Рецепти маринадів для шашлику: як вибрати та замаринувати м’ясо

Починається сезон шашликів, тому час вибирати м’ясо, діставати шампури і готувати маринад. Які частини вибирати для приготування шашликів, як правильно та в чому маринувати свинину, яловичину, баранину, курку – ці питання у теплий сезон актуальні як ніколи 😉 BlogPokuponTeam поділиться корисними порадами щодо вибору м’яса для шашликів та найкращими рецептами для маринування, читайте та зберігайте 🤩🍖



42 акцій
Як вибрати м’ясо на шашлик
Яка частина найкраще підійде для шашлику? Критерії для вибору прості: м’ясо має бути з тієї частини туші, де розташовані найменш активні м’язи. Вони м’які, у них достатньо жиру, тож шашлик у результаті вийде ніжний, соковитий, його буде легко та приємно жувати.
Якщо готуєте свинину, беріть ошийок або корейку (грудинку). Можна взяти і вирізку (філе із середньої частини туші), але вона трохи суха, доведеться рятувати ситуацію шматочками сала, які можна нанизати між м’ясом на шампур.
Якщо у вас у планах телятина чи яловичина, беріть товстий (але можна й тонкий) край кістки чи вирізку зі спини.
Для шашлику з курки краще брати гомілки, стегна або крильця.
Збираєтеся робити шашлик з баранини? Відразу попереджаємо: вона досить непроста в приготуванні, але якщо ви все-таки наважитесь зробити справжній кавказький шашлик, сміливо беріть корейку, реберця, шию, лопатку або окіст.

Рецепти шашличного маринаду
Свинина в мінералці
Один із найпростіших, класичних варіантів маринаду – шашлик в результаті виходить смачним, м’яким та соковитим.
Вам знадобиться:
- 2 кг свинини, краще взяти ошийок.
- 500 мл мінеральної води.
- 4 шт ріпчастої цибулі.
- Чорний перець мелений.
- Мелений коріандр.
- Сіль.
Як маринувати:
- Чистимо і миємо цибулю, нарізаємо кільцями.
- М’ясо миємо під проточною водою, обсушуємо та нарізаємо на однакові шматочки. Головне – не надто дрібно, щоб шашлик не вийшов сухим.
- Перчимо, посипаємо меленим коріандром за смаком (можна додати й інші спеції, які ви любите).
- У глибокий емальований посуд викладаємо свинину і цибулю, добре перемішуємо руками, трохи приминаючи, і заливаємо мінералкою таким чином, щоб вона повністю покривала м’ясо.
- Зверху придавлюємо чимось важким – наприклад, тарілкою, на яку можна поставити велику банку з водою. Залишаємо маринад на 4 години.
- Перш ніж нанизувати шашлики на шампури, обов’язково солимо їх до смаку.
Лайфхак: якщо збираєтеся готувати шашлики на вугіллі, нарізайте м’ясо середніми шматками. Якщо плануєте готувати у духовці, намагайтеся нарізати дрібніше, ніж на шашлик.

9 акцій
Класичний маринад з цибулею
Класичний простий рецепт в цибульному маринаді: свинячий або яловичий шашлик вийде ароматним, м’яким і соковитим.
Для маринаду потрібно:
- 1 кг свинини або яловичого м’яса.
- 0,5 кг ріпчастої цибулі.
- Чорний перець.
- Мелений коріандр.
- Сіль.
- Спеції за смаком.
Як маринувати:
- Готуємо м’ясо, нарізаємо його середніми шматками, цибулю подрібнюємо.
- Перемішавши їх у глибокому посуді, ставимо на ніч у холодильник або в інше прохолодне місце.
- Вранці додаємо спеції, сіль – тільки перед тим, як нанизувати м’ясо на шампури, щоб шашлик не вийшов занадто сухим.
- За бажанням, шматки шашлику можна чергувати з цибульними кільцями та помідорами, щоб він вийшов ще соковитішим і ароматнішим.

Шашлик у гранатовому соку
Кортить особливого, насиченого смаку з ноткою пікантності? Шашлик, маринований у гранатовому соку, повинен вам сподобатися. Приготуйтеся до того, що доведеться зайнятися ним за два дні до готування, якщо хочете, щоб шашлик був соковитим, як у ресторані.
Що для нього знадобиться?
- 2 кг м’яса (найкраще з гранатовим соком поєднуються свинина та баранина).
- 4-5 штуки ріпчастої цибулі.
- 1 л гранатового соку (тільки той, що продається у скляній банці).
- 2 ст. л. рослинної олії.
- Хмелі-сунелі.
- Коріандр.
- Сіль.
- Мелений чорний перець.
Як маринувати:
- М’ясо миємо, сушимо та нарізаємо середніми шматочками.
- Цибулю чистимо і нарізаємо кільцями.
- Складаємо інгредієнти в каструлю та перемішуємо, а зверху посипаємо спеціями: хмелі-сунелі, коріандром, перцем, сіллю.
- Зверху виливаємо гранатовий сік і перемішуємо.
- Додаємо до маринаду олію і знову мішаємо.
- Накриваємо м’ясо перевернутою тарілкою і притискаємо гнітом, щоб шашлик був повністю в соусі.
- Залишаємо маринад у холодильнику на 2 доби, не забуваючи зрідка помішувати і знову притискати.
Лайфхак: якщо готуєте м’ясо в духовці, використовуйте для нього дерев’яні шпажки та розміщуйте їх поверх листа, застеленого пергаментом. Вільні кінчики шпажок загорніть у шматочки фольги, щоб вони не потемніли від високих температур.
Як замаринувати м’ясо в оцті
Рецепт маринаду з оцтом користується великою популярністю завдяки своїй простоті та приголомшливому результату – м’ясо виходить смачним і тане в роті. Цей варіант підійде і для свинини, і для шашлику з яловичини, баранини, курки – головне, щоб вибрана вами частина була досить жирною, інакше шашлик вийде сухуватим.
Що потрібно для маринування:
- 2 кг м’яса.
- 1,5 л води.
- 1 кг ріпчастої цибулі.
- 3 ст. л. оцту 9% (можна яблучний чи винний).
- 2 ст.л. солі.
- 2 ст.л. цукру.
- Мелений чорний перець.
Як зробити оцтовий маринад:
- Нарізаємо м’ясо шматками, а цибулю – великими кільцями.
- Укладаємо їх шарами в глибоку каструлю, перчимо.
- В окремій ємності змішуємо воду, сіль, оцет і цукор.
- Отриманою сумішшю заливаємо м’ясо, після чого прибираємо каструлю на ніч у холодильник.
Читайте також:
🔷 Кращі сервіси доставки їжі в Києві
🔶 Як самостійно приготувати піцу
🔷 Де в Києві найсоковитіші та найсмачніші бургери
Як приготувати курку в соєвому соусі з гірчицею
Якщо ви фанат курки на грилі (особливо курячих стегон), то придивіться до рецепту маринаду з соєвого соусу з гірчицею. Він покращить смак вашої улюбленої страви і перетворить звичайний шашлик на справжній кулінарний шедевр.
Інгредієнти:
- 2 кг курячого м’яса.
- 3 ст. л. соєвого соусу.
- 1 ст. л. приправи для курки.
- 2 ст. л оливкової олії.
- 1,5 ч.л. гірчиці в зернах.
- 4-5 зубчиків часника.
- 3 ст. л. майонезу.
- 1,5 ч. л. готової гірчиці.
- Мелений чорний перець.
- Сіль.
Маринуємо курку:
- Миємо курячі стегенця (або гомілки), видаляємо з них зайвий жир і шкірку, після чого висушуємо паперовим рушником. Солимо, але зовсім небагато, оскільки соєвий соус вже досить солоний на смак.
- В окрему ємність наливаємо оливкову олію, додаємо туди соєвий соус, розчавлюємо часник і приправляємо меленим перцем.
- Додаємо приправу для курки (можна замінити приправою для шашлику), потім гірчицю – готову і у зернах.
- Кладемо майонез і ретельно перемішуємо маринад.
- Курку викладаємо в глибоку миску, заливаємо маринадом, ретельно втираємо його, потім накриваємо всю красу харчовою плівкою і ставимо в холодильник на ніч.

Шашлик у томатному соку
Томатний сік надає м’ясу приємний кислуватий присмак, робить його ніжним, м’яким і соковитим. Цей рецепт користується популярністю у господарок, за його допомогою виходить дуже смачний шашлик. Альтернатива томатному соку – томатна паста, що дає той самий ефект.
Що знадобиться:
- 1 кг м’яса.
- 1 л томатного соку.
- 2-3 цибулини.
- Мелений чорний перець.
- Сіль.
- Приправа за смаком.
Маринування:
- М’ясо ріжемо і викладаємо в глибоку каструлю, додаємо приправу, сіль та перець за смаком.
- Цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями, кладемо в ємність до м’яса.
- Заливаємо все томатним соком і ретельно перемішуємо, притискаючи руками цибулю.
- Накриваємо каструлю кришкою та ставимо на ніч у холодильник.



159 акцій
Шашлик з ківі
Смачний і досить екзотичний варіант швидкого маринування шашлику – з ківі. Підійде до будь-якого м’яса: свинини, яловичини, курячого філе або індички.
Що потрібно:
- 1 кг будь-якого м’яса, але краще пожирніше.
- 3 цибулини.
- 1 шт ківі (якщо фрукти маленькі, візьміть два).
- 2 ст. л. рослинної олії.
- Мелений чорний перець.
- Сіль.
Як готувати:
- Цибулю та ківі очищаємо від шкірки та миємо.
- Одну цибулину та фрукт нарізаємо шматочками.
- Нарізані продукти кладемо в блендер і подрібнюємо до однорідної кашки.
- Дві цибулини, що залишилися, нарізаємо кільцями і трохи посипаємо сіллю, щоб пустили сік.
- М’ясо миємо, висушуємо та нарізаємо.
- Додаємо до нього пюре з ківі та цибулі, добре перемішуємо, викладаємо цибульні кільця та заливаємо олією.
- Поперчивши та посоливши, знову ретельно перемішуємо, затягуємо ємність харчовою плівкою і залишаємо маринуватися на 30-40 хвилин.

Маринад без цибулі
Оригінальний рецепт маринаду дозволить приготувати шашлик без цибулі, оцту та майонезу. Шашлик вийде смачним і соковитим за рахунок замочування в окропі та власному соку, з додаванням приправ та олії. Гаряча вода просочить м’ясо, що дозволить йому максимально насититися ароматом спецій.
Інгредієнти:
- 2 кг м’яса.
- 250 мл води.
- 50 мл рослинної олії.
- Приправа.
- Сіль.
Як готувати:
- Кип’ятимо воду та заливаємо нею приправу.
- Додаємо до отриманої суміші олію та сіль за смаком, перемішуємо.
- Заливаємо маринадом заздалегідь помите і порізане м’ясо, добре перемішуємо і прибираємо його в прохолодне місце на 3 години.
Шашлики у вині
Дуже смачно виходить м’ясо, мариноване з вином. Це класичний рецепт, для нього краще брати свинину, яловичину чи баранину. Результат перевершить усі очікування: ви отримаєте ароматний шашлик з неповторним смаком та м’якою текстурою.
Що знадобиться:
- 1 кг м’яса.
- 300 мл сухого червоного вина.
- 4 цибулини.
- 1 половинка лимона.
- 5 горошинок чорного перцю.
- 1 шт червоного перцю.
- Півпучка кропу.
- Сіль.
Як робити маринад:
- М’ясо промиваємо, висушуємо, видаляємо жили та великі шматки жиру, після чого нарізаємо шматочками і трохи відбиваємо.
- Чистимо цибулю, три цибулини нарізаємо кільцями, четверту подрібнюємо як для смаження.
- З червоного перцю витягаємо серцевину, м’якоть нарізаємо великими шматочками.
- Дрібно ріжемо кріп, половину пересипаємо в окрему ємність, щоб приправити нею готовий шашлик.
- У глибокий емальований або пластиковий посуд кладемо м’ясо і подрібнену цибулю, перемішуємо протягом 3-4 хвилин.
- Додаємо 50 мл червоного вина та сік лимона, знову перемішуємо 2-3 хвилини.
- Викладаємо м’ясо в каструлю шарами, кожен із них приправляємо кропом, скибочками червоного перцю, горошинкою чорного перцю та сіллю за смаком.
- Вином, що залишилося, заливаємо вміст каструлі, зверху викладаємо цибульні кільця, закриваємо маринад харчовою плівкою і ставимо в холодильник на 5-6 годин.
- У процесі смаження шашлику не забуваємо іноді збризкувати його залишками маринаду.
Шашлики на пиві
Пиво надає шашликам особливого хмільного аромату з нотками солоду, шашлик виходить м’яким, дуже смачним і тане в роті. Для цього рецепту потрібно брати червоне м’ясо, але найкращий варіант – це свинина, вона особливо добре вбирає аромат пива.
Що знадобиться:
- 1,5 кг м’яса.
- 300-500 мл світлого пива (ідеально взяти живе на розлив, непастеризоване, але якщо такої можливості немає, то беріть хороше, якісне, не дешеве та бажано нефільтроване).
- 3-5 середніх цибулин.
- Мелений чорний перець.
- Спеції.
- Сіль.
Як зробити маринад:
- Помите та висушене м’ясо нарізаємо шматочками.
- Ріжемо цибулю, можна кільцями або, якщо любите насичений цибулевий аромат, подрібнити її в блендері або на тертці до кашки.
- Майбутній шашлик викладаємо в каструлю або миску, додаємо цибулю та спеції, накриваємо кришкою і залишаємо на 30-40 хвилин при кімнатній температурі.
- Коли підійде час, заливаємо м’ясо пивом і залишаємо на 2-3 години, потім переміщуємо ємність із маринадом у холодильник ще на 6-12 годин.
- Під час смаження шашлику періодично поливаємо його маринадом.
Смачний шашлик на кефірі
Кефір – ще один популярний продукт для гарного маринаду, який дарує м’ясу м’якість та ніжний смак.
Інгредієнти:
- 2 кг м’яса.
- 500 г кефіру.
- 3 цибулини.
- Зелень – кінза чи петрушка, можна свіжий базилік та орегано.
- Мелений чорний перець.
- Приправа.
- Сіль.
Приготування маринаду:
- М’ясо промиваємо та обсушуємо паперовими серветками, нарізаємо середніми шматками.
- Цибулю чистимо і миємо із зеленню в холодній воді.
- Викладаємо м’ясо в глибоку ємність, додаємо чорний перець і приправу та сіль за смаком.
- Нарізаємо цибулю кільцями, крупно рубаємо зелень.
- Викладаємо на дно миски зелень і цибулю, добре приминаємо руками, зверху кладемо м’ясо, і так шарами аж до верху.
- Збовтавши кефір, поступово виливаємо його в миску.
- Щоб кефір просочив м’ясо аж до дна, робимо пальцями поглиблення у верхньому шарі. Замотуємо ємність харчовою плівкою або накриваємо кришкою і ставимо в холодильник на 5-6 годин.
- Перед смаженням потрібно добре перемішати маринад. Нанизавши шматочки на шампури, прибираємо зелень і цибулю, щоб вони не підгоріли і не зіпсували зовнішній вигляд шашлику.

М’ясо в яблучному соку
У маринованого з яблучним соком м’яса дуже ніжний смак, саме воно виходить дуже м’яким та соковитим. Сам рецепт – без цибулі, без майонезу, що робить його максимально простим і таким, що не вимагає особливих зусиль.
Що знадобиться:
- 1 кг м’яса.
- 200 мл освітленого яблучного соку.
- 3 зубчики часнику.
- 50 г зелені (петрушка, м’ята, тархун).
- 0,5 ст. л. молотого чорного перцю.
- 0,5 ст. л солі.
Як готувати:
- Зелень розминаємо пальцями, ламаючи кожну стеблинку в декількох місцях, кладемо в яблучний сік.
- Часник чистимо, натираємо на тертці і додаємо в суміш.
- Заздалегідь підготовлене та нарізане м’ясо натираємо сіллю та перцем, після чого кладемо в маринад.
- Накриваємо ємність харчовою плівкою або кришкою та залишаємо на 2 години при кімнатній температурі або на 12 годин у холодильнику.


38 акцій
Маринад для буженини
Якщо з погодою не пощастило і м’ясо ви зібралися готувати вдома, на допомогу прийде духовка та рецепт смачного маринаду для буженини. Ця страва стане головною фішкою вашої святкової вечері та зігріє вас у холодну пору.
Що взяти:
- 1,5 кг свинячого окосту.
- 1,1 л води.
- 50 г крупної солі.
- ½ г лаврового листя.
- 10 г чорного перцю горошком.
- 5 г духмяного перцю горошком.
- 5 г насіння кмину.
- 25 г цукру.
Процес приготування:
- У киплячу воду кладемо лаврове листя, сіль, чорний і духмяний перець, насіння кмину та цукор. Варимо півгодини на повільному вогні.
- Знявши з вогню, накриваємо кришкою каструльку і даємо маринаду повністю охолонути.
- Підготовлений свинячий окіст викладаємо в охолоджений маринад і залишаємо на добу.
- Після цього дістаємо м’ясо з маринаду, обмазуємо його смальцем, викладаємо на нього частину приправ та спецій, загортаємо у фольгу.
- Запікаємо в духовці близько 45 хвилин за температури 185 градусів. Перевіряємо готовність: свинину потрібно проткнути – і якщо сік прозорий, фольгу можна розгорнути і залишити окіст у такому вигляді, що він випікався до рум’яності.

Читайте також:
🔷 Відпочинок у Карпатах влітку
🔶 Де посмажити шашлики у Києві
🔷 Кращі місця для барбекю в Одесі
🔶 Де посмажити шашлики у Дніпрі та передмісті
Тут ми розповіли про найкращі рецепти маринадів для шашлику, а які знаєте ви, за яким рецептом хочете спробувати приготувати шашлик? Діліться у коментарях 🤗👇