Як правильно здавати аналізи: кров, сеча, кал, гормони, онкомаркери

Правильна підготовка до здачі аналізу і його збір безпосередньо впливають на якість і достовірність результатів. А здавати аналізи – досить часта потреба, яка може виникнути навіть у немовляти. Щоб не проходити «екзекуцію» (особливо в уявленні дитини) по кілька разів, важливо дотримуватися правил збору матеріалу. BlogPokuponTeam розповість як правильно підготуватися перед здачею крові, зібрати кал і сечу, щоб не витрачати даремно ні гроші, ні час на перездачу, ні тим більше нерви через помилковий діагноз. А ще завдяки Покупону аналізи можна здати дешевше зі знижкою до 80% в провідних лабораторіях вашого міста, таких як «Nikolab», «Ескулаб» та інших.

Акції
Аналізи «Онкологічна панель та TORCH-інфекції»
Київ, Драгоманова вулиця, 25
-52%
380 грн
309.0 грн
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Показати всі
16 акцій

Читайте далі:

Як правильно підготуватися до аналізу крові

Кров – перший найважливіший показник здоров’я. Венозна (з вени) підходить для будь-якого аналізу: на біохімію, гормони, онкомаркери, ревмопроби тощо. Капілярна (з пальця) – тільки для клінічного аналізу крові, експрес-тестів на глюкозу і загальний холестерин.

Із загальних вимог перед здачею крові (клінічного чи біохімічного аналізу) важливо за 6-12 годин виключити вживання їжі, спиртних напоїв, куріння, прийом ліків, обмежити фізичну активність. Дітей до 5 років, перед тим як здавати аналіз, бажано поїти кип’яченою водою, по 150-200 мл протягом півгодини. У новонародженого краще брати біоматеріал між годуваннями. Для цього мамі потрібно витримати максимально можливу паузу.

В окремих випадках (для аналізу крові на гормони, протромбіновий індекс (ПТІ), простатичний специфічний антиген (ПСА), потрібно дотримуватися додаткових правил.

Важливо правильно готуватися до усіх видів аналізів
Важливо правильно готуватися до усіх видів аналізів

Клінічний аналіз крові

Загальний, або клінічний, аналіз крові – широко розповсюджений метод профілактичних і діагностичних досліджень. Показники крові допоможуть визначити загальний стан здоров’я, інфекції, відхилення в роботі внутрішніх органів на ранніх стадіях. 

Перед аналізами крові лікарі радять не приймати будь-які медичні препарати, особливо це стосується тесту на аналіз чутливості до антибіотиків. Винятком є аналіз на концентрацію лікарських речовин в крові. Якщо відмова від препаратів неможлива, обов’язково обговоріть це з лікарем, який призначає вам діагностику. Бажано не проводити аналіз крові раніше, ніж через 2 тижні після рентгенівських або ультразвукових досліджень, МРТ, пункцій, біопсій.

Акції
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Діагностика та здача аналізів у мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-31%
215 грн
149.0 грн
Показати всі
2 акцій

За добу відмовтеся від жирної їжі, її прийом може унеможливити обробку біологічного матеріалу. За 12 годин до будь-якого аналізу крові рекомендується знизити фізичну активність, категорично відмовитися від алкоголю.

Аналізи крові обов’язково здаються натщесерце з мінімальною 8-годинною перервою в їжі, навіть маленький перекус може сильно змінити показники цукру і гормонів. Також обов’язково відмовитися від будь-яких солодких напоїв, чаю, кави, газованої води, молочних і кисломолочних продуктів. Пити можна тільки воду. 

Читайте також: Як підвищити низький гемоглобін – норми, харчування, лікування

Біохімічний аналіз крові

Строго натщесерце з мінімальною перервою в їжі на 12 годин здаються біохімічні аналізи крові: 

  • Тест на цукор.
  • Глюкозотолерантний тест.
  • Печінкові проби.
  • Ліпідограма.

Перед цими аналізами допускається тільки легка вечеря і вода протягом 12 годин перед аналізом.

Анализы крови сдаются всегда строго натощак
Аналізи крові здаються лише на пустий шлунок

Перед самим збором матеріалу дорослому бажано відпочити 10-15 хвилин, дитині потрібна більша кількість часу. Особливо важливо витримати період спокою, якщо у планах здати аналіз на ревмопроби і онкомаркери.

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Показати всі
11 акцій

Аналізи крові на гормони

Обов’язково порадьтеся з лікарем про терміни здачі аналізів крові для визначення гормонального фону. Для жінок терміни аналізу на гормони в значній мірі визначають місячні. Дослідження крові на показники гормонів естрадіолу, пролактину, тестостерону, ФСГ, ЛГ у жінок проводиться на початку менструального циклу (3-7 день). Для аналізу прогестерону кров беруть на 21 день циклу. Тобто перевіряти щитовидку жінкам треба лише узгодивши з лікарем терміни циклу і здачі аналізів, інакше ризикуєте отримати невірний діагноз.

Донорство теж вимагає виконання всіх рекомендацій по підготовці до аналізу крові. Плюс до цього, перед забором крові вам треба буде пити більше рідини, бажано води, а перед самою процедурою можна випити кілька чашок чаю з цукром.

Акції
Пакети аналізів «Біохімічна панель» у «GenLab»
Київ, Драгоманова вулиця, 25
-60%
220 грн
89.0 грн
УЗД молочних залоз та щитовидки у «Гіппократ»
Київ, Вацлава Гавела бульвар, 4
-52%
1100 грн
525 грн
Показати всі
28 акцій

Читайте докладніше: Аналізи на гормони – які, коли і як правильно здавати

Аналізи на ковід (кров на антитіла і мазок для ПЛР-тесту) 

При підозрі на ковід – гостру фазу або перенесене раніше захворювання, потрібно здати тест на наявність антитіл до вірусу SARS-CoV-2. Аналізи крові на антитіла до коронавірусу бувають різних видів, щоб дізнатися: 

  • чи є імунітет до коронавірусу, перехворіла людина чи ні, якщо ще хворіє, то на якій стадії захворювання знаходиться – IgG кількісний; 
  • чи інфікована на даний момент – антитіла IgM якісний (так/ні). 
Анализ на ковид

Як береться кров на антитіла до коронавірусу: з вени, натщесерце (не менше 4 годин не їсти перед аналізом). 

Наявність інфікування визначається також шляхом здачі ПЛР-тесту, для цього береться мазок з горла пацієнта. Вимоги перед здачею мазка на ковід: 

  • за добу до тесту не вживати алкоголь; 
  • за 6 годин – не користуватися спреями для порожнини рота і носа; 
  • за 5 годин – не їсти, просту воду можна пити в невеликій кількості, не менше ніж за півгодини до забору матеріалу; 
  • за 4 години – не чистити зуби, не полоскати рот, не курити, не жувати гумку. 

Скільки коштує аналіз на коронавірус: ціна залежить від лабораторії, в середньому по Києву вартість ПЛР-тесту 700 грн, аналіз крові на антитіла – від 400 грн (в Синево ціна аналізу на антитіла IgG – 530 грн). 

Акції
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Діагностика та здача аналізів у мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-31%
215 грн
149.0 грн
Показати всі
9 акцій

 Читайте також: Тест на ковід: ціна, де зробити, як підготуватися

Як зібрати аналіз сечі

Аналіз сечі не вимагає дотримання дієти або спеціального питного режиму. За добу лікарі рекомендують відмовитися від продуктів, які забарвлюють виділення, наприклад, буряка, моркви, міцного чаю. 

Обов’язково приготуйте спеціальний контейнер для аналізів (продається в аптеках), оскільки нестерильні домашні баночки можуть спотворити результати, і вам доведеться перездавати аналізи.

Не можна здавати аналізи сечі при прийомі сечогінних препаратів. Якщо у вас немає можливості припинити їх прийом, обов’язково попередьте лікаря.

Для жінок краще відмовитися від аналізу в період місячних. Здавати сечу на аналізи можна через 2 дні після закінчення виділень.

Загальний аналіз або бакпосів сечі

Для загального аналізу та бактеріологічного аналізу сечі збирають ранкову порцію, тобто на момент збору рідина повинна пробути в вашому організмі від 5 годин. Перед тим як збирати аналіз обов’язково ретельно підмитися без використання антисептиків і антибактеріального мила, інакше в сечі можуть виявити білок. Для цього аналізу вам необхідно буде зібрати всю порцію матеріалу.

Збір сечі по Нечипоренко

Для аналізу сечі по Нечипоренко необхідна «середня» порція сечі, а значить збирати матеріал вам треба через 3-5 секунд після початку сечовипускання, досить 15-30 мілілітрів сечі. Приберіть контейнер через кілька секунд після початку збору аналізу.

Придерживайтесь правил подготовки для получения корректного результата
Дотримуйтесь правил підготовки для отримання коректного результату

Біохімічний аналіз сечі

Збір сечі для біохімічного аналізу або добової проби збирають в спеціальний великий контейнер або стерилізовану трилітрову банку. В цьому випадку пропускають першими сечовипускання, а всі наступні додаються в один контейнер. Вранці наступного дня в той же контейнер збирається ранкова сеча. Після чого рідина ретельно перемішується, із загальної маси відливається близько 100 мл для аналізу в лабораторії. В процесі всіх цих маніпуляцій контейнер з матеріалами повинен зберігатися в холодильнику, але не переохолоджуватися (тримайте його подалі від морозильної камери, на самій нижній полиці, наприклад). При цьому аналізі обов’язково записуйте час сечовипускання, а в лабораторії повідомте загальний обсяг рідини, який вийшов за добу.

Акції
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Показати всі
16 акцій

Аналіз за Зимницьким

Збір сечі для аналізу за Зимницьким аналогічний попередньому методу, за винятком того, що матеріали протягом доби збираються в окремі контейнери і перемішуються тільки перед транспортуванням в лабораторію.

Аналізи критично доставити в лабораторію протягом 2 годин. Обов’язково зберігати контейнер з аналізом сечі в холодильнику, а при транспортуванні не переохолоджувати його до температури нижче +2 градусів. 

Аналіз калу – правильна підготовка

За 3-4 дні перед аналізом калу слід дотримуватися спеціальної дієти, а саме виключити всі продукти, які можуть вплинути на колір матеріалу для аналізів. Не можна їсти: помідори, томатний сік, морква і буряк.

Аналіз калу або копрограму рекомендується збирати вранці. Якщо вранці в туалет ну зовсім не хочеться, то зібраний аналіз можна зберігати в холодильнику до 8 годин. Обов’язкове використання спеціального стерильного контейнера з ложечкою, який треба завчасно купити в аптеці. Не треба використовувати побутову баночку, це може негативно відбитися на точності результатів дослідження.

До збору аналізу необхідно підмитися без використання мила і насухо витертися. У домашніх умовах легше збирати аналіз на чистий аркуш паперу або целофановий пакет, тому що потрапляння води в біологічний матеріал неприпустимо, це сильно спотворить результати аналізів. У лікарні можна скористатися стерильною качкою або судном.

Крім води в аналізи не повинна потрапити сеча та інші рідини. Жінкам під час місячних категорично варто відмовитися від копрограми або за кілька годин до збору матеріалів користуватися тампонами. Неприпустимо використання будь-якого виду ректальних свічок або клізми перед аналізом, застосування проносних препаратів, активованого вугілля.

Всі види аналізів потребують правильного підходу
Всі види аналізів потребують правильного підходу

Після випорожнення відберіть середню порцію матеріалу в контейнер. Обсяг калу в контейнері не повинен перевищувати третини ємності.

Доставити аналіз в лабораторію необхідно протягом 8 годин. Якщо ви збираєте аналіз калу на дисбактеріоз або аналіз на вуглеводи, то критично привезти матеріали протягом 3 годин після забору. Для повної картини і точних результатів дуже важливо не переохолоджувати контейнер з аналізами нижче -2 градусів.

У разі якщо ви здаєте аналіз калу на вміст гельмінтів або паразитів, лікарі рекомендують перездавати матеріали кілька разів протягом 2 тижнів, в динаміці аналіз буде більш показовим.

Акції
Комплекси аналізів у мережі «HealthyLab»
Київ, В'ячеслава Чорновола вулиця, 27А
-30%
200 грн
139.0 грн
Чек-ап організму у мережі «HealthyLab»
Київ, Антоновича вулиця, 16В
-47%
1140 грн
719.0 грн
Показати всі
6 акцій

Читайте також: Ознаки глистів у людини – ефективне лікування і профілактика

Підготовка до аналізів на ІПСШ, ПЛР, ВПЛ та інших урогенітальних досліджень

Мазки на інфекції і віруси теж вимагають певної підготовки, хоч і меншої, ніж інші аналізи. Якщо ви плануєте візит до уролога або гінеколога зі здачею урогенітального мазка, відмовтеся від статевого життя за 3 доби до аналізу. Жінкам варто скасувати будь-які види спринцювань, введення свічок. Після трансвагинального УЗД, кольпоскопії та інших маніпуляцій повинно пройти не менше 2-3 днів. Також для жінок дослідження не проводиться під час місячних, а оптимальний термін здачі – перший тиждень після місячних.

Ввечері перед аналізом на бакпосів вам необхідно промити статеві органи без мила, на ранок відмовитися від душа. Мазок береться через 3 години після останнього сечовипускання.

Мазок на цитологію у жінок бере гінеколог на 3-4 день менструального циклу. Перед аналізом варто 3 дні утриматися від сексу, введення вагінальних свічок, спринцювання. Перед взяттям матеріалів бажано не ходити в туалет як мінімум 1,5 години.

Дослухайтеся до рекомендацій лікаря
Дослухайтеся до рекомендацій лікаря

Аналіз сперми збирається тільки після мастурбації, не підходить сперма після перерваного статевого акту, з презерватива і т.д. Аналіз чоловік збирає самостійно вдома або в спеціальному приміщенні медичного закладу і тільки в спеціальний стерильний посуд. Для бакпосіва рідини обов’язково провести ретельну обробку геніталій і вимити руки з бактерицидним засобом. 

Перед спермограмою обов’язкова статева стриманість від 3 до 7 днів. В цей же період чоловікові обов’язково треба уникати перегрівання, алкоголю і вживання ліків. За 3 години до аналізу не можна палити. Обов’язковий збір всього еякуляту, інакше аналіз буде недостовірним.

Акції
Обстеження у гінеколога у «Dr. Kushniruk Tatyana»
Київ, Голосіївський проспект, 17
-60%
500 грн
249.0 грн
Консультація гінеколога та УЗД у центрі «BG Lab»
Київ, Антоновича вулиця, 72
-70%
1700 грн
499.0 грн
Показати всі
9 акцій

Підготовка до інших видів аналізів

При діагностиці захворювань крім аналізів крові, сечі і калу проводяться і більш складні дослідження. Для аналізів у вас можуть взяти зразки тканин, слини, мокротиння і т.д..

Аналіз слини найчастіше беруть для визначення рівня кортизолу. Вам необхідно чітко дотримуватися рекомендацій лікаря по часу збору матеріалів, оскільки рівень кортизолу має добові коливання. За 30 хвилин до збору слини вам не можна їсти, пити, палити, чистити зуби, а за 10 хвилин до аналізу необхідно обполоснути ротову порожнину водою. При підготовці до мазку з горла виключіть пиття і їжу за 3 години до процедури.

Аналіз мокротиння збирається пацієнтом самостійно обов’язково в стерильну тару, яку можна придбати в аптеці. При знаходженні на стаціонарі спеціальну тару для аналізу вам надасть медичний персонал. Мокротиння бажано збирати вранці натщесерце. За 8-12 годин до збору матеріалу відмовтеся від куріння.

Уточнюйте у медпрацівників чи дотримались ви усіх рекомендацій
Уточнюйте у медпрацівників чи дотримались ви усіх рекомендацій

Підготовка пацієнта до пункції тканин проводиться виключно за індивідуальними показаннями доктора. Крім дієти, відмови від алкоголю та інших загальних рекомендацій, такі аналізи вимагають попереднього вивчення показників крові і оцінки стану організму хворого.

Як готувати дитину до медичних аналізів

Для дітей, як і для дорослих, теж важлива діагностика, в тому числі за допомогою аналізів. Навіть здорові дітки в обов’язковому порядку здають загальний аналіз крові і сечі перед щепленнями. Брати аналізи у грудничка досить складна справа, але і з ним можна впоратися, вивчивши наші рекомендації.

Аналізи новонародженого в пологовому будинку не вимагають спеціальної підготовки. При призначенні аналізів на білірубін доктор рекомендує і вид аналізу і спеціальну підготовку індивідуально для кожного немовляти. Зазвичай для діагностики рівня білірубіну призначається забір крові з вени, з пальця або аналіз сечі. Хоча існують і більш сучасні транскутанного методи діагностики желтушки новонароджених.

Найскладніше підготувати дитину до клінічного аналізу крові. Це пов’язано з тим, що діткам важко витримати таку велику перерву в їжі. Дитину від року намагайтеся приводити на аналіз якомога раніше після пробудження і брати з собою в лабораторію щось смачне, щоб погодувати малюка. Для немовлят краще вибрати час ближче до другого годування. Діток будь-якого віку перед забором крові необхідно допаювати водичкою. Ще важливо, щоб малюк перед аналізом не був замерзлим, так що якщо робите аналізи в холодну пору року, краще приділіть час тому, щоб ваша дитина зігрілася в приміщенні, інакше аналіз може бути більш болючим або медпрацівник не зможе зібрати достатню кількість матеріалу.

Аналіз сечі і калу у дітей проводиться за тими ж правилами, як і у дорослих. Для збору аналізів у немовлят продаються спеціальні сечозбірники, які значно спрощують завдання. Перед збором аналізів у старших діток обов’язково промийте горщик з дитячим милом або содою, так ви не спотворите показники біологічних матеріалів.

Навіть здоровим дітям потрібно здавати аналізи
Навіть здоровим дітям потрібно здавати аналізи

Особливу увагу перед аналізами слід приділити моральній підготовці. Запам’ятайте, що дитина багато в чому орієнтується на настрій мами, тому будьте їй підтримкою і опорою, не панікуйте, а підбадьорюйте. Дітки старшого віку добре сприймають пояснення і матеріальне заохочення за дію. 

Здача аналізів при вагітності

Під час вагітності кількість аналізів навіть для абсолютно здорової жінки значно зростає. При здачі будь-якого аналізу вам обов’язково треба вказувати точний термін вагітності. 

Виняток становить аналіз на антитіла до кору, який призначають в обов’язковому порядку всім вагітним. Термін вагітності на показники кору не впливає, а готуватися до самого аналізу треба як і до стандартних заборів крові з вени.

Особливою підготовки вимагає пренатальний скринінг. Цей аналіз складається з лабораторних досліджень крові та УЗД плоду і показує ймовірність розвитку вроджених вад у малюка. Важливо здавати його чітко в ті дати, які вам призначив лікар, інакше аналіз буде неінформативний. Зазвичай пренатальний скринінг першого триместру призначають на терміні 8-13 тижнів, для другого триместру – 14-19 тижнів. 

Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

Пренатальний скринінг включає аналіз крові вранці і УЗД після аналізу. Перед аналізом крові пацієнтові обов’язково витримати мінімум 10-годинну перерву в їжі. Вранці перед аналізом категорично не допускається ніяка їжа, не можна навіть жевачку, смоктальні цукерки, чай або кава. Поїсти ви зможете тільки після аналізу крові перед УЗД обстеженням. 

Не таке страшне материнство, як кількість аналізів під час вагідності
Не таке страшне материнство, як кількість аналізів під час вагідності

Піклуйтеся про своє здоров’я і здавайте аналізи правильно. Так ви зможете вчасно виявити проблеми вашого організму і усунути їх. А на Покупоні ви зможете знайти приємні знижки як на обстеження організму, так і на консультації лікарів будь-якого напрямку.

А як часто вам доводиться здавати аналізи, і чи дотримуєтеся правил? Діліться у коментарях.

1 коментар
  • Рита

    Сдаю анализы только в частных лабораториях, гос не доверяю, ну вот не могу. Мне всегда кажется, что у них все не стерильно, совок или наплевательски. Последний раз сдавала в гос еще в школе, когда еще не было своих заработанных денег.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *