Як вибрати електром’ясорубку для дому та що ще вона вміє

Хороша м’ясорубка повинна бути в домі кожної господині, адже вона значно розширює щоденне меню сім’ї і прискорює процес приготування страв. Якісна м’ясорубка може робити все: від приготування фаршу для котлет до заготовки ягідного джему на зиму. Якій же віддати перевагу: простій механічній м’ясорубці або універсальній електричній, яка має масу деталей, режимів роботи і функцій, практично замінюючи собою кухонний комбайн? Як правильно підібрати м’ясорубку, яка стане бюджетним подарунком собі або рідним і надійним помічником на кухні?

Акції
Показати всі
8 акцій

Типи м’ясорубок: від ручних до багатофункціональних

За принципом роботи існує два види м’ясорубок:

  • Всім добре знайомі механічні м’ясорубки, коли всю роботу по перемелюванню продуктів виконуєте ви самі, прокручуючи зовнішню ручку м’ясорубки і запускаючи таким чином механізм. Вони бувають алюмінієві і чавунні з металевими деталями.
  • Електричні м’ясорубки діють за тим же принципом, що і ручні, але участь людини зведено до мінімуму. Ви кладете м’ясо або інші продукти у верхній розтруб корпусу і натискаєте кнопку запуску, після чого механізм працює самостійно. Таким чином, в електром’ясорубки швидкість переробки продуктів залежить не від швидкості і сили рук кухаря, а від потужності обладнання.
Побутові електром'ясорубки
Побутові електром’ясорубки відрізняються простотою і зручністю використання

За призначенням електром’ясорубки бувають побутові і промислові. Професійні прилади більш потужні і здатні працювати тривалий час без перегріву і необхідності перерви.

Ми розповімо, на що потрібно звернути увагу при виборі м’ясорубки для дому.

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Вивчаємо характеристики електром’ясорубки

Вирушаючи в магазин або доглядаючи електричну м’ясорубку в інтернеті, обов’язково пройдіться по ключових параметрах, ознайомтеся з характеристиками і додатковими функціями техніки, аби розуміти, чи виправдана її ціна.

Потужність

У цій графі важливо звернути увагу на два показники:

  • робоча потужність — кількість енергії, що витрачається у звичайному режимі роботи;
  • гранична потужність — максимальний показник використовуваної енергії при обробці складних і жилавих шматків м’яса (або інших продуктів). На пікової потужності електрична м’ясорубка працює, поки не виконає завдання, після чого повертається до номінального споживання енергії. Простежте, аби гранична потужність м’ясорубки не перевищувала видаваної потужності робочої розетки (ця характеристика більше стосується промислових апаратів).

Виходячи з номінальної потужності, м’ясорубки умовно можна поділити на групи:

  • низької потужності (до 800 Вт) — підійде для нечастого використання в домашніх умовах і роботи з м’ясом без жил і хрящів (філе курки, індички, свинячий биток, качалочки і т.д.), попередньо нарізаному невеликими кубиками.
  • посилені (від 800 до 1500 Вт) — напівпрофесійна м’ясорубка підійде для щоденного використання у великій родині і роботи з великими шматками не сильно жилавого м’яса.
  • професійні (понад 1500 Вт) — відрізняються високою продуктивністю і багатофункціональністю, здатні переробляти великі шматки м’яса з великими жилами і хрящами. Призначені для постійного використання і досить великих заготовок.

Продуктивність

Продуктивність — це пропускна здатність м’ясорубки, тобто кількість фаршу, що виробляється за хвилину роботи. Чим могутніше м’ясорубка, тим вище її продуктивність при переробці щодо однакових шматків м’яса:

  • м’ясорубки низької потужності можуть за хвилину переробляти до 1 кг м’яса;
  • середньої — приблизно 1,5 кг;
  • найпотужніша — до 2 кг.

Якщо ви користуєтеся багатофункціональною електричною м’ясорубкою і готуєтеся до банкету, пам’ятайте, що жодна м’ясорубка не може працювати довше 15 хвилин безперервно, оскільки може перегрітися двигун.

Акції
Чистка обличчя «Hydrofacial» у «Територія краси»
Київ, Академіка Палладіна проспект, 32/34
-56%
800 грн
399.0 грн
Чистка обличчя з маскою в «Територія краси»
Київ, Академіка Палладіна проспект, 32/34
-50%
800 грн
399.0 грн
Показати всі
520 акцій

Форма корпусу

Два важливих моменти, які вимагають уваги:

  1. До м’ясорубок з опуклим корпусом незручно підставляти посуд для готового фаршу, миска весь час буде під нахилом, що не дуже зручно.
  2. Чим вище і вужче горловина, тим безпечніший прилад, оскільки ви напевно не потрапите в механізм рукою.
Корпус м'ясорубки не повинен заважати поставити поруч миску для фаршу
Корпус м’ясорубки не повинен заважати поставити поруч миску для фаршу

Матеріал корпусу

Стандартно корпуси м’ясорубок виготовляють із пластику або металу, і є різні варіанти комбінування матеріалів. Складно сказати, яка краще: пластикова або металева, адже безпосередньо на функціональність і продуктивність м’ясорубки матеріал корпусу не впливає. Якщо ж ваш вибір зроблений на користь пластикової м’ясорубки — зверніть увагу на якість пластика.

Властивості пластику:

  • + легкість;
  • + подряпини менш помітні;
  • + естетичність, можливість підібрати під дизайн кухні;
  • – недовговічність;
  • – ненадійність.
М'ясорубки з пластиковим корпусом
Пластиковий корпус дозволяє підібрати побутову техніку під дизайн кухні

Властивості металу:

  • + довговічність;
  • + не страшні удари і падіння;
  • – велика вага;
  • – помітні відбитки пальців і розводи після миття.

Комплектуючі

  1. Шнек (спіралевидна запчастина): в комплекті обов’язково повинен бути основний металевий шнек і переважно з металевими шестернями для надійності кріплення. Він може бути один або в парі з пластиковим, який виробники пропонують для роботи з тістом і овочами. Пластиковий шнек не підійде для роботи з м’ясом.
  2. Ножі: як правило виробляються з нержавіючої сталі, можуть бути одно- або двосторонніми. Краще підібрати двосторонні, оскільки вони швидше переробляють продукти і повільніше зношуються, або вибрати м’ясорубку з самозаточувальними деталями.
  3. Решітка: краще, щоб їх було кілька з різними діаметрами дірочок для різного ступеня подрібнення фаршу. Дрібна — для пюре, дитячого харчування і паштетів. Середня — для класичного м’ясного фаршу. Велика — для рубленого фаршу і овочів.
Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 35% на меню кухні в «Gulo Хачапурі»
Київ, Еспланадна вулиця, 30
-35%
0 грн
25 грн
Показати всі
72 акцій

Додаткові насадки

Чим більше насадок, тим більше функцій може виконувати електром’ясорубка, а значить замінити деякі кухонні аксесуари, чого не дозволяє ручна м’ясорубка. Багатофункціональна м’ясорубка може конкурувати не тільки зі звичайною теркою, але і з соковижималкою. Найпоширеніші варіанти насадок, які може запропонувати виробник в наборі до м’ясорубки:

  • трубка для приготування домашніх ковбасок;
  • насадка для виготовлення пасти (локшини);
  • соковижималка (вибирайте універсальну насадку, оскільки в деяких моделях вона призначена тільки для цитрусових, тому використовувати, наприклад, для томатів не вийде);
  • овочерізка (як правило, з шинковкой і насадками-терки);
  • форми для печива;
  • кеббе для приготування кебаба;
  • форми для котлет (однакові за розміром котлети рівномірно прожарюються);
  • млин (перетирає в пудру сухі продукти: крупи, перець-горошок, каву, цукор).
М'ясорубка-овочерізка
Додаткові насадки дозволяють приготувати вечерю з кількох страв без використання додаткового кухонного приладдя для обробки продуктів

Насадки можуть йти в комплекті або продаватися окремо під кожну модель м’ясорубки, що дозволяє вибрати необхідні і не переплачувати за непотрібні деталі.

Допоміжні характеристики

Додаткові функції зовсім не є обов’язковими і ніяк не впливають на якість виконання м’ясорубкою свого призначення, однак можуть спростити життя господині в деяких ситуаціях:

  1. Реверс. Рух шнека у зворотний бік дозволяє дістати застряглу жилу або інші не перетерті шматки, не розбираючи м’ясорубку під час роботи (така функція взята з принципу роботи ручної м’ясорубки).
  2. Захист від перевантаження. М’ясорубка з цією функцією сама вимкнеться при перегріванні двигуна, що може трапитися під час переробки дуже жилавого м’яса, хрящів або кісток.
  3. Прогумовані ніжки. Зменшують вібрацію і ковзання апарату по поверхні під час роботи.
  4. Відсік для зберігання насадок. Знаходиться в корпусі електром’ясорубки, дозволяючи зберігати всі деталі в одному місці.
  5. Можливість регулювати швидкість роботи. Низька швидкість підійде для перетирання м’яких продуктів без перегріву двигуна. Якщо на низькій швидкості м’ясорубка не справляється з поставленим завданням можна вручну проставити більш високу.

Виробник

При виборі будь-якої техніки завжди звертайте увагу, яка категорія товарів є профільною, топовою у виробників. Якщо фірма заслужила собі світову славу на виробництві м’ясорубок, вона буде продовжувати інвестувати в подальшу розробку і поліпшення цього напрямку, що зробить його більш надійним і функціональним з кожною новою лінійкою.

За якістю техніки та відгуками покупців, кращі фірми-виробники м’ясорубок:

  • Moulinex.
  • Bosch.
  • Kenwood.
  • Panasonic.
  • Redmond.

М’ясорубки цих виробників відмінно підійдуть для великих сімей і регулярного використання. Якщо ж ви шукаєте якісну бюджетну техніку, якою не збираєтесь користуватися щодня, тоді можна звернути увагу на виробників, чиї електром’ясорубки потрапили в ТОП-рейтинг 2018 року:

  • Rotex.
  • Gorenje.
  • Delfa.
  • Russell Hobbs.
  • Zelmer.

Не варто орієнтуватися виключно на бренд, якщо вам потрібна недорога м’ясорубка. Існують маловідомі виробники (наприклад, Domotec, Saturn, Mirta), які пропонують досить якісні і бюджетні моделі, здатні сповна задовольнити ваші запити.

При покупці в офлайн магазині ви можете підійти за порадою до продавця-консультанта і вибирати вже разом, спираючись на важливі для вас критерії вибору.

Відео-огляд деяких популярних моделей електром’ясорубок різних виробників

А до якої м’ясорубки схиляєтеся ви — недорогої механічної або функціональної електричної? Наскільки вам важлива наявність різних насадок, крім звичайної для приготування фаршу? Діліться думками, досвідом і ставте запитання в коментарях, якщо хочете дізнатися про м’ясорубки більше.

1 коментар
  • Татьяна

    Спасибо большое за полезную статью! Возьму на вооружение!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *