, курки – головне, щоб вибрана вами частина була досить жирною, інакше шашлик вийде сухуватим.

Що потрібно для маринування:

  • 2 кг м’яса.
  • 1,5 л води.
  • 1 кг ріпчастої цибулі.
  • 3 ст. л. оцту 9% (можна яблучний чи винний).
  • 2 ст.л. солі.
  • 2 ст.л. цукру.
  • Мелений чорний перець.

Як зробити оцтовий маринад:

  • Нарізаємо м’ясо шматками, а цибулю – великими кільцями.
  • Укладаємо їх шарами в глибоку каструлю, перчимо.
  • В окремій ємності змішуємо воду, сіль, оцет і цукор.
  • Отриманою сумішшю заливаємо м’ясо, після чого прибираємо каструлю на ніч у холодильник.

Читайте також:
Кращі сервіси доставки їжі в Києві
Як самостійно приготувати піцу
Де в Києві найсоковитіші та найсмачніші бургери  

Як приготувати курку в соєвому соусі з гірчицею

Якщо ви фанат курки на грилі (особливо курячих стегон), то придивіться до рецепту маринаду з соєвого соусу з гірчицею. Він покращить смак вашої улюбленої страви і перетворить звичайний шашлик на справжній кулінарний шедевр.

Інгредієнти:

  • 2 кг курячого м’яса.
  • 3 ст. л. соєвого соусу.
  • 1 ст. л. приправи для курки.
  • 2 ст. л оливкової олії.
  • 1,5 ч.л. гірчиці в зернах.
  • 4-5 зубчиків часника.
  • 3 ст. л. майонезу.
  • 1,5 ч. л. готової гірчиці.
  • Мелений чорний перець.
  • Сіль.

Маринуємо курку:

  • Миємо курячі стегенця (або гомілки), видаляємо з них зайвий жир і шкірку, після чого висушуємо паперовим рушником. Солимо, але зовсім небагато, оскільки соєвий соус вже досить солоний на смак.
  • В окрему ємність наливаємо оливкову олію, додаємо туди соєвий соус, розчавлюємо часник і приправляємо меленим перцем.
  • Додаємо приправу для курки (можна замінити приправою для шашлику), потім гірчицю – готову і у зернах.
  • Кладемо майонез і ретельно перемішуємо маринад.
  • Курку викладаємо в глибоку миску, заливаємо маринадом, ретельно втираємо його, потім накриваємо всю красу харчовою плівкою і ставимо в холодильник на ніч.
Як правильно замаринувати курицю в соєвому соусі з гірчицею
Акції
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
1 година в ігровій кімнаті «Світ Паровозів»
Київ, Архітектора Вербицького вулиця, 1
-29%
140 грн
99.0 грн
Показати всі
44 акцій

Шашлик у томатному соку

Томатний сік надає м’ясу приємний кислуватий присмак, робить його ніжним, м’яким і соковитим. Цей рецепт користується популярністю у господарок, за його допомогою виходить дуже смачний шашлик. Альтернатива томатному соку – томатна паста, що дає той самий ефект.

Що знадобиться:

  • 1 кг м’яса.
  • 1 л томатного соку.
  • 2-3 цибулини.
  • Мелений чорний перець.
  • Сіль.
  • Приправа за смаком.

Маринування:

  • М’ясо ріжемо і викладаємо в глибоку каструлю, додаємо приправу, сіль та перець за смаком.
  • Цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями, кладемо в ємність до м’яса.
  • Заливаємо все томатним соком і ретельно перемішуємо, притискаючи руками цибулю.
  • Накриваємо каструлю кришкою та ставимо на ніч у холодильник.

Шашлик з ківі

Смачний і досить екзотичний варіант швидкого маринування шашлику – з ківі. Підійде до будь-якого м’яса: свинини, яловичини, курячого філе або індички.

Що потрібно:

  • 1 кг будь-якого м’яса, але краще пожирніше.
  • 3 цибулини.
  • 1 шт ківі (якщо фрукти маленькі, візьміть два).
  • 2 ст. л. рослинної олії.
  • Мелений чорний перець.
  • Сіль.

Як готувати:

  • Цибулю та ківі очищаємо від шкірки та миємо.
  • Одну цибулину та фрукт нарізаємо шматочками.
  • Нарізані продукти кладемо в блендер і подрібнюємо до однорідної кашки.
  • Дві цибулини, що залишилися, нарізаємо кільцями і трохи посипаємо сіллю, щоб пустили сік.
  • М’ясо миємо, висушуємо та нарізаємо.
  • Додаємо до нього пюре з ківі та цибулі, добре перемішуємо, викладаємо цибульні кільця та заливаємо олією.
  • Поперчивши та посоливши, знову ретельно перемішуємо, затягуємо ємність харчовою плівкою і залишаємо маринуватися на 30-40 хвилин.
Смачний і досить екзотичний варіант швидкого маринування шашлику – з ківі
Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі у будні у «У Марусі» під Києвом
Миколаївка (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
73 акцій

Маринад без цибулі

Оригінальний рецепт маринаду дозволить приготувати шашлик без цибулі, оцту та майонезу. Шашлик вийде смачним і соковитим за рахунок замочування в окропі та власному соку, з додаванням приправ та олії. Гаряча вода просочить м’ясо, що дозволить йому максимально насититися ароматом спецій.

Інгредієнти:

  • 2 кг м’яса.
  • 250 мл води.
  • 50 мл рослинної олії.
  • Приправа.
  • Сіль.

Як готувати:

  • Кип’ятимо воду та заливаємо нею приправу.
  • Додаємо до отриманої суміші олію та сіль за смаком, перемішуємо.
  • Заливаємо маринадом заздалегідь помите і порізане м’ясо, добре перемішуємо і прибираємо його в прохолодне місце на 3 години.

Шашлики у вині

Дуже смачно виходить м’ясо, мариноване з вином. Це класичний рецепт, для нього краще брати свинину, яловичину чи баранину. Результат перевершить усі очікування: ви отримаєте ароматний шашлик з неповторним смаком та м’якою текстурою.

Що знадобиться:

  • 1 кг м’яса.
  • 300 мл сухого червоного вина.
  • 4 цибулини.
  • 1 половинка лимона.
  • 5 горошинок чорного перцю.
  • 1 шт червоного перцю.
  • Півпучка кропу.
  • Сіль.

Як робити маринад:

  • М’ясо промиваємо, висушуємо, видаляємо жили та великі шматки жиру, після чого нарізаємо шматочками і трохи відбиваємо.
  • Чистимо цибулю, три цибулини нарізаємо кільцями, четверту подрібнюємо як для смаження.
  • З червоного перцю витягаємо серцевину, м’якоть нарізаємо великими шматочками.
  • Дрібно ріжемо кріп, половину пересипаємо в окрему ємність, щоб приправити нею готовий шашлик.
  • У глибокий емальований або пластиковий посуд кладемо м’ясо і подрібнену цибулю, перемішуємо протягом 3-4 хвилин.
  • Додаємо 50 мл червоного вина та сік лимона, знову перемішуємо 2-3 хвилини.
  • Викладаємо м’ясо в каструлю шарами, кожен із них приправляємо кропом, скибочками червоного перцю, горошинкою чорного перцю та сіллю за смаком.
  • Вином, що залишилося, заливаємо вміст каструлі, зверху викладаємо цибульні кільця, закриваємо маринад харчовою плівкою і ставимо в холодильник на 5-6 годин.
  • У процесі смаження шашлику не забуваємо іноді збризкувати його залишками маринаду.

Шашлики на пиві

Пиво надає шашликам особливого хмільного аромату з нотками солоду, шашлик виходить м’яким, дуже смачним і тане в роті. Для цього рецепту потрібно брати червоне м’ясо, але найкращий варіант – це свинина, вона особливо добре вбирає аромат пива.

Що знадобиться:

  • 1,5 кг м’яса.
  • 300-500 мл світлого пива (ідеально взяти живе на розлив, непастеризоване, але якщо такої можливості немає, то беріть хороше, якісне, не дешеве та бажано нефільтроване).
  • 3-5 середніх цибулин. 
  • Мелений чорний перець.
  • Спеції.
  • Сіль.

Як зробити маринад:

  • Помите та висушене м’ясо нарізаємо шматочками.
  • Ріжемо цибулю, можна кільцями або, якщо любите насичений цибулевий аромат, подрібнити її в блендері або на тертці до кашки.
  • Майбутній шашлик викладаємо в каструлю або миску, додаємо цибулю та спеції, накриваємо кришкою і залишаємо на 30-40 хвилин при кімнатній температурі.
  • Коли підійде час, заливаємо м’ясо пивом і залишаємо на 2-3 години, потім переміщуємо ємність із маринадом у холодильник ще на 6-12 годин.
  • Під час смаження шашлику періодично поливаємо його маринадом.

Смачний шашлик на кефірі

Кефір – ще один популярний продукт для гарного маринаду, який дарує м’ясу м’якість та ніжний смак.

Інгредієнти:

  • 2 кг м’яса.
  • 500 г кефіру.
  • 3 цибулини.
  • Зелень – кінза чи петрушка, можна свіжий базилік та орегано.
  • Мелений чорний перець.
  • Приправа.
  • Сіль.

Приготування маринаду:

  • М’ясо промиваємо та обсушуємо паперовими серветками, нарізаємо середніми шматками.
  • Цибулю чистимо і миємо із зеленню в холодній воді.
  • Викладаємо м’ясо в глибоку ємність, додаємо чорний перець і приправу та сіль за смаком.
  • Нарізаємо цибулю кільцями, крупно рубаємо зелень.
  • Викладаємо на дно миски зелень і цибулю, добре приминаємо руками, зверху кладемо м’ясо, і так шарами аж до верху.
  • Збовтавши кефір, поступово виливаємо його в миску.
  • Щоб кефір просочив м’ясо аж до дна, робимо пальцями поглиблення у верхньому шарі. Замотуємо ємність харчовою плівкою або накриваємо кришкою і ставимо в холодильник на 5-6 годин.
  • Перед смаженням потрібно добре перемішати маринад. Нанизавши шматочки на шампури, прибираємо зелень і цибулю, щоб вони не підгоріли і не зіпсували зовнішній вигляд шашлику.
Рецепт маринаду для шашлику на кефірі

М’ясо в яблучному соку

У маринованого з яблучним соком м’яса дуже ніжний смак, саме воно виходить дуже м’яким та соковитим. Сам рецепт – без цибулі, без майонезу, що робить його максимально простим і таким, що не вимагає особливих зусиль.

Що знадобиться:

  • 1 кг м’яса.
  • 200 мл освітленого яблучного соку.
  • 3 зубчики часнику.
  • 50 г зелені (петрушка, м’ята, тархун).
  • 0,5 ст. л. молотого чорного перцю.
  • 0,5 ст. л солі.

Як готувати:

  • Зелень розминаємо пальцями, ламаючи кожну стеблинку в декількох місцях, кладемо в яблучний сік.
  • Часник чистимо, натираємо на тертці і додаємо в суміш.
  • Заздалегідь підготовлене та нарізане м’ясо натираємо сіллю та перцем, після чого кладемо в маринад.
  • Накриваємо ємність харчовою плівкою або кришкою та залишаємо на 2 години при кімнатній температурі або на 12 годин у холодильнику.
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Показати всі
60 акцій

Маринад для буженини

Якщо з погодою не пощастило і м’ясо ви зібралися готувати вдома, на допомогу прийде духовка та рецепт смачного маринаду для буженини. Ця страва стане головною фішкою вашої святкової вечері та зігріє вас у холодну пору.

Що взяти:

  • 1,5 кг свинячого окосту.
  • 1,1 л води.
  • 50 г крупної солі.
  • ½ г лаврового листя.
  • 10 г чорного перцю горошком.
  • 5 г духмяного перцю горошком.
  • 5 г насіння кмину.
  • 25 г цукру.

Процес приготування:

  • У киплячу воду кладемо лаврове листя, сіль, чорний і духмяний перець, насіння кмину та цукор. Варимо півгодини на повільному вогні.
  • Знявши з вогню, накриваємо кришкою каструльку і даємо маринаду повністю охолонути.
  • Підготовлений свинячий окіст викладаємо в охолоджений маринад і залишаємо на добу.
  • Після цього дістаємо м’ясо з маринаду, обмазуємо його смальцем, викладаємо на нього частину приправ та спецій, загортаємо у фольгу.
  • Запікаємо в духовці близько 45 хвилин за температури 185 градусів. Перевіряємо готовність: свинину потрібно проткнути – і якщо сік прозорий, фольгу можна розгорнути і залишити окіст у такому вигляді, що він випікався до рум’яності.
Рецепт буженини для запікання в духовці

Читайте також:
Відпочинок у Карпатах влітку
Де посмажити шашлики у Києві
Кращі місця для барбекю в Одесі
Де посмажити шашлики у Дніпрі та передмісті  

Тут ми розповіли про найкращі рецепти маринадів для шашлику, а які знаєте ви, за яким рецептом хочете спробувати приготувати шашлик? Діліться у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *