Висока температура у дітей і дорослих: причини, чим і коли збивати

Кожній людині знайомі відчуття жару і ознобу одночасно, коли тіло горить, а тебе трясе і хочеться сильніше закутатися під ковдру. Градусник наполегливо підбирається до позначки 39 °C –  у вас висока температура. Ще «веселіше», коли жар у дитини: деяких батьків буквально охоплює паніка. Чи потрібно збивати температуру? Чим збивається жар у дітей і дорослих, в яких випадках в цьому немає необхідності, а коли збивати потрібно обов’язково –  про це наша стаття.

Висока температура: допустимі норми і як краще міряти

Підвищеною температура тіла вважається, якщо вона перевищує нормальну, яка в середньому коливається від 36,4 °C до 37-37,2 °C, найчастіше це 36,6 °C. Показник нормальної температури тіла залежить від багатьох факторів:

  •  Вік: чим старша людина, тим нижче у неї температура тіла.
  •  Загальний стан здоров’я.
  •  Інтенсивність фізичних навантажень.
  •  День менструального циклу у жінок: під час місячних і після овуляції температура тіла може бути вищою за норму на 1 градус.
  •  Час доби: з півночі до ранку температура тіла найнижча.

Температуру міряють декількома способами: ректально (найточніший вимір), орально (в порожнині рота) і в пахві. Прийнято вважати, що у дитини є температура, якщо вона при вимірюванні в пахві вище 37,2 °C, при оральному вимірі – вище 37,5 °C, при ректальному – перевищує 38 °C.  У дорослих межа підвищеної температури знаходиться в межах 37,2-37,5 °C.

Різноманітність приладів для вимірювання температури тіла –  всім знайомих з дитинства градусників – на сьогоднішній день дуже велика. На зміну класичним ртутним прийшли зручні і більш точні прилади –  електронні термометри для тіла. Вони, до того ж, безпечні: впустивши його на підлогу, не потрібно в паніці ганятися по кімнаті за ртутними кульками, випаровування від яких небезпечні для організму (що робити, якщо це все-таки відбулося, ми розповідали в окремій статті). Є навіть безконтактні моделі, які за 1 секунду визначать, чи є у людини жар. На Покупоні прилади для вимірювання температури тіла можна купити з хорошим кешбеком.

Безконтактні термометри для тіла

 Чому піднімається температура тіла?

Причини підвищення температури тіла можуть бути самі різні –  від прорізування зубів і банальної ГРВІ до отруєння, ангіни і пневмонії. Незважаючи на всі супутні неприємні симптоми, висока температура –  це нормальна реакція імунної системи організму на інфекцію. Саме підвищення температури тіла стимулює вироблення речовин, необхідних для боротьби зі збудником хвороби.

Головна з них – інтерферон, білок, який здатний нейтралізувати віруси. Чим вище температура тіла, тим більше його в організмі. Максимальна вироблення інтерферону доводиться на 2-3 день після перших ознак підвищення температури. Ось чому ГРВІ (а саме це вірусне захворювання найчастіше є причиною високої температури) на третю добу хвороби, зазвичай, йде на спад. За рекомендацією педіатрів та сімейних лікарів все що потрібно від хворого в цей період (при відсутності обтяжуючих симптомів, наприклад, блювання, проносу, гавкаючого кашлю, гнійного нальоту на горлі і ін.) – рясно пити і приймати жарознижуюче, тільки коли температура перевалює за 38,5.

 Але ГРВІ –  не єдина причина високої температури. Спровокувати таку реакцію організму може будь-яка інфекція, в тому числі такі серйозні захворювання:

  •  Отит.
  •  Синусит.
  •  Бронхіт.
  •  Пневмонія (запалення легенів).
  •  Інфекції сечостатевої системи.
  •  Мононуклеоз.
  •  Туберкульоз.
  •  Гастроентерит вірусної і бактерійної етіології.
  •  Артрит.
  •  Онкологічні захворювання на ранніх стадіях.

Щоб виключити ці та інші причини високої температури, поставити точний діагноз, необхідно пройти медичне обстеження. На Покупоні ви знайдете вигідні пропозиції провідних медичних центрів вашого міста, де можна отримати консультацію потрібного вам фахівця і провести необхідну діагностику або обстеження по акції.

Чим небезпечна висока температура?

Головна небезпека – у швидкому зневодненні організму і у дорослих, і у дітей, а також у втраті солей натрію, збільшення навантаження на серцево-судинну систему.

Висока температура у дитини

Стан високої температури викликає найбільше занепокоєння у дітей дошкільного віку, особливо у немовлят до 1 року. Випробуючи нерви батьків, маленький організм атакують ще й додаткові симптоми, які не можна ігнорувати: відсутність апетиту, примхливість, апатія, біль в горлі і вухах, кашель, блювота, пронос, судоми (основна причина яких –  все те ж зневоднення). У цьому випадку не варто зволікати з викликом сімейного лікаря або педіатра, краще зайвий раз поберегтися. Тим більше, що на Покупоні ви можна скористатися послугами кваліфікованих педіатрів і терапевтів в вашому місті за доступними цінами зі знижкою, попередньо переконавшись в якості послуг клініки завдяки відгукам клієнтів, зібраним з усього інтернету.

Застуда і грип: як збити температуру і полегшити стан хворого

 1. Сон – найкращий лікар

Під час сну організм самозцілюється: мозок виробляє гормони, дія яких спрямована на відновлення клітин і стимуляцію захисних сил організму. Під час сну і відпочинку (того самого «постільного режиму», яким дорослі часто нехтують, хворими відвідуючи роботу) організм виробляє велику кількість білих кров’яних тілець, які активно борються з вірусами і бактеріями. Тому під час хвороби краще відлежатися вдома, не поширювати бацили, а нічний сон в ідеалі повинен тривати 7-9 годин.

Дотримуйтесь постільного режиму

 2. Дотримуйтесь питного режиму

Важливість прийому рідини при застуді і грипі складно переоцінити: вода допомагає виводити токсини – продукти життєдіяльності вірусів і бактерій. Краще пити саме чисту негазовану і не солодку воду або трав’яні чаї з жарознижуючу і потогінну ефектом – з липи, ромашки.

Дітям під час застуди намагайтеся не давати солодкі фруктові соки (тим більше магазинні), краще зварити компот. В крайньому випадку, якщо дитина погано п’є, давайте сильно розбавлений сік.

Солодкі напої і продукти не сприяють одужанню від застуди та грипу:

  • В них багато калорій, а додаткове навантаження на організм ні до чого.
  • Цукор пригнічує активність імунної системи, а значить і захисні сили організму в боротьбі з патогенною мікрофлорою.
  • Осідаючи на стінках горла, цукор стає відмінною середовищем для розмноження бактерій, що підсилює запалення.
Дотримуйтесь питного режиму

3. Вживайте легку їжу

Не змушуйте дитину їсти, якщо вона хвора. Це стосується і дорослих. Якщо температура висока, апетит відсутній. Віддавайте перевагу легкій їжі: вівсянка, курячий бульйон, картопляне пюре, овочі на пару або тушковані.

4. Пробіотики здатні допомогти організму боротися з хворобою

Кефір, йогурт, багаті пробіотиками – корисними бактеріями, нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту та імунної системи.

Натуральні пробіотики

5. Не кутайтеся!

Ви відчуваєте сильний озноб, вас морозить, трясе ніби від холоду, хоча в кімнаті досить тепло, – це супутні неприємні відчуття при підвищеній температурі. Постарайтеся не закутуватись під двома теплими ковдрами, так як це призведе до перегріву тіла і ще більшого посилення спека. Шар одягу і ковдру повинні бути нормальними, звичайними, а температура в приміщенні – комфортною, бажано не більше 20-22 градусів. Вологість в кімнаті в ідеалі повинна бути на рівні 40-60%, що в умовах центрального опалення зробити складно. Для підтримки необхідного рівня вологості використовуйте зволожувачі повітря – на Покупоні є хороші пропозиції з кешбеком.

Зволожувач повітря

6. Не поспішайте збивати температуру, нижчу за  38,5 °C

Якщо температура не дуже висока, її краще не збивати і дати організму поборотися.  Полегшити симптоми можна за допомогою гомеопатичного препарату Афлубін, почавши приймати його при перших ознаках застуди. Ставлення до гомеопатії може бути різним: хтось вірить в її ефективність і має позитивний досвід її застосування в лікуванні, хтось зовсім заперечує дію гомеопатичних препаратів. Спробуйте, гірше точно не зробите. 

7. Температура 39, 40 °C або нижча, але погано переноситься: чим збивати

У більшості випадків, якщо у дорослого або дитини немає інших захворювань (проблем з серцем, судинами, органами дихання, імунітетом і нервовою системою) збивати температуру потрібно, якщо вона вище 38,5 °C.  При наявності одного з перерахованих вище протипоказань і поганий переносимості, особливо у дітей (сильно болить голова, тіло ломить), збивають жар і при 37,5-38 °C.

Для зниження температури застосовують такі жарознижувальні засоби:

  • Препарати з діючою речовиною Парацетамол. Вони можуть бути в таблетках (Панадол) і порошках (Вікс Актив, Фармацитрон, Аміцітрон і т.д.) – звичайна форма випуску ліків для дорослих і дітей старшого віку (мінімум від 12 років), сиропах і супозиторіях – для малюків. Свічки (супозиторії) – найбільш ефективний спосіб зниження температури, так як, всмоктуючись у кров через стінки кишечника, діють в рази швидше суспензій і таблеток.
  • Препарати з діючою речовиною Ібупрофен, в таблетках і сиропі. Нурофеном (дитяча форма ліки з ібупрофеном) в сиропі збивають температуру дітям. Його охоче приймають діти після року, а немовлятам краще поставити свічку з жарознижуючим ректально.
  • Ацетилсаліцилова кислота – препарат Аспірин.
  • Мефенамінова кислота.
  • Німесулід – діюча речовина відомого багатьом препарату Німесил, форма випуску – гранули. Це жарознижувальну і знеболюючий засіб, що відноситься до групи нестероїдних протизапальних препаратів. Не дивлячись на його ефективність, приймати слід з обережністю через його протипоказань, зокрема, негативного впливу на нирки і печінку, виявленого за результатами останніх досліджень. Дітям до 12 років цей препарат приймати не можна.
  • Анальгін (в поєднанні з но-шпой або дротаверином при холодних кінцівках щоб уникнути спазмів).
Жарознижуючі засоби

У будь-якому випадку лікування повинен спостерігати і коригувати лікуючий лікар. У кожному препараті своє дозування, яке дітям призначається відповідно до віку або маси тіла.

Температура при ангіні: самолікування може бути небезпечно!

Ангіна або тонзиліт – досить неприємне, найчастіше бактеріальне захворювання, що викликає запалення піднебінних мигдалин. Зазвичай ангіна супроводжується сильним болем в горлі, високою, від 38,5 до 39-40 °C, температурою, збільшенням і хворобливістю підщелепних лімфовузлів, кашлю при цьому немає. На ангіну хворіють частіше за все діти до 15 років.

Ангіна

 Не так небезпечно саме захворювання, як можливі ускладнення:

  • Отит.
  • Утворення внутрішніх наривів (абсцесів) в глотці, які вимагають хірургічного втручання.
  •  Ревматизм, що впливає на роботу серця.
  •  Порушення роботи нирок.

Бактеріальну ангіну лікують курсом антибіотиків, який призначає лікар – не займайтеся самолікуванням! При високій температурі слід давати жарознижуюче. Полегшити симптоми можна полосканням горла солоною водою (по 1 чайній ложці соди і солі, а також 3 краплі йоду на 250 мл теплої води), рясним теплим питтям. Якщо після прийому антибіотика температура тримається 3-4 дні, лікарю слід переглянути лікування і призначити інший препарат.

При більш легкій, вірусній ангіні лікар призначає симптоматичне лікування, і зазвичай хвороба проходить через 7-10 днів.

Чим збивати високу температуру при отруєнні?

Харчові отруєння супроводжуються інтоксикацією, болем у животі, нудотою, блювотою і підвищеною температурою тіла.

Причиною може стати зіпсована їжа, порушення в технології приготування їжі, несвіжі продукти, надмірне вживання алкоголю, а також реакція організму на деякі ліки.

Оруєння

Щоб позбутися від симптомів отруєння, потрібно очистити шлунок і кишечник, так як джерело проблеми – в органах травлення. Не слід нічого їсти, а пити потрібно тільки чисту воду. Буває, що людині настільки погано, що вона не може пити навіть просту рідину. У цьому випадку існує загроза зневоднення – потрібно терміново викликати швидку допомогу, особливо якщо мова йде про дитину.

Важливо при отруєнні нормалізувати температуру. Після звільнення шлунка і дози активованого вугілля (з розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги) температура повинна впасти. Якщо все ще висока – зробіть вологий компрес на лоб.

Через пару годин після прийому активованого вугілля бажано зробити клізму, щоб очистити кишечник від токсинів. Якщо і після цього температура не падає, можна дати жарознижуючі згідно інструкції і стежити за станом хворого, так як при отруєнні будь-яка «хімія» може погіршити стан, адже організм і так посилено бореться зі шкідливими речовинами. Про те, як боротися з отруєнням алкоголем, ми детально розповіли в наших окремих статтях. При будь-яких ускладненнях стану слід звернутися до лікаря.

Найпоширеніші «дитячі» причини високої температури

Прорізування молочних зубів

Прорізування зубів у немовлят до року – дуже хвилюючий процес, який у різних малюків протікає по-різному. Іноді зростання зубика проходить без симптомів, а іноді супроводжується млявістю, примхливістю, відмовою від їжі, підвищеною температурою (зазвичай не вище 38 °C), нежиттю без рясних виділень з носа, на відміну від ГРВІ, іноді невеликим поносом. Зазвичай всі ці ознаки зникають після виявлення нового молочного зуба в яснах малюка. Щоб полегшити стан, грудничку можна дати жарознижуючі відповідно до ваги дитини. Якщо справа в зубах, то температура швидко падає.

Прорізування молочних зубів

Реакція на щеплення

Короткочасне погіршення загального стану дитини, в тому числі підвищення температури тіла, може бути реакцією на щеплення. Краще проконсультуватися з сімейним лікарем, але в будь-якому випадку не зайвим буде дати малюкові жарознижуюче, Парацетамол або Нурофен.

Щеплення

Вітрянка

Висипання, свербіж, слабкість, інтоксикація і підвищена температура тіла – симптоми знайомої всім з дитинства вітряної віспи або вітрянки. Панікувати, якщо градусник показав 37-38 °C не варто: підвищена температура – нормальна реакція організму на вірус, в даному випадку вітряної віспи. Тримається температура від 2 до 5 днів при легкій формі перебігу хвороби. В основному легко переносять вітрянку дітки садиківського віку 3-6 років. Більш старші діти, підлітки і дорослі хворіють на цю недугу важче: жар тримається від 5 до 10 днів.

Вітрянка

Збивати температуру при вітрянці можна препаратами парацетамолу (Панадол, Еффералган, Калпол) та ібупрофену (Нурофен).

Категорично не можна при вітрянці давати аспірин, це дуже небезпечно для печінки і мозку. Дивіться короткий відео про це.

Способи збити температуру, якщо звичайне жарознижувальну не допомагає

Якщо стандартний парацетамол або ібупрофен не допомагають знизити температуру, до приходу лікаря можна в домашніх умовах полегшити стан хворого народними засобами.

Народні способи збити температуру

Обтирання

Цей спосіб збити температуру відомий давно. Принцип обтирання полягає в охолодженні тіла під час випаровування вологи з його поверхні. Обтирати тіло (особа, руки, ноги, тулуб) потрібно рушником, спонжем або серветкою, змоченою у звичайній воді 34-36 °C, не нижче, так як холод може викликати у хворого спазм судин.  Незважаючи на думки старшого покоління і лікарів «старого гарту», ​​оцтом або спиртом обтирати не можна, особливо дітей: потрапляючи в організм через пори шкіри, ці речовини здатні викликати отруєння. Процедуру обтирання можна проводити, якщо у хворого озноб, холодні кінцівки, судоми, хвороби серця і якщо мова йде про дитину до 1 року.

Прикладання льоду

Ще одним немедикаментозним способом позбутися від жару є прикладання льоду до місць розташування великих судин: до чола, складкам в паху, до пахвових западин, під коліна. Подрібнений лід поміщають в пакет, загортають у рушник, щоб не відморозити шкіру і прикладають на протязі 5-7 хвилин, потім роблять перерву на 15-20 хвилин і повторюють процедуру. Такий спосіб зниження спека використовують в рідкісних випадках і обережно, так як він може спричинити спазм судин. Ще одне «але»: знижена температура на поверхні тіла не гарантує, що температура внутрішніх органів перестала рости, а це може мати негативні наслідки.

Прикладання льоду при високій температурі

Клізма

Клізма – досить дієвий спосіб збити підвищену температуру, тільки потрібно, щоб вода, залита через клізму, вийшла з організму, а не нагрілася і усмокталася в стінки кишківника. Температура використовуваної води повинна бути на 2 градуси нижче, ніж у хворого на момент процедури, не холодніше, щоб не спровокувати спазм. Клізму, як і обтирання, не роблять, коли руки і ноги хворого холодні, є судоми, порок серця і немовлятам до 1 року.

Жарознижуючі відвари з лікарських рослин

Знизити температуру допоможуть відвари з лікарських трав і плодів, які надають на організм жарознижувальну, потогінну дію. Цей ефект забезпечується наявністю в таких рослинах саліцилової кислоти, тієї, що є в аспирине, тільки в менших кількостях.  Серед таких рослин – малина, чорна і червона смородина (не тільки ягоди, а й гілочки і листя), цитрусові, чорнослив, вишня, квіти липи, календула, березові бруньки. З плодів краще приготувати несолодкий морс, а з сушеного листя і квітів – відвар. Готують такий відвар або трав’яний чай так: 2 ст.л. сушеного сировини заливають склянкою окропу і дають 2 години настоятися. Механізм зниження температури при вживанні потогінних засобів простий: при потовиділенні організм втрачає тепло, і температура тіла знижується. Тільки не забувайте додатково пити багато простої води (поїти дитину), щоб було чим потіти.

Жарознижуючі відвари з лікарських рослин

Незважаючи на те, що немедикаментозні методи бувають досить ефективні, ще раз підкреслимо, що самолікування може призвести до несприятливих наслідків, тому краще проконсультуватися з лікарем.

Коли потрібно терміново викликати швидку

Якщо у хворого, дорослого або дитини, крім підвищеної температури спостерігаються такі симптоми, необхідно терміново викликати швидку:

  • Температура вище 40-40,5 °C і жарознижуюче не діє.
  •  У немовляти до 3 місяців температура вище 38 °C або знижена до 36 °C.
  •  Судоми.
  •  Несвідомий стан.
  •  Дихання ускладнене.
  •  Колір шкіри синюшний, сірий, сині губи, язик, нігті.
  •  Сильно болить голова.
  •  Паморочиться голова. Хворий не може ходити.
  •  Хворий спить і його складно розбудити.
  •  Хворий виглядає розгубленим.
  •  Сильний плач і істерика, неможливо заспокоїти.
Швидка допомога

Щоб швидко збити високу температуру, яка не збивається парацетамолом, швидка зазвичай робить укол анальгіну з димедролом і папаверином (так звана «тройчатка»), а також застосовує препарати відповідно із симптоматикою. Хворого у важкому стані, швидше за все, направлять в стаціонар.

Температура у вагітної: чим знизити?

Температура у вагітної може триматися на рівні 37-37,4 °C протягом першого триместру. Це обумовлено реакцією організму майбутньої мами на зміну гормонального фону. Таке підвищення не є небезпечним. У другому і третьому триместрі терморегуляція приходить в норму, і якщо у вагітної підвищилася температура, то найімовірніше через інфекції в організмі. Що робити, адже більшу частину препаратів приймати не можна, це може нашкодити майбутній дитині?

Висока температура у вагітної

Самолікуванням займатися не варто, слід проконсультуватися з лікарем, який призначить обстеження, виявить причину хвороби і призначить допустимий для вагітної лікування.

Якщо у майбутньої мами крім високої температури ще і блювота, болі в якійсь області –  відразу потрібно викликати швидку допомогу.

Щоб полегшити стан, вагітній необхідно багато пити, правда, не варто забувати про ризик набряків на пізніх термінах вагітності. Пити можна вітамінізовані чаї та відвари з медом, малиною, лимоном, імбиром. У крайніх випадках і з дозволу лікаря можна випити жарознижуюче.

Хвороба рідко буває до речі, зазвичай висока температура «накриває» в самий невідповідний момент, порушуючи плани. Сподіваємося, що з вами або вашими дітьми такі ситуації трапляються рідко, в будь-якому випадку, знання –  сила :) А як ви зазвичай справляєтеся з високою температурою – діліться в коментарях і будьте здорові!

4 коментарів
  • Алиса

    Всю жизнь мама сбивала анальгином, но знаю он запрещен во многих странах, особенно в Америке. Сейчас в основном пользуюсь парацетамолом, а терапевт еще приписывает ибупрофен.

  • Ирина

    Главное не паниковать при температуре, особенно в наше время, а спокойно разобраться и при нужде пойти к врачу.

  • Галина

    Важно отличать от чего температура возникла, это да. Я, кстати, про пробиотики не знала, что они влияют на вирусные болезни.

  • Саша

    Знала некоторые вещи про которые пишете, но есть и те, что слышу впервые, спасибо за статью очень полезна. Ибупрофен – это палочка выручалочка прям, врачи приписывают даже при первых признаках простуды. Главное предотвратить развития заболевания.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *