Березовий сік: користь і рецепти консервації

Березовий сік: користь і рецепти консервації

Березовий сік – унікальний дар природи, який можна отримати лише у певний сезон: з кінця березня до середини-кінця квітня (за умови, що в цей час вже досить тепло). Однак це не означає, що і пити його вийде лише в цей час. Звичайно, свіжозібраний березовий сік – це особливе задоволення, але не менш смачним він виходить, якщо його законсервувати або перетворити на освіжаючий квас. #BlogPokuponTeam розповість, скільки і як можна зберігати свіжий березовий сік, і поділиться найкращими рецептами квасу та консервації.

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Важливо: березовий сік без спеціального дозволу можна збирати лише на своїй приватній ділянці. Для збирання березового соку у лісі потрібно отримати спеціальний лісовий квиток. Самовільне збирання деревних соків за межами своєї ділянки обкладається адміністративним штрафом від 340 грн.

Користь та шкода березового соку

Березовий сік – природне джерело вітаміну С та вітамінів групи В, у ньому містяться магній, марганець, залізо, натрій, кальцій, калій, ефірні олії та фітонциди, дубильні речовини, мінеральні солі, яблучна та лимонна кислота, полісахариди та фруктоза. Сік має низький глікемічний індекс, тому невеликими порціями його можна пити навіть при цукровому діабеті.

Користь та шкода березового соку
Акції
УЗД всього організму у центрі «Global Med»
Київ, Володимира Івасюка проспект, 48
-80%
2925 грн
599.0 грн
УЗД всього організму в «Pechersk Medical Studio»
Київ, Лесі Українки бульвар, 23А
-76%
2500 грн
599.0 грн
Показати всі
25 акцій

Кому корисний березовий сік

Березовий сік сприятливо впливає на здоров’я людини, його здавна використовують для лікування та профілактики застудних та вірусних захворювань, авітамінозу та хронічної втоми. Регулярне вживання березового соку тонізує організм, надає бадьорості та енергії, зміцнює імунітет.

В яких ще випадках він корисний: 

  • Для вагітних – оскільки зменшує прояви токсикозу, знижує рівень набряклості та стимулює плацентарний кровообіг. Вагітним рекомендується пити 100-250 мл березового соку щодня.
  • У чоловіків завдяки систематичному вживанню соку нормалізується вироблення гормону тестостерону, підвищується лібідо і загалом покращується робота репродуктивної системи.
  • Жінкам радять пити сік для зміцнення волосся, нормалізації стану шкіри та покращення самопочуття при клімаксі. Ще березовий сік використовують у складі кремів, лосьйонів і косметичних масок – для зовнішнього впливу на шкіру та волосся.
  • Дітям також корисно пити березовий сік, бо він насичений більшістю вітамінів і мінералів, необхідних організму, що росте.
Акції
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
1 година в ігровій кімнаті «Світ Паровозів»
Київ, Архітектора Вербицького вулиця, 1
-29%
140 грн
99.0 грн
Показати всі
37 акцій

Кому шкідливий березовий сік

Березовий сік не має шкідливих властивостей, проте існують протипоказання для його вживання. Його не можна пити при індивідуальній непереносимості, алергії на пилок березових бруньок і при вираженій сечокам’яній хворобі. Також не варто давати сік дітям віком до 1 року, а при введенні його в раціон малюків, старших за цей вік, на початковому етапі слід розбавляти сік з водою в пропорції 1:1.

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Читайте також:
✔️ Аналізи на гормони – як правильно здавати
✔️ Коли починається та як проявляє себе клімакс
✔️ Як позбавитися розтяжок
✔️ Способи підвищити імунітет
✔️ Як прискорити ріст волосся 

Як зберігати березовий сік

Зберігання у холодильнику

Відразу після збирання сік краще за все поставити до холодильника: перелийте його в чисту скляну банку, тільки не забудьте закрити її пластиковою або металевою кришкою, щоб уникнути потрапляння всередину повітря. Свіжий березовий сік у холодильнику можна зберігати до тижня. Якщо немає можливості скористатися холодильником, поставте сік у темне прохолодне місце – але врахуйте, що він простоїть там не довше 1-2 днів.

Консервація березового соку
Акції
УЗД всього організму у центрі «Global Med»
Київ, Володимира Івасюка проспект, 48
-80%
2925 грн
599.0 грн
УЗД всього організму в клініці «Гіппократ»
Київ, Вацлава Гавела бульвар, 4
-66%
2150 грн
799.0 грн
Показати всі
43 акцій

Чи можна заморозити сік

Багато хто цікавиться, чи можна заморожувати березовий сік, щоби максимально подовжити йому життя. Відповідаємо: можна і навіть треба! Заморожування при температурі не вище -18℃ дозволить зберегти напій приблизно на рік.

Як це правильно робиться:

  • Процідіть сік.
  • Перелийте напій у чисту ємність: його можна зберігати у пластикових пляшках, харчових контейнерах, формах для льоду. Головне не використовувати скло, оскільки воно може не витримати низьких температур та луснути.
  • Розмістіть ємності з березовим соком у морозильній камері. 

❗ Якщо сік втратив прозорість, став каламутним, а на дні ємності, де він зберігається, з’явився осад, на поверхні плаває цвіль, а запах став кислуватим – продукт можна вважати зіпсованим. Пити його не можна.

Консервація

Щоб зберегти березовий сік з усіма його корисними властивостями на довгий термін без заморозки, є ще один спосіб – консервація. Існує чимало рецептів для консервування березового соку: від найпростіших, у яких максимально зберігається первозданний смак продукту, до складних, з додаванням інгредієнтів, які надають йому смакових акцентів. Закатка березового соку в банки – те, що допоможе зберегти улюблений вітамінний напій на тривалий термін (близько року) і тішити себе ним навіть у холодний осінній та зимовий період.

Акції
До 5 сеансів LPG-масажу тіла у «Body Space»
Київ, Дружби Народів бульвар, 5
-55%
1200 грн
599.0 грн
LPG-масаж з пресотерапією в «Body Space»
Київ, Дружби Народів бульвар, 5
-63%
1800 грн
799.0 грн
Показати всі
10 акцій

Як закривати березовий сік: кращі рецепти

Консервований березовий сік

Вам знадобиться:

  • 3 л березового соку.
  • 350 г цукру.
  • 15 г лимонної кислоти.

Як готуємо:

  • Сік наливаємо в каструлю, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння, регулярно знімаючи піну.
  • Коли сік закипить, додаємо в нього цукор та лимонну кислоту, перемішуємо, щоб вони повністю розчинилися.
  • Вимикаємо вогонь та стерилізуємо банки для соку.
  • Розливаємо напій по банках, закриваємо кришками і перевертаємо догори дном.
  • Банки із соком залишаємо під теплою ковдрою до повного охолодження.
Акції
Комплекси аналізів у мережі «HealthyLab»
Київ, В'ячеслава Чорновола вулиця, 27А
-30%
200 грн
139.0 грн
Чек-ап організму у мережі «HealthyLab»
Київ, Антоновича вулиця, 16В
-47%
1140 грн
719.0 грн
Показати всі
4 акцій

Березовий сік з апельсином і лимоном

Березовий сік з апельсином і лимоном – рецепт для консервації
Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
227 акцій

Інгредієнти:

  • 3 л березового соку.
  • 1 стакан цукру.
  • Половина апельсина.
  • Половина лимона.

Як закатати:

  • Проціджуємо сік через 2-3 шари чистої марлі.
  • Переливаємо його в емальовану каструлю.
  • Засипаємо цукор, перемішуємо та ставимо на середній вогонь.
  • Лимон і апельсин готуємо: ретельно миємо і заливаємо окропом на 2-3 хвилини, щоб прибрати зі шкірки віск, яким її часто обробляють в магазинах.
  • Діставши плоди з гарячої води, чистим ножем нарізаємо їх кружальцями, потім закладаємо по 2 товсті кружечки апельсина та лимона до заздалегідь підготовлених та стерилізованих літрових банок. Банки прикриваємо кришками.
  • Березовий сік, не забуваючи регулярно помішувати, доводимо майже до кипіння; пінку знімаємо чистою ложкою.
  • Знімаємо з вогню, заливаємо у підготовлені банки та закочуємо.
  • Ставимо банки догори дном, накриваємо теплою ковдрою або пледом і залишаємо до охолодження.

Рецепт з шипшиною

Що потрібно:

  • 3 л березового соку.
  • 3 ст. л. цукру.
  • 1 ч. л. лимонної кислоти.
  • 10 шт ягід шипшини.

Процес приготування:

  • Сік заливаємо в каструлю, відразу додаємо шипшину, цукор та лимонну кислоту.
  • Регулярно помішуючи на повільному вогні, доводимо рідину до кипіння.
  • Знявши пінку, переливаємо сік, що закипів, в стерилізовані банки, після чого можна закривати їх кришками.

Квас із березового соку

Ще один спосіб зберегти березовий сік на досить довгий термін, але без заморожування та кип’ятіння – приготувати з нього квас. Квас можна зберігати до 3-4 місяців, він має приємний смак і добре освіжає в спеку – відмінний варіант для тих, хто не хоче відкладати вітамінні сеанси на осінь та зиму.

Квас з родзинками

Березовий квас з родзинками
Акції
Пластичний масаж обличчя від Алли Антонюк
Київ, Маршала Тимошенка вулиця, 15Г
-50%
500 грн
249.0 грн
Масаж обличчя у просторі «Garni Beauty Space»
Київ, Валерія Лобановського проспект, 6
-50%
800 грн
399.0 грн
Показати всі
83 акцій

Вам знадобиться:

  • 3 л березового соку.
  • 15 г родзинок.
  • 150 г укру.

Як робити квас:

  • Сік пропускаємо через кілька шарів марлі, щоб відфільтрувати всі домішки та осад.
  • Додаємо в нього цукор і розмішуємо до повного розчинення, після чого кладемо родзинки.
  • Поміщаємо сік у темне, недоступне для сонячного проміння місце на 3 доби – стільки часу потрібно, щоб він забродив.
  • Напій, що забродив, розливаємо по стерилізованих банках, після чого зберігаємо в прохолодному місці.
Акції
Обстеження у уролога у клініці «Тева Мед»
Киев, Полтавская улица, 10
-77%
1990 грн
499.0 грн
Обстеження в уролога в «Поліклініка Сім'я»
Київ, Харківське шосе, 56
-65%
1190 грн
499.0 грн
Показати всі
37 акцій

Квас із ячменем

Інгредієнти:

  • 3 л березового соку.
  • 100 г ячменю.

Готуємо квас:

  • Проціджуємо сік через марлю і залишаємо в прохолодному місці на пару днів.
  • Ячмінь обсмажуємо без олії на сухій сковороді – він має набути красивого золотистого кольору.
  • Обсмажені зерна ячменю кладемо в сік і залишаємо напій ще на 4 дні, після чого знову проціджуємо його та розливаємо по пляшках.

А ви любите березовий сік? В якому вигляді – свіжому, консервованому чи робите квас? Діліться своїми улюбленими рецептами у коментарях ☺

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *