Аналізи на гормони: які, коли і як правильно здавати

Гормони – надзвичайно важливі для організму хімічні сполуки. Порушення гормонального фону, тобто злагодженої роботи ендокринної системи та балансу гормонів в крові, провокує різні захворювання. Що вказує на гормональні порушення, які аналізи, навіщо і як правильно їх потрібно здавати – з’ясовувала BlogPokuponTeam. Читайте і користуйтеся знижками від Покупона до 85% на аналізи в провідних лабораторіях вашого міста, таких як «Ніколаб», «Ескулаб», «Synevo».

Акції
Пакети аналізів «Біохімічна панель» у «GenLab»
Київ, Драгоманова вулиця, 25
-60%
220 грн
89.0 грн
УЗД молочних залоз та щитовидки у «Гіппократ»
Київ, Вацлава Гавела бульвар, 4
-52%
1100 грн
525 грн
Показати всі
28 акцій

В нашому огляді:

Що таке гормони, і чому вони важливі

Організм – саморегулююча система. Механізми і процеси, що протікають в кожній клітині, не підвладні свідомості людини та зовнішнім факторам. Їх регулювання здійснюється єдиною системою – ендокринною – шляхом вироблення гормонів, потрібних і в необхідній кількості.

Працює це так: 

  • Ендокринна система веде безперервну реєстрацію сигналів, які посилають їй органи і тканини.
  • Зафіксувавши сигнал про яку-небудь потребу органу, ендокринна система миттєво реагує виробленням певних гормонів залозами внутрішньої секреції, такими як гіпофіз, надниркові залози, щитоподібна і підшлункова залози.
  • При попаданні в кров гормони доносяться кровотоком у потрібне місце і діють на орган, виконуючи його «запит»: стимулюють вироблення певних ферментів, які забезпечують процес синтезу потрібних органу речовин.
  • Будучи речовинами-регуляторами, гормони після виконання свого завдання розпадаються.

В ідеалі така система регулювання працює як годинник, якби не одне «але». Ендокринна система все-таки іноді дає збої, чреваті розвитком хвороб, таких як:

  • цукровий діабет – коли підшлункова залоза виробляє недостатньо інсуліну;
  • гіпотиреоз – дефіцит гормонів щитовидної залози, котрий призводить до порушень менструального циклу у жінок;
  • адреногенітальний синдром – надлишкове вироблення андрогенів у надниркових залозах.
Гормони

Щоб розібратися з причинами сбоїв в організмі, здають кров на гормони. Спеціалізація лікаря, який направляє на аналізи, залежить від того, в якому органі чи системі виявилася проблема, з якими симптомами ви прийшли. З профільним фахівцем можна проконсультуватися за місцем проживання за направленням сімейного лікаря. Проте аналізи, УЗД дуже часто доводиться робити платно.

Заощадити час і гроші можна за допомогою Покупона – користуйтеся пакетами послуг терапевта, ендокринолога, гінеколога, невропатолога, онколога та інших лікарів зі знижкою до 84%. Комплекс зазвичай включає огляд, аналізи, діагностику та висновок за результатами обстеження.

Отже, стало зрозуміло навіщо здають аналізи на гормони – щоб відновити баланс гормонального фону, налагодити роботу організму і попередити розвиток небезпечних для життя захворювань. А тепер з’ясуємо які ж гормональні аналізи, коли і як правильно здавати.

Акції
Пакети аналізів «Біохімічна панель» у «GenLab»
Київ, Драгоманова вулиця, 25
-60%
220 грн
89.0 грн
УЗД молочних залоз та щитовидки у «Гіппократ»
Київ, Вацлава Гавела бульвар, 4
-52%
1100 грн
525 грн
Показати всі
28 акцій

Гормони і вагітність

Вагітність – не хвороба, але вимагає уважного ставлення і контролю будь-яких відхилень, адже вони можуть негативно позначитися на внутрішньоутробний розвиток малюка. В першу чергу, мова йде про гормони (статеві, щитовидної та інших залоз), від їх діяльності залежить перебіг вагітності та успішне розродження.

Вагітність

Що це за гормони:

  1. Хоріонічний гонадотропін (ХГ, ХГЛ). Спеціальний орган хоріон, створений тілом майбутньої мами з нагоди успішного запліднення, починає продукувати гормон хоріонічний гонадотропін, який потрапляє в сечу. Саме його наявність і певна концентрація дозволяє на ранніх термінах визначити вагітність за допомогою експрес-тесту – ті самі дві смужки. З появою хоріона всі інші жіночі гормони починають роботу по перебудові організму, спрямованій на успішне виношування і розвиток малюка. Розшифровка значень ХГЛ наведена в таблиці.
Хоріонічний гонадотропін

З моменту зачаття до 7-11 тижня хоріонічний гонадотропін зростає, а потім його рівень падає. Для нормального перебігу вагітності важливі не стільки конкретні показники, скільки їх динаміка зростання та зниження. Так, різкий стрибок кількості ХГ гормону може говорити про багатоплідну вагітність, токсикоз, патології розвитку дитини (одна з них – синдром Дауна).

Для перевірки на ХГЛ беруть венозну кров: з метою підтвердження вагітності – не раніше 4-5 дня затримки менструації (через 2-3 дні можна зробити повторний аналіз), виявлення патології внутрішньоутробного розвитку плода – у 2 та 3-му триместрі вагітності. Правила здачі крові натщесерце, не приймати препарати, що містять гормон ХГЛ (проконсультуйтеся з лікарем).

2. Прогестерон – основний гормон, завдяки якому забезпечується сприятливий розвиток вагітності. Прогестерон стимулює зростання матки, розслаблює її м’язи, щоб не було загрози викидня, а також запобігає відторгнення імунною системою вагітної жінки білка з чужорідними генами батька майбутньої дитини. Завдяки цьому гормону, точніше, його високому рівню, не починаються місячні. За вироблення прогестерону під час вагітності в 1 триместрі відповідає жовте тіло, а на більш пізніх строках – плацента.

Норми рівня прогестерону на різних термінах вагітності показано у таблиці.

Норми рівня прогестерону на різних термінах вагітності

Рівень прогестерону вкрай важливий на будь-якому етапі вагітності: 

  • знижений – свідчить про загрозу викидня, затримку внутрішньоутробного розвитку плода, позаматкову вагітність, токсикоз на пізніх термінах (гестоз), переношування малюка;
  • підвищений – може вказувати на хвороби нирок, збій в роботі надниркових залоз, недостатній розвиток плаценти, багатоплідність.

Для перевірки рівня прогестерону здають кров на аналіз, що вимагає певної підготовки. Як готуватися до різних аналізів ми говорили раніше, а от як правильно здавати кров на прогестерон: 

  • за 6-12 годин до забору крові нічого не приймати у їжу (приходити натщесерце, бажано вранці, до 11 години);
  • за добу не вживати алкоголь, не приймати ліки, не їсти жирну їжу;
  • мінімізувати фізичні навантаження;
  • за 1-2 години до здачі крові протипоказано куріння. 

3. Естрогени (естрадіол, естріол) – з початком вагітності відбувається зростання кількості цих гормонів у 30 разів, і їх робота зосереджується на різних трансформаціях в тілі майбутньої мами: рості і розвитку плаценти, молочних проток, збільшення в розмірах матки, молочних залоз. Норми гормону естрадіолу (основного і самого активного естрогену) в організмі вагітної дивіться в таблиці.

Естрадіол

Кров на естрогени здається так само, як і прогестерон, вимоги по підготовці ті ж самі.

4. Пролактин – гормон, який виробляється гіпофізом разом з плацентою і сприяє зростанню, формуванню молочної залози і вироблення грудного молока. Рівень пролактину під час вагітності високий, але молоко не виділяється – цей процес контролює прогестерон. Лише після народження дитини і виходу плаценти, коли прогестерон падає, починає виділятися молоко. Саме високий рівень пролактину не дає жінці завагітніти в період лактації.

Як правильно здавати кров на пролактин:

  • натщесерце;
  • з ранку, але щоб після пробудження пройшло мінімум 3 години;
  • за 24 години до забору крові мінімізувати стрес, не займатися сексом, не пити спиртне;
  • за кілька годин до здачі аналізу протипоказано куріння;
  • не приймати гормони і інші ліки (уточнити у свого лікаря);
  • виключити механічний вплив на груди (молочні залози).

Про те, як підготуватися до здачі крові та інших аналізів, ми написали в окремій статті.

Акції
Аналізи «Онкологічна панель та TORCH-інфекції»
Київ, Драгоманова вулиця, 25
-52%
380 грн
309.0 грн
Аналізи «Урогенітальні інфекції» у «GenLab»
Київ, Драгоманова вулиця, 25
-53%
350 грн
279.0 грн
Показати всі
14 акцій

Репродуктивне здоров’я – які аналізи потрібно здати чоловіку і жінці

Нормальна робота репродуктивних органів як у чоловіків, так і у жінок нерозривно пов’язана з рівнем лютеїнізуючого (ЛГ) та фолікулостимулюючого гормонів (ФСГ), які продукує гіпофіз. В жіночому тілі поєднання ФСГ і ЛГ позначаються на функції яєчників, від їх співвідношення залежить успіх зачаття. У чоловіків від цих речовин залежить статева функція, зокрема, завдяки їм зростає кількість тестостерону (головного чоловічого статевого гормону) у крові.

Якщо пара відчуває труднощі із зачаттям, в обох перевіряють рівень ФСГ і ЛГ в крові. 

Норми ФСГ і ЛГ для жінок і чоловіків
Норми ФСГ і ЛГ для жінок і чоловіків

Вимоги до підготовки при заборі крові ФСГ і ЛГ – такі ж, як для інших гормональних аналізів (на прогестерон, естроген), за винятком того, що жінкам кров найчастіше потрібно здавати на 3-5 день після початку місячних (якщо немає інших рекомендацій лікаря).

При лікуванні безпліддя і застосуванні допоміжних репродуктивних технологій (процедур, спрямованих на досягнення вагітності, наприклад, ЕКО) поряд з ФСГ проводиться оцінка рівня антимюллерова гормону (АМГ) і інгібіна В. 

Ці дослідження необхідні для визначення оваріального резерву (фолікулярного запасу) яєчників – кількості фолікулів з яйцеклітинами, здатних брати участь у заплідненні. При низькому значенні АМГ кількість фолікулів мало, шанси на вагітність теж знижуються. 

Ще один маркер, інгібін В, також показує, наскільки ефективна функція яєчників – при її зниженні рівень інгібіну В падає. При проведенні ЕКО кількість цього гормону дозволяє визначити ефективність стимуляції ФСГ з метою збільшення готових до запліднення фолікулів.

Кров на антимюллеров гормон і інгібін В здають натщесерце в період з 3 по 5-й день менструального циклу.

Шукайте пакети на послуги для майбутніх батьків на нашому сайті – пропозиції зі знижками по плануванню сім’ї оновлюються щодня.

ЕКО
Штучне запліднення

Перевірка гормонів у жінок при менопаузі

Настання менопаузи (клімаксу) у жінок пов’язано з тим, що яєчники зменшують вироблення статевих гормонів – естрогенів, прогестерону та інших сполук. Середній вік настання клімаксу – 45-55 років, але більш точно про початок менопаузи каже показник співвідношення рівнів ЛГ і ФСГ – він не перевищує 1.

Клімакс
Клімакс у жінок пов’язаний з падінням рівня жіночих полових гормонів

З падінням рівня естрогенів у жінок зростає загроза утворення тромбів і переломів – з цими гормонами пов’язана прохідність судин і стан кісткової тканини.

Норма естрогену у жінок до настання клімаксу – 11-191 пг/мл, а при менопаузі його рівень падає до 5-90 пг/мл. Отримавши розшифровку аналізу крові, лікар при необхідності може призначити гормональні препарати. Пройти гінеколога, мамолога за акційною ціною можна, скориставшись знижками до 84% на Покупоні – регулярне і своєчасне відвідування цих лікарів дуже важливо для запобігання захворювань жіночої репродуктивної системи, особливо в період менопаузи. У пакет послуг часто включені і аналізи.

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Порушення вироблення андрогенів

Вироблення тестостерону (чоловічого статевого гормону) та інших андрогенів відбувається як у чоловіків, так і у жінок, за це відповідає андрогенна функція. Креатин необхідний для нормальної переробки жирів, формування і зміцнення м’язів, посилення лібідо, розвитку когнітивних можливостей мозку (мислення, здатності міркувати, орієнтації в просторі і т. д.). 

У чоловіків завдяки андрогенів відбувається розвиток первинних і вторинних статевих ознак. 

Норми тестостерону у чоловіків
Норми тестостерону у чоловіків

В жіночому організмі завдяки тестостерону утворюється естрадіол. Якщо у жінки надмірна кількість чоловічих гормонів, це може призвести до гіперандрогенії, зниження репродуктивної функції та безплідності.

Норми тестостерону у жінок
Норми тестостерону у жінок

Низький тестостерон в обох статей веде до зменшення статевого потягу, ослаблення м’язів і появи зайвої ваги. 

Кров на тестостерон, як і на інші гормони, беруть вранці до їжі.

На Покупоні ви знайдете акційні пропозиції на обстеження організму для чоловіків і жінок: найчастіше, в пакет послуг входить консультація лікаря, УЗД і аналізи. що дозволить добре заощадити витрати. 

Які гормони здають при порушенні ваги

На харчову поведінку, апетит, і як наслідок – ожиріння або недостатню вагу впливає рівень лептину. Для жінок нормальний рівень цього гормону знаходиться в межах від 1,1 до 27,6 нг/мл, для чоловіків – від 0,5 до 13,8 нг/мл. Зниження вироблення лептину веде до посилення апетиту. Крім того, на вагу людини й швидкість метаболізму впливає також рівень кортизолу та адреналіну.

Правила здачі крові на лептин: здавати вранці до прийому їжі і протягом доби до забору крові не переїдати.

Читайте також: Низька вага – причини, симптоми та ефективні способи збільшити масу тіла

Аналізи гормонів щитовидної залози

Збій в роботі щитовидки призводить до порушень метаболізму, захворювань органів серцево-судинної, нервової та репродуктивної системи, проблем з фізичним і розумовим розвитком.

Щитовидна залоза
Щитовидна залоза

Симптоми несправностей зі щитовидкою:

  • Дискомфорт в області шиї: утруднення при ковтанні, осиплість голосу, набряк шиї, збільшення її в розмірах.
  • Прискорене серцебиття, тахікардія (про інші проблеми з серцем читайте в нашій окремій статті).
  • Проблеми з кишечником: діарея при надлишку гормонів щитовидки (гіпотиреозі) або запор при недоліку.
  • Скачки ваги: зростання маси тіла всупереч дієт і фізичних навантажень може свідчити про низький рівень гормонів щитовидної залози, різке зниження ваги – про надмірний їх виробіток.
  • Депресивні стани, підвищений рівень тривожності часто є наслідком недостатньої роботи щитовидки.
  • Хронічна втома, низький рівень енергії протягом дня, виснаження.
  • Випадання волосся, погіршення їх стану (ламкість, сухість), шкірні лущення говорять про низьку виробленню гормонів в щитовидці.
  • Порушення менструального циклу, проблеми по гінекології: часті і рясні місячні або навпаки, їх тривале відсутність (аменорея). 

При виникненні подібних симптомів обов’язково потрібна консультація лікаря. За загальноприйнятими правилами ендокринолог безкоштовно приймає за місцем проживання за направленням сімейного лікаря (до нього можна записатися онлайн за допомогою електронної системи Helsi, як – читайте в нашій окремій статті). Але найчастіше, крім огляду, потрібні додаткові аналізи, проходження УЗД. На Покупоні ці обстеження можна пройти значно дешевше – окремо або в комплексі з консультацію ендокринолога, терапевта, гінеколога.

Акції
УЗД-діагностика у ендокринолога
Київ, Харківське шосе, 56
-53%
600 грн
299.0 грн
УЗД молочних залоз та щитовидної залози у «BG Lab»
Київ, Антоновича вулиця, 72
-70%
1500 грн
449.0 грн
Показати всі
38 акцій

Для проведення діагностики робляться такі аналізи:

  • Т3 – трийодтиронін загальний і вільний;
  • Т4 – тироксин загальний і вільний;
  • ТТГ – тиреотропний гормон гіпофіза.
Норми гормонів  щитовидної залози
Норми гормонів щитовидної залози

Матеріал для тестів – сироватка крові, за 24 години до здачі не рекомендують займатися спортом, вживати алкоголь, а також здавати при застуді та інших вірусних захворювань щоб уникнути помилкових показників.

Акции
Обследование у эндокринолога в «Академия Здоровья»
Киев, Бастионная улица, 3/12
-63%
530 грн
259.0 грн
УЗИ молочных желез и щитовидки в «Гиппократ»
Киев, Вацлава Гавела бульвар, 4
-52%
1100 грн
525 грн
Показать все
19 акций

При будь-яких відхиленнях в роботі щитовидки (основні симптоми вказані вище) контроль аналізів на гормони необхідно здійснювати щороку. Особливо це важливо для регіонів з йододефіцитом – для повноцінної роботи щитовидної залози потрібен йод, при нестачі цього елемента розвиваються різні хвороби (розумова відсталість, переривання вагітності, безпліддя, відхилення у розвитку дітей).

Йододефіцит в Україні

Про те, як визначити дефіцит або надлишок в організмі вітамінів і мікроелементів, ми написали в окремій статті.

Гормони травлення – як правильно здавати

При неполадках з ШКТ потрібно перевіритися у гастроентеролога і здати аналіз на гастрин – так називається речовина, що впливає на виділення шлункового соку. Нормальна кількість гастрину у дорослих знаходиться в межах від 13 до 115 мкод/мл Занадто високі показники сигналізують про запалення слизової шлунка (гастрит), виразкової хвороби, раку або проблеми з нирками, а низькі – про гіпертиреозі (гіперфункції щитовидної залози).

За 24 години до здачі крові на гастрин не рекомендується пити алкогольні напої та каву, за 12 годин – не можна пити і є, за 4 години до аналізу слід утриматися від куріння.

Акції
Комплексне обстеження у гастроентеролога
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-55%
650 грн
319.0 грн
Обстеження гастроентеролога у «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-50%
690 грн
345.0 грн
Показати всі
21 акцій

Як здається гормон при цукровому діабеті

Цукровий діабет – хвороба ендокринної системи, при якій підшлункова залоза продукує інсулін в недостатній кількості, внаслідок чого глюкоза не засвоюється організмом, а накопичується в крові.

Для перевірки інсуліну потрібна венозна кров, здавати її потрібно натщесерце. Норма інсуліну – в межах від 2,7 до 10,4 мкОд/мл.

Прищі, акне і вплив гормонів

Стрибки гормонального фону (підвищення вироблення стероїдних гормонів) відбиваються на зовнішньому вигляді шкіри – з’являється акне, прищі, найчастіше це спостерігається у підлітків і жінок перед місячними. 

Акне
Висипи на шкірі

Якщо вугровий висип виникає постійно, не припиняється після статевого дозрівання (до 25-30 років) і не носить періодичний характер (не пов’язана з фазою місячних), то необхідно перевіритися і визначити рівень статевих та тиреотропного (ТТГ) гормонів.

Акції
До 5 сеансів RF-ліфтингу в «J'adore»
Київ, Ярославів Вал вулиця, 14Г
-88%
1000 грн
219.0 грн
До 5 сеансів кріоліфтингу у «Територія краси»
Київ, Академіка Палладіна проспект, 32/34
-75%
800 грн
399.0 грн
Показати всі
78 акцій

Аналіз гормонів при випаданні волосся

Високий рівень андрогенів в жіночому організмі супроводжується такими симптомами:

  • волосся стає ламким і випадає;
  • зменшення статевого потягу (лібідо);
  • зростання волосяного покриву на тілі;
  • голос став більш грубим.

Найбільш часто такі гормональні зрушення відбуваються після пологів, під час клімаксу, стресових ситуацій, неправильної роботи органів, де виробляються потрібні речовини (щитоподібної залози, яєчників). 

Якщо помітили в себе подібні зміни, варто перевіритись на андрогени (індекс вільного тестостерону, кортизолу, андростендіон тощо). Можливо, знадобляться також МРТ або КТ надниркових залоз, УЗД яєчників – ці дослідження можна пройти на Покупоні з хорошою знижкою.

Акції
Консультація трихолога, трихоскопія у «Medic Hair»
Київ, Саксаганського вулиця, 125
-69%
1557 грн
469.0 грн
Лікування волосся в салоні краси «ES Beauty Bar»
Київ, Бориса Грінченка вулиця, 4
-52%
2500 грн
1199.0 грн
Показати всі
24 акцій

Правила здачі крові на тестостерон:

  • вранці, натщесерце;
  • на 6-7 день менструального циклу;
  • не раніше, ніж через добу після УЗД, рентгена;
  • за 2 тижні до здачі крові не приймати гормональні препарати, в тому числі протизаплідні таблетки;
  • за 24 години – утриматися від фізичних навантажень, вживання алкоголю і куріння, не їсти жирного.

Дослідження гормонального фону – важлива складова постановки діагнозу та подальшого ефективного лікування. Регулярно відвідуйте лікаря, будьте уважні до свого організму, бережіть здоров’я. А які аналізи на гормони вам доводилося здавати і в зв’язку з чим – діліться в коментарях.

4 коментарів
  • Настя

    Поддерживаю комментарий о статье с разбором лабораторий, добавила бы, что хотелось бы видеть подробный разбор. Было бы очень удобно!

  • Валерия

    Жаль такие статьи не найти на сайтах лабораториях, точнее на большинстве, на малом количества все-таки что-то похожее есть.

  • Аня

    Гормональные анализы очень важная штука, спасибо, что пишете о такой важной информации. Было бы еще здорово, если б написали статью с разбором где эти анализы лучше всего сдавать.

  • Лера

    Время от времени сдаю все основные анализы и каждому советую так делать, хотя бы раз в год. Проблема нашего народа, что не пойдем к врачу, пока не приспичит, а потом много чего запускается. Такие статьи должны висеть в поликлиниках и у медсестер в учебных заведениях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *