Тест на коронавірус COVID-19: ціна, де зробити, як підготуватися до аналізу, результати

Пандемія SARS-CoV-2 ніяк не хоче відступати, і ймовірно ще довго буде частиною реальності для всього світу. Актуальним є питання перевірки наявності у людини зараження на коронавірус. Які бувають тести, як підготуватися до кожного з них, яка точність результатів, де здати аналізи на ковід 19 і яка їх ціна  – розбиралася BlogPokuponTeam. А попутно підготувала акції, завдяки яким тест на коронавірус можна пройти в приватній лабораторії вашого міста зі знижкою до 70%.

Читайте в нашій статті:

Які бувають тести на Covid19

В світі розроблено близько 300 різних аналізів на виявлення вірусу ковід 19. Але серед усього різноманіття, принципово є декілька видів тестів на коронавірус:

  • ПЛР тести. Аналіз дозволяє виявити наявність вірусу в організмі та визначити, чи є людина потенційним джерелом зараження на поточний момент.
  • Експрес-тест на антиген – аналог ПЛР тесту, але розпізнає зараження лише за умови дуже високого вмісту вірусу в організмі (на 4-5 день після появи симптомів).
  • Тестування методом ІФА. Визначає стан імунітету до коронавірусу, чи є в організмі антитіла до цього збудника. Одні з них (IgM, IgA) виявляються у гострій фазі захворювання та вказують на недавнє інфікування. Інші (IgG) з’являються пізніше і вказують на те, що людина перехворіла в минулому.
  • Швидкий аналіз на антитіла (або імунохроматографія) – менш точний метод, ніж ІФА, використовується коли у пріоритеті терміновість.
Тестування на коронавірус

Читайте також: Як передається коронавірус

ПЛР (ПЦР) тест на коронавірус: що це таке

ПЛР – метод полімеразної ланцюгової реакції (російською – ПЦР, полимеразная цепная реакция), який використовується для діагностики інфекційних захворювань. Цей метод є «золотим стандартом» тестування на ковід. Саме цей тест вимагають пройти перед операціями, для виїзду за кордон і після повернення з-за кордону – щоб уникнути 14-ти денної обсервації (докладніше про це – нижче).

ПЛР тест на коронавірус заснований на багаторазовому подвоєнні фрагмента РНК вірусу SARS-COV 2 до моменту його візуального виявлення. Навіть якщо в досліджуваній пробі всього кілька молекул РНК вірусу, метод дозволяє його виявити.  Наявність збудника визначається на ранній стадії захворювання (з першого дня зараження). Ця перевага методу дозволяє запобігти подальшому поширенню вірусу від людини до людини і вжити своєчасних заходів лікування.

Як беруть тест ПЛР

Проводять ПЛР тест на коронавірус швидко і безболісно. В якості біоматеріалу для дослідження беруть мазок з горла (задньої стінки глотки) або носа. Для забору використовується сухий стерильний зонд-тампон (вводиться через ніс), або стерильні щіточки для ротоглотки, звідки беруть мазок. Зонд з мазком поміщається в пробірку зі спеціальним транспортним середовищем і щільно закривається кришкою. Результати тесту більшість лабораторій надає через 2-3 робочих дні.

ПЛР на ковід-19

Підготовка до ПЛР тесту

Для правильного і більш точного результату необхідно належним чином підготуватися до здачі ПЛР тесту:

  • за 24 години до забору біоматеріалу забороняється вживати алкоголь;
  • протягом 6 годин до аналізу важливо не користуватися лікарськими спреями для зрошення порожнини рота і горла, краплями в ніс;
  • за 4 години перед забором мазка – не чистити зуби, не полоскати порожнину рота;
  • за 4 години до дослідження припинити приймати їжу і рідину (в крайньому випадку допускається трохи очищеної води за півгодини до тесту);
  • не курити (за 4 години).
  • протягом 4 години – не жувати гумку для освіження дихання.

При недотриманні цих вимог результат може бути сумнівний, і буде потрібна перездача.  Це саме та ситуація, коли беруть другий тест на коронавірус.

При дотриманні усіх умов, точність ПЛР-тесту на коронавірус становить 99%.

Якщо ПЛР тест на коронавірус позитивний, а симптомів немає, мова йде про безсимптомний перебіг хвороби.

За яких умов ПЛР тест можна здати безкоштовно

У деяких випадках, взявши направлення у сімейного лікаря, ви можете зробити ПЛР тест безкоштовно:

  • при характерній симптоматиці і підозрі на зараження ковідом;
  • в разі наявності контактів із зараженими коронавірусом (ковід виявився у когось з родичів або колег по роботі);
  • перед операцією у хворих на онкологічні захворювання.

Однак, здавати тест безкоштовно доведеться в порядку живої черги. Вибір лабораторій обмежений, до того ж, результати часто доводиться чекати не 2-4 дня, а 8 і навіть 14 днів. Тож варто задуматися, і все-таки звернутися в одну з приватних лабораторій. Процес здачі буде комфортніше, результати швидше, а зі знижкою Покупона – дешевше: 550-850 грн замість середньої ціни по Києву на ПЛР тест на ковід – 700-1300 грн.

Читайте також: Як записатися до сімейного лікаря

Експрес-тест на антиген коронавірусу

Аналогічно методу ПЛР, тест на антиген коронавірусу COVID-19 (Ag) дозволяє виявити наявність вірусу в організмі.

  • Аналіз ефективний у перші 5-7 днів хвороби, коли концентрація вірусу в носоглотці максимальна. Як тільки з’явилися симптоми інфікування або є ймовірність, що пацієнт хворіє безсимптомно, можна здавати аналіз на антиген.
  • Точність найбільш високочутливих тестів (наприклад, Standard Q від SD Biosensor) – до 97%.
  • Біоматеріал – мазок із слизової оболонки носа.
  • Для аналізу не потрібна лабораторія.
  • Результат буде відомий протягом 15 хвилин.

Аналізи на антитіла до Covid19 за методом ІФА

Ще один різновид аналізів на коронавірус – тести, що працюють за методом імуноферментного аналізу (ІФА). Принцип роботи базується не на виявленні самого вірусу, а на фіксації відповідної реакції імунітету на інфікування. Іншими словами, відбувається виявлення антитіл або імуноглобулінів (Ig) класу А, M і G.

Антитіла IgM і IgA характеризують гострий процес хвороби. Вони виробляються першими (в середньому – на 5 день з моменту прояву симптомів), досягаючи максимуму в розпал хвороби. Потім, до моменту одужання, їх рівень знижується до нуля.

IgG виробляються пізніше, на 14-20 добу, і через 2 тижні після одужання досягають максимуму. Наявність цього виду антитіл говорить про те, що людина перехворіла або одужує.

Для цього методу показовим є те, через який час (скільки днів) після початку появи симптомів зроблений тест. Рівень IgM і IgA доступний для виявлення не раніше, ніж через 7-14 днів з моменту контакту з зараженим, IgG – не раніше ніж через 14-20 днів. Часто такий метод видає позитивний результат, в той час як у людини вже немає симптомів. Або вона взагалі перехворіла безсимптомно.

В якості біоматеріалу для методу ІФА беруть кров з вени. Підготовка до тесту на коронавірус: аналіз робиться натщесерце (останній легкий прийом їжі – не пізніше, ніж за 4 години).

Позитивний тест

Дослідження проводять в умовах лабораторії протягом 2-3 годин. Тому результати можна отримати навіть за 1 день (максимум – за 2 дні). Тест на антитіла до коронавірусу можна зробити зі знижкою до 70% від Покупона: від 170 грн замість 350 в середньому по Києву.

Читайте також:

Утруднене дихання

Висока температура

Як і чим лікувати кашель

Що робити, якщо болить горло

Експрес-тест на антитіла: результат за 15 хвилин

Швидку тест-систему можна купити навіть в аптеці («АТ-Коронавірус-тест-МБА» українського виробництва коштує в середньому 200-490 грн) і навіть зробити аналіз в домашніх умовах самостійно. Однак, медики закликають не займатися самодіагностикою, а звернутися до лікаря. Про це ж пише і інструкція до набору, а також вказує, що результат тестування повинен бути підтверджений іншими методами.

Експрес тест дозволяє швидко – всього за 15 хвилин, визначити, чи є в організмі антитіла до вірусу SARS-COV. Як матеріал для аналізу беруть кров з пальця або вени.  Але у такого методу є ряд нюансів.

Щоб антитіла виявилися в крові, від початку зараження повинно пройти не менше 5-7 днів. У деяких інструкціях пишуть, що найбільша ефективність тесту досягається на 6-9 день хвороби. Тобто, такі швидкі тести не визначають захворювання на початковому етапі розвитку. Оскільки день зараження не завжди достовірно відомий, точність такої діагностики не висока – не більше 20-50% (хоча виробники заявляють про 80%).

Тест «АТ-Коронавірус-тест-МБА»

Трапляється так, що у людини симптоми виражені не яскраво, без температури і задишки. Вона робить швидкий тест на коронавірус і отримує негативний результат. Але за фактом хвороба може протікати практично безсимптомно, і інфікований продовжує заражати інших.

Не варто забувати про запалення легенів, яке часто виникає навіть при безсимптомному перебігу хвороби, і без адекватного лікування має серйозні наслідки. Тому, якщо тест на коронавірус негативний, а симптоми є, – не сподівайтеся на сумнівну точність експрес тесту. Краще вдатися до більш достовірних методів, таким як «золотий стандарт» – ПЛР.

Швидкі тести: інтерпретація результатів

По виду тест касета нагадує всім відомий аналіз на вагітність: коли одна смужка – результат негативний, дві смужки – позитивний. Але у випадку з тестом МБА можуть бути і 3 смужки. Що вони означають?

Швидкі тести: інтерпретація результатів

Показником того, що тест спрацював, є наявність смужки маркера С. Якщо її немає, то аналіз недійсний. Таким чином:

  • наявність 1 смужки говорить про негативний результат або про недійсний аналіз;
  • 2 смужки можуть свідчити про виявлення антитіл класу М або G, або про недійсний тест (коли стоїть маркер М і G, але немає маркера С);
  • наявність 3 смужок – позитивний результат діагностики.

Ще раз підкреслюємо, що тільки лікар може правильно інтерпретувати результати будь-яких тестів на коронавірус.

Детальніше про тест-набори «АТ Коронавірус тест МБА» дивіться на відео.

Де можна здати тести на ковід, і яка їх ціна

Метод ІФА

Ціни коливаються від 350 до 2550 гривень в залежності від виду тестів, терміновості і додаткових послуг, але завдяки Покупону можна здати тести зі знижкою до 70%.

Лабораторія/ціна різних видів тестівПЛРЕкспрес тести на антигенЕкспрес тести на антитілаІФА-тестування: IgG, lgA, lgM
Мережа лабораторій «Ескулаб» (у Києві та понад 65 містах Західної України)699 грн (термін виконання 24 години) та 750 грн (12 годин) або дешевше зі знижкою Покупона до 40% – 549 та 599 грн відповідно400 грн (результат – через 15 хвилин) або на 40% дешевше по Покупону – 249 грн350 грн або дешевше зі знижкою до 40% від Pokupon – 219 грн.
Мережа лабораторій «HealthyLab» – у центрі Києва, на Осокорках та на Лук’янівці900 грн або 549 грн зі знижкою до 40% від Покупону600 грн або зі знижкою до 60% від Pokupon – 249 грнвід 500 грн або 169 грн з економією до 70% від Покупону
Клініка «Борис» на Позняках – Київ, Лівий берег і «Добробут», будь-який із центрів  – Київ, Правий берегвід 800 грн
550 грн
від 650 грн
Всі відділення Синево: в 120 містах України (в тому числі Київ, Житомир, Одеса, Дніпро та інші)850 грн500 грн
400 грн
Діла780 грн та 980 (терміновий, 8 годин)450 грн
від 295 грн
НеоЛаб700 грн320 грн540 грн
400 грн
GenLab
990 грн або дешевше зі знижкою від Покупона до 15% – 859 грн490 грн
480 грн або на 20% дешевше за Pokupon – 379 грн
Євролаб1200 грн, 1450 грн (з виявленням штаму), 2550 грн (з виїздом додому)615 грн

от 550 грн
Адоніс579-800 грн350 грн350 и 430 грн 350 грн
Клініка Viva (Троєщина, Шулявка, Виноградарь, Борщагівка і інші райони Києва)1290 грн (2 робочі дні) та 1490 (терміновий, 6-8 годин)660 грн
Дніпролаб (Київ, Софіївська Борщагівка, Бровари, Ірпінь, Фастів, Черкаси та ін. міста)750 грн500 грн420-450 грн

Якщо у вас симптоми коронавірусу (кашель, висока температура), можна зробити тест не виходячи з дому. Деякі лабораторії надають послугу взяття аналізів із виїздом додому лікаря чи медсестри.

Читайте також: Як правильно здавати аналізи

Тест для виїзду за кордон і після повернення додому

Тестування для виїзду за кордон

Перед мандрівниками, охочими покинути межі України в період пандемії, а потім благополучно повернутися додому, встають такі нагальні питання:

  • чи зобов’язаний я проходити тест на коронавірус перед вильотом або по прильоту в іншу країну;
  • чи не загрожує мені по прильоту за кордон і після повернення додому 14 днів обсервації;
  • чи можу я замість двотижневої обсервації здати тест на коронавірус і якщо так, то який;
  • чи можу я не здавати тест і не проходити обсервацію;
  • чи потрібен тест, якщо є сертифікат про вакцинацію.

Стан карантинних обмежень в країні, куди ви плануєте поїздку, може змінитися. Можуть скасувати рейс, поміняти правила перетину кордону або взагалі заборонити в’їзд. Тому ситуацію потрібно постійно моніторити, бути на зв’язку з авіакомпанією, турфірмою або оператором, через якого ви купували путівку. А ще краще відпочивати в межах України. Є маса курортів  в Карпатахна морі або за містом, де можна добре і бюджетно відпочити завдяки знижкам до 70% від Покупона.

Якщо все-таки вирішили відправитися на відпочинок за кордон, або вам потрібно за кордон по роботі, на навчання, до родичів, уточнюйте поточні правила перетину кордону. Цю інформацію можна отримати онлайн на сайті Консульської служби України.

Карта умов в'їзду: тести

Виїзд за кордон: який тест потрібно здати в аеропорту після прильоту

При виїзді за кордон від громадян України буде потрібний міжнародний сертифікат про вакцинацію або довідку про результати тесту на коронавірус (ПЛР або тест на антиген, залежно від вимог країни) з QR-кодом.

З приводу терміну дії довідки: у кожної країни свої вимоги, але в основному – від 48 до 72 годин (тобто максимум 3 дні). Лабораторії повинні оголосити результати в середньому протягом 2-3 діб після здачі. Тому, важливо здати тест на ковід за 3 дні до вильоту.

Вартість ПЛР тесту – від 700 до 1300 грн, в залежності від лабораторії. Термін отримання результатів уточнюйте на місці.

Як уникнути обсервації по приїзду і який тест здати

Незалежно від того, звідки приїхав пасажир, для в’їзду в Україну діють однакові правила: наявність сертифікату про повну вакцинацію, 14-денна самоізоляція (обсервація) або здача ПЛР тесту. Здати аналіз на ковід можна за кордоном (термін тесту не раніше ніж за 72 години до перетину українського кордону), або в Україні. В останньому випадку, якщо тест негативний, ви можете перервати самоізоляцію. Здавати аналіз доведеться за свій рахунок, тому економія у вигляді знижки до 40% на тестування від Покупона буде вельми до речі.

Як здійснюється контроль за дотриманням самоізоляції після приїзду з-за кордону? Кожен невакцинований турист в обов’язковому порядку повинен завантажити і встановити на свій смартфон державний мобільний додаток «Вдома» (є версії для Android та iOS), вказавши такі дані:

  • прізвище, ім’я, по батькові;
  • серія та/або номер паспорта;
  • місце самоізоляції;
  • номер телефону.

При перетині кордону активовану програму необхідно показати співробітникам прикордонної служби. Інакше людину відправлять на 14-денну самоізоляцію. Раніше додаток «Вдома» відслідковував геолокацію, зараз цю функцію скасували. По приїзді необхідно здати ПЛР тест, результат якого підтягнеться у додаток. При негативному аналізі програму можна видалити, при позитивному – зателефонувати до свого сімейного лікаря, розпочати лікування. Якщо протягом 72 годин тест не було здано, додаток автоматично деактивується, інформація передається до правоохоронних органів, які надалі проводитимуть вибіркову перевірку щодо знаходження у місці самоізоляції.

Самоізоляція: тест

Щоб уникнути самоізоляції, тест можна здати просто в аеропорту після прильоту.  Лабораторії працюють в аеропортах Жуляни та Бориспіль, а також в Одесі та Львові.  Роблять тест платно, наприклад, ціна в аеропорту «Київ» в Жулянах – 900 грн (ПЛР, результат через 6 годин) або 400 грн (тест на антиген, результат через 15-30 хв).
Самоізоляцію можна завершити достроково на будь-якому етапі двотижневого карантину – якщо отримати негативний результат здачі того ж ПЛР тесту або експрес-аналізу на антиген. Здати тест доведеться за свої гроші і лише в одній із лабораторій, які співпрацюють із сервісом «Вдома», серед них:

Дані, внесені лабораторіями, автоматично синхронізуються з сервісом. При негативному результаті аналізу на covid, додаток надсилає повідомлення, що самоізоляцію можна припинити достроково.

Повний перелік акредитованих лабораторій по країні можна уточнити на сайті ГУ «Центр громадського здоров’я МОЗ Україн».

Читайте також:

Вакцина від Covid-19, все що потрібно знати про вакцинацію

Сертифікат про вакцинацію від ковіда: як отримати

На даний момент практично у всіх є можливість перевіритися на наявність захворювання на коронавірус. За додаткову плату в державній або приватній лабораторії, а при наявності показань та направлення лікаря – безкоштовно. Якому методу ви довіряєте більше, ділитеся досвідом здачі тестів у коментарях

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *